Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΔΕΔΥ: Νέες κινητοποιήσεις

ΑΔΕΔΥ: Νέες κινητοποιήσεις
Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίασή του, αποφάσισε τη συνέχιση των αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές Κυβέρνησης και Τρόικα, που στοχοποιούν και απαξιώνουν το Δημόσιο Τομέα, καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει από το Κοινωνικό Κράτος και πλήττουν τους Δημόσιους Υπαλλήλους, οι οποίοι υφίστανται εδώ και τέσσερα χρόνια τις απάνθρωπες πολιτικές των μνημονίων και σήμερα καταδικάζονται  κατά χιλιάδες σε διαθεσιμότητα και απόλυση.

 Το Γ.Σ. αποφάσισε την προκήρυξη νέας 48ωρης Απεργίας για την ερχόμενη εβδομάδα, εβδομάδα κατά την οποία θα βρίσκεται στη χώρα μας η Τρόικα.

Ειδικότερα, αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης Απεργίας την Τρίτη και την Τέταρτη, 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2013. Διευκρινίζεται ότι την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013, πραγματοποιείται Γενική Απεργία σε συνεννόηση και συνεργασία με τη ΓΣΕΕ.

Την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 (ημέρα κατά την οποία η Τρόικα θα συναντηθεί με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) θα πραγματοποιηθεί Πανεργατικό Συλλαλητήριο (ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ), στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 π.μ.

Τη δεύτερη ημέρα και συγκεκριμένα την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013, θα πραγματοποιηθεί Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο των Συνδικάτων ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ, στην πλατεία Συντάγματος στις 6:00 μμ.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συστηματική και αποτελεσματική οργάνωση των αγώνων όλων των εργαζομένων, επισημαίνει ότι:

1. Θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για συμπόρευση με τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και τους Κοινωνικούς Φορείς, με τους οποίους βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να πάρουν παλλαϊκό χαρακτήρα οι αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν όλο το επόμενο διάστημα.

2. Καλεί τις Ομοσπονδίες - Μέλη και τα Σωματεία των Εργαζομένων στο Δημόσιο να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο εργασίας, προκειμένου να σχεδιαστεί με τη συμμετοχή όλων, η παραπέρα πορεία και η μορφή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

3. Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013, θα συνεδριάσει η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από κοινού με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών Μελών της, για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις, να συνεκτιμηθούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο και να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά και απεργιακά βήματα.


Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία εξουσιοδοτήθηκε σήμερα από το Γ.Σ. να λάβει αποφάσεις για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα καθώς και να οργανώσει Γενική Απεργία τον Οκτώβριο. 

ΠΗΓΗ:enikos.gr

ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΞΟ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ!

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ «Νομοθετούμε εκτός Συντάγματος!»ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ! (ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)

Ηλεκτρονική αλληλογραφία-φωτιά η οποία εμφανίζει τον πρώην υπουργό Οικονομικών και ποινικά ελεγχόμενο για τον χειρισμό της διαβόητης λίστας Λαγκάρντ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να ομολογεί την παράδοση του ελληνικού Συντάγματος στους δανειστές, αποκαλύπτει το e-reportaz.gr. Πρόκειται για e-mail το οποίο απέστειλε ο πρώην υπουργός στο τότε οικονομικό επιτελείο τον Μάρτιο του 2011, μια μόλις ημέρα μετά το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου συζητήθηκε το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξηγεί στα επιτελικά στελέχη του ΥΠΟΙΚ τη μεγάλη νίκη που πέτυχε η Ελλάδα στο Συμβούλιο κορυφής και απροκάλυπτα εξαγγέλλει τη νομοθέτηση νέων δημοσιονομικών κανόνων «όπως θέλουμε εμείς, όχι απαραίτητα στο Σύνταγμα»!

Το έγγραφο-ντοκουμέντο αποτελεί αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχεία για τον τρόπο άσκηση της εξουσίας και τη χάραξη της οικονομική πολιτικής, τσαλαπατώντας Σύνταγμα, Νόμους και εργασιακά δικαιώματα. Με κυνικό τρόπο ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής Οικονομίας δείχνει το «δρόμο» στους συνεργάτες του. Ένας δρόμος ο οποίος «γκρεμίζει» το θεμελιώδη Νόμο του ελληνικού Κράτους, το ελληνικό Σύνταγμα.

Το email

To μεσημέρι της 12 Μαρτίου 2011 από το προσωπικό email του κ. Παπακωνσταντίνου αποστέλλεται ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. Αποδέκτες του μηνύματος είναι τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Δημήτρης Κουσελάς, ο Ηλίας Πλασκοβίτης, ο Τάσος Μπάνος, κλπ. Στο email ο κ. Παπακωνσταντίνου εξηγεί στους συνεργάτες του τα αποτελέσματα της συνεδρίασης -την 11η Μαρτίου- του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. που εξέτασε το θέμα της επιμήκυνσης στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Ο πρώην υπουργός διαχωρίζει «τι πήραμε» και «τι δώσαμε».

Αφού πρώτα ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει «πολύ καλό το αποτέλεσμα» στη συνέχεια αναλύει το τι πήραμε όπως: την επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου κατά μια μονάδα, δέσμευση για φόρο χρηματοπιστωτικού τομέα, δυνατότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού να αγοράζει ομόλογα απευθείας στην πρωτογενή αγορά, κ.α.

Στη συνέχεια του μηνύματος ο πρώην «τσάρος» και βασικός εμπλεκόμενος της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ εξηγεί και το «τι δώσαμε» κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και αναφέρει ανερυθρίαστα ότι στο συγκεκριμένο πλαίσιο η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε την κατάλυση του ελληνικού Συντάγματος!

Στην κατηγορία «δώσαμε» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και ότι θα νομοθετήσουμε δημοσιονομικούς κανόνες «όπως θέλουμε εμείς, όχι απαραίτητα στο Σύνταγμα»!

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα αποτελεί τη συνέχεια παλαιότερης εσωτερικής αλληλογραφίας του ΥΠΟΙΚ όπου αποκαλύπτονταν οι λόγοι για τους οποίους το μεγαλεπήβολο εγχείρημα της άμεσης συνέργειας των ελληνικών τραπεζών στον έλεγχο των καταθέσεων του εξωτερικού ξέμεινε από καύσιμα! Πρόκειται για email του Φεβρουαρίου του 2011 όπου καταγραφόταν ο τρόπος που δεν συμπεριλήφθηκαν -την τελευταία στιγμή- σε φορολογικό νομοσχέδιο οι διατάξεις που αφορούσαν τη διαβίβαση στοιχείων από τις τράπεζες προς την ΓΓΠΣ για τους καταθέτες του εξωτερικού. Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που απέστειλε ο τότε διοικητής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδης Σπινέλης, προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου εκφράζοντας την απογοήτευσή για το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν διατάξεις που θα επέτρεπαν αληθινούς ελέγχους στα ελληνικά κεφάλαια του εξωτερικού.



Παραγραφή αδικημάτων; ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΑΣ!

Τη στιγμή, λοιπόν, που από την εσωτερική αλληλογραφία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν οι απερίγραπτες πολιτικές που ακολουθήθηκαν προκειμένου αφενός να «προστατευτούν» οι φοροφυγάδες του εξωτερικού και αφετέρου να καταλυθεί το ελληνικό Σύνταγμα, η δικαστική εμπλοκή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης. Ο ογκώδης φάκελος της δικογραφίας που απεστάλη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο πλέον καλείται να αποφασίσει την παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενο για δυο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα. Η δικογραφία βρίσκεται στον εμπειρότατο δικαστικό λειτουργό, κ. Ιωσηφ Τσαλαγανιδη, ειδικό ανακριτή ο οποίος καλείται να διενεργήσει την ανάκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες  η διερεύνηση των ποινικών αδικημάτων για τα οποία ελέγχεται ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.

Νομικοί κύκλοι, ωστόσο, αναφέρουν ότι σε δικαστικό επίπεδο επικρατεί σκεπτικισμός κατά πόσο έχουν παραγραφεί η όχι τα αδικήματα που βαραίνουν βάσει της πρότασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, τον πρώην υπουργό. Μετά την νομική σκέψη που θα εκφράσει ο κ. Τσαλαγανιδης σε ότι αφορά την παραγραφή η όχι των αδικημάτων ο φάκελος Παπακωνσταντίνου θα ανατεθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου πάγου, κ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο ο οποίος και θα καταθέσει την πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου πάγου. Το αρμόδιο συμβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την ποινική τύχη του πρώην υπουργού.

Την ίδια στιγμή με…αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η δικαστική διερεύνηση των καταθετών της διαβήτης λίστας. Το βασικό πρόβλημα των Αρχών είναι ο όγκος των δεδομένων. Ωστόσο η κωλυσιεργία προκαλεί εύλογα ερωτηματικά ως προς το πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα. Για την ίδια υπόθεση έχουν ασκηθεί διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα στους συγγενείς του πρώην υπουργού. 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΔΙΕΡΡΕΥΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ! Τεχνική γκάφα στο taxisnet: Σαμποτάζ κατά λάθος!


Να «σαμποτάρουν» τον σέρβερ του υπουργείου Οικονομικών κατάφεραν την Πέμπτη όχι κάποιοι άγνωστοι χάκερς του διαδικτύου, αλλά οι ίδιοι οι τεχνικοί της ΓΓΠΣ που, με άνωθεν εντολές προφανώς, «πείραξαν» τις ρυθμίσεις σύνδεσης με τους υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να «ανοίξουν» τις γραμμές στις εκατοντάδες χιλιάδες των φορολογουμένων που εναγωνίως προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην φόρμα συμπλήρωσης του πίνακα Ε1, τρέχοντας να προλάβουν την καταληκτική διορία υποβολής που έληγε την Παρασκευή.

Το θέμα ανέδειξε το matrix24.gr αποκαλύπτοντας ότι φορολογούμενος που μπήκε στο σύστημα με τον κωδικό του για να υποβάλει το δικό του Ε9 βρέθηκε προ εκπλήξεως αφού παρουσιάστηκαν στην οθόνη του στοιχεία άλλων φορολογουμένων, στα οποία μάλιστα μπορούσε να μπει και να τα παραποιήσει κατά βούλησιν.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Σύμφωνα με πληροφορίες:

1. Η ροή επισκεπτών αυξήθηκε αισθητά με αποτέλεσμα να σημειωθεί ρεκόρ υποβολής δηλώσεων σε μια ημέρα (πάνω από 710.000 δηλώσεις), τριπλάσιο σχεδόν από το προηγούμενο ρεκόρ.

2. Για λίγες ώρες, από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά, δεκάδες χρήστες της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Ε9 που μετά από κόπους κατάφερναν να μπουν στο σύστημα του Taxisnet χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς, αντί να δουν τα ατομικά τους στοιχεία, διάβαζαν τα περιουσιακά στοιχεία τρίτων προσώπων που, τυχαία, προβάλλονταν στις οθόνες τους.

3. Η «χαλάρωση» σε ορισμένες παραμέτρους ασφαλείας, που δημιουργούσε το πρόβλημα δεν άργησε να εντοπιστεί από τους τεχνικούς της ΓΓΠΣ οι οποίοι, αφού ενημέρωσαν τους ανωτέρους τους, αποφάσισαν να επαναφέρουν τις ρυθμίσεις, περιορίζοντας εκ νέου τη ροή των επισκεπτών, αφού όμως είχαν παρέλθει οι ώρες αιχμής χρήσης του δικτύου.

- Κατόπιν τούτου όμως, αποφασίστηκε την Παρασκευή και μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής του πίνακα Ε1, να μείνει ανοικτό το Taxisnet μόνο για όσους πρέπει να δηλώσουν μεταβολές σε αστικά.ακίνητα πριν τις 27/9 οπότε λήγει η προθεσμία.Για να περιοριστούν τα προβλήματα υπερφόρτωσης «κλείδωσε» το Taxisnet για τους υπόλοιπους πολίτες, που θα ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν για να ελέγξουν ή να δηλώσουν αγροτεμάχια στο Ε9. Πρακτικά, όποιος επιλέγει πλέον "οριστική υποβολή" βλέπει και αποστέλλει μόνο τον Πίνακα 1, ενώ ο Πίνακας 2 θα εμφανιστεί ξανά μετά από περίπου 10 μέρες.

Το ερώτημα όμως -οπως αναφερει σχετικα και το newmoney.gr- στο οποίο κανείς στο υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να απαντήσει, είναι ποιοι είδαν τα πλήρη στοιχεία άλλων φορολογουμένων και ποιων, αν τα κατέγραψαν και για ποιον σκοπό. Διευκρίνιζαν όμως ότι η εμφάνιση στοιχείων έγινε τυχαία και θεωρείται σχεδόν απίθανο να διέρρευσαν σε τρίτους, στοιχεία αγνώστων σε αυτούς προσώπων, τα οποία θα είχαν συμφέρον ή σκοπιμότητα για να τα χρησιμοποιήσουν σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Επιστολές Καποδίστρια …σα να μην πέρασε μια μέρα…


Εκπληκτικά επίκαιρες αποδεικνύονται οι ιδιόχειρες επιστολές, 37 τον αριθμό, του Ιωάννη Καποδίστρια, που απευθύνονται στον στενό συνεργάτη του Αλέξανδρο Κοντόσταυλο (1789-1865) και αναφέρονται σε τρέχουσες κρατικές υποθέσεις, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, των ετών 1828-1830.

Οι ανέκδοτες έως τώρα, οι επιστολές αυτές του Καποδίστρια είναι εξαιρετικά επίκαιρες, αφού αποκαλύπτουν τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να βάλει τάξη στις υποθέσεις του νεοσύστατου κράτους χωρίς να υπολογίζει το οποιοδήποτε κόστος.

Χαρακτηριστικά είναι όσα γράφει για τους ισχυρούς Έλληνες της εποχής:

«…Θα με λυπούσε πολύ αν ο εγωισμός και η φιλοχρηματία των οικονομικά ισχυρών, των ανθρώπων με υπόληψη και των γαιοκτημόνων με ανάγκαζε να καταφύγω στη βία. Όμως, αν πρέπει να το κάνω δεν θα διστάσω, γιατί μου είναι αδύνατον να σταματήσω ή να κάνω πίσω…» (29 Φεβρουαρίου 1828).

Σε άλλη επιστολή του απαντάει στη διαβεβαίωση του Κοντόσταυλου ότι ο προϋπολογισμός του κράτους είναι ισοσκελισμένος:

«…Δεν συμμερίζομαι τη γνώμη σας σχετικά με τους εθνικούς πόρους και την ισορροπία που βρίσκετε ανάμεσα στα έξοδα και τα έσοδα. Αν συνυπολογίσετε τη φοβερή δυστυχία του λαού και την αφορία που θα μπορούσε να πλήξει επί μακρόν το έδαφος της Ελλάδας, ελλείψει πιστώσεων και κεφαλαίων, θα βλέπατε ότι τα μέσα που διαθέτουμε είναι τελείως δυσανάλογα προς τις ανάγκες μας, πράγμα που με ανησυχεί, διότι μπορώ και συμπάσχω, και υποφέρω περισσότερο από τους δυστυχείς που μου ζητούν ψωμί και δεν μπορώ να τους δώσω…»  (13 Απριλίου 1828).
 
 ΠΗΓΗ:apocalypsejohn.com

Καταργείται το τεκμήριο διαβίωσης


Ένα βήμα πριν από την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών καθώς με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που εφαρμόζονται, αλλά κυρίως την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υλοποίηση του περιουσιολογίου, από το 2014 θα καταστεί δυνατός ο αντικειμενικός προσδιορισμός των εισοδημάτων.

Η καθιέρωση του καθολικού περιουσιολογίου αποτελεί ουσιαστικά απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο κατάργησης των τεκμηρίων, αφού βασικός στόχος είναι να καταγράφονται όλες οι δαπάνες και τα έσοδα των φορολογουμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το εν λόγω μέτρο, τότε οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα «θεωρητικό» εισόδημα το οποίο θα προκύπτει επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή ένα σκάφος αναψυχής. Η Εφορία, με βάση τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, θα παρακολουθεί τις πραγματικές συναλλαγές και με βάση αυτές θα φορολογεί τους υπόχρεους.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Εφορία θα καταγράφει -μέσω των έμμεσων πρακτικών ελέγχου- αν υπάρχουν αδικαιολόγητες καταθέσεις στον τραπεζικό του λογαριασμό ενός φορολογούμενου, αν πραγματοποιούνται πολύ μεγάλες δαπάνες και αν οι δαπάνες αυτές δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση.

Θα πρόκειται ασφαλώς για μια εκ βάθρων αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος, καθώς η Εφορία θα φορολογεί πλέον με βάση πραγματικά γεγονότα (δαπάνη, κατάθεση) και όχι με βάση υποψίες και θεωρία!

Θα πρέπει άλλωστε να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα έχουν συγκεντρωθεί τα απαιτούμενα στοιχεία για την κατάρτιση του ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα το 2014.

Mε βάση το περιουσιολόγιο θα ελέγχονται και θα διασταυρώνονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία περίπου 6 εκατ. φορολογουμένων.

Ειδικότερα, στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιέχονται αναλυτικά στοιχεία για το περιουσιακό (εισοδήματα, ακίνητα, καταθέσεις) αλλά και το καταναλωτικό προφίλ των φορολογουμένων που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, ακόμα και τους λογαριασμούς τηλεφώνου, αλλά και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Σημαντικό βήμα αποτελεί η ολοκλήρωση της πιστής καταγραφής των ακινήτων, που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα με την υποβολή των εντύπων Ε9.

 Ναυτεμπορική

 ΠΗΓΗ:zougla.gr

Εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 3% για το αργό


Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Αυγούστου έκλεισε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη το αργό καταγράφοντας πτώση για δεύτερη συνεχή ημέρα. 

Συγκεκριμένα, το αργό παραδόσεως Οκτωβρίου σημείωσε πτώση 1,6%, ή 1,72 δολ., κλείνοντας στα 104,67 δολ. το βαρέλι, ενώ συνολικά στην εβδομάδα κατέγραψε απώλειες 3,3%.

Σύμφωνα με αναλυτές βασικός λόγος της πτώσης την Παρασκευή ήταν η λήξη του συμβολαίου γεγονός που οδήγησε τους traders σε ρευστοποιήσεις.

Το συμβόλαιο Νοεμβρίου σημείωσε πτώση 1,1% κλείνοντας στα 104,75 δολ. το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας υποχώρησε 2,6%.


Στο Λονδίνο το Brent Νοεμβρίου ενισχύθηκε 0,4% κλείνοντας 109,22 δολ. το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας ωστόσο κατέγραψε απώλειες 2,2%.



ΠΗΓΗ.capital.gr