Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Γιατί πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη; "Αληθινές" αλήθειες και κατασκευασμένες "αλήθειες".


Η ναυαρχίδα του Ομίλου Αλαφούζου στα ΜΜΕ, η ιστορική Καθημερινή, πρόσφατα αποφάσισε να ασχοληθεί με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τη φήμη σοβαρής εφημερίδας, καθώς οι "υψηλές τιμές" αφορούν τη χονδρική κι όχι τη λιανική τιμή του ρεύματος, αυτή που πληρώνει τελικά ο καταναλωτής. Ακόμα χειρότερα, το δημοσίευμα αναφέρεται σε "υψηλή εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη", ενώ "στη Νορβηγία και τη Σουηδία, όπου η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών είναι μεγαλύτερη, η τιμή είναι σχεδόν 65% χαμηλότερη". 

Μόνο που η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα κατά το όχι και τόσο..

FITCH: Συμπίεση στα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων έφερε η πανδημία - Ποιοί αντιδρούν καλύτερα

Πρωτόγνωρες είναι οι συνθήκες που βιώνουν τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19, καθώς η ζήτηση και οι τιμές κατέρρευσαν, ενώ τα περιθώρια διύλισης στην Ευρώπη, ήταν μεν ανθεκτικά έως τον Απρίλιο, αλλά τον Μάιο μειώθηκαν και παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου.

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην τελευταία έκθεση της Fitch Ratings με τίτλο “Όσα θέλουν να γνωρίζουν οι επενδυτές για το πετρέλαιο και το αέριο” η οποία..

Η Ρωσία εξετάζει τη λάθος στρατηγική hedging για το πετρέλαιο


Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ζήτησε από αξιωματούχους της κυβέρνησης να επανεξετάσουν την ιδέα ενός προγράμματος αντιστάθμισης κινδύνου για την προστασία των εσόδων της χώρας στην περίπτωση κατάρρευσης της αγοράς πετρελαίου.

Η κατακόρυφη πτώση των τιμών του αργού καθιστά ελκυστική την επιλογή του hedging, αλλά μια σειρά πρακτικών λόγων καθιστούν απίθανη την εν λόγω επιλογή.

Αντίθετα, η Μόσχα θα ήταν συνετό να επενδύσει

Σώστε τον Πρίνο!

Με την κρίση του κορωνοϊού και την τεράστια πτώση των διεθνών τιμών του αργού, επακόλουθο της απότομης μείωσης της ζήτησης η οποία και δεν έχει ανακάμψει ακόμα στα προ κορωνοϊού επίπεδα, το μοναδικό παραγωγικό κοίτασμα πετρελαίου που διαθέτει η χώρα βρέθηκε αίφνης να αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα βιωσιμότητας. Η Energean, η εταιρεία η οποία έχει την παραχώρηση του κοιτάσματος στον Πρίνο και έχει επενδύσει περισσότερα από € 450 εκ. στην αναβίωση και ανάπτυξη του από τότε που ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης του το 2008, λίγο έφθασε από το να δηλώσει force majeure και να σταματήσει την παραγωγή,αφού από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι..