Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Γιατί θα «τσούξει» ο εκκαθαριστικός της ΔΕΗ


Γιατί θα «τσούξει» ο εκκαθαριστικός της ΔΕΗ
Ο ένας μετά τον άλλον, θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ οι οποίοι τυπώνονται με ρυθμούς 160.000 ημερησίως. Και θα …δακρύσουμε με αυτό που θα δούμε, να είστε βέβαιοι. Ανάψατε ηλεκτρικό καλοριφέρ γιατί δεν είχατε να βάλετε πετρέλαιο; Θα υποστείτε τις συνέπειες. Διότι η αυξημένη κατανάλωση, οι νέες χρεώσεις της ΔΕΗ με τις οποίες θα έρθετε για πρώτη φορά αντιμέτωποι αλλά και μια ακόμη δόση από το «χαράτσι» θα συνθέσουν ένα κοκτέιλ φωτιά. Τι θα κάνετε; Δύο λύσεις υπάρχουν. Να ελαφρύνετε κάπως τον λογαριασμό μεταφέροντας το «χαράτσι» στην εφορία (κίνηση με την οποία θα κερδίσετε λίγο χρόνο) και να επιλέξετε την πληρωμή του λογαριασμού μέσω πιστωτικής καθώς ήδη οι τράπεζες κάνουν πλέον άτοκες δόσεις και για τη ΔΕΗ. Μια τρίτη λύση, είναι να απευθυνθείτε στη ΔΕΗ και να ζητήσετε έναν διακανονισμό. Θα καταλάβετε που θα πρέπει να «στηθείτε». Έχει πάντοτε …ουρά.
Για να πάρετε από τώρα μια γεύση για το τι θα πληρώσετε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο ρολόι της ΔΕΗ. Αυτό άλλωστε θα κάνει και ο υπάλληλος της εταιρείας όταν θα έρθει να μετρήσει. Θα συγκρίνετε τον αριθμό που θα δείτε με αυτόν που αναγράφεται στον προηγούμενο λογαριασμό και θα βγάλετε τη διαφορά. Οι κιλοβατώρες, δεν θα χρεωθούν όλες με την ίδια τιμή διότι έχει μεσολαβήσει η αύξηση των τιμολογίων. Τι σημαίνει αυτό; Δείτε την απάντηση που δίνει η ίδια η ΔΕΗ:
«Όταν ο εκκαθαριστικός λογαριασμός αφορά διάστημα κατανάλωσης στο οποίο υπήρξαν μεταβολές στις τιμές του τιμοκαταλόγου ρεύματος, για τον υπολογισμό της χρέωσης, το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ λαμβάνει υπόψη αυτόματα τις τιμές κάθε κλίμακας χρέωσης, αναλογικά για το διάστημα ισχύος του κάθε τιμοκατάλογου και στο λογαριασμό σας εμφανίζεται η μέση τιμή». Ιδού και ένα παράδειγμα: 

Παράδειγμα :
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΣ λογαριασμός για περίοδο κατανάλωσης 06.11.2012 - 01.03.2013 με αλλαγή στον τιμοκατάλογο την 01.01.13. Το διάστημα ισχύος του παλαιού τιμοκαταλόγου είναι από 06.11.2012 έως 01.01.2013, δηλαδή 56 ημέρες και το διάστημα ισχύος του νέου τιμοκαταλόγου από  07.01.13 έως 01.03.2012, δηλαδή 54 ημέρες. 
Οι κιλοβατώρες (kWh) και το πάγιο θα χρεωθούν ως εξής:


Πάγιο (€) = (παλαιότερη τιμή €)*(56/120) + (τρέχουσα τιμή €)*(54/120). 
Τιμή χρέωσης (€/kWh)= (παλαιότερη τιμή €)*(56/120) + (τρέχουσα τιμή €)*(54/120).  
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι τα καινούργια τιμολόγια της ΔΕΗ, θα σας επηρεάσουν αυτή τη φορά σε ποσοστό 50%. Και από τον επόμενο λογαριασμό, η επίπτωση των αυξημένων τιμολογίων θα είναι στο…100%. Ποια είναι αυτή η επίπτωση; Το fpress.gr έχει κάνει τους υπολογισμούς και έχει δημοσιεύσει τους σχετικούς πίνακες τους οποίους μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Εκτός από την αυξημένη τιμή, έχετε να αντιμετωπίσετε (ενδεχομένως) και την αυξημένη κατανάλωση. Μήπως το παρακάνατε με το ηλεκτρικό καλοριφέρ το οποίο αγοράσατε φθηνά και με δόσεις για να αντιμετωπίσετε το ακριβό πετρέλαιο; Δείτε πως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα:
            Ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ, για να λειτουργήσει και να ζεστάνει έναν χώρο όχι μεγαλύτερο από 15-20 τετραγωνικά, μπορεί να καταναλώνει ακόμη και 2500 Watt. Αν λοιπόν αυτό το καλοριφέρ το κρατάγατε σε λειτουργία για τέσσερις ώρες την ημέρα, τότε συνολικά έχετε καταναλώσει 10.000 Wattανά ώρα ή πιο απλά 10 Kwatt. Μέσα σε έναν μήνα, είχατε καταναλώσει 300 kwattκαι στο 4μηνο, προκύπτουν 1200 kwatt. Πόσο κάνει ένα κιλοβάττ; Ειδικά σε αυτό το λογαριασμό που θα παραλάβετε, θα ισχύσει διαφορετικό τιμολόγιο για την κατανάλωση που πραγματοποιήθηκε πριν την αλλαγή του χρόνου και διαφορετικό για μετά το νέο έτος. Ένα όμως είναι σίγουρο. Ότι με τη χρήση του καλοριφέρ, έχετε αλλάξει κλιμάκιο οπότε θα πληρώσετε ακριβότερα όχι μόνο τις κιλοβατώρες που κατανάλωσε το καλοριφέρ αλλά όλες τις κιλοβατώρες.
            Όσον αφορά στον τρίτο λόγο για τον οποίο θα έρθει φουσκωμένος ο λογαριασμός, αυτός δεν είναι άλλος από το χαράτσι. Έτσι, όπως έχει κυλήσει η πληρωμή, αυτή τη φορά θα πληρώσετε ή την 4η ή την τελευταία από τις πέντε συνολικά δόσεις. Ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα έρχεστε αντιμέτωποι με έναν τόσο δυσβάστακτο φόρο. Όπως έχουμε επισημάνει, καλύτερα το νέο ειδικό τέλος ακινήτων, παρά το χαράτσι. 
ΠΗΓΗ:fpress.gr

Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Καταγγέλλει ότι Εξωθεσμικά Κέντρα Προσπαθούν να Αποτρέψουν την Επένδυση της Πτολεμαΐδας 5




Eξωθεσμικά και σκοτεινά κέντρα που επιχειρούν να παρασύρουν μέσω του Τύπου την Ελληνική δικαιοσύνη με στόχο να αποτρέψουν τη μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται σήμερα στη χώρα καταγγέλλει η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σε σχετική ανακοίνωσή της για το θέμα της Πτολεμαΐδας 5. 
Η συνδικαλιστική παράταξη καλεί την κυβέρνηση η οποία, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, γνωρίζει καλά τη σημαντικότητα του αναπτυξιακού αυτού έργου και τη μελλοντική συμβολή του στη δοκιμαζόμενη Ελληνική οικονομία να πάρει πρωτοβουλίες για να αρθούν οι επιφυλάξεις και τα εμπόδια προς κάθε πλευρά.
Όλη η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχει ως εξής: 
"Τις τελευταίες ημέρες περίεργα έως και «ύποπτα» γεγονότα παρατηρούνται στο χώρο της ΔΕΗ και συγκεκριμένα στο θέμα της κατασκευής της λιγνιτικής Μονάδας «Πτολεμαΐδα V», όπου εξυφαίνεται μια προσπάθεια να αποτραπεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης. 
Ενώ όλα ήταν προγραμματισμένα η υπογραφή να συντελεσθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου,«εξωθεσμικά και σκοτεινά κέντρα» παρασύρουν μέσω του τύπου την Ελληνική δικαιοσύνη και προσπαθούν να αποτρέψουν τη μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται σήμερα στη χώρα. 
Μια επένδυση που θα έχει τεράστια οφέλη για την Επιχείρηση σε αναπτυξιακό οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, κυρίως όμως στην απασχόληση της πολύπαθης και ξεχασμένης από την κεντρική εξουσία περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. 
Ποια συμφέροντα είναι αυτά που πολεμούν τόσο λυσσαλέα τη συγκεκριμένη επένδυση; 
Τι νόημα έχει η παρέμβαση της Δικαιοσύνης για μια σύμβαση που πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο; 
Είναι προφανές ότι το μεγάλο αυτό έργο πρέπει να κατασκευαστεί όσο το συντομότερο γίνεται. Η Δικαιοσύνη πρέπει να σκύψει με περισσότερη προσοχή στην αξία του έργου αυτού καινά αποφύγει την περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης υπέρ των διαφόρων οικονομικών συμφερόντων που απεργάζονται την προοπτική της ανάπτυξης της ΔΕΗ. 
Καλούμε την Κυβέρνηση η οποία γνωρίζει καλά τη σημαντικότητα του αναπτυξιακού αυτού έργου και τη μελλοντική συμβολή του στη δοκιμαζόμενη Ελληνική οικονομία να πάρει πρωτοβουλίες για να αρθούν οι επιφυλάξεις και τα εμπόδια προς κάθε πλευρά. 
Η ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ καλεί άμεσα την Ομοσπονδία, τα συνδικάτα και τους φορείς της περιοχής να πάρουν θέση να αντιδράσουν και να διατρανώσουν την αγανάκτηση τους για την αρνητική αυτή εξέλιξη. 
Η ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα συμμετέχει σε κάθε δράση που θα υποστηρίζει την προοπτική της κατασκευής της Μονάδας V στην Πτολεμαΐδα».   
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ




Σήμερα, Παρασκευή, 1η Μαρτίου ξεκινούν οι εργασίες του 9ου Συντακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ψηφοφορία εκλογής Κεντρικού Οργάνου.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξουν στις 10.00 το πρωί με τη διαπίστευση των συνέδρων και την εκλογή προεδρείου ενώ θα ακολουθήσουν ομιλία του προέδρου του κινήματος, Ευάγγελου Βενιζέλου, χαιρετισμοί πολιτικών κομμάτων, η εκλογή Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και οι ομιλίες των συνέδρων.
Το Σάββατο θα παρουσιαστούν οι θέσεις της ομάδας Καταστατικού και θα συνεχιστούν οι ομιλίες των συνέδρων, ενώ για τις 19.00 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η δευτερολογία του κ. Βενιζέλου.
Την Κυριακή θα γίνει η ψηφοφορία εκλογής Κεντρικού Οργάνου, η έναρξη και η λήξη της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή το Σάββατο. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Ο Στουρνάρας προανανγέλει πτωση των τιμών και καταρευση του εμπορίου


Στο παρακάτω video o κ Στουρνάρας προαναγγέλλει αρνητικό πληθωρισμό  για το 2013 και μάλιστα το εμφανίζει ως στόχο της κυβέρνησης για φέτος μέσω το οποίου θα πέσουν οι τιμές. Πρόκειται για την πεμπτουσία του δόγματος του Νεοφιλευθερισμού που είναι  η πρόκληση του καθοδικού Σπιραλ  θανάτου και αυτοκαταστροφής
Ο Αρνητικος  πληθωρισμός αποπληθωρισμός προκαλεί κατάρρευση ακομη και των υγειών επιχειρήσεων. Αρχικά  πλήττει αυτές που σχετίζεται με το εμπόριο και σταδιακά της παραγωγικές μονάδες. Αυτές οι επιχειρήσεις οδηγούνται στο λουκέτο .παράγουν άνεργους  και δεν πληρώνουν φόρους οδηγώντας σε νέα κατάρρευση των εσόδων.
Το μοντέλο επιτρέπει σε όσους εμπορεύονται κρίσιμα  αγαθά όπως καύσιμα φάρμακα και αγαθά πρώτης ανάγκης (ψωμί βασικά τροφιμα) να κρατήσουν τις τιμές τους ψηλά  γιατί μπορούν. Και μπορούν κυρίως γιατί μειώνεται ο ανταγωνισμός που δέχονται  καθώς κλείνουν οι  ανταγωνιστές τους. Σε δεύτερο χρόνο τους επιτρέπει να τις αυξήσουν τις τιμές  καθώς δημιουργούνται συνθήκες μαύρης αγοράς  και καρτελ  τοπικά. 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Τσακίζει κόκαλα η απάντηση Κουρουμπλή στη Χριστοφιλοπούλου – Δείτε το βίντεο


Τσακίζει κόκαλα η απάντηση Κουρουμπλή στη Χριστοφιλοπούλου – Δείτε το βίντεο  «Δεν πήγα για να αρπάξω θέσεις γλείφοντας, έρποντας και με το κερατό μου»
«Δεν πήγα για να αρπάξω θέσεις γλείφοντας, έρποντας και με το κερατό μου»
 Στο σχόλιο της Έυης Χριστοφιλοπούλου, η οποία κατηγόρησε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι είδε φως και μπήκε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στο ΠΑΣΟΚ, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
“Εγώ από τα 10 μου χρόνια κλήθηκα πρώιμα να δουλέψω πολύ σκληρά για να μην επιτρέψω σε κανέναν να αντιληφθεί ή να νιώσει λογική περιθωρίου απέναντί μου”, είπε ο κ. Κουρουμπλής, “στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε, δεν πήγα για να αρπάξω κάποια θέση, πήγα στις 7 Σεπτεμβίου του 1974 και διώχθηκα με το νόμο 4.000. Δεν πήγα για να αρπάξω θέσεις γλείφοντας, έρποντας και με το κερατό μου. Πήγα και με τίμησε η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας για τους κοινωνικούς μου αγώνες και το έργο μου”.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι το κοινωνικό κράτος κατεδάφισαν εκείνοι που για να καθίσουν στις καρέκλες της εξουσίας, μετέτρεψαν την πιο μεγάλη παράταξη του τόπου σε συνιστώσα της δεξιάς.
“Αυτοί που σας έλεγαν κλέφτες, τώρα τους τιμάτε και τους στηρίζετε. Εγώ δεν πήγα στην δεξιά πήγα στην αριστερά. Τήρησα τις δεσμεύσεις μου απέναντι στην κοινωνία γιατί πίστεψα στο κοινωνικό κράτος του ΠΑΣΟΚ”, κατέληξε.
 ΠΗΓΗ: papaioannou-giannis.net


ΕΛΠΕ - Αποτελέσματα 2012: Πτώση 30% στην κατανάλωση καυσίμων από το 2009




Το ένα τρίτο της κατανάλωσης καυσίμων χάθηκε κατά την περίοδο της κρίσης, από το 2009 μέχρι το τέλος του 2012, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς που ανακοίνωσαν σήμερα τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γ. Κωστόπουλος έχει ξεπεράσει το 30% σε σχέση με το 2009 και είναι μια από τις αιτίες της μείωσης των καθαρών κερδών των ΕΛΠΕ στα 84 εκατ. ευρώ από 114 το 2011 (-26 %).

Οι άλλες κύριες αιτίες είναι οι υψηλοί φόροι κατανάλωσης που συμπιέζουν περαιτέρω τη ζήτηση, η μείωση των περιθωρίων κέρδους στη λιανική αλλά και το αυξημένο κόστος προμήθειας αργού που οφείλεται στην αλλαγή προμηθευτών εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου λόγω της ελληνικής κρίσης.

Ωστόσο τα συγκρίσιμα αποτελέσματα που επίσης δημοσιεύουν τα ΕΛΠΕ (αφού αφαιρεθούν οι επιπτώσεις εξωτερικών παραγόντων όπως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες κλπ.) είναι αυξημένα κατά 70%, από 137 εκατ. το 2011 σε 232 εκατ. το 2012.

Τα ΕΛΠΕ σημειώνουν ακόμη ότι το Δεκέμβριο οι εξαγωγές ξεπέρασαν το 50 % των συνολικών πωλήσεων. Για δε την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ (τα ΕΛΠΕ είναι μέτοχος της εταιρίας με 35%) αναφέρουν ότι από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν τις δεσμευτικές προσφορές στις αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2013.

Το μέρισμα που προτείνεται για τη χρήση είναι 0,15 ευρώ ανά μετοχή.Σε δηλώσεις του ο κ. Κωστόπουλος επισημαίνει ακόμη ότι «οι υψηλότατοι φόροι, που αντιπροσωπεύουν άνω του 60% της τελικής τιμής στα καύσιμα κίνησης, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η πτώση της αγοράς εξανέμισαν τα περιθώρια κέρδους και τη ρευστότητα των εταιρειών εμπορίας» και προσθέτει:

«Ο κλάδος εμπορίας συνολικά στη χώρα μας οδηγείται σε αδιέξοδο. Θετικές αξιολογούνται μέχρι τώρα οι ενέργειες των αρχών για την καταπολέμηση του φαινομένου της λαθρεμπορίας, οι οποίες όμως πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια, στοχεύοντας στην εξυγίανση της αγοράς. Οι προτεραιότητες για το 2013 είναι η πλήρης αξιοποίηση των αναβαθμισμένων διυλιστηρίων, ο επιπλέον έλεγχος δαπανών, η μείωση της μόχλευσης καθώς και η επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της ΔΕΠΑ». 
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

ΟΤΕ: EBITDA 1,53 δισ ευρώ και καθαρά κέρδη 476,4 εκατ. το 2012-Γιατί ικανοποιούνται οι αναλυτές




Κέρδη σε επίπεδο EBITDA 1,533.9 δισ ευρώ ανακοίνωσε για το 2012 ο ΟΤΕ και καθαρά κέρδη 476,4 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο.

Εξαιρουμένων των καθαρών κεφαλαιακών κερδών ύψους 211,3 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στην Telecom Serbia και της επίδρασης των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου τα καθαρά κέρδη έφθασαν τα 363,5 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 4,68 δισ ευρώ καταγράφοντας μείωση 7,1% σε σχέση με το 2012. Οι αναλυτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους, καθώς οι καθαρές ταμεακές ροές (cash flow) παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα του αναμενόμενου, υπάρχει μείωση  του καθαρού δανεισμού κατά 100 εκατ ευρώ και συγκράτηση των εξόδων.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα 
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Σε ιδιώτες θα παραχωρηθούν 20 περιφερειακά αεροδρόμια, αποφάσισε το ΤΑΙΠΕΔ


Σε ιδιώτες θα παραχωρηθούν 20 περιφερειακά αεροδρόμια, αποφάσισε το ΤΑΙΠΕΔ. Παραχωρείται και έκταση 261 στρεμμάτων στον Άγιο Ιωάννη Χαλκιδικής
«Στο σφυρί» βγαίνουν είκοσι από τα τριάντα επτά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, τα οποία σύμφωνα με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες σε δύο πακέτα.
Συγκεκριμένα, σε καθεμιά από τις δύο ομάδες θα συμπεριληφθούν δύο-τρία αεροδρόμια με σημαντική κίνηση. Έτσι, η πρώτη ομάδα θα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω και η δεύτερη εκείνα της Θεσσαλονίκης, των Χανίων και της Κέρκυρας.
Συνολικά, τα 20 αεροδρόμια που πρόκειται να παραχωρηθούν είναι τα: Ρόδου, Θεσσαλονίκης, Κω, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλλονιάς, Ακτίου, Καβάλας, Σκιάθου, Αλεξανδρούπολης, Χίου, Καρπάθου, Καλαμάτας, Λήμνου, Ιωαννίνων.
Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης του παραθαλάσσιου ακινήτου έκτασης 261 στρεμμάτων στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας στη Χαλκιδική, ο διαγωνισμός για το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Από τα 261 στρέμματα της συνολικής έκτασης αξιοποιήσιμα είναι τα 200. Έχει παραλιακό μέτωπο μήκους 2 χλμ. και στόχος είναι να αξιοποιηθεί είτε για την κατασκευή μεγάλης τουριστικής μονάδας είτε για παραθεριστική κατοικία ή και τα δύο μαζί.
Εκτός από την έκταση στον Άγιο Ιωάννη, ο νέος γύρος διαγωνισμών για παραχώρηση ακινήτων προβλέπει επίσης την αξιοποίηση του κάμπινγκ και του Ξενία Παλιουρίου. Η επιφάνεια του οικοπέδου φτάνει σχεδόν τα 211 στρέμματα και περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του Ξενία και τις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ.
Το τρίτο παραθαλάσσιο ακίνητο που θα διατεθεί με διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην Ερμιόνη, στην περιοχή Σαμπάριζα και έχει επιφανεία 166 στρεμμάτων. 
ΠΗΓΗ:.eklogika.gr

Τα 49 μεγάλα ονόματα που ψάχνει το ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ




49 πρόσωπα τα οποία περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ, μπήκαν στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και τα οποία εμφανίζονται δικαιούχοι ή διαχειριστές σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ύψους από 3.000.000 έως 550.000.000 δολάρια.


Για το λόγο αυτό, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ, που έχει αναλάβει καi την έρευνα των προσώπων της λίστας Λαγκάρντ, έστειλε στις 27.2.2013 προσκλήσεις στα συγκεκριμένα πρόσωπα, προκειμένου «εντός 5 ημερών από την επίδοση της κλήσης αυτής να υποβάλλετε στην υπηρεσία μας έγγραφα και στοιχεία, από τα οποία να προκύπτουν τα δικαιώματά σας και οι προϋποθέσεις απόκτησης των συγκεκριμένων δικαιωμάτων επί λογαριασμών που τηρούνται στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ, Παναγιώτης Μαντούβαλος, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, προσκλήσεις έλαβαν οι εξής:

Δημήτρης  Γκέρτσος, Νικόλαος  Μαρτίνος, Αθανάσιος Καλλίτσης, Ευστράτιος Καλλίτσης, Ιωάννης Μαρτίνος, Κορνηλία Μαρτίνου, Βασίλειος Μανιός, Κωνσταντίνος ΜΑρτίνος Πολυξένη Καλλίτση, Ανδρέας Καλλίτσης, Διονύσιος Μαντζώρος, Ιωάννα Μαρτίνου, Μαρίνα Ηλιάδη - Παπαπαναγιώτου, Σάμπυ Μιωνής, Νικόλαος Φραγκίστας, Νικόλοας Παπαχρονόπουλος, Βενετσιάνος Κακκαβάς, Μαρία Μπόμπολα, Ναταλία Τζουμάρα, Ευαγγελία Ρόκα, Χρήστος Ρόκας, Γεώργιος Ρόκας, Άγγελος Μεταξάς, Ηλίας Μεταξάς, Σολομών Λεβής, Λεωνίδας Καμπάνης, Μαριάννα Φιξ, Κωνσταντίνος Οικονόμου, Μάριος Οικονόμου, Αλεξάνδρα Ντούνη, Αικατερίνη Ντούνη, Γεώργιος Κρίτσας, Ghandour  Muhieddine, Ματρώνα Εγκόν, Πηνελόπη Σαπουντζή, Μαγδαληνή Κυριακού, Σωτήρης Ηλιάδης, Νικόλαος Χατζηιωάννου, Πόλυς Χατζηιωάννου, Ζαχαρίας Κριτσάς, Μαρία Κριτσά, Δημήτριος Κριτσάς, Νικόλαος Οικονόμου, Φραγκίστα  Ζαρακοβίτη, Μαρία Φραγκίστα, Αφροδίτη Δεϊμέζη, Φώτης Μπόμπολας, Λουκιανός Αρκάς, Μαρία Παντελή.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Νέο χαμηλό από τις αρχές του έτους για την τιμή του αργού




Πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου την Πέμπτη, με το ισχυρότερο δολάριο και τις ανησυχίες για πλεονάζουσα προσφορά να την οδηγούν στο χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά 71 σεντς ή 0,8% στα 92,05 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Αυτή την εβδομάδα η τιμή του αργού δέχτηκε πιέσεις από την ισχυρή πτώση των τιμών των συμβολαίων βενζίνης, σύμφωνα με αναλυτές και traders. Την Πέμπτη ωστόσο, η σύντομη ανάκαμψη του συμβολαίου της βενζίνης, παραδόσεως Μαρτίου, αντισταθμίστηκε από την άνοδο του δολαρίου. Η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος μπορεί να οδηγήσει τις τιμές χαμηλότερα, καθώς καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό σε άλλα νομίσματα.
ΠΗΓΗ:.capital.gr

Αθανασόπουλος: Όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ - Δεν υπάρχουν παρεμβάσεις



Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει παρεμβάσεις από την πλευρά των ΗΠΑ για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ και το ενδεχόμενο απόκτησής τους από ρωσική εταιρία, δηλώνει ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκης Αθανασόπουλος, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, τονίζοντας ότι «όποιος προσφέρει τα περισσότερα, εκείνος λαμβάνει και την ανάθεση».
Στη συνέντευξή του ο κ. Αθανασόπουλος σημειώνει ότι, ως το τέλος του έτους, στόχος είναι να εισπραχθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις 2,6 δισ. ευρώ και εξηγεί ότι «ως το Πάσχα, θέλουμε να ολοκληρώσουμε την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας τυχερών παιγνίων ΟΠΑΠ, του παρόχου φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, έξι ακινήτων κρατικής ιδιοκτησίας στο εξωτερικό και ενός ακινήτου στη Ρόδο».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις απώλειες από την πώληση περιουσίας «με την πλάτη στον τοίχο», ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ δηλώνει: «Αυτό ισχύει. Δεν πρέπει κανείς να πουλά με την πλάτη στον τοίχο- εκτός κι αν χρειάζεται τα χρήματα» και επισημαίνει ότι «το κράτος προσκαλεί επενδυτές, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας». Κάνει, ακόμη, λόγο για «ατυχία» που η Ελλάδα πρέπει να πωλήσει κρατική περιουσία τώρα, ενώ θα ήταν καλύτερα αν το είχε κάνει τη δεκαετία του ΄90, για να τονίσει:«Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι σήμερα δεν θα πρέπει να κάνει κανείς αυτό που έπρεπε να είχε κάνει σε καλύτερους καιρούς. Σήμερα, είναι ακόμη πιο σημαντικό να έχουμε επενδύσεις και να προσελκύσουμε ξένο κεφάλαιο».
Σε ό,τι αφορά πάντως την άποψη των πολιτών για τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Αθανασόπουλος υποστηρίζει ότι οι Έλληνες δεν είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά παραδέχεται ότι «έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα, το οποίο πρέπει να τις υλοποιήσει» και τονίζει ότι πρέπει να γίνουν όσα είναι δυνατά προκειμένου να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.
Ερωτώμενος εάν, στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, η αποκρατικοποίηση σημαίνει και κατώτερη ποιότητα νερού, ο Τάκης Αθανασόπουλος απαντά ότι «στόχος είναι να φθάνει το νερό στους καταναλωτές, στη σωστή ποιότητα και στη σωστή τιμή» και διευκρινίζει ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο εκτελεστικό όργανο, ενώ η απόφαση σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να ιδιωτικοποιηθεί περιουσία του Δημοσίου λαμβάνεται από τη Βουλή. 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Το Ευρωδικαστήριο Ζητά Επιστροφή 310 Εκατ. Ευρώ από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά




Την επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων, ύψους 310 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος, ζητεί με απόφασή του, την Πέμπτη, το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία). Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΕΚ, υπενθυμίζει ότι από το 1992 το ελληνικό κράτος χορήγησε στην Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝ) διάφορες ενισχύσεις. Σημειώνει, μάλιστα, ότι κατ' εφαρμογή μιας οδηγίας σχετικής με τις ενισχύσεις για τις ναυπηγικές εργασίες, η Κομισιόν έχει εγκρίνει ενισχύσεις ύψους 343 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, η ανακοίνωση του ΔΕΚ υπενθυμίζει ότι με απόφασή του το 2006, η Επιτροπή υποχρέωνε την Ελλάδα να ανακτήσει από την EN, εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών, ενισχύσεις οι οποίες κρίθηκαν ασύμβατες προς την κοινή αγορά , ύψους 310 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάδα όφειλε να κοινοποιήσει στην Επιτροπή, εντός δύο μηνών, το προς ανάκτηση ποσό, λεπτομερή περιγραφή των ληφθέντων μέτρων, καθώς και έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι ζητήθηκε από τον αποδέκτη να επιστρέψει τις ενισχύσεις.
Τον Ιούνιο του 2012, το ΔΕΚ έκρινε ότι η Ελλάδα δεν εκτέλεσε τη συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής.
Η ΕΝ άσκησε προσφυγή κατά της εν λόγω απόφασης της Επιτροπής ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο, με απόφαση που εξέδωσε το 2012, απέρριψε το σύνολο των προβληθέντων λόγων και επιχειρημάτων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αύξηση 70% στα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη των ΕΛΠΕ το 2012




Αλματώδη αύξηση 70% στα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη –φτάνοντας τα 232 εκατ. ευρώ - ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ για το 2012, έναντι 137 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ τα συγκρίσιμα EBITDA αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 22%, στα 444 εκατ. ευρώ. Βασικοί παράγοντες για την αύξηση ήταν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ομίλου, τα βελτιωμένα περιθώρια διύλισης (αύξηση $1/bbl κατά μέσο όρο), η εμπορική λειτουργία του διυλιστηρίου Ελευσίνας το δ΄ τρίμηνο, η απρόσκοπτη λειτουργία του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, που σημείωσε ιστορικό υψηλό λειτουργικής διαθεσιμότητας, καθώς και η λειτουργία του διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης. Η υψηλότερη παραγωγή οδήγησε σε αυξημένες πωλήσεις, με αύξηση των μεριδίων αγοράς στην εσωτερική αγορά καθώς και των εξαγωγών, οι οποίες τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν το 50% των συνολικών πωλήσεων.

Επιπλέον, οι προσπάθειες για έλεγχο των δαπανών σε όλο τον Όμιλο καθώς και η επίδραση των πρωτοβουλιών μετασχηματισμού οδήγησαν σε μείωση των γενικών και διοικητικών εξόδων κατά 12%, σε σχέση με το 2011.

Το αυξημένο κόστος προμήθειας αργού, λόγω της αλλαγής προμηθευτών και του αυξημένου κινδύνου λόγω της ελληνικής κρίσης, επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα.
Στην εσωτερική αγορά, οι υψηλοί φόροι κατανάλωσης και η οικονομική ύφεση είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της ζήτησης (-17% έναντι 2011), με χαμηλότερα περιθώρια, ειδικά στη λιανική εμπορία, όπου το υψηλό κόστος λειτουργίας που απαιτεί το σημερινό μοντέλο για εταιρίες εμπορίας με επώνυμα δίκτυα και πολλαπλές εγκαταστάσεις, που σήμερα εξασφαλίζουν την ποιοτική και γρήγορη εξυπηρέτηση της αγοράς, καθίσταται σταδιακά μη βιώσιμο. Όσον αφορά τον Όμιλο, παρά την πτώση της κατανάλωσης, η αύξηση μεριδίων τόσο στη Διύλιση όσο και την Εμπορία, οδήγησαν σε υψηλότερους όγκους πωλήσεων των Ελληνικών Διυλιστηρίων του Ομίλου που ανήλθαν στα 13,4 εκ. τόνους, αυξημένοι κατά 8% σε σχέση με το 2011.

Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη επηρεάστηκαν από έκτακτα γεγονότα, όπως η διαδικασία εκκίνησης του νέου διυλιστηρίου και τα έξοδα αναδιοργάνωσης, καθώς και η ζημιά από την αποτίμηση των αποθεμάτων λόγω μείωσης των τιμών του αργού. Επιπλέον, η επιβάρυνση στα αποτελέσματα της ΔΕΠΑ από την επίλυση των πολυετών εκκρεμοτήτων μεταξύ ΔΕΠΑ και ΔΕΗ στα πλαίσια της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, επηρέασαν αρνητικά την συνεισφορά της (ΔΕΠΑ) στον Όμιλο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ