Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΙΝΟΚΙΟ




ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Απειλή για τη ζωή μας η ατμοσφαιρική ρύπανση

Απειλή για τη ζωή μας η ατμοσφαιρική ρύπανση
Οι έρευνες που συνδέουν σοβαρά προβλήματα υγείας με την ατμοσφαιρική ρύπανση συνεχώς πληθαίνουν, επιβεβαιώνοντας -δυστυχώς- η μία την άλλη. 

Όπως προκύπτει από μελέτες, η υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα συνδέεται με την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, αναπνευστικών προβλημάτων, ακόμα και καρκίνου, και συνιστά τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία μας.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το έτος 2012, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας ευθύνεται για τον ένα στους οκτώ θανάτους παγκοσμίως. Για την ακρίβεια, η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για:

- το 40% των καρδιοπαθειών
- το 40% των εγκεφαλικών επεισοδίων
- το 11% των περιστατικών χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)
- το 6% των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα και
- το 3% των περιστατικών οξέων λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού στα παιδιά.

Όσον αφορά στην ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων, με βάση τα στοιχεία, ευθύνεται για:

- το 34% των εγκεφαλικών επεισοδίων
- το 26% των καρδιοπαθειών
- το 22% των περιστατικών ΧΑΠ
- το 12% των περιστατικών οξέων λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού στα παιδιά και
- το 6% των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα.

Πηγή: dietplus.gr

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για όλα τα ακίνητα της χώρας

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για όλα τα ακίνητα της χώρας
Ανοίγει ο δρόμος για το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των κτιρίων της χώρας μετά την αποστολή του Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΚΑ για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων στο ΣτΕ.

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, εντός 10ετίας θα πρέπει όλα τα κτίρια της χώρας να αποκτήσουν «ηλεκτρονική ταυτότητα». Δηλαδή να δηλωθούν σε ένα ψηφιακό σύστημα στο οποίο θα καταγράφονται τα πάντα, απο την άδεια έως όλες τις μεταβολές που έχουν συντελεστή. Το ψηφιακό αυτό σύστημα θα είναι μόνιμα συνδεδεμένο με το Κτηματολόγιο, την ΔΕΗ άλλα και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να γίνονται και ανάλογοι φορολογικοί έλεγχοι.

Όσα κτίρια δεν δηλωθούν, θα θεωρούνται και θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες οι σχετικές κυρώσεις που ισχύουν και σήμερα.

Επίσης, προβλέπονται ποινικές και οικονομικές κυρώσεις για όσους μηχανικούς συμπληρώσουν με ψευδή στοιχεία την ταυτότητα κτιρίου.

Κάθε νέο κτίριο θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει ηλεκτρονική ταυτότητα. Σε οτι αφορά στα υφιστάμενα, όσα μπήκαν στους νόμους περί αυθαιρέτων θα πρέπει να συμπληρώσουν την ταυτότητα εντός πέντε ετών.

Για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (πλην των τακτοποιημένων αυθαιρέτων) η συμπλήρωση της Ταυτότητας θα πρέπει να γίνει εντός 10ετίας.

Η ταυτότητα θα συμπληρώνεται υποχρεωτικά ύστερα από κάθε μεταβίβαση και στους περιοδικούς ελέγχους. Επίσης θα ενημερώνεται από τον αρμόδιο μηχανικό για οποιαδήποτε εργασία στο κτίριο η οποία απαιτεί άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Στις πολυκατοικίες, μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία των ενοίκων, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για το διαμέρισμά του.

Κρίσιμο θέμα αποτελούν οι έλεγχοι. Σύμφωνα με το ΠΔ προβλέπονται περιοδικοί έλεγχοι από μηχανικό, κάθε 8 χρόνια για κτίρια συνάθροισης κοινού, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων, εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές και κάθε 10 χρόνια για τις κατοικίες, τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά καταστήματα, τους γραφειακούς χώρους, τα κτίρια εκπαίδευσης και υγείας και τα σωφρονιστικά καταστήματα

Κάθε 15 χρόνια θα γίνεται έλεγχος για χώρους αποθήκευσης, στάθμευσης αυτοκινήτων και λοιπές χρήσεις.

ΠΗΓΗ:rizopoulospost.com

Ψεύτης δεν υπάρχει χωρίς το θύμα που θα τον πιστέψει.

provata_psemata

ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝ. 8ΜΗΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟ ΣΤΙΣ 4.4.2014

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ως είχε δεσμευτεί, τροποποιώντας το καταστατικό του είναι πλέον σε θέση να δέχεται τους εργαζόμενους συναδέλφους (8μηνίτες) ο οποίοι μπορούν να εγγράφονται στο σωματείο για να εκπροσωπούνται.

Με δεδομένο και το γεγονός ότι από σήμερα Τρίτη 1 Απριλίου δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις λόγων λήξης της Μετενέργειας και όλες οι συμβάσεις μετατρέπονται σε ατομικές, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί σε ενημέρωση – συζήτηση για τα βήματα που θα ακολουθηθούν προκειμένου να υπογραφεί Σύμβαση Εργασίας για το έκτακτο προσωπικό.

Είναι γνωστό ότι το θέμα αντιμετωπίστηκε από τον Ιούλιο του 2013 όταν αποτρέψαμε τις συμβάσεις των 586 ευρώ (μεικτά) και προχωρήσαμε σε μία συμφωνία με ελευθεριότητα από τη ΔΕΗ (750 ευρώ, μεικτά) τα οποία βεβαίως και  δεν μας ικανοποιούν.

Στόχος είναι για την ίδια κατηγορία και την ίδια ειδικότητα, με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας με το τακτικό προσωπικό, να υπάρχει η αντίστοιχη αμοιβή.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Απριλίου και ώρα 7 το απόγευμα στο Ξενοδοχείο ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ στην Πτολεμαΐδα και η συμμετοχή  σας κρίνεται απαραίτητη καθώς θα καθορίσει το αποτέλεσμα. 

ΠΗΓΗ:spartakos-dei.gr

ΕΛΠΕ: Μειώνει την τιμή-στόχο η Eurobank Equities

ΕΛΠΕ: Στα 7,9 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο η Eurobank Equities * Σύσταση hold
Στα 7,9 ευρώ από 8,2 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή των ΕΛΠΕ η Eurobank Equities, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση hold.

H χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το 2014 τα ΕΛΠΕ θα καταγράψουν κέρδη 34,3 εκατ. και έσοδα ύψους 9,316 δισ.

Όπως αναφέρει η Eurobank ο κλάδος των διυλιστηρίων θα αντιμετωπίσει ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου στα 7,27 ευρώ.

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Στα European Business Awards for the Environment πάνε τα ΕΛΠΕ


Στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον 2013-2014 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκρίθηκαν, μετά από σχετική διαδικασία αξιολόγησης, οι ελληνικές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για τις περιβαλλοντικές τους δράσεις και επιδόσεις.
Συγκλήθηκε η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης, προκειμένου να εξετάσει τις προτάσεις των εταιριών που δήλωσαν συμμετοχή για τη φετινή βράβευση. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) συντονίζει για 5η συνεχή φορά την αξιολόγηση των υποψηφίων και την απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον, σε συνεργασία με εκπροσώπους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κλαδικών και επιστημονικών φορέων.
Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναδείχτηκαν οι ελληνικές εταιρείες που θα προταθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να διακριθούν ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, μέσω του θεσμού των European Business Awards for the Environment..

Οι τρεις κατηγορίες στις οποίες διαγωνίστηκαν οι υποψήφιες επιχειρήσεις είναι:

Α. Βραβείο Οργάνωσης και Διοίκησης (Management award for sustainable development)
Β. Βραβείο Προϊόντος (Product Award for sustainable development)
Γ. Βραβείο Διεργασίας (Process award for sustainable development)
Υποκατηγορία Βιοποικιλότητας (Biodiversity)
Οι εταιρείες που προκρίθηκαν για τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις και δράσεις και θα συμμετάσχουν στα European Business Awards for the Environment είναι οι εξής κατ’ αλφαβητική σειρά:

Στην 1η κατηγορία: ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε. 
Στη 2η κατηγορία: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Στην 3η κατηγορία: Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ, ΧΑΛΥΨ Α.Ε., ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Στην υποκατηγορία Βιοποικιλότητα: Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.

Παράλληλα με τα Ευρωπαϊκά Βραβεία, ο ΠΑΣΕΠΠΕ διοργάνωσε με επιτυχία και για πρώτη φορά τα «Ελληνικά Βραβεία για το Περιβάλλον». Οι αντίστοιχες κατηγορίες είναι οι εξής:

Α. Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
Β. Βραβείο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού

Βραβεία για τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις και δράσεις θα λάβουν κατ’ αλφαβητική σειρά:

Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης: ΕΠΤΑ Α..Ε
Βραβείο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού: ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε., ΔΕΠΟΔΑΘ, ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

Η τελική κατάταξη των εταιριών για την απόσπαση του 1ου, 2ου 3ου και 4ου Βραβείου ανά κατηγορία θα ανακοινωθεί επίσημα στην Τελετή Βράβευσης που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάιο στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

                      
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εθελουσία έξοδο και την στάση των Εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. ΕΛΠΕ, προς αποκατάσταση της αλήθειας θα ήθελα να τονίσω, ότι  καταψήφισα την συγκεκριμένη πρόταση για λόγους αρχής, αφού δεν θα υπάρξει αντικατάσταση των συναδέλφων που αποχωρούν, υπερασπιζόμενος απόλυτα τα συμφέροντα των εργαζομένων, πράγμα που δεν έκανε ο έτερος Εκπρόσωπος, Πρόεδρος του Σωματείου ο οποίος έδωσε την θετική του ψήφο στην πρόταση.

Ως προς την ΕΣΣΕ, είμαι υποχρεωμένος να αποδεχτώ την απόφαση του Ανωτάτου Οργάνου των εργαζομένων που είναι η Γενική Συνέλευση, παρόλες τις ενστάσεις που έχω και διατύπωσα στο Δ.Σ. ΕΛΠΕ ως προς το Πρακτικό Συμφωνίας και έχουν αναφερθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις της Παράταξης μου. Δεν μου επιτρέπει η συνέπεια μου να αγνοήσω τις αποφάσεις των εργαζομένων και να λειτουργήσω με Παραταξιακά κριτήρια προδίδοντας ουσιαστικά την εμπιστοσύνη σας.

Προσπαθώ πάντα, τιμώντας την ψήφο – εντολή που μου δώσατε, να περιφρουρήσω το θεσμό του Εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Εταιρείας, ιδιαίτερα όταν αφορά εργασιακά ζητήματα.



ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΚΩΣΤΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης, όπως αποτυπώθηκε μετά την ψηφοφορία στις 26 & 27.3.14, ενέκρινε τη Συμφωνία για τη νέα τριετή ΕΣΣΕ. Το ΣΚΕΕΠ ως θεσμική παράταξη θα σεβαστεί τη βούληση της πλειοψηφίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα σταθεί κριτικά απέναντι σε αυτή την εξέλιξη.

Κατά αρχάς, θέλουμε να συγχαρούμε τους συναδέλφους που αντιστάθηκαν σε όλο αυτό το άριστα σκηνοθετημένο φοβικό κλίμα που έστησαν από κοινού η Εργοδοσία και το Προεδρείο του Συνδικάτου μας, απαντώντας με  ένα ηχηρό ΟΧΙ στον σχεδιασμό που εξέλισσεται για την αποδόμηση της ΕΣΣΕ και των Οργανογραμμάτων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Θέλοντας άλλη μια φορά να ανατρέψουμε το πραγματικό αδιέξοδο που οδηγείται η κατάσταση στο χώρο μας, θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τις καμπάνες συναγερμού, με την ελπίδα να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο που μας οδήγησαν με τις «λανθασμένες επιλογές τους» σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να ξηλωθούν κεκτημένα κερδισμένα λιθαράκι - λιθαράκι με αγώνες χρόνων από τους εργαζόμενους.

Μας λυπεί το γεγονός πως φτάσαμε από το να αρνούνται οι εργαζόμενοι πριν επτά – οκτώ χρόνια περίπου αυξήσεις 6,5%, με αντάλλαγμα οι νέοι εργαζόμενοι να μπουν σε κατώτερα οικονομικά κλιμάκια και σήμερα να συναινούμε δουλικά σε ότι μας σερβίρουν με σκυμμένο το κεφάλι.

Μας λυπεί το γεγονός ότι χρόνια τώρα η Εργοδοσία προσπαθούσε να συνδέσει το EBITDA με την ΕΣΣΕ και το Συνδικάτο ούτε καν το συζητούσε και σήμερα αυτό πλέον είναι γεγονός και μάλιστα με τη ψήφο των εργαζομένων.

Μας λυπεί το γεγονός ότι εντός τεσσάρων ετών η μισθοδοσία από 200 εκ. ευρώ έπεσε στα 130 εκ. ευρώ και εμείς ανεχόμαστε και επιβραβεύουμε με την ψήφο μας, συμβιβασμένους συνδικαλιστές που χαρακτηρίζουν την Συμφωνία ως την καλύτερη ΕΣΣΕ των τελευταίων ετών.

Μας λυπεί το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν ότι η συνέχεια της Συμφωνίας είναι η περαιτέρω συρρίκνωση των Οργανογραμμάτων με την αποχώρηση 55 συναδέλφων όπως αποφάσισε το Δ.Σ. της Εταιρείας και με τη θετική ψήφο του Προέδρου του Σωματείου μας και εμείς οι εργαζόμενοι να σφυρίζουμε αδιάφορα.



Πράγματι συνάδελφοι, όλα αυτά που επαναλαμβάνουμε είναι σε εξέλιξη, τα αποτελέσματά τους θα τα νιώσουμε στο πετσί μας μιας και ο πάτος του βαρελιού δεν είναι ακόμα ορατός.

Μας λυπούν, σίγουρα όμως δεν μας απογοητεύουν.

Εμείς θα επισημαίνουμε, θα φωνάζουμε και θα παλεύουμε ώσπου οι εργαζόμενοι αλλάξουν σελίδα και απαιτήσουν να ξαναγίνουν τα ΕΛΠΕ φάρος ανάπτυξης και πρότυπο εργασιακών σχέσεων,  ώσπου οι εργαζόμενοι απαιτήσουν Συνδικάτο και όχι ενδιάμεσο γραφείο Προσωπικού, ώσπου οι εργαζόμενοι απαιτήσουν Συνδικάτο εργατών και όχι εργοδοτών.


Θα παλέψουμε για όλα αυτά και θα είμαστε παρόντες σε όλα αυτά.




ΣΚΕΕΠ


Μηνιαία πτώση 1% για το πετρέλαιο – Κέρδη 3% στο τρίμη

Μηνιαία πτώση 1% για το πετρέλαιο – Κέρδη 3% στο τρίμηνο
Απώλειες για τα futures του πετρελαίου, που υποχώρησαν από το υψηλό τριών εβδομάδων μετά τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις της περιοχής του Σικάγο.

Οι τιμές κατάφεραν να εμφανίζουν κέρδη άνω του 3% στο τρίμηνο με φόντο τις ελπίδες για μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας.


Το αργό παράδοσης Μαΐου σημείωσε πτώση 9 σεντς ή 0,1% στα 101,58 δολάρια το βαρέλι.


Πτώση 1% κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου σε επίπεδο μήνα ενώ παρουσίασε κέρδη 3,2% στο τρίμηνο.


ΠΗΓΗ
:newmoney.gr

Η Ελλάδα πάσχει από την Κατάρα των Πλουτοπαραγωγικών Πηγών και την Ολλανδική Ασθένεια


Σε παλαιότερο άρθρο μου στο Energypress (http://energypress.gr/news/Giati-prepei-na-broyme-petrelaio-kai-ohi-mono) αναφέρθηκα στους λόγους στους οποίους πρέπει να ψάξουμε, να ανακαλύψουμε και να εξορύξουμε τους ορυκτούς μας πόρους.
Σε αυτό το άρθρο ανέφερα πως βάσει της ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, μία χώρα πάσχει από την κατάρα των πλουτοπαραγωγικών της πηγών εφόσον αποδεδειγμένα διαθέτει πλουτοπαραγωγικές πηγές και ταυτόχρονα πληρεί και τα τρία κάτωθι κριτήρια:
1. το πολιτικό της προσωπικό είναι διεφθαρμένο,
2. οι θεσμοί της είναι ασθενείς λόγω της διαφθοράς, και
3. το πολιτικό της σύστημα είναι πελατειακό (clientelism)
Σε αυτό το σημείο να σημειώσω πως δεν θεωρούνται μόνο οι ορυκτοί πόροι ως πλουτοπαραγωγικές πηγές μίας χώρας. Η θάλλασα δεν είναι πλουτοπαραγωγική πηγή; Τα βουνά της δεν είναι; Τα ποτάμια της δεν είναι; Το οικιστικό της περιβάλλον, δηλαδή οι όμορφες πόλεις της δεν είναι (π.χ. Βενετία);
Κάποιοι αντικρούουν την άποψή μου για την ανάγκη αναζήτησης και εξόρυξης των ορυκτών μας πόρων με το επιχείρημα της κατάρας των πλουτοπαραγωγικών πηγών αναφερόμενοι στο φαινόμενο resource curse.
Όμως ας σκεφτούμε το εξής ερώτημα: μήπως η Ελλάδα από το 1963 μετατράπηκε σε χώρα η οποία υποφέρει διαρκώς από την ασθένεια των πλουτοπαραγωγικών της πηγών;
Μήπως δηλαδή η Ελλάδα πάσχει από το 1963 από την ασθένεια resource curse;
Γιατί το λέω αυτό;
Το 1963 ο Καραμανλής πρωτοεφάρμοσε ένα καταστροφικότατο νόμο: το νόμο της αντιπαροχής.
Ένας νόμος ο οποίος στηρίχτηκε στο πελατειακό αλισβερίσι, και στην καταστροφή του φυσικoού πλούτου της χώρας χάριν του οικονομικού κέρδους και του πολιτικού πελατειακού αλισβερισίου.
Ένας νόμος ο οποίος μετατράπηκε σε συνήθεια καταστροφής του φυσικού μας περιβάλοντος χάριν της άναρχης οικιστικής και τουριστικής δόμησης.
Ένας νόμος ο οποίος κατέστρεψε κυριολεκτικά τη φύση της χώρας.
Ένας νόμος αντίθετος σε κάθε έννοια βιώσιμης ανάπτυξης.
Ένας νόμος καταπάτησης δασών, αιγιαλών, συνειδήσεων.
Ένας νόμος καθρέφτης της διαφθοράς και του πελατειακού πολιτικού μας συστήματος.
Ένας νόμος ο οποίος μπήκε καλά στο πολιτικό DNA του Έλληνα ψηφοφόρου...
Ένας νόμος που ακόμη και όταν έπαψε να ισχύει, είχε αφήσει παρακαταθήκες διαφθοράς, σήψης και καταστροφής της βιώσιμης ανάπτυξης: κάθε λόγγος και ξενοδοχείο. Κάθε βουνό και resort. Κάθε resort και χαβούζα της Μεσογείου.
Όποιος θεωρεί πως ο τουρισμός δεν έχει καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας υπό τις πολιτικές συνθήκες των τελευταίων 50 ετών είναι απλά ανόητος...
Ό,τι ακριβώς ορίζει η έννοια της κατάρας των πλουτοπαραγωγικών πηγών υφίσταται στη χώρα μας από το 1963...
Από την άλλη πλευρά, ας αναλογιστούμε και την Ολλανδική Ασθένεια (Dutch Disease). Στην επιστήμη των Οικονομικών, συνοπτικά, μία χώρα πάσχει από την Ολλανδική Ασθένεια όταν το οικονομικό της μοντέλο είναι προσανατολισμένο αποκλειστικά και μόνο προς ένα τομέα ο οποίος συνήθως σχετίζεται με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών εγκαταλείποντας ταυτόχρονα τους υπόλοιπους τομείς ανάπτυξης. Μήπως όμως αυτό δεν συνέβαινε στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες όπου εγκαταλείφθηκε πλήρως η πρωτογενής παραγωγή και «αξιοποιήσουμε» μόνο τον τουρισμό ο οποίος σχετίζεται με τη θάλασσα, τα βουνά και τα ποτάμια μας σε βάρος πολλές φορές του φυσικού μας περιβάλλοντος;
Άρα, οποιοδήποτε επιχείρημα το οποίο αντικρούει τις προσπάθειες αξιοποίησης των ορυκτών μας πόρων με τη δικαιολογία πως τάχα η χώρα μας κινδυνεύει να υποπέσει σε μία από τις δύο ασθένειες καταπέφτει. Καθώς η χώρα μας πάσχει από την Κατάρα των Πλουτοπαραγωγικών Πηγών (Resource Curse) και από την Ολλανδική Ασθένεια (Dutch Disease) εδώ και δεκαετίες.
Όλοι οι παίκτες του Ελληνικού πολιτικού παίγνιου το έκρυβαν κάτω από το χαλάκι της βόλεψης...πολίτες, κυβερνώντες, οικολόγοι κλπ...καιρός να το αντιληφθούμε όλοι μας και να προχωρήσουμε με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό στη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ορυκτών μας Πόρων.
(του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου, Διπλ. Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης (M.Eng.), Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Κομισιόν: Προς κλείσιμο εξωθεί τη ΛΑΡΚΟ μαζί με την ΕΑΒ


Αθέμιτα έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κρατικά μέτρα στήριξης προς τη ΛΑΡΚΟ και την ΕΑΒ, υποστηρίζοντας πως προσέδωσαν στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονταν συνολικά σε 136 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, η ΛΑΡΚΟ πρέπει τώρα να επιστρέψει το ποσό εντόκως, ώστε να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκλήθηκαν από την ασύμβατη ενίσχυση.

Ορισμένα στοιχεία ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ, που είναι κρατική επιχείρηση, βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση, σημειώνει η Κομισιόν, η οποία απεφάνθη ακόμη ότι η υποχρέωση επιστροφής της ασύμβατης ενίσχυσης δεν θα μεταβιβαστεί στους αγοραστές αυτών των στοιχείων.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2013, η Επιτροπή κίνησε σε βάθος έρευνα για ορισμένα μέτρα στήριξης της ΛΑΡΚΟ από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αύξηση κεφαλαίου ύψους 45 εκατ. ευρώ το 2009 και μια σειρά κρατικών εγγυήσεων την περίοδο 2008-2010.

Τα μέτρα αυτά δεν κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή για προηγούμενη έγκριση, όπως απαιτούσαν οι κανόνες της Ε.Ε.

Από την έρευνα προέκυψε ότι κανένας ιδιωτικός φορέας δεν θα είχε δεχθεί να επενδύσει στη ΛΑΡΚΟ υπό τέτοιους όρους και ότι, επομένως, τα εν λόγω μέτρα συνιστούσαν κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της Ε.Ε.

Η ΛΑΡΚΟ αντιμετώπιζε οικονομικές δυσχέρειες τουλάχιστον από το 2008. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε, μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να λάβει κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο είτε σχεδίου αναδιάρθρωσης για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς της, είτε σχεδίου εξυγίανσης για την εύρυθμη εκκαθάρισή της.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι το δημόσιο χρήμα δαπανάται στο ελάχιστο και δεν σπαταλείται σε προβληματικές επιχειρήσεις που διατηρούνται τεχνητά στην αγορά.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σήμερα η Κομισιόν, η Ελλάδα δεν υπέβαλε ποτέ σχέδιο αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ. Συνεπώς, τα μέτρα ενίσχυσης δεν μπορούν να δικαιολογηθούν βάσει των κανόνων της Ε.Ε.

Τον Δεκέμβριο του 2013, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η Ελλάδα γνωστοποίησε στην Επιτροπή την πρόθεσή της να πωλήσει, μέσω ανοικτών διαγωνισμών, ορισμένα στοιχεία ενεργητικού τα οποία είτε διαχειριζόταν η ΛΑΡΚΟ είτε ανήκαν σε αυτήν: το μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα, μέρος των μεταλλείων Αγίου Ιωάννη, μέρος των μεταλλείων Ευβοίας και τα μεταλλεία Καστοριάς.

Η Επιτροπή εξέτασε, σε χωριστή έρευνα, κατά πόσον η πώληση θα είχε ως αποτέλεσμα να συνεχίσει η επιχείρηση τη δραστηριότητά της με νέα επωνυμία.

Ωστόσο, καθώς η πώληση διεξάγεται μέσω ανοικτών διαγωνισμών και αφορά μόνο μέρος των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται οικονομική συνέχεια και ότι η πώληση δεν πραγματοποιείται για να αποφευχθεί η επιστροφή της ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης.

Συνεπώς, η υποχρέωση επιστροφής της ασύμβατης ενίσχυσης δεν θα μεταβιβαστεί στους αγοραστές των εν λόγω στοιχείων ενεργητικού, αλλά θα εξακολουθήσει να βαρύνει τη ΛΑΡΚΟ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΕ και της Τρόικας, η ΕΑΒ με τα χειρότερα οικονομικά στοιχεία από όλες τις καταχρεωμένες κρατικές εταιρείες φαίνεται πως είναι και η επόμενη που το Δημόσιο θα κόψει τον Γόρδιο Δεσμό.

Εκεί τέτοιου τύπου αθέμιτες επιδοτήσεις υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 700-800 εκατ. ευρώ χωρίς να προσμετρούνται τα πρόστιμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δημιουργήσει έντονο εκνευρισμό στην Τρόικα το γεγονός ότι η ΕΑΒ πρόσφατα εξαιρέθηκε από την ανάγκη φορολογικής ενημερότητας, με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται το συσσωρευμένο ποσό των αθέμιτων επενδύσεων.

Έτσι, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η λύση που σχεδιάζεται για την ΕΑΒ είναι παρόμοια με αυτή της ΛΑΡΚΟ όπου στοιχεία του ενεργητικού θα οδηγηθούν σε ιδιωτικό επενδυτικό σχήμα.

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστούν οι συνεργασίες της ΕΑΒ, με τη συγκεκριμένη διαδικασία να αναμένεται ότι θα εκσυγχρονίσει την ΔΕΚΟ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr