Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Ένας πρακτικός οδηγός γρήγορης διάγνωσης της υγείας του ισολογισμού

Αποτέλεσμα εικόνας για Ένας πρακτικός οδηγός γρήγορης διάγνωσης της υγείας του ισολογισμού
Από το mikrometoxos.gr
Οι ταμειακές ροές είναι ο βασικότερος δείκτης υγείας μιας επιχείρησης. Επίσης η εξέλιξη τους αποτελεί ένα καλό πρόδρομο δείκτη για το τι συμβαίνει αλλά και για το τι πρόκειται να συμβεί στην λειτουργία της εταιρίας την επόμενη χρονιά. Όπως πολλές φορές θα έχετε διαβάσει από αυτή την στήλη οι λειτουργικές ταμειακές ροές αποτελούν το οξυγόνο μιας επιχείρησης. Ενδεχομένως οι περισσότεροι επενδυτές να προσανατολίζονται στην τελική γραμμή όταν κοιτούν έναν ισολογισμό, ωστόσο οι πιο διορατικοί εστιάζουν περισσότερο στην εξέλιξη των ταμειακών ροών και δη αυτών που προέρχονται από λειτουργικές δραστηριότητες.

Το να μελετά κανείς τις ταμειακές ροές σε ελληνικές επιχειρήσεις χρήζει ειδικών ικανοτήτων. Και τούτο διότι η απόκλιση μεταξύ λογιστικής και ταμειακής εγγραφής μπορεί στην Ελλάδα να ξεκινάει από το μηδέν και να ξεπερνά ακόμα και τα τρία χρόνια! Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με την φύση της δραστηριότητας της κάθε εταιρίας. Για παράδειγμα εταιρίες όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ ή  έχει σχεδόν άμεση καταγραφή του εσόδου ως ταμειακή ροή. Στις εταιρίες διύλισης η πώληση προϊόντων στα πρατήρια έχει ταχύτητα είσπραξης 15 ημερών, ενώ σε όσες εταιρίες έχουν μεγάλο βαθμό έκθεσης του πελατολογίου τους σε σουπερ μάρκετ ο χρόνος είσπραξης μπορεί να υπερβεί και τις 100 ημέρες.

Οι μεγάλες χρονικές αποκλίσεις στις ..

Η γεωπολιτική υπεραξία του deal της Energean

Αποτέλεσμα εικόνας για Η γεωπολιτική υπεραξία του deal της Energean
Από το capital.gr
Σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, κατά την οποία οι ισορροπίες και οι συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αποδεικνύονται εύθραυστες και διαρκώς μεταβαλλόμενες, μια ιδιωτική εταιρεία η Energean Oil & Gas έρχεται να δώσει νέα ώθηση και καύσιμα στον περίφημο ενεργειακό άξονα συνεργασίας με το Ισραήλ.

Ο λόγος για τη χθεσινή, βαρύνουσας σημασίας, ανακοίνωση της εταιρείας ότι απέκτησε έναντι 148,5 εκατ. δολάρια τρία θαλάσσια κοιτάσματα του Ισραήλ, στην περίφημη λεκάνη της Λεβαντίνης. Για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για τη λεκάνη, η οποία μέχρι την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, είχε τα μεγαλύτερα πιστοποιημένα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς σε αυτήν έχουν εντοπιστεί το περίφημο γιγαντιαίο κοίτασμα Λεβιάθαν, καθώς και το ενεργό κοίτασμα Ταμάρ, που ήδη βρίσκεται σε παραγωγή.

Θυμίζουμε ότι..

ΗΠΑ: Οι Traders Σπεύδουν να «Κλείσουν» Τάνκερ, Καθώς Αυξάνονται οι Εξαγωγές Αργού Προς την Ευρώπη

Αποτέλεσμα εικόνας για δεξαμενοπλοια
Από το energia.gr
Ισχυρό ενδιαφέρον από traders πετρελαίου να ναυλώσουν τάνκερ για τη μεταφορά αργού από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Οι traders σπεύδουν να αξιοποιήσουν το διευρυνόμενο spread μεταξύ των τιμών του αμερικανικού αργού (WTI) και του Μπρεντ, προκειμένου να κερδίσουν από το arbitrage. Χθες, Τρίτη, η τιμή του Μπρεντ ήταν ως και 2,50 δολάρια/βαρέλι υψηλότερη έναντι του WTI. 

Η κινητικότητα αυτή παρατηρείται για πρώτη φορά σε τέτοια ένταση από τότε που έγινε η άρση της απαγόρευσης εξαγωγών αργού από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα χαμηλά ναύλα ευνοούν αυτό το trade, μεγιστοποιώντας τα κέρδη για τις εταιρείες εμπορίας πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Reuters..

Η Κλίντον, ο Τραμπ, ο σύμβουλος του Ομπάμα και η κλιματική αλλαγή. Μέρος 1ο, η Κλίντον.

Από το greeklignite.blogspot.gr
Το Νοέμβριο έχουμε την προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ και το ποιος απ' τους Τραμπ ή Κλίντον θα εκλεγεί, θα επηρεάσει την πορεία των πραγμάτων σε πλανητικό επίπεδο. Το θέμα της κλιματικής αλλαγής αποτελεί εξαρχής βασικό στοιχείο διαφοροποίησης της προεκλογικής εκστρατείας Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών: Κλίντον και Σάντερς την υποστηρίζουν, Τραμπ και Κρουζ την απορρίπτουν. Αλλά η παγκόσμια διαπλοκή έχει εξαπολύσει μια συστηματική προπαγάνδα υποστήριξης της Κλίντον, καθώς, με πρόσχημα τη δήθεν "ανθρωπογενή" κλιματική αλλαγή, έχει προετοιμαστεί το έδαφος για ένα πολύ μεγαλύτερο διακύβευμα. Ένα διακύβευμα που θα δούμε στο τρίτο μέρος της τριλογίας. Ξεκινούμε λοιπόν σήμερα με το 1ο μέρος, αφιερωμένο στην Κλίντον και τα κατορθώματά της ως σφαγέα των λαών της Συρίας και της Λιβύης, αντάξια σύζυγο του σφαγέα των Γιουγκοσλάβων.

Τον Ιανουάριο 2013 η Κλίντον κατέθεσε ενόρκως σε επιτροπή του Κογκρέσου για τη Λιβύη πως δεν είχε γνώση και πληροφόρηση με τον εξοπλισμό του ISIS στη Συρία, που έγινε ένα χρόνο πριν την επίθεση του ISIS στη Βεγγάζη το Σεπτέμβριο 2012, σκοτώνοντας τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη και τρία ακόμη άτομα. Απόσπασμα της κατάθεσης της Κλίντον είναι στο πιο πάνω βίντεο. Στο σημείο 2:20 ο γερουσιαστής Rand Paul τη ρωτά ..

Η Ρωσία θα κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στην Αρκτική

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Ρωσία θα κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στην Αρκτική
Από το naftikachronika.gr
Aπό την ROSATOM State Corporation, την κρατική εταιρεία πυρηνικών της Ρωσίας, ανακοινώθηκε ότι στα σχέδια της εταιρείας, που εντάσσονται σε έναν ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό που φέρει τον τίτλο «Program for Innovative Development and Technological Modernization» με ορίζοντα το 2030, είναι η κατασκευή στην Αρκτική μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας ενός σταθμού πυρηνικής ενέργειας χαμηλής παραγωγικής ικανότητας.

Ο νέος σταθμός θα διευκολύνει σημαντικά την εξερεύνηση του εδάφους της Αρκτικής που ανήκει στη ρωσική επικράτεια.

Ο νέος σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας θα διαθέτει (τουλάχιστον) έναν..

Ανακοίνωση ΤΣΜΕΔΕ: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε όργανα διοίκησης της Attica Bank

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανακοίνωση ΤΣΜΕΔΕ: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε όργανα διοίκησης της Attica Bank
Από το web.tee.gr
Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της Attica Bank που έχει οριστεί για την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016, το ΤΣΜΕΔΕ απευθύνει ανοικτή διερευνητική πρόσκληση μη δεσμευτικού χαρακτήρα προς τα μέλη του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ με σκοπό να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε όργανα διοίκησης της Attica Bank.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν τα βιογραφικά τους σημειώματα, μέχρι Κυριακή 28 Αυγούστου και ώρα 24.00, στην ηλεκτρονική διεύθυνση hr@tsmede.gr

Αναλυτικότερα

Ποιες χώρες αγοράζουν αμερικανικό αργό

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το ethnos.gr
Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο φτάνει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, μετά την άρση της 40ετούς απαγόρευσης εξαγωγών στο τέλος του 2015.

Περισσότερα από 87 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων έχουν αποσταλεί σε 17 χώρες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. 

Τα περισσότερα έχουν πάει στον Καναδά, που έλαβε 53,5 εκατ. βαρέλια, ακολουθεί το Κουρασάο (με 8,68 εκατ. βαρέλια) και η Ολλανδία (με 6 εκατ. βαρέλια). 

Το αμερικανικό Κογκρέσο και ο πρόεδρος Ομπάμα συμφώνησαν τον..