Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΗΠΑ: Συμβιβασμός 20,8 δισ. δολ. με τη BP για τον Κόλπο του Μεξικού

ΗΠΑ: Συμβιβασμός 20,8 δισ. δολ. με τη BP για τον Κόλπο του Μεξικού
Σε συμβιβασμό, ύψους 20,8 δισ. δολαρίων με την πετρελαϊκή εταιρεία BP, για το δυστύχημα στο Deewater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Με τον τρόπο αυτό κλείνει ένας πενταετής κύκλος μηνύσεων ενάντια στην εταιρεία, ενώ ολοκληρώνεται η αρχική συμφωνία η οποία είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο.

Μεταξύ άλλων η BP θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 5,5 δισ. δολαρίων στην Clean Water Act, αλλά και περί των πέντε δισ. δολαρίων σε Αλαμπάμα, Φλόριντα, Λουιζιάνα, Μισισίπι και Τέξας (τις πολιτείες που βρίσκονται στον Κόλπο του Μεξικού και υπέστησαν περιβαλλοντική καταστροφή).


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν και απειλεί ΔΕΣΦΑ-TAP


Πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου προκαλεί τριβές στις σχέσεις της Ε.Ε. με το Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που δεν αποκλείεται να επηρεάσει και την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, αλλά και του αγωγού ΤΑΡ.

Όπως δήλωσαν διπλωματικοί κύκλοι στο Euractiv, το ψήφισμα υιοθετήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου με 328 ψήφους υπέρ και 273 κατά. Σχετικά με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν υπέρ ενώ μόνο η Νέα Δημοκρατία το καταψήφισε. Μέσω αυτού, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί για πάγωμα των συζητήσεων για τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν, μέχρι το Μπακού να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις σε ότι αφορά την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το ψήφισμα έχει προκαλέσει ...

Το "τι θα έκανε ο Ανδρέας" είναι ιστορίες. Το τι έκανε ο Γιώργος μετράει. Και το τι κάνουμε εμείς.


Για τη σημερινή ανάρτηση δράττομαι της ευκαιρίας να παρουσιάσω ένα σχόλιο που κατατέθηκε το πρωί στο ιστολόγιο: "Όποιος διαβάσει την επιστολή της κ Μαργαρίτας Παπανδρέου πριν από λίγες ημέρες στο "ΒΗΜΑ" για το τι θα έκανε ο Ανδρέας σήμερα, θα καταλάβαινε και το που μας οδηγούν τα "συμφέροντα" δηλ σε μια από τα ίδια, που ονομάζεται πράσινη ενέργεια ...". Δεν είχα διαβάσει την επιστολή, μου κίνησε την περιέργεια να την ψάξω. 

Θα σταθώ σε μια παράγραφο στη μέση του κειμένου: "Τι θα έκανε λοιπόν ο Ανδρέας στις σημερινές περιστάσεις; Θα μας έλεγε ότι πρέπει να αποκτήσουμε μια σοβαρή, σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση που να κατανοεί την κατάσταση και τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Θα αντιμετώπιζε τις ...

Το μεγαλύτερο τσουνάμι στην ιστορία με κύματα ύψους 250 μέτρων


Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, πριν από περίπου 73.000 χρόνια, το μεγαλύτερο από τα νησιά του αρχιπελάγους του Πράσινου Ακρωτηρίου, στα ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής στον Ατλαντικό, το Σαντιάγκο, όπου σήμερα ζουν 250.000 άνθρωποι, σαρώθηκε από τεράστια κύματα ύψους 200 έως 250 μέτρων.
Η αιτία ήταν ένα μεγατσουνάμι που προκλήθηκε λόγω της απότομης υποθαλάσσιας κατάρρευσης τμήματος ενός νησιωτικού ηφαιστείου σε απόσταση 55 χιλιομέτρων.
Συγκριτικά, τα μεγαλύτερα πρόσφατα τσουνάμι, του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό (περίπου 230.000 θύματα) και του 2011 στην Ιαπωνία (περίπου 20.000 θύματα), δημιούργησαν κύματα έως 35 μέτρων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον...

ΓΣΕΕ:ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

PHOTO 2. PARIS jpg
Την αλληλεγγύη της στους Έλληνες εργαζόμενους εκφράζει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με ομόφωνο ψήφισμα του συνεδρίου της, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.
Η ΣΕΣ στο δισέλιδο ψήφισμά της απαιτεί από την Ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς να εφαρμόσουν στην Ελλάδα ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που θα ανατρέπει τις οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικές απαιτήσεις των μνημονίων, ενώ δεσμεύεται μαζί με τις οργανώσεις μέλη της, να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.
Στο ψήφισμα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων καταδικάζει κάθε μονομερή κυβερνητική παρέμβαση στην αυτονομία των συνδικαλιστικών οργανώσεων (απειλές και συκοφάντηση συνδικαλιστών από κυβερνητικά στελέχη), τον εκφοβισμό των συνδικάτων και απαιτεί των αποκατάσταση της δέουσας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στις δομές του κοινωνικού διαλόγου (Ευρωπαϊκή ΟΚΕ και άλλοι θεσμοί κοινωνικού διαλόγου).
Η ΣΕΣ επαναλαμβάνει μεταξύ άλλων το αίτημά της για αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη.


Επισυνάπτεται το ψήφισμα της ΣΕΣ....

Εμπειρία στην Παραγωγή, ο Πλέον Κρίσιμος Παράγων στην Εκμετάλλευση των Χερσαίων Κοιτασμάτων στη Δ. Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για Εμπειρία στην Παραγωγή, ο Πλέον Κρίσιμος Παράγων στην Εκμετάλλευση των Χερσαίων Κοιτασμάτων στη Δ. Ελλάδα
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρούς προβληματισμούς κι διλήμματα στον ενεργειακό τομέα συνέπεια των Μνημονιακών δεσμεύσεων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την δημιουργία ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει σε μεγάλη ένταση ως και πιθανή ρήξη με τους δανειστές. Απεναντίας στο χώρο των ερευνών υδρογονανθράκων η κατάσταση, αν και δύσκολη λόγω ελλειπούς οργάνωσης και στελέχωσης της ΕΔΕΥ, είναι απείρως καλύτερη αφού έχουν ήδη δρομολογηθεί μία σειρά από συγκεκριμένες δράσεις, με επιχειρηματικό ενδιαφέρον, που ενδέχεται πολύ σύντομα να οδηγήσουν σε πολύ θετικά αποτελέσματα. Οι δράσεις αυτές έχουν ως εξής...

Εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση για το πρόγραμμα επιδότησης φυσικού αερίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση για το πρόγραμμα επιδότησης φυσικού αερίου
Στα τέλη Σεπτεμβρίου έγινε η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 6 εκατ. ευρώ, για το πρόγραμμα επιδότησης εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τις Επιχειρήσεις Παροχής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.

Στην Αττική έχουν υποβληθεί για υπαγωγή στο Πρόγραμμα 4.736 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί έως σήμερα 3.607, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 4.700.000 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία έχουν υποβληθεί για υπαγωγή στο Πρόγραμμα 3.131 και 3.159 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 1.770 και 2.652 αιτήσεις αντίστοιχα. Ο συνολικός προϋπολογισμός των εγκεκριμένων αιτήσεων ανέρχεται σε 1.855.000 ευρώ για τη Θεσσαλονίκη και 2.953.000 ευρώ για τη Θεσσαλία.

Η διαδικασία ...

Η υψηλή κερδοφορία των ΕΛΠΕ ανοίγει δρόμο για ανάπτυξη του δικτύου τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη


Κινήσεις για την ισχυροποίηση της θέσης που έχουν ήδη σε αγορές εκτός Ελλάδος στον τομέα της εμπορίας καυσίμων, αλλά και για περεταίρω ανάπτυξη σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μελετά ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, μιλώντας στο energypress, πηγές της διοίκησης του Ομίλου.

Το δίδυμο Τσοτσορού -  Στεργιούλη αλλά και τα στελέχη του Ομίλου των ΕΛΠΕ έχουν εστιάσει στο γεγονός ότι υπάρχει θεαματική βελτίωση των περιθωρίων κέρδους για τον Όμιλο, όταν διαθέτει τα προϊόντα των διυλιστηρίων του στο δικό του δίκτυο πρατηρίων στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες.

Με δεδομένη την....

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΕ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Π.Ο.Ε.
Προς: Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κον Τρύφωνα Αλεξιάδη

Κύριε Υπουργέ,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) είναι η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των
εργαζομένων στον Κλάδο Πετρελαίου, Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων , Φυσικού Αερίου,Υγραερίου και Χημικής Βιομηχανίας . Εκπροσωπεί 7 χιλιάδες εργαζόμενους . Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (IndustriAll European Trade Union), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδικάτων (Industriall Global Union) και ιδρυτικό μέλος του Περιφερειακού Δικτύου Συνδικάτων Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (RETUN-SEE) .

Η Ομοσπονδία μας, τα Σωματεία Μέλη μας και όλοι οι εργαζόμενοι στον Κλάδο έχουν....