Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΑΝΟΗΤΟΙ !...




Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα Ελληνες έχουν κάποιοι ιδιόκτητο ακίνητο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι πλούσιοι. Σε κάποια περίοδο της ζωής τους έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα και έβαλαν ένα «κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους», όπως λέει και ο λαός.
Σε αντίθεση μάλιστα με άλλες χώρες οι Ελληνες δεν αλλάζουν εύκολα σπίτι, είτε γιατί «δένονται» μ' αυτό είτε γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.
Η περίοδος του παραλογισμού στην κτηματαγορά, όπου ο καθένας αγόραζε ό,τι ήθελε με τραπεζικά δάνεια, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αν κανείς δει τα στοιχεία για του πού βρίσκεται σήμερα η αγορά ακινήτων θα καταλάβει και γιατί η οικονομία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και δύσκολα θα ανακάμψει.
Εχουμε και λέμε : Εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 250.000 απούλητα σπίτια στη χώρα. Προσέξτε, σπίτια κι όχι επαγγελματικοί χώροι, αφού εκεί η εικόνα είναι ακόμη πιο δραματική. Στο ζενίθ της αγοράς, το 2005, πουλήθηκαν πάνω από 215 χιλιάδες σπίτια, φέτος ζήτημα είναι αν θα ξεπεράσουν τις 20.000. Ούτε λόγος φυσικά για την κατασκευή νέων κατοικιών.
Πάνω από 140 επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή έχουν ουσιαστικά βάλει «λουκέτο». Εχουν κλείσει περισσότερες από 7.000 οικοδομικές εταιρείες και οι υπόλοιπες υπολειτουργούν, ενώ τα μεσιτικά γραφεία δεν υφίστανται καν. Και μέσα σε πέντε χρόνια ύφεσης οι τιμές έχουν υποχωρήσει δραματικά. Από 20% έως 50% στις κατοικίες, από 40% έως 60% στην επαγγελματική στέγη. Προφανώς δεν έχει καλυφθεί η αύξηση πάνω από 110% από το 1999 μέχρι το 2008, ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά να επιστρέψει η αγορά στη δεκαετία του '90. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παιχνίδια με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα Η κυβέρνηση "ρίχνει" τις επικείμενες μειώσεις έως και κατά 30% στο ΔΝΤ, το οποίο όμως έχει ήδη διαψεύσει


Παιχνίδια με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Να "χρυσώσει το χάπι" των επερχόμενων μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα επιχειρεί τώρα το υπουργείο Εργασίας, διαρρέοντας ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και στο πλαίσιο της υποχρέωσής του έως την 1η Απριλίου να ολοκληρώσει νομοθετικά το πλαίσιο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, θα προσπαθήσει να περιορίσει στο ήμισυ τον αντίκτυπο που θα είχε η κατάργηση των πολυετιών, κάτι που αποδίδει σε πιέσεις του ΔΝΤ, το οποίο όμως έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τέτοια πρόθεση.  
Σύμφωνα με τις διαρροές από το υπουργείο, το ΔΝΤ πιέζει για πλήρη κατάργηση των –«παγωμένων» τώρα- ωριμάνσεων (πολυετιών), κάτι που θα σήμαινε μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα έως και κατά 30%. Αυτό ενώ ο κατώτατος μισθός είναι στα 586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών στα 511 ευρώ.
Το ίδιο το ΔΝΤ βέβαια έχει ξεκαθαρίσει, ότι ουδέποτε άσκησε πίεση για τέτοιου είδους μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ότι επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να κόψει από "αλλού" για να μειωθεί το μέσο κατά κεφαλήν κόστος εργασίας, στρέφεται από μόνη της στη λύση αυτή.
Αν και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει πει ότι ο κατώτατος μισθός θα διατηρηθεί στα 586 ευρώ μεικτά τουλάχιστον έως το 2014, στη ρύθμιση θα συνδεθεί με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την πορεία της ανεργίας, άρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μειώσεις στα επόμενα χρόνια. 
Πηγές από το υπουργείο λένε τώρα, ότι θα επιδιωχθεί μία "συμφωνία με την τρόικα, ώστε αντί για προσαύξηση 10% σε κάθε κλιμάκιο των πολυετιών, να προβλέπεται προσαύξηση 5%". Αυτό θα σήμαινε μείωση του μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 15%, αντί για 30%.
Εν τω μεταξύ, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους περίπου το 80% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα θα έχει οδηγηθεί στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων. 
Η λήξη των κλαδικών συμβάσεων το τελευταίο έτος έχει οδηγήσει τουλάχιστον 1.200.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, περίπου το 60%, σε ατομικές συμβάσεις ή σε αλλαγή των όρων εργασίας.  
Στις 31 Μαρτίου λήγει και τυπικά Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), οδηγώντας αυτόματα περίπου 350.000 ανειδίκευτους εργάτες σε ατομικές συμβάσεις.
Αλλά και από τις περίπου 80 κλαδικές συμβάσεις που βρίσκονταν σε ισχύ πριν από μία διετία, σήμερα έχουν μείνει μόλις 15. Και στις 14 Φεβρουαρίου λήγουν και αυτές και καθώς η μετενέργειά τους έχει πλέον διάρκεια τρεις μήνες και όχι έξι, όπως ίσχυε παλαιότερα, η ισχύ τους θα συνεχιστεί το πολύ μέχρι τα μέσα Μαΐου. 
Από τον Ιούνιο, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους, για την επίτευξη μίας συμφωνίας για νέα σύμβαση εργασίας. 
ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

Αναπτυξιακός σχεδιασμός…

 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Καρχιμάκης σε Βενιζέλο: Γιατί έχεις κάνει το καταστατικό ακορντεόν;


Καρχιμάκης σε Βενιζέλο: Γιατί έχεις κάνει το καταστατικό ακορντεόν;

Δριμεία επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο υπό αναστολή γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Καρχιμάκης, καταγγέλλοντας την ηγεσία της Ιπποκράτους για καταστρατήγηση του καταστατικού ενόψει του συνεδρίου του κόμματος και ειδικότερα για μεθοδευμένο διορισμό μελών στην Επιτροπή Τήρησης του Καταστατικού.
Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Καρχιμάκης καταγγέλλει την αποπομπή του προέδρου της ΕΚΑΠ Γιώργου Ανωμερίτη επισημαίνοντας ότι το καταστατικό δεν μπορεί να γίνεται ακορντεόν».
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Καρχιμάκη έχει ως εξής:
«Γιατί σύντροφοι μεθοδεύετε να διορίσετε την ΕΚΑΠ (Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού) ακυρώνοντας τους ήδη εκλεγμένους από το εθνικό συμβούλιο με το αστήρικτο και αδικαιολόγητο επιχείρημα ότι ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ, Γ. Ανωμερίτης είναι επικεφαλής του ΟΛΠ (Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς) και έχει ασυμβίβαστο και διάφορες άλλες ίσως αβάσιμες εφευρέσεις.
Οταν ο Γ. Ανωμερίτης ως πρόεδρος της ΕΚΑΠ εγγυήθηκε μαζί με τα υπόλοιπα εκλεγμένα μέλη, πιστοποίησε και επικύρωσε την εκλογή του Προέδρου στις 18 Μαρτίου, τότε δεν ήταν επικεφαλής του ΟΛΠ; Μάλλον απ' ότι θυμάμαι ήταν.
Τότε δεν είχε ασυμβίβαστο;
Σύντροφοι, δεν μπορεί να συνεχίζεται να γίνεται επιλεκτική εφαρμογή του καταστατικού.
Δεν μπορεί να υπάρχει καταστατικό κατά περίπτωση ή καταστατικό διαφορετικών ταχυτήτων.
Το καταστατικό επιτέλους δεν μπορεί να γίνεται ακορντεόν.
Δεν μπορεί σε εκλεγμένο όργανο σύντροφοι να φυτεύονται διορισμένοι». 
ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Καλύτερα ο νέος φόρος ακινήτων παρά το χαράτσι της ΔΕΗ - Πόσα θα πληρώνουμε ανά περιοχή


Καλύτερα ο νέος φόρος ακινήτων παρά το χαράτσι της ΔΕΗ - Πόσα θα πληρώνουμε ανά περιοχή

Όλοι όσοι έχουμε ένα διαμέρισμα στο όνομά μας –και είμαστε οι περισσότεροι- θα πρέπει να ευχόμαστε να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων, όσο μεγάλο και αν είναι το σπίτι μας, σε όποια περιοχή και αν βρίσκεται. Βεβαίως, η κλίμακα υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους, δεν έχει οριστικοποιηθεί. Όμως, αν ισχύει ότι θα υπάρξει αφορολόγητο 50.000 ευρώ και ότι οι φορολογικοί συντελεστές θα κυμαίνονται από 0,1% έως 2% (ανάλογα με την αξία της συνολικής περιουσίας) τότε ο νέος φόρος θα είναι σίγουρα μικρότερος. Το fpress.grπαρουσιάζει 10άδες παραδείγματα για όλες τις περιοχές του λεκανοπεδίου.

Οι υπολογισμοί στον πίνακα που ακολουθεί, έγιναν με τις ακόλουθες παραδοχές:
1.Ότι το διαμέρισμα έχει επιφάνεια 100 τετραγωνικά και είναι ηλικίας 10 ετών
2.Ότι το αφορολόγητο στον καινούργιο ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, θα είναι 50.000 ευρώ. Για τον υπολογισμό του νέου φόρου, χρησιμοποιήθηκε η ακόλουθη κλίμακα η οποία δεν είναι η τελική (δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει ακόμη) αλλά είναι αρκετά κοντά σε αυτό που θέλει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών.
Από …
…έως
Συντελεστής
0                 50.000          0,00%
50.001       100.000         0,10%
100.001     200.00           0,20%
200.001     400.000         0,30%
400.001     600.000         0,40%
600.001      800.000        0,50%
800.00       1.000.000      0,60%
1.000.001  1.500.000      0,80%
1.500.001   2.000.000     1,00%
Υπερβάλλον
2,00%
Τι φόρο βγάζει αυτή η κλίμακα; Είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος σε σχέση με αυτά που πληρώσαμε για το χαράτσι της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας; Η απάντηση στον πίνακα που ακολουθεί: 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΗΠΑ: Θερμό επεισόδιο με την Τουρκία σε περίπτωση ανακήρυξης ΑΟΖ στο Αιγαίο




Ο Eric Rubin, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών του State Department, με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις...
Την εκτίμηση της Ουάσιγκτον ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ και οι έρευνες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο θα προκαλέσουν θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μετέφερε ο Eric Rubin, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών του State Department στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η αποκάλυψη των αμερικανικών εκτιμήσεων (ή νουθεσιών) έγινε από τον προέδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε κλειστή ενημέρωση περιορισμένου αριθμού μελών του κόμματος την προηγουμένη Τετάρτη.
Σύμφωνα με σημερινό άρθρο του Αθανάσιου Έλλις στην Καθημερινή, η Ουάσιγκτον δηλώνει αντίθετη με την κατάθεση συντεταγμένων και την προβολή χαρτών, αλλά δεν τάσσεται απαραίτητα κατά της διενέργειας γεωτρήσεων (drill, if you have to, but no maps), ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν προκαλούν τριβές, όπως στο Ιόνιο ή νότια της Κρήτης. Αντίθετα, στο Αιγαίο και προς Ανατολάς ζητούν αυτοσυγκράτηση και συνεννόηση με άλλα «εμπλεκόμενα μέρη».
Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ο τότε ειδικός απεσταλμένος του State Department για την ενέργεια στην Ευρασία, Richard Morningstar, είχε προτείνει ευθέως την συνεκμετάλλευση των όποιων πηγών ενέργειας υπάρχουν σε «αμφισβητούμενες» περιοχές του Αιγαίου.
ΠΗΓΗ : periergaa.blogspot.com

ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ, ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ... Μετά το σοκ αγοράς νησιού από Τούρκο αλλάζουν το νόμο για τις αγορές γης στα σύνορα




Αλλάζει ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις πώλησης ή εκχώρησης για εκμετάλλευση γης στις παραμεθόριες περιοχές μετά την αποκάλυψη του defencenet.gr για την πώληση ελληνικού νησιού σε Τούρκο ιδιοκτήτη, αλλά και την μαζική εισροή Τούρκων "επενδυτών" σε νησιωτικές περιοχές.
Όπως ανέφερε στο defencenet.gr υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή "Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα κενό για την εθνική ασφάλεια μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής θετικής γνωμοδότησης του ΓΕΝ στην πώληση τέτοιων περιοχών. Ήταν απαίτηση της ΕΕ και δυστυχώς η τότε κυβέρνηση (σ.σ. Γιώργου Παπανδρέου...) δεν φρόντισε να υπάρξει κάποια ασφαλιστική δικλείδα για τις παραμεθόριες περιοχές. Πλέον θα επανέλθει ως προϋπόθεση η έγκριση του ΓΕΝ. ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και αν επιμείνει η ΕΕ".
Οπωσδήποτε είναι ευχάριστο το ότι ευαισθητοποιήθηκε άμεσα η κυβέρνηση επί του θέματος και ελπίζουμε η διαβεβαίωση να γίνει νόμος του κράτους το συντομότερο δυνατό, αν και δε πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να περιοριστεί μόνο στις παραμεθόριες περιοχές.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μικρό στρατηγικό βάθος και μια αγορά περιοχής από Τούρκους σε ευαίσθητο στρατηγικά σημείο (ακόμα και κοντά σε στρατιωτικά αεροδρόμια της ενδοχώρας ή ναυτικές βάσεις) ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους.
Ήδη οι μαζικές πωλήσεις των μαρινών από την Μυτιλήνη μέχρι την Κέρκυρα στον όμιλο Doğus (ποιος να το περίμενε ότι 192 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 το λιμάνι μικρών σκαφών της πρώτης πόλης που απελευθερώθηκε, της Καλαμάτας, θα περνούσε πάλι σε τουρκικά χέρια) δημιουργούν μια αλυσίδα "ματιών και αυτιών" της τουρκικής ΜΙΤ που μετατρέπει την έννοια "εθνική ασφάλεια" σε απλό ανέκδοτο.
Με δυνατότητα (για την ακρίβεια ... υποχρέωση) να ελέγχουν τη ναυσιπλοΐα σε ακτίνα δράσης 35 χλμ. περιμετρικά των μαρινών, οι τουρκικές υπηρεσίες αποκτούν π.χ. στην Λέσβο, κάτι που ούτε στα καλύτερα όνειρά τους δεν μπορούσαν να το φανταστούν. Για το αν ο όμιλος Doğus μπορεί να έχει σχέση με το τουρκικό "βαθύ κράτος" (η φωτογραφία που δείχνει τον ισχυρό άνδρα - με το ξυρισμένο κεφάλι - του ομίλου με το ζεύγος του Τούρκου προέδρου της Δημοκρατίας Α.Γκιουλ, νομίζουμε ότι τα λέει όλα) το πολύ εύκολο είναι να πουλά "εξυπηρετήσεις" στη ΜΙΤ....
Φυσικά το ερώτημα είναι ποιος Τούρκος επιχειρηματίας αγόρασε βάσει του δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας Türkiye, αγόρασε ελληνικό νησί.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου




Κάτω από τα 116 δολάρια υποχωρεί σήμερα η τιμή του μπρεντ, έπειτα από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες κερδών που έστειλαν την τιμή του «μαύρου χρυσού» σε υψηλό 4,5 μηνών.
  Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά κάνει μια παύση μετά το πρόσφατο ράλι. Σημειώνεται ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί κατά 10%, εν μέσω ενδείξεων οικονομικής ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Κίνα.
  Στις 14:44 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε κατά 77 σεντς στα 115,99 δολάρια το βαρέλι, έχοντας εκτιναχθεί στο υψηλό 4,5 μηνών των 117,07 δολαρίων την Παρασκευή.
  Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε την ίδια ώρα κατά 96 σεντς στα 96,81 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από οκτώ διαδοχικές εβδομάδες ανόδου. 
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Απειλούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του ΠΑΣΟΚ με το συνέδριο




Ξαναχτύπησαν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του ΠΑΣΟΚ. Με νέα ανακοίνωσή τους στο μπλογκ που διατηρούν, προειδοποιούν ότι έχοντας συμπληρώσει έναν χρόνο απλήρωτοι, θα καταφύγουν στη Διεθνή Σοσιαλιστική.
Καλούν δε, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν θέση, ενώ απειλούν ότι δεν θα αφήσουν να γίνει συνέδριο «πάνω στα πτώματά» τους.
Αναλυτικά, η νέα τους ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η απάθεια των διοικούντων ξεπερνάει κάθε όριο. Έναν ολόκληρο χρόνο με επιχορηγήσεις από την χρηματοδότηση για τις εκλογές και τον τακτικό προϋπολογισμό και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει ούτε μισό σεντ, εκτός από αυτά που αν δεν καταβληθούν συνεπάγονται αυτόφωρη διαδικασίας (δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων, επίδομα αδείας).
Έναν χρόνο απλήρωτοι και σε απόγνωση οι εργαζόμενοι είναι θεατές σε μια κακόγουστη θεατρική παράσταση, όπου μικρομέγαλοι παραγοντίσκοι, τρέχουν για να πάρουν μια θεσούλα ενόψει του επερχόμενου συνεδρίου, έτοιμοι να κονταροχτυπηθούν για το ποιος θα ιδιοποιηθεί ακόμα και τα συντρίμμια ενός κόμματος "φάντασμα".
Που είναι τα κλιμάκια της ΓΣΕΕ;
Που είναι τα κλιμάκια της ΠΑΣΚΕ;
Πως περιμένετε να αντιδράσουν οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι;
Εμείς δηλώνουμε ότι θα κλιμακώσουμε τη δράση μας με ό,τι μέσα μπορούμε, γνωρίζοντας ότι δεν είναι πολλά, γνωρίζοντας ότι ο συντονισμός με το σύνολο των συναδέλφων στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις είναι δύσκολος.
Ρωτάμε τους εργαζόμενους από τα άλλα κόμματα, πόσο καιρό είναι (αν είναι) απλήρωτοι.
Ρωτάμε την ηγεσία του κόμματος, τι γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ. Μήπως θα έχουμε εκπλήξεις από τον άλλον μήνα που θα ξεκινήσουμε ανανεώσεις στα βιβλιάρια ασθενείας;
Πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και με πιο χρονοδιάγραμμα;
Γίνεται προσπάθεια να απευθυνθούμε ακόμα και στα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ώστε να λάβουν γνώση της άθλιας κατάστασης που αντιμετωπίζουμε.
Καλούμε όσους συμμετέχουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες, να θέτουν έντονα και επίμονα το θέμα των επί ένα χρόνο απλήρωτων εργαζόμενων.
Καλούμε τους συναδέλφους σε δυναμικές αντιδράσεις πριν και κατά την διάρκεια του Συνεδρίου μαζί με όσους συνέδρους και μέλη του κόμματος μας στηρίζουν (και από τα mail που μας στέλνουν είναι εκατοντάδες).
Δεν θα κάνετε συνέδριο πάνω στα πτώματά μας! Πουλήστε τις βίλες και τα κότερά σας και πληρώστε τους εργαζόμενους σας!».
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Τσίπρας: "Όχι" στις ιδιωτικοποιήσεις, "ναι" στις συμπράξεις με ξένες εταιρίες




Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
«Θεωρούμε ότι τα κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό ή η ενέργεια πρέπει να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «εντελώς αρνητική» την εμπειρία ιδιωτικοποιήσεων σε άλλες χώρες.
«Δημιούργησε κερδοσκοπία στα τιμολόγια και οδήγησε τους πιο αδύναμους σε δραματική επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης. Αυτό το αδιάσειστο γεγονός παραλείπεται κάθε φορά από τη σχετική συζήτηση», ανέφερε.
Ερωτηθείς για την περίπτωση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιταχθεί σε περίπτωση που η Gazprom αναδειχθεί μειοδότης, ο κ. Τσίπρας, απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, ενώ πρότεινε, αντί για ιδιωτικοποιήσεις, να πραγματοποιηθούν «συμπράξεις και συνέργειες με εταιρείες άλλων χωρών δημόσιες ή ιδιωτικές με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών, την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας» 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΕΛΠΕ: Στις 28/2 τα αποτελέσματα του 2012




Tην Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ για το 2012. Αναλυτικά το οικονομικό ημερολόγιο της εταιρείας για το 2013 έχει ως εξής:
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων έτους 2012 Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων 2012 Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013
Ετήσια ενημέρωση αναλυτών μέσω τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα έτους 2012 Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου 2013 Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013
Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Μετόχων Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013
Αποκοπή μερίσματος χρήσης 2012  Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013 (συμπίπτει με την ημερομηνία λήξης των δικαιωμάτων επί του δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap στον οποίο συμπεριλαμβάνεται, και είναι πριν την 20η Σεπτεμβρίου 2013, ημερομηνία λήξης των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί της μετοχής της Εταιρείας και επί του δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap)
Δικαιούχοι μερίσματος (record date) χρήσης 2012 Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013
Έναρξη καταβολής μερίσματος χρήσης 2012 Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2ου τριμήνου 2013 Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου 2013 Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων έτους 2013 Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014
Ετήσια ενημέρωση αναλυτών μέσω τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα έτους 2013 Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014
*Η Εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να μεταβάλλει τις παραπάνω ημερομηνίες, αφού ενημερώσει έγκαιρα το επενδυτικό κοινό με τροποποίηση του παρόντος. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

 
ΠΗΓΗ:topontiki.gr

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Χωρίς ΑΟΖ οι Βάσεις




Καμία πρόθεση ή και δικαιοδοσία δεν έχει, κατά δήλωσή της, η βρετανική κυβέρνηση να διεκδικήσει -ή έστω να εξετάσει το ενδεχόμενο να το πράξει- δικαιώματα επί του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου στα νότια των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.
Αυτό υπογράμμισε εκ μέρους της κυβέρνησης η Βαρόνη Warsi, ξεκαθαρίζοντας ότι και βάσει της Συνθήκης Εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας η Βρετανία δεν δικαιούται να προβάλει τέτοιες διεκδικήσεις.
Το ζήτημα εγέρθηκε στη βρετανική Βουλή από τον Λόρδο Kilclooney ο οποίος, απευθύνοντας ερώτημα προς την κυβέρνηση, διερωτήθηκε κατά πόσο η Βρετανία έχει λάβει υπόψη της το ενδεχόμενο πιθανών εσόδων από την εξόρυξη φυσικού αερίου ή πετρελαίου «στα κυρίαρχα ύδατα» που εκτείνονται μπροστά από τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο.
Η γραπτή απάντηση στο (επίσης γραπτό) ερώτημα του Λόρδου ήρθε λίγες μέρες αργότερα (μόλις στις 30 Ιανουαρίου) εκ μέρους της ΒαρόνηςWarsi εκπροσωπώντας τη βρετανική κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία αξιολόγηση πιθανών εσόδων από την εκμετάλλευση αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου από τα κυρίαρχα ύδατα των Βρετανικών Βάσεων. Η διακήρυξη της Βρετανίας το 1960 καθιστά σαφή την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην αξιοποιήσει τις περιοχές των κυρίαρχων Βάσεών του για σκοπούς πέραν των στρατιωτικών» είναι το σύνολο της γραπτής απάντησης της Βαρόνης Warsi.
Σε σχέση τώρα με τα σχέδια της Τουρκίας για αποστολή του νέου ερευνητικού της πλοίου στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι αυτό αναμένεται να γίνει σε διάστημα τριών μηνών. Συγκεκριμένα, το νέο σκάφος (ονόματι «Polarcus» εξασφαλίσθηκε από νορβηγική εταιρεία έναντι 123εκατ. δολαρίων) θα αποσταλεί στις αρχές ή τα μέσα Φεβρουαρίου στη Μαύρη Θάλασσα. Οι έρευνες εκεί θα διαρκέσουν ένα τρίμηνο και με την ολοκλήρωσή τους το πλοίο θα αποσταλεί στην Αν. Μεσόγειο. Τοενωρίτερο δηλαδή αρχές Μαΐου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν το απαιτήσουν οι ανάγκες (η δραστηριότητα δηλαδή στην κυπριακή ΑΟΖ), δεν μπορεί να γίνειεπαναπρογραμματισμός.
Πάντως, η Τουρκία έχει ήδη σε εξέλιξη ενεργειακή έρευνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχοντας συνάψει συνεργασία με τη «SHELL» για τους κόλπους της Μερσίνας και της Αττάλειας.
Το νέο σκάφος της Τουρκίας αναμένεται να βαφτεί στα χρώματα της τουρκικής σημαίας (από πράσινο που είναι τώρα σε κόκκινο και άσπρο) και να μετονομαστεί (σε ειδική τελετή εντός των επόμενων ημερών παρόντος του Τ. Ερντογάν) σε «Μπαρμπαρόσα Χαϊρεντίν Πασά».
 Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

Τροποποιείται η φορολόγηση των κερδών του ΟΠΑΠ


Τροποποιείται η φορολόγηση των κερδών του ΟΠΑΠ

Τροποποιείται η φορολόγηση των κερδών των παικτών του ΟΠΑΠ, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, στο εξής, η φορολογία των κερδών θα διαμορφώνεται στο 0% για τα κέρδη των παικτών κάτω των 100 ευρώ, σε 15% για τα κέρδη των παικτών μεταξύ 100 και 500 ευρώ, και 20% για τα κέρδη των παικτών από 500 ευρώ και άνω.
Η απόφαση αυτή έρχεται με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία –σε σχετικό αίτημα του υπουργείου Οικονομικών- απάντησε θετικά. 
ΠΗΓΗ:moneypost.gr

“Χοντραίνει” το παιχνίδι με την αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ




Πολύ χοντρό παιχνίδι, γιατί τα λεφτά είναι πολλά, παίζεται γύρω από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ που θεωρούνται κλειδιά στο πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση. Η αποχώρηση – βόμβα μιας εκ των διεκδικητών, του ομίλου Sintez μέσω της θυγατρικής Negusneft, ανατρέπει τα δεδομένα. Ο ρωσικός όμιλος είναι από τους μεγαλύτερους στη χώρα και ήθελε να αποκτήσει στρατηγικό ρόλο στην περιοχή και να αποτελέσει το ηγέτη στη διάθεση φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Sintez είχε καταθέσει προσφορά ύψους 1,9 δισ. ευρώ για την εξαγορά της ΔΕΠΑ αλλά και της ΔΕΣΦΑ, μια προσφορά που απείχε από τη δεύτερη που ήταν την Gazprom η οποία είχε δώσει περί τα 900 εκατ. αλλά μόνο για τη ΔΕΠΑ. Μια τρίτη κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν οι όμιλοι Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη προσέφεραν 450 εκατ. για τη ΔΕΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες έλεγαν ότι η Sintez εφόσον αγόραζε τις δύο εταιρείες θα έκανε προσφορά και για τα ΕΛΠΕ του ομίλου Λάτση.
Η είδηση για αποχώρηση του βασικού διεκδικητή προκαλεί τεράστια αναστάτωση στην κυβέρνηση κι ένα ακόμη μεγάλο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο και το ΤΑΙΠΕΔ. Λίγο προτού δημοσιευτούν τα τεύχη δημοπράτησης, υπήρχε γκρίνια για καθυστερήσεις, ωστόσο όπως φαίνεται κάποιοι στην κυβέρνηση γνώριζαν για την αρνητική εξέλιξη. Μάλιστα, ετοιμάζονταν να αλλάξουν τους όρους για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο παιχνίδι και όσοι παίκτες συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, σε συνεργασία με τους εναπομείναντες. Προφανώς ήξεραν ότι θα αποχωρήσει η ρωσική εταιρεία και θα πρέπει να αλλάξουν όλα.
Όλοι πλέον αναρωτιούνται γιατί αποχώρησε ο κολοσσός της ενέργειας και τι μέλλει γενέσθαι. Να θυμίσουμε δε ότι υπήρξε δυσφορία από την πλευρά των Αμερικανών για το ενδεχόμενο να καταλήξει η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ σε ρωσικά χέρια.
Κάποιοι λένε ότι η Sintez ήταν ο «λαγός» ώστε να αποχωρήσουν όλοι οι υπόλοιποι και να μείνει η Gazprom. Λέγεται δε ότι μπορεί να έχουν συμφωνήσει οι δύο εταιρείες η μεν πρώτη να πάρει τελικά τη ΔΕΣΦΑ και η δεύτερη τη ΔΕΠΑ. Άλλωστε και οι δύο εταιρείες ελέγχονται από το κράτος, δηλαδή από τον Πούτιν.
Αυτό που γίνεται πλέον φανερό είναι ότι παίζεται πολύ μεγάλο παιχνίδι με τους Ρώσους να ετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο βήμα προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και τους Αμερικανούς, αν και ανεπίσημα, να είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο σενάριο. Και στη Αθήνα έχουν πάρει φωτιά τα «λόμπι» που προωθούν τα συμφέροντα των δύο πλευρών χρησιμοποιώντας μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς. Με την κυβέρνηση φυσικά να είναι στη μέση σε μια από τις μεγαλύτερες business των τελευταίων ετών. 
ΠΗΓΗ:antinews.gr

Ελληνική εφεύρεση για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τα κύματα της θάλασσας




Έλληνες επιστήμονες σχεδίασαν κυματοθραύστη ο οποίος δαμάζει την ενέργεια της θάλασσας και πιστεύουν ότι τα ελληνικά νησιά μπορούν να καλύψουν άμεσα τις ενεργειακές τους ανάγκες από τα κύματα.
Οδηγός για την παραγωγή της ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα είναι το πρόγραμμα Pelamis που υλοποιείται ανοιχτά της Πορτογαλίας από την σκωτσέζικη εταιρεία Ocean Power Delivery.
Οι σπονδυλωτές κατασκευές (εικόνα) που έχουν εγκαταστήσει εκεί αντλούν την ενέργεια των κυμάτων και μεταφέρουν την πίεση σε γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι γεννήτριες παράγουν 2.250 κιλοβάτ και η ενέργεια αυτή είναι ικανή να ικανοποιήσει τις ανάγκες 2.000 ανθρώπων. Το πείραμα της Πορτογαλίας στοίχισε 8 εκατ. ευρώ, όμως δεν έχει καταστεί λειτουργικό μέχρι σήμερα.
Ο μηχανολόγος μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη Βασίλης Κουμπάκης, μιλώντας στα «Νέα» αναφέρει ότι η δική του πρόταση είναι απλή και βασίζεται στην κατασκευή ενεργειακών κυματοθραυστών στα λιμάνια των νησιών μας. Ειδικοί, μηχανικοί κυματοθραύστες θα δεσμεύουν την ενέργεια των κυμάτων και θα τη μετατρέπουν σε μηχανική ενέργεια ώστε να θέτουν σε κίνηση τον στρόβιλο γεννήτριας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Κουμπάκης έχει πιστοποιήσει την μηχανική πατέντα και θα την παρουσιάσει σήμερα σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο οργανώνει το σώμα καθηγητών ΑΕΙ Βόρειας Ελλάδας.
 iefimerida.gr
ΠΗΓΗ: defencenet.gr