Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

"Όσα παίρνει ο άνεμος" και στο Τέξας. Αυτό το αχρείαστο ρεύμα, ποιος θα το πάρει;


Πριν τρεις μήνες είχαμε δει την επίδραση της τυχαία αυξομειούμενης ηλεκτροπαραγωγής των αιολικών και Φ/Β στις τιμές του ηλεκτρικού στην Καλιφόρνια και τώρα μια ακόμα ιστορία αναξιοπιστίας της συμπεριφοράς των αιολικών στην ηλεκτροπαραγωγή μας έρχεται απ' το πολύ αιολικό Τέξας, όπως μας τη μεταφέρει το The Barrel Blog του γνωστού ενεργειακού οίκου Platts.

Ο Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα είναι παραδοσιακά ζεστός και σηματοδοτεί την κορύφωση της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών, με τις θάλασσες να ευνοούν τα ταξίδια προς τις Παναγίες των νησιών, με τον καιρό να ευνοεί τις γιορτές απ' άκρη σ' άκρη της χώρας. Κάπως ανάλογος είναι ο καιρός και στο Τέξας και στα μέσα του περασμένου Αυγούστου η θερμοκρασία στις 4 το απόγευμα της 13ης Αυγούστου πέρασε τους 100οF (37,8oC), οπότε τα κλιματιστικά "άναψαν στο φουλ", εκτοξεύοντας τη ζήτηση ηλεκτρισμού. Τι συνέβη λοιπόν με τα αιολικά; Ας δούμε την περιγραφή που δίνει το The Barrel Blog....

10ο Ενεργειακό Φόρουμ: η απάντηση των πετρελαϊκών κολοσσών στην πτώση τιμών


Ένα χρόνο πριν, η τιμή του πετρελαίου ξεκίνησε μία ανεξέλεγκτη πορεία προς τα κάτω.

Έκτοτε έχει χάσει σχεδόν 50% της αξίας του στις διεθνείς αγορές, με το μπρεντ να πωλείται κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.
Υπερπροσφορά και ανάσχεση της κινεζικής ανάπτυξης είναι οι βασικότερες αιτίες.

Το θέμα κυριαρχεί στους διαδρόμους και τις αίθουσες του 10ου ενεργειακού φόρουμ Καζένερτζι, στο Καζακστάν.

Η δημοσιογράφος του euronews, Νατάλια Μαρσάλκοβιτς, μεταδίδει...

Πιο κοντά στην παραγωγή ενέργειας από σύντηξη λόγω μείωσης κόστους


Το κόστος της παραγωγής ενέργειας σε αντιδραστήρες σύντηξης έχει γίνει πλέον αρκετά χαμηλό ώστε να είναι εμπορικά βιώσιμο, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντούραμ και το Κέντρο Ενέργειας Σύντηξης Κάλαμ στην Οξφόρδη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν το κόστος της τεχνολογίας μετά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην τεχνολογία των υπεραγωγών και ανακάλυψαν ότι η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να παραχθεί με παρόμοιο κόστος με τους αντιδραστήρες σχάσης, χωρίς τα μειονεκτήματα που συνδέονται με τη χρήση τους.

Η σύντηξη είναι ικανή να ...

Ετήσιο εισόδημα κάτω των €12.000 δηλώνουν πάνω από 5 εκατ. Ελληνες

Αποτέλεσμα εικόνας για Ετήσιο εισόδημα κάτω των €12.000 δηλώνουν πάνω από 5 εκατ. Ελληνες
Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταστρώνει σενάρια που προβλέπουν ακόμη και αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ, πληροφορίες από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων που συγκέντρωσε η «Καθημερινή» αποτυπώνουν μαζική... μετατόπιση πληθυσμού προς τα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Από περίπου 5,9 εκατ. κοινές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέχρι και το τέλος Αυγούστου, τα 3,7 εκατ. ή το εκρηκτικό ποσοστό του 62,82% έδειξε οικογενειακές αποδοχές κάτω από 12.000 ευρώ.

Από το 2010 –έτος έναρξης εφαρμογής των μνημονίων– μέχρι σήμερα το «μερίδιο» των φτωχότερων φορολογουμένων έχει αυξηθεί κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες. Το 2010, ο αριθμός των φορολογουμένων με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ ήταν 2,782 εκατ. άτομα, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο λιγότερα σε σχέση με σήμερα.

Προκύπτει, επομένως, ότι ...

Δείτε τη τιμή που θα κινηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης- Στο ΥΠΟΙΚ ετοιμάζονται για μείωση του επιδόματος θέρμανσης

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο θερμανσης
Μέσα στο επόμενο 15νθήμερο ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η τιμή θα διαμορφωθεί σχετικά χαμηλά, λόγω των μειωμένων διεθνών τιμών.

Με τη διατήρηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα σημερινά επίπεδα εκτιμάται ότι η λιανική τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα περίπου 0,86 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο στο υπουργείο οικονομικών ετοιμάζονται για την μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% που επιβάλει το Μνημόνιο.

Ο  περιορισμός των δικαιούχων μέσω της αυστηροποίησης των κριτηρίων είναι ένα πιθανό σενάριο.

ΠΗΓΗ: pronews.g