Για ρύπανση άνω των 150μg/m3 εξετάζεται η επιβολή απαγόρευσης να καίνε τα τζάκια και οι ξυλόσομπες. Ανοιχτό είναι το θέμα εάν η απαγόρευση θα αφορά και σε ενεργειακά τζάκια και συστήματα pellet. Ο εντοπισμός των παραβατών θα γίνεται από τις καμινάδες
Απαγορευτικό να καίνε τζάκια και ξυλόσομπες, ανά περιοχές και χρονικά διαστήματα, όπου θα σημειώνονται επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με υψηλές τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων ετοιμάζεται να επιβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος στα ελληνικά νοικοκυριά. Η νέα ρύθμιση που προωθείται -πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας-, περιλαμβάνεται σε πακέτο μέτρων που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.
Η καύση ξύλου για θέρμανση μπαίνει στο στόχαστρο της πολιτείας, ως κύρια αιτία για τα πυκνά περιστατικά υψηλής συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το νέο αποπνικτικό φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης εξαπλώνεται η ενεργειακή φτώχεια και η αδυναμία της μεγάλης πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών να χρησιμοποιούν για θέρμανση το ακριβό πετρέλαιο.
Πριν από τα κρύα!
Τα μέτρα για την αιθαλομίχλη περιλαμβάνονται σε σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης με τίτλο «βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με έξι συναρμόδια υπουργεία. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε χθες την κοινή απόφαση και την προώθησε στους ομολόγους του για να συνυπογράψουν, προκειμένου, αφού οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, δηλαδή πριν έρθουν τα βαριά κρύα, να τεθούν σε ισχύ.
Ειδικότερα, πληροφορούμαστε ότι για τις εκπομπές από συστήματα θέρμανσης με καύση ξύλου θα ισχύει στάδιο προειδοποίησης, όταν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα κυμαίνονται από 100 έως 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3), με προτροπή στους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερο ρυπογόνα συστήματα (π.χ. πετρέλαιο, ηλεκτρικό, φυσικό αέριο κ.λπ.).
Ανοιχτό είναι το θέμα εάν η απαγόρευση θα αφορά και σε ενεργειακά τζάκια και συστήματα pellets.
Ο εντοπισμός των παραβατών θα γίνεται από τις καμινάδες. Πάντως αρμόδια πηγή του ΥΠΕΚΑ είπε στην «Ε» πως δεν έχει καθοριστεί ακόμη πώς θα επιβληθεί η απαγόρευση χωρίς να θιγούν δικαιώματα των πολιτών όπως το άσυλο, καθώς επίσης τι συνέπειες θα προβλεφθούν για τους παραβάτες.
Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις των τελευταίων πέντε ετών, υπερβάσεις των ορίων λήψης μέτρων και των ορίων συναγερμού για τα αιωρούμενα σωματίδια εμφανίζονται αντίστοιχα 10 έως 15 ημέρες και 3-4 μέρες το χρόνο, κυρίως στην καρδιά του χειμώνα, με βαρύ κρύο.
Στο πακέτο των μέτρων για την αιθαλομίχλη περιλαμβάνονται ακόμη:
α) συστάσεις προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού και ιδίως των ατόμων αυξημένου κινδύνου, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών κ.λπ. (πάνω από 50 μg/m3),
β) περιορισμός των βιομηχανικών εκπομπών, με μείωση της δραστηριότητας μόνο των ρυπογόνων εγκαταστάσεων (πάνω από 100 μg/m3 ), και
γ) περιορισμός των κυκλοφοριακών εκπομπών, μέσω συστάσεων προς τους οδηγούς, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές (πάνω από 100 μg/m3).
Τα μέτρα θα κηρύσσονται με ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την Περιφέρεια Αττικής και από τον καθ' ύλην αρμόδιο περιφερειάρχη για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, ενώ λαμβάνονται, κατά περίπτωση, μεμονωμένα ή σωρευτικά, ανάλογα με τη χωρική έκταση, την ένταση και το είδος του επεισοδίου και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας, ενώ είναι δυνατό να λαμβάνονται και επιπρόσθετα μέτρα.
ΠΗΓΗ:.enet.gr
Ομαδική μήνυση κατά πετρελαϊκών εταιρειών, της Morgan Stanley και εταιρειών εμπορίας εμπορευμάτων για χειραγώγηση της τιμής spot του Brent υπέβαλαν τον περασμένο μήνα τέσσερις βετεράνοι traders σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σύμφωνα με τη μήνυση, πετρελαϊκές εταιρείες, όπως οι BP, Statoil και Royal Dutch Shell, σε συνεργασία με την Morgan Stanley και τις εταιρείες εμπορίας ενέργειας Vitol Group, Trafigura Beheer και Phibro Trading, με τεχνητό τρόπο για περισσότερο από μία 10ετία επηρέαζαν την τιμή spot του Brent υποβάλλοντας εσφαλμένες πληροφορίες στην Platts, η οποία αποτελεί πάροχο πληροφοριών για τις τιμές αναφοράς στη φυσική αγορά.
Σύμφωνα με τους traders, ένας εκ των οποίων είναι πρώην διευθυντής του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν μη ανταγωνιστικές τιμές για το Brent, ενώ καταγγέλλουν και προσπάθειες χειραγώγησης της τιμής του αργού Ουραλίων.
Οι traders αναφέρουν πως μία εκ των μεθόδων που ακολουθούσαν οι εταιρείες ήταν αυτή του “spoofing” με την οποία τοποθετούσαν εντολές που κινούσαν την αγορά με σκοπό να τις ακυρώσουν αργότερα.
ΠΗΓΗ:
energypress.gr
Ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας, από τις αμερικανικές Chevron και Exxon Mobil μέχρι τη ρωσική Gazprom, την ιταλική ENI, και τη γερμανική EON, συμμετέχουν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων AAPG, που διεξάγεται από την Τετάρτη στην Αθήνα.
Στο συνέδριο, που γίνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, δείγμα της σημασίας που αποδίδει η διεθνής πετρελαϊκή αγορά για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, έχουν δώσει συνολικά το παρόν τους 150 στελέχη από 40 μεγάλες εταιρείες που προέρχονται από 120 χώρες.
Πρόκειται τόσο για δυτικούς ομίλους, όσο και για εταιρείες της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, όπως η τουρκική κρατική επιχείρηση πετρελαίου TPAO, αλλά και για εταιρείες από την Ασία σαν τη μαλαισιανή Petronas.
«Το σημερινό συνέδριο δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, απευθύνοντας πρόσκληση στις ξένες εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
«Εταιρείες χωρών της Μεσογείου, της Κασπίας, και της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται εδώ και διερευνούν τις δυνατότητες που υπάρχουν για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και όχι μόνο», τόνισε ο υπουργός.
Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων «οpen door» για έρευνες υδρογοναθράκων σε Πατραϊκό και Ιωάννινα, καθώς τα κείμενα είναι έτοιμα και παραδίδονται στις κοινοπραξίες που έχουν επιλεγεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στις κοινοπραξίες μετά και από σχετικά αιτήματα που αυτές υπέβαλλαν, ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές παρά μόνο να μειωθούν, μήνυμα το οποίο θα μεταφέρει ο κ. Μανιάτης και στις επαφές που θα έχει το απόγευμα με εκπροσώπους των εταιρειών που βρίσκονται στο συνέδριο.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ι. Κωστόπουλος μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη περιοχή, καθώς επίσης ότι ο όμιλος έχει αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα των ερευνών της νορβηγικής PGS σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη, τα μελετά και τα έχει εντάξει στα δεδομένα τα οποία ήδη διαθέτει.
Προανήγγειλε μάλιστα συνεργασίες των ΕΛΠΕ με ξένες εταιρείες, λέγοντας χαρακτηριστικά «ελπίζουμε να συμμετέχουμε στις ηγετικές κοινοπραξίες που θα συμμετάσχουν στις εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα".
Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η παρουσίαση στο συνέδριο από στελέχη της νορβηγικής PGS νέων δεδομένων από την αξιολόγηση των ευρημάτων που προέκυψαν κατά τις έρευνες τους σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει για τις συνδικαλιστικές άδειες προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα διαμορφωθούν προτάσεις για το θέμα που θα τεθούν στον δημόσιο διάλογο.
Μητσοτάκης: Ερχονται αλλαγές στις συνδικαλιστικές άδειες
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου του θα αφορά αλλαγές που θα γίνουν στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας και ειδικότερα στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων και γενικών διευθυντών στις δημόσιες υπηρεσίες.
Ακόμα, δεσμεύτηκε ότι αύριο, δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου με ρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, θα καταθέσει βελτιωτικές αλλαγές ενώ θα κάνει δεκτές και τροπολογίες βουλευτών.
ΠΗΓΗ:ethnos.gr
Ισπανία, Φεβρουάριος 1919. Στο υδροϋλεκτρικό εργοστάσιο στη Βαρκελώνη, La Canadiense, ανακοινώνεται μείωση μισθών, και μια ομάδα εργατών του τμήματος συντήρησης απολύεται για πολιτικούς λόγους. Έτσι, πυροδοτείται μία από τις πιο επιτυχημένες απεργιακές δράσεις στην ιστορία. Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, αναπροσαρμογή αμοιβών και 8ωρη εργασία.
Η απεργία εξαπλώνεται με ανάλογα αιτήματα και σε άλλα εργοστάσια. Καθοδηγείται από τη CNT και κατακλύζει ολόκληρη την Βαρκελώνη, με 100.000 εργάτες να παίρνουν μέρος συνολικά. Γίνονται συλλήψεις και φυλακίσεις απεργών.
Κατεβαίνουν και άλλοι εργάτες προς συμπαράσταση, με τα ίδια αιτήματα. Οι εργάτες του εργοστασίου ηλεκτρισμού κλείνουν τους διακόπτες. Η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι και ακινητοποιείται, όπως και μεγάλο μέρος της Καταλονίας.
O γενικός διοικητής της πόλης κηρύττει στρατιωτικό νόμο, φοβούμενος το ολοένα και αυξανόμενο κύμα απεργών. Η Βαρκελώνη κηρύσσεται σε κατάσταση πολιορκίας. Οι απεργοί επιστρατεύονται. Με βάση το στρατιωτικό νόμο, συλλαμβάνονται περίπου 3.000 απεργοί και σχεδόν όλη η ηγεσία της CNT. Οι εργάτες του La Canadiense επιστρατεύονται. Το ίδιο γίνεται και με τους εργάτες σε εργοστάσια ύδρευσης, ηλεκτρισμού, κ.ά.
Πολλά εργοστάσια καταλαμβάνονται από τις αρχές, κίνηση που τελικά φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένει η κυβέρνηση, αφού το εργατικό κίνημα πεισμώνει περισσότερο.
Τα συνδικάτα στον Τύπο καθιερώνουν τη λεγόμενη «κόκκινη λογοκρισία», αρνούμενοι να δημοσιεύσουν οτιδήποτε εναντίον των απεργών (οι τυπογράφοι αρνήθηκαν να τυπώσουν οποιαδήποτε κυβερνητική ή άλλη διαταγή ή οτιδήποτε αρνητικό για τους απεργούς)
Στις 20 Μαρτίου 1919, οι απεργοί αναγκάζουν το La Canadiense να δεχτεί τα αιτήματά τους και επιστρέφουν στην εργασία τους. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο για όλα τα εργοστάσια, όπου η εργοδοσία αρνείται να απελευθερώσει όσους είχαν καταδικαστεί με το στρατιωτικό νόμο.
Στις 24 Μαρτίου ξεκινά νέα απεργία, με το La Canadiense να συμμετέχει επίσης. Κηρύσσεται και πάλι στρατιωτικός νόμος. Τα στρατιωτικά σώματα γεμίζουν την πόλη και ανοίγουν πυρ εναντίον κάθε υπόπτου. Ξεκινούν απεργίες αλληλεγγύης και σε άλλες πόλεις.
Η αλληλεγγύη εξαπλώνεται σαν ντόμινο στη Βαλέντσια, τη Μαδρίτη, τη Λερίδα, την Κουρούνια και αλλού. Οι απεργοί είναι αποφασισμένοι. Τα αιτήματά τους αδιαπραγμάτευτα.
Τελικά τον Απρίλιο του 1919, η απεργία αυτή γίνεται η πιο επιτυχημένη στην ισπανική ιστορία, αφού αναγκάζει την ισπανική κυβέρνηση να θεσμοθετήσει το 8ωρο -η πρώτη κυβέρνηση στον κόσμο που θεσμοθετεί κάτι τέτοιο.
Κυριακή είστε ανοιχτά, είπατε;
ΠΗΓΗ:
papaioannou-giannis.net
Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το αργό διολισθαίνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουνίου καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για την αύξηση των εμπορικών αποθεμάτων εν μέσω της αδύναμης οικονομικής ανάκαμψης.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε 1,25 δολ. ή 1,3% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 93,37 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 4 Ιουνίου.
Η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας θα ανακοινώσει αύριο τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των εμπορικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ τα οποία αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 4, 09 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.
ΠΗΓΗ.capital.gr
Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό επηρεάστηκε πάρα πολύ από την κρίση, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ευημερία (Well Being) που μετρά το ανθρώπινο κόστος της κρίσης και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η έρευνα αναφέρει ότι σε ένα σύνολο 11 κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν για να μετρηθεί η ευημερία η Ελλάδα βρισκόταν μόνο στα τρία από αυτά πάνω από τον μέσο όρο των 34 ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ ήταν κάτω από τον μέσο όρο στα υπόλοιπα οκτώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ειδικότερα, πάνω από τον μέσο όρο ήταν όσον αφορά την κατάσταση της υγείας, την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής και την προσωπική ασφάλεια. Χαμηλότερα από τον μέσο όρο ήταν όσον αφορά την εκπαίδευση και τις δεξιότητες, το εισόδημα και τον πλούτο, την ενασχόληση με τα κοινά, τις θέσεις εργασίας και τις αποδοχές, τις κοινωνικές διασυνδέσεις, την κατοικία, την υποκειμενική ευημερία και την ποιότητα του περιβάλλοντος.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η Ελλάδα κατέγραψε μεταξύ του 2007 και του 2011 μία σωρευτική μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 23%, που ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του Οργανισμού. Το διάστημα 2007 - 2010, η ανισότητα στο εισόδημα της αγοράς (πριν από φόρους και μεταβιβάσεις) αυξήθηκε κατά 2%, πάνω από τον μέσο όρο του Οργανισμού που ήταν 1,2%.
Η μεγαλύτερη επίπτωση από την κρίση, αναφέρει η έκθεση, στην ευημερία των πολιτών προέκυψε από τη μείωση της απασχόλησης και την επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 10% από το 2007 έως το 2012, ενώ το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Η κακή κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση είχε μεγάλη επίπτωση στην ικανοποίηση των Ελλήνων από τη ζωή τους. Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από τη ζωή τους μειώθηκε από 59% το 2007 σε 34% το 2011, το χαμηλότερο στον ΟΟΣΑ. Κατά τη διάρκεια της κρίσης μειώθηκε επίσης η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους θεσμούς και στον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία.
Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση μειώθηκε από το 38% στο 13% μεταξύ 2007 και 2012. Το 31% των Ελλήνων ανέφερε ότι απασχολείται σε ένα κακό εργασιακό περιβάλλον, ποσοστό που είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. Οι διαφορές στην ευημερία μεταξύ των δύο φύλων, που κατά κανόνα είναι υπέρ των ανδρών, μειώθηκαν στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ - και στην Ελλάδα - τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, είναι ακόμη λιγότερο πιθανό οι Ελληνίδες να έχουν μία αμειβόμενη θέση απασχόλησης ή να εκλεγούν στο κοινοβούλιο.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπίστωσε, με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, ότι στο 20% των χωρών με τον υψηλότερο δείκτη ευημερίας βρίσκονται η Ελβετία, οι σκανδιναβικές χώρες, η Βρετανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία. Στο 60% των χωρών του Οργανισμού κατατάσσονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Η Ελλάδα και η Εσθονία είναι οι μόνες χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται στο 20% των χωρών με τον χαμηλότερο δείκτη ευημερίας, μαζί με την Τουρκία, τη Βραζιλία και το Μεξικό.
ΠΗΓΗ:euro2day.gr