Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Πίσω στο χθες



Μέρες τώρα ψάχνω να βρω ένα θέμα επίκαιρο που ν’ αφορά στα πολιτικά τεκταινόμενα και στην κρίση που έχουμε σε όλους τους τομείς πλέον. Μα η πένα δεν έβρισκε μελάνι. Οι λέξεις δεν είχαν ψυχή. Κι εγώ δεν είχα διάθεση να γράψω. Είναι που έπαψα πια να κάνω όνειρα. Είναι που φοβάμαι να ελπίζω.

Έτσι, λοιπόν, αυθόρμητα γύρισα πίσω… Στα παιδικά ηλιόλουστα καλοκαίρια μου. Στο χωριό που έζησα τις πιο αθώες κι όμορφες στιγμές της ζωής μου. Πίσω, στην ανεμελιά, στα γέλια και στις φωνές της παρέας, κάτω από τον καυτό ήλιο. Στο παιχνίδι εκείνο, στον περίβολο της Εκκλησίας, που ακόμα ηχεί στ’ αυτιά μου. «Στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα, 1,2,3, στοπ!» Πίσω, στο κυνηγητό που έπεσα κι έγδαρα τα γόνατά μου κι αντί να κλαίω για το αίμα, στενοχωριόμουν για τα ολοκαίνουρια ρούχα που λέρωσα. Στην παιδική αφέλεια που με έκανε να πιστεύω πως αν δεν φας όλο σου το φαγητό, χάνεις τη δύναμή σου!
Πίσω, σ’ όλες εκείνες τις στιγμές που μύριζαν αγιόκλημα και γιασεμί, ανεμελιά κι αγάπη. Ξανάζησα την κάθε στιγμή με τη μυρωδιά αυτή να με συντροφεύει. Και έκλαψα. Γιατί συνειδητοποίησα πως δεν έπαψα μόνο να ονειρεύομαι. Έπαψα να γελάω, να παίζω, να πιστεύω, να βλέπω, να χαίρομαι, να υπάρχω, να νιώθω, να μυρίζω. Αναρωτήθηκα πόσοι από εμάς έχουμε πάψει πια να κάνουμε όλα αυτά τα παραπάνω. Ουσιαστικά, όχι από συνήθεια απλή. Και τσάκωσα τον εαυτό μου να θέλει όσο τίποτα να γυρίσει πίσω. Στο χωριό των αναμνήσεών μου, σαν παιδί, χωρίς τις έγνοιες και τις δυσκολίες αυτής της εποχής, μακριά από τον κρίση και τους δήθεν εθνοσωτήρες.
Να γυρίσω πίσω. Ν’ ακούσω τα ξέγνοιαστα γέλια. Να παίξω κάτω από τον ήλιο. Να φωνάξω πως η ζωή είναι ωραία. Να κλάψω για τα ρούχα που λέρωσα κι όχι για τα όνειρα που πέθαναν. Να μυρίσω ξανά αγιόκλημα και γιασεμί.
*Η Ζωή Αλεξαντωνάκη είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης 
ΠΗΓΗ:aixmi.gr

Εφάπαξ: τσεκούρι 22,6% για μετά το 2010 και εισφορά σε όσους το πήραν μετά το 1995!



17 χρόνια μετά ... θα βρεθούν να πληρώνουν τα σπασμένα κάποιοι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο εκτός από το τσεκούρι... 
που θα πέσει στα εφάπαξ (αναδρομικά) σε όσους έχουν κάνει αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου του 2010, χιλιάδες ακόμη συνταξιούχοι θα θα υποστούν μείωση στις συντάξεις τους.
Πρόκειται για εκείνους που πήραν εφάπαξ μετά το 1995 οπότε και αυξήθηκε το ποσό κατά 40%
Σύμφωνα με την “Ημερησία” εξετάζονται τώρα δύο σενάρια για τις κρατήσεις.
Το πρώτο σενάριο που έχει εισηγηθεί η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας προβλέπει την παρακράτηση από τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων κλιμακωτής εισφοράς από 1% έως 3% από τα 500 ευρώ και πάνω ως εξής:
•Εως 500 ευρώ καμία παρακράτηση.
•Από τα 500,01 ευρώ - 1.000 ευρώ εισφορά 1%.
•Από τα 1.000,01 ευρώ - 1.500 ευρώ 1,5%.
•Από τα 1.500,01 ευρώ - 2.000 ευρώ εισφορά 2%.
•Από τα 2.000,01 ευρώ και πάνω εισφορά 3%.
Το δεύτερο σενάριο επιβάλλει ενιαία εισφορά 1%, χωρίς εξαίρεση, δηλ. από το πρώτο ευρώ της σύνταξης και για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Με βάση το πρώτο σενάριο συνταξιούχος με 1.400 ευρώ σύνταξη θα καταβάλλει 21 ευρώ το μήνα και 252 ευρώ το χρόνο. Με το δεύτερο σενάριο ο συνταξιούχος θα αποδίδει στο Ταμείο 14 ευρώ το μήνα και 168 ευρώ τον χρόνο. Το δεύτερο σενάριο, ωστόσο, επιβάλλει εισφορά και σε συντάξεις των 500 ευρώ (5 ευρώ τον μήνα και 60 ευρώ τον χρόνο). 
ΠΗΓΗ:newsit.gr

Merrill Lynch: Αναβαθμίζει ΕΛΠΕ σε Neutral



Σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων σε neutral προχώρησεη Merrill Lynch σε έκθεσήτης όπου τονίζει ότι η μετοχή της Motor Oil παραμένει μια από τις κορυφαίες της επιλογές.
Ειδικότερα για τα ΕΛΠΕ, ανεβάζει την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή του 2012 και του 2013 κατά 17% στα 0,74 και 0,91 ευρώ αντίστοιχα. Ανεβάζει δε την τιμή-στόχο για τη μετοχή κατά 11% στα 6 ευρώ.
Παράλληλα, ο οίκος αναβαθμίζει την πρόβλεψη για τα κέρδη ανά μετοχή 2012 της Motor Oil κατά 2% στα 1,32 ευρώ ενώ ανεβάζει και την τιμή-στόχο στα 8,7 ευρώ -διαβλέποντας περιθώριο ανόδου της μετοχής κατά 75%. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ: "Όχι άλλα μέτρα"...



Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή της επισημαίνει την ανάγκη να μην υπάρξουν νέα μέτρα, τονίζοντας ότι το μέλλον των Ελλήνων παρουσιάζεται ζοφερό και αδιέξοδο. Καλεί δε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τις ευθύνες του. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:... 
"Για μια ακόμη φορά καλούνται τα συνήθη υποζύγια να πληρώσουν τις αστοχίες και τις ανεπάρκειες της κυβερνητικής πολιτικής ηγεσίας. Μέτρα – φωτιά περιμένουν τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών και ιδιαίτερα της κυρίας Μέρκελ.
Την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά στενάζουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση ο λογαριασμός των περικοπών αυξάνεται και θα καταλήξει γύρω στα 15 δις. ευρώ επειδή η κυβέρνηση αδυνατεί να καλύψει τα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές. Με περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, με την εφεδρεία, με την εξαφάνιση των κοινωνικών επιδομάτων, με διάλυση της υγείας και της παιδείας δεν λύνεται το οικονομικό πρόβλημα της χώρας αλλά επιδεινώνεται. Το μέλλον των Ελλήνων παρουσιάζεται ζοφερό και αδιέξοδο. Η σωτηρία της χώρας απαιτεί οι Έλληνες να είναι όρθιοι και παραγωγικοί.
Γι' αυτό πρέπει να αλλάξει η συνταγή για να γίνει βιώσιμο το χρέος.
Η κυβερνητική τριανδρία οφείλει να αλλάξει γραμμή πλεύσης και αντί για διαρκή λιτότητα να απαιτήσει τη σύνταξη μιας νέας συμφωνίας για την βιωσιμότητα του χρέους που θα λαμβάνει υπόψη της την αύξηση της ύφεσης το 2013, 2014 και 2015.
Χρειάζεται ένα νέο κούρεμα και αναδιάρθρωση ώστε να υπάρξει προοπτική ανάπτυξης. Με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την ύφεση να βαθαίνει, η χώρα όχι μόνο κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, αλλά μόνο δάκρυα και αίμα περιμένουν του Έλληνες. Χωρίς λοιπόν την σύνταξη μιας νέας συμφωνίας δεν μπορούν ούτε να παρθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα αλλά ούτε και να εφαρμοσθούν. Κάθε εφαρμογή νέου μέτρου οφείλει να οδηγεί στην δυνατότητα ανακούφισης του λαού και όχι στην ασφυξία του.
Το μαρτύριο του ελληνικού λαού πρέπει να σταματήσει και αυτό πρέπει να είναι το μέλημα των υπεύθυνων πολιτικών ηγετών. Την ώρα που οι φωνές στην Ευρώπη υπέρ της χώρας μας πληθαίνουν δεν γίνεται η κυβερνητική ηγεσία της χώρας να σκύβει και άλλο το κεφάλι στις απαιτήσεις των τροϊκανών.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ επισημαίνει τέλος ότι οι αντοχές των εργαζομένων έχουν φτάσει στο ακρότατο σημείο και αυτό αποτελεί την ουσιαστική κόκκινη γραμμή. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Ή θα υποταχθούμε πλήρως στην ασύδοτη και καταστροφική “δημοκρατία των αγορών” ή θα απαιτήσουμε από τους εταίρους μια συνολική λύση στο χρέος της ευρωζώνης για να μπορέσουμε να ζήσουμε με στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Ούτε η Ευρώπη μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα αλλά ούτε και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη. Το πρόβλημα μας είναι κυρίως πολιτικό και όχι οικονομικό.
Γι' αυτό καλούμε τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την επίλυσή του γιατί δύσκολα οι εργαζόμενοι θα ανεχτούν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ ένα ακόμη πισωγύρισμα. Γνωρίζουμε να αγωνιζόμαστε αλλά όχι να υποτασσόμεθα σε αυταρχικές και ετσιθελικές πολιτικές. Χρέος μας είναι να ανασυστήσουμε την Ελλάδα και όχι να την εξαθλιώσουμε ικανοποιώντας τους δανειστές. 
ΠΗΓΗ:nonews-news.blogspot.gr

Μόσιαλος για Σαμαρά :Τον Ιανουάριο του 2010 το έπαιζε 'πατριώτης'...



Τον Ιανουαριο του 2010 το έπαιζε 'πατριώτης' και κατήγγειλε την τότε κυβέρνηση ότι θα πουλούσε τα νησιά και την περιουσία της χώρας. Ακολούθησε ο γνωστός κυβερνητικός υπέρμετρος πανικός. Τώρα o εθνοπατριώτης βγάζει πωλητήρια. Στο ενδιάμεσο
υπήρξαν τα Ζάππεια I-III που τα έφαγε το χρονοντούλαπο της ιστορίας και μια ανεύθυνη αντιπολιτευτική στρατηγική. Ηθελε εκλογές στις 18 Φεβρουαρίου, δεν ήθελε να υπογράψει τις δεσμεύσεις της χώρας και προκάλεσε 2 εκλογικές αναμετρήσεις που μεγάλωσαν το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Τώρα θα πάρει περισσότερα μέτρα από αυτά που δεν ήθελε να εγγυηθεί τον Φεβρουάριο. Δραματοποιεί τους τόνους, ενώ έχει να χειριστεί ελλειμμα 5 δισ. (σε σύγκριση με 4 δισ. τον Δεκέμβριο του 2011 και 25 δισ. τον Δεκέμβριο 2009). Παρά ταύτα, η χώρα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη. Μετά θα χρειαστεί ενα άλλο πολιτικό σύστημα. 
ΠΗΓΗ:exomatiakaivlepo.blogspot.com

38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ



Σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, με κεντρικό σύνθημα «Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται… Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία». Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί το Σεπτέμβρη σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ίλιον, στις 13-14 και 15 Σεπτέμβρη. 
Το 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, απ’ άκρη σ’ άκρη, σ όλη τη χώρα θα είναι για ακόμα μια χρονιά το αντάμωμα της ελπίδας και του αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Είναι η συνάντηση όλων εκείνων που «δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό», που «βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο». Θα ενώσουν τη φωνή τους οι χιλιάδες νέοι και νέες που οι ανάγκες τους, τα όνειρά τους, οι ελπίδες τους δε χωράνε στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της χρεοκοπίας του λαού. 
«Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται… (Γκόρκι) 
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία…» (Μπρεχτ)  
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Ακτιβιστές της Greenpeace αποβιβάστηκαν σε θαλάσσια πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου



Οι ακτιβιστές ανέβηκαν στους πυργίσκους της πλατφόρμας Prirazlomnaya στη θάλασσα της Πετσόρα. Μαζί τους ανέβηκε στον πυργίσκο και ο Κούμι Νάιντου, εκτελεστικός διευθυντής Greenpeace International.
Στα έγγραφα για την αδειοδότηση της λειτουργίας της πλατφόρμας αναφέρεται ότι η πιθανότητα τρομοκρατικής απειλής είναι εξαιρετικά μικρή, διότι η εγκατάσταση βρίσκεται μακριά από άλλες υποδομές. Στην πραγματικότητα η πλατφόρμα αποδείχθηκε ανέτοιμη για την επίσκεψη των «φιλοξενούμενών» της. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Τα φωτοβολταϊκά εξοικονομούν εκατομμύρια τόνους πόσιμου νερού



Η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά όχι μόνο υποκαθιστά την παραγωγή από τις συμβατικές, ρυπογόνες πηγές, αλλά και συμβάλλει στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων τόνων πόσιμου νερού κάθε χρόνο.
Εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ κάθε Κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί πάνω από δυόμιση λίτρα πόσιμου νερού.
Το μέσο νοικοκυριό στις ΗΠΑ καταναλώνει 11.500 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού ετησίως το οποίο μεταφράζεται σε  26,5 εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως, αρκετά για την επιβίωση 147 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι συμβατικές μέθοδοι ηλεκτροπαραγωγής χρησιμοποιούν νερό για διάφορες χρήσεις αλλά κυρίως για την ψύξη των συστημάτων. Συνηθέστερα, το νερό εξατμίζεται αντί να καθαρίζεται και να επαναχρησιμοποιείται με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι πόροι.
Το πρόβλημα αποκτά τεράστιες διαστάσεις δεδομένου ότι μόνο το 1% του νερού στον πλανήτη είναι πόσιμο και η ζήτηση αυξάνεται γεωμετρικά σε αναλογία με την αύξηση του πληθυσμού.
Έτσι, η μετάβαση σε μια καθαρή ενεργειακή οικονομία βασισμένη στις ΑΠΕ συνδυάζεται με παράπλευρα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.
ΠΗΓΗ:econews.gr

Εξαντλείται ο ορυκτός πλούτος της Αυστραλίας



Μια από τις κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας της Αυστραλίας, ο ορυκτός της πλούτος, βρίσκεται κοντά στο τέλος της, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού της κυβέρνησης.
«Πρέπει να καταλάβουμε, ότι η ‘έκρηξη’ στην εξόρυξη πρώτων υλών τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά ο Martin Ferguson, μην παραλείποντας να δηλώσει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος ήταν κερδοφόρος, ελκύοντας επενδύσεις απ’ όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, ο Αυστραλός υπουργός αναφέρθηκε στις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που επηρέασαν και την Αυστραλία – η ζήτηση για άνθρακα και άλλα μεταλλεύματα, είπε, πρόκειται να πληγεί.
Από την άλλη, υπάρχουν και ορισμένοι που διαφωνούν, ακόμη και εντός της κυβέρνησης, όπως η υπουργός Οικονομικών, Penny Wong: «Νομίζω ότι η ανάπτυξη στην εξόρυξη έχει ακόμη πολύ δρόμο. Περίπου μισό τρισεκατομμύριο δολάρια αναμένεται να εισρεύσει για την κατασκευή αγωγών και περισσότερα από τα μισά για περαιτέρω τεχνολογικές κατασκευές».
Βέβαια η βιομηχανία δε συμμερίζεται τέτοιες αισιόδοξες προοπτικές καθώς, μεταξύ των «παικτών» του χώρου, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την επιβολή φόρων στους ορυκτούς πόρους και στον άνθρακα.
Σύμφωνα με νόμο, η κυβέρνηση πρόκειται να επιβάλει φόρο 30% στις εξορυκτικές εταιρείες που εμφανίζουν ετήσια κέρδη πάνω από 79 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Πολλές από αυτές διαμαρτύρονται όχι μόνο για τις πιθανές ζημιές στην κερδοφορία τους αλλά και για την μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους σε σχέση με «παίκτες» από το εξωτερικό.
Τον κώδωνα του κινδύνου έχουν κρούσει αρκετοί πολιτικοί της χώρας οι οποίοι διαφωνούν με τις επιβαλλόμενες πολιτικές· ο κολοσσός για παράδειγμα της BHP Billiton, λένε, δεν πρόκειται να περιμένει την αυστραλιανή κυβέρνηση, έχει πολλές επενδυτικές επιλογές παγκοσμίως. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΣΑ Κλείνει το ΤΥΠΑΤΕ, μετά από 75 χρόνια λειτουργίας


Κλείνει το ΤΥΠΑΤΕ, μετά από 75 χρόνια λειτουργίας
«Η πρόσφατη πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς φαίνεται πως είχε παράπλευρες απώλειες» αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καθώς όπως υποστηρίζει «υπάρχουν πληροφορίες ότι το Ταμείο Υγείας του Προσωπικού της ΑΤΕ, που λειτουργεί επιτυχημένα επί 75 και πλέον χρόνια, διαλύεται και οι 180 περίπου εργαζόμενοι (διοικητικοί και υγειονομικοί) που απασχολούνται σ' αυτό μένουν ξεκρέμαστοι».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Για μια ακόμη φορά τίθεται σε αμφισβήτηση η ανακοίνωση της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος που διεμήνυαν σ' όλους τους τόνους ότι κατά την πώληση λήφθηκε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι δεν πρόκειται να απολυθεί «κανένας εργαζόμενος».
Σημειώνεται πως το ΤΥΠΑΤΕ είναι αυτοδιαχειριζόμενο, με εκλεγμένο από τους υπαλλήλους της τράπεζας Δ.Σ. και αποτελεί θετικό παράδειγμα για τους αντίστοιχους κακοδιαχειριζόμενους κρατικούς φορείς παροχής περίθαλψης. Αλλωστε είναι από τους ελάχιστους φορείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης με αυτοτελές επιστημονικό έργο που έχει παρουσιαστεί σε παγκόσμια ιατρικά συνέδρια.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός από τον Τύπο έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς με την οποία ζητεί τη συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου. Η επιστολή αυτή δημοσιεύεται παρακάτω.
Προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ.
του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς
κ. Μιχάλη Σάλλα
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το νόμιμο και το ηθικό.



Περισσεύει πια η υποκρισία στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Ξαφνικά όλοι ανακάλυψαν ότι οι πολιτικοί διορίζουν τους συγγενείς τους. Γιατί άραγε; ποιους θα περιμέναμε να διορίσουν σε ένα οικογενειοκρατικό πολίτευμα;
Για τους δικούς της λόγους, η κατασκευασμένη από τα ΜΜΕ επικαιρότητα, ανακάλυψε,....
εντελώς ξαφνικά,  κάποιους πολιτικούς που έκαναν διορισμό συγγενών και όλοι δήθεν «πέφτουμε από τα σύννεφα». Άρχισε λοιπόν και πάλι να γίνεται λόγος για το νόμιμο και ηθικό.  
Αυτή η συζήτηση είναι υποκριτική. Υποκινείται από το ίδιο το πολιτικό σύστημα προκειμένου να εκτεθούν ορισμένοι ως εξιλαστήρια θύματα και να την γλιτώσει στο σύνολό του το οικογενειοκρατικό πολίτευμα.
Τι θα πεί νόμιμο και ηθικό; Το νόμιμο είναι νόμος του κράτους και πρέπει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από όλους. Και το νόμιμο λέει ότι οι πολιτικοί δικαιούνται να διορίζουν όποιον θέλουν. Αντίθετα το ηθικό είναι πιο υποκειμενικό.
Μεταβάλλεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με την κοινωνική ή θρησκευτική ομάδα που ανήκει, ανάλογα με τη χρονική στιγμή και ανάλογα με τις συγκυρίες.
Επομένως εκείνο που εμείς πρέπει να στηλιτεύσουμε, δεν είναι οι ηθικές αναστολές του όποιου πολιτικού, οι οποίες και αυτές είναι φυσικά σημαντικές, αλλά κυρίως το πολιτικό σύστημα που ψηφίζει αυτούς τους νόμους.
Στη βάση αυτή βγήκε και ο κ. Σαμαράς και απαγόρευσε να διορίζονται συγγενείς των πολιτικών μέχρι του δευτέρου βαθμού. Όμως, πρώτον για να ισχύει αυτή η απόφαση θα πρέπει να γίνει νόμος του κράτους και δεύτερον αφενός δεν μας είπε τίποτα ο πρωθυπουργός για τους διορισθέντες κατά το παρελθόν και αφετέρου αφήνει παράθυρο να γίνονται διορισμοί από τον δεύτερο βαθμό και πάνω, δηλαδή ανιψιών, εξαδέλφων, θείων κ.λ.π.  

ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.gr

ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ !...



Κάτι θετικό συντελείται στον Βορρά της Ευρώπης.
Αφού η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία πρωτοστάτησαν στις επιθέσεις κατά του φτωχού Νότου, αντιλαμβάνονται μόλις τώρα ότι ο διαχωρισμός βλάπτει και τις ίδιες τις χώρες, καθώς υπονομεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρώτα ήρθε η κίνηση Βεστερβέλε για κοινή παρέμβαση με όλους τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας υπέρ της ενότητας της Ευρώπης.
Και χθες πάλι με πρωτοβουλία Βεστερβέλε, το Βερολίνο και οι τρεις χώρες της Βαλτικής με κοινή ανακοίνωση προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες μιας ρήξης Βορρά-Νότου.
«Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους Ευρωπαίους γείτονες και η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, είναι το κοινό μας σχέδιο και η βάση της κοινότητάς μας».
«Η συνεργασία στην Ευρώπη δεν είναι κάτι που μπορούμε να θεωρήσουμε κεκτημένο, όπως μας υπενθυμίζει η κρίση του χρέους. Έχει εξελιχθεί σε μια βαθιά κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης», εκτιμούν οι υπουργοί Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε (Γερμανία), Αντρόνιους Αζούμπαλις (Λιθουανία), Έντγκαρς Ρίνκεβιτς (Λετονία και Ούρμας Πάετ (Εσθονία).
Οι τέσσερις υπουργοί υπογραμμίζουν πως «οι ανισορροπίες που δημιουργήθηκαν δεν περιορίζονται σ' αυτές των εθνικών οικονομικών της Ευρωζώνης. Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη απόκλιση ανάμεσα στις εθνικής συζητήσεις που διεξάγονται για την Ευρώπη».
«Δύο δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, μια νέα διαχωριστική γραμμή απειλεί να διαιρέσει την ήπειρο, αυτή τη φορά ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο», αναφέρουν οι υπουργοί. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιδιωτικοποιήσεις με δημόσιο χρήμα;



Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, χθες το βράδυ, όσο και ο κ. Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Sueddeutsche Zeitung του Μονάχου, μίλησαν για την ανάγκη να προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι ιδιωτικοποιήσεις. Και οι δύο αναφέρθηκαν στη ζημιά που κάνουν Γερμανοί πολιτικοί και άλλοι εκπρόσωποι του προτεσταντικού βορρά όταν θέτουν το ζήτημα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ: Κανείς δεν επενδύει σε μία χώρα που δεν γνωρίζει το νόμισμά της. Αυτές είναι οι ευθύνες των άλλων.
Υπάρχουν όμως ορισμένα ερωτήματα για τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν εμάς ή μάλλον κάποιους από εμάς. Αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα γιατί πρέπει το κράτος να είναι επιχειρηματίας σιδηροδρομικών μεταφορών ή να διαθέτει γραφεία στοιχημάτων; Θα έρθουν λοιπόν κάποιοι ιδιώτες να δραστηριοποιηθούν σε αυτούς του κλάδους. Γιατί πρέπει αυτοί οι ιδιώτες να έχουν εγχώριους εταίρους για να μπουν στην ελληνική αγορά, γιατί δεν μπορούσε π.χ. η ιταλική εταιρεία στοιχηματισμού να μπει στην ελληνική αγορά χωρίς Έλληνα συνέταιρο, που δεν διαθέτει απ’ όσο γνωρίζουμε παρόμοια τεχνογνωσία;
Αν οι αγοραστές δημόσιας περιουσίας είναι Έλληνες επιχειρηματίες, πώς θα διασφαλιστεί ότι όντως θα χρησιμοποιήσουν δικά τους κεφάλαια και όχι δημόσια κεφάλαια των ευρωπαίων φορολογούμενων, με τα οποία ανακεφαλαιοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες για να αγοράσουν δημόσια περιουσία; Κεφάλαια τα οποία μέχρι στιγμής «φορτώνονται» στο δημόσιο χρέος μας. Πολύ απλά, χρεωνόμαστε για να αγοράσουν κάποιοι ιδιώτες δημόσια περιουσία στην Ελλάδα με δημόσιο, ευρωπαϊκό χρήμα. Κρίσιμο ζήτημα στο θέμα αυτό είναι ποιός και πώς θα διοικεί τις ελληνικές τράπεζες. Ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε από τους γερμανούς συναδέλφους για τον τρόπο διοίκησης των τραπεζών και απάντησε ότι «υποστηρίζουμε τις τράπεζες για τις οποίες έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα», αποφεύγοντας στην ουσία να απαντήσει.
Ιδιωτικοποίηση δεν σημαίνει διανομή στους φίλους μας. 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Ακόμη κι ο διευθυντής του γραφείου του Βενιζέλου, μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής και πρώην μέλος του Δ.Σ του ΟΠΑΠ…διορίστηκε Βουλή!



Ο έντιμος και ηθικός πολιτικός ανήρ και πρωτοπαλίκαρο του μεγάλου πολιτικού ηγέτη Ε. Βενιζέλου, ο ΚΥΡΙΟΣ Λεωνίδας Γρηγοράκος διόρισε στη Βουλή ακόμη και τον Διευθυντή του μεγάλου αρχηγού!
Από τη μία θέλουν εφεδρείες και απολύσεις, αξιολογήσεις (μέχρι υποχρεωτικής εκπαίδευσης διορίζει ο έντιμος πολιτικός ανήρ Γρηγοράκος)  στο δημόσιο κι από την άλλη τακτοποιούν τους ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ στη Βουλή για να τους εξασφαλίσουν και τα δισέγγονα!

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟsibilla.blogspot.gr

Φθηνότερο το Αέριο στα Βαλκάνια από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο



Η τιμή του φυσικού αερίου στις χώρες των Βαλκανίων και στην Τουρκία είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς ακόμα και οι Βόσνιοι που έχουν το ακριβότερο αέριο της περιοχής, πληρώνουν λιγότερο από 0,64 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.
Το φθηνότερο αέριο από όλους πληρώνει πάντως η Ρουμανία, σύμφωνα με έρευνα του τουρκικού πρακτορείου Ανατολία με βάση στοιχεία της Eurostat από το Νοέμβριο του 2011. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι η τιμή στη Βοσνία-Εζεργοβίνη είναι 40% υψηλότερη από ότι στη γειτονική Κροατία και στη Σερβία. Στην πρώτη, η τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές είναι 0,54 ευρώ, έναντι 0,37 ευρώ για τους Κροάτες και 0,39 ευρώ για τους Σέρβους.
Στα Σκόπια η τιμή είναι 0,49 ευρώ ανά κ.μ., στη Ρουμανία 0,28 ευρώ, στη Βουλγαρία 0,49 ευρώ και στη Σλοβενία 0,79 ευρώ, ενώ η μέση ευρωπαϊκή τιμή είναι 0,64 ευρώ. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Απειλή για τις Ισραηλινές Γεωτρήσεις ο Πύραυλος Yakhont της Συρίας



Ο ρωσικός πύραυλος Yakhont ( SSN-26) που ανέπτυξαν οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας αντιμετωπίζεται από τους Ισραηλινούς ως απειλή για τις ναυτικές τους δυνάμεις, αλλά και για τις εξέδρες γεώτρησης, καθώς είναι σε θέση να χτυπάει τέτοιους στόχους με σχετική ευκολία.
Αυτός είναι λοιπόν ένας ακόμη λόγος που το Ισραήλ ανησυχεί για την αποσταθεροποίηση στη Συρία και για την επόμενη ημέρα μετά τον Ασάντ. Ο φόβος είναι ότι όπλα σαν τον πύραυλο Yakhont μπορεί να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστικών ομάδων, όπως η Χεζμπολάχ, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πηγές αυτό έχει ήδη συμβεί.
Την ίδια στιγμή, το ισραηλινό ναυτικό εμφανίζεται καθησυχαστικό και τονίζει ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Στα πλαίσια αυτά, αναπτύσσεται το αντιπυραυλικό σύστημα Barak 8 και άλλα όπλα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ναυτικού. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΡΗ... ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΠΙΣΚΕΡΑ;



Δεν είναι ώρα να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τους συγγενείς της ΕΡΤ που προσέλαβε ο Διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ κύριος Σίμος; Μήπως απάντηση... 
πρέπει να δώσει και το Mέγαρο Μαξίμου ;
Οι συνταξιούχοι δεν απαγορεύονται ή κρατάνε τις ισορροπίες με τα κόμματα εκεί στην ΕΡΤ;
Μια απαντησούλα σε όλα αυτά;
Μία επίσημη ανακοίνωση;
Μία ατάκα;
Κε Σίμο Νίκο δεν προσλαμβάνετε και κανένα άνεργο;
Καμία επερώτηση κε Κεδίκογλου για το τι κάνετε στην ΕΡΤ;
Μάλλον άλλοι τα κάνουν;
Η ΕΣΗΕΑ τι λέει;
Μάλλον κάποιο ξύπνησαν πέφτουν βροχή τα τηλέφωνα μαθαίνω...\
Κρίμα βλέπω να την πληρώνει ο Κεδίκογλου που είναι ο μόνος που δεν φταίει! 
ΠΗΓΗ:fimotro.blogspot.gr

Ποιά είναι η μέση τιμή βενζίνης και πετρελαίου σήμερα στην Ευρώπη;



Δείτε τον αναλυτικό πίνακα, με τη μέση τιμή βενζίνης 95 οκτανίων και πετρελαίου κίνησης:
 

Τα ρωσικά πλοία ξεκίνησαν ασκήσεις στη Μεσόγειο


корабль Балтийского флота \'Неустрашимый\'
Τακτική ομάδα του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας αποτελούμενη από τα σκάφη της ακτοφυλακής του Βαλτικού στόλου «Νεουστρασίμι» (Ατρόμητος) και «Γιαροσλάβ Μούντρι», καθώς και το δεξαμενόπλοιο του Στόλου της Μαύρης θάλασσας «Ιβάν Μπουμπνόφ» άρχισε την εκτέλεση ασκήσεων στα νερά της Μεσογείου.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα ρωσικά πλοία θα διεξαγάγουν τακτικές ασκήσεις και προπονήσεις, που σχετίζονται με την καταστολή του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της παράνομης μεταφοράς όπλων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

ΥΠΕΞ: η Ρωσία θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη Συρία


мид рф министерство иностранных дел
Η Ρωσία δεν θα διακόψει την εμπορική-οικονομική συνεργασία με τη Συρία. Αυτό ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας απαντώντας σε ερώτημα για τη δυνατότητα παροχής στη Δαμασκό δανείου.
«Οι μονομερείς κυρώσεις κατά της Συρίας, που έχουν επιβληθεί από μια σειρά χωρών, δεν αποτελούν λόγο για τη διακοπή των ρωσο-συριακών οικονομικών προγραμμάτων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Η εμπορική-οικονομική και επιστημονικο-τεχνική συνεργασία με τη Συρία καλύπτει τον τομέα πετρελαίου-φυσικού αερίου, την ενέργεια, τις μεταφορές και την αγροτική οικονομία. «Η χρηματιστική και επενδυτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης δανείων, δεν αποτελεί εξαίρεση», αναφέρεται στο σχόλιο του ρωσικού ΥΠΕΞ. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Ουράνιο από το Θαλασσινό Νερό Θέλουν να Παράγουν οι Αμερικανοί



Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι το θαλασσινό νερό περιέχει σε μικρές συγκεντρώσεις διάφορα μέταλλα και χημικά στοιχεία, ανάμεσά τους και το ουράνιο. Οι επιστήμονες επιθυμούσαν ανέκαθεν να εκμεταλλευτούν την πηγή αυτή, αλλά δεν μπορούσαν να το κάνουν με οικονομικό τρόπο.
Πρόσφατα όμως, σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, παρουσιάστηκε οικονομική ανάλυση του υπουργείου Ενέργειας που συγκρίνει την εξαγωγή ουρανίου από θαλασσινό νερό με τις συμβατικές μεθόδους εξόρυξης μεταλλευμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, νέες τεχνολογίες που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο μπορούν χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή διπλάσιας ποσότητας ουρανίου σε σχέση με τις πρώτες προσπάθειες που έγιναν στην Ιαπωνία πριν από 10 - 15 χρόνια. Μάλιστα, το κόστος μειώνεται από τα 560 στα 300 δολάρια ανά λίβρα.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το θαλάσσιο ουράνιο μπορεί να συντηρήσει την ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνικά για ολόκληρο τον 21ο αιώνα, όπως δήλωσε ο Δρ. Έρικ Σνάιντερ από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ. «Η αβεβαιότητα για το κατά πόσο υπάρχει αρκετό επίγειο ουράνιο επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων στη βιομηχανία γιατί είναι δύσκολο να ληφθούν μακροπρόθεσμες αποφάσεις για την έρευνα ή την ανάπτυξη όταν επικρατεί τόσο μεγάλη αβεβαιότητα για τους πόρους», επισήμανε ο Σνάιντερ. «Εάν μπορέσουμε να εξαγάγουμε ουράνιο από θαλάσσιο νερό, αυτή η αβεβαιότητα θα αποτελέσει παρελθόν».  
ΠΗΓΗ:energia.gr

Σε Θετική Πορεία η Dryships το Α' Εξάμηνο



Η ελληνικών συμφερόντων Dryships που δραστηριοποιείται στις γεωτρήσεις, παρουσίασε έσοδα 583 εκατ. δολαρίων το α’ εξάμηνο έναντι 432 εκατ. πέρυσι, ενώ οι ζημιές περιορίστηκαν από τα 88,3 εκατ. σε 65,6 εκατ. δολάρια στο ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, καθοριστικά για την θετική πορεία του α΄ εξαμήνου ήταν τα πλοία γεωτρήσεων, τα οποία αύξησαν την δραστηριότητά τους σε σύγκριση με τα άλλα πλοία που διαθέτει η εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το σύνολο των συμβολαίων που έχει η Dryships για τα πλοία αυτού του είδους ανέρχονται στα 4,8 δισ. δολάρια, τα επόμενα τρία χρόνια.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dryships, Γιώργος Οικονόμου, εστίασε στη σημασία του στόλου της Ocean Rig, η οποία είναι η θυγατρική της Dryships για τα πλοία γεωτρήσεων: 
«Με δεδομένο ότι οι προοπτικές του κλάδου είναι θετικές και λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα για το 2013 εξαιρετικά βαθέων υδάτων σκάφη, αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα έσοδά μας για τα δύο εναπομείναντα σκάφη του στόλου μας». 
ΠΗΓΗ:www.energia.gr

ΜΕΛΕΤΗ - ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ !...



Αν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα μόνο για ένα έτος, τότε δεν θα χρειαζόταν η λήψη μέτρων 11,6 δισ. ευρώ για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της επόμενης διετίας! Το μελαγχολικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από πρόσφατη επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου, η οποία συνέκρινε τα δηλωθέντα εισοδήματα ελευθέρων επαγγελματιών και τις δόσεις αποπληρωμής των δανείων τους. Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από τρεις καθηγητές, δύο εκ των οποίων Ελληνες, κατέληξε στα εξής εντυπωσιακά συμπεράσματα:
Πρώτον, δανειολήπτες με μηνιαία εισοδήματα μικρότερα από τη μηνιαία δόση των δανείων και των καρτών εξυπηρετούσαν κανονικά τις τραπεζικές υποχρεώσεις.
Δεύτερον, οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια όχι με βάση το δηλωθέν εισόδημα, αλλά με αυτό που πίστευαν ότι θα είχε στην πραγματικότητα ο ελεύθερος επαγγελματίας.
Τρίτον, τα πραγματικά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών υπολογίζονταν 1,92 φορές υψηλότερα -κατά μέσο όρο- σε σχέση με αυτά που δηλώνονταν.
Τέταρτον, η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή παρατηρείται στους κλάδους των ιατρών, των μηχανικών, των εκπαιδευτικών, των χρηματοοικονομικών συμβούλων, των λογιστών και των δικηγόρων.
Οι τρεις καθηγητές, Νικόλαος Αρταβάνις (Virginia Polytecnic Institute), Ανταϊρ Μορς (Παν. Σικάγου) και Μαργαρίτα Τσούτσουρα (Παν. Σικάγου), υπολόγισαν ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ήταν το 2009 τουλάχιστον 28 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στην υπόθεση ότι οι μισθωτοί δεν φοροδιαφεύγουν.
Τα εισοδήματα αυτά αν είχαν φορολογηθεί θα απέφεραν φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 11,2 δισ. Το ποσό αυτό θα μείωνε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 κατά 31% ή κατά 48% το αντίστοιχο έλλειμμα του 2008. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν παλαιότερες ακαδημαϊκές μελέτες και διεθνών οργανισμών (Παγκόσμια Τράπεζα κ.λπ.)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΕΗ: Από 1η Οκτώβρη η προσαύξηση σε όσους δεν βρουν νέο προμηθευτή



Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους καταναλωτές - πρώην πελάτες των εταιρειών HELLAS POWER Α.Ε και ENERGA POWER TRADING Α.Ε., που παραμένουν στις υπηρεσίες της ΔΕΗ ως Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας, καθώς και στους καταναλωτές – πρώην πελάτες των εταιρειών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. και REVMAENA Μ.Ε.Π.Ε.,  που  παραμένουν στις υπηρεσίες της  ΔΕΗ Α.Ε., ως Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, και οι οποίες λήγουν  την Παρασκευή 31 Αυγούστου, ότι θα πρέπει να συνάψουν άμεσα σύμβαση με Προμηθευτή ρεύματος της επιλογής τους.
Σχετικός κατάλογος προμηθευτών, της ΔΕΗ συμπεριλαμβανομένης,  βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ
(http://www.rae.gr/site/categories_new/about_rae/factsheets/major_news/25062012_1.csp).
Σε αντίθετη περίπτωση, η ΔΕΗ, ως Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας προτίθεται να τιμολογεί την καταναλισκόμενη ενέργεια από όλους τους καταναλωτές που υπάγονται στις υπηρεσίες του Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας  με προσαύξηση κατά 7% επί του ισχύοντος τιμοκαταλόγου της κατηγορίας τους και μέχρις ότου επιλέξουν προμηθευτή της επιλογής τους.  Αυτό θα γίνει σε εφαρμογή της υπ’  αριθ. 545/2012 Απόφασης της ΡΑΕ,  για λόγους αντιστάθμισης του ειδικού κόστους που προκαλούν, καθώς και  δίκαιης  μεταχείρισης προς τους λοιπούς  καταναλωτές, οι οποίοι έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαιο με Προμηθευτή της επιλογής τους. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Citi. Ίσως "Grexit" μέσα σε έξι μήνες...



Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, εκτιμούν οι αναλυτές της Citigroup σε σημερινό τους report.
Ο οίκος επανέλαβε την εκτίμηση του Ιουλίου για πιθανότητα 90% αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στο διάστημα των επόμενων....
12 έως 18 μηνών, μειώνοντας μάλιστα το εύρος του χρονοδιαγράμματος. Πλέον εκτιμά πως είναι ολοένα πιο πιθανό η Ελλάδα να βγει από το ευρώ εντός των επόμενων έξι μηνών, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμη και το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο εάν το report της τρόικας το Σεπτέμβριο δείξει πως το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει εκτροχιαστεί.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν καταφτάνουν στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου μήνα για να αξιολογήσουν την πρόοδο των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. 
Οι προσπάθειες της ΕΚΤ να δημιουργήσει ένα μόνιμο ταμείο διάσωσης στην Ευρωζώνη ενδέχεται να περιορίσει τον αντίκτυπο μιας ελληνικής εξόδου, σύμφωνα με τη Citi, η οποία στο report της σημειώνει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν ολοένα μεγαλύτερη διστακτικότητα να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Ακόμη κι έτσι, η Citi λέει πως η ελληνική έξοδος δεν θεωρείται αναπόφευκτη, καθώς κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη ότι την προκάλεσε. 
ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.gr

Το αεροπλανοφόρο John Stennis κατευθύνεται στον Περσικό Κόλπο



Νωρίτερα της προγραμματισμένης προθεσμίας οι ΗΠΑ αποστέλλουν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου το αεροπλανοφόρο John Stennis συνοδευόμενο από πλοία πολεμικής συνοδείας και ένα ατομοκίνητο υποβρύχιο.
Έπειτα από αίτημα του διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής η αεροπλανοφόρος μοίρας κατευθύνεται στην περιοχή τέσσερις μήνες νωρίτερα του σχεδιαζόμενου χρόνου. Αυτή τη στιγμή στη ζώνη του Περσικού Κόλπου βρίσκονται τα αεροπλανοφόρα Eisenhowe και Enterprise, η διάρκεια παραμονής των οποίων στην περιοχή πλησιάζει στο τέλος της. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

«Κοστίζουν» οι Νέοι Κανόνες για τα Καύσιμα της Ναυτιλίας



Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη μείωση της ρύπανσης από τα πλοία απαιτεί αρκετά δις € επενδύσεις από τις ναυτιλιακές σε τεχνολογίες φίλτρων και αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων στα διυλιστήρια προκειμένου να παραγάγουν καθαρότερα καύσιμα- κάτι που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά η ναυτιλία.
Ο κλάδος της ναυτιλίας ήδη δοκιμάζεται λόγω της χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης και της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, που ωθούν σε ασύμφορα επίπεδα τους ναύλους για πολλούς φορείς. Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση από το υψηλό κόστος του αργού πετρελαίου, τις φθηνές εισαγωγές προϊόντων και την ισχνή ζήτηση.
Προκειμένου να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες της ΕΕ, οι ναυτιλιακές εταιρείες είναι αντιμέτωπες τώρα με πρόσθετο κόστος από 2.6δις € μέχρι 11δις € για τη χρήση διαφορετικών καυσίμων ή για τη χρήση φίλτρων που θα επεξεργάζονται το θείο που εκπέμπει το μαζούτ (πετρέλαιο εξωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη ναυτιλία).
Οι νέοι κανόνες απαιτούν τη μείωση της περιεκτικότητας του θείου των καυσίμων της ναυτιλίας στο 0.1% από το 1% μέχρι το 2015, «σε περιοχές ελέγχου της εκπομπής θείου» στη Βαλτική, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Μάγχη. Στα άλλα ευρωπαϊκά ύδατα, θα περιοριστούν στο 0.5% θείου μέχρι το 2020, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας.
Οι ευρωπαϊκοί κανόνες έχουν ήδη αναγκάσει τις ναυτιλιακές να μειώσουν τις εκπομπές θείου στα λιμάνια.     
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρωσία: Αύξησε κατά 1,4% την παραγωγή πετρελαίου στο α΄ εξάμηνο



Αύξηση 1,4% στους 256,1 εκατ. τόνους σημείωσε η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Οι εξαγωγές υποχώρησαν 2,5% στους 118,7 τόνους ενώ ο όγκος της διύλισης σημείωσε άνοδο 3,9% στους 131,7 τόνους.
Τον Ιούνιο η παραγωγή αυξήθηκε σε ετήσια βάση 0,5% στους 42 εκατ. τόνους εμφανίζοντας ωστόσο πτώση 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 
ΠΗΓΗ:inews.gr

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Την επόμενη εβδομάδα ο ανάδοχος για τις πετρελαϊκές έρευνες Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση της ανάδοχου ή των αναδόχων εταιριών, καθώς ενδέχεται να είναι δύο, που θα αναλάβει τις γεωφυσικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος.


Την επόμενη εβδομάδα ο ανάδοχος για τις πετρελαϊκές έρευνες
Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ, ο υπουργός Ευάγγελος Λιβιεράτος παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «το πόρισμα αξιολόγησης των φακέλων και προσφορών που είχαν καταθέσει συνολικά οκτώ εταιρίες, με παγκόσμια παρουσία και εμπειρία, προκειμένου να διενεργήσουν γεωφυσικές έρευνες, μη αποκλειστικής χρήσης, για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης».
Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό στάδιο, εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες των προσφορών που είχαν καταθέσει οι εταιρίες :
1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA
2) DOLPHIN GEOPHYSICAL
3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION
4) SPEC PARTNERS LTD
5) CGGVERITAS
6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)
7) SPECTRUM GEO LIMITED
8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.
Όπως λέει το ΥΠΕΚΑ «ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τέσσερις προκριθείσες εταιρίες, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί κατά τη «Διεθνή Πρόσκληση για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης, εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα» (ΥΑ Δ1/20472/05.09.2011 ΦΕΚ Β' 2201) και η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της με την αξιολόγηση». 
ΠΗΓΗ:ethnos.gr