Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΟΟΣΑ: Θα ξεπεράσει το 28% η ανεργία στην Ελλάδα το 2014


Τα ποσοστά ανεργίας σε Ισπανία και Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν πάνω από 28% μέχρι το τέλος του 2014 σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 27,8% στην Ισπανία από 26,9% που είναι αυτή τη στιγμή, προβλέπει ο Οργανισμός. Στην Ελλάδα, το ποσοστό θα σημειώσει αύξηση στο 28,2% από 26,8%.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, από την ανεργία πλήττονται περισσότερο οι νέοι. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνάει το 60%, στην Ισπανία το 55% και στην Ιταλία και την Πορτογαλία στο 40%.

«Η επούλωση των κοινωνικών πληγών της κρίσης είναι ακόμη μακρινή», δήλωσε ο γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. «Πολλές χώρες εξακολουθούν να παλεύουν με την υψηλή και επίμονη ανεργία, ειδικά ανάμεσα στους νέους».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δευτέρα 15/7/2013. Συγκέντρωση Διαδήλωση στην Ελευσίνα: Αγωνιστικά διεκδικούμε "Υγεία και ποιότητα ζωής - ΟΧΙ στο ξέπλυμα της ρύπανσης των ΕΛΠΕ Ελευσίνας με χορηγίες"


 Μπροστά στα αμήχανα βλέμματα των οργάνων της τάξης που είχαν εγκατασταθεί από νωρίς για την «τήρηση της τάξης», 250 αποφασισμένοι κάτοικοι της Ελευσίνας και της Μάνδρας, μέσα σε συνθήκες αφόρητης δυσοσμίας του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ), διαδήλωσαν, χθες, μπροστά στην πύλη του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, απαιτώντας:

1) Από την Κυβέρνηση: να δώσει εντολή για την πραγματοποίηση άμεσου ελέγχου στην εγκατάσταση, να προχωρήσει σε άμεση τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του διυλιστηρίου ώστε να τεθούν  αυστηρότερα όρια  εκπομπών ρύπων και να θεσπιστεί μόνιμη Ειδική Επιτροπή Ελέγχου του διυλιστηρίου.

2) Από την εταιρεία: να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων για τον έλεγχο της ρύπανσης του διυλιστηρίου και να προβεί  σε επαρκή στελέχωση της εγκατάστασης με κατάλληλα εκπαιδευμένο και αξιοπρεπώς αμειβόμενο προσωπικό, εργαζόμενο στο πλαίσιο ανθρώπινου ωραρίου εργασίας. Κάθε απόλυση στα ΕΛΠΕ αποτελεί νέο πλήγμα για το περιβάλλον και την ασφάλειά μας!

3) Από τις Δημοτικές Αρχές Ελευσίνας και Μάνδρας: να διακόψουν την πελατειακή χορηγική σχέση τους με τα ΕΛΠΕ, να δουν παραπέρα από την θητεία τους και να διεκδικήσουν δυναμικά με κινητοποιήσεις την προστασία της υγείας και της ασφάλειας του πληθυσμού.




«Δηλώνουμε ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση ότι για μας η κατάσταση δεν είναι διαμορφωμένη για πάντα, δεν αποδεχόμαστε μοιρολατρικά να ζήσουμε χειρότερα, δε θα συνηθίσουμε στους ρύπους σας, θα αγωνιστούμε ώστε οι νέες γενιές - που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα να ζήσουν σε διαφορετικές συνθήκες σε μια ιστορική παραθαλάσσια πόλη - να απαλλαγούν από το  νέο περιβαλλοντικό βάρος. Τα ΕΛΠΕ θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!» τόνισαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης επιδίδοντας το Ψήφισμα της συγκέντρωσης  στον Επόπτη του διυλιστηρίου.

Στα χρονικά του Θριασίου, η συγκέντρωση αυτή, αποτελεί την πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας για θέματα προστασίας περιβάλλοντος που πραγματοποιείται μήνα Ιούλιο. Είχε προηγηθεί, το πρωί, η εκδήλωση διαμαρτυρίας και πορεία στους  δρόμους της πόλης δημοτικών υπαλλήλων αλλά και εκπαιδευτικών που τέθηκαν αιφνιδιαστικά σε διαθεσιμότητα.

Οι διαδηλωτές προσήλθαν στην συγκέντρωση πεζή, με ποδήλατα και αυτοκίνητα. Συγχαίρουμε τους γονείς που έφεραν μαζί τα μικρά τους παιδιά. Η καμπάνια των «Πολιτών κατά της Ρύπανσης των ΕΛΠΕ» στηρίχθηκε στην εθελοντική συμμετοχή ανέργων συμπολιτών ενώ το ψήφισμα της διαμαρτυρίας ανέγνωσε άνεργος βιομηχανικός εργάτης.  Οι διοργανωτές έμειναν ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση των πολιτών. Ήδη προγραμματίζονται οι επόμενες ενέργειες.  

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ
ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΕΠΑ: Συμφωνία για 1 Δις Κυβ. Μέτρα Αζέρικου Φυσικού Αερίου


Μια σημαντική επιτυχία πιστώνεται η διοίκηση της ΔΕΠΑ. Έκλεισε συμφωνία με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ για την προμήθεια 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP. Παράλληλα, είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τη σημαντική μείωση της τιμής του ρώσικου αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας.
Η ελληνική πλευρά διεκδικούσε την ποσότητα του 1 δισ. κ.μ. , μετά την επιλογή του TAP ως δίοδο μεταφοράς του αζέρικου αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι, τις διαπραγματεύσεις ανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, σε συνεννόηση πάντα με το ΥΠΕΚΑ και ύστερα από επίπονη προσπάθεια κατέληξαν στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Το αέριο από τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ ΙΙ θα αρχίσει να διατίθεται για τις ανάγκες της ελληνικής ενεργειακής αγοράς μόλις λειτουργήσει ο TAP. Το σημαντικό, όμως, είναι η τιμή που πέτυχε η ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia.gr, θα είναι πολύ σημαντικά μειωμένες σε σχέση με όλες τις τιμές που έχει εξασφαλίσει η ΔΕΠΑ ως τώρα από όλους τους προμηθευτές της.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Gazprom, έχουν ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου, πολύ πριν την εκδήλωση προσφοράς της ρώσικης εταιρίας για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ιδιαίτερα σκληρές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σήμερα στην πιο κρίσιμη και λεπτή φάση τους. Η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia.gr, διεκδικεί έκπτωση 30%, δηλαδή, επί της ουσίας, ζητά τιμές Δυτικής Ευρώπης. Αντίθετα, η Gazprom επιμένει σε έκπτωση 15%, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξει συμφωνία στο 20%. Να σημειωθεί ότι εφόσον ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τη συγκεκριμένη έκπτωση του 20%, θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1/1/2013. Πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει άμεσο όφελος στην τιμολόγηση της βιομηχανίας, των ηλεκτροπαραγωγών και των ΕΠΑ.
Η διοίκηση της ΔΕΠΑ φέρεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει το διάστημα του 6μήνου, που τίθεται εκ του νόμου των συμβάσεων για τις επίσημες διακρατικές διαπραγματεύσεις και εάν δεν καταλήξουν θετικά τότε θα προσφύγει στη διαιτησία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως έκανε και η γερμανική RWE και την κέρδισε. Έως τότε, όμως, είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει τις συζητήσεις με την Gazprom για τη διεκδίκηση της έκπτωσης.
Να επισημανθεί ότι οι μειωμένες τιμές για το φυσικό αέριο, εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, θα ισχύουν ως το 2016, οπότε λήγει η σύμβαση με την Gazprom.    
ΠΗΓΗ:energia.gr

Μικρά κέρδη για το αργό


Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας το αργό, σκαρφαλώνοντας και πάλι πάνω από τα 106 δολ. το βαρέλι με τους επενδυτές να αξιολογούν θετικά τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας αλλά και την έκθεση για τις συνθήκες στον κλάδο της μεταποίησης της Νέας Υόρκης.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Αυγούστου κέρδισε 37 cents ή 0,4% κλείνοντας στα 106,32 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κίνα έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 7,5% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ ήταν χαμηλότερα σε σχέση με το 7,7% του α΄ τριμήνου, ήταν αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις ξεχωριστών ερευνών του Dow Jones Newswires και του Reuters για 7,5% καθώς και με την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ραγδαίας επιβράδυνσης της οικονομίας.  

Την ίδια στιγμή, περαιτέρω βελτίωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων "βλέπουν" οι μεταποιητές στη Νέα Υόρκη, καθώς ο αντίστοιχος δείκτης τρεχουσών συνθηκών επέστρεψε σε θετικό έδαφος, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Empire State Manufacturing Survey της Federal Reserve Bank of New York.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Empire State επιχειρηματικών συνθηκών ενισχύθηκε στις 9,46 μονάδες τον Ιούλιο από τις 7,84 μονάδες τον Ιούνιο και τις -1,43 μονάδες το Μάιο.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αποδυνάμωση του δείκτη στις 4,3 μονάδες.


ΠΗΓΗ.capital.gr