Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΑ ΕΛΠΕ


Συνάδελφοι,
Η αντιλαϊκή επίθεση δυναμώνει καθημερινά. Στη καταιγίδα των μέτρων που πάρθηκαν όλα
τα προηγούμενα χρόνια έρχονται να προστεθούν και νέα.
Ετοιμάζουν νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Επιχειρούν να γκρεμίσουν ότι απέμεινε όρθιο από τον
κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.
Με βασικό όχημα την ενοποίηση των Ταμείων και τις λεγόμενες αναλογιστικές μελέτες η
κυβέρνηση επιχειρεί να τσακίσει όλα τα εναπομείναντα δικαιώματα σε Ασφάλιση, Υγεία,
Πρόνοια. Η σύνταξη (κύρια και επικουρική), το εφάπαξ θα εξαρτάται από τα έσοδα του Ταμείου
την ίδια ώρα που κυβέρνηση και εργοδοσία αποσύρονται σταδιακά από τη χρηματοδότηση της
κοινωνικής ασφάλισης. Από 1/1/2015 καθιερώνεται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Η
ανάπτυξη που επικαλούνται και επιδιώκουν θα φέρει σίγουρα νέα κέρδη για τους λίγους και για
τους πολλούς θα συνεχίζεται η ανέχεια, η ζωή με ψίχουλα. O κρατικός προϋπολογισμός για το
2015 κινείται σε αυτό το πλαίσιο, ανακατανέμει ψίχουλα κόβοντας σημαντικά κονδύλια για την
προστασία της εργατικής οικογένειας, θεωρεί δυσβάστακτο κόστος τις αυξήσεις στους μισθούς και
στις συντάξεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το μεγάλο πανελλαδικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, όπου πάνω από 1000
συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς συντόνισαν τις δυνάμεις τους, δείχνει το δρόμο της λαϊκής
αντεπίθεσης. Δείχνει ότι υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις που μπορούν να μπουν μπροστά, να
αναμετρηθούν με τη σημερινή βαρβαρότητα που ζούμε.
Δεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση μακριά από το λαό, χωρίς σύγκρουση με κάθε αντιλαϊκή πολιτική.
Να πάρουμε τη ζωή μας, το μέλλον στα χέρια μας
Συνεχίζουμε με μαζική, καθολική συμμετοχή στην Πανελλαδική-Πανεργατική Απεργία στις 27
Νοέμβρη.
                      ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ
                      ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

 ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ 11:00 πμ (10.30 ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ
ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)
 ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ 10:30 πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ (ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ)
 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10:30 πμ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥ ΣΤΗΝ PETRELAIOPIGI


Θέλω εξ' αφορμής της ανακοίνωσης της ΕΝΙΑΙΑΣ να μοιραστώ με όλους εκείνους τους συναδέλφους που παραμένουν σκεπτόμενοι, έξω από μικροπολιτικά και συνδικαλιστικά δρώμενα. Να μοιραστώ αυτά που νομίζω ότι είναι λογικά, μέσα στη θύελλα του παραλόγου, εντός και εκτός εταιρείας. Δεν έχω διάθεση υπεράσπισης καμιάς παράταξης, άλλωστε δεν ήμουν ποτέ ενταγμένος σε κάποια απ' αυτές, έχω όμως τη διάθεση να σχολιάσω τα γραφόμενα της εν λόγω δημοσίευσης γιατί νομίζω ότι με θίγουν ως εργαζόμενο, ελεύθερα σκεπτόμενο.

Εν αρχή θα ζητήσω συγγνώμη για την ανωνυμία, την οποία μέμφεται ο συντάκτης της ανακοίνωσης, μια που η ελεύθερη άποψη και δη η αντίθετη άποψη, στις μέρες μας διώκεται μέχρι απολύσεως. Δεν έχω την πολυτέλεια να βρεθώ στην ανεργία στις μέρες που ζούμε.


Έτσι επιλέγω την αποστολή των σκέψεων μου μέσω της “Πετρελαιοπηγής” που αν μη τι άλλο μπορεί και έχει το κουράγιο να δημοσιεύει κάθε άποψη, κόντρα στο ρεύμα.


Σαν πρώτη παρατήρηση αναρωτιέμαι αν ο συντάκτης του κειμένου, το μελέτησε πριν το εκδώσει σε δημόσια θέα. Ίσως βιάστηκε λίγο, γι αυτό αναφέρει ότι το σωματείο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, 2013 είχε στα θέματα που έπρεπε να τρέξει και την “Καταγγελία του Συνταξιοδοτικού Προγράµµατος από την Groupama”. Εγώ είχα μείνει με την εντύπωση ότι αυτό έγινε τον Ιούλιο του 2014 και ότι “κανείς” δεν ήξερε τίποτα μέχρι τον Σεπτέμβριο που έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις. Παρ' όλα αυτά πιθανόν ο συντάκτης να βιάστηκε δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο. Στη συνέχεια συγχέει λίγο τα πράγματα, διαφοροποιώντας ΣΚΕΕΠ, ΠΑΣΚΕ, ΑΣΠΗΔΑ απ' τη μια και καταγγέλλοντας πιο κάτω ότι όλοι είναι ίδιοι. Ναι η αλήθεια είναι ότι είσαστε όλοι ίδιοι (ας με συγχωρήσουν μεμονωμένα μέλη ένθεν και ένθεν για τα οποία τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση). Αλλά αυτό που με θυμώνει και πραγματικά είναι “αχαρακτήριστο” είναι να γυρίζουμε πίσω κατηγορώντας (όχι άδικα αλλά άκαιρα) τους αντιπάλους για να κρύψουμε τις δικές μας ενέργειες εις βάρος των εργαζομένων που πρέπει να υπερασπιζόμαστε.


Δε θα σχολιάσω θέματα τα οποία δεν γνωρίζω αλλά αυτά που είναι προφανή σε όλους μας. Ναι κύριοι, υπογράψατε σύμβαση και ναι στις μέρες που ζούμε είναι μια καλή σύμβαση σε σχέση με ότι γίνεται πιο έξω. Όμως είναι μια σύμβαση χειρότερη απ' αυτή που είχαμε και δεν επιδέχεται καμιάς άλλης ερμηνείας το γεγονός ότι μειώθηκαν ή/και καταργήθηκαν επιδόματα που είχαμε. Δεν επιδέχεται καμιάς δικαιολογίας περί “εξορθολογισμού” το ότι κόπηκαν δρομολόγια πούλμαν και πολλοί εργαζόμενοι φορτώθηκαν με έξτρα έξοδα εισιτηρίων ΜΜΜ (για τα οποία ούτε καν  μια κίνηση δεν κάνατε για εκπτώσεις κουπόνια μηνιαίων ή άλλων καρτών όπως έχουν κάνει άλλες εταιρείες). Πως να δικαιολογήσει κανείς τις πρόσφατες απολύσεις συναδέλφων αμαχητί από μέρους του σωματείου.


Ξέρετε κάτι αγαπητοί συνάδελφοι, μ' αυτό το σωματείο εγώ μόνο ασφαλής δεν αισθάνομαι. Όσοι έχουν πρόσβαση στο προεδρείο εξυπηρετούνται ταχύτατα και αυτό το έχουμε βιώσει με τις “μικρο-αλλαγές” στα δρομολόγια των πούλμαν προς εξυπηρέτηση των δικών μας. Πως άλλωστε να δικαιολογηθεί η παραμονή δρομολογίου στα ΒΕΑ μέσω Αττικής Οδού, κάτι που ήταν “αδιαπραγμάτευτο” στον αρχικό σχεδιασμό των διαδρομών. Υπάρχουν κι άλλα, μα δεν θα κουράσω άλλο με πράγματα και καταστάσεις που ξέρουμε καλά όλοι, είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι.


Συγγνώμη για τη φλυαρία αλλά κάποιες φορές απλά δεν μπορώ να είμαι ένας απλός θεατής, σ' ένα θέατρο του παραλόγου.


Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

ΕΚΕΔΑ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Α' ΒΟΗΘΕΙΩΝ

.

Η Γραμματεία Γυναικών του ΕΚΕ-ΔΑ σε συνεργασία με την Κεντρική Δομή Ισότητας  Γυναικών της Γ.Σ.Ε.Ε. συνεχίζοντας τις δραστηριότητές της με στόχο την ενδυνάμωση και την μαζικοποίηση ενός ισχυρού, γυναικείου πόλου μέσα στην κοινωνία,  διοργανώνει ένα εργαστήριο Αγωγής Υγείας και Α΄ βοηθειών.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 από τις 10:00 π.μ. έως τις 15:00, στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, Χαριλάου  28.

  Το  εργαστήριο είναι συμμετοχικό και βασίζεται σε βιωματικές ασκήσεις.

Η παρουσία σας θα είναι τιμή για μας, η συμμετοχή στη συζήτηση πολύτιμη


ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Την ακύρωση της επιστράτευσης του Ιουλίου ζητά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από το ΣτΕ


Να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες σε διεθνείς συμβάσεις οι αποφάσεις για την επιστράτευση των εργαζομένων στην ΔΕΗ και των θυγατρικών εταιρειών (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Η επιστράτευση των εργαζομένων είναι απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Περιβάλλοντος και βρίσκεται σε ισχύ από τον περασμένο Ιούλιο. Εκτός από την Ομοσπονδία, την προσφυγή υπογράφουν και τρεις εργαζόμενοι στην ΔΕΗ.

Ειδικότερα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ  ζητάει να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις του περασμένου Ιουλίου με τις οποίες επιστρατεύτηκαν οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ  και επιτάχθηκαν οι χρήσεις των ακινήτων και κινητών της ΔΕΗ.

Η ΓΕΝΟΠ–ΔΕΗ αναφέρει ότι η επιστράτευση εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, καθώς εξακολουθούν να είναι σε εφαρμογή οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις, με συνέπεια να μην είναι δυνατή από κανέναν εργαζόμενο στην ΔΕΗ να απεργήσει, αλλά ούτε να συμμετάσχει σε απεργία που προκηρύσσεται από  υπερκείμενη τριτοβάθμια  συνδικαλιστική οργάνωση, όπως είναι η ΓΣΣΕ. Έτσι παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία.

Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται πλέον η επείγουσα ανάγκη της επιστράτευσης  αυτή συνεχίζεται έως τώρα με συνέπεια να ισοδυναμεί με την  λήψη μόνιμου μέτρου και όχι με την λήψη εξαιρετικού μέτρου λόγω δήθεν κινδύνου για την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καμία από τις προϋποθέσεις επιστράτευσης, δηλαδή πολέμου ή επιστράτευσης αντιμετώπισης επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, δεν συνέτρεχε για την επιστράτευση του προσωπικού της  ΔΕΗ.

Τέλος, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι η επιστράτευση είναι αντίθετη στο άρθρο 22 του Συντάγματος, στην 29η  και 105η Διεθνείς Συμβάσεις της Γενικής Συνδιασκέψεως της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας περί αναγκαστικής εργασίας και στην  4η Διεθνή Σύμβαση  της Ρώμης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Αυξημένη η παραγωγή στα ρωσικά διϋλιστήρια τον Οκτώβριο


Τα ρωσικά διϋλιστήρια αύξησαν την παραγωγή τους ελαφρώς κατά 0,6% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση. Η συνολική παραγωγή έφτασε τα 5,71 εκατ. βαρέλια, έναντι 5,67 εκατ. βαρελιών τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters, η εποχιακή συντήρηση κορυφώθηκε στις 30/9, όταν παραγωγή 140.000 τόνων παρέμενε αδρανής. Τα διϋλιστήρια Syzran και Angarsk της Rosneft αύξησαν την δυναμικότητά τους κατά 33% και 41,2% στους 432.800 τόνους και 700.200 τόνους αντίστοιχα μετά την συντήρηση.
Το διϋλιστήριο Achinsk της Rosneft στη Σιβηρία συνέχισε την λειτουργία του τον Οκτώβριο μετά από πυρκαγιά που είχε σημειωθεί και έφτασε τους 604.600 τόνους. Το διϋλιστήριο NizhnekamskTAIF αύξησε την παραγωγή του κατά 150,9% στους 677.500 τόνους, ενώ το διϋλιστήριο Moscow της Gazprom Neft μείωσε την δική του κατά 48,4%.
Η συνολική παραγωγή βενζίνης υποχώρησε τον Οκτώβριο στη Ρωσία κατά 7,4% στους 96.471 τόνους ανά ημέρα. Η παραγωγή gasoil περιορίστηκε κατά 1,9% στους 199.674 τόνους, του fuel oil αυξήθηκε 3,8% στους 216.116 τόνους και της κηροζίνης μειώθηκε κατά 10,7% στους 29.355 τόνους.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Η Eλλάδα παράγει το ποιοτικότερο ντίζελ!

Η Eλλάδα παράγει το ποιοτικότερο ντίζελ!
«Μα αυτό δεν είναι ντίζελ, αυτό μοιάζει περισσότερο με ούζο ή τσίπουρο». Έτσι αντιδράσαμε, όταν μας παρουσίασαν οι υπεύθυνοι των Διυλιστηρίων Ελευσίνας ένα μπουκάλι ντίζελ 57 κετανίων, που παράγεται στις εγκαταστάσεις τους. Το συγκεκριμένο καύσιμο θεωρείται το κορυφαίο στην παγκόσμια αγορά, όπου ο μέσος αριθμός κετανίων για το πετρέλαιο κίνησης κυμαίνεται συνήθως στα 51 (στις ΗΠΑ είναι ακόμη χαμηλότερος). Οι διαφορές μεταξύ των δύο ποιοτήτων καυσίμου φαίνονται και οπτικά, καθώς το πετρέλαιο των 57 κετανίων είναι διάφανο σαν κρητική ρακή, ενώ εκείνο των 51 έχει ένα πρασινογάλαζο χρώμα.
Αυτό που ενδιαφέρει ωστόσο τον καταναλωτή, είναι ότι το αναβαθμισμένο ντίζελ προσφέρει καλύτερες καύσεις, ομαλότερη και πιο αθόρυβη λειτουργία του κινητήρα και οικονομικότερη κατανάλωση, ενώ καθαρίζει πέντε φορές αποδοτικότερα τα μηχανικά μέρη από το απλό πετρέλαιο κίνησης και τους εξασφαλίζει υψηλότερη μακροβιότητα.
Γιαυτό και το BP Ultimate Diesel κάνει στην κυριολεξία θραύση στην ελληνική αγορά. Η επιτυχία του κορυφαίας ποιότητας ντίζελ εξέπληξε ευχάριστα και τους ίδιους τους ανθρώπους της BP στην Ελλάδα, αφού περίπου τα ¾ του πετρελαίου κίνησης που πωλούν, είναι Ultimate Diesel. Διόλου περίεργο βέβαια, καθώς με ένα φουλάρισμα του Ι.Χ. με το συγκεκριμένο πετρέλαιο διανύει το όχημα έως και 42 χιλιόμετρα περισσότερα σε σχέση με το απλό ντίζελ. Να σημειώσουμε επίσης, ότι με τη χρήση της BP Ultimate Diesel καθαρίζεται τόσο καλά ο κινητήρας, ώστε να διατηρείται η αρχική του απόδοση σε ποσοστό έως και 99%.
Για να φτάσουμε ωστόσο από τα ντουμάνια καπνού, που έβγαιναν από τις εξατμίσεις των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στη χώρα μας πριν λίγα χρόνια, στο καλύτερο πετρέλαιο κίνησης στον κόσμο, έπρεπε να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί το Διυλιστήριο Ελευσίνας με μία επένδυση-μαμούθ ύψους 1,42 δις ευρώ. Οι νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ λειτουργούν από το 2012, παράγουν γύρω στα 100.000 βαρέλια ντίζελ την ημέρα και θεωρούνται πρωτοποριακές όσον αφορά στις αντιρρυπαντικές προδιαγραφές τους.
Προσωπικά εντυπωσιάστηκα κατά την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις από την καθαριότητα (δεν υπήρχε ούτε σκουπιδάκι) και από την απουσία οποιασδήποτε δυσάρεστης οσμής. Δεν μιλάω βέβαια για τον επαγγελματισμό και τις ικανότητες των περίπου 400 εργαζομένων σε πέντε βάρδιες, 24 ώρες την ημέρα και 365 ημέρες τον χρόνο. Να συμπληρώσω, ότι σημαντικά τμήματα αυτού του έργου υψηλότατης τεχνολογίας κατασκευάστηκαν από ελληνικές επιχειρήσεις!


ΠΗΓΗ:gazzetta.gr

ΠΟΣΟ.....


Ερευνητές της Google: ξεχάστε τις ΑΠΕ, είτε πάμε σε ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο με CCS και πυρηνικά είτε πάμε σε κάτι που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.


Πριν από ακριβώς επτά χρόνια, το Νοέμβριο 2007, η γνωστή μας Google έβαλε σκοπό της να σώσει τον πλανήτη απ' την υπερθέρμανση της κλιματικής αλλαγής και να εξελίξει τις ΑΠΕ, τόσο που να παράγουν ηλεκτρισμό πιο φθηνά απ' το κάρβουνο. Τα μεγάλα κέντρα διαχείρισης δεδομένων που έχει ανά τον κόσμο διψούν για ενέργεια και αν το
πετύχαινε θα είχε μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: θα μείωνε το κόστος της και θα βρισκόταν τεχνολογικά πολύ μπροστά, σ' ένα πλανήτη όπου εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρισμό. Ανακοίνωσε λοιπόν ότι κάνει ...
ένα νέο πρόγραμμα, που το ονόμασε RE<C, (Renewable Energy Cheaper than Coal) και επένδυσε πολλά λεφτά για να εξελίξει ιδέες στους τομείς της ηλιοθερμικής και της γεωθερμικής ενέργειας. Εστίασαν ιδιαίτερα στη μείωση του κόστους των ηλιοστατών (των κατόπτρων που συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ήλιου σ' ένα πύργο) και του κόστους και της κατανάλωσης νερού των συστημάτων ψύξης, επένδυσαν σε αυτοσυναρμολογούμενους πύργους αιολικών και σε διατρητικά συστήματα για εκμετάλλευση της γεωθερμίας. Τέσσερα χρόνια μετά, το Νοέμβριο 2011, η Google αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να βρει δυνατότητες μείωσης του κόστους στα επίπεδα που στόχευε και εγκατέλειψε το πρόγραμμα.


Η Google ωστόσο θέλησε να μάθει περισσότερα για τις αιτίες αποτυχίας του προγράμματος. Πριν λίγες μέρες, οι Koningstein και Fork, δυο απ' τους επιστήμονες της Google που δούλευαν στο πρόγραμμα RE<C δημοσίευσαν ένα άρθρο στο IEEE Spectrum, το περιοδικό της Ένωσης Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών, με τίτλο "What It Would Really Take to Reverse Climate Change", περιγράφουν τα συμπεράσματα που αποκόμισαν και δεν "κρύβουν λόγια": "At the start of RE<C, we had shared the attitude of many stalwart environmentalists: We felt that with steady improvements to today’s renewable energy technologies, our society could stave off catastrophic climate change. We now know that to be a false hope—but that doesn’t mean the planet is doomed. As we reflected on the project, we came to the conclusion that even if Google and others had led the way toward a wholesale adoption of renewable energy, that switch would not have resulted in significant reductions of carbon dioxide emissions. Trying to combat climate change exclusively with today’s renewable energy technologies simply won’t work; we need a fundamentally different approach. So we’re issuing a call to action." - Όταν ξεκινούσαμε το RE<C μοιραζόμασταν τον ενθουσιασμό πολλών περιβαλλοντικών "σταυροφόρων": αισθανόμασταν ότι με σταθερές βελτιώσεις στις σημερινές τεχνολογίες ΑΠΕ η κοινωνία μας θα μπορούσε να αποσοβήσει την καταστροφική κλιματική αλλαγή. Τώρα ξέρουμε ότι αυτό ήταν μια ψεύτική ελπίδα - αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πλανήτης είναι καταδικασμένος. Καθώς επανεξετάζαμε το πρόγραμμα, συμπεράναμε πως ακόμα κι αν η Google και άλλοι είχαν ηγηθεί σε μια ολοκληρωτική αποδοχή των ΑΠΕ, αυτό δεν θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές CO2. Η προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αποκλειστικά με τις σημερινές τεχνολογίες ΑΠΕ απλά δεν θα δουλέψει, χρειαζόμαστε μια θεμελιωδώς διαφορετική προσέγγιση. Πάνω σ' αυτό απευθύνουμε πρόσκληση για δράση".

Αυτό που χρειαζόμαστε, λένε οι δυο ερευνητές, είναι συστήματα μηδενικών εκπομπών CO2 και αποκεντρωμένης παραγωγής, ώστε να μην έχουμε τα κόστη δικτύου, συστήματα όμως τα οποία να παρέχουν αξιόπιστη ισχύ όλο το 24ωρο. Τα Φ/Β οροφής εξασφαλίζουν μηδενικές εκπομπές και αποκεντρωμένη παραγωγή, αλλά δεν παρέχουν αξιόπιστη ισχύ. Χρειαζόμαστε νέες λύσεις, πραγματικά ριζοσπαστικές, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Οι ερευνητές δεν προτείνουν ενεργειακές λύσεις, έχουν χρησιμοποιήσει ωστόσο ως βάση των ερευνών μια συγκεκριμένη εργασία του 2008 για την κλιματική αλλαγή (Hansen κ.α.), που κατέληγε να προτείνει ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο εφοδιασμένο με σύστημα συγκράτησης και αποθήκευσης του CO2 (σύστημα CCS). Κι επιπλέον, ο Hansen και άλλοι τρεις κλιματικοί & ενεργειακοί επιστήμονες πριν ένα χρόνο, το Νοέμβριο 2013, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς τους πολιτικούς για ανάπτυξη πιο ασφαλούς πυρηνικής ενέργειας.

Οι Koningstein και Fork προτείνουν ένα τρόπο προσέγγισης της πιθανής ανακάλυψης νέας τεχνολογίας, βασισμένο στο πρότυπο επένδυσης της Google "70-20-10": 70% του χρόνου εργασίας των επιστημόνων να επενδυθεί στη βελτίωση των υπαρχόντων συστημάτων για να γίνουν πιο αποδοτικά, 20% του χρόνου να επενδυθεί σε τεχνολογίες αιχμής που βρίσκονται κοντά σε οικονομική βιωσιμότητα και το 10% να επενδυθεί σε "περίεργες" ιδέες, που μπορεί αρχικά να φαίνονται "τρελές", αλλά, αν επαληθευθούν, θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Μια τέτοια ιδέα είχαμε δει το Μάιο: ήταν η αξιοποίηση του νικελίου ως καυσίμου, μέσω χημικών αντιδράσεων σύντηξης του υδρογόνου με το νικέλιο σε ελεγχόμενες συνθήκες. Το πρόγραμμα "έτρεχαν" Έλληνες μηχανικοί της Defkalion Green Tecnologies SA, αρχικά στην Ξάνθη και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Βανκούβερ. Τον Ιούλιο 2013 είχε γίνει μια επίδειξη του συστήματος (προβιομηχανικό πρωτότυπο R5) στο Μιλάνο και ανέβηκαν στο διαδίκτυο πολυάριθμα βίντεο της επίδειξης. 

Ο ιστότοπος της Defkalion ήταν τους πρώτους μήνες του 2014 ουσιαστικά ανενεργός, με μόνο μια ανακοίνωση ότι από τις 20/1/2014 ξεκίνησε η τελική φάση προετοιμασίας του προ-βιομηχανικού προϊόντος τους, του Υπερίωνα, ενός μικρού μεγέθους αντιδραστήρα 45KW για οικιακή χρήση. Το Μάιο είχε προστεθεί μια λακωνική δήλωση ότι κάποιοι ερευνητές χαρακτήρισαν το σύστημα που επιδείχθηκε στο Μιλάνο "ως μη αξιόπιστο".

Όπως φαίνεται, στις 12 Μαΐου 2014 δημοσιεύθηκε η ανάρτηση "Defkalion demo proven not to be reliable", που σχολιάζει μια έκθεση, η οποία φαίνεται να συντάχθηκε το Μάρτιο 2014. Η έκθεση έχει συνταχθεί απ' το Luca Gamberale, πρώην Τεχνικό Διευθυντή της συνεταίρου της Defkalion για την ανάπτυξη του συστήματος στην Ευρώπη. Ο Gamberale, σε μια 12σέλιδη έκθεση, φαίνεται να αμφισβητεί την ακρίβεια των συστημάτων μέτρησης της παραγόμενης θερμότητας από τον πειραματικό αντιδραστήρα R5 στο Μιλάνο. Προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά ο χρόνος που μεσολάβησε, από τις 23 Ιουλίου 2013 που έγινε η επίδειξη, μέχρι το Μάρτιο 2014 που φαίνεται να συντάχθηκε η έκθεση και το Μάιο που δημοσιεύτηκε.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα της Defkalion είχε συγκεντρώσει το παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς είναι μια διαφορετική προσέγγιση στο πρόβλημα της σύντηξης από αυτή που ακολουθεί το τεράστιο και πανάκριβο πρόγραμμα ΙTER στο ερευνητικό κέντρο Cadarache, στα σύνορα Γαλλίας- Ελβετίας. Το πρόγραμμα παρακολουθούσε και η NASA, που αναζητά καύσιμο για να πραγματοποιήσει το ταξίδι στον Άρη. Αλλά όποιος επισκεφθεί σήμερα τον ιστότοπο www.defkalion-energy.com βλέπει το μήνυμα "The website cannot be found. An IP address for the website you requested could not be found. As a result, it was not possible to access the site", είναι προφανές ότι ο ιστότοπος δεν υπάρχει πια και η σχετική αναζήτηση δεν δίνει νέα αποτελέσματα για την τύχη της εταιρείας.

Το συμπέρασμα πάντως το οποίο στηρίζει η εργασία των Koningstein και Fork είναι ένα: είτε πάμε σε ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο με CCS και πυρηνικά είτε πάμε σε κάτι που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση ξεχάστε τις ΑΠΕ ...  

Εκεί, στο ΥΠΕΚΑ, ακούει κανείς;


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΕΛΠΕ: διαχρονικά στη στρατηγική τους η Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Εκπαιδευτική Ακαδημία ΕΛΠΕ λειτούργησε με ειδικά προγράμματα Ανάπτυξης Στελεχών και μόνο κατά το 2013 πραγματοποιήθηκαν 75.000 ώρες εκπαίδευσης των εργαζομένων και των στελεχών του ομίλου.
Η σημαντική πρωτοπορία του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στον συγκεκριμένο βιομηχανικό κλάδο στη χώρα μας, αλλά και οι ευρωπαϊκές διακρίσεις που κατέκτησε χάρη στη στρατηγική που εφαρμόζει για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, επαναβεβαιώνονται μέσα από τη συνοπτική έκδοση του ετήσιου Απολογισμού & Εταιρικής Υπευθυνότητας 2013, η διαμόρφωση του οποίου πληροί τις απαιτήσεις της διεθνούς οδηγίας GRI - G4 και φέρει εξωτερική επαλήθευση από τον ανεξάρτητο φορέα TUV Austria Hellas. Με ιδιαίτερη βαρύτητα στην «ουσιαστικότητα», έδωσε έμφαση σε θέματα που είναι σημαντικά τόσο για τον όμιλο όσο και για τους κοινωνικούς εταίρους του.

Χαρακτηριστική προσπάθεια με αμφίδρομο όφελος, που διακρίθηκε μάλιστα και με δύο παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες, είναι η εισαγωγή στις αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος –Ελλάδα, Βαλκάνια, Κύπρο– νέων προϊόντων με χαμηλότερη και οικονομικότερη κατανάλωση καυσίμου. Αποδέκτες του οφέλους είναι όχι μόνο οι πελάτες και η εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και η ανταγωνιστικότητα του ομίλου. Στον «πυλώνα» του

Περιβάλλοντος σημειώθηκε εντυπωσιακή μείωση των τοπικών αέριων εκπομπών, χάρη στη λειτουργία του εκσυγχρονισμένου διυλιστηρίου Ελευσίνας – με καταγεγραμμένη, ωστόσο, την αυξανόμενη ανάγκη για περαιτέρω λύσεις και πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και η απόκτηση τεχνογνωσίας ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής για το ανθρώπινο δυναμικό του. Η Εκπαιδευτική Ακαδημία ΕΛΠΕ λειτούργησε με ειδικά προγράμματα Ανάπτυξης Στελεχών και μόνο κατά το 2013 πραγματοποιήθηκαν 75.000 ώρες εκπαίδευσης των εργαζομένων και των στελεχών του ομίλου. Σημειώνεται επίσης ότι ένα σημαντικό ποσοστό εργαζόμενων –άνω του 30%– προέρχεται από τις όμορες περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, όπως και οι τοπικοί προμηθευτές, οι οποίοι και δέχονται άνω του 15% της συνολικής δαπάνης για προμήθειες.

Διαχρονικά, ο τομέας της ασφάλειας διατηρεί υψηλή προτεραιότητα στον δείκτη υπευθυνότητας του ομίλου και σημειώνει σταθερά βελτιωμένες επιδόσεις. Συγκεκριμένα, το 2013 ο βασικός δείκτης ασφάλειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων παρουσίασε βελτίωση κατά 30% σε σχέση με το 2012. Μάλιστα, για το πρόγραμμα ασφάλειας στο οποίο συμμετείχαν ενεργά οι εργαζόμενοι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU – OSHA) απένειμε στον όμιλο ΕΛΠΕ το ευρωπαϊκό βραβείο Καλής Πρακτικής στον τομέα της Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας.

Αισιόδοξος για τη διαφαινόμενη ανάκαμψη της ελληνικής και περιφερειακής οικονομίας, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Κωστόπουλος αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμά του ότι «ήδη σχεδιάζουμε το επόμενο διάστημα να διευρύνουμε τη στρατηγική μας για Βιώσιμη Ανάπτυξη, πάντοτε βασιζόμενοι στη συνεισφορά των εργαζομένων μας αλλά και στην εμπιστοσύνη των μετόχων και των κοινωνικών εταίρων μας». Στόχος για το 2014 είναι η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλές προκλήσεις «προκειμένου ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια να συνεχίσει την πορεία του ως ένας από τους πιο δυναμικούς ομίλους ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου».


ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Ξεκαθάρισμα Θέσεων. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

19759973 cypris-limghandler
Προσωπικά δεν με ξενίζουν οι αντιδράσεις των ισχυρών της γης για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι  ΗΠΑ που μας θεωρούσαν, κατά τον κ. Μπάϊτεν, «στρατηγικό εταίρο», αντέδρασαν χλιαρά. Το ίδιο η ΕΕ και  το ΝΑΤΟ.  Το Ηνωμένο Βασίλειο, άλλοι Δυτικοί  εταίροι, κι ο Μπαν Κι Μουν, μας προτρέπουν σε επιστροφή  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και  αξιοποίηση των  υπηρεσιών  του ‘Εσπεν  Άιντα. Κίνα και  Ρωσσία,  παραμένουν  σταθερά, υπέρ των  Κυπριακών θέσεων ,  όπως  διαπίστωσα από  πρόσφατες επισκέψεις  στις πρεσβείες των χωρών μονίμων  μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για καταδίκη των νέων τουρκικών αυθαιρεσιών και του  ψευδοκράτους.

Κόντρα στις  ανύπαρκτες καταδίκες και κυρώσεις κατά της Τουρκίας, το πρόσφατο καταδικαστικό  ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την πλευρά μας, παρά τις  κάποιες αμφιλεγόμενες αναφορές του. Αντί να ζητείται κι  από τις δύο πλευρές  η αποκλιμάκωση της κρίσης,  η   αξιοποίηση  των  αποθεμάτων των  υδρογονανθράκων προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της περιοχής (!)  και η  ανεπιφύλακτη υποστήριξη των προσπαθειών  του Νορβηγού διπλωμάτη,  είναι καιρός όπως η Κυπριακή Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου, να  ξεκαθαρίσουν  πως :

Την κρίση κλιμακώνει η Τουρκία. Αυτή  προκάλεσε διακοπή των διαπραγματεύσεων  με  την παραβίαση του Δικαίου της θάλασσας στην κυπριακή ΑΟΖ .
Οι υδρογονάνθρακες ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και όλους τους νόμιμους κατοίκους της.
Οι  καλές υπηρεσίες των τρίτων  θα πρέπει να επικεντρωθούν στην άσκηση αποτελεσματικών πιέσεων και πολιτικοοικονομικών κυρώσεων  κατά της  Τουρκίας,  για  να  τερματίσει την  κατοχή και τις απειλές. 
Καλώς η Κυπριακή Κυβέρνηση   με ομόφωνη στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου  διέκοψε τις  συνομιλίες γιατί  διεξάγονταν με το πιστόλι στον κρόταφο. Από τα παθήματα του περσινού  κουρέματος,  οφείλουμε να αντλήσουμε μαθήματα.  «Ενός  κακού μύρια έπονται» όταν αφελώς  υποχωρούμε,  συμβιβαζόμαστε και δεν διεκδικούμε. 

Θα  ήταν  ολέθριο λάθος, πιστεύω,  να επιστρέψουμε  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,  με την ουρά στα σκέλια.  Οι  τουρκικές αυθαιρεσίες και απειλές  δεν θα τερματιστούν  στην Κυπριακή ΑΟΖ,  στο Αιγαίο, ή στον εναέριο χώρο Κύπρου- Ελλάδας.

Δεν είναι  τυχαία η πρόσφατη κλιμάκωση της  πολεμικής  ρητορικής των  Τούρκων Υπουργών Μποζκίρ ή Τσαβούσογλου. Εγκαλεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ  την Κύπρο και τις άλλες χώρες που συμπράττουν στις γεωτρήσεις. Ύπουλα  προτρέπει  τον  Ε/κ και Τ/κ διαπραγματευτή, να επισκεφθούν Τουρκία και Ελλάδα αντίστοιχα, προτάσσοντας  την ιδέα για  δημιουργία  «κοινής εταιρείας» Κύπρου –ψευδοκράτους, για κοινές έρευνες και γεωτρήσεις. Κι όλα αυτά, στη βάση μακρόχρονων τουρκικών  σχεδιασμών. Όλοι οι  Τούρκοι αξιωματούχοι διά πυρός και σιδήρου, με  μια φωνή, στέλλουν μαχητικά τα ίδια προπαγανδιστικά μηνύματα παντού.

Υπό  το φως των εξελίξεων, θα αναμέναμε   Ελλάδα και Κύπρο,  να συνεχίζουν  απερίσπαστα την προσπάθεια περαιτέρω ισχυροποίησης των  τριμερών  συνεργασιών, δικτυωνόμενες με  άλλες χώρες της  περιοχής.  Να  εφαρμόζουν  πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, βασισμένη  στην  ταύτιση συμφερόντων.  Να αναθερμάνουν τις σχέσεις με την Ρωσσία.  Να αξιοποιούν  το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, διεκδικώντας κυρώσεις . 

Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ωστόσο,  απροθυμία της  Τουρκίας να αποκλιμακώσει την κρίση. Η  Ελλάδα σπεύδει να το πράξει, συγκαλώντας  το  «Ανώτατο   Συμβούλιο  Συνεργασίας» Ελλάδας –Τουρκίας,  στις αρχές Δεκεμβρίου, στην Αθήνα. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις,  αυτό συνιστά πρόκληση-πρόσκληση στον Αχμέτ Νταβούτογλου, να εξωραϊσει  την εικόνα της χώρας του.  Αντί να βρεθεί απομονωμένος και κατακριτέος ως  εισβολέας και διαρρήκτης της γης και της ΑΟΖ  μας,   θα αρπάξει την ευκαιρία για  να κάνει υψηλή πολιτική στας  Αθήνας!

Αλήθεια, πόσο πειστική παρουσιάζεται τελικά η Ελλαδική και Κυπριακή διπλωματία στα μάτια των ξένων, όταν εμείς οι ίδιοι διερωτούμαστε προς τί το ελλαδικό χέρι βοήθειας στην Τουρκία,  αυτή τη δεδομένη στιγμή;


ΠΗΓΗ:cyprusnews.eu

ΓΣΕΕ:24ωρη γενική απεργία


H ΓΣΕΕ αντιδρώντας στη δογματική εμμονή κυβέρνησης και τρόικας στις πολιτικές λιτότητας και φοροεπιδρομών που συνεχίζονται μέσα και από τον νέο προϋπολογισμό, πραγματοποιεί μαζί με την ΑΔΕΔΥ 24ωρη Γενική απεργία την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Απεργούμε και αγωνιζόμαστε κατά των κυβερνητικών μέτρων που συντηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα, με την ανεργία να παραμένει σε εφιαλτικά επίπεδα, μετατρέπουν το κοινωνικό κράτος σε φιλανθρωπικό, που καθιστούν τους εργαζόμενους τα μόνιμα υποζύγια της κρίσης και των ελλειμμάτων.
Αντιδρούμε σε κάθε μνημονιακό μέτρο που υποτιμά τη ζωή μας.
Είμαστε απέναντι σ αυτές τις πολιτικές οι οποίες ανακυκλώνουν την ύφεση, αυξάνουν την ανεργία και μετατρέπουν την οικονομική κρίση σε ανθρωπιστική.

Αντιδρούμε σε κάθε σκέψη και στόχευση για κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών με σκοπό την κάμψη της αντίστασης και της αντίδρασης των εργαζομένων , για κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας.
Η μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων την Πέμπτη στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος θα είναι η απάντησή μας στις αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές που έχουν ξεζουμίσει τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, έχουν εξαθλιώσει την ελληνική κοινωνία και βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση και στην αποεπένδυση.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ
ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΡΑΣΜΟ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 11πμ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ


ΠΗΓΗ:gsee.gr

Η Γιάννα πλασάρει τα "καραβο-γεωτρύπανα" του Θόδωρου Αγγελόπουλου!


Οι πιο πολλοί στέκονται στη δεδομένη -και στα όρια της ακραίας ματαιοδοξίας που τη χαρακτηρίζει- φιλοδοξία της. Λογικό είναι να γράφεται και να ψιθυρίζεται πως η Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου ενδιαφέρεται να πλασαριστεί ως ένα δυνητικό πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας , με τις πλάτες ξένων ιδρυμάτων, όπως του Clinton Foundation, για λογαριασμό τον οποίο θα διοργανώσει εκδήλωση στην Αθήνα το προσεχές καλοκαίρι.

Αλλοι μιλούν για την πάγια ανάγκη της να παίζει ρόλο στα ελληνικά ΜΜΕ, καθώς δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει την αγάπη για τον φακό, τον οποίο και έχει στερηθεί λόγω της παταγώδους αποτυχίας του εγχειρήματος του «Ελεύθερου Τύπου», αλλά και της κριτικής που κατά καιρούς δέχεται για τα οικονομικά των Ολυμπιακών Αγώνων. Τι καλύτερο λοιπόν από μια «γκράντε» εμφάνιση στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Βουλή παρέα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον φωτογενή αρχηγό της φιλόδοξης αξιωματικής αντιπολίτευσης; Μια παρουσία που έρχεται να θέσει ξανά τη «σιδηρά κυρία» σε πρώτο πλάνο ακριβώς τώρα, που την έχουμε ξεχάσει.

Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν κι ένα άλλο, πιο κρυφό αυτή τη φορά, παρασκήνιο αναφορικά με την κινητικότητα της κυρίας Αγγελοπούλου στην Ελλάδα. Τις business δηλαδή του συζύγου της, Θόδωρου, στις γεωτρήσεις και -εν μέρει- στη ναυτιλία. Αναφερόμαστε στο ενδιαφέρον που υπάρχει από τη μεριά του επιχειρηματία να συμμετάσχει στις γεωτρήσεις, όταν αυτές ξεκινήσουν, για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε Κρήτη (στο νότιο τμήμα της) και Ιόνιο Πέλαγος. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», σε μεγάλο βαθμό οι πρόσφατες κινήσεις και επισκέψεις της Γιάννας Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου έχουν να κάνουν και με ένα είδος «πρακτόρευσης» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του συζύγου της.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Πρόκειται για μια κινητικότητα που ξεκινάει νωρίς (οι έρευνες ακόμα δεν έχουν περάσει σε ώριμη φάση), αλλά, όπως μας αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, τώρα θεμελιώνεται ως σκέψη στο ελληνικό Δημόσιο και στις παγκόσμιες ενεργειακές υπερδυνάμεις. Ηδη ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έχει κάνει σημαντικές και αθόρυβες κινήσεις στις ΗΠΑ για το θέμα. Πέραν του αυτονόητου προσεταιρισμού της πολιτικής ελίτ της άλλης πλευράς του Ατλαντικού με τον πάντοτε προσφιλή τρόπο των αθρόων χορηγιών και χρηματοδοτήσεων (καλή ώρα στο Ιδρυμα Κλίντον), ο Ελληνας εκατομμυριούχος έχει φροντίσει να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στα λεγόμενα «καραβογεωτρύπανα». Τα πλοία εκείνα που μπορούν να κάνουν δουλειά σε μεγάλα βάθη και να διευκολύνουν τις θαλάσσιες έρευνες για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Ομοιες δηλαδή με αυτές που η χώρα μας, αλλά και η Κύπρος ετοιμάζονται να ξεκινήσουν λόγω των διεθνών σχέσεών τους και της συμμαχίας που χτίζεται με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ.



ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Οπως πληροφορούμαστε, το τελευταίο διάστημα ο πρώην εφοπλιστής και επιχειρηματίας νιώθει στριμωγμένος. Κι αυτό διότι η μίσθωση από τον πετρελαϊκό όμιλο ΒG για τρία χρόνια του «DeepSea Metro II» έναντι 531 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο τις έρευνες ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών, με αποτέλεσμα ο κ. Αγγελόπουλος να πρέπει να προσανατολιστεί σε άλλες περιοχές και συμφωνίες για να μη χάσει χρήματα. Πολλοί λοιπόν συνδυάζουν -και όχι αβάσιμα- την πρόσφατη επίσκεψη της κυρίας Αγγελοπούλου στον πρόεδρο του  ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξη Τσίπρα, με αυτές τις άγνωστες business του συζύγου της. Αναφερόμαστε στα πλωτά γεωτρύπανα της DeepSea Metro, που είναι η κοινοπραξία (σ.σ.: 60%-40%) μεταξύ της εταιρείας Metrostar του Θόδωρου Αγγελόπουλου και της νορβηγικής Odfjell. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως οι Νορβηγοί είναι οι «γκουρού» στα πετρελαϊκά θέματα, ενώ νορβηγική εταιρεία έκανε και τις μελέτες σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα της χώρας μας.



Ψάχνει τα επόμενα συμβόλαια σε Ιόνιο και Κρητικό Πέλαγος

Το πλοίο του κ. Αγγελόπουλου «Deepsea Μetro II» ναυλώθηκε στην Petrobras του ομίλου BG για τρία έτη, με συνολικό ναύλο εκτιμώμενο στα 531 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το… αδελφό του, «DeepSea Μetro I», στην BG για ένα έτος, με ναύλο 175 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές όμως οι δουλειές βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους και παγκοσμίως δεν διαφαίνεται νέο ενδιαφέρον deal. Το να δεθούν αυτά τα πλοία στον ντόκο είναι ιδιαίτερα επιζήμιο και ήδη ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ψάχνει τα επόμενα συμβόλαια στην πατρίδα του, την Ελλάδα.

Πηγές αναφέρονται σε ενδιαφέρον για εξορύξεις σε Κρητικό Πέλαγος και Ιόνιο, όπου οι θάλασσες είναι πιο βαθιές, με τη συναίνεση του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Για τον λόγο αυτό η κ. Αγγελοπούλου πασχίζει να χτίσει ένα προφίλ μεταφορέα μηνυμάτων από τις ΗΠΑ, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό κρίνουν τις εξελίξεις σε γεωστρατηγικό επίπεδο ως προς το θέμα των υδρογονανθράκων. Αυτόν τον ρόλο όμως, σύμφωνα με πηγές, είναι πολύ δύσκολο να τον αποδεχθούν τόσο η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, που δέχεται ένα «φλερτ» διαρκείας από την εν λόγω επιχειρηματική οικογένεια. Κι αυτό διότι ο σχεδιασμός και των δύο πλευρών δεν δείχνει να περιλαμβάνει τις επαφές με μια οικογένεια που συνδέθηκε τόσο πολύ με μια περίοδο μεγάλης διασπάθισης -έστω κι αν οι ίδιοι δεν φαίνεται να το έπραξαν άμεσα- του δημόσιου χρήματος.


ΠΗΓΗ:parapolitika.gr