Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Συνέδριο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Βιοντίζελ την Τετάρτη


Εκδήλωση στις Βρυξέλλες, διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βιοντίζελ με θέμα την πολιτική της Ε.Ε. για τις ΑΠΕ και την ενεργειακές επιλογές που θα πραγματοποιήσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια συνδεδεμένες με την πολιτική ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 19 Μαρτίου και φιλοδοξεί να εκδώσει συμπεράσματα τα οποία θα αποβούν χρήσιμα για την συζήτηση που θα πραγματοποιήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20-21 Μαρτίου αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για την ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική της Ε.Ε.

ΠΗΓΗ:.energia.gr

5 πρεσβείες ζήτησαν μετάφραση του ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ»

5 πρεσβείες ζήτησαν μετάφραση του ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ»
Φαίνεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας», το οποίο επιγραμματικά αφορά στο… χτίσιμο της αποκαλούμενης «μικρής ΔΕΗ», έχει προκαλέσει επιχειρηματικό αναβρασμό εντός και εκτός Ελλάδος. 
Εντός γιατί οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι το ν/σ οδηγεί σε ξεπούλημα της ΔΕΗ, χωρίς αυτό –δηλαδή η αποκρατικοποίησή της- να αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και εκτός συνόρων γιατί κάποιοι διαβλέπουν επενδυτική ευκαιρία στην πώληση της δημόσιας επιχείρησης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Σε σημερινό του ρεπορτάζ το οικονομικό πόρταλ Energypress.gr κάνει λόγο για κρούσεις που έχει δεχτεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από 5 πρεσβείες οι οποίες φέρονται να ζήτησαν να λάβουν τη μετάφραση του κειμένου του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» για λογαριασμό των εταιρειών ηλεκτρισμού των αντίστοιχων κρατών. Σύμφωνα πάντα με το Energypress.gr, οι πρεσβείες-αποστολείς των αιτημάτων προέρχονται από χώρες οι οικονομίες των οποίων συγκαταλέγονται στις πλέον ισχυρές του πλανήτη. Ειδικότερα, τα κράτη που φέρονται να ενδιαφέρθηκαν πρώτα μέσω των πρεσβειών τους για τα τεκταινόμενα στη «μικρή ΔΕΗ» είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδιαφέρον να λάβουν μεταφρασμένο το κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου εξέφρασαν οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Σε μία πρώτη ανάγνωση εταιρείες προερχόμενες από τις παραπάνω χώρες οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο παιχνίδι της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ είναι οι ιταλικές Enel και Edison, οι γαλλικές EdF και GdF Suez, οι γερμανικές RWE και Eon. Φυσικά, η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος απέχει παρασάγγας από το να μετουσιωθούν σε πράξη όλα τα παραπάνω, ωστόσο οι οιωνοί δείχνουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει παρά τα δημοσιονομικά προβλήματά της να αποτελεί πιθανό επενδυτικό προορισμό ακόμη και για μεγάλου μεγέθους επενδύσεις, εκτιμώμενης

Το ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ»
Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση για το θέμα περατώθηκε την περασμένη Παρασκευή (14/3) και συνοπτικά το σχέδιο νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» προβλέπει τα εξής:
# Στο άρθρο 1 προβλέπεται η δημιουργία της νέας καθετοποιημένης εταιρίας, προσδιορίζοντας το παραγωγικό μείγμα που θα εισαχθεί σε αυτή.
# Στα άρθρα 2 και 3 προσδιορίζεται η διαδικασία εισφοράς των περιουσιακών στοιχείων που θα αποτελέσουν την περιουσία της νέας εταιρίας και καθορίζεται το περιεχόμενο της σύμβασης απόσχισης της νέας εταιρείας.
# Στο άρθρο 4 προβλέπεται η διαδικασία με την οποία θα γίνει ο υπολογισμός της λογιστικής αξίας (δηλ. το μετοχικό κεφάλαιο) για την ίδρυση της νέας εταιρίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 2166/1993 (εκτίμηση από ειδική επιτροπή).
# Στα άρθρα 5, 6 και 7, προβλέπονται οι διαδικασίες και το περιεχόμενο της ενημέρωσης των μετόχων της ΔΕΗ και της νέας εταιρίας σε σχέση με την απόσχιση, η ανάγκη Έγκρισης της απόσχισης από τις Γενικές Συνελεύσεις και οι διατυπώσεις δημοσιότητας για την ολοκλήρωση της απόσχισης.
# Στο άρθρο 8 προβλέπεται ότι το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που είχε η ΔΕΗ σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία εισφέρονται στη νέα εταιρία και περιέρχονται αυτόματα σε αυτή. Περαιτέρω, στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι η νέα εταιρία υπεισέρχεται αυτόματα στη θέση της ΔΕΗ όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις με τους εργαζόμενους που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρία. Ο προσδιορισμός τού εργατικού δυναμικού και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας μεταφοράς γίνονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ.
# Στο άρθρο 9 προσδιορίζεται η μεταβίβαση στη νέα εταιρία μείγματος συμβάσεων προμήθειας με καταναλωτές κατ΄ αναλογία κι αντιστοιχία με τη ΔΕΗ (δηλ. αντίστοιχο μείγμα συμβάσεων σε ανάλογο ποσοστό από το σύνολο των πελατών της ΔΕΗ). Οι συμβάσεις αυτές της νέας εταιρίας υπόκεινται στο ίδιο ακριβώς νομικό, θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο με αυτές της ΔΕΗ.
# Στο άρθρο 10 προβλέπεται η ταχεία επίλυση διαφορών που σχετίζονται με τη διαδικασία τής απόσχισης προκειμένου να υπάρξει ασφαλές επενδυτικό κλίμα για τη νέα εταιρία.
# Στο άρθρο 11 ρυθμίζονται θέματα ευθύνης της ΔΕΗ για έννομες σχέσεις οι οποίες περνούν στη νέα εταιρία (συμβατικές υποχρεώσεις).
# Στο άρθρο 12 περιέχονται ειδικές ρυθμίσεις αναφορικώς με το διοικητικό και λειτουργικό κόστος της διαδικασίας απόσχισης.

ΠΗΓΗ:iapopsi.gr

Οι Ευρωπαίοι τώρα ανησυχούν για αύξηση των τιμών του φ/α!


Για τον κίνδυνο να αυξηθούν οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία προειδοποιεί ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας της Ιταλίας, της Eni, Πάολο Σκαρόνι.

Σύμφωνα με τον κ. Σκαρόνι,η Ιταλία η Αυστρία και η νότια Γερμανία βρίσκονται σε κίνδυνο, δεδομένου ότι απορροφούν το 16% της κατανάλωσης φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας.

Αναφορικά με τις άλλες περιοχές της Ευρώπης, ο επικεφαλής της Eni εμφανίζεται καθησυχαστικός, καθώς εκτιμά ότι η μείωση της κατανάλωσης λόγω καιρικών συνθηκών και η επαρκής αποθήκευση των αποθεμάτων βοηθούν τις χώρες να αντιμετωπίσουν μια μικρή διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ:defencenet,gr

Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ" ζητά η ΓΣΕΕ


Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, ώστε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας, ζητά η ΓΣΕΕ με επιστολή της.
Η ΓΣΕΕ σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για εκχώρηση της ηλεκτρικής ενέργειας στα ιδιωτικά συμφέροντα, επισημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα και αιτιολογεί την επικινδυνότητα μιας τέτοιας απόφασης τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο και της κοινωνίας.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Λάτσης: για χάρη του Ελληνικού σκέφτεται να αποχωρήσει από τα ΕΛΠΕ


Ημέρα κρίσης η ερχόμενη Τετάρτη για την αποδοχή (ή μη) της οικονομικής προσφοράς της Lamda Development για το Ελληνικό. Κατά πάσα βεβαιότητα στην προγραμματιζόμενη συνεδρίαση του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασισθεί το εύλογον του τιμήματος, με το οικονομικό επιτελείο να προσβλέπει σε μία πιο γενναιόδωρη προσφορά της εταιρείας συμφερόντων Λάτση προκειμένου να αμβλυνθούν ενδεχόμενες πολιτικές αντιδράσεις.
Το τίμημα που φέρεται να προσφέρει η Lamda Development δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 450-500 εκατ. ευρώ, ποσό που δυσχεραίνει τη θέση της κυβέρνησης (και του ΥΠΟΙΚ) καθώς επ' ουδενί ικανοποιεί την πλευρά του Δημοσίου.

Εάν μάλιστα συνεκτιμηθούν ορισμένα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας, το καταβλητέο ποσό μπορεί στη διαδρομή να περιοριστεί σε δραματικά χαμηλότερα επίπεδα. Για αυτό το ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτή μεν την προσφορά, με την αίρεση όμως της υποβολής βελτιωμένου τιμήματος. Παράγοντες της αγοράς αναφέρονται σε εύλογο τίμημα 600 εκατ. ευρώ, αν και αποτελεί κοινό μυστικό πως η κυβέρνηση θα διευκολυνόταν εάν η προσφορά ανέβαινε στο 700 εκατ. ευρώ.

Το πιθανότατο είναι πως η συμφωνία δεν θα χαλάσει, αλλά η Lamda Development πρέπει να ανεβάσει σημαντικά το τίμημα, ενώ κλειδί παραμένουν ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των κεφαλαίων.

Συνεπώς, εύλογο το ερώτημα πώς θα εξευρεθούν τα χρήματα (προφανώς η εισηγμένη δεν διαθέτει τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια, ενώ ο επιχειρηματίας δεν το συνηθίζει να βάζει βαθιά το... χέρι στην τσέπη), με κύκλους της αγοράς να σχετίζουν την υπόθεση ακόμη και με το ενδεχόμενο αποχώρησης της Paneuropean Oil & Industrial Holdings από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ως γνωστόν, η ΡΟ & ΙΗ (συμφερόντων Λάτση) ελέγχει το 40,98% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, που με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία αποτιμάται στα περίπου 930 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ0 ανέρχεται στο 35,47%, ενώ το υπόλοιπο free float σε θεσμικούς, διαχειριστές και λοιπούς επενδυτές.

Υπό προϋποθέσεις η συμφωνία Lamda Developemnt-ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό ενδέχεται να προοιωνίζεται εξελίξεις και στη μετοχική σύνθεση των Ελληνικών Πετρελαίων.

ΠΗΓΗ:enet.gr

Ζημιές σε διυλιστήριο της Ιαπωνίας λόγω σεισμού


Την  επείγουσα διακοπή της λειτουργίας του διϋλιστηρίου το οποίο διαχειρίζεται η Idemitsu Kosan στην Ιαπωνία είχε ως αποτέλεσμα σεισμός 6,3 βαθμών που σημειώθηκε στις 14 Μαρτίου στη χώρα και συγκεκριμένα στο νησί Κιούσου.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εκτεταμένες ζημιές στο διϋλιστήριο χωρητικότητας 120.000 βαρελιών ανά ημέρα, το οποίο παράγει 623.000 τόνους αιθυλενίου σε ετήσια βάση.
Οι αρχές καταγράφουν τις ζημιές στις εγκαταστάσεις, δίχως να είναι γνωστό πότε θα ξαναλειτουργήσει.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αν Βαρδινογιάννης και Λάτσης πλήρωναν τις οφειλές τους..(σ.σ τη μια ρυθμίζουν τα παράνομα δάνεια Νέας Δημοκρατιας και Πασοκ. Την άλλη τις οφειλές των επιχειρηματιών...Μην ξεχάσει ο λαός να τους ψηφίσει...)


Λέμε «αν» γιατί οι οφειλές τους δεν πρόκειται να πληρωθούν, μιας και η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε χθες στα μουλωχτά μια τροπολογία γι αυτόν και μόνο το λόγο. Μια τροπολογία που οι...συγκυβερνώντες αγχωμένα επιχειρούν εδώ και καιρό, με διάφορα τερτίπια και τεχνάσματα, να ψηφίσουν χωρίς να τους πάρουν χαμπάρι.
Είναι οι ίδιοι που με τη χαρακτηριστική επίπλαστη θλίψη επικαλούνται την αναγκαιότητα επιβολής και των πιο σκληρών οικονομικών μέτρων σε μισθωτούς και συνταξιούχους για τη «σωτηρία της πατρίδας».

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες «MOTOR OIL» και «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), των κ.κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη και Σπύρου Λάτση αντίστοιχα, ΔΕΝ πρόκειται να πληρώσουν προς το δημόσιο ποσά που συνολικά υπερβαίνουν τουλάχιστον το 1 δισ ευρώ, για πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν. Και λέμε «τουλάχιστον» γιατί αυτό το -γενναία προς τα κάτω στρογγυλοποιημένο- ποσό προκύπτει μόνο από ελέγχους που έγιναν για τα έτη 2010-2011. Μάλιστα, αν γίνουν διευρυμένοι έλεγχοι σε όλες του αυτού είδους εταιρείες, τα έσοδα που ενδεχομένως θα προέκυπταν για το δημόσιο υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 15 δισ ευρώ.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για τη σκανδαλώδη τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου στο UNFOLLOW: Ο κυβερνήτης Β. Βαρδινογιάννης και η κυβέρνηση των υποτακτικών (επεισόδιο 2)

Ας «λαϊκίσουμε» όμως τώρα, όπως θα 'λεγε και ο μέσος θιασώτης του νεοφιλελευθερισμού.
Ας υιοθετήσουμε προς στιγμήν, χάριν της μνημονιακής ατζέντας και των αντίστοιχων συσχετισμών, τη λογική ότι τα χρέη που μας προσάπτουν είναι δίκαια και πρέπει να πληρωθούν από τις τσέπες μας με τον ένα ή άλλο τρόπο, και ας δούμε ποιά μνημονιακά μέτρα θα γλιτώναμε αν οι κ.κ. Βαρδινογιάννης και Λάτσης πλήρωναν τις οφειλές τους προς το δημόσιο.

Αφήνουμε στην άκρη το προαναφερθέν ποσό των 15 δις, του οποίου η εξοικονόμηση θα κάλυπτε οικονομική τρύπα που αντιστοιχεί σε μέτρα ενός ολόκληρου μνημονίου, μιας και αυτό προκύπτει μόνο από υπολογισμούς.
Θα πάρουμε μόνο αυτό το γενναία, επαναλαμβάνουμε, στρογγυλοποιημένο προς τα κάτω 1 δισεκατομμύριο ευρώ που -συν τοις άλλοις- η χθεσινή ψηφισθείσα τροπολογία στέρησε από τα ταμεία του Δημοσίου. Δεν θα πάμε πολύ πίσω, θα σταθούμε μόνο στα μέτρα του μνημονίου (βαπτισθέν ως «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016») που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά, άμα τη εκλογή της, το Νοέμβριο του 2012.

Περικοπές στους μισθούς (μνημόνιο Σαμαρά)

Αν, λοιπόν, πλήρωναν οι κ.κ. Βαρδινογιάννης και Λάτσης το οφειλόμενο 1 δις €, θα μπορούσαν να αποφευχθούν:

οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, ύψους 130,4 εκ. € 
η κατάργηση των δώρων στον δημόσιο τομέα, ύψους 430,6 εκ. €
οι μειώσεις των μισθών στους ΟΤΑ, ύψους 54,9 εκ. €Δηλαδή, θα μπορούσε να μην στερηθεί το συνολικό ποσό των 615,9 εκ. € από εκατοντάδες οικογένειες εργαζόμενων που τα έχουν ανάγκη και θα έμενε και ένα μπουρμπουάρ στους κ.κ. Βαρδινογιάννη και Λάτση της τάξεως των 384,1 εκ. €.

Περικοπές στις συντάξεις (μνημόνιο Σαμαρά)

Αν πάλι το οφειλόμενο 1 δις € διατίθονταν για να μην επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι, θα μπορούσαν για παράδειγμα:

να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη (μέτρο που απέφερε 631 εκ. €)
να μην πειραχτούν οι παροχές εφάπαξ (μέτρο που απέφερε 247,3 εκ. €)Δηλαδή χιλιάδες συνταξιούχοι θα είχαν συνολικά 878,3 εκ. € επιπλέον για τις ανάγκες τους και το μπουρμπουάρ στους κ.κ. Βαρδινογιάννη και Λάτση θα ανέρχονταν στα 121,7 εκ. €.

Περικοπές σε κοινωνικές παροχές και στην Υγεία (μνημόνιο Σαμαρά)

Σε περίπτωση που το οφειλόμενο 1 δις αφιερωνόταν για την αποφυγή των περικοπών στις κοινωνικές παροχές και στην Υγεία, τότε

δεν θα στερούνταν τα κοινωνικά επιδόματα το συνολικό ποσό των 210,5 εκ. € (δηλαδή από συντάξεις ανασφάλιστων ηλικιωμένων, οικογενειακά επιδόματα, ειδικά επιδόματα ανεργίας κλπ)
82 εκ. € θα παρέμεναν στο ταμείο για τις αποζημιώσεις μετακίνησης ασθενών 
δεν θα περικόπτονταν 455 εκ. € από την υγειονομική περίθαλψη (φάρμακα, λειτουργικές δαπάνες νοσοκομείων κλπ.) Και αν συμπεριλαμβάναμε και την αποφυγή των περικοπών στην Εκπαίδευση (122,6 εκ. €) και στις ΔΕΚΟ (248,7 εκ. €), τότε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, άποροι, οικογένειες, ασθενείς, μαθητές κλπ., δεν θα υφίσταντο τις ανέχειες που βιώνουν σε αυτό το βαθμό σήμερα. Βέβαια για τους κ.κ. Βαρδινογιάννη και Λάτση, στην περίπτωση αυτή, δεν θα έβγαινε μπουρμπουάρ γιατί το συνολικό ποσό θα ανέρχονταν περίπου στα 1,1 δις €. Αλλά, όσο να 'ναι, με λίγη καλή θέληση, μια χρυσή τομή θα μπορούσε να βρεθεί.

Όλοι οι παραπάνω αριθμοί είναι από τον Προϋπολογισμό του 2013 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο και με άλλα παραδείγματα για μνημονιακά μέτρα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν πλήρωναν αυτοί οι κύριοι τις οφειλές τους -όπως για παράδειγμα την αποφυγή της μείωσης των φορολογικών επιστροφών στους αγρότες- αλλά το σταματάμε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι αυτά αρκούν για να γίνει κατανοητό για πόσο κορόιδα έχουν οι κυβερνώντες και οι ολιγάρχες τους κοινούς θνητούς.

Επίσης, έχοντας πάντα υπόψιν το χαρισμένο -συμβολικό- 1 δις., αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τον Σίμο Κεδίκογλου, με το κλείσιμο της ΕΡΤ εξοικονομήθηκαν 100 εκ. €. Ενώ οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που ξημεροβραδιάζονται εδώ και μήνες στους δρόμους, απολύθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να εξοικονομηθούν 2,5 εκ. €.
Αυτά τα ολίγα και καλή ψήφο.

ΖΟΟRNALISTAS 

ΠΗΓΗ:exofitsio.blogspot.gr

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για μια χρονιά ακόμα στηρίζουν τις ευπαθείς ομάδες



Στα Κεντρικά Γραφεία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στην Αθήνα και, αντίστοιχα στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωφελών οργανώσεων που επελέγησαν να υποστηριχθούν αυτή τη χρονιά, αντί Χριστουγεννιάτικων  εταιρικών εορτών και δώρων, από τον Όμιλο.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Κωστόπουλος, στελέχη του Ομίλου και εκπρόσωποι των εργαζομένων. Ο κ. Κωστόπουλος στη σύντομη ομιλία του, αφού εξήρε το κοινωνικό έργο των κοινωφελών οργανώσεων, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και τον τρόπο που ο Όμιλος συνεχίζει να στηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε.

Στις κοινωφελείς οργανώσεις  που ενισχύθηκαν από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ περιλαμβάνονται, αυτή τη χρονιά, για την Αθήνα:
  • Σωματείο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά»
  • Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Δ. Αττικής «Τριπτόλεμος»
  • Σύλλογος Προστασίας & Αρωγής Παιδιών με εγκεφαλικές κακώσεις ΑμεΑ Μεγάρων
  • Πανελλήνια Ένωση Σπάνιων Παθήσεων
  • Πανελλήνιος Σύλλογος για άτομα με εγκεφαλική παράλυση & σύνδρομο Down «Φροντίδα»
  • Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας
  • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες «Πίστη»
  • Μερόπειο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα
  • Φιλανθρωπικό & Αθλητικό Σωματείο «Αγιος Χριστόφορος»
  • Το Χαμόγελο του Παιδιού
  • Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα»
  • Ελληνική Εταιρεία Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων-ΕΛΕΠΑΠ
Αντίστοιχα για τη Θεσσαλονίκη:
  •  Ίδρυμα Ορφανοτροφείο «Η Μέλισσα»
  • ΚΑΑΠΑ Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Θεσσαλονίκης «Αγιος Δημήτριος»
  • «Πηγή Ζωής» Σύνδεσμος Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και φίλων των ατόμων με μεσογειακή αναιμία.
Η αλληλεγγύη και η κοινωνική προσφορά, τόσο από την πλευρά των κοινωφελών οργανώσεων όσο και από την πλευρά των εταιρειών,  προσφέρουν ελπίδα αλλά και ουσιαστική στήριξη στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα στη σημερινή δυσχερή συγκυρία.

ΠΗΓΗ : .hellenic-petroleum.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ - ΕΝΩΤΙΚΗΣ Σ.Κ.



 
Συναδέλφισσες, -οι

Μετά από 5 συναντήσεις διαπραγμάτευσης χωρίς αποτέλεσμα και τις μαζικές και καθοριστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην 4ωρη στάση, τις δύο 48ωρες απεργίες που ακολούθησαν και απόφαση για την 10ήμερη, η εταιρεία αναγκάστηκε να μπει σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με το Σωματείο μας και να φτάσουμε τελικά στην συμφωνία για τριετή ΕΣΣΕ που όλοι γνωρίζετε.
Με την συμφωνία αυτή κατοχυρώνονται σε βάθος τριετίας, το σύνολο των μισθολογικών ρυθμίσεων, πριμ παραγωγής, τριετίες, 15ετίες, πολυετίες, επιδόματα, δώρα, αποζημίωση αποχώρησης και κυρίως ισότιμη αντιμετώπιση για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς διαχωρισμούς και διασπάσεις σε τεχνικούς ή διοικητικούς,  ημερήσιους ή βάρδια κλπ.
Αυτό το αποτέλεσμα δεν ήρθε εύκολα και κυρίως δεν επιτεύχθηκε χωρίς κόστος. Στη συμφωνία αυτή προβλέπονται μειώσεις σε βοηθήματα παιδιών, γάμου, αποζημιώσεις μετακινήσεων, δρομολογίων λεωφορείων, βρεφονηπιακών, αλλά και προσωρινή αναστολή σε χρονοεπίδομα, εκδρομή, Groupama,  δωροεπιταγές, το 90% των οποίων επανενεργοποιείται τον δεύτερο ή τον τρίτο χρόνο της ΕΣΣΕ.
Εκτιμώντας την συμφωνία αυτή στο σύνολό της, στην σημερινή δραματική συγκυρία της γενικής διάλυσης  των Συμβάσεων, των εργασιακών δικαιωμάτων και γενικότερα της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, πιστεύουμε πως η προτεινόμενη ΕΣΣΕ αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία του Σωματείου και όλων των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Επιτυχία γιατί με την συσπείρωσή τους και την αποφασιστική και αγωνιστική τους στάση, επέβαλαν αυτή την εξέλιξη, και κέρδισαν για ακόμη μία φορά τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια που δικαιούνται. Και όλα αυτά όταν όλοι ξέρουμε πως απέναντί μας δεν είχαμε μόνο την εργοδοσία και τα σχέδιά της. Απέναντί μας είχαμε τα Μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους που επιβάλουν την ισοπέδωση των δικαιωμάτων και την διάλυση της ζωής μας.
Συναδέλφισσες, -οι
Για όσα φοβερά και τρομερά γράφονται και ακούγονται, για «προδοσίες», «στημένα παιχνίδια», και παράκαμψη διαδικασιών!!!  έχουμε  να πούμε τα εξής:
·         Οι Συμβάσεις δεν υπογράφονται σε «γυάλα», σε κενό αέρος. Κάθε Σύμβαση αντικατοπτρίζει τον συσχετισμό δύναμης, το περιβάλλον και τις συνθήκες μέσα στις οποίες εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις.
·         Οι απεργίες που αποφασίζουν οι εργαζόμενοι δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε εύκολα παιχνίδια. Είναι το πιο σοβαρό αλλά και ύστατο όπλο πίεσης των εργαζομένων προς τους εργοδότες, για να αντιμετωπίζουν τις σε βάρος τους μεθοδεύσεις και επιθέσεις και να κατοχυρώνουν δικαιώματα. Έτσι, την στιγμή που υπό την πίεση των κινητοποιήσεών μας, η Εταιρεία προσήλθε σε ουσιαστική διαβούλευση, ήταν αυτονόητη η 24ωρη αναβολή της προκήρυξης της 10ήμερης απεργίας μας, για να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει κάποια συμφωνία. Όσοι νομίζουν ότι σήμερα, οι καιροί επιτρέπουν παιχνίδια και τυχοδιωκτισμούς στις πλάτες των εργαζομένων, είναι τουλάχιστον ανεύθυνοι και εν τέλει επικίνδυνοι για τα συμφέροντα, τη δουλειά και την ζωή των εργαζομένων.
·         Τέλος, για το θέμα των ψηφοφοριών και το κατά πόσο είναι «εκβιασμός» η έγκριση της νέας ΕΣΣΕ από την Γενική Συνέλευση με την συμμετοχή όλων των μελών του Σωματείου, τί να πει κανείς !!!
Αποτελεί προσβολή για τους εργαζόμενους να τους θεωρούν «ανώριμα παιδάκια», που ... εκβιάζονται όταν καλούνται μέσα από Γενική Συνέλευση να εγκρίνουν ή όχι, μια τόσο σημαντική συμφωνία για την δουλειά και τη ζωή τους.
Εκτός αυτού, αν τα μισά από όσα υποκριτικά καταγγέλλουν σε βάρος του Προεδρείου του Σωματείου ήταν αλήθεια, θα έπρεπε να μάζευαν ήδη υπογραφές για συνέλευση με θέμα την μομφή και καθαίρεση του προεδρείου!! Αλλά δυστυχώς, αυτό που φαίνεται πλέον, είναι πως για μια ακόμη φορά, η μειοψηφία του Δ.Σ. (ΣΚΕΕΠ, Αγων. Μέτωπο, ΔΑΚΕ), για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους, επενδύουν στην αποτυχία και την ήττα του Σωματείου και της προσπάθειας για υπογραφή νέας ΕΣΣΕ και τώρα που δεν τους βγαίνει ο σχεδιασμός, προσπαθούν πάλι να τρελάνουν τον κόσμο με υπερβολές και ψέματα.
Σαν Ενιαία – Ενωτική Σ.Κ. πιστεύουμε πως η συμφωνία που καλούμαστε να εγκρίνουμε στις 26 και 27 Μαρτίου 2014, είναι μια πολύ σημαντική και κρίσιμη συμφωνία για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, και αυτό θα φανεί όπως και με την προηγούμενη ΕΣΣΕ, στην διάρκεια της τριετίας που θα ισχύσει.
Σας καλούμε να την υπερψηφίσετε και να την υπερασπιστείτε, γιατί θα δεχθεί επιθέσεις και μετά την υπογραφή της, από εχθρούς αλλά και «φίλους».
Και να είστε σίγουροι πως και αυτή η ΕΣΣΕ, θα αναδειχθεί σε πολύτιμο όπλο υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, που σε συνδυασμό με την συμφωνία για τον Εσωτερικό μας Κανονισμό, θα εξασφαλίζει την ζωή και την αξιοπρέπεια όλων των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, σε καιρούς που τίποτε δεν μένει όρθιο....