Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Προς μείωση 15%-20% στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης και περισσότερες δόσεις για χρέη στο δημόσιο

Προς μείωση 15%-20% στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης και περισσότερες δόσεις για χρέη στο δημόσιο
Να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο κιόλας, αν προλάβει, με μείωση κατά 15%-20% στο ειδικό φόρο, επιδιώκει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το αίτημα έχει ήδη τεθεί και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το διαπραγματευτεί με τους δανειστές σθεναρά το φθινόπωρο, στο νέο γύρο αξιολόγησης που ξεκινά το Σεπτέμβριο, με το επιχείρημα ότι η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό μέτρο και πλήττει την κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα, πέραν του αρνητικού αντίκτυπου που είχε στην κοινωνία και το περιβάλλον. Παράλληλα θα ζητήσει και την αύξηση των δόσεων στις ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία, οι οποίες έχουν «φρακάρει» με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη να φθάνουν και να ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε πηγή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το μέτρο της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο  θέρμανσης  οδήγησε σε πτώση 70% της κατανάλωσης και έτσι, αντί να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, άνοιξε «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις. Κυβερνητικός παράγοντας υποστήριζε ότι από πέρυσι το Μάιο έχουν παραδοθεί δύο φάκελοι στην Τρόικα εκ των οποίων, ο μεν ένας που αφορούσε στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έγινε δεκτός, αλλά ο δεύτερος όχι. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε έτσι να διατηρήσει αμείωτο τον ειδικό φόρο στα καύσιμα -έλεγε ο ίδιος παράγοντας- αλλά μετά από ένα χρόνο που δοκιμάστηκε η αποτελεσματικότητά του, έχει στα χέρια της πλέον πολύ ισχυρά επιχειρήματα για να πιέσει και να ανατρέψει την κατάσταση αυτή.

Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι μια «λελογισμένη μείωση» του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% ή 20%, μπορεί να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και να τονώσει την κατανάλωση και, συνακόλουθα, τις εισπράξεις εσόδων από τον ειδικό φόρο και τον ΦΠΑ, ώστε να μην χρειαστεί να αναζητηθούν ισοδύναμα νέα μέτρα.

«Η κοινή λογική λέει ότι προφανώς μπορείς να πείσεις καλύτερα, όταν έχει αποδειχθεί κάτι οικονομικά αποτελεσματικό. Επομένως κερδίζει έδαφος η μείωση του ΕΦΚ στο θέρμανσης» έλεγε ο ίδιος παράγοντας.

Δεν διαφαίνεται πάντως κανένα περιθώριο μείωσης του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο κίνησης (επειδή που στη χώρα μας βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο της ΕΕ) ούτε υπάρχουν πολλά όμως και για διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Όχι άλλοι φόροι

Η ίδια πηγή υποστήριζε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει διατήρηση και του ΦΠΑ εστίασης στο 13%, αλλά και ακόμα περισσότερες δόσεις για τις ρυθμίσεις δανείων.

Στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται πάντως ότι, από πλευράς της, η Τρόικα θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τις ελαφρύνσεις, πιέζοντας για περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει, όπως οι απολύσεις στο δημόσιο.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ταξιτζήδες: "Να παραιτηθεί η κυβέρνηση - Έκανε την Ελλάδα Πακιστάν της Ευρώπης"


Την παραίτηση της κυβέρνησης αξιώνει το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ), σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, μία μέρα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Απειλώντας με απεργία διαρκείας και κινητοποιήσεις κάθε μορφής, οι ταξιτζήδες καταγγέλλουν την: 

- ασφυκτική φορολόγηση (26% από το πρώτο ευρώ συν την προκαταβολή 55% για την επόμενη χρήση)
- μάστιγα των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και η έλλειψη ακόμη και πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους ασφαλισμένους
- ασυδοσία των τουριστικών παραγόντων που, υπό την ανοχή της κυβέρνησης και του υπουργείου Τουρισμού, υποκλέπτουν όλο το ποιοτικό έργο των ταξί.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΑΤΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Μέχρι εδώ, δεν πάει άλλο. Κουραστήκαμε να περιμένουμε την ανάπτυξη. Την καραμέλα αυτή την πιπιλάμε πέντε χρόνια τώρα. Ποιο άρρωστο τεχνοκρατικό μυαλό στοχεύει σε ανάπτυξη με ανύπαρκτο καταναλωτή;  Ακόμη και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας οι κατακτητές έπαιρναν το μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής των Ελλήνων, τους άφηναν όμως όσα χρειαζόταν για να ζήσουν. Μας πίνουν το αίμα καθημερινά. Μας οδηγούν στην αυτοκτονία, στην εξαθλίωση, στην φτώχεια. Θέλουν τον Έλληνα αδύναμο και χωρίς ιδιοκτησία. Επαίτη ζωής και εργασίας. Κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, κάθε Έλληνας θα είναι υπάλληλος των καρτέλ με μισθούς Πακιστάν. Θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν το έργο τους και θα συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι θα γίνουμε το Πακιστάν της Ευρώπης ή θα βγούμε μπροστά και θα παλέψουμε για τη ζωή μας;».

«Ζητάμε την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, γιατί, όπως όλες οι κυβερνήσεις από το φθινόπωρο του 2009 και μετά, εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό με τις υποσχέσεις τους και φάνηκαν ανάξιοι του ιστορικού ρόλου που είχαν» αναφέρουν ακόμη οι αυτοκινητιστές ταξί.

Και καταλήγουν: «Είναι ώρα να φύγετε. Πάρτε μαζί σας την τρόικα κι αφήστε μας να ζήσουμε. Η Ελλάδα που δεν σκύβει το κεφάλι είμαστε εμείς. Είναι ο λαός της. Αυτό το λαό τον ντροπιάσατε, τον ξεφτιλίσατε, τον ισοπεδώσατε. Κι όλα αυτά, γιατί σας πίστεψε. Φτάνει πια. Μέχρι εδώ».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Οι "έξυπνοι μετρητές" ηλεκτρικής ενέργειας έρχονται. Αλλά αξίζουν τον κόπο;


Οι "έξυπνοι μετρητές" ηλεκτρικής ενέργειας υπόσχονται να δίνουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωσή του και στις εταιρείες ηλεκτρισμού τη δυνατότητα να καταργήσουν τους καταμετρητές και να παίρνουν ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο την ένδειξη, αποφεύγοντας λάθη και καθυστερήσεις στην έκδοση των λογαριασμών. Έχει γραφεί μάλιστα ότι χάρη στους νέους μετρητές θα δοθεί η δυνατότητα για τιμολόγηση της ενέργειας ανάλογα με την ώρα του 24ώρου.

Για τις εταιρείες προκύπτει σαφές όφελος, για τον καταναλωτή όμως το όφελος δεν είναι άμεσα ορατό. Καταρχήν τα σημερινά "ρολόγια" της ΔΕΗ είναι τοποθετημένα σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να είναι προσβάσιμα στους καταμετρητές. Κι από τότε που η ΔΕΗ ανέθεσε σε εργολάβους την καταμέτρηση, έχουμε ακούσει άπειρες ωραίες ιστορίες για σπίτια που ...
"δεν βρέθηκαν για να γίνει η καταμέτρηση", για "σκύλους που καταδίωξαν τους υπαλλήλους", κλπ. Οι νέοι "έξυπνοι μετρητές" θα πρέπει να τοποθετηθούν πλέον μέσα στα σπίτια και σε χώρους εύκολα προσβάσιμους, προκειμένου να μπορεί ο καταναλωτής να παρακολουθεί τις ενδείξεις. Οι εταιρείες-πάροχοι δεν θα χρειάζονται πια πρόσβαση, θα παίρνουν τις ενδείξεις από απόσταση.

Το κακό στην υπόθεση είναι ότι με τη συλλογή των δεδομένων κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο οι εταιρείες θα δημιουργούν το πρότυπο καταναλωτικής συμπεριφοράς του κάθε καταναλωτή. Μετά τις εταιρείες τηλεφωνίας που έχουν το πλήρες αρχείο των αριθμών που καλέσαμε, τη συχνότητα και τις ώρες που καλέσαμε, μετά τα σούπερ μάρκετ που με τις κάρτες τους καταγράφουν τι ακριβώς αγοράζουμε, κάθε πότε το αγοράζουμε και σε τι ποσότητες, τώρα οι πάροχοι ηλεκτρισμού θα ξέρουν ποια ώρα ανάβουμε τα φώτα το βράδυ, κάθε πότε ανάβουμε θερμοσίφωνα ή βάζουμε πλυντήριο. Μήπως όταν κάποτε η Ασφάλεια "φακέλωνε" επίσημα τους πολίτες, είχε πολύ λιγότερα στοιχεία;  

Στη Βρετανία τρέχει ήδη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα τοποθέτησης μέχρι το 2020 50 εκατομμυρίων τέτοιων μετρητών σε όλα τα σπίτια, εκτιμώμενης δαπάνης 11 δισεκατομμυρίων στερλινών (13,7 δισ. ευρώ). Οι εταιρείες πρέπει να προσπαθήσουν να τοποθετήσουν όλους τους μετρητές μέχρι το 2020, αλλά οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν το νέο μετρητή.

Προκειμένου να προωθήσει το πρόγραμμα, η Βρετανική κυβέρνηση έκανε έναν αρμόδιο οργανισμό. Ο Οργανισμός αυτός έκανε μια έρευνα αγοράς και διαπίστωσε ότι ενώ το 84% των καταναλωτών είχε ακουστά τους νέους μετρητές, μόλις το 44% εξέφρασε ενδιαφέρον για μελλοντική τοποθέτηση στο σπίτι του. Η έρευνα βρήκε επίσης ότι πάνω απ' τους μισούς καταναλωτές δεν εμπιστεύονταν οποιαδήποτε εταιρεία-πάροχο, παρά μόνο μεμονωμένους ιδιώτες τεχνικούς. Μέχρι τώρα έχουν εγκατασταθεί λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο μετρητές και το πρόγραμμα αναμένεται να αναπτυχθεί πλήρως προς το τέλος του 2015, καθώς κρίσιμα συστήματα επικοινωνίας και επεξεργασίας δεδομένων δεν είναι ακόμα έτοιμα.

Όλα ωραία και καλά λοιπόν με τις νέες τεχνολογίες, που τις πληρώνουν φυσικά οι καταναλωτές μέσα απ' τους λογαριασμούς, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν και αποτελούν τις "φυσικές σταθερές" για το οποιοδήποτε σύστημα ηλεκτροδότησης. Ποιές είναι αυτές οι "σταθερές"; Πρώτα απ' όλα, τα συστήματα απευθύνονται σε ανθρώπους κι όχι σε μηχανές. Οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένους ρυθμούς που ζουν κι εργάζονται, αξιοποιώντας το φυσικό φως του ήλιου. Η πλειοψηφία λοιπόν, αφού υπάρχουν και οι βάρδιες, ξυπνάει το πρωί, αφού ξημερώσει και πάει για δουλειά. Εκείνες τις ώρες της δουλειάς, αυξάνει αντίστοιχα η ζήτηση για ενέργεια στη βιομηχανία, το εμπόριο, τις υπηρεσίες. Όταν ο κόσμος επιστρέψει απ' τη δουλειά στο σπίτι, μειώνεται η ζήτηση ενέργειας στους πιο πάνω τομείς κι αυξάνει αντίστοιχα στα σπίτια, όπου δουλεύει ο φωτισμός και οι οικιακές συσκευές. Μετά τις 10 το βράδυ τα φώτα και οι συσκευές αρχίζουν να σβήνουν και μειώνεται πάλι η κατανάλωση. Μένει όμως αναμμένος ο φωτισμός των πόλεων και των δρόμων, λειτουργεί η βαριά βιομηχανία και όλο το νυκτερινό εμπόριο, η ζήτηση συνεπώς δεν μηδενίζεται ποτέ.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 


Αυτά όλα που περιγράψαμε πιο πάνω, δημιουργούν τις καμπύλες ζήτησης φορτίου, που καλούνται να καλύψουν οι ηλεκτρικές εταιρείες απανταχού της γης. Οι εταιρείες θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχείς αν οι καμπύλες ζήτησης φορτίου δεν είχαν αυτή τη μορφή, της έντονης μεταβολής στη διάρκεια του 24ώρου και ήταν οριζόντιες γραμμές, αν δηλαδή η ζήτηση ήταν διαρκώς σταθερή. Αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το αν η εταιρεία είναι δημόσια ή ιδιωτική, η προσπάθεια παρακολούθησης της ζήτησης, με προσφορά αντίστοιχης παραγωγής, είναι συνεχής και ιδιαίτερα δαπανηρή στις κορυφές της καμπύλης.

Για να μειώσουν λοιπόν τις δαπάνες και να εξομαλύνουν τις καμπύλες φορτίου οι εταιρείες, παντού, σ' όλο τον κόσμο, δημόσιες ή ιδιωτικές, χρησιμοποιούν τα λεγόμενα "μέτρα διαχείρισης της ζήτησης". Τέτοιο μέτρο π.χ. είναι το φθηνότερο νυχτερινό τιμολόγιο, προκειμένου κάποιοι καταναλωτές να μεταφέρουν τη ζήτηση από ώρες αυξημένου σε ώρες χαμηλού φορτίου. Άλλο τέτοιο μέτρο είναι το αίτημα προς κάποιο μεγάλο και ενεργοβόρο καταναλωτή να περιορίσει την κατανάλωσή του τις ώρες αιχμής, π.χ. η ΔΕΗ πάντοτε στους μεγάλους καύσωνες θέτει τα μεσημέρια εκτός λειτουργίας φορτία στα ορυχεία της, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια ρεύματος όταν ανάβουν τα κλιματιστικά στο φουλ. Ανάλογα μέτρα συζητούνται να εφαρμοστούν ευρύτερα στην ενεργοβόρα βιομηχανία, ("διακοψιμότητα"), με προσφορά μειωμένων τιμολογίων και μείωση του ενεργειακού κόστους προκειμένου να μειώνουν κάποιες φορές φορτία μετά από αίτημα του ΑΔΜΗΕ.

Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν μετά την τοποθέτηση των "έξυπνων" μετρητών δείτε τις τιμές του ρεύματος να εκτοξεύονται στη στρατόσφαιρα στο διάστημα 8-10 το βράδυ και να μειώνονται δραστικά 2-6 τη νύχτα. Θυμηθείτε τις οδηγίες που δίνουν στη Βρετανία:
Κάντε ντους δυο-δυο (ή και περισσότεροι),
Πιείτε δυο ζεστά ροφήματα λιγότερα τη βδομάδα,
Πηγαίντε στο κρεβάτι νωρίς,
Παίξτε Μονόπολυ αντί να δείτε τηλεόραση.
Δείτε πιο πάνω τις καμπύλες για τον Ιούλιο: θα μας δημιουργήσουν μεγάλο κίνητρο να μην ανάβουμε τόσο εύκολα το κλιματιστικό το μεσημέρι ή να σβήνουμε τις λάμπες το βραδάκι ή να βάζουμε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων στα μαύρα μεσάνυχτα, στο "γερμανικό νούμερο", που λέμε για τη σκοπιά στο στρατό. Τώρα, αν βουίζουν όλη νύχτα οι πολυκατοικίες απ' τα πλυντήρια και δεν μπορεί κανείς να κλείσει μάτι, τι να κάνουμε, πρώτη φορά θα είναι που το όφελος των εταιρειών μπαίνει μπροστά απ' το όφελος της κοινωνίας; 

Εκείνο λοιπόν που έχει σημασία είναι να μην υποχρεωτική για τον καταναλωτή η τοποθέτηση του νέου "έξυπνου" μετρητή, όπως στη Βρετανία, προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο και να μάθουμε απ' τα μαθήματα των άλλων χωρών. Αν δούμε θετική εμπειρία, πάντα μπορούμε να βάλουμε το μετρητή λίγο αργότερα. Αν η εμπειρία δεν είναι θετική, θα έχουμε πάρει την απάντηση ότι "μετά τη απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται".

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Συντάξεις και επιδόματα: H ΓΣΕΕ πετυχαίνει την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο της παραβίασης των διεθνών δεσμεύσεων της Ελλάδας


Νέα τροπή παίρνει για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους της χώρας ο αγώνας της Γ.Σ.Ε.Ε. στο διεθνές επίπεδο κατά των παράνομων και απαράδεκτων «μνημονιακών» μέτρων λιτότητας σε βάρος των παροχών κοινωνικής ασφάλισης και ασφάλειας (συντάξεις γήρατος – κύριες και επικουρικές-, αναπηρίας, θανάτου, ανασφαλίστων υπερηλίκων, ΕΚΑΣ, επιδόματα ανεργίας, μητρότητας, ασθένειας κλπ) με τη διαπίστωση από την 102η τριμερή Διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) της παραβίασης όλων των κυρωμένων από την Ελλάδα πεδίων της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας (ΔΣΕ) 102 για τα ελάχιστα όρια κοινωνικής ασφάλειας.
Η κρισιμότατη αυτή απόφαση, που αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο στην αναγνώριση του παράνομου χαρακτήρα των μέτρων που έχουν επιβληθεί έχει το ακόλουθο περιεχόμενο:
«Σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, η Επιτροπή υπενθύμισε ότι σύμφωνα με την αρχή της γενικής ευθύνης του Κράτους για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και διαχείρισή του, όπως αποτυπώνεται στα άρθρα 71 και 72 της Σύμβασης, η Κυβέρνηση πρέπει να διαμορφώσει μια υγιή οικονομική και θεσμική αρχιτεκτονική του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου», στα οποία συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένα τα ακόλουθα: η διατήρηση της οικονομικής ισορροπίας του συστήματος, η διασφάλιση της αποτελεσματικής συλλογής ασφαλιστικών εισφορών και φόρων λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις τάξεις των προστατευόμενων προσώπων, τη διενέργεια των απαραίτητων αναλογιστικών και οικονομικών μελετών για την αξιολόγηση των επιπτώσεων από οποιαδήποτε μεταβολή σε επιδόματα, φόρους ή εισφορές, τη διασφάλιση της χορήγησης των παροχών που κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση και την αποφυγή της πρόσθετης επιβάρυνσης των ατόμων περιορισμένου εισοδήματος. Η Επιτροπή υπενθύμισε περαιτέρω πως η Διακήρυξη του Όσλο της 9ης Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Συνόδου κάλεσε τη ΔΟΕ να προωθήσει κατάλληλα και βιώσιμα συστήματα κοινωνικής προστασίας καθώς και «συνέργειες και πολιτικές με συνοχή στο πλαίσιο διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων και θεσμών…..σε ζητήματα μακροοικονομικής πολιτικής, αγοράς εργασίας, απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας». Αναγνωρίζοντας τις άνευ προηγουμένου οικονομικές και διαχειριστικές προκλήσεις στην προσαρμογή του Ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μέσα στην κρίση, η Επιτροπή ζήτησε από το Γραφείο να δώσει οδηγίες στην Κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας σύμφωνα με τους προσανατολισμούς της Διακήρυξης του Όσλο.
Η Επιτροπή παρατηρεί ότι η συνεχής συρρίκνωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε επίπεδο κάλυψης και παροχών έχει επηρεάσει όλα τα πεδία κοινωνικής ασφάλισης και σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε στη μείωση του συνολικού επιπέδου προστασίας κάτω από τα επίπεδα που προβλέπονται στα άρθρα 65-67 της Σύμβασης 102. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή κάλεσε την Κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης και αναπροσαρμογής της λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αξιοποιώντας πλήρως την τεχνική βοήθεια της ΔΟΕ στην υποστήριξη της ποσοτικής ανάλυσης των επιλογών αυτών. Η Επιτροπή υπενθύμισε στην κατεύθυνση αυτή ότι η Διακήρυξη του Όσλο υπογράμμισε ότι «δεδομένης της τριμερούς δομής και της εντολής της, ο ρόλος της ΔΟΕ είναι ιδανικός για την παροχή βοήθειας προς τα μέρη στην αντιμετώπιση κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων και το σχεδιασμό υγιών και δίκαιων μεταρρυθμιστικών πολιτικών». Ενόψει της βαρύτητας της κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα, η Επιτροπή ζήτησε με έμφαση από την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις παραπάνω συστάσεις και να παράσχει πλήρη στοιχεία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διασφάλιση της κατάλληλης συνέχειας στην υπόθεση της Ελλάδας».
Ως προς τη διαδικασία, η ακρόαση στην αρμόδια τριμερή Επιτροπή Εφαρμογής Διεθνών Προτύπων της Συνδιάσκεψης (Committee on the Application of Standards), ενώπιον της οποίας η Ελλάδα κλήθηκε με διαδικασία άμεσης απευθείας παραπομπής λόγω σοβαρότατων στοιχείων παραβίασης της ΔΣΕ 102, έγινε σε εκτενή συνεδρίαση. Η Γ.Σ.Ε.Ε. παρουσίασε πλήρη στοιχεία για τη ραγδαία «μεταρρύθμιση» του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ), την υποχώρηση του Κράτους Πρόνοιας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που η κοινωνική προστασία ήταν πιο αναγκαία από ποτέ, τη μετάλλαξη των κοινωνικοασφαλιστικών παροχών σε παροχές φιλανθρωπίας και την εξάπλωση της φτώχειας σε όλη την ελληνική επικράτεια εξαιτίας της συνεχιζόμενης πολιτικής λιτότητας που επιβλήθηκε από την Κυβέρνηση και την Τρόικα των διεθνών της δανειστών. 
Εκτεταμένη αναφορά έγινε από τη Συνομοσπονδία στην προγραμματισμένη κατάργηση της εγγύησης του Κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση του ΣΚΑ και στις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές σε συνδυασμό με την παράλληλη γενική αποδυνάμωση των κρίσιμων παραμέτρων της βιωσιμότητάς του (αύξηση ανεργίας, αύξηση ευέλικτων μορφών εργασίας και απολύσεων, εισφοροδιαφυγή, κλείσιμο επιχειρήσεων, οφειλές προς τα ταμεία), στην επιβολή σωρευτικών δραστικών περικοπών στο σύνολο των συντάξεων και των παροχών κοινωνικής ασφάλειας διαμορφώνοντας τα ποσά σε αρκετές περιπτώσεις κάτω από το όριο της φτώχειας, στο δραματικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο σε βάρος εκτεταμένων τμημάτων του πληθυσμού, στην κάλυψη ολοένα και μικρότερου ποσοστού του πληθυσμού από κρίσιμα επιδόματα (ασθενείας, ανεργίας) λόγω της επιβολής πρόσθετων προϋποθέσεων αλλά και της απώλειας του ασφαλιστικού δεσμού λόγω μη καταβολής μισθού/εισφορών, στην επικείμενη εφαρμογή νέων ρυθμίσεων για περαιτέρω περικοπές και μέτρα, που θίγουν ασφαλιστικά δικαιώματα και προσδοκίες των ασφαλισμένων.
Του περιεχομένου της μεταρρύθμισης και των μέτρων υπεραμύνθηκε τόσο η ελληνική Κυβέρνηση, όσο και η εργοδοτική πλευρά – εκπροσωπούμενη από το ΣΕΒ, επικαλούμενες αμοιβαία τόσο την αναγκαιότητα και την καταλληλότητα των μέτρων, όσο και αποσπασματικά στοιχεία για τη διασφάλιση του ύψους των συνταξιοδοτικών και κοινωνικοασφαλιστικών παροχών, χωρίς να παραγνωρίζεται και η προσπάθεια μη έκδοσης απόφασης επί της ελληνικής υπόθεσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι λόγω της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., καμία κυβέρνηση ευρωπαϊκού Κράτους Μέλους δεν έκανε χρήση του δικαιώματος που παρέχεται στα Κράτη Μέλη της ΔΟΕ να παρέμβουν στη διαδικασία.
Υπέρ της Γ.Σ.Ε.Ε. τοποθετήθηκαν τα συνδικάτα της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Αγγλίας, καθώς και η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC) που ανέδειξαν τη γενικότερη σημασία της υπόθεσης της Ελλάδας, που χρησιμοποιείται ως προπομπός απομείωσης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο της υποχρέωσης για παροχές κοινωνικής προστασίας με την εγγύηση του Κράτους που διασφαλίζει η ΔΣΕ 102.
Οι τοποθετήσεις της Γ.Σ.Ε.Ε. και των παρεμβάσεων υπέρ της, καθώς και οι αντίστοιχες της εργοδοτικής πλευράς, του ΣΕΒ και της ελληνικής Κυβέρνησης παρατίθενται αυτούσιες στα πρακτικά της διαδικασίας στον ακόλουθο σύνδεσμο (σελ. 80-86): http://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---ed_norm/---relconf/documents/meetingdocument/wcms_246782.pdf

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Όπως σκέφτεται μία πολυεθνική


Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του Αζέρου πρόεδρου κ. Αλίγιεφ και του επιχειρηματία κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη είναι παλαιές και παραδοσιακές.

Αυτό που διαφοροποιεί τον όμιλο είναι η στρατηγική του για εξεύρεση κοιτασμάτων στο Αζερμπαϊτζάν και οι προσεκτικά σχεδιασμένες κινήσεις που ξεχωρίζουν την Motor Oil από τις υπόλοιπες ελληνικές εταιρείες.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Αίτημα από την τσεχική MND για έρευνα και αξιοποίηση του κοιτάσματος της Επανομής


Μια ακόμη περιοχή της χώρας μας προκαλεί το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών που επιθυμούν να ερευνήσουν για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η τσεχική εταιρεία MND Oil & Gas έχει υποβάλλει προ ημερών επισήμως αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο ζητάει να της παραχωρηθεί η περιοχή της Επανομής στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ερευνήσει διεξοδικότερα και να αξιοποιήσει το κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί εκεί από παλιά. Πιθανόν στο σκεπτικό των Τσέχων είναι, μετά την αξιοποίηση του κοιτάσματος, η χρησιμοποίησή του για δημιουργία φυσικής αποθήκης αερίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΚΑ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό όσον αφορά το αίτημα των Τσέχων, κυρίως λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.
Ποια είναι η MND
Η MND Oil & Gas είναι τσέχικη εταιρία με περισσότερα από 100 χρόνια παρουσίας στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκτός από την παραγωγή, δραστηριοποιείται και στην εμπορία προϊόντων πετρελαίου και αερίου, καθώς και στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης και την παροχή υπηρεσιών γεωτρήσεων.
Δραστηριοποιείται, πέραν από την Τσεχία, στην Κεντρική Ευρώπη, στη Μέση και στην Εγγύς Ανατολή, στη Ρωσική Ομοσπονδίακαι τη Γεωργία.  Όσον αφορά τον τομέα της παραγωγής, διαθέτει άδειες στην Τσεχική Δημοκρατία, το Πακιστάν και τη Γεωργία.
Δραστηριοποιείται επίσης στην προμήθεια φυσικού αερίου, διαθέτοντας σχετική άδεια εμπορίας. Όσον αφορά στον τομέα αποθήκευσης φυσικού αερίου, η εταιρεία κατέχει και λειτουργεί τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης του Uhřice στην Τσεχία, οι οποίες έχουν συνολική χωρητικότητα 280 εκατ. κυβικά μέτρα.
Το κοίτασμα της Επανομής
Το κοίτασμα φυσικού αερίου της Επανομής, που οι επιστήμονες το χαρακτηρίζουν ως «οριακό»,  ανακαλύφθηκε το 1988 στην περιοχή μεταξύ Ποταμού και ΝέαςΗράκλειας  από την τότε «Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου» (ΔΕΠ-ΕΚΥ). Υπολογίζεται ότι περιέχει 500 εκατοµµύρια m3  αερίου, εκ των οποίων τα ωφέλιµα απολήψιµα αποθέµατα είναι της τάξης των 280 - 320 εκατοµµύρια m3. Αυτά όμως τα δεδομένα, τα οποία έχουν οδηγήσει παλαιότερα στην εκτίμηση ότι το κοίτασμα είναι μικρό και χαμηλής ποιότητας, αφορούν στοιχεία και επεξεργασίες παλαιότερων τεχνολογικά εποχών. Πιθανόν, όπως και σε άλλες περιοχές, τα νέα μέσα που παρέχει η τεχνολογία να δίνουν τη δυνατότητα, αφενός μεν καλύτερης διερεύνησης, αφετέρου καλύτερης αξιοποίησης των διαπιστωμένων ποσοτήτων.
Η διαδικασία
Η διαδικασία την οποία ενεργοποίησε η Τσεχική MND Oil & Gas, το να ζητάει δηλαδή κάποιος επενδυτής τα δικαιώματα μιας περιοχής, προβλέπεται από το Νόμο 2289/1995 που δίνει τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για περιοχές που είναι ελεύθερες και όχι δεσμευμένες με οποιονδήποτε τρόπο, ανά την ελληνική επικράτεια.
Η Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να εισηγηθεί για την αποδοχή ή όχι των αιτήσεων και σε περίπτωση θετικής απόφασης, θα πρέπει με Υπουργική Απόφαση να καθοριστούν οι ακριβείς συντεταγμένες και οι χάρτες των υπό παραχώρηση περιοχών και ακολούθως -σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία- το Ελληνικό Δημόσιο να απευθύνει Διεθνή Δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την παραχώρηση Δικαιώματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τυχόν άλλος ενδιαφερόμενος έχει προθεσμία υποβολής προσφορών 90 ημέρες από την δημοσίευση της πρόσκλησης στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξυπακούεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της MND και να μην ξεκινήσει καν η διαδικασία, επικαλούμενο λόγους περιβαλλοντικούς, δημόσιας ασφάλειας κλπ. Όπως προαναφέρθηκε, αυτή είναι η τάση που επικρατεί σήμερα στο ΥΠΕΚΑ για την περιοχή της Επανομής.
Οι άλλες περιπτώσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε πρόσφατα η Αμερικο - Καναδική Cub Energy  για δύο περιοχές της Θράκης(Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη). Αντίστοιχη επίσης διαδικασία ακολουθήθηκε από την ιταλική ENEL για τη Δυτική Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ήπειρο (Πρέβεζα).
Το αίτημα των Ιταλών έγινε δεκτό από το ΥΠΕΚΑ το οποίο θα πρέπει τώρα να "βγάλει" πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από πιθανούς άλλους ενδιαφερόμενους.
Προηγουμένως, χωρίς αποτέλεσμα κατέληξε αντίστοιχο αίτημα της ελληνικής Energean σε συνεργασία με ισραηλινή εταιρεία, καθώς το δημόσιο δεν ενέκρινε το σύνολο των θαλάσσιων εκτάσεων που ζητήθηκαν για έρευνες στον Θερμαϊκό Κόλπο και τον Κόλπο Ορφανού ανατολικά της Χαλκιδικής.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ- ΕΝΩΤΙΚΗΣ Σ.Κ


Συναδέλφισσες, οι 
Όλοι έχουµε συνειδητοποιήσει την κρισιµότητα των καιρών. Η πρωτόγνωρη αντεργατική επίθεση των κυβερνήσεων ‘’Μνηµονιακής Συνεργασίας’’, διέλυσε την κοινωνία και τη χώρα, ισοπεδώνοντας εργασιακές σχέσεις και δικαιώµατα, ασφαλιστικά συστήµατα, κουρελιάζοντας την ζωή και την 
περηφάνια του ελληνικού λαού. 
Τα τελευταία επεισόδια µε τις απάνθρωπες αποφάσεις για τις οµαδικές απολύσεις στην Χαλυβουργία, την άδικη και βίαιη αντιµετώπιση των αγωνιζόµενων καθαριστριών, το Lock-Out στους εργαζόµενους του Καζίνου Λουτρακίου, το απροκάλυπτο ξεπούληµα κάθε παραγωγικής και ζωντανής µονάδας που έµεινε στη χώρα, αλλά και την ίδια τη γή (έδαφος, υπέδαφος, ακτές κλπ.), τα χιλιάδες λουκέτα σε µικροµεσαίες επιχειρήσεις, τη φτώχεια και την ανεργία που τσακίζει όλη την κοινωνία πλέον, µας δείχνουν πέρα από κάθε αµφιβολία πως πρέπει να φύγουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, όσο ακόµη 
υπάρχει ζωή στην Ελλάδα. 
Σ’ αυτή τη συγκυρία, βρήκε η ∆ιοίκηση να κάνει παιχνίδια στις πλάτες των εργαζοµένων, ψάχνοντας τρόπους τάχα να µειώσουν κάποιο κόστος, αλλά τελικά δηµιουργώντας τεράστια προβλήµατα στην ίδια την λειτουργία και την ασφάλεια των µονάδων, αλλά και στις δυνατότητες των Τµηµάτων να 
ανταποκρίνονται στις βασικές ανάγκες των εργοστασίων. 
Ας µας εξηγήσουν επιτέλους γιατί έφτασαν να πειραµατίζονται στον Ασπρόπυργο και τελικά να πέφτει το ∆ιυλιστήριο, βάζοντας σε µεγάλο κίνδυνο ανθρώπους και εγκαταστάσεις. 
Ας µας εξηγήσουν γιατί δεν δούλεψαν οι τρεις γεννήτριες που εξυπηρετούν τα φορτία του διυλιστηρίου;;; 
Ας µας εξηγήσουν γιατί αναβάλλουν συνεχώς τις απαραίτητες προσλήψειςγια την ασφαλή και παραγωγική λειτουργία των Εγκαταστάσεων; Ως πότε θα συνεχίζονται τα συνεχόµενα 12ωρα; Τι πρέπει να συµβεί για να καταλάβουν ότι δεν πάει άλλο; 
Να µην αναφερθούµε δε, στις διάφορες «επιχειρηµατικές» αποφάσεις τους που ζηµίωσαν την Εταιρεία µε πολλά εκατοµµύρια . 
Κύριοι της ∆ιοίκησης, έχετε τεράστια ευθύνη για την ασφάλεια, το παρόν και το µέλλον των ΕΛ.ΠΕ. Σε µια επιχείρηση µε τεράστιες δυνατότητες, σε µια Εταιρεία εντάσεως κεφαλαίου, σε µια βαριά Χηµική Βιοµηχανία, φορτώνετε µε τις επιλογές σας την εταιρεία µε τεράστια κόστη, αλλά και κινδύνους, που δεν δικαιολογούνται µε τίποτε. 
Επιτέλους σταµατήστε, πριν να είναι αργά. Αφήστε τον κόσµο να δουλέψει ήρεµα και παραγωγικά και ασχοληθείτε µε την ανάπτυξη και το παραγωγικό και οικονοµικό δυνάµωµα των ΕΛΠΕ, µε αυτά δηλαδή που είναι η πραγµατική ευθύνη σας. Να βγάλετε τα ΕΛ.ΠΕ. αλώβητα από αυτή την 
οικονοµική θύελλα. 
Ας το καταλάβετε επιτέλους. Αυτό δεν µπορείτε να το κάνετε, παρά µόνο µε τα εργοστάσια να λειτουργούν µε ασφάλεια, µε τους εργαζοµένους συµµάχους και συνεργάτες και όχι σε πόλεµο. 
Και αν δεν το καταλάβετε αυτό έγκαιρα, θα σας το επιβάλουν οι εργαζόµενοι.

ΠΗΓΗ:pseep.gr

Βόμβα πίσω από την έκρηξη στον ουκρανικό αγωγό


Η έκρηξη στον κύριο ουκρανικό αγωγό που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη προκλήθηκε από βόμβα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών του Κιέβου, Αρσέν Αβάκοφ.

«Διαπιστώνουμε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από τσιμεντένιο στήριγμα του αγωγού και σημειώθηκαν δύο εκρήξεις. Ερευνούμε τις συνθήκες, η εξωτερική ανάμειξη είναι το βασικό σημείο στο οποίο επικεντρωνόμαστε», ανακοίνωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Ο αγωγός Ουρενγκόι-Πομάρι-Ουζγκορόντ, στον οποίο σημειώθηκε η χθεσινή έκρηξη, είναι ο κύριος αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη.

Το Κίεβο είχε ανακοινώσει από χθες ότι θεωρεί την έκρηξη «πιθανή τρομοκρατική ενέργεια» με στόχο να πλήξει την αξιοπιστία της Ουκρανίας ως διαμετακομιστή.

Στέλεχος της Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι η ροή του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη παραμένει σταθερή μετά τη χθεσινή έκρηξη σε ουκρανικό αγωγό.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί τμήματα του διυλιστηρίου Μπαϊτζί στο Ιράκ


Στις φλόγες έχουν παραδοθεί τμήματα του διυλιστηρίου Μπαϊτζί βόρεια της Βαγδάτης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό, το διυλιστήριο Μπαϊτζί έπεσε στα χέρια των Τζιχαντιστών της οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Ανατολή" (ISIS), μετά από πολύωρες μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Η επίθεση των σουνιτών ανταρτών έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατόρθωσαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις μονάδες παραγωγής, το κτίρίο της διοίκησης και τέσσερα παρατηρητήρία. Αυτό αντιστοιχεί στο 75% του διυλιστηρίου, δήλωσε αξιωματούχος μιλώντας από τους χώρους του διυλιστηρίου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ.
Η επίθεση εκδηλώθηκε στις 4 π.μ έξω από τις τρεις κύριες εισόδους των εγκαταστάσεων, πρόσθεσαν οι πηγές.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Νέα δεδομένα για τα ελληνικά πετρέλαια στο συνέδριο του Άμστερνταμ


Τα τελευταία ευρήματα για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες σε ένα ακόμη διεθνές γεωλογικό συνέδριο, αυτή τη φορά στο Άμστερνταμ παρουσιάζουν από χθες αντιπροσωπεία του ΥΠΕΚΑ και πολυμελής ομάδα Νορβηγών της PGS.
Το συνέδριο ονομάζεται Eage, διεξάγεται μεταξύ 16-19 Ιουνίου, και αποτελεί στην ουσία το τελευταίο «market test» για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες πριν από την επίσημη παρουσίαση τη 1η και 2α Ιουλίου στο Λονδίνο του «Greece Offshore Licensing Round 2014» (Γύρος αδειοδότησης θαλάσσιων περιοχών 2014).
Το εν λόγω συνέδριο είναι από τα πιο γνωστά του χώρου, και σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του η συμμετοχή να ξεπεράσει τα 7.000 στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ενώ θα γίνουν 1.040 παρουσιάσεις.
Στελέχη του υπουργείου με επικεφαλής την Σοφία Σταματάκη (της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων - ΕΔΕΥ) βρίσκονται από χθες στο Άμστερνταμ, προκειμένου σε συνεργασία με πολυμελή ομάδα της PGS να παρουσιάσουν τα τελευταία ευρήματα από την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων και την επεξεργασία που ακολούθησε από το γαλλικό ινστιτούτο Beycip.
Όσο για τα ελληνικά οικόπεδα που θα βγουν στο διαγωνισμό, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 12-15 από Ιόνιο και Κρήτη.
Το «κόψιμο» των καταλληλότερων προς παραχώρηση οικοπέδων είναι μια εξαιρετικά επίπονη και χρονοβόρα δουλειά, που λαμβάνει υπόψη καμιά 50αριά διαφορετικές παραμέτρους: Από τα θαλάσσια βάθη και τις περιβαλλοντικές συνθήκες μέχρι τις συμφωνίες που υπάρχουν με γειτονικές χώρες όπως η Ελληνο-Ιταλική του 1977, η οποία και αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο.
Η ελληνική πλευρά κάνει χρήση των μοναδικών εν ισχύ συμφωνιών, καθώς οι πρώτες επαφές μεταξύ ελληνικής και ιταλικής πλευράς για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών έγιναν μόλις το 2013 (Βενιζέλος-Λέτα, ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός).
Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και προβλέπει ότι στο τέλος Ιουνίου θα πρέπει να σταλεί η πρόσκληση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το γύρο παραχωρήσεων στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων (EU Gadget).

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Πτώση 54 σεντς για το αργό στα 106,36 δολάρια το βαρέλι

Πτώση 54 σεντς για το αργό στα 106,36 δολάρια το βαρέλι
Έχασαν έδαφος τα futures του αργού την Τρίτη, καθώς απώλεσαν κάποια από τα πρόσφατα κέρδη τους εν αναμονή των στοιχείων για τις αμερικανικές προμήθειες και ενώ υποχωρούν οι ανησυχίες για την πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράκ.

Ο αργό παράδοσης Ιουλίου σημείωσε πτώση 54 σεντς ή 0,5% στα 106,36 δολάρια το πετρέλαιο, ενώ οι τιμές την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψαν άλμα 4,1% στα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη τους από το εβδομάδα που τελείωσε στις 6 Δεκεμβρίου.

Τα futures του  Brent παράδοσης Αυγούστου έχασαν 7 σεντς ή 0,1% στα 113,38 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Η Άγκυρα απορρίπτει τις συμφωνίες της Λευκωσίας για ΑΟΖ


Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα αναφέρουν προς τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν αποδέχονται τις «μονομερείς», όπως τις χαρακτηρίζουν, συμφωνίες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» με γειτονικές χώρες για τον προσδιορισμό θαλάσσιων ζωνών και την έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες. 

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Λεβέντ Ελέρ, ζητά να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού και να δημοσιευτεί στο επόμενο Δελτίο του Δικαίου της Θάλασσας, επιστολή του «εκπροσώπου» της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», Μεχμέτ Ντανά.  

Πρόκειται για απάντηση των Τουρκοκυπρίων σε επιστολές του μόνιμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, προς τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού, στις οποίες καταγγέλθηκαν «προκλητικές και παράνομες» δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των χωρικών υδάτων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας της Δημοκρατίας της Κύπρου.  

Στην επιστολή η τουρκική-τουρκοκυπριακή πλευρά απορρίπτει ως «μονομερείς» τις συμφωνίες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με χώρες της περιοχής και συγκεκριμένα «συμφωνίες που αφορούν στην κυριαρχία, όπως είναι ο προσδιορισμός ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και η διεξαγωγή ερευνών για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», με το επιχείρημα ότι οι συμφωνίες αυτές έγιναν «πριν από τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος».  

Στην επιστολή προβάλλεται, επίσης, ο ισχυρισμός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προχώρησε σε «Συμφωνία Οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας» με την Τουρκία, στις 21 Σεπτεμβρίου 2011, στο περιθώριο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη και ότι εξέδωσε άδειες διεξαγωγής ερευνών στην Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων το 2011, σε απάντηση «μονομερών» δραστηριοτήτων της ελληνοκυπριακής πλευράς.  

«Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να ερευνήσουμε την ύπαρξη και να εκμεταλλευτούμε τις φυσικές πηγές πλούτου του νησιού, σε συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά, στη βάση της αρχής της δίκαιης και ισότιμης διανομής» υποστηρίζεται στην επιστολή, η οποία φέρει ημερομηνία 30 Μαΐου και κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ.  

Εν τω μεταξύ, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα δώσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την έκθεσή του για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), στην οποία θα κάνει αναφορά και στο Κυπριακό, ενώ το σχετικό ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί προς το τέλος Ιουλίου.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην έδρα του ΟΗΕ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, με αξιωματούχους της Γραμματείας και με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι συντάκτες τόσο της έκθεσης όσο και του σχεδίου ψηφίσματος, που, όπως συνηθίζεται, ετοιμάζουν οι Βρετανοί, θα είναι προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους ώστε να μη δημιουργηθούν «επιπλέον προβλήματα» στις διαπραγματεύσεις.  

Διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, με βάση τις μέχρι τώρα θέσεις των δυο πλευρών, όπως παρουσιάστηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών στη Λευκωσία, «δεν αναμένονται ενθαρρυντικές εξελίξεις».  

Ο Μπαν Κι-μουν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Επίσης, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, λίγες μέρες μετά, θα έχει συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΑ


ΠΗΓΗ.capital.gr