Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Πάλι κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι το αμερικανικό αργό

Πάλι κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι το αμερικανικό αργό
Επέστρεψε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι το αμερικανικό αργό, επηρεασμένο από την υπερπροσφορά και την έλλειψη δράσεων από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες για τη μείωση της παραγωγής, ώστε να στηριχθούν οι τιμές.

Το αργό παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε στα 29,69 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας πτώση 1,20 δολαρίων ή 3,9%.

Ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο για το WTI από τις 21 Ιανουαρίου.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Το success story συνεχίζεται επί 15 χρόνια: μέχρι πότε θα είναι κλειστό το ορυχείο Βεύης, κ.Σκουρλέτη;


Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν αισίως έξι (6) χρόνια από τις 5 Φεβρουαρίου 2010, που το ΥΠΕΚΑ της Μπιρμπίλη και του Μανιάτη, με απόφαση που υπέγραφε ο τελευταίος, δημοσίευε ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ για την "Εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του δημοσίου λιγνιτωρυχείου Βεύης του Ν. Φλώρινας".

Η Πρόσκληση αυτή έγινε μετά την κήρυξη στις 20 Αυγούστου 2009 απ’ τον Χατζηδάκη ως άγονου του διαγωνισμού,  που είχε προκηρυχθεί το Μάιο 2006 επί Σιούφα (με τη Δ9/Δ/Φ6/οικ.10833/2798/24.05.2006 Διακήρυξη του Υπουργείου Ανάπτυξης). 


Η κήρυξη ως άγονου έγινε με την απίστευτη αιτιολογία "λόγω λήξης των εγγυητικών επιστολών", χωρίς βεβαίως να ιδρώσει κανενός τ’ αυτί  για ποιο λόγο έπρεπε να αφεθούν να λήξουν οι εγγυητικές επιστολές και να ζημιώνεται το Δημόσιο απ’ τη μη ανάθεση της εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου.


Τη Μπιρμπίλη διαδέχθηκε ο Παπακωνσταντίνου και στις 3 Αυγούστου 2011 ανακοίνωνε, όχι βέβαια την ανάθεση,
αλλά το αποτέλεσμα της προσωρινής κατάταξης των εταιρειών. Και τότε έγινε το πρώτο θαύμα: οι μισές εταιρείες μηδενίστηκαν! Και δεν επρόκειτο για τυχαίες εταιρείες, αλλά για ..

Νίκος Μπογιόπουλος: Τέτοια βρωμιά είχε να υποστεί η χώρα μας από τον Οκτώβρη του ’44


Τέτοια βρωμιά είχε να υποστεί η χώρα μας από τον Οκτώβρη του ’44. Ήταν τότε, στις 12 Οκτώβρη του 1944, που ο αγκυλωτός του ναζισμού κατέβηκε από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Οκτώ δεκαετίες μετά η Ακρόπολη μαγαρίστηκε και πάλι! Το φρόντισαν τα ναζιστοειδή της Χρυσής Αυγής.

Τα χιτλεροειδήπου έφεραν από την… Γερμανία οι χρυσαυγίτες, για να «τιμήσουν» μαζί τους τα Ίμια (!), ανέβηκαν στον βράχο της Ακρόπολης και όπως οι ίδιοι δημοσιοποίησαν στην ιστοσελίδα τους ξεδίπλωσαν τα ναζιστικά τους σύμβολα (Οι ναζιστές προσκεκλημένοι της Χρυσής Αυγής βεβήλωσαν τον ιερό βράχο της Ακρόπολης – ΦΩΤΟ).

Οι Γερμανοί ναζί, οι ομοϊδεάτες των χρυσαυγιτών, οι καλεσμένοι ..

Οι απεργίες στα ΕΛΠΕ και η όψιμη αγωνιστικότητα του ΠΣΕΕΠ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Δύο πετυχημένες 48ωρες απεργίες πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά από σχετική απόφαση του πανελλήνιου σωματείου τους (ΠΣΕΕΠ). Όπως τόνισε σε σχετική ανακοίνωσή του, η απεργία είχε «χαρακτήρα προειδοποίησης προς την εταιρεία για να ανταποκριθεί επιτέλους σοβαρά στην ανάγκη να δώσει λύσεις στα προβλήματα που γεννούν οι ελλείψεις και οι στρεβλώσεις των οργανογραµµάτων και των διαδικασιών».

Οκτώ μήνες μετά το τραγικό εργατικό δυστύχηµα που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις εργάτες, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εταιρεία συνεχίζει την ίδια απαράδεκτη τακτική των προηγούμενων διοικήσεων. Τα 12ωρα και 16ωρα, η γενικευµένη εργολαβοποίηση θέσεων εργασίας μόνιμης και διαρκούς ανάγκης, αλλά και η ελλιπής και σε πολλές περιπτώσεις, ανύπαρκτη εκπαίδευση του απασχολούμενου προσωπικού, είναι μια πάγια πραγματικότητα. Ως βασικά αιτήματα της απεργίας ήταν η ...

Δεν δικαιολογείται κανένας να μην απεργήσει ...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
 Το blog βλέπει συχνά-πυκνά  στα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης δυό-τρείς ανθρώπους απ' αυτούς που συνήθιζε να αποκαλεί όχι μεν φίλους, αλλά στενούς γνωστούς , ανθρώπους που έχει πιεί έναν καφέ μαζί τους, ένα ποτήρι κρασί, που έχει αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα μαζί τους, και που δεν του έχουν καταρρίψει αυτά τα επιχειρήματα, να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, άλλοτε με πάθος, και άλλοτε λίγο ή πολύ αμήχανα.

 Το ότι οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στο προεδρικό  μπλοκ δεν δικαιολογεί κατά κανένα τρόπο την ''λοβοτομημένη'' τους συμπεριφορά.

 
 Πρόκειται για συναδέρφους  με τα ίδια προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Χρέη, δάνεια, οικογένεια, μειώσεις εισοδημάτων και πάει λέγοντας.

 Κι όμως εκεί. Να υπερασπιστούν την οφθαλμο-φανώς λάθος πορεία, να δικαιολογήσουν τον εξανδραποδισμό.


Δεν μπορεί προσχηματικά να κρύβεστε πίσω

Άκαρπη η συνάντηση των υπ. πετρελαίου Σαουδικής Αραβίας-Βενεζουέλας για τις τιμές


Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλί αλ Ναίμι, συναντήθηκε με τον ομόλογό του από τη Βενεζουέλα, Εουλόγκιο ντελ Πίνο μετά από αίτημα του δεύτερου για να συζητηθεί η προοπτική μειώσης της παραγωγής αργού ώστε να στηριχθούν οι τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ριάντ εμφανίστηκε αρνητικό σε μια τέτοια προοπτική, ενώ ο Πίνο πρόκειται να έχει στη συνέχεια επαφές στο Ιράν και τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα έχει ζητήσει έκτακτη σύνοδο του ΟΠΕΚ προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την παραγωγή, πράγμα που ακόμα δεν έχει γίνει δεκτό.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Το μέλλον μας δεν είναι ο σοσιαλισμός...



ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Τσίπρας: Ζητάμε Εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και κατάργηση των ΜΑΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ
Συναδέλφισες, συνάδελφοι

Η ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ με προσήλωση στους θεσμούς, υπερψήφισε στο προτελευταίο ΔΣ του ΠΣΕΕΠ και στην συνέχεια στο Γενικό Συμβούλιο, την πρόταση για κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα για τον λόγο ότι αυτές αφορούν σε θέματα ασφάλειας. Διαπιστώνουμε όμως ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα, οδηγούμεθα σε μια ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ αντίδραση. Αναφερόμαστε στην ήδη προκηρυχθείσα 10ήμερη απεργία. Τους λόγους για τους οποίους διαφοροποιούμαστε τους παραθέτουμε στην συνέχεια:

Καταρχάς πιστεύουμε ότι δεν είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο των διεκδικήσεων μας σε ότι αφορά στον αριθμό των προσλήψεων και το είδος των θέσεων που θα καλυφθούν. Από την μια η Διοίκηση ισχυρίζεται ότι ικανοποιεί όλα τα αιτήματα και στην τελευταία ανακοίνωση της μιλάει για συμφωνημένα οργανογράμματα. Από την άλλη το Προεδρείο του ΠΣΕΕΠ αναφέρει πως δεν πρέπει να λέμε νούμερα στην διαπραγμάτευση, διότι  αυτά μας δεσμεύουν.

Συνέπεια αυτού είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι ενημερωμένοι με αποτέλεσμα να...

Η Σημασία του Ιρανικού Πετρελαίου για τα Ελληνικά Διυλιστήρια

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Σημασία του Ιρανικού Πετρελαίου για τα Ελληνικά Διυλιστήρια
Η επιστροφή του Ιράν, εδώ και μερικές εβδομάδες, στις διεθνείς πετρελαιαγορές είναι γεγονός. Όχι ότι αυτό, μέσω της κρατικής του εταιρείας πετρελαίων,της NIOC, αποχώρησε ποτέ από αυτές. Αλλά λόγω των κυρώσεων που επεβλήθησαν στις αρχές του 2012 είχε μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές του και κατ' επέκταση την παραγωγή του. Από τα 3.5 με 3.8 εκατ βαρέλια την ημέρα που ήταν το 2011 αυτή το 2012, μειώθηκε κάτω από τα 2.5 εκατ. βαρέλια με το 1.0 εκατ. να εξάγεται σε Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Ν.Κορέα και το υπόλοιπο να καταναλώνεται από την εγχώρια αγορό.

Στις χώρες της ΕΕ , στις οποίες και ίσχυσε κυρίως το πετρελαϊκό embargo, η NIOC πριν το 2012 προμήθευε περί τα 800 χιλ. βαρέλια ημερησίως από τα οποία τα δυο Ελληνικά διυλιστηριακά συγκροτήματα (ΕΛΠΕ και Motoroil) ελάμβαναν μεταξύ τους περί τα 80.000 με 120.000 βαρέλια την μητέρα ανάλογα με τις ανάγκες τους. Η συμφωνία που πρόσφατα επετεύχθη μεταξυ NIOC και ΕΛΠΕ (βλέπε συνέντευξη του πρόεδρου των ΕΛΠΕ κου Στάθη Τσοτσορού στο ΑΠΕ στις 5/2) θα επιτρέψει στην δεύτερη, από το Β εξάμηνο του έτους να αποκαταστήσει εν μέρει την ροή του Ιρανικού πετρελαίου προς τις τρεις λειτουργούσες μονάδες των (Θεσσαλονίκη, Ελευσίνα και Ασπρόπυργος).

Εάν λάβουμε υπόψη ότι..

Ο μεγαλύτερος trader Ενέργειας βλέπει μία δεκαετία χαμηλών τιμών πετρελαίου

Ο μεγαλύτερος trader Ενέργειας βλέπει μία δεκαετία χαμηλών τιμών πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον για 10 χρόνια καθώς η κινεζική οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνει και η βιομηχανία του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ λειτουργεί ως «κόφτης» σε οποιοδήποτε ράλι επιχειρηθεί, σύμφωνα με το μεγαλύτερο ανεξάρτητο οίκο διαπραγμάτευσης πετρελαίου στον κόσμο. 

«Είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς μία δραματική αύξηση τιμών», λέει σε συνέντευξη του το Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του Vitol Group BV, Ian Taylor, σημειώνοντας πως..

Δεκαήμερη, τώρα, η «απεργία χωρίς αιτήματα» των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ


Παρότι με τις δύο πρώτες 48ωρες απεργίες που πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα έγινε φανερό ότι πραγματικά αιτήματα… δεν υπάρχουν, το Πανελλήνιο Σωματείο των Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια προχωρά σε νέα 10ήμερη απεργία που ξεκινάει από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Αύριο σωματείο και διοίκηση θα παρουσιαστούν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ωστόσο η απεργία έχει δρομολογηθεί και θεωρείται απίθανο να υπάρξει κάποια κίνηση για τη ματαίωσή της.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μια τόσο σκληρή στάση από το Σωματείο των εργαζομένων δεν συνδέεται με κάποιο αντίστοιχης έντασης πρόβλημα ή αίτημα, αλλά αντίθετα προβάλλονται ομιχλώδη αιτήματα που στην πλειοψηφία τους έχουν ήδη ικανοποιηθεί από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Ειδικότερα:

Τι γυρεύουν στη Τεχεράνη ΔΕΠΑ και M&M Gas - Σήμερα οι υπογραφές μεταξύ ΕΛΠΕ- NIOC


Τέσσερα γνωστά αλλά και αρκετά ακόμη άγνωστα σημεία έχει η συμφωνία μεταξύ των ΕΛΠΕ και της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν (NIOC) που αναμένεται να επικυρωθεί και επίσημα σήμερα στη Τεχεράνη, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.

Δεν είναι όμως μόνο τα ΕΛΠΕ που συμμετέχουν από ενεργειακής πλευράς στην 70μελή ελληνική αποστολή. Εκτός του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη, στο Ιράν βρίσκονται από το Σάββατο και οι επικεφαλής των ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος και M&M Gas Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Σε αντίθεση με τον Στεργιούλη, Κιτσάκος και Κανελλόπουλος συμμετέχουν στην αποστολή διερευνητικά, δεν έχουν να υπογράψουν κάποια συμφωνία.

Αλλά σε μια χώρα με τα 2α μεγαλύτερα μετά τη Ρωσία αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, κάθε μάνατζερ δυτικής ενεργειακής εταιρείας που σέβεται τον εαυτό του και "βλέπει μακριά", δεν μπορεί παρά να επιδιώξει τη συμμετοχή του σε ένα Πρωθυπουργικό ταξίδι. 

"Δεν απέχει καθόλου μακριά το 2020", λέει με νόημα ..

Απέρριψε τελικά η Λευκωσία την πρόταση της ολλανδικής εταιρίας για το φυσικό αέριο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Περίπου δύο χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού της Κυπριακής Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) για την δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης που θεωρείται ενδιάμεση λύση μέχρι να αξιοποιηθεί το κυπριακό φυσικό αέριο, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να βάλει τέλος στη διαδικασία και να απορρίψει ως μη συμφέρουσα την πρόταση της ολλανδικής εταιρείας Vitol.  

 Η απόφαση λήφθηκε σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη και με συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. 

  Η οριστική απόρριψη της πρότασης της Vitol έγινε μετά από..