Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Διαψεύδουν ότι μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας



Η τουρκική εταιρία μεταφοράς φυσικού αερίου Naturgaz διέψευσε σήμερα ότι μεταφέρει ιρανικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Ελλάδας, μια ανακοίνωση η οποία θέτει εν αμφιβόλω τα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο σε ιρανικές εισαγωγές που όμως μπορεί να αποδειχθούν ανύπαρκτες. 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Naturgaz, Αλί Αρίφ Ακτίρκ, δήλωσε ότι το αέριο που εισάγεται από το Ιράν στην Τουρκία βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων καταναλώνεται στο εσωτερικό, πολύ μακριά από τα σύνορα με την Ελλάδα. 
«Στην πράξη, το ιρανικό αέριο δεν φθάνει στην Ελλάδα», είπε ο Ακτίρκ, προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος του καταναλώνεται σε περιοχές της Τουρκίας οι οποίες γειτνιάζουν με το Ιράν. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να απαγορεύσει τις εισαγωγές ιρανικού αερίου στο πλαίσιο ενός πακέτου νέων μέτρων με στόχο να ενταθεί η πίεση στην Ισλαμική Δημοκρατία σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα. 
Διπλωμάτες από κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν ένα πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν, με στόχο την επίσημη υιοθέτηση τους στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης την 15η Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. 
Ο Ακτίρκ είπε ότι το αέριο που εξάγεται από τη Τουρκία στην Ελλάδα είναι πιο πιθανό να είναι ρωσικής προέλευσης. Η Ρωσία είναι βασικός προμηθευτής της Τουρκίας όπως και το Αζερμπαϊτζάν. 
Οι ρωσικοί αγωγοί μεταφοράς του εξαγόμενου αερίου στην Τουρκία φθάνουν σε ένα σημείο πολύ κοντά στην μεθόριο με την Ελλάδα. 
Η Τουρκία έχει συμβατική υποχρέωση να εξάγει προκαθορισμένη ποσότητα 750 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου στην Ελλάδα ετησίως βάσει συμφωνίας του 2007 αλλά στην πράξη στέλνει μικρότερες ποσότητες. Το 2011 της διέθεσε μόλις 714 εκατ. μ3, σύμφωνα με τον αναλυτή Ναζ Μάσραφ του Eurasia Group. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου