Νέα εποχή για την ενεργειακή οικονομία αντανακλά η εν εξελίξει πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου και όχι παροδικά κερδοσκοπικά παιχνίδια των συμμετεχόντων στις αγορές. Ούτε μετατόπιση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Για να εξηγηθεί και να προβλεφθεί η μεγαλύτερη του 35% πτώση των τιμών του πετρελαίου από την αρχή του έτους, απαιτείται να αντιληφθεί κανείς τα κίνητρα των συμμετεχόντων στον χορό αυτό, ο οποίος καθορίζει τα νέα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία.
Και το κίνητρο των μεγάλων παραγωγών, που παράλληλα διαθέτουν φθηνό κόστος εξόρυξης, είναι η διατήρηση του ελέγχου της αγοράς μέσω της αύξησης των μεριδίων τους. Να βάλουν τέλος, δηλαδή, στις νέες πηγές, πολλές εκ των οποίων έχουν κόστη άνω των 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Αυτό επισημαίνουν οικονομικοί και διπλωματικοί αναλυτές, έπειτα από δυόμισι και πλέον μήνες αδιάλειπτης διόρθωσης των τιμών του αργού σε επίπεδα κάτω και από τα 60 δολάρια αυτή την εβδομάδα. Τον στόχο αυτό έχουν οι μεγάλες χώρες του Περσικού, όπως η Σαουδική Αραβία, και απολαμβάνουν παράλληλα τις ευλογίες της Ουάσινγκτον. Η τελευταία, εκτός από την πίεση που ασκεί, με αυτό τον τρόπο, σε Μόσχα και Τεχεράνη, αποφεύγει τη δημιουργία φούσκας στο σχιστολιθικό αέριο και ετοιμάζεται να αναλάβει τον ρόλο του ρυθμιστή που παλιότερα είχε η Σαουδική Αραβία. Να αυξάνει και να μειώνει, δηλαδή, αυτήν την παραγωγή της για να διαμορφώσει τα επιθυμητά επίπεδα τιμών.
Η Citi, αναλύοντας τέσσερα διαφορετικά οικονομετρικά μοντέλα, εκτιμά πως οι τιμές θα βρουν ισορροπία σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 70 και 90 δολαρίων μέσα στην επόμενη πενταετία, αν και βραχυπρόθεσμα αναμένεται μεγαλύτερη πίεση.
«Είναι ξεκάθαρο πως μαίνεται πόλεμος παραγωγών, στον οποίο και θα επιβιώσει ο πιο δυνατός», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής παραγώγων πετρελαίου Phil Flynn της Price Futures Group του Σικάγου, όπου και το μεγαλύτερο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του πλανήτη. «Το πετρέλαιο θα τεστάρει τα επίπεδα των 60 δολαρίων πολύ σύντομα», ανέφερε στις αρχές της εβδομάδας.
«Η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση πανικού», υπογραμμίζει ο Hans van Cleef, οικονομολόγος της ABN Amro Bank NV. «Οι τιμές του αργού το 2015 θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι φέτος. Αν και η αγορά υπεραντιδρά στην παρούσα φάση, σύντομα θα βρει στήριξη σε χαμηλότερα επίπεδα και θα διορθώσει ήπια ανοδικά», προσθέτει, εκτιμώντας, όμως, ότι τα προηγούμενα επίπεδα είναι πλέον απρόσιτα.
Σύμφωνα, πάντως, με τον αναλυτή της Deutsche Bank, Gael Gunubu, η πτώση των τιμών πετρελαίου είναι κυκλική και όχι δομική και αυτό προκύπτει, κατά τη γνώμη του, από το γεγονός ότι μαζί υποχωρούν και τα άλλα εμπορεύματα. «Εάν για όλα έφταιγε η έκρηξη παραγωγής από σχιστολιθικά πετρώματα, τότε τα άλλα commodities δεν θα έπρεπε να υποχωρούν παράλληλα. Όμως, η πτώση του πετρελαίου συνοδεύεται από ανάλογη υποχώρηση τιμών σε σιδηρομετάλλευμα, βαμβάκι, χρυσό και χαλκό. Η χαμηλότερη ζήτηση από τις πιο αδύναμες οικονομίες είναι αυτή που μπορεί να δικαιολογήσει τη συντονισμένη πτώση στα εμπορεύματα», υποστηρίζει ο αναλυτής της Deutsche Bank.
«Για τους επενδυτές που είναι “Long” στα commodities είναι πολύ οδυνηρή περίοδος», επισημαίνει ο επικεφαλής του κλάδου εμπορευμάτων της Natixis S.A., Nic Brown. «Καθώς θα ρευστοποιούνται οι θέσεις στο αργό, παράλληλα θα πουληθούν και άλλα commodities, καθώς η ενέργεια είναι δεικτοβαρής και τα αμοιβαία που εκποιούνται λόγω αργού περιλαμβάνουν περισσότερα commodities».
Την ίδια ώρα, πολλοί μεγάλοι εισαγωγείς σπεύδουν να επωφεληθούν των καλύτερων τιμών. «Παρατηρούμε κερδοσκοπικές αγορές φορτίων αργού από την Κίνα», δηλώνει ο Daniel Hynes, commodity strategist στην Australia & New Zealand Banking Group. «Αυτό μπορεί να αποδειχθεί υποστηρικτικό για τις τιμές», προσθέτει.
«Η συγκυρία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσει κανείς χαμηλού κόστους αποθέματα πετρελαίου και να συμπληρώσει τις στρατηγικές του προμήθειες με περιορισμένη δαπάνη», θυμίζει ο Gordon Kwan, αναλυτής πετρελαίου της Nomura Holdings Inc.
Όμως, ο πρόεδρος της Canadian Natural Resources Ltd, Murray Edwards, εκτίμησε πως είναι πιθανόν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές να υποχωρήσουν έως και τα 30 δολάρια το βαρέλι, πριν ανακάμψουν πλησίον των 70 με 75 δολαρίων.
Έχει δρόμο ακόμη η αγορά πριν ισορροπήσει
«Διανύουμε μια περίοδο σοκ και θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες πριν δούμε το πραγματικό εύρος της δυναμικής της πτώσης», υποστηρίζουν traders που δεν επιθυμούν να κατονομαστούν. «Οι παίκτες της αγοράς θα χρειαστούν χρόνο για να διαπιστώσουν ποιο εύρος διακύμανσης είναι βιώσιμο και επιθυμητό και αυτό το έργο είναι που θα διαδραματιστεί το επόμενο διάστημα», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg.
Ο Kamakshya Trivedi, της μονάδας Global Macro Research της Goldman Sachs, όχι μόνο πιστεύει ότι η πτώση των τιμών θα είναι διατηρήσιμη, αλλά προτείνει στους πελάτες του οίκου ως κεντρική επιλογή για το επόμενο έτος την αγορά χρεογράφων από οικονομίες που είναι εξαρτημένες από τις εισαγωγές αργού, αφού αυτές θα είναι, κατά την εκτίμησή του, οι μεγαλύτερες ωφελημένες από την πτώση των τιμών.
Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου εντάθηκε στα μέσα αυτού του τριμήνου, με τις τιμές να διολισθαίνουν σε χαμηλό 4,5 ετών, μετά και την απόφαση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών να διατηρήσει αμετάβλητη την ημερήσια παραγωγή του στα 30 εκατομμύρια βαρέλια. Η τιμή του Βrent έχει χάσει σχεδόν το 35% της αξίας του από τα υψηλά των 116 δολαρίων τον περασμένο Ιούνιο, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι διαμορφώνονται συνθήκες υπερπροσφοράς στην παγκόσμια αγορά μετά την έκρηξη της παραγωγής από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ και ενώ η παγκόσμια επιβράδυνση πλήττει την πλευρά της ζήτησης.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 6ης Δεκεμβρίου
ΠΗΓΗ.capital.gr