Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Υπό τον έλεγχο Κούρδων του Ιράκ τάνκερ, με κλεμμένο πετρέλαιο, ανοικτά της Κύπρου


Τάνκερ, το οποίο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται να έχει κλαπεί, είναι φορτωμένο με πετρέλαιο και πλέει στα ανοικτά της Κύπρου.
Το πλοίο βρίσκεται 14 ναυτικά μίλια ανοικτά της Λεμεσού και δεν έχει εισέλθει στα κυπριακά χωρικά ύδατα.
Στο πλοίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιβαίνουν Κούρδοι του Ιράκ οι οποίοι αναζητούν αγοραστές για το πετρέλαιο, ώστε να ενισχύσουν τον πόλεμο κατά των Τζιχαντιστών.
Η πορεία του πλοίου παρακολουθείται από τις κυπριακές αρχές, ενώ ενήμερο είναι και το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Βρετανική υποκρισία: "Οι Τούρκοι δημιουργούν εντάσεις αλλά το αέριο πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους"!


Τη λύπη του για ενέργειες ή δηλώσεις που δημιουργούν κίνδυνο εντάσεων, όπως η ανακοίνωση της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα επαναβεβαιώνεται πως το Λονδίνο αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της αξιοποίησης των ορυκτών αποθεμάτων στην ΑΟΖ της.

Απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, εκπρόσωπος του Βρετανικού υπ. εξωτερικών  δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει τα ορυκτά αποθέματα στην ΑΟΖ της και παραμένει θέση μας πως τέτοιοι πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο.

Λυπούμαστε, πρόσθεσε, "που πρόσφατα περιστατικά, όπως η ανακοίνωση της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας της Κύπρου έχουν δημιουργήσει κίνδυνο για πρόκληση εντάσεων. Καλούμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν εμπρηστικές ενέργειες ή δηλώσεις», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε πως "αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία μιας συνολικής λύσης. Επομένως ελπίζουμε πως οι συνομιλίες για λύση μπορούν να προχωρήσουν επιτυχώς. Υπάρχει μια ευκαιρία για την Τουρκία να συνεχίσει να επιδεικνύει τον θετικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην υποστήριξη των προοπτικών για λύση".



ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Αναστασιάδης: Διακόπτουμε τις συνομιλίες μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Αναστασιάδης: Διακόπτουμε τις συνομιλίες μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ
Την διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Τουρκοκύπριους ανακοίνωσε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσπάθειες της Τουρκίας να υπονομεύσει τις έρευνες υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της νήσου.
Αναστασιάδης: Διακόπτουμε τις συνομιλίες μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ
Οι επικεφαλής των κυπριακών πολιτικών κομμάτων ενέκριναν την πρόταση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας:
«Ο Πρόεδρος ενημέρωσε σήμερα τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς επίσης για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας και για τα διαβήματα, στα οποία η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη προβεί και θα συνεχίσει να προβαίνει σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Το Συμβούλιο Αρχηγών ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

«Το Συμβούλιο Αρχηγών καλεί την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα να απαντήσουν και να αντιδράσουν στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της. Το Συμβούλιο Αρχηγών αποδέχθηκε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Άλλα μέτρα θα ανακοινώνονται όταν αποφασίζονται και το Συμβούλιο Αρχηγών θα τηρείται ενήμερο των εξελίξεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ευαρέσκεια του για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και το κλίμα συναντίληψης που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Συμβουλίου Αρχηγών», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Διευκρίνισε επίσης ότι η εταιρεία η οποία εργάζεται στην ΑΟΖ αυτή τη στιγμή, συνεχίζει ανεπηρέαστα τις εργασίες της.

«Η τουρκική ενέργεια δεν μας αφήνει άλλη επιλογή»
Κληθείς να αναφέρει την εκτίμηση του κατά πόσο υπάρχουν κίνδυνοι από την απόφαση για αναστολή των συναντήσεων του Προέδρου στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμιά άλλη επιλογή στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Σε ερώτηση αν έχουν συμφωνηθεί με την πολιτική ηγεσία ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις σκέψεις της Κυβέρνησης. Κάποια μέτρα, ειδικά νομικά μέτρα, βρίσκονται υπό μελέτη και μόλις λαμβάνεται απόφαση για εφαρμογή θα ανακοινώνονται».
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει απογοήτευση από την στάση που τηρούν οι ΗΠΑ απέναντι στο θέμα, επανέλαβε ότι αναμένεται από όλα τα κράτη και ειδικά από τους εταίρους μας στην ΕΕ και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ να αντιδράσουν.

Σημείωσε δε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, άρχισε από χθες να επικοινωνεί τηλεφωνικώς με ευρωπαίους και άλλους ηγέτες και το ίδιο πράττει και σήμερα.
πηγές: Reuters, Φιλελεύθερος, Πολίτης


ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ στη συνδικαλιστική συνάντηση κορυφής στη Ρώμη


Aγαπητοί συνάδελφοι
Με χαρά χαιρετίζω τη διάσκεψη και συγχαίρω τους Ιταλούς συναδέλφους για τη διοργάνωση που συνεχίζει την πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε πέρσι στην Αθήνα με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας. 

Ένα φόρουμ γόνιμου συνδικαλιστικού προβληματισμού είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην παρούσα ιδιαίτερα ανησυχητική οικονομική και κοινωνική συγκυρία στην ΕΕ, και ειδικότερα στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που κτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση.
H EE μαστίζεται από πολύ υψηλή ανεργία –ειδικά για τους νέους-, αυξανόμενη ανισότητα και φτώχεια, άνιση κατανομή ευημερίας, αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής και πολιτική αστάθεια ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης φασιστικών πολιτικών μορφωμάτων και του ευρωσκεπτικισμού.
Τα συνδικάτα έχουν τονίσει ότι η κατάσταση αυτή καταδεικνύει την αποτυχία της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, η οποία προσδιόρισε την άσκηση οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής τις τελευταίες δεκαετίες. Το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης, στηρίζεται στον ηγεμονικό ρόλο των απορυθμισμένων αγορών και δίνει υπερβολική έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές. Ως αποτέλεσμα, η τρέχουσα κρίση στη ζώνη του ευρώ ερμηνεύθηκε μυωπικά ως δημοσιονομική κρίση και κρίση ανταγωνιστικότητας.
 Η προτεινόμενη θεραπεία είναι η δημοσιονομική και εισοδηματική λιτότητα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απορυθμίζουν τις αγορές, και κυρίως την αγορά εργασίας. Η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή της δραστικής μείωσης του κόστους εργασίας, ως μέσο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, κατέστησε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, δηλαδή την ευημερία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, μείζονα μεταβλητή της οικονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου αυτού προϋπέθετε την αποσάθρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την αποδυνάμωση των συνδικάτων.
Οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες είναι δραματικές. Οι οικονομίες, ειδικά στον Ευρωπαϊκό Νότο, έχουν εγκλωβιστεί στο φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας, και υπερχρέωσης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και των κρατών. Θα αναφερθώ σε ορισμένα ιδιαίτερα σημαντικά στατιστικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που αποκαλύπτουν τις καταστροφικές συνέπειες της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.
Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά μέσο όρο 4,4% μεταξύ 2008 και 2013. Σήμερα, το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας είναι περίπου 25% χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2008. Αν υποθέσουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται περίπου 2% ετησίως, τότε θα χρειαστεί 13 χρόνια για να επιστρέψει στο μέγεθος που είχε πριν την κρίση.
Το βάθος και η έκταση της ύφεσης έχουν δραματικά επιδεινώσει την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Μία στις τέσσερεις θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν την κρίση έχει χαθεί. Το ποσοστό ανεργίας είναι στο 27%, ενώ ήταν στο 7,2% στο τέλος του 2008. Σημειώστε ότι ακόμη και αν η απασχόληση αυξάνει με ρυθμό 1,3 %, δηλαδή στο μέσο ρυθμό αύξησης της δεκαετία του 2000, η Ελλάδα μέχρι το 2034.δεν θα επιστρέψει στο επίπεδο της απασχόλησης που είχε πριν την κρίση.
Οι δραματικές επ¬ιπτώσεις στην αγορά εργασίας εκφράζονται και από τη διάρκεια της ανεργίας. Πάνω από το 70% των ανέργων είναι δίχως θέση εργασίας πάνω από ένα χρόνο. Σχεδόν οι μισοί για περισσότερο από δύο χρόνια. Η εξαιρετικά αρνητική αυτή εξέλιξη προκαλεί απαξίωση των εργαζομένων και κοινωνικό αποκλεισμό. Το ποσοστό ανεργίας νέων το οποίο ήταν στο 56,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Το 2008 ήταν 21,3%.
Οι αριθμός των ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει αυξήθηκε κατά 30% την περίοδο μεταξύ 2010-2012. Μεγάλο ποσοστό είναι νέοι υψηλού μορφωτικού επιπέδου.
Τέλος, το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε από περίπου 20% το 2009 στο 36% το 2012.
Τα στοιχεία για τις μακροοικονομικές επιδόσεις, την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης ανησυχητικά. Συνεπώς, η κρίση καθιστά αναγκαία τη θεμελιακή επανεξέταση των κυρίαρχων μοντέλων οικονομικής πολιτικής και ανάπτυξης.
Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, της στασιμότητας και της ανεργίας συνθέτουν επείγουσα προτεραιότητα για τα συνδικάτα. 
Ναι, χρειαζόμαστε ισχυρή μεγέθυνση των οικονομιών. Πρωτίστως όμως πρέπει να σταματήσει η πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης. Τα συνδικάτα πρέπει συμμετέχουν ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για την εφαρμογή εναλλακτικών στρατηγικών ανάπτυξης, ώστε οι οικονομίες να απεγκλωβιστούν από την ύφεση. Πρέπει να προωθήσουμε ένα νέο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με πρώτιστο στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Κατά την άποψή μου, οι θεμελιακοί πυλώνες μιας βιώσιμης στρατηγικής απασχόλησης και μεγέθυνσης είναι οι ακόλουθοι:
Ø Τα συνδικάτα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κοινωνικός και πολιτικός θεσμός που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις διασφαλίζουν δικαιότερη διανομή του παραγόμενου πλούτου και συνεπώς συμβάλλουν στη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των κατώτατων μισθών και την κοινωνική προστασία διαμορφώνουν θεσμικό μηχανισμό ενίσχυσης και διασφάλισης της ενεργού ζήτησης σε υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης.
Ø Η οικονομική πολιτική δεν μπορεί να στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα και τη μεγέθυνση μέσω των εξαγωγών. Οφείλει να επικεντρώνεται στην εγχώρια ζήτηση και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οικονομική μεγέθυνση δεν νοείται χωρίς τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Ø Η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας απαιτεί επενδύσεις σε βιώσιμους κλάδους της οικονομίας, σε Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις, την εκπαίδευση, την έρευνα, τις υποδομές και την ενέργεια. Η βιομηχανοποίηση των οικονομιών, ειδικά στον Ευρωπαϊκό Νότο, είναι ζωτικής σημασίας για τον εκμοντερνισμό και τη σταθερότητα των εθνικών οικονομιών, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, η διατηρήσιμη μεγέθυνση και υψηλά επίπεδα απασχόλησης μειώνουν το λόγο χρέους/ΑΕΠ και σταθεροποιούν το δημοσιονομικό σύστημα.
Ø Κατά συνέπεια, μια μακροχρόνια επενδυτική στρατηγική είναι αναπόσπαστο μέρος ενός μακροχρόνιου πλάνου οικονομικής μεγέθυνσης, το οποίο με τη σειρά του είναι ζωτικής σημασίας για την βαθύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ. Οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων πρέπει να στηρίζουν τις παραγωγικές επενδύσεις τη διατηρήσιμη μεγέθυνση και κυρίως την αξιοπρεπή απασχόληση.
Ø Μια τέτοια επενδυτική στρατηγική απαιτεί βιώσιμα, ρυθμισμένα και ελεγχόμενα τραπεζικά συστήματα και μηχανισμούς χρηματοδότησης της ΕΚΤ που θα στοχεύουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ø Τονίζω όμως ότι η ανακοπή της λιτότητας δεν αρκεί. Ο ιδιωτικός τομέας ακόμη και όταν δεν αντιμετωπίζει συνθήκες λιτότητας και χρηματοδοτικούς περιορισμούς, δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας που θα φέρουν την ανεργία σε κοινωνικά αποδεκτό ποσοστό. Αυτό μας είναι γνωστό από την ίδια την ιστορία του καπιταλισμού. Χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης: νέους θεσμούς και πολιτικές που στοχεύουν αποκλειστικά την ανεργία. 

 Ένας τέτοιος θεσμός είναι τα Προγράμματα Εγγυημένης Απασχόλησης, που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Τα προγράμματα αυτά δημιουργούν νέο εισόδημα, δημόσια έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές και μειώνουν το κόστος της ανεργίας.
Σας Ευχαριστώ


ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΓΣΕΕ: Παγκόσμια ημέρα για την αξιοπρεπή εργασία


Η σημερινή ημέρα βρίσκει τους Έλληνες εργαζόμενους να βιώνουν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, να αμείβονται με μισθούς πείνας, να καταστρατηγούνται βασικά και θεμελιώδη δικαιώματά τους, να συνεχίζουν να σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων.
Για τη ΓΣΕΕ ο στόχος της αξιοπρεπούς εργασίας και κατ΄ επέκταση της αξιοπρέπειας στη ζωή, βρίσκεται στην προμετωπίδα των αγώνων της και η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για Αξιοπρεπή Εργασία τονίζει την αναγκαιότητα συνέχισης του αγώνα σε όλα τα επίπεδα μέχρι να μπει οριστικό τέλος στις βάρβαρες πολιτικές που εξαθλίωσαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία.
Η ανασφάλεια στην εργασία δυστυχώς δεν αποτελεί μόνον ελληνικό χαρακτηριστικό. Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία είναι απογοητευτικά.
Σε παγκόσμιο επίπεδο το ήμισυ των οικογενειών έχουν βιώσει την ανεργία ή τη μερική απασχόληση ενώ τα τελευταία δύο χρόνια 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Για τη ΓΣΕΕ η αξιοπρεπής εργασία είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος διεξόδου από τη φτώχεια και παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΙΚΑ: Αναγνωρίζεται χρόνος ασφάλισης και μετά τη συνταξιοδότηση


Υπολογίζονται στον χρόνο ασφάλισης οι ημέρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν μετά τη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με έγγραφο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).
ΙΚΑ: Αναγνωρίζεται χρόνος ασφάλισης και μετά τη συνταξιοδότηση
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναστολή καταβολής της σύνταξης, ενώ η αξιοποίηση του χρόνου αυτού γίνεται μόνο για κάθε 300 ημέρες εργασίας.
Για να προσμετρηθούν οι ημέρες ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση, απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης, στις κατά τόπους υπηρεσίες του Ιδρύματος.
Ο προσδιορισμός του χρόνου αυτού στη σύνταξη, θα γίνεται με απόφαση του διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας ανακεφαλαίωσης που βρίσκεται σε κάθε υποκατάστημα.


ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Τι χρειάζεστε για να βάλετε φυσικό αέριο με επιδότηση

Τι χρειάζεστε για να βάλετε φυσικό αέριο με επιδότηση
Χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με λέβητες φυσικού αερίου, με μοναδικό περιοριστικό κριτήριο οι τιμές ζώνης των περιοχών.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, θα πιστοποιείται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ποιες από τις κατοικίες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία θα βρίσκονται εντός του επιδοτούμενου ορίου τιμής ζώνης, δηλαδή έως τα 2.500 ευρώ/τ.μ.  Τα διαθέσιμα κεφάλαια αφορούν 10 εκατ. ευρώ για την Αττική, 2 εκατ. για την Κεντρική Μακεδονία και 3 εκατ. στη Θεσσαλία. Εκτιμάται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 30.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία. Το πρόγραμμα επιδοτεί σε ποσοστό 60% το συνολικό επιλέξιμο κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου με ανώτατο ποσό τα 5.500 ευρώ (για μεγάλες πολυκατοικίες), με τον ωφελούμενο να καταβάλλει στον εγκαταστάτη μόνο τη δική του συμμετοχή. Αν για παράδειγμα, σε μια πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων η συνολική δαπάνη είναι 9.000 ευρώ, δεδομένου ότι τα 5.500 ευρώ επιδοτούνται (60%), ο δικαιούχος θα πληρώσει από την τσέπη του μόνο 3.500 ευρώ.

Έτσι, εκτός από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, στη λίστα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσουν οι αιτούντες στις τρεις ΕΠΑ είναι και το  πρακτικό της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για την εγκατάσταση συστήματος φυσικού αερίου, όπου θα προσδιορίζονται και τα ποσοστά συνιδιοκτησίας του συνόλου των ιδιοκτησιών, καθώς επίσης ποια διαμερίσματα είναι θερμαινόμενα από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Παράλληλα, απαιτείται αντίγραφο οικοδομικής άδειας του ακινήτου και η αίτηση συμμετοχής, καθώς και οικονομική προσφορά από εγκατάσταση για το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου, με βάση το κατάλληλο υπόδειγμα.

Διαδικασία,  έγκριση και καταβολή

Η δημόσια διαβούλευση για την οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθεί επίσημα. Τότε, θα ξεκινήσει και η υποβολή των αιτήσεων, με καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση  δικαιολογητικών την 30η Ιουλίου 2015. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται από τη διαδικτυακή πύλη του ΥΠΕΚΑ, όσο και από τις ιστοσελίδες των τριών ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Όταν ο δικαιούχος ενημερωθεί ότι η αίτησή του εγκρίνεται και εντός είκοσι ημερών τότε μέσα σε 20 ημέρες θα πρέπει να προσκομίσει υπογεγραμμένη σύμβαση παροχής φυσικού αερίου. Αν δεν το κάνει τότε χάνει το σχετικό ποσό επιχορήγησης.

Στη συνέχεια η αρμόδια ΕΠΑ αναλαμβάνει να κατασκευάσει το σημείο παροχής, και να τοποθετήσει τον μετρητή και ο  κάθε εγκαταστάτης θα πρέπει να καταθέσει στην ΕΠΑ μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης προκειμένου να ελεγχθεί από την ίδια την ΕΠΑ κατά πόσο υπάρχει απόκλιση ή όχι από τα όσα προέβλεπε η αρχική οικονομική προσφορά, η οποία και είχε υποβληθεί μαζί με τα δικαιολογητικά. Αν από τη μελέτη προκύπτει πράγματι απόκλιση, τότε θα πρέπει να υποβληθεί νέα προσφορά. Αν δεν προκύπτει αυξημένο κόστος έναντι του αρχικού, τότε ο δικαιούχος πρέπει να ρωτήσει την ΕΠΑ αν και εφόσον είναι διαθέσιμο το υπερβάλλον ποσό επιχορήγησης.

Η πληρωμή στον εγκαταστάτη θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης από τις τρεις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, ότι δηλαδή τηρήθηκαν τα όσα περιγράφονταν στην αρχική προσφορά. Τα ποσά που αναλογούν σε κάθε δικαιούχο, θα καταβάλλονται από το ΥΠΕΚΑ σε ένα λογαριασμό, τον οποίο και θα τηρεί η κάθε ΕΠΑ και πως θα εισπράξουν τα ποσά που τους αναλογούν σε τρεις δόσεις : Μια προκαταβολή 30% με την έναρξη του προγράμματος, ένα άλλο 30% στις αρχές του νέου έτους, και το υπόλοιπο ποσό με τη λήξη του, γύρω στον Ιούλιο του 2015. Ανάλογα με το ύψος της προκαταβολής και το πότε θα τους εκταμιευθεί, θα μπορούν και οι ΕΠΑ να κάνουν τις πληρωμές στους εγκαταστάτες.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΕΣΥ ΑΚΟΜΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ...


Τα δύο σενάρια για τα διυλιστήρια


Ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς διύλισης περιλαμβάνει η τελευταία έκθεση της UBS για τον ευρωπαϊκό κλάδο, η οποία επισημαίνει ότι το ευρωπαϊκό σύνθετο περιθώριο στο τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 3,81 δολάρια το βαρέλι, από 1,68 δολάριο στο δεύτερο τρίμηνο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η εποχική ζήτηση οδήγησε τα περιθώρια άνω των 3 δολαρίων, ενώ η συνήθης μείωση του Αυγούστου σταμάτησε εξαιτίας της σημαντικής πτώσης στην τιμή του πετρελαίου, η οποία λειτουργεί θετικά με δεδομένη την καθυστέρηση στην αποτύπωσή της στα προϊόντα.

Για το τέταρτο τρίμηνο η UBS βλέπει μείωση των περιθωρίων που όμως θα παραμείνουν πάνω από τα 2 δολάρια (2,09) το βαρέλι καθώς θα επιστρέψει δυναμικότητα διύλισης που είχε αποσυρθεί λόγω συντηρήσεων που θα είναι και πάλι αυξημένη σε σχέση με το περιθώριο του 1,43 δολαρίου του βαρέλι προηγούμενα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι παράγοντες που βοηθούν στην ενίσχυση των περιθωρίων είναι οι χαμηλές τιμές του brent και οι συντηρήσεις σε μονάδες που αποσύρουν δυναμικότητα.

Με αυτά τα δεδομένα, τα δύο σενάρια που εξετάζονται από τη UBS είναι το ανοδικό με το περιθώριο να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 3,5 δολαρίων και το πτωτικό με το περιθώριο να επιστρέφει στα επίπεδα του 1,5 δολαρίου.

Στην πρώτη περίπτωση, για τη ΜΟΗ ο οίκος θεωρεί ότι τα κέρδη EBITDA θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 55-60 εκατ. ευρώ, ενώ περαιτέρω βελτίωση από την εγχώρια αγορά εμπορίας μπορεί να προσθέσει ακόμη 10 εκατ. ευρώ. 
Για τα Ελληνικά Πετρέλαια το ανοδικό σενάριο εκτιμάται ότι θα φέρει πρόσθετα EBITDA περί τα 120 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με την εφαρμογή του προγράμματος βελτίωσης τα EBITDA θα μπορούσαν να φτάσουν περί τα 650 εκατ. ευρώ.

Στο πτωτικό σενάριο, η μείωση για τα EBITDA των ΕΛΠΕ θα διαμορφωνόταν κοντά στα 40 εκατ. ευρώ ή να παραμείνουν αναλλοίωτα εφόσον επιτευχθούν κάποιες περαιτέρω λειτουργικές βελτιώσεις. Σε μείωση των EBITDA κατά 55 – 60 εκατ. ευρώ μεταφράζεται το αρνητικό σενάριο για τη ΜΟΗ.

Σημειώνεται ότι η UBS αναβάθμισε τη ΜΟΗ σε σύσταση buy και τιμή στόχο 8,75 ευρώ (από 8,5) ενώ διατήρησε αμετάβλητη τη σύσταση buy για τα ΕΛΠΕ όπως και την τιμή στόχο των 6,25 ευρώ.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Η τιμή του πετρελαίου πέφτει. Θα σωθεί η Γαλλία και μαζί της οι χρεοκοπημένοι της Ευρώπης;


Η τιμή του πετρελαίου κορύφωσε το 2008 κοντά στα 150 δολάρια/βαρέλι, αλλά από τότε είχε παραμείνει για χρόνια στη ζώνη των 110-120 δολαρίων. Στις 20/8 είχαμε πει ότι επιτέλους ξεκίνησε να πέφτει πειστικά η τιμή του πετρελαίου, και γράφαμε χαρακτηριστικά: "Αυτή τη φορά έχουμε βάσιμες ελπίδες να δούμε πολύ σύντομα την τιμή να κινείται ακόμα και κάτω απ' τα 100 δολάρια/βαρέλι, μετά από πολύ καιρό. Η διαγραμματική εικόνα δίνει πιθανότητες να δούμε σύντομα τιμές ακόμα και κοντά στα 92 δολάρια/βαρέλι, αλλά αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να ...
δούμε κατά πόσο θα επαληθευτεί, ίσως η τιμή παραμείνει για κάποιο διάστημα γύρω απ' την "ψυχολογικά σημαντική" περιοχή των 100 δολαρίων/βαρέλι. Ίσως μάλιστα δούμε άμεσα μια προσπάθεια επαναφοράς στην περιοχή των 105 δολαρίων/βαρέλι, όπου θα θέλαμε να δούμε μια νέα γρήγορη πτώση". 

Οι εξελίξεις ήταν καλύτερες κι απ' τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς είδαμε στις 2/10 το Brent (συμβόλαια παράδοσης ένα μήνα μετά) να "κλείνει" στα 92,31 δολάρια/βαρέλι. Ακόμα περισσότερο, η διαγραμματική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, με συνεχή πτώση "χωρίς ανάσα", προδιαθέτει για συνέχιση της πτωτικής κίνησης και δημιουργεί ελπίδες ότι το 2015 θα επιστρέψουμε σε επίπεδα τιμών που είχαμε μια δεκαετία να δούμε! Ασφαλώς και θα δούμε κάποια ενδιάμεση "στάση" και κάποια ανοδική κίνηση των τιμών, με την αυξημένη ζήτηση του χειμώνα στο Βόρειο ημισφαίριο, αλλά πιθανότατα θα αποδειχθεί πρόσκαιρη και η πτωτική τάση θα επανέλθει.

Η τιμή πέφτει για πολλούς και διάφορους λόγους: έχουμε μεγάλη αύξηση της παραγωγής απ' τις ΗΠΑ, χάρη στις τεχνολογίες αύξησης της απόληψης από κοιτάσματα που θεωρούνταν ξοφλημένα, που επέτρεψε διακοπή της απαγόρευσης εξαγωγών που ίσχυε επί 40 χρόνια. Έχουμε αύξηση παραγωγής απ' τις χώρες του ΟΠΕΚ, που βλέπουν ότι με τις πολιτικές για τη κλιματική αλλαγή κινδυνεύουν να χάσουν πελάτες. Έχουμε αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου, που μειώνει σε πολλούς τομείς της οικονομίας την ανάγκη για πετρέλαιο. 


Έχουμε την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που σημαίνει αντίστοιχα ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και η τιμολόγηση του πετρελαίου στο διεθνές εμπόριο γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται σε δολάρια. Έχουμε αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, που περιορίζει τις ανάγκες σε πετρέλαιο. Και μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, υπάρχουν ειδικοί αναλυτές για τα πετρελαϊκά που μπορούν να πουν πολλά περισσότερα. 

Η συνδυασμένη πτώση του ευρώ και της τιμής του πετρελαίου αποτελεί "μάνα εξ ουρανού" για τις χειμαζόμενες Ευρωπαϊκές οικονομίες, που θα δουν την ανταγωνιστικότητά τους να βελτιώνεται. Αν έπεφτε μόνο το ευρώ, χωρίς πτώση της τιμής του πετρελαίου, θα έπρεπε να πληρώνουμε πολύ περισσότερα δολάρια για την εισαγωγή πετρελαίου, ενώ τώρα, με τη συνδυασμένη πτώση, ίσως δούμε ανάκαμψη. 

Το νέο μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας είναι η Γαλλία, το χρέος της οποίας ξεπέρασε τα 2 τρισ. ευρώ και το 95% του ΑΕΠ. Θυμάται κανείς στην Ευρώπη ότι η συμφωνία του Μάαστριχτ ήθελε χρέος μέχρι 60%; Όχι βέβαια, οι συμφωνίες είναι για να δεσμεύουν τις μικρές χώρες και να γίνονται "λάστιχο" όταν πρέπει να εξυπηρετήσουν τις μεγάλες και ισχυρές.

Οι Γάλλοι "γκρίνιαζαν" τα τελευταία χρόνια σε πολύ υψηλό πολιτικό επίπεδο για την ισοτιμία του ευρώ και, ώ του θαύματος, μόλις αποπέμφθηκε ο Υπουργός Οικονομικών που τόλμησε να κριτικάρει την πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει η Μέρκελ, ξεκίνησε τόσο η ταχεία διολίσθηση του ευρώ όσο και η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Τυχαίο και συμπτωματικό; Ή μήπως στοιχείο κάποιου ευρύτερου σχεδιασμού των Μεγάλων, που περιλαμβάνει και τα σχέδια για Συρία και Ουκρανία; Μόνο ο χρόνος θα δείξει, καθώς ο προϋπολογισμός της Γαλλίας για το 2015 δεν κινείται στη γραμμή της λιτότητας και προκαλεί διαμάχες στις Βρυξέλλες ...

Αν κάτι σώσει τους εδώ υποτακτικούς της τρόϊκας, δεν θα είναι προφανώς η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή, δεν θα είναι η τυχόν εμφάνιση "Τσιριμώκων" κατά την Προεδρική εκλογή, θα είναι μόνο η τυχόν ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας, που θα συμπαρασύρει και το χρεοκοπημένο Ευρωπαϊκό Νότο.



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Σε παναττική στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή


Σε παναττική στάση εργασίας προχωράει την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου η ΑΔΕΔΥ, από την έναρξη λειτουργίας του ωραρίου μέχρι τις 12 το μεσημέρι κατά της αξιολόγησης «λαιμητόμου», όπως τη χαρακτηρίζει. Το ραντεβού δίνεται στις 09:30 έξω από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί σε συνέλευση για να αποφασιστεί το πρόγραμμα δράσης της επόμενης περιόδου.

«Το προηγούμενο διάστημα, με την Απεργία - Αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης και "επανελέγχου" των μετατροπών των συμβάσεων, οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την προώθηση δεκάδων χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα.

Τις προηγούμενες ημέρες και μετά την κήρυξη από την Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (18-9-14) Απεργίας – Αποχής από την αξιολόγηση και τον "επανέλεγχο" μετατροπής των συμβάσεων δεκάδες Ομοσπονδίες και σωματεία του Δημοσίου κήρυξαν Απεργία - Αποχή δημιουργώντας ένα ευρύτατο μέτωπο αντιπαράθεσης στην πολιτική της ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων και των σχεδίων πλήρους κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος.

Παράλληλα, στις 23/9/2014, στην Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία και με τη δυναμική παρουσία μας στον Άρειο Πάγο και την πορεία που ακολούθησε, απαιτήσαμε την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, την επαναλειτουργία όλων των δομών που καταργήθηκαν με την ταυτόχρονη επάνοδο όλων των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμώντας τις μέχρι τώρα αποφάσεις των Δικαστηρίων και του ΣτΕ που κινούνται σε κατεύθυνση δικαίωσης της Κυβερνητικής πολιτικής (εφάπαξ, καθαρίστριες, αποφάσεις Δικαστηρίων κατά της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κτλ) διαπιστώνει ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να κάνει ακόμη πιο αισθητή την παρουσία του στη διεκδίκηση του δίκαιου των αγώνων του» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Παύλος Ξανθούλης: Μάχη της Κύπρου στην ΕΕ για την ΑΟΖ


Διπλωματική μάχη εκτυλίσσεται στις Βρυξέλλες για καταγραφή στην έκθεση προόδου της Κομισιόν της νέας τουρκικής πρόκλησης να εκδώσει οδηγία προς ναυτιλλομένους και να δεσμεύσει χώρο εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να προχωρήσει σε έρευνες.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το θέμα ηγέρθη στη χθεσινή συνεδρία των διευθυντών των γραφείων των Επιτρόπων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ιδιαίτερο γραφείο της Επιτρόπου Α. Βασιλείου ζήτησε όπως η έκθεση προόδου για την Τουρκία καταγράφει την πρωτοφανή-προκλητική ενέργεια της Άγκυρας, αλλά οι συνεργάτες του αρμόδιου Επιτρόπου Στέφαν Φούλε έδειξαν να μην ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη.

Το θέμα, πάντως, δεν έκλεισε και το γραφείο της Κύπριας Επιτρόπου αναμένεται να έχει διμερή διαβούλευση με το γραφείο του Στέφαν Φούλε, ενόψει της οριστικοποίησης της έκθεσης προόδου, αύριο, στο Κολέγιο Επιτρόπων. 

Την ίδια ώρα, το δεύτερο προσχέδιο το οποίο εξασφάλισε ο «Φ», ενσωματώνει σημαντικές βελτιωτικές αναφορές, οι οποίες πιστώνονται τόσο στο ιδιαίτερο γραφείο της Επιτρόπου Βασιλείου, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η πλέον αξιοσημείωτη προσθήκη αναφέρει ότι «η Ε.Ε. υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων», κάτι που συμπληρώνει την επαναλαμβανόμενη και εφέτος επισήμανση των Βρυξελλών, για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών, να συνομολογούν διμερείς συμφωνίες, να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους.

Ωστόσο, ο Στέφαν Φούλε και η ομάδα του, απέρριψαν κάθε σκέψη για καταγραφή της γραπτής θέσης της Άγκυρας περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο δεύτερο προσχέδιο, προστέθηκε μια γενική αναφορά (μετά από παρεμβάσεις της κυπριακής πλευράς), διά της οποίας επισημαίνεται ότι «δηλώσεις οι οποίες δεν ευνοούν τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, πρέπει να αποφεύγονται».

Γίνεται κατανοητό ότι η εν λόγω αναφορά, αν και είναι θετική, δεν δίνει απάντηση, ούτε επικρίνει την Τουρκία για τον χαρακτηρισμό περί «εκλιπούσας», μέσω μάλιστα επισήμου εγγράφου που κατατέθηκε προς την Ε.Ε.

Ανάλογη στάση τήρησε ο Τσέχος Επίτροπος και στο ζήτημα της δημόσιας -διά του Αχμέτ Νταβούτογλου- άρνησης της Τουρκίας να καταβάλει την επιδικασθείσα αποζημίωση, ύψους 90 εκατ. ευρώ, στους συγγενείς αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους, στο πλαίσιο της 4ης Διακρατικής Προσφυγής.

Η μοναδική τροποποίηση που δέχθηκε ο κ. Φούλε να περιληφθεί στο δεύτερο προσχέδιο αναφέρει ότι «η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ».

Ακόμη πιο ανεκτική ήταν η ομάδα Φούλε στο ζήτημα της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παράνομων Μεταναστών με την Κύπρο.

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα ενημέρωσε διά επιστολής την Κομισιόν ότι δεν θα εφαρμόσει τη Συμφωνία στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Φούλε επέλεξε να «καταπιεί» την τουρκική πρόκληση, απορρίπτοντας τις κυπριακές θέσεις για καταγραφή του εν λόγω γεγονότος.

Το μόνο που αναφέρεται στην υπό διαμόρφωση έκθεση είναι ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής «με όλα τα κράτη-μέλη».
(Φιλελεύθερος, 7/10/2014)


ΠΗΓΗ:energypress.g

ΤΙ ΑΛΛΟ..........


Τα αφορολόγητα καύσιμα «καίνε» την Ελλάδα


Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλείται η Ελλάδα σε περίπτωση που μέσα στους επόμενους δύο μήνες η χώρα μας δεν προχωρήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας για τα πρατήρια καυσίμων αφορολόγητων ειδών στα χερσαία σύνορα.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Ε. που έχει ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου «ζητείται από την Ελλάδα επισήμως να τροποποιήσει τη νομοθεσία, η οποία επιτρέπει στα πρατήρια υγρών καυσίμων στα χερσαία σύνορά της με τους Κήπους (Τουρκία), την Κακκαβιά (Αλβανία) και τους Ευζώνους (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) να πωλούν καύσιμα χωρίς ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι, όταν ένα όχημα εφοδιάζεται με καύσιμα, το καύσιμο θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει πωληθεί για κατανάλωση και δεν μπορεί να παραμείνει υπό καθεστώς αναστολής φόρων. Ως εκ τούτου, στην πώληση του εν λόγω καυσίμου θα πρέπει να χρεώνονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Το αίτημα λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Εάν η Ελλάδα δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για συμμόρφωσή της, εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να την παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ε.Ε.».
Η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος αναφέρει πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί αποτέλεσμα καταγγελίας και δικαίωση των προσπαθειών της, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια διαμαρτύρεται στις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές, επισημαίνοντας ότι η πώληση αφορολόγητου πετρελαίου στα σύνορα της χώρας πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό, στερεί από το ελληνικό δημόσιο σημαντικά έσοδα και «χτυπάει» την ελληνική μεταφορά.
«Η πώληση αφορολογήτου πετρελαίου στα χερσαία σύνορα της χώρας, μόνο για τα φορτηγά τρίτων χωρών και όχι για τα ελληνικά, έχει θεσπιστεί από το 2010, χωρίς ποτέ κανένας αρμόδιος να δώσει μία αιτιολογημένη γνώμη για τη σκοπιμότητα λήψης της απόφασης αυτής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Καταλήγοντας τονίζει πως δεν θα πάψει να αγωνίζεται και να αναζητεί το δίκιο των αιτημάτων της, προκειμένου να πάψουν να υφίστανται όλες οι πρακτικές που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό και πριμοδοτούν την παράνομη μεταφορά.
(της Μαρίας Μόσχου, Ημερησία, 7/10/2014)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Petroplex: Το πετρέλαιο του Τέξας που "νικά" Ρώσους και Άραβες - Με μόλις 1 δολ/μετοχή

Petroplex: Το πετρέλαιο του Τέξας που "νικά" Ρώσους και Άραβες - Με μόλις 1 δολ/μετοχή
Γύρω στις 6:00 το πρωί της 28ης Μαΐου του 1923, μεγάλη ποσότητα πετρελαίου ξεπρόβαλε από την κορυφή της γεώτρησης στο Δυτικό Τέξας. Το κοίτασμα ήταν το Santa Rita No. 1 και για τα επόμενα 50 χρόνια το πετρέλαιο που έβγαζε ταξίδευε σε όλο τον κόσμο.

1923 oil derrick
Από αυτή η περιοχή στο Δυτικό Τέξας είχαν αντληθεί πάνω από 35 δισεκατομμύρια βαρέλια και για το λόγο αυτό μετονομάστηκε σε Petroplex.

Την καλύτερη χρονιά της μάλιστα έβγαζε πάνω από 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σημαίνοντας  το τέλος της αμερικανικής κυριαρχίας πετρελαίου. Τότε ήταν που μπήκε στον ΟΠΕΚ και για τα επόμενα 40 χρόνια, ο οργανισμός κατάφερε να επιβάλλει ασφυκτική πίεση στην ενεργειακή πολιτική παγκοσμίως, αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του Energy & Capital.

ogt-petroplex-image2
Τώρα, χάρη στην αμερικανική επανάσταση που ακούει στο όνομα "fracking", η Petroplex μπορεί να ανακτήσει τα ηνία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Με τη χρήση της τεχνολογίας οι ειδικοί μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση και να εξάγουν πετρέλαιο από την πραγματική  πηγή που τροφοδοτούσε το Santa Rita και πριν από 90 χρόνια.

Κάτι τέτοιο θα έστελνε τις ΗΠΑ πάνω από τους Ρώσους αλλά και πάνω από τη Σαουδική Αραβία μέχρι το 2017, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αυτό που κάνει την Petroplex τόσο διαφορετική είναι το γεγονός ότι ο σχηματισμός της περιοχής περιέχει μοναδικούς σχηματισμούς σχιστόλιθου.

Σκεφτείτε το σαν μια πολυεπίπεδη τούρτα γενεθλίων - με πολλά στρώματα.

ogt-petroplex-image5
Οπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Pioneer:

«Πιστεύουμε ότι η Petroplex θα φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια βαρέλια σε απόθεμα [και] θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει τη μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο."

Η Devon Energy - εταιρεία αξίας 26 δισ. δολαρίων και μία από τους μεγαλύτερους παίκτες στην Petroplex - έχει μελετήσει το σχηματισμό. Εκτιμά ότι υπάρχει ένα μπλοκ 9.800 τετραγωνικών μιλίων μέσα στην Petroplex που περιέχει 3,6 εκατομμύρια βαρέλια ανακτήσιμου πετρελαίου ανά τετραγωνικό μίλι!

Αυτό είναι σχεδόν 36 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μόνο σε αυτή την κατηγορία.

Έτσι, μπορεί να αντιληφθεί κανείς γιατί η IEA δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεπεράσουν τη Ρωσία σε παραγωγή πετρελαίου το επόμενο έτος, καθώς η παραγωγή από την Petroplex θα μπορούσε σύντομα να διπλασιαστεί ίσως ακόμα και να τριπλασιαστεί.

Το καλύτερο όμως μέρος της ιστορίας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής τώρα αξίζει μόλις 1 δολάριο. Αν η ιστορία επαναληφθεί αυτό το 1 δολάριο μπορεί να φθάσει μέχρι και  10 φορές υψηλότερα της τρέχουσας τιμής του σε λίγους μήνες.



ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Κέρδη για το αργό


Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας το αργό καθώς η αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών του έδωσε την ευκαιρία να ανακάμψει από τις βαριές απώλειες που γνώρισε το προηγούμενο διάστημα. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Νοεμβρίου κέρδισε 60 cents ή 0,7% κλείνοντας στα 90,34 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα σε χαμηλό έξι μηνών καταγράφοντας τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τις αρχές του Αυγούστου. 

Το αργό τύπου Brent Νοεμβρίου ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,5% στα 92,79 δολ. το βαρέλι, μετά το κλείσιμο του την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012.


ΠΗΓΗ.capital.gr