Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί κάποιοι βλέπουν το πετρέλαιο ακόμα και στα 30 δολάρια


Νέα εποχή για την ενεργειακή οικονομία αντανακλά η εν εξελίξει πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου και όχι παροδικά κερδοσκοπικά παιχνίδια των συμμετεχόντων στις αγορές. Ούτε μετατόπιση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Για να εξηγηθεί και να προβλεφθεί η μεγαλύτερη του 35% πτώση των τιμών του πετρελαίου από την αρχή του έτους, απαιτείται να αντιληφθεί κανείς τα κίνητρα των συμμετεχόντων στον χορό αυτό, ο οποίος καθορίζει τα νέα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία.

Και το κίνητρο των μεγάλων παραγωγών, που παράλληλα διαθέτουν φθηνό κόστος εξόρυξης, είναι η διατήρηση του ελέγχου της αγοράς μέσω της αύξησης των μεριδίων τους. Να βάλουν τέλος, δηλαδή, στις νέες πηγές, πολλές εκ των οποίων έχουν κόστη άνω των 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Αυτό επισημαίνουν οικονομικοί και διπλωματικοί αναλυτές, έπειτα από δυόμισι και πλέον μήνες αδιάλειπτης διόρθωσης των τιμών του αργού σε επίπεδα κάτω και από τα 60 δολάρια αυτή την εβδομάδα. Τον στόχο αυτό έχουν οι μεγάλες χώρες του Περσικού, όπως η Σαουδική Αραβία, και απολαμβάνουν παράλληλα τις ευλογίες της Ουάσινγκτον. Η τελευταία, εκτός από την πίεση που ασκεί, με αυτό τον τρόπο, σε Μόσχα και Τεχεράνη, αποφεύγει τη δημιουργία φούσκας στο σχιστολιθικό αέριο και ετοιμάζεται να αναλάβει τον ρόλο του ρυθμιστή που παλιότερα είχε η Σαουδική Αραβία. Να αυξάνει και να μειώνει, δηλαδή, αυτήν την παραγωγή της για να διαμορφώσει τα επιθυμητά επίπεδα τιμών.

Η Citi, αναλύοντας τέσσερα διαφορετικά οικονομετρικά μοντέλα, εκτιμά πως οι τιμές θα βρουν ισορροπία σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 70 και 90 δολαρίων μέσα στην επόμενη πενταετία, αν και βραχυπρόθεσμα αναμένεται μεγαλύτερη πίεση.

«Είναι ξεκάθαρο πως μαίνεται πόλεμος παραγωγών, στον οποίο και θα επιβιώσει ο πιο δυνατός», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής παραγώγων πετρελαίου Phil Flynn της Price Futures Group του Σικάγου, όπου και το μεγαλύτερο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του πλανήτη. «Το πετρέλαιο θα τεστάρει τα επίπεδα των 60 δολαρίων πολύ σύντομα», ανέφερε στις αρχές της εβδομάδας.

«Η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση πανικού», υπογραμμίζει ο Hans van Cleef, οικονομολόγος της ABN Amro Bank NV. «Οι τιμές του αργού το 2015 θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι φέτος. Αν και η αγορά υπεραντιδρά στην παρούσα φάση, σύντομα θα βρει στήριξη σε χαμηλότερα επίπεδα και θα διορθώσει ήπια ανοδικά», προσθέτει, εκτιμώντας, όμως, ότι τα προηγούμενα επίπεδα είναι πλέον απρόσιτα.

Σύμφωνα, πάντως, με τον αναλυτή της Deutsche Bank, Gael Gunubu, η πτώση των τιμών πετρελαίου είναι κυκλική και όχι δομική και αυτό προκύπτει, κατά τη γνώμη του, από το γεγονός ότι μαζί υποχωρούν και τα άλλα εμπορεύματα. «Εάν για όλα έφταιγε η έκρηξη παραγωγής από σχιστολιθικά πετρώματα, τότε τα άλλα commodities δεν θα έπρεπε να υποχωρούν παράλληλα. Όμως, η πτώση του πετρελαίου συνοδεύεται από ανάλογη υποχώρηση τιμών σε σιδηρομετάλλευμα, βαμβάκι, χρυσό και χαλκό. Η χαμηλότερη ζήτηση από τις πιο αδύναμες οικονομίες είναι αυτή που μπορεί να δικαιολογήσει τη συντονισμένη πτώση στα εμπορεύματα», υποστηρίζει ο αναλυτής της Deutsche Bank.

«Για τους επενδυτές που είναι “Long” στα commodities είναι πολύ οδυνηρή περίοδος», επισημαίνει ο επικεφαλής του κλάδου εμπορευμάτων της Natixis S.A., Nic Brown. «Καθώς θα ρευστοποιούνται οι θέσεις στο αργό, παράλληλα θα πουληθούν και άλλα commodities, καθώς η ενέργεια είναι δεικτοβαρής και τα αμοιβαία που εκποιούνται λόγω αργού περιλαμβάνουν περισσότερα commodities».

Την ίδια ώρα, πολλοί μεγάλοι εισαγωγείς σπεύδουν να επωφεληθούν των καλύτερων τιμών. «Παρατηρούμε κερδοσκοπικές αγορές φορτίων αργού από την Κίνα», δηλώνει ο Daniel Hynes, commodity strategist στην Australia & New Zealand Banking Group. «Αυτό μπορεί να αποδειχθεί υποστηρικτικό για τις τιμές», προσθέτει.

«Η συγκυρία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσει κανείς χαμηλού κόστους αποθέματα πετρελαίου και να συμπληρώσει τις στρατηγικές του προμήθειες με περιορισμένη δαπάνη», θυμίζει ο Gordon Kwan, αναλυτής πετρελαίου της Nomura Holdings Inc.

Όμως, ο πρόεδρος της Canadian Natural Resources Ltd, Murray Edwards, εκτίμησε πως είναι πιθανόν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές να υποχωρήσουν έως και τα 30 δολάρια το βαρέλι, πριν ανακάμψουν πλησίον των 70 με 75 δολαρίων.

Έχει δρόμο ακόμη η αγορά πριν ισορροπήσει

«Διανύουμε μια περίοδο σοκ και θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες πριν δούμε το πραγματικό εύρος της δυναμικής της πτώσης», υποστηρίζουν traders που δεν επιθυμούν να κατονομαστούν. «Οι παίκτες της αγοράς θα χρειαστούν χρόνο για να διαπιστώσουν ποιο εύρος διακύμανσης είναι βιώσιμο και επιθυμητό και αυτό το έργο είναι που θα διαδραματιστεί το επόμενο διάστημα», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg.

Ο Kamakshya Trivedi, της μονάδας Global Macro Research της Goldman Sachs, όχι μόνο πιστεύει ότι η πτώση των τιμών θα είναι διατηρήσιμη, αλλά προτείνει στους πελάτες του οίκου ως κεντρική επιλογή για το επόμενο έτος την αγορά χρεογράφων από οικονομίες που είναι εξαρτημένες από τις εισαγωγές αργού, αφού αυτές θα είναι, κατά την εκτίμησή του, οι μεγαλύτερες ωφελημένες από την πτώση των τιμών.

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου εντάθηκε στα μέσα αυτού του τριμήνου, με τις τιμές να διολισθαίνουν σε χαμηλό 4,5 ετών, μετά και την απόφαση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών να διατηρήσει αμετάβλητη την ημερήσια παραγωγή του στα 30 εκατομμύρια βαρέλια. Η τιμή του Βrent έχει χάσει σχεδόν το 35% της αξίας του από τα υψηλά των 116 δολαρίων τον περασμένο Ιούνιο, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι διαμορφώνονται συνθήκες υπερπροσφοράς στην παγκόσμια αγορά μετά την έκρηξη της παραγωγής από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ και ενώ η παγκόσμια επιβράδυνση πλήττει την πλευρά της ζήτησης.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 6ης Δεκεμβρίου



ΠΗΓΗ.capital.gr

Συγχαρητήρια !!!


Συγχαρητήρια για τα παιδιά των συναδέρφων που αρίστευσαν όπως και για αυτά που  εισήχθησαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας.

83 μεγάλα τάνκερ καθ' οδόν προς την Κίνα


Εν μέσω άφθονου φθηνού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, η Κίνα προχωρά σε συσσώρευση μαύρου χρυσού στις αποθήκες της, γεγονός που οδηγεί σε ραγδαία άνοδο την δραστηριότητα των δεξαμενοπλοίων στην συγκεκριμένη αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Maritime, σήμερα βρίσκονταν καθ’ οδόν προς την Κίνα 83 μεγάλα τάνκερ (VLCC) με συνολικά φορτία που αγγίζουν τα 166 εκατ. βαρέλια. Αντίστοιχα έχουν αυξηθεί και οι ναύλοι των τάνκερ, καθώς αγγίζουν τα 83.650 δολάρια για μεταφορά από την Αραβία προς την Κίνα.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg, η Κίνα πρόκειται να ενισχύσει τα στρατηγικά της αποθέματα με άλλα 50 εκατ. βαρέλια μέσα στο 2015, ενώ το σύνολό τους θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρέλια στον εμπορικό τομέα.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

10 εκατ ευρω μιζες σε πολιτικούς - Κράξιμο σε Αδωνη

Μειώθηκε 9% η ευρωπαϊκή ζήτηση για αέριο το 2014 – Στο 11,7% η πτώση στην Ελλάδα το 2013


Μειωμένη κατά 9% θα είναι εφέτος η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του 2013, σύμφωνα με έρευνα της Eurogas.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε επίπεδο εξαμήνου, το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος του 2014, η ζήτηση σημείωσε «βουτιά» 18%, εν συγκρίσει με το α’ εξάμηνο του 2013.
Όπως σχολιάζει η Eurogas, η σημαντική μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους οφείλεται κυρίως στις ήπιες κλιματικές συνθήκες και στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα, στην χαμηλή τιμή του άνθρακα και στην περιορισμένη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Και συνεχίζει ότι, «η ζήτηση για φυσικό αέριο στη βιομηχανία και το νοικοκυριά σημειώνει μέχρι στιγμή την μεγαλύτερη πτώση. Ωστόσο, το φυσικό αέριο παραμένει η πρώτη επιλογή για θέρμανση στην ΕΕ και είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί αυτή η τάση».
Ο λόγος, σύμφωνα με τη Eurogas έγκειται:
- στη συνέχιση των επενδύσεων υψηλής απόδοσης
- στις σύγχρονες συσκευές αερίου, που οι οποίες προσφέρουν και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας
- στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη.
Σταχυολογώντας τα ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι:
1. Η μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εφέτος αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και τη ζήτηση για φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή.
Αναφορικά με τον άνθρακα, η Eurogas «βλέπει» ότι η χαμηλή τιμή του τού δίνει σημαντικό προβάδισμα έναντι του φυσικού αερίου.
2. Στο κομμάτι των ΑΠΕ, το αυξημένο μερίδιο ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμη ενέργεια -συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης συνεισφοράς των υδροηλεκτρικών- συνεπάγεται την περαιτέρω πτώση της ζήτηση για αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή.
3. Η χρήση φυσικού αερίου αυξάνεται στους οικιακούς καταναλωτές και μειώνεται στη βιομηχανία και τη θερμική παραγωγή ηλεκτρισμού.
4. Πτωτικές είναι και οι εισαγωγές LNG, λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά.
Οι προοπτικές για το υπόλοιπο του 2014
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η ζήτηση για αέριο στην Ευρώπη στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Η πρόβλεψη αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση είναι σε κανονικά για την εποχή επίπεδα καθ 'όλη την διάρκεια της εξεταζόμενη περιόδου.
Κάνοντας μια συνολική πρόβλεψη για 2014, εκτιμάται ότι η ζήτηση του φυσικού αερίου θα ανέλθει στις 4 500 τεραβατώρες ή στα 417 δισ. κυβικά μέτρα.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurogas, η συνολική ενεργειακή κατανάλωση στη χώρα μας, το 2012, διαμορφώθηκε στους 18,9 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (Mtoe), εκ των οποίων τα 11,6 Mtoe αφορούσαν προϊόντα πετρελαίου, τα 0,3 Mtoe στερεά ορυκτά καύσιμα, τα 1,0 Mtoe φυσικό αέριο, τα 4,5 Mtoe σε ηλεκτρισμό και τα 1,5 Mtoe σε λοιπά προϊόντα.
Η διαφορά στην συνολική κατανάλωση ενέργειας, τα έτη 2013-2012, διαμορφώθηκε στο -4,1%.
Αναφορικά με τις εγχώριες πωλήσεις φυσικού αερίου το 2013, υπέστησαν μείωση της τάξης του 11,7%, φτάνοντας τις 41,6 TWh. Ειδικότερα, οι οικιακοί καταναλωτές κατανάλωσαν 4,6 TWh, οι βιομηχανικοί καταναλωτές 8,8 TWh, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 28 TWh και ο κλάδος των μεταφορών μόλις 0,2 TWh.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Φρικαλεότητες..

  
   Το να προσπαθεί τόσο άκομψα και τόσο προκλητικά ο ''πρωθυπουργός'' της χώρας να εκφοβίσει και να εκβιάσει βουλευτές και κατ' επέκταση τον λαό, για προσωπικό του πολιτικό (και ποιός ξέρει τί άλλο) όφελος,
      ..αποτελεί πολιτική παλιανθρωπιά πρώτης γραμμής.

     Ούτε λίγο ούτε πολύ ξαναγύρισε την χώρα τρία χρόνια πίσω, αναφερόμενος σε ''grexit'' και άλλα εμπριμέ,
     ..ακυρώνοντας ο ''γ@μώ το κεφάλι μου ο μ@λ@κας''  τον δικό του ισχυρισμό ότι με την πολιτική του θωράκισε και έσωσε την χώρα και την οδήγησε ήδη σε τροχιά ανάπτυξης και success story!

     Όταν λες, ώ ολιγόνοε, πως αν προκηρυχθούν εκλογές τα ΑΤΜ θα βγάζουν βατράχια, και το κράτος θα ξεμείνει από χρήματα για συντάξεις και μισθούς, ποιόν κατηγορείς ως άχρηστο και τραγικά επικίνδυνο;
     Τον εαυτό σου φυσικά. Αυτόν δηλαδή που κυβερνάει δυόμισι χρόνια τώρα (τρεισήμισι χρόνια αν συνυπολογίσουμε και την συγκυβέρνηση με τους προηγούμενους πολιτικούς απατεώνες), και είναι παντελώς ανίκανος για ο,τιδήποτε καλό.

     Γνωρίζοντας βέβαια το ηθικό ανάστημα του ανθρώπου, αλλά και τα κόμπλεξ που σέρνει μετά από τόσα χρόνια κοιτάγματος του ταβανιού του στο σπίτι,
     ..περιμέναμε μιά τέτοια αντίδραση και φρικαλέα αντιμετώπιση των πολιτών ως κτήνη που έχουν ανάγκη από βούρδουλα και φοβέρες για να κάνουν το ''σωστό'' κατά τον τσοπάνη, 
     ..δηλαδή να κάτσουν ήσυχα για το άρμεγμα και την σφαγή!

     Το μόνο ''grexit'' που μπορείς να φοβάσαι εσύ, αλλά να ευχόμαστε εμείς, είναι η δικιά σου εκπαραθύρωση από την εξουσία, κι αν είναι δυνατόν κι απ' την χώρα.
     Παρέα με όλα τα άλλα ανδρείκελα που καταντήσατε την χώρα και τον λαό υπόδουλους σε τοκογλύφους και διεθνείς απατεώνες.

     Και σε απάντηση του γελοίου υπουργού σου, αυτού που πήρες δανεικό απ' το ΠαΣοΚ και που ήταν αδιάβαστος όταν ψήφιζε τα μνημόνια,
     ..και που ξανατσουτσούρωσε τώρα σαν λωλή, και βγαίνει κι αυτός και απειλεί, του λέμε πως:
     ΟΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,
     ..και θα ανταμειφθούν ανάλογα!..



ΠΗΓΗ:mandatoforos.blogspot.gr