Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

Σε χαμηλό 2ετίας η παραγωγή αργού του OPEC το Δεκέμβριο


Στα χαμηλότερα επίπεδα διετίας έπεσε η παραγωγή αργού του OPEC το Δεκέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, κυρίως λόγω της πτώσης στην παραγωγή της Βενεζουέλας.
Αναλυτικότερα, η παραγωγή του 12μελούς καρτέλ πετρελαϊκών εξαγωγών, μειωθηκε κατά 33.000 βαρέλια στον μέσο όρο των 29.955 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον Δεκέμβριο, από 29.988 τον Νοέμβριο.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο 2011. 

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Πλήρης Οδηγός 2014: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον νέο φόρο στα ακίνητα |


Απαντήσεις σε 150 κρίσιμες ερωτήσεις με πολλά πρακτικά παραδείγματα έδωσε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ σε έναν πολυσέλδο και αναλυτικό οδηγό από τον συγγραφέα, φοροτεχνικό Χρήστο Μελά.

Με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή επιβάλλεται ένας νέος μόνιμος φόρος στα ακίνητα. Ο νέος φόρος ονομάστηκε ΕΝιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).

Θα μπορούσε πιο απλά να ονομαστεί «ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ», επειδή θα τον πληρώνουν όλοι όσοι κατέχουν ακίνητα.

Οσοι από την 1-1-2014 και μετά έχουν ακίνητα στην κατοχή τους, όπως σπίτια, καταστήματα, οικόπεδα, χωράφια κ.λπ. είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν φόρο. Ο φόρος αυτός θα πληρώνεται κάθε χρόνο και θα είναι πλέον μόνιμος.

Ο μόνιμος αυτός φόρος παίρνει τη θέση του έκτακτου(;) φόρου που ερχόταν με τους λογαριασμούς του ρεύματος (ΕΕΤΑ ή ΕΕΤΗΔΕ) και του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ).

Από την απλή ανάγνωση του νόμου, διαπιστώνει κανείς ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο νομοθέτημα, που δεν γίνεται εύκολα κατανοητό, ακόμη και από τους εξειδικευμένους σε φορολογικά θέματα, όπως είναι οι εφοριακοί και οι λογιστές. Για τον λόγο αυτό θα προσπαθήσουμε να τον απλουστεύσουμε όσο γίνεται, για να γίνει κατανοητός απ’ όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες.

Ο υπολογισμός και η εκκαθάριση του νέου φόρου των ακινήτων θα γίνουν από το υπουργείο με βάση τις δηλώσεις των εντύπων Ε9 που υποβάλλαμε τα προηγούμενα χρόνια και θα μας έλθει… ο λογαριασμός στο σπίτι.

Καλό είναι βέβαια να ξέρουμε μερικά πράγματα για τον νέο φόρο, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε έναν γενικό έλεγχο, μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος, το οποίο θα το βρούμε στο μέλλον μπροστά μας και φυσικά θα έχουμε και τις ανάλογες επιπτώσεις.

Ας δούμε όμως αναλυτικά και με όσο πιο απλό και κατανοητό τρόπο γίνεται όλες τις λεπτομέρειες του νέου νόμου - και μια και μιλάμε για ακίνητα, πόσο μικρή ή μεγάλη θα είναι η φορολογική κεραμίδα για το 2014; 

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ρωσία: Σε μετασοβιετικό ρεκόρ η παραγωγή πετρελαίου

Πετρελαιοπηγή
Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας το 2013 εκτινάχθηκε σε ρεκόρ για την μετασοβιετική εποχή, φτάνοντας στα 10,51 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών και των εξαγωγών προς την Κίνα.

Πρόκειται για μια αύξηση η οποία προσεγγίζει το 1,4% και ανεβάζει την παραγωγή της χώρας σε 523,276 εκατ. τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η αύξηση αυτή διέψευσε ορισμένες προβλέψεις, οι οποίες έκαναν λόγο για μείωση της ρωσικής παραγωγής, ειδικά από παλιά κοιτάσματα στη Δυτική Σιβηρία.

Η μηνιαία παραγωγή τον Δεκέμβριο ανήλθε κατά μέσον όρο στα 10,63 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ένα επίπεδο που επίσης αποτελεί μετασοβιετικό ιστορικό υψηλό.

Η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή υπολογίζεται ότι παρέμεινε πάνω από εκείνη της Σαουδικής Αραβίας, η οποία διατήρησε τη δική της σταθερή στα περίπου 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Ποδαρικό με απολύσεις και καταργήσεις οργανισμών στο Δημόσιο


Έως τις 15 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, η κυβέρνηση «κλείνει» το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο και συγκεκριμένα, το σύνολο των 4.000 απολύσεων που προβλεπόταν για το 2013.

Πέρα από τους περίπου 1.000 εργαζόμενους που υπολείπονται από το 2013, η κυβέρνηση αναζητά ακόμη 3.000 υπαλλήλους που θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις που καταλαμβάνουν στο Δημόσιο μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, τα 12 λουκέτα που έχουν προγραμματίσει, αρκούν. Εκτός από τους υπαλλήλους που αποχωρούν από την αμυντική βιομηχανία, ο αριθμός των απολύσεων αναμένεται να κλείσει με λουκέτα σε οργανισμούς που απασχολούν ολιγάριθμο προσωπικό. Εκτός του Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας  που απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους οι υπόλοιποι οργανισμοί που έχουν μπει στο στόχαστρο απασχολούν μέχρι 80 άτομα το πολύ.

Το επόμενο κύμα απολύσεων αφορά κατά βάση καθαρίστριες και φύλακες οργανισμών και φορέων τόσο του σκληρού πυρήνα του δημοσίου όσο και των δήμων και των περιφερειών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρόθεσή της αποτελεί να διατηρηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς κια να μεταφερθούν σε ιδιώτες οι αρμοδίοτητες των υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης διαρρέει πως το σχέδιο των απολύσεων στο δημόσιο θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Αλλά, ακόμη κι αν υπάρξουν απροσδόκητα εμπόδια, υπάρχει plan B: οι όποιες αστοχίες θα καλυφθούν από τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο και πρέπει ως τον Φεβρουάριο να βρουν μια νέα θέση στο δημόσιο καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απολυθούν.

Επίσης άτυπη παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίου δόθηκε για τις 12.500 διαθεσιμότητες που κανονικά έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2013. Οι βασικές πηγές για τις εν λόγω διαθεσιμότητες αναμένεται να είναι οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ (περί τους 8.500) και στους ΟΤΑ (περί τους 4 έως 5.000) με βάση την εθελοντική κινητικότητα.

Τέλος, να σημειωθεί πως εκτός από τα παραπάνω που αποτελούν υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών για το 2013, έχουν συμφωνηθεί ακόμη 11.000 απολύσεις για το 2014. 

ΠΗΓΗ:alterthess.gr

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! 4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΓΓΥΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ALPHA BANK! Και δεν μιλάει κανείς…

ALPHA BANK ΦΕΚ 1
Αλήθεια, που είναι εκείνος ο πρόεδρος των εργαζομένων της Alpha Bank που συγκινήθηκε για τα …25 χιλιάρικα του Τομπούλογλου;

Που είναι οι έγκριτοι οικονομικοί συντάκτες; ΦΕΚ δεν διαβάζουν;

Που είναι οι οικονομολόγοι να κραυγάσουν πως εάν αυτά τα λεφτά έπεφταν στην πραγματική οικονομία θα δημιουργούσαν ΑΜΕΣΑ τουλάχιστον 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας;

Ο Άγιος Βασίλης ξαναχτύπησε και μοιράζει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες, ενώ ο λαός πειναει, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν αποδεκατιστεί, οι παράνομοι παράλογοι φόροι έχουν φτάσει στα ύψη, τα σχολεία και τα νοσοκομεία κλείνουν, οι απολύσεις συνεχίζονται, τα δάνεια του κόσμου έχουν πάρει φωτιά που είναι απλήρωτα αλλά …..

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικουρας δίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση στην ALPHA BANK με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για κάλυψη ομολογιακού δανείου αξίας 3.609.600.000 ευρώ
ALPHA BANK ΦΕΚ 2
ALPHA BANK ΦΕΚ 2Α κόστος που θα βαρύνει το Δημόσιο, σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Δημοσίου, ενδέχεται να ανέλθει στο ποσό των 3.609.600.000 ευρώ πλέον των προβλεπομένων από τους όρους του οικείου ομολογιακού δανείου τόκων και πάσης φύσεως επιβαρύνσεων, το ακριβές ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπολογιστεί. 


Δηλαδή αν δεν επιστρέψει η τράπεζα τα λεφτά πίσω στο Ελληνικό Δημόσιο, θα το πληρώσουμε εμείς οι φορολογούμενοι

ΔΟΥΔΑΚΜΑΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΕΒΡΟΥ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 

ΠΗΓΗ:olympia.gr