Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Κέρδη για το πετρέλαιο




Κέρδη κατέγραψε το αργό την Παρασκευή.Συγκεκριμένα, το αργό τύπου light sweet παραδόσεως Μαρτίου σημείωσε άνοδο 0,3% στα 97,77 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας κέρδη 2% από την έναρξη της εβδομάδας. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Να μεταβιβάσω ακίνητο στα παιδιά μου με γονική παροχή;


Να μεταβιβάσω ακίνητο στα παιδιά μου με γονική παροχή;
Κάθε φορά που επρόκειτο να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι γονείς έσπευδαν κατά χιλιάδες στα συμβολαιογραφικά γραφεία προκειμένου να μεταβιβάσουν ακίνητο ή ακίνητα στα παιδιά τους και με αυτό τον τρόπο να προλάβουν τις αυξήσεις φόρων από τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενδέχεται να υπάρξει μείωση των αντικειμενικών αξιών. Από την άλλη βέβαια μελετάται και μείωση του αφορολογήτου το οποίο ισχύει σήμερα και το οποίο διαμορφώνεται στα 150.000 ευρώ. Τι λοιπόν πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος;

Καταρχήν ας βάλουμε κάτω τα δεδομένα:
1.Σήμερα, ο φόρος γονικών παροχών είναι μηδενικός αν:
Η αντικειμενική αξία του ακινήτου που μεταβιβάζεται (ή του δικαιώματος που μεταβιβάζεται διότι πολλές φορές αλλάζει χέρια μόνο η ψιλή κυριότητα ή η επικαρπία) δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ
Αν το παιδί που αποκτά το ακίνητο δεν έχει άλλο διαμέρισμα στο όνομά του, και ως εκ τούτου το ακίνητο αποκτάται ως κύρια κατοικία το αφορολόγητο διαμορφώνεται:
1.Στα 200.000 ευρώ αν το παιδί είναι άγαμο
2.Στα 250.000 ευρώ αν το παιδί είναι παντρεμένο
3.Στα 275.000 ευρώ αν το παιδί έχει και ένα δικό του παιδί
4.Στα 300.000 ευρώ αν το παιδί έχει δύο δικά του παιδιά και
5.Στα 330.000 ευρώ αν το παιδί έχει τρία δικά του παιδιά
Προκύπτει λοιπόν το πρώτο συμπέρασμα: Αν κάποιος θέλει να μεταβιβάσει στο παιδί του περιουσία μέσα σε αυτά τα όρια(150.000 έως 300.000 ευρώ ανάλογα με την περίσταση), το κάνει και ξεμπερδεύει καθώς ούτως ή άλλως δεν θα πληρώσει φόρο. Απεναντίας, αν περιμένει, μπορεί να προκύψει φορολογικό βάρος λόγω πιθανής μείωσης των αφορολογήτων. Σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμη και να υπάρξει μείωση των αντικειμενικών αξιών, μηδενικός φόρος δεν πρόκειται να υπάρξει.
Στις περιπτώσεις ακριβών ακινήτων, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος το μέλλον. Το ποιο πιθανό πάντως είναι ότι ειδικά σε περιοχές που η αντικειμενική αξία έχει ξεφύγει πλέον πολύ πάνω από την πραγματική, συμφέρει κάποιος να περιμένει. Ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών σε περιοχή με τιμή ζώνης 3500 ευρώ και πραγματική αξία 2500 ευρώ, φορολογείται σήμερα με 4000 ευρώ. Αν η αντικειμενική τιμή του λοιπόν πέσει στις 250.000 ευρώ, ο φόρος θα διαμορφωθεί στα 1000 ευρώ . Ακόμη και να πέσει το αφορολόγητο, ο φόρος σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει στα 4000 ευρώ.
Που καταλήγουμε λοιπόν:
1.Ρωτάμε συμβολαιογράφο. Αν διαπιστώσουμε ότι το ακίνητό μας καλύπτεται από το αφορολόγητο, προχωράμε άφοβα στη γονική παροχή
2.Αν το ακίνητο είναι σε περιοχή που οι αντικειμενικές αξίες έχουν γίνει εξωφρενικά ακριβές (και αυτό το μαθαίνεις με τη βοήθεια ενός μεσίτη ή κάποιου που γνωρίζει από ακίνητα) περιμένουμε. Αναλαμβάνουμε βέβαια ένα ρίσκο διότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ξημερώσει. Υπάρχουν όμως πιθανότητες, να προκύψει και όφελος. 
ΠΗΓΗ:.fpress.gr

1226 θέσεις εργασίας χάνονται κάθε μέρα

BCCf5OpCEAEgW8Q 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Ευρωζώνη: Πρώτη σε ανεργία η Ελλάδα με 26,8%



Στους νέους κάτω των 25 ετών έφτασε στο 57,6% στις γυναίκες 30,4%
Πρωτιά στην ανεργία κατακτά η Ελλάδα μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου 2012. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε πάλι στην Ελλάδα (από 19,7% σε 26,8% σε ένα χρόνο) κι ακολουθούν Κύπρος (από 9,7% σε 14,7%) και Ισπανία (από 23,2% σε 26,1%).


Η ανεργία στη χώρα έφτασε το 26,8% (Οκτώβριος 2012) και δεύτερη ακολουθεί η Ισπανία με 26,1%.
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στην Αυστρία (4,3%), σε Γερμανία και Λουξεμβούργο (5,3%) και Ολλανδία (5,8%).
Στις επιμέρους κατηγορίες, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,1%, στις γυναίκες, 30,4% και στους νέους κάτω των 25 ετών, 57,6%. Σημειώνεται ότι και στις τρεις κατηγορίες ανέργων η Ελλάδα είχε τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ.
Τον Δεκέμβριο του 2012, ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών έφτασε, στο σύνολο της ΕΕ, τα 5,702 εκατομμύρια, εκ των οποίων 3,624 εκατομμύρια στις χώρες της Ευρωζώνης. Μέσα σε ένα έτος, οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 303.000 στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.


Το συνολικό ποσοστό ανεργίας επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, που καταγράφηκε στα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, τον Δεκέμβριο, ήταν: Αυστρία 4,3%, Λουξεμβούργο 5,3%, Γερμανία 5,3%, Ολλανδία 5,8%, Μάλτα 6,7%, Βέλγιο 7,5%, Φινλανδία 7,7%, Εσθονία (Νοέμβριος 2012) 9,9%, Σλοβενία 10,0%, Γαλλία 10,6%, Ιταλία 11,2%, Κύπρος 14,7%, Σλοβακία 14,7%, Ιρλανδία 14,7%, Πορτογαλία 16,5%, Ισπανία 26,1%, Ελλάδα 26,8% (Οκτώβριος 2012).

Συνολικά, στο 11,7% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο του 2012, αμετάβλητη από το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Στην Ε.Ε. των 27 η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10,7% επίσης αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα. Τον Δεκέμβριο του 2011 η ανεργία ήταν στο 10,7% και 10,0% αντίστοιχα.

 στοιχεία Eurostat
στοιχεία Eurostat
Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η ανεργία αυξήθηκε σε 12 κράτη μέλη και υποχώρησε σε 7.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Ελλάδα (από 19,7% σε 26,8% σε ένα χρόνο ), Κύπρο (από 9,7% σε 14,7%) και Ισπανία (από 23,2% σε 26,1%).

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Εσθονία (12,1% σε 9,9% από το Νοέμβριο του 2001 μέχρι το Νοέμβριο του 2012), Λετονία (15,7% σε 14,1% από το γ΄ τρίμηνο του 2011 στο γ΄ τρίμηνο του 2012) και Λιθουανία (13,7% σε 12,3%).

Η Eurostat εκτιμά ότι χωρίς εργασία το Δεκέμβριο του 2012 βρέθηκαν συνολικά 25,926 εκατ. στην Ε.Ε. (18,715 εκατ. στην ευρωζώνη). 
ΠΗΓΗ:enet.gr

κ. Στουρνάρα είναι νόμιμο να δοθούν τα ΑΠΟΡΡΗΤΑ στοιχεία των ΔΕΚΟ;



Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών δίνει στο «Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ), τη δυνατότητα να αξιώνει από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και των άλλων εταιρειών των οποίων είναι μέτοχος, «όλες εν γένει τις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και των απορρήτων, που αφορούν στο νομικό πρόσωπο και τη δραστηριότητα των εταιρειών αυτών, αποκλειστικά και μόνον προς εξυπηρέτηση του νομικού, οικονομικού και τεχνικού ελέγχου των εταιρειών, στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης».
Σύμφωνα με την τροπολογία, το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το δικαίωμα της πρόσβασης στα δεδομένα αυτά, είτε για τον εαυτό του, είτε για λογαριασμό των εγκεκριμένων υποψηφίων επενδυτών, ενώ οι κοινοποιούσες εταιρείες και το ταμείο εξαιρούνται από κάθε αστική ή διοικητική ευθύνη για την αποκάλυψη των εν λόγω πληροφοριών.
Δηλαδή, ένας ανταγωνιστικής, έστω και έμμεσα (εμφανίσει άλλον στον διαγωνισμό) του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, των ΕΛΤΑ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί να πάρει όλα τα απόρρητα στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσει ανάλογα;
Είναι θεμιτό αυτό; Σε ποιο βαθμό του διαγωνισμού θα γίνεται αυτό; Θα έχει υποβάλλει δεσμευτική προσφορά; Μήπως περιέχονται και προσωπικά στοιχεία πελατών - συνδρομητών; 
 ΠΗΓΗ:metaforespress.gr

Ποιο σχέδιο επεξεργάζονται οι τράπεζες για τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια


bank1

Ένα πραγματικό colpo grosso, που θα φέρει «τα πάνω-κάτω» στην κτηματαγορά αλλά και στη στεγαστική πίστη έχουν στο συρτάρι τους οι τραπεζίτες.
Στόχος τους, να απαλλαγούν από το «βραχνά» των επισφαλειών στα στεγαστικά δάνεια, χωρίς όμως να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή μέσα από μαζικές κατασχέσεις, αλλά ούτε και να οδηγήσουν στα τάρταρα τις τιμές των σπιτιών «ρίχνοντας» στην αγορά τα εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα που έχουν στην κατοχή τους ή σύντομα θα αποκτήσουν λόγω της εκτίναξης των επισφαλειών.
Με πολύ απλά λόγια, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία εταιρειών αξιοποίησης ακινήτων (Real Estate Investment Trusts), την εκχώρηση σε αυτά των ακινήτων που έχουν κατασχέσει οι τράπεζες και την εκμίσθωσή τους στους σημερινούς ιδιοκτήτες. Είναι ακόμη στα σπάργανα αλλά "παίζει" καλά στα σενάρια που έχουν οι τράπεζες στο συρτάρι τους, καθώς η κατάσταση στη στεγαστική πίστη μοιάζει με βόμβα μεγατόνων έτοιμη να εκραγεί.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ήδη σήμερα οι επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια φτάνουν το 14% και ανέρχονται συνολικά σε σχεδόν 11 δις. ευρώ, ποσό πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Για να μεταφέρει κανείς την εικόνα των αριθμών στην πραγματική οικονομία, αρκεί να αναλογιστεί ότι ένα μέσο στεγαστικό δάνειο είναι της τάξης των 100.000 ευρώ. Προκύπτει λοιπόν το συμπέρασμα ότι ήδη στο «κόκκινο» βρίσκονται περισσότερες από 110.000 οικογένειες. Δηλαδή, αν θέλουν οι τράπεζες μπορούν να βγάλουν «στο σφυρί» (αν το επιτρέψουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις) περισσότερα από 110.000 ακίνητα. Μια τέτοια εξέλιξη, αφενός θα «τινάξει στον αέρα» τον κοινωνικό ιστό και αφετέρου θα προκαλέσει τσουνάμι στην κτηματαγορά, διαταράσσοντας τις ισορροπίες και ρίχνοντας τις τιμές.
Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουν το απευκτέο αυτό σενάριο, και με δεδομένο ότι η κατάσταση στην αγορά δεν φαίνεται να «στρώνει» σύντομα, το σχέδιο που επεξεργάζονται οι τράπεζες έχει σε γενικές γραμμές ως εξής:
Α) Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είτε μόνα τους, είτε από κοινού είτε με κάποιο στρατηγικό επενδυτή (εντός ή εκτός συνόρων) δημιουργούν εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων. Το νομοθετικό πλαίσιο για το σκοπό αυτό ήδη υπάρχει, όμως οι εταιρείες που συστήθηκαν δεν «προχώρησαν». Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Β) Οι τράπεζες εκχωρούν στις εταιρείες τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, ενδεχομένως και ένα ποσοστό από αυτά που αποπληρώνονται κανονικά. Έτσι, «σβήνουν» από τους ισολογισμούς τους το «τοξικό» αυτό κομμάτι και αντί να το διαγράψουν τελείως εισπράττουν ένα ποσό από την εταιρεία.
Γ) Εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον: ύστερα από τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι εταιρείες αξιοποίησης των ακινήτων πλησιάζουν τους υπάρχοντες ιδιοκτήτες των σπιτιών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα χρέη τους. Και, αντί να βγάλουν τα ακίνητα στο «σφυρί», παίρνουν την κυριότητα, αλλά επιτρέπουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες να μείνουν σε αυτά, πληρώνοντας ενοίκιο στην εταιρεία. Μάλιστα, σύμφωνα με μια εκδοχή του σχεδίου, οι σημερινοί ιδιοκτήτες, αν είναι συνεπείς, θα μπορούν μετά από κάποια χρόνια να επαναγοράσουν το ακίνητο σε συμβολική τιμή, όπως γίνεται στις συμβάσεις leasing. Οι συμβάσεις ενοικίασης, ανάμεσα στις εταιρείες αξιοποίησης και τους σημερινούς ιδιοκτήτες θα είναι πολυετείς, το δε ενοίκιο σημαντικά χαμηλότερο από τη δόση του δανείου που πληρώνουν, ενδεχομένως δε και από τα ενοίκια που «τρέχουν» στην αγορά σήμερα.
Δ) Η εταιρεία αξιοποίησης των ακινήτων κρατά ένα ποσοστό από τα χρήματα των ενοικίων και επιστρέφει το υπόλοιπο στην τράπεζα, ανάλογα με τη συμφωνία που έχει γίνει για το κόστος εκχώρησης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων σε αυτή. Έτσι, η τράπεζα βγαίνει διπλά κερδισμένη, καθώς ούτε επισφάλειες γράφει αλλά και εισπράττει χρήματα από τα ακίνητα που υπό άλλες συνθήκες θα είχε αναξιοποίητα στην κατοχή της.
Ε) Αν προχωρήσει το σχέδιο και η κτηματαγορά ανακάμψει, οι εταιρείες αξιοποίησης μπορούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, επιτρέποντας σε όσους θέλουν να επενδύσουν στο real estate ιδιωτών, να το πράξουν έμμεσα, δίχως να επιβαρύνονται από τα «χαράτσια» που συνοδεύουν σήμερα την ιδιοκτησία ακινήτων.
Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα, καθώς απομένουν αρκετές νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και ουσιαστικά αγκάθια για την εφαρμογή του. Μόνο και μόνο όμως το γεγονός ότι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμούς στους τραπεζικούς κύκλους δείχνει ότι κάτι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα πρέπει να αποκλείουμε ακόμη και σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις. 
ΠΗΓΗ:exipno.gr

ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ Το πλοίο σεισμικών ερευνών στην Κωνσταντινούπολη


Πέρασε από τα στενά των Δαρδανελλίων, το πλοίο σεισμικών ερευνών που αγόρασε η Τουρκία, το οποίο θα πραγματοποιεί έρευνες για εύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει το πρακτορείο trt.
Το πλοίο έχει φτάσει  σήμερα στην Κωνσταντινούπολη
Την ανακοίνωση της αγοράς είχε κάνει ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Yıldız, ο οποίος δήλωσε πως το πλοίο που είναι 85 μέτρα, κόστισε 130 εκατομμύρια και μπορεί να διεξάγει δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες, ειδικότερα για την ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές.
Το πλοίο θα βαφτιστεί με το όνομα "Barbaros Hayrettin Paşa".
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ




Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Το καινούργιο έτος ξημέρωσε με τους χειρότερους οιωνούς για όλες τις δυνάμεις της εργασίας στο τόπο μας. Η επίθεση με πρόσχημα την κρίση που δεχόμαστε, τελικά έχει στόχο την εξόντωση μαs. Οφείλουμε όλοι μαζί και ο καθέναs ξεχωριστά να βάλουμε τα δυνατά μαs έστω να σώσουμε ότι έχει μείνει όρθιο για το παρόν και το ΜΕΛΛΟΝ μας. Τα μόνα εργαλεία μας πλέον είναι η ενεργή Συμμετοχή, η Σύνθεση και η Ενότητα μας.

 
Το καινούργιο έτος είναι επίσης και ένα έτος γεμάτο προκλήσεις για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, αρχής γενομένης από την εκλογή των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ της Εταιρίας. Πρόκειται για ένα ένα θεσμό-κατάκτηση των εργαζομένων, τον οποίο πρέπει να προασπίσουμε στέλνοντας τους καλύτερους από εμάς στις θέσεις αυτές.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους σε ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΕΣ
    Την Τρίτη 5/2/2013 και ώρα 16:00 στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δ. Αττικής
    Την Τρίτη 5/2/2013 και ώρα 15:00 στην αίθουσα του ΠΕΣΥ ΒΕΘ

για να συναποφασίσουμε τις υποψηφιότητες προτάσσοντας το συλλογικό συμφέρον.

Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη ώστε η άποψη όλων, μέσα από γόνιμη συζήτηση, να βάλει τα θεμέλια για να έχουμε τους υποψηφίους που μας αξίζουν.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ

Πόσο κοστίζει ένας άνεργος στις χώρες της ΕΕ;




Ένας άνεργος στο Βέλγιο κοστίζει κατά μέσο όρο 33.443 ευρώ τον χρόνο, ενώ στη Βρετανία ο άνεργος κοστίζει 18.008 ευρώ τον χρόνο.
Όπως επισημαίνεται σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ατομικών Υπηρεσιών (EFSI), με 26.2 εκ. ανέργους στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τα κράτη-μέλη, να οργανώσουν κατά προτεραιότητα την προσφορά υπηρεσιών σε άτομα και σε νοικοκυριά. Ωστόσο, πολλά κράτη-μέλη διαπίστωσαν ότι αυτού του είδους οι κοινωνικές δαπάνες (όπως είναι η απασχόληση των παιδιών, η χρόνια φροντίδα/νοσηλεία για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, το καθάρισμα του σπιτιού και οι μικρές οικιακές επιδιορθώσεις) είναι ιδιαίτερα ακριβές.
Στη συγκεκριμένη μελέτη συνυπολογίζονται αυτά τα κόστη και εκτιμάται ότι (τούτων δοθέντων) ένας άνεργος στο Βέλγιο κοστίζει 33.443 ευρώ, στη Γαλλία 28.737 ευρώ, στη Σουηδία 26.905 ευρώ, στη Γερμανία 25.550 ευρώ, στην Ισπανία 19.991 ευρώ και στη Βρετανία 18.008 ευρώ.
Στόχος της έκθεσης είναι να καταδείξει ότι οι δημόσιες δαπάνες για τη θέσπιση τέτοιων κοινωνικών υπηρεσιών, αφενός δημιουργούν θέσεις εργασίας «βγάζοντας τους εργαζόμενους, από τη σκιά της παραοικονομίας και της αδήλωτης εργασίας στο φως της επίσημης απασχόλησης» και αφετέρου, τελικά εξοικονομούν κόστη, αφού το κόστος του άνεργου είναι υψηλότερο.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος επίτροπος Λ.Άντορ σχολιάζοντας την έκθεση παρατήρησε ότι «ο υπολογισμός του πραγματικού κόστους της ανεργίας είναι κομβικό θέμα στις προσπάθειες της ΕΕ να διαμορφώσει μια πολιτική αντιμετώπισης της ύφεσης. Τα αποτελέσματα της έκθεσης δείχνουν, ότι το κόστος της ανεργίας παραμένει απαράδεκτα υψηλό στην ΕΕ και άρα επείγει, η άμεση προώθηση μέτρων από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και τους ενδιαφερόμενους φορείς».
[Πηγή tvxs.gr]
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ


 Διαβάστε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ

Μεξικό: Φονική έκρηξη σε ουρανοξύστη πετρελαϊκής εταιρίας


Είκοσι πέντε νεκροί, οι 17 γυναίκες, είναι ο νεότερος απολογισμός από την ισχυρή έκρηξη σε ουρανοξύστη στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού στον οποίο στεγάζονται τα γραφεία της κρατικής εταιρίας πετρελαίου Pemex, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Μεξικού.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 16:00 τοπική ώρα, όταν οι περισσότεροι από τους 3.500 εργαζόμενους στην εταιρία ήταν έτοιμοι να φύγουν.

Έξι ώρες μετά την έκρηξη ο πρόεδρος του Μεξικού Πένια Νέτο ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter πως ένας άνθρωπος που είχε εγκλωβιστεί στα ερείπια του πρώτου ορόφου του 54οροφου ουρανοξύστη διασώθηκε.
"Δεν γνωρίζω τα αίτια της έκρηξης", πρόσθεσε ο μεξικανός πρόεδρος.
Εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας έδειχναν τους διασώστες να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν εργαζόμενους κυρίως από τους πρώτους ορόφους του κτιρίου, όπου πιστεύεται ότι σημειώθηκε η έκρηξη.
Εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πως πιθανόν η έκρηξη να προκλήθηκε από συγκέντρωση αερίου στο τμήμα ηλεκτροδότησης των πρώτων ορόφων.
"Δεν γνωρίζουμε ακόμα τα αίτια της έκρηξης", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Οσόριο Τσονγκ.
Οι αστυνομικές αρχές έσπευσαν άμεσα στην περιοχή και απέκλεισαν το κτίριο, ενώ εικόνες που προβλήθηκαν στα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας έδειχνα ότι σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στο ισόγειο του κτιρίου και πολλά παράθυρα έσπασαν στους πρώτους ορόφους.
«Το κτίριο κλυδωνίστηκε, το ρεύμα κόπηκε και ξαφνικά υπήρχαν συντρίμμια παντού.
Οι συνάδελφοί μας, μας βοήθησαν να βγούμε από το κτίριο», είπε αυτόπτης μάρτυρας. Η Pemex είχε δηλώσει αρχικά ότι το κτίριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας εκκενώθηκαν εξαιτίας διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκε έκρηξη χωρίς να όμως να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα αίτια.
Ελικόπτερα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στο σημείο της έκρηξης και οι τραυματιοφορείς απομάκρυναν τους εργαζομένους από τα συντρίμμια. Ειδικά σκυλιά διάσωσης εστάλησαν στην περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τραυματίες ή νεκρούς.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Citi: Το πιο φθηνό διυλιστήριο στην Ευρώπη είναι… ελληνικό!




Παρότι απαισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η Citi συνολικά, για την Motor Oil, μόνο καλά λόγια είχε στην πρόσφατη έκθεση της για τις προοπτικές των διυλιστηρίων στην Ευρώπη.
Εκτός ότι προτείνει σύσταση "buy" για τη μετοχή με τιμή στόχο τα 9,3 ευρώ, αυτό το οποίο έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι βάσει των προβλέψεων της, και εφόσον αυτές επιβεβαιωθούν βέβαια, είναι ότι ο τίτλος της Motor Oil είναι διαπραγματεύσιμος με 5,4 φορές τα κέρδη του 2013 (το P/E δηλαδή), όταν ο μέσο όρος του κλάδου είναι στις 10,8 φορές.
Επειδή τα κέρδη είναι λίγο επίφοβα στις μέρες μας, η MOH παραμένει «φθηνή» για τη Citi ακόμα και στο δείκτη EV/EBIDTA (αξία επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη), δείκτης που ίσως είναι και πιο σημαντικός όταν κάποιος συγκρίνει εταιρείες αυτού του κλάδου. Η MOH είναι διαπραγματεύσιμη με 4,8 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2013, έναντι 5,6 φορές για τον ευρωπαϊκό μέσο ή 15% περίπου discount, μεταδίδει το euro2day.gr.
Το discount στη μετοχή της MOH μοιάζει αδικαιολόγητο, αν ληφθούν υπόψη και οι λειτουργικοί δείκτες που υπολογίζει η Citi για την εταιρεία. Η αποδοτικότητα των επενδεδυμένων κεφαλαίων (δείκτης Return on Capital Employed) των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, για το 2013 πάντα, εκτιμάται στο 7,4%, ενώ της ΜΟΗ υπολογίζεται ότι θα είναι ακριβώς διπλάσια στο 14,8%.
Τέλος, η Citi επισημαίνει ένα ακόμα στοιχείο το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία. Η απόδοση των ταμειακών ροών (free cash flow yield) της ΜΟΗ, μέτρο που λαμβάνει υπόψη και τις τόσο τις τρέχουσες αλλά και τις κεφαλαιακές δαπάνες της εταιρείας, αποδίδει 27,9% έναντι 11,5% για τον κλάδο! 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Για ποια ενεργειακά project ενδιαφέρθηκε το Κατάρ, νέο ραντεβού το Μάρτιο




Ραντεβού σε… δύο μήνες έδωσαν σε κυβερνητικό επίπεδο Ελλάδα και Κατάρ τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ενεργειακά, καθώς στις συναντήσεις υπήρξε ενδιαφέρον για εξαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα μας είτε για απευθείας κατανάλωση, είτε ως καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή.
Το ενδεχόμενο συμμετοχής του εμιράτου στη δημιουργία πλωτών σταθμών LNG στην Ελλάδα, επίσης συζητήθηκε όπως λένε κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, χωρίς ωστόσο να γίνει σαφές το πόσο ψηλά βρίσκεται στην ατζέντα του.
Από την πλευρά τους στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που συμμετείχαν στην αποστολή ξεκαθαρίζουν ότι οι συνομιλητές τους «γνώριζαν καλά για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και άκουσαν με πολύ προσοχή την παρουσίασή μας» χωρίς όμως και σε αυτή την περίπτωση να κάνουν σαφές αν θα συμμετάσχουν ή όχι στο διαγωνισμό.
Σε κάθε περίπτωση, το κεφάλαιο «Ενέργεια» φαίνεται ότι βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των επαφών (και λογικά αφού το Κατάρ είναι κορυφαίος παραγωγός LNG διεθνώς), χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει συγκεκριμένο, όπως άλλωστε συνέβη και τους άλλους τομείς που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών σε κυβερνητικό πάντα επίπεδο (τουρισμός, real estate, λιμάνια, και αεροδρόμια).
Δουλειά οι τεχνοκράτες…
Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ πάντως σημειώνουν ότι η συζήτηση με το εμιράτο θα επαναληφθεί το επόμενο 2μηνο σε υπουργικό επίπεδο, προκειμένου τα δύο μέρη να επαναπροσδιορίσουν τι ακριβώς ενδιαφέρει την κάθε πλευρά. Προφανώς, αυτό που συμφωνήθηκε είναι ότι στο μεσοδιάστημα τεχνοκράτες των δύο πλευρών θα δουλέψουν πάνω σε συγκεκριμένες ιδέες, ώστε στην επόμενη συνάντηση να παρουσιαστούν έτοιμα επενδυτικά σχέδια, και όχι έργα στο πόδι με υψηλές πιθανότητες αποτυχίας, όπως συνέβη τον Οκτώβριο 2010 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
Εκείνο που προκύπτει από τα λεγόμενα της ελληνικής πλευράς είναι ότι στο μυαλό των καταριανών παραμένει η επιθυμία να προμηθεύσουν την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, και μέσω αυτής την ευρωπαϊκή, με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Μια παραλλαγή δηλαδή της πολύκροτης επένδυσης στον Αστακό, αλλά σε διαφορετική βάση. Απλώς στο εμιράτο έχουν γίνει εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι στην ελληνική πλευρά, και τις ικανότητες της να διαχειριστεί σωστά ένα τέτοιο project, γι’ αυτό και για την ώρα δεν προκύπτει κάτι το ανακοινώσιμο.
Τέλος, στο θέμα των υποδομών αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου, συζητήθηκε όπως είχε ήδη γράψει το «energypress» το ενδεχόμενο δημιουργίας πλωτών σταθμών LNG, καθώς επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη δύο τέτοια σχέδια : Ένα της ΔΕΠΑ για τον κόλπο της Καβάλας με στόχο να υποδέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα κατευθύνεται μέσω του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού στις αγορές των Βαλκανίων, και ένα του ομίλου Κοπελούζου στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης με στόχο να αποτελέσει πύλης εισαγωγής αερίου στην χώρα.
Τα θέματα αυτά, μαζί με άλλα ενδεχομένως που θα προκύψουν από τις επαφές που θα γίνουν μεταξύ των δύο πλευρών σε τεχνοκρατικό επίπεδο μέχρι το Μάρτιο, θα αποτελέσουν την ατζέντα των δύο υπουργείων Ενέργειας στην νέα τους συνάντηση.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Κι όμως έχουμε κατοχή και κοινοβουλευτική δικτατορία




Ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά είχε να συμβεί από τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια – αν είχε συμβεί και τότε σε αυτή τη μορφή, γιατί αυτό που κυρίως συνέβαινε τότε ήταν ότι οι αμερικανοί πρέσβεις συνυπέγραφαν τις κρίσιμες ελληνικές αποφάσεις: να τοποθετηθεί ξένος σε νευραλγική θέση της διοίκησης του ελληνικού κράτους. Αυτό συνέβη τώρα, με την...
ανακοίνωση της τοποθέτησης του Ολλανδού Πολ Κόστερ στην ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τoν οποία μόλις διόρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. ...
Η χώρα πήγε τώρα και τυπικά 60 χρόνια πίσω. Δεν έχει πια ούτε καν το πρόσχημα του αυτοδιοίκητου.....
Λεπτομέρειες θα μου πείτε;
 ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ




Καταγγέλλουµε   την   τροµοκρατική και   αυταρχική   πολιτική   του «Νόµου και  Τάξης»  της  Μνηµονιακής  Τρικοµµατικής  κυβέρνησης  και  του  «αρχιλοχία»  ∆ένδια,  για  τη   βίαιη   και   αντιδηµοκρατική   επίθεση  των  ΜΑΤ   ενάντια  σε   εκπροσώπους  εργαζοµένων  και  στελεχών  του  ΠΑΜΕ  και  τη  σύλληψη  35  συναδέλφων  που  πήγαν  στο  Υπουργείο  Εργασίας,  διαµαρτυρόµενοι  για  τις  απαράδεκτες  και  προκλητικές  δηλώσεις  του, σχετικά  µε  το  Ασφαλιστικό. 
∆ηλώνουµε  την  αλληλεγγύη  µας  προς  τους  συναδέλφους.   Καταδικάζουµε  τη  βία  των  κατασταλτικών  µηχανισµών  της  κυβέρνησης  της  Τρόικας  και  του  ∆ΝΤ,  που  προσπαθούν  να  επιβάλλουν  στους  εργαζόµενους  και  τον λαό,  το  Φόβο  και  τη  Σιωπή,   µε   πρακτικές φασιστικού   τύπου,   για να   περάσουν   οι   καταστροφικές  πολιτικές  τους. 
Απαιτούµε  την  απελευθέρωση  των  συλληφθέντων  εργαζοµένων  άµεσα.  
Οι   εργαζόµενοι   όλης   της   χώρας,   τους   έχουµε   καταλάβει   πια   και   θα  ανατρέψουµε  αυτούς  και  τις  πολιτικές  τους  µε  τους  αγώνες  και  την  αλληλεγγύη  µας  προς  τον  δοκιµαζόµενο ελληνικό  λαό. 

Επιχείρηση "υδάτινοι πόροι" και ΕΥΔAΠ




Tην επιχείρηση «Yδάτινοι Πόροι» φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, να βάζουν και πάλι σε εξέλιξη οι μεγάλοι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι. Tο σχήμα της Eλληνικής Tεχνοδομικής, γνωστό εδώ και χρόνια για το ενδιαφέρον του για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και για την απόκτηση πακέτου στην EYΔAΠ, φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο στις διεργασίες στο μέτωπο των EYΔAΠ και EYAΘ.

Mε σκοπό τη δημιουργία ενός σχήματος α λα «Aττική Oδός» ή «Γέφυρα», στο οποίο θα συμμετάσχουν η EΛTEX, άλλοι ελληνικοί όμιλοι ή και ξένοι ενδιαφερόμενοι, ενδεχομένως και η EYΔAΠ. Oι υπεραξίες από το όλο project της διαχείρισης υδάτινων πόρων και των συμπληρωματικών δράσεων υπολογίζεται σε πολλά δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί τεράστιο δελεάρ. Bέβαια, το θέμα «EYΔAΠ», ως γνωστόν, σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται στα «χέρια» του TAIΠEΔ και της κυβέρνησης. Tην ίδια ώρα, οι διεργασίες αφορούν και για την EYAΘ, με τους Γάλλους της Suez να «γλυκοκοιτάζουν» στην αύξηση του ποσοστού τους.
Tα σενάρια και οι σκέψεις
Ξεκινώντας από την περίπτωση της «μεγαλύτερης» σε μέγεθος EYΔAΠ, οι πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο για ζυμώσεις μεταξύ εγχώριων κατασκευαστικών σχημάτων και ξένων ενδιαφερόμενων.
Στον όμιλο Mπόμπολα μάλιστα φέρονται να έχουν επεξεργαστεί ήδη δύο ευρύτερα σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο, έχει πέσει στο τραπέζι η σκέψη της δημιουργίας ενός φορέα, μάλιστα παλιότερα είχε «βρεθεί» και όνομα, αυτό της «Yδάτινοι Πόροι A.E.», ο οποίος θα δημιουργούνταν στα πρότυπα του φορέα «Aττική Oδός» ή «Γέφυρα Pίο-Aντίρριο». Aυτός θα αναλάμβανε όλο το πακέτο της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, από τη διεύρυνση ή ανανέωση του δικτύου έως τα έργα υποδομής, τα φράγματα και τους ταμιευτήρες. Δηλαδή, κατασκευή, διαχείριση, λειτουργία.
Mάλιστα, στο σχήμα αυτό που θα «διαχειριζόταν» το θέμα «νερά», ενδεχομένως να είχαν συμμετοχή και έτερα ελληνικά σχήματα αλλά και διεθνή σχήματα, τα οποία πιέζουν να συμμετάσχουν στο «παιχνίδι των υδάτινων πόρων».
Άλλωστε, κατά το παρελθόν κι άλλοι όμιλοι, εγχώριοι όπως η J&P Άβαξ ή η ΓEK για παράδειγμα, αλλά και διεθνείς (όπως γαλλικές εταιρίες) όταν είχε τεθεί θέμα μετοχοποίησης ή εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, μόνο αδιάφοροι δεν έδειξαν.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΒΑΛΕ Ο ΔΙΑΒΟΛΑΚΟΣ, ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙ !...




«Θα συμμαχήσω ακόμα και με το διάβολο για να σταματήσει να υποφέρει ο Έλληνας και η Ελληνίδα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ αλλά, φευ, δεν πρωτοτύπησε.
Πρώτος λαλήσας ήταν ο πάλαι ποτέ ηγέτης του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, όταν δήλωνε ότι στην πολιτική κάνεις συμμαχία ακόμα και με το διάβολο, για να δικαιολογήσει τη συγκυβέρνηση πρώτα με τη ΝΔ το 1989 και εν συνεχεία και με το ΠΑΣΟΚ.
Πρόσφατα μια ακόμη πολιτικός έκλεψε την πρωτιά του Αλέξη. Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωνε τον Οκτώβριο του 2011 : “Θα πήγαινα και με το διάβολο αν ήταν να σώσω την πατρίδα μου”. Και να τώρα που ο Αλέξης “ανακαλύπτει την Αμερική”, μέσω του διαβόλου, για να σωθεί η χώρα βεβαίως.
Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό εννοεί προφανώς ότι θα διαπραγματευτεί σκληρά με την Μέρκελ, θα συνεχίζει να βρίσκει σημεία σύγκλισης με το ΔΝΤ και να φλερτάρει με τον Ομπάμα- όχι κατ' ανάγκην άσχημα όλα αυτά, αλλά άντε να πείσεις τις συνιστώσες για το δίκιο σου.
Σε ό,τι αφορά όμως το εσωτερικό, ο “διαβολάκος”είναι πιο προσιτός. Διότι, δεν έκρυψε την επιθυμία του να στηριχθεί μια “κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας της Αριστεράς” από το ΚΚΕ, ευρύτερες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις (ποιες ;), πατριώτες βουλευτές και- εδώ μπαίνει η ουρά του διαβόλου- από τη λαϊκή Δεξιά.
Το φλερτ με τους Καμμένους ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί σταθερή παράμετρο στις κυβερνητικές φιλοδοξίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Κι ας γκρινιάζουν γι αυτό κορυφαίοι της Κουμουνδούρου.
Και κάτι ακόμα. Ας αποφασίσουν επιτέλους τι θέλουν, εκλογές ή όχι; Στην περσινή συνέντευξή του ο Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη-μήνα Σεπτέμβριο-, έλεγε όχι στις εκλογές. Μετά, παραμονές της ψήφισης του μνημονίου 3 έλεγε ότι η τρικομματική κυβέρνηση τρώει τα ψωμιά της μέχρι τέλος του 2012. Λίγο πριν τις γιορτές, ο Αλ. Τσίπρας έλεγε πως όλα θα κριθούν μέχρι τον Μάρτιο.
Τώρα που πέφτουν τα δημοσκοπικά ποσοστά, το....τέρμινο αλλάζει. Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε εκλογές πριν από τις γερμανικές, που θα γίνουν Σεπτέμβριο. Δεν έχουν κουραστεί να παίζουν την κολοκυθιά με τις εκλογές; Και το κυριότερο, δεν βλέπουν ότι κουράζουν τους πολίτες ;
Δυστυχώς, το πότε θα στηθούν οι κάλπες είναι συνάρτηση της κυβερνητικής ανεπάρκειας και ανικανότητας για μεταρρυθμίσεις. Γιατί, στο μεταξύ, οι διαβουλεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το διάβολο θα είναι σκληρές...
ΕΥΤΥΧΗΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗΣ
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr