Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

'SUCESS STORY'' ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ Ernst & Young: Χρονιά ύφεσης και το 2014 για την Ελλάδα


Ύφεση 0,3% προβλέπει στην Ελλάδα το 2014 ο οίκος Ernst & Young, κόντρα στις προβλέψεις της κυβέρνησης που κάνουν λόγο για ανάπτυξη λίγο κάτω από το 1% την ερχόμενη χρονιά, και πιο κοντά στις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, που κάνει λόγο για ύφεση 1,2%.

“Η συνέχιση της λιτότητας σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και τις συνεχιζόμενες δυσκολίες στον τραπεζικό τομέα θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ κατά 5,5% το 2013 και περαιτέρω κατά 0,3% το 2014”, επισημαίνεται στη σχετική έκθεση του οίκου, αν και εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, καθώς “η ηπιότερη στάση έναντι της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργεί συνθήκες χαλάρωσης της λιτότητας, ενώ η επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης οδηγεί σε ανάκαμψη των εξαγωγών, υποβοηθούμενη επίσης και από τη σημαντική μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας από την έναρξη της ύφεσης”. 

Συνολικά, το διάστημα από το 2015 ως το 2017 αναμένεται αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά μέσο όρο 1,5%-2%.

Και μπορεί ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη να έχει πια υποχωρήσει, όμως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι, καθώς οι επιπτώσεις της λιτότητας ενδέχεται να συνεχίσουν να αιφνιδιάζουν τους διαμορφωτές της πολιτικής, με αποτέλεσμα να σημειωθεί απώλεια ανάπτυξης, μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες.

Όσον αφορά γενικότερα στην Ευρωζώνη, στην έκθεση τονίζεται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς επιβράδυνσης στις εξαγωγές και ο αντίκτυπος της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας θα συνεχίσουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, παρατείνοντας την ύφεση και για φέτος. 

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΡΤ Κίνδυνος για «ολοκαύτωμα» στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής – Έτοιμη για ανακατάληψη η ΕΛ.ΑΣ


Στη γραμμή αντιπαράθεσης βρίσκονται οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και οι αστυνομικές δυνάμεις  οι οποίες ετοιμάζονται για βίαιη ανακατάληψη του κτιρίου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Αγία Παρασκευή.

Ύστερα από την εντολή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι απεργοί να εγκαταλείψουν την ΕΡΤ και την απάντηση από την ΠΡΟΣΠΕΡΤ ότι κάτι δεν πρόκειται να γίνει το όλο σκηνικό θυμίζει «μπαρούτι».

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει δώσει εντολή στην ΕΛ.ΑΣ  και η τελευταία έχει έτοιμο σχέδιο βίαιης  εκκένωσης  και ανακατάληψης του κτιρίου σε μια επιχείρηση που για πρώτη φορά θα συμβεί στα ελληνικά χρονικά ενώ θα εφαρμοστούν τεχνικές που εφαρμόστηκαν στις επιχειρήσεις  στη βίλα Αμαλία και στο ΤΕΙ στη Θεσσαλονίκη.  

Η επιχείρηση θα κινηθεί πρακτικά από γραφείο σε γραφείο ενώ η όλη γύρω περιοχή θα έχει από πριν αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Πρόκειται για το πρώτο τεστ που θα δοκιμάσει τις άγνωστες – μέχρι στιγμής- αντοχές της δικομματικής κυβέρνησης  σε μια αναμέτρηση με τους απεργούς την οποία θα σπεύσουν βέβαια να εκμεταλλευτούν καταλλήλως τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Η κρίση –η οποία αργά ή γρήγορα θα ερχόταν- ξεκίνησε με την κυβερνητική ανακοίνωση μέσω του ΥΠΟΙΚ ότι η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ – 2.000 από τους 2.656 θα προσληφθούν στο μεταβατικό φορέα - Δεν θα δοθούν αποζημιώσεις σε ΠΕΘ, ειδικούς συμβούλους και μετακλητούς

Στην κυβερνητική ανακοίνωση απάντησε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης  ο οποίος δήλωσε:

«Οι εργαζόμενοι αρνούνται να δεχθούν την καταπάτηση των θεμελιωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων. Θα είναι εδώ για να εκπέμπουν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Οι μάσκες έπεσαν. Θέλουν να πάρουν 2.000 άτομα που θα χάσουν όλα τους τα δικαιώματα και το ταμείο ανεργίας και στη συνέχεια, στο νέο φορέα μπορεί να είναι και 50. Η νομική μας υπηρεσία ετοιμάζει εξώδικα για να απαντήσει στα όσα υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας».

Οι πληροφορίες θέλουν οι απεργοί της ΕΡΤ να ετοιμάζουν σκηνικό με άρωμα «πολυτεχνείου» με συνέχιση της ζωντανής εκπομπής που πραγματοποιούν από τότε που ξεκίνησε η κρίση με την ΕΡΤ  καλώντας τον κόσμο να προστρέξει σε βοήθεια έναντι της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, όπως και τα κόμματα τα οποία με βουλευτές τους είναι σίγουρο πως θα βρεθούν εκεί, για να «επιδιώξουν» κάποιο «προπηλακισμό» από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Από εκεί και πέρα το σενάριο είναι λίγο έως πολύ γνωστό: Οι γνωστές καταγγελίες ενώπιον της κάμερας, των βουλευτών εναντίον της αστυνομίας, μετάδοση από τους απεργούς των επεισοδίων στο εξωτερικό, και έκκληση για βοήθεια δημοσιεύματα από το διεθνή Τύπο εναντίον της κυβέρνησης και το θέατρο του παραλόγου δεν έχει τέλος.
Η «μάχη της ΕΡΤ» είναι «βούτυρο στο ψωμί» των κομμάτων της μαχόμενης αριστεράς και ξέρουν να χειρίζονται πολύ καλά τέτοιες καταστάσεις το ερώτημα είναι η κυβέρνηση πόσο έτοιμη είναι. Σίγουρα δε θα ήθελε να δώσει μια τέτοια μάχη αλλά εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένη να το πράξει.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Gazprom:Δεν θα συμμετάσχει σε δημοπρασία για ΔΕΠΑ

Μεντβέντεφ: Η Gazprom δεν θα πάρει μέρος στο νέο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ
Η Gazprom δεν θα λάβει μέρος ούτε στο νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, μεταδίδει το Reuters.

Ο επικεφαλής εξαγωγών του κολοσσού, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, ερωτηθείς εάν η Gazprom θα καταθέσει προσφορά σε περίπτωση επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού, δήλωσε: "Όχι, δεν θα καταθέσουμε". 

O ρωσικός κολοσσός δεν κατέθεσε προσφορά στον πρώτο διαγωνισμό για την ελληνική εταιρία οδηγώντας σε "αυάγιο την πώληση. Ο ισχυρός άντρας της Cazprom Αλεξέι Μίλερ είχε συναντήσει τον πρωθυπουργό τρεις φορές για το συγκεκριμένο ζήτημα.
 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Επιστολή «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ» για τις συνθήκες εργασίας στη ΔΕΗ


Το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» με επιστολή του επισημαίνει την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των προληπτικών ελέγχων σε όλους τους εργασιακούς χώρους, υπαίθριους και στεγασμένους, όπου αναμένεται ότι θα υπάρξει επιπλέον θερμική επιβάρυνση, λόγω υψηλών τιμών θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενης θερμότητας.
Ειδικότερα, η επιστολή έχει ως εξής:
«Προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στις εργασίες σε υπαίθριους χώρους και στις εργασίες σε στεγασμένους χώρους στις οποίες μπορεί, λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών, να υπάρχει συνέργια επιβαρυντικού μικροκλίματος από υψηλές τιμές θερμοκρασίας – υγρασίας.
Υπαίθριες εργασίες
Για τις υπαίθριες εργασίες πρέπει να λαμβάνονται τα εξής μέτρα:
- Χορήγηση - χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, όπου δεν είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία η χρήση κράνους προστασίας.
- Διαμόρφωση - επιλογή σκιερού μέρους για τα διαλείμματα.
- Κατασκευή στεγάστρων, όπου είναι δυνατόν, για την εκτέλεση εργασιών.
- Προγραμματισμός των εργασιών ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται σε ώρες όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.
- Παροχή πόσιμου δροσερού νερού (10-15ο C).
Απαραίτητη είναι η συνεχής διαβροχή των δρόμων και των αξόνων των ορυχείων, ώστε το φαινόμενο της ομίχλης από τη σκόνη που παρατηρείται να εξαλειφθεί.
Ο «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» θα εποπτεύει διεξοδικά την πιστή τήρηση των μέτρων και θα παρεμβαίνει όποτε το κρίνει απαραίτητο» 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Πτώση 2,9% για το πετρέλαιο στα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου


Με πτώση ύψους 2,9% έκλεισαν την Πέμπτη τα συμβόλαια του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια του πετρελαίου παράδοσης Ιουλίου τερμάτισαν στα 95,40 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση -2,9% ή 2,84 δολαρίων.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Με Υποβάθμιση Απειλεί τη Socar η Fitch, Εάν Αγοράσει τη ΔΕΣΦΑ


Πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ και την αξιολόγηση BBB- της Socar ενδέχεται να ασκήσει η εξαγορά της ΔΕΣΦΑ, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί.

Επίσης, η Fitch συνδέει την αξιολόγηση της Socar με εκείνη του Αζερμπαϊτζάν, καθώς θεωρεί ότι η εταιρεία διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση και την κρατική SOFA Z, ενώ επηρεάζει το σύνολο της αζέρικης οικονομίας. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

ΓΣΕΕ Εργατικό ατύχημα στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας


Η εργοδοτική (εγκληματική) αυθαιρεσία, οι μνημονιακές, νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές πολιτικές και η ανυπαρξία των αρμόδιων Υπηρεσιών για την τήρηση της νομοθεσίας περί υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, έχουν μετατρέψει σε κάτεργα τους χώρους εργασίας.
Άλλο ένα εργατικό ατύχημα σημειώθηκε χθες στην μονάδα των ΕΛΠΕ της Ελευσίνας με θύμα έναν άτυχο συνάδελφό μας ο οποίος και τραυματίστηκε πολύ σοβαρά.
Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τις ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας, γεγονός που οδήγησε στον τραυματισμό του συνάδελφού μας και ζητά την πλήρη διερεύνηση των αιτίων του ατυχήματος.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας αντί να πανηγυρίζουν στο εξωτερικό για τον εργασιακό «παράδεισο» που έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα, πρέπει άμεσα να φροντίσουν για την επάνδρωση, με προσωπικό και μέσα, των αρμόδιων Υπηρεσιών, εντατικοποιώντας τους ελέγχους τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και των μέτρων για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων.
Τέλος, ζητάμε τον πλήρη καταλογισμό ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013, η κοινή σύσκεψη Δευτεροβάθμιων Ομοσπονδιών και Πρωτοβάθμιων Σωματείων  του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα στα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Κοινός στόχος και επιδίωξη όσων τοποθετήθηκαν, ήταν η ανάληψη πρωτοβουλιών για το συντονισμό και πραγματοποίηση κοινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου επιτέλους να μπει ένα φρένο στην εξαθλίωση των εργαζομένων, στο ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, στη διάλυση του Κοινωνικού Κράτους, στο τσουνάμι ανέργων που μέρα με τη μέρα διογκώνεται συνέπεια της μνημονιακής πολιτικής που με χαρακτηριστική προθυμία η τρικομματική συγκυβέρνηση εφαρμόζει.

Με τη διαπίστωση πως οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων πρέπει να πάρουν πλέον πολιτικά χαρακτηριστικά πλήρους ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής που βαραίνει πλέον αφόρητα την καθημερινότητα όλων των πολιτών αυτής της χώρας, αποφασίστηκε:

1.       Εκφράζουμε την στήριξή μας στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ. ενάντια στην  υλοποίηση της  πολιτικής διάλυσης του Δημοσίου Τομέα και των απολύσεων όπου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διαγράφονται θεσμοί και ζωές εργαζομένων, θυσία στο «βαρέλι δίχως πάτο» των απαιτήσεων της τρόικα. Συμμετέχουμε, περιφρουρούμε, συντονίζουμε ενεργά τη δράση μας μέχρι την τελική κατάργηση της κατάπτυστης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.).  
2.       Καλούμε τους εργαζόμενους των σωματείων μελών των Δευτεροβάθμιων Ομοσπονδιών Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα να συμμετέχουν στην πραγματοποίηση Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου το ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013, στην Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα στις 11.30 το πρωί.

3.   Με αποφάσεις τους οι  Διοικήσεις των Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, να προσανατολιστούν στο κοινό συντονισμό και προετοιμασία για την προκήρυξη «πολιτικής απεργίας» με στόχο την άμεση ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της κυβέρνησης που τις εφαρμόζει.
4.   Την πραγματοποίηση νέας κοινής σύσκεψης όπου με αποφάσεις των Δευτεροβάθμιων Ομοσπονδιών θα οριστικοποιηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκήρυξης πολιτικής απεργίας όπου θα κληθούν και οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.-Γ.Σ.Ε.Ε.) να πάρουν θέση.  Η ημερομηνία της επόμενης σύσκεψης θα καθοριστεί το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013, μετά την πραγματοποίηση του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου. 

Απέναντι στο μέλλον που μας «υπόσχονται», εμείς έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για την ανατροπή των πολιτικών τους!!!

Η κοινή, αγωνιστική και ενωτική δράση για την αντιμετώπιση των πολιτικών των μνημονίων και την ανατροπή τους είναι πλέον ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
1. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΙΥΕ)
2. ΠΑΝ. ΟΜ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (ΠΟΕΠΔΧΒ)
3. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ)
4. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (ΠΟΣΠΕΡΤ)
5. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ)
6. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΗΕ)
7. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ (ΠΟΘΑ)
8. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΕΚΕ)
9. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΥΡΩΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΘΕ)
10. ΠΑΝ. ΟΜ. ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ (ΠΟΙΕ-ΦΣΕΚ)
11. ΓΕΝΙΚΗ ΟΜ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ)
12. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΙΕΛΕ)




ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ -ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

Συνάδελφοι,
Δυο νέα εργατικά ατυχήματα έγιναν μέσα στην ίδια μέρα την Τετάρτη 19/6 στις ΒΕΕ.

Το ένα έγινε στη μονάδα 32 όταν μετά από προσπάθεια απόφραξης αποστραγγιστικού σε βάνα πίεσης διέρρευσε με πίεση πίσσα 340ο στο πρόσωπο και στο χέρι συναδέλφου ο οποίος νοσηλεύεται στο ΚΑΤ στην μονάδα εγκαυμάτων. Το άλλο έγινε στη διακίνηση την ώρα που συνάδελφος πήγε να πάρει δείγματα από δεξαμενή.

Τα ατυχήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ατυχημάτων το τελευταίο χρόνο στα ΕΛΠΕ (παρά την αντίθετη εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η εταιρεία προς τα έξω ).

Πρόκειται για τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής στο κλάδο της ενέργειας η οποία παραδίδεται εξ’ ολοκλήρου στις ορέξεις των μεγάλων μονοπωλίων.
Είναι το αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, της καταστρατήγησης των μέτρων ασφαλείας και της μείωσης του προσωπικού.
Αυτή η εγκληματική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι μόνα θύματα έχει τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ και γενικότερα στο κλάδο της ενέργειας. Και συγκεκριμένα:

• Υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού
• Το εξοντωτικό ωράριο των εργαζομένων είναι σύνηθες φαινόμενο. Τα 12ωρα, τα αντιρεπό δημιουργούν κούραση και κινδύνους ατυχημάτων ακόμα και στους πιο έμπειρους συναδέλφους.
• Χαλαρώνει όλο και περισσότερο η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και μεγαλώνει η έλλειψη στοιχειωδών υλικών και εργαλείων.
• Εντείνεται η εργολαβοποίηση με στόχο την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, από εργαζόμενους "φθηνούς", χωρίς δικαιώματα.

Το σωματείο έχει μεγάλες ευθύνες διότι γνώριζε εδώ και μήνες τις ελλείψεις σε προσωπικό (οργανογράμματα), ατελείωτα 12ώρα και φυσικά τον ατέλειωτο κατάλογο εργατικών ατυχημάτων που έχουν συμβεί από την αρχή της λειτουργίας των νέων μονάδων.

Είναι υποκριτές όταν εμφανίζονται υποστηρικτές των συμφερόντων των εργαζομένων την ώρα που οι παρατάξεις που είναι πλειοψηφία ΔΑΚΕ (ΕΝΙΑΙΑ), ΠΑΣΚΕ έχουν ήδη ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ σύμβαση εργασίας που αυξάνει τον χρόνο εργασίας, έχουν ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ στη μείωση προσωπικού μέσω των οικειοθελών αποχωρήσεων, έχουν ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ με την εταιρία για τα «οργανογράμματα» χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, την εργολαβοποίηση (ακόμα και στο πεδίο, χειριστές).
Τέτοια φαινόμενα είναι συνυφασμένα διαχρονικά με την δράση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για την δράση και την συνολική τους στάση. Να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, στο ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ για να παλέψουν ενάντια στην εξελισσόμενη αντεργατική λαίλαπα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ (ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΟΡΓΑΝΑ)

Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες!




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ



Στις 19/06/13 στις εγκαταστάσεις των ΒΕΕ κατά τη διαδικασία εργασιών στη Μονάδα Flexicocker συνέβη ατύχημα με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου και τη διακομιδή του αρχικά στο  Αττικό νοσοκομείο  και  στη  συνέχεια στο ΚΑΤ.
Η έγκυρη αντιμετώπιση του περιστατικού και οι πρώτες βοήθειες που άμεσα δόθηκαν από το προσωπικό των εγκαταστάσεων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του περιστατικού και συνέβαλαν στην ελαχιστοποίηση τυχόν σοβαρότερων επιπτώσεων στην υγεία του συναδέλφου.
Η μεγάλη συχνότητα ατυχημάτων το τελευταίο διάστημα αποτελεί πεδίο σοβαρού προβληματισμού για όλους μας και ιδιαίτερα για την Εταιρεία,  η  οποία  οφείλει  να ενσκύψει  και  να  αναζητήσει  τα  αίτια  αυτής  της  κατάστασης.   Η  δική  μας  προσέγγιση αφορά στην εντατικοποίηση της παραγωγής και τον υπερβάλλοντα ζήλο για αύξηση της λειτουργίας των μονάδων παρακάμπτοντας το πλαίσιο της ασφαλούς λειτουργίας αυτών.
Καλούμε την Εταιρεία να αναλάβει όλες εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να  διασφαλίζεται η ασφαλή  και  ομαλή  λειτουργία  των  εγκαταστάσεων  και  οι εργαζόμενοι να νιώθουν ότι κινούνται σε ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας.

ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ