Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΠΕ

Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ καταγγέλλει την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και ζητά από το σύνολο των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου να πάρουν ξεκάθαρη θέση.
Μια πετυχημένη επιχείρηση που έχει αναπτυχθεί και συνεχίζει να επενδύει προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας και του Ελληνικού Κράτους.
Μια κερδοφόρα επιχείρηση στρατηγικής σημασίας που έγινε ο πρώτος Βιομηχανικός και Εμπορικός Όμιλος της Πατρίδας μας με την συνεισφορά αρχικά των χρημάτων του Έλληνα Πολίτη και των εργαζομένων αυτής.
Τα ΕΛΠΕ έχουν μερικώς ήδη ιδιωτικοποιηθεί.  Σήμερα παραμένει μόνο το 35% του μετοχικού κεφαλαίου στο Ελληνικό Δημόσιο.
Το μέγα ερώτημα είναι γιατί επιμένουν τώρα για την πώληση των ΕΛΠΕ;
Μήπως οφείλεται στο γεγονός ότι σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η μεγάλη επένδυση εκσυγχρονισμού του Διυλιστηρίου Ελευσίνας που θα καλύπτει τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς σε Diesel, που τώρα εισάγουμε;
Ή μήπως οφείλεται στο γεγονός της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πλευράς ΕΛΠΕ, για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων;
Tα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι :
Τα ΕΛΠΕ αποτελούν ένα πετυχημένο μοντέλο ελληνικής επιχείρησης, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα ανάπτυξης για την πατρίδα μας.
Το Δημόσιο εισπράττει ως μέτοχος  ετήσιο μέρισμα περίπου 50 εκατ. Ευρώ.
Επίσης εισπράττει από εργοδοτικές εισφορές, φορολογία εισοδήματος, φορολογία επί των κερδών, το ετήσιο ποσό των 300 εκατ. Ευρώ περίπου.
Επιπροσθέτως σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τα ΕΛΠΕ είναι περίπου μισό δις ευρώ (Πολεμική Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό κλπ.).
Τι άλλο θέλετε να «πάρετε» από τα ΕΛΠΕ;
Ή μήπως υιοθετείτε την άποψη ότι μόνο ο ιδιώτης μάνατζερ και όχι το κράτος πρέπει να ασκούν επιχειρηματική δράση σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις;
Και αυτό, στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, αποτελεί μύθο.

Τα ΕΛΠΕ αποτελούν ενα σημαντικό παράγοντα της εθνικής μας οικονομίας και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αποτελούν έναν οικονομικό “θησαυρό” που περιέχει πολύτιμες παρακαταθήκες δύναμης και ελπίδας για όλους τους ΕΛΛΗΝΕΣ.
Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ θεωρεί ότι στρατηγικός στόχος της εκάστοτε κυβέρνησης για τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να είναι η ένταξή τους σε ένα ανανεωμένο μοντέλο ανάπτυξης με σκοπό την δημιουργία μιας ανταγωνιστικότερης και παραγωγικότερης εταιρείας που θα κυριαρχεί στην ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Η προοπτική ενός “FAST TRACK”- ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ δεν θα έπρεπε καν να υφίσταται από την στιγμή που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και του ιδίου του κράτους.
Όταν οι περικοπές των εργαζομένων για να σωθούν τα επικουρικά ταμεία ασφάλισής τους είναι ποσά των 400 εκατ. Ευρώ, θα επικροτήσετε μια τέτοια προοπτική;
Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ
Ήρθε η ώρα να υποστηρίξουμε τα συλλογικά αγαθά.
Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ σας καλεί να αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες.


ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ

Εντοπίστηκε νοθεία σε καύσιμα της Πολεμικής Αεροπορίας


Εντοπίστηκε νοθεία σε καύσιμα της Πολεμικής Αεροπορίας
Συναγερμός στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο από νοθευμένα καύσιμα. Σημαντικές ποσότητες που μεταφέρθηκαν πριν από λίγες μέρες βρέθηκαν «ελλειμματικές», αφού δεν περιείχαν συστατικά που μετατρέπουν το καύσιμο σε αεροπορικό. Το συμβάν έγινε αντιληπτό κατά τoν έλεγχο των καυσίμων και όπως ήταν φυσικό σήμανε συναγερμός.
Η τροφοδοσία των καυσίμων στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχίαλου έγινε από τα ΕΛ.ΠΕ τα οποία σε ανακοίνωσή τους, μετά το συμβάν και αφού υποχρεώθηκαν να αντικαταστήσουν τα καύσιμα, υπογράμμισαν ότι τα αίτια της απόκλισης μπορεί να οφείλεται σε κάποιους τεχνικούς λόγους κατά την παραγωγή ή την αποθήκευση.
Το περιστατικό έχει προκαλέσει αναστάτωση μέσα στην 111η Πτέρυγα Μάχης Νέας Αγχιάλου και αυτό διότι το θέμα της νοθείας των καυσίμων που εφοδιάζονται οι Ένοπλές Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά τις δημόσιες καταγγελίες του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα, που πριν από λίγες μέρες ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και αναμένεται να συνεχίσει τον αγώνα για πλήρη διαλεύκανση του θέματος αλλά και την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος έχει διατάξει εκτεταμένη έρευνα προκειμένου να διελευκανθεί η υπόθεση.
Πριν από μιάμιση περίπου εβδομάδα στον έλεγχο που γίνεται πριν και μετά από τις πτήσεις των αεροσκαφών στην 111 Πτέρυγα Μάχης διαπιστώθηκε ότι σημαντικές ποσότητες καυσίμου που είχαν παραληφθεί από τα ΕΛ.ΠΕ. δεν περιείχαν πρόσθετα συστατικά που κάνουν το καύσιμο «αεροπορικό».
Οι μετρήσεις, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες έδειξαν ότι το καύσιμο ήταν εκτός των αυστηρών ορίων που έχει θέσει η Πολεμική Αεροπορία. Αμέσως δόθηκε εντολή να καθηλωθούν όλα τα αεροσκάφη μέχρι να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και αφού εντοπίστηκε η παρτίδα καυσίμου που είχε πρόβλημα και αντικαταστάθηκε από τα ΕΛΠΕ.
Η απάντηση των ΕΛΠΕ
Σε απάντησή τους τα Ελληνικά Πετρέλαια για το θέμα αναφέρουν: «Στο πλαίσιο τακτικών ποιοτικών ελέγχων του καυσίμου της Πολεμικής Αεροπορίας διαπιστώθηκε προ δύο εβδομάδων μικρή απόκλιση σε μία από τις είκοσι τέσσερες προδιαγραφές του.
Τα αίτια της απόκλισης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε κάποιους τεχνικούς λόγους κατά την παραγωγή ή την αποθήκευση, διερευνήθηκαν και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί παρόμοιο συμβάν στο μέλλον.
Η απόκλιση αυτή σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την πτητική ικανότητα και δεν οφείλεται σε νοθεία ή έλλειψη πρόσθετου που προβλέπεται στις προδιαγραφές.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια συνεργάστηκαν, άμεσα , γρήγορα και αποτελεσματικά με τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και προέβησαν άμεσα σε αντικατάσταση του καυσίμου ή στην επιτόπου διόρθωσή του». 
ΠΗΓΗ:newpost.gr

ΗΠΑ: GenOn - NRG Energy "φτιάχνουν" τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής ενέργειας



Στην απορρόφηση της εταιρίας GenOn Energy έναντι μετοχών θα προχωρήσει η NRG Energy.
Πρόκειται για μία κίνηση η οποία θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής ενέργειας στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των εταιριών, η νέα εταιρεία θα έχει εγκατεστημένη παραγωγική δυναμικότητα 47.000 μεγαβάτ και η αξία της θα ανέρχεται σε 18 δισ. δολ.
Οι μέτοχοι της GenOn θα λάβουν για κάθε μετοχή που κατέχουν το 0,1216 της μία μετοχής της NRG.
Με τη συμφωνία, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 1,7 δισ. δολ., αποτιμά τη μετοχή της GenOn σχεδόν στα 2,2 δολ., με το premium σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής να ανέρχεται σε 20,6%.
Οι μέτοχοι της NRG θα κατέχουν το 71% της νέας εταιρείας και της GenOn το υπόλοιπο 29%.
Στις προσυνεδριακές συανλλαγές η μετοχή της GenOn ενισχύεται 30,77% στα 2,38 δολ. και της NRG 13,57% στα 20,5 δολ. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Θυγατρική της Israel Opportunity Εισήλθε στο Χρηματιστήριο της Κύπρου



Η Cyprus Opportunity Energy, θυγατρική της Israel Opportunity, εισήγαγε τις μετοχές της στο χρηματιστήριο της Κύπρου την περασμένη εβδομάδα με αξία 14 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία φιλοδοξεί να προχωρήσει το 2013 σε δημόσια προσφορά, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που επικρατεί για το αέριο της Κύπρου.
Σημειώνεται ότι η Cyprus Opportunity ελέγχεται από Ισραηλινούς, Νορβηγούς και Κύπριους μετόχους, όπως οι Ρόνι Χαλμάν και Ούρι Αλμουντί, αλλά και ο όμιλος AGR που έχει υποβάλει πρόταση μαζί με την Cyprus για τα οικόπεδα 2 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Globes του Ισραήλ, η Cyprus έχει αποκτήσει δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα με βάση τα οποία έχει διεξάγει κάποιες πρώιμες αναλύσεις. Μάλιστα, η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι ακόμα και αν δεν εξασφαλίσει τον έλεγχο των οικοπέδων που επιθυμεί, θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στον χώρο αυτό μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων.
Τέλος, αναφέρουμε ότι η Israel Opportunity κατέχει μερίδια 5-10% σε πέντε από τα οικόπεδα Pelagic του Ισραήλ ( Aditya, Ishai, Lela, Yahav και Yoad), τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στο κοίτασμα Λεβιάθαν και στο οικόπεδο 12.
 ΠΗΓΗ:.energia.gr

Καθυστερήσεις πληρωμών Εκτροχιάζονται τα σχέδια του ΟΣΕ για επενδύσεις στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών κατά μήκος των γραμμών



Φρένο σε επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου, προκειμένου να κινούνται με ηλεκτρικό ρεύμα τα τρένα του ΟΣΕ, έχουν βάλει οι καθυστερήσεις πληρωμών από τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) αλλά και το θολό τοπίο για το μέλλον της ΔΕΗ.
Γερμανοί και έλληνες επενδυτές από τον κατασκευαστικό κλάδο και την αγορά ενέργειας, σύμφωνα με πηγές της ΓΑΙΑΟΣΕ (εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ), έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε «οικόπεδα» του ΟΣΕ, προϋπολογισμού 100 - 120 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η μη απόδοση των εσόδων του ΟΣΕ από τον ΛΑΓΗΕ για το ηλεκτρικό ρεύμα των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων ιδιοκτησίας του που είναι σε λειτουργία, αλλά και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος έχουν παγώσει προσωρινά τις επενδύσεις.
Σημειώνεται ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει έτοιμο σχέδιο που προβλέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλα τα πρανή σημεία του δικτύου, αλλά και στις γέφυρες cut & cover που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτρικούς σταθμούς, οι οποίοι θα διοχετεύουν ηλεκτρικό ρεύμα στο δίκτυο, αλλάζοντας την εικόνα του ελληνικού σιδηροδρόμου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υπό τον Έλεγχο της Κινεζικής CNOOC η Nexen



Η κινεζική πετρελαϊκή CNOOC κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της καναδικής Nexen έναντι 15,1 δισ. δολ. και μάλιστα μετρητά. Η κρατικά ελεγχόμενη CNOOC δήλωσε ότι θα καταβάλει 27,5 δολ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε premium 61% συγκριτικά με το κλείσιμο της μετοχής της Nexen την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της CNOOC, με τη συμφωνία αυτή συμπληρώνεται η offshore παραγτωγή της κινεζικής εταιρείας, δεδομένου ότι η Nexen έχει παρουσία σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά πετρελαιοπαραγωγά μέρη του πλανήτη, εκ των οποίων οδυτικός Καναδάς, η βρετανική Βόρειος Θάλασσα, ο Κόλπος του Μεξικού και η Νιγηρία. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

ΥΠΕΚΑ: Ανάκληση Άδειας Ενεργειακού Επιθεωρητή



Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος,Σταύρου Καλαφάτη, ανακλήθηκε, για ένα χρόνο, άδεια ενεργειακού επιθεωρητή, γιατί μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ), διαπιστώθηκε ότι σε Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, που είχε εκδώσει, αναγράφονταν ανακριβή στοιχεία, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται σημαντικά η πραγματική ενεργειακή συμπεριφορά και η ενεργειακή κατηγορία των κτιρίων που επιθεωρήθηκαν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χωρίς τους χαλυβουργούς εργοστάσιο δεν υπάρχει, πάρτε το χαμπάρι!


ΠΗΓΗ:sibilla-gr

1987:ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΤΗΣ!!!



Ο Ιωάννης Κουτσογιάννης από το 1987 είχε προφητέψει πού πήγαινε το πράγμα. 
Είχε μαντέψει τον δόλιο σχεδιασμό σε βάρος της Ελλάδος.
Εδώ ολόκληρη η ομιλία. 
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 1987! Πετρέλαιο - Ελληνοτουρκικά - Αιγαίο
Πέρασαν 24 χρόνια από τότε!
Στα πρακτικά της Βουλής αποδεικνύεται η γνώση της ύπαρξης πετρελαίου στην Ελλάδα.
Tο γιατί είναι εδώ το ΔΝΤ, το ποιος το έφερε, και το γιατί το έφερε, κάποιοι από εμάς το γνωρίζουμε, ωστόσο καλό είναι να το μάθουν και όσοι δεν το γνωρίζουν. Στα πρακτικά της βουλής, που ακολουθούν και που αφορούν τη συνεδρίαση που έλαβε μέρος στις 6 Απριλίου 1987, είναι δυνατόν να διαβάσει κανείς το...
πόσο καλά γνώριζαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις την ύπαρξη του Αιγαιακού Ελληνικού πετρελαίου, αλλά και τι φοβήθηκαν και δεν προχώρησαν στην άντλησή του.
Μπορεί η συνεδρίαση να έγινε. το 1987, αλλά είναι σαν να έγινε -κυριολεκτικά- χθες.Όποιος το διαβάσει θα το πάρει στη κυριολεξία για προφητεία. Και όμως, ήταν η γνώση που μέχρι σήμερα επιμελώς έκρυβε το Ελληνικό πολιτικό κατεστημένο από τους πολίτες της χώρας. Μάλιστα, εγκληματικά φερόμενο, το ίδιο κατεστημένο, σήμερα πριμοδοτεί την άλωση της χώρας και την παράδοση κάθε εθνικού και δημόσιου πλούτου στα χέρια τρίτων.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Δ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Β'
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΓΙΑΝΝΗ Ν. ΑΛΕΥΡΑ
ΤΟΜΟΣ ΕΚΤΟΣ
Συνεδριάσεις 4Β' - ΡΣΤ'
17 Μαρτίου 1987 - 27 Απριλίου 1987
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΑ' . . 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1987 , Σελίδα, 5159
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γιάννης Ν. Αλευράς)..  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Πρόγραμμα Μετατροπής Τηγανελαίων σε Βιοντίζελ στον Εύοσμο



Προγραμματική σύμβαση συνεργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος συλλογής και μεταποίησης τηγανέλαιων πρόκειται να υπογράψουν την Τρίτη 24 Ιουλίου στις 11.30 π.μ. στο δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Χαραλαμπίδης.
Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών του δραστηριοτήτων, δρομολογεί την υλοποίηση του προγράμματος περισυλλογής των χρησιμοποιούμενων οικιακών μαγειρικών ελαίων σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο την παραγωγή βιοπετρελαίου (βιοντίζελ).
Η συλλογή των τηγανελαίων θα ξεκινήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και θα υλοποιηθεί από τους μαθητές του Δήμου, στις σχολικές τους μονάδες. Το λάδι που θα συλλέγεται, θα αποστέλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (εργαστήριο Θερμικών Συστημάτων και Βιοκαυσίμων του τμήματος Μηχανολογίας) όπου και θα ανακυκλώνεται, παράγοντας βιοντίζελ. Το σχολείο που θα συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες ποσότητες τηγανέλαιων αλλά και οι μαθητές, θα επιβραβευθούν για την προσπάθεια τους. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η NEON ENERGY υποστηρίζει την διεθνής ολυμπιάδα φυσικής



Η Neon Energy Greece υποστηρίζει τους πέντε Έλληνες Μαθητές που διαγωνίζονται στην «43η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής» που θα πραγματοποιηθεί στο Tallinn της Εσθονίας (15-24 Ιουλίου 2012).  
Στην «43η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής» θα συμμετέχουν μαθητές από 85 συνολικά χώρες του κόσμου. Οι πέντε (5) μαθητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα πρώτευσαν στον 22ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής 2012 και είναι οι:
Βόγιας Φώτης
Χαλκιόπουλος Μιχαήλ
Βουρλιώτης Εμμανουήλ
Σακαρίδης Εμμανουήλ και
Ευθυμίου Σταύρος
Τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής και την Ελληνική Συμμετοχή στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής διοργανώνει κάθε χρόνο η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και την Επιστημονική / Εκπαιδευτική Υπευθυνότητα του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στα 1.700 Ευρώ οι Μέσες Μηνιαίες Αποδοχές στη ΔΕΗ



Στα 1.700 ευρώ κυμαίνεται ο μέσος μηνιαίος μισθός στη ΔΕΗ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση της επιχείρησης, επισημαίνοντας ότι η μείωση του προσωπικού, των μισθών και των δαπανών για υπερωρίες, οδήγησαν σε μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 700 εκατ. ευρώ ή 41%, από 1,7 δισ. το 2009 σε 1 δισ. ευρώ το 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, ο μέσος μισθός (συνολικές καθαρές αποδοχές σε δωδεκάμηνη βάση μαζί με υπερωρίες, αποζημιώσεις εκτός έδρας, βάρδιες, κλπ.) διαμορφώνεται στα 1.700 ευρώ και την τελευταία τριετία η μέση μισθολογική δαπάνη ανά εργαζόμενο μειώθηκε κατά 36%. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βολές ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ



 
Το κόμμα του Α. Τσίπρα καταγγέλλει ότι η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ δεν θα πουληθεί σε όποιον προσφέρει την καλύτερη τιμή αλλά σε όποιον συμφωνεί με την ενεργειακή πολιτική ΕΕ και Γερμανίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η κυβέρνηση του Γ.Α. Παπανδρέου, που υπήρξε ο επίσημος «νεκροθάφτης» του σχεδίου για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η διάδοχη κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί να μην πουλήσουν τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ στην πιο συμφέρουσα για την Ελλάδα τιμή αλλά έχουν δώσει και λευκή επιταγή για την ενεργειακή πολιτική στο θέμα των αγωγών.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Γερμανού Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας κ. Έντιγκερ, προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Ο κ. Οettinger απαντάει με πολύ πατερναλιστικό ύφος για τη «δέουσα» πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, υποδεικνύοντας ότι η χωρά μας πρέπει «να εξελιχθεί σε πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο που μεταφέρεται από την περιοχή της Κασπίας προς την Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«…η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά και να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού και τις οδούς μεταφοράς όσον αφορά το φυσικό αέριο. Η δημιουργία των συνθηκών για μια ανοικτή αγορά ενέργειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, εάν η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει τις οικονομικές δυνατότητες προκειμένου να εξελιχθεί σε πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο που μεταφέρεται από την περιοχή της Κασπίας προς την Νοτιανατολική Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας».
Συνεχίζοντας την απάντηση του και αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πώληση των εταιρειών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ καθιστά σαφή την προτίμηση του να πωληθούν ανεξαρτήτως τιμήματος σε όποιον συμμερίζεται την «κοινή» ενεργειακή πολιτική, δηλαδή να αποκλειστούν οι ρώσικες εταιρείες από τον διαγωνισμό των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ ή άλλες εταιρείες που δεν έχουν κατάλληλο πιστοποιητικό «κοινωνικών φρονημάτων».
Λέει συγκεκριμένα: «η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ως ενιαίας εταιρείας ή της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ ως χωριστών εταιρειών αναμένεται να διασφαλίσει – προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας – ότι κάθε αγοραστής θα πρέπει επίσης να παρουσιάζει με σαφήνεια τη στρατηγική του όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που προτίθεται να αγοράσει» 
ΠΗΓΗ:newsbomb.g

ΟΗΕ: “Η Ελλάδα κάθεται πάνω σε μια μοναδική πλάκα “χρυσού”, και όμως δεν ασχολούνται!” (Document Map)



Τίποτα τελικά δεν είναι τυχαίο και κανείς δεν πρέπει να απορεί γιατί προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκτήσουν τον έλεγχο της χώρας οι ξένοι δανειστές με βοήθεια εκ των έσω.
Σε έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro η Ελλάδα εκτός από τους υδρογονάνθρακες φαίνεται ότι αποτελεί γενικά “Ελ Ντοράντο” σπάνιων στρατηγικών ορυκτών και αυτό ίσως είναι και μία από τις αιτίες της κακοδαιμονίας της:
Έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτει ότι “βάσει ερευνών και εξορύξεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η χώρα κάθεται επάνω σε μία πλάκα με δεκάδες εξαιρετικά σπάνια ορυκτά με εφαρμογή στην βαριά βιομηχανία, αεροναυπηγική κλπ. τα οποία τα διαθέτει και σε μεγάλες ποσότητες”.
Στην έκθεση αποκαλύπτεται η ύπαρξη χουντίτη (μοναδική παγκοσμίως η ύπαρξη του εν λόγω υλικού
που χρησιμοποιείται για την κατάσβεση πυρκαγιών και ως αντιπυρικό υλικό στις οικοδομές), πρώτη στην προμήθεια βωξίτη, νικελίου, περλίτη και στην εξαγωγή ακατέργαστου μαγνησίου στην Ευρώπη και παράλληλα δεύτερη στην Ευρώπη και πέμπτη σε όλο τον κόσμο στην παραγωγή λιγνίτη.
“Αυτός είναι μόνο ένας από τους άσσους που κρύβει η Ελλάδα στο… μανίκι της και που μπορεί να είναι η λύση εξόδου από την οικονομική κρίση”, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα που σοχλιάζει την έκθεση του ΟΗΕ. Ωστόσο επισημαίνει ότι ακριβώς αυτή η αφθονία σπάνιων ορικτών εχει δημιουργήσει μεγάλο διεθνή ανταγωνισμό για τον έλεγχο των κοιτασμάτων αυτών από ξένους διεθνείς παράγοντες.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ, ο τομέας των εξορύξεων στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας καθώς αντιπροσωπεύει το 3% – 5% του ΑΕΠ, ενώ απασχολεί επισήμως 20.000 άτομα και ανεπισήμως 60.000 εργαζομένους. Ειδικότερα, ο λιγνίτης προμηθεύει 21 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ότι το 2009 η συνολική παραγωγή του ορυκτού πλούτου ήταν περίπου 63 εκατομμύρια τόνοι, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι συνολικά οι πωλήσεις σε ορυκτά και μέταλλα ανέρχονται ετησίως στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΛΠΕ:Αύγουστο η εμπορική λειτουργία νέων μονάδών



Μέσα στον Αύγουστο θα ξεκινήσει τελικά η εμπορική λειτουργία των νέων μονάδων του διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα. 
Σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, οι δοκιμές στις επιμέρους μονάδες του βρίσκονται στην τελική τους φάση, ενώ η μικρή καθυστέρηση εβδομάδων για την ολοκλήρωση της φάσης αυτής δικαιολογείται πλήρως από την πολυπλοκότητα του έργου. Έτσι τα επίσημα εγκαίνια των νέων μονάδων, θα πρέπει να αναμένονται τον Σεπτέμβριο. 
Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 1,2 δισ. ευρώ, το διυλιστήριο Ελευσίνας αναβαθμίζεται σε ένα από τα πλέον σύγχρονα, ενώ θα είναι το δεύτερο στην Ευρώπη με μηδενική παραγωγή μαζούτ. 
Ο δείκτης πολυπλοκότητας (Nelson Complexity Index) από 1,5 θα εκτοξευθεί στο 7,2, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το μαζούτ που ήταν το κύριο προϊόν πριν από την αναβάθμισή του (2,2 εκατομμύρια τόνοι το χρόνο), είναι πλέον προϊόν με αρνητικά περιθώρια διύλισης, και με εμπορική τιμή η οποία έχει σταθερή τάση μείωσης. 
Όπως τονίζουν στελέχη της επιχείρησης, οι νέες μονάδες θα μετατρέπουν το μαζούτ σε πετρέλαιο ντίζελ, προϊόν στο οποίο η Ελλάδα είναι ελλειμματική, ενώ η διαφορά της τιμής του σε σχέση με το μαζούτ, κυμαίνεται μεταξύ 200 και 400 δολαρίων ο τόνος με βάση τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Eurobank: Στους κληρονόμους οι μετοχές Λάτση



Στα εννέα παιδιά των Σπύρου, Μαριάννας και Μαργαρίτας Λάτση και το ίδρυμα Λάτση μεταβιβάζονται οι μετοχές της Eurobank που κατείχε ο όμιλος EFG.
Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση:
Η Eurobank ανακοινώνει ότι ο Όμιλος EFG, που κατέχει σήμερα το 44,70% των κοινών μετοχών της Eurobank, θα ανακατανείμει με μεταβίβαση εντός της ημέρας ποσοστό 43,55% στα εννέα νεότερα μέλη της οικογένειας Λάτση, καθώς και στο ίδρυμα με την επωνυμία «John S. Latsis Public Benefit Foundation», έτσι ώστε κάθε ένας από τους διάδοχους μετόχους να αποκτήσει ποσοστό περίπου 4,4%, ενώ ο Όμιλος EFG θα διατηρήσει ποσοστό 1,15%.
Στo πλαίσιo των πρόσφατων εξελίξεων, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές έκριναν ότι επιβάλλεται, επί πλέον του διαχωρισμού των δύο ομίλων από πλευράς εταιρικής επωνυμίας (Όμιλος EFG – Όμιλος Eurobank), να συντελεστεί και ο σαφής διοικητικός, διαχειριστικός και λογιστικός διαχωρισμός τους, που οδηγεί συνεπώς και σε ιδιοκτησιακό διαχωρισμό. 
ΠΗΓΗ:marketbeast.gr

Υδρογονάνθρακες: οι έξι κολοσσοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον



Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital.gr, οι μεγάλες πετρελαϊκές που ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά είναι οι αμερικανικές ExxonMobil και ConocoPhillips και η γαλλική Total.
Εκτός από τις τρεις εταιρείες που δήλωσαν ανοιχτά ότι ενδιαφέρονται για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, τρεις ακόμα μεγάλοι παίκτες, η Shell, η BP και η Noble Energy, άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μεταγενέστερο στάδιο στην ελληνική αγορά.
Όπως αναμενόταν, οι έξι εταιρείες δεν κατέθεσαν προσφορά στον διαγωνισμό του open door. Άλλωστε, τα πιθανά μεγέθη των κοιτασμάτων, αλλά και το γεγονός ότι τα οικόπεδα αυτά αποτελούν -με εξαίρεση το Κατάκολο- πρακτικά ανεξερεύνητες περιοχές, περιόριζαν τους πιθανούς ενδιαφερομένους σε μεσαίες ή και μικρότερες εταιρείες του κλάδου, όπως και συνέβη, εξάλλου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το μεγαλύτερο όφελος από τη διαδικασία του open door είναι ότι η Ελλάδα, ως αγορά, έχει επανέλθει στον διεθνή χάρτη, έστω και αν οι μεγάλες εταιρείες θεωρούν ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες για να επενδύσουν.
Οι αρμόδιες πηγές πάντως επισημαίνουν ότι οδηγός για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά θα πρέπει να είναι το μοντέλο της Κύπρου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στην Αίγυπτο



Μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της χώρας. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου και Φυσικών Πόρων, τα αποθέματά του μπορούν να ξεπεράσουν τα 120 δισ. κυβικά μέτρα και περίπου το 1,6 εκατομμύρια βαρέλια συμπυκνωμένου φυσικού αερίου.
Η ημερήσια παραγωγικότητα του κοιτάσματος, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, μπορεί να φθάσει τα 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Τα βασικά στρώματα, που παράγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται στη θάλασσα σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την πόλη Ρασ-αλ-Μπαρ στις μεσογειακές ακτές της Αιγύπτου. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Στάση εργασίας αύριο στο Δημόσιο



Από τις 12:30 έως τη λήξη του ωραρίου θα κατεβάσει αύριο ρολά το Δημόσιο στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ, ενάντια στα νέα μέτρα, με αιχμή τη νέα περικοπή του εφάπαξ. 
Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00 έξω από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και θα ακολουθήσει πορεία προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
«Είναι εφιαλτική η κατάσταση, στην οποία οδηγούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια και εξακολουθούν να προωθούνται και σήμερα, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις μετεκλογικές διαβεβαιώσεις της τρικομματικής κυβέρνησης, ότι δεν θα ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πορεία συμπαράστασης στους απεργούς της Χαλυβουργίας



Συγκέντρωση συμπαράστασης για τους απεργούς της Χαλυβουργίας είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Δευτέρα στην πλατεία Ομονοίας.
Η κινητοποίηση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και είναι προγραμματισμενη για τις 19.30 το απόγευμα.
Σημειώνεται ότι το Σάββατο το Σωματείο των εργαζομένων στη Χαλυβουργία αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας (164 υπέρ και 5 κατά), παρά την εισαγγελική απόφαση για άνοιγμα του εργοστασίου. 
ΠΗΓΗ:zougla.g