Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Με καρκινογόνο δράση τα σωματίδια της αιθαλομίχλης

Με καρκινογόνο δράση τα σωματίδια της αιθαλομίχλης
Μετά από χρόνια θα γίνουν αντιληπτά τα αποτελέσματα, λένε οι επιστήμονες

Τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία επισημαίνουν οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ιωάννης Παντής και Αλέξης Μπένος, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την πρυτανεία του ΑΠΘ.

«Η εκρηκτική αύξηση της αιθαλομίχλης αυτές τις ημέρες αναδεικνύει τόσο τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, όσο και την αδιέξοδη ενεργειακή, οικιστική και αναπτυξιακή μεταπολεμική στρατηγική στη χώρα μας. Η αιθαλομίχλη, προϊόν κυρίως καύσης βιομάζας και χημικά επεξεργασμένης ξυλείας, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του», τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο καθηγητής Οικολογίας Ιωάννης Παντής και ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Αλέξης Μπένος.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ενώ αναφέρουν ότι τα σωματίδια που αποτελούν την αιθαλομίχλη έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα. 

«Στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης» σχολιάζουν και υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων, που, όπως τονίζουν, «θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης με βάση την υπάρχουσα κατά περίπτωση οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση».

 ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Μεγάλη ενεργειακή συμφωνία Ρωσίας – Συρίας


Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), συμφωνία με τη ρωσική ιδιωτική εταιρεία Soyuzneftegaz για την αναζήτηση αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μέρος των χωρικών της υδάτων υπέγραψε την Τετάρτη η Συρία.

Η σύμβαση επιτρέπει στην Soyuzneftegaz να αναζητήσει υδρογονάνθρακες σε θαλάσσιο οικόπεδο με εμβαδόν 2.190 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα ανοιχτά των μεσογειακών ακτών της Συρίας.

Οι έρευνες αναμένεται να κοστίσουν 100 εκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Συρίας, Σουλεϊμάν Αμπάς, ο οποίος και υπέγραψε τη σύμβαση από την πλευρά του καθεστώτος Άσαντ.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr