Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Αζερμπαϊτζάν: "Η Ελλάδα θα δώσει στη Ρωσία δεσπόζουσα θέση στην αγορά φυσικού αερίου"


Στην βοήθεια που θα δώσει η Ελλάδα για να περάσει από το έδαφός της το ρωσικό φυσικό αέριο και να παρακαμφθεί η προβληματική Ουκρανία στέκονται τα ρωσικά ΜΜΕ, ενώ τα αζερικά πρακτορεία ειδήσεων με ανησυχία μεταδίδουν ότι «Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό, τι είναι  δυνατόν για να επιτρέψει τη Ρωσία να έχει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου»

Οι Αζέροι ανησυχούν καθώς ο σχεδιαζόμενος αγωγός των Ρώσων θα μεταφέρει τριπλάσια ποσότητα φυσικού αερίου για "πλάκα" και ξέρουν ότι η βιωσιμότητα του ΤΑΡ καθίσταται αμφίβολη.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου, από τη Ρωσία προς την Τουρκία, μέσω του Ευξείνου Πόντου, μετά τη συάντηση του επικεφαλής της διοίκησης του ρωσικού κολοσσού Gazprom Αλεξέι Μίλερ και του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, οι οποίοι και πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τη σχεδιαζόμενη διαδρομή στο χερσαίο τμήμα του αγωγού.

Σε ανακοίνωση της Gazprom, αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές προσδιόρισαν τα θεμελιώδη κομβικά σημεία διέλευσης του αγωγού και μια σειρά από τεχνικά θέματα, που σχετίζονται με τη διαδρομή στο έδαφος της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο όγκος του ρωσικού αερίου, που θα είναι «παραδοτέο» στα σύνορα με την Ελλάδα θα φθάσει τα 47 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Σύμφωνα με την Gazprom, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να κατασκευάσει υποδομές στο έδαφος της ΕΕ, κατά τη σχεδίαση ελήφθη υπ” όψη η αυξημένη κατανάλωση στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, γι” αυτό και στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας θα φθάνουν τα 47 δισ. κυβικά ετησίως.

Όπως προκύπτει από τη συνάντηση των δύο πλευρών, ο υποθαλάσσιος αγωγός θα «βγαίνει» στη στεριά στον οικισμό Kαγιάκεϊ, σημείο παροχής του αερίου για τους Τούρκους καταναλωτές θα είναι το Λιουλέ-Μπουργκάς, ενώ ο συνοριακός κόμβος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει προσδιοριστεί να κατασκευαστεί στο σημείο Έψιλα. Το συνολικό μήκος του αγωγού θα φθάνει τα 180 χλμ. και αναμένεται η κατασκευή του να έχει ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2016.

Όλα πλέον εξαρτώνται από την ελληνική πλευρά για το αν θα σηκώει το "γάντι" για να παραλάβει το "γαλάζιο χρυσό" που θα καταφθάνει σε αφθονία στα σύνορα του Έβρου. Είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας για να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και ενεργειακά.

 «Η νίκη του αριστερού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο την πολιτική, αλλά και την οικονομική θέση της Ρωσίας στη σύγκρουση με την Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι δράσεις της Ελλάδας ενδέχεται να εμποδίσουν τις ενέργειες των ανταγωνιστών μας στην αγορά φυσικού αερίου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να παραιτηθεί», αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ

Η αλλαγή της εξουσίας στην Ελλάδα συνέτυχε με την απόφαση της Gazprom να εγκαταλείψει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» και να την αντικαταστήσει με την «τουρκική ροή», που εκτείνεται προς το κομβικό σημείο των τουρκο-ελληνικών συνόρων, όπου η ΕΕ προσφέρθηκε να χτίσει αγωγούς μεγάλων αποστάσεων.

Έτσι, η Ελλάδα μετά από την Τουρκία, θα γίνει μια σημαντική χώρα διέλευσης του φυσικού αερίου.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχει ακόμη, όπως πρέπει να ενθυμούμαστε, ότι σύμφωνα με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, η νέα κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευή του Αδριατικού Αγωγού (Trans Adriatic Pipeline- TAP) για την παράδοση του αερίου του Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία, Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνειδητοποιεί τα οφέλη της «τουρκικής ροής», η οποία θα παραδίδει 63 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ανά έτος,  εκ των οποίων τα 50 δις θα πάνε στην Ευρώπη, μέσω ενός νέου κόμβου αερίου στα τουρκο-ελληνικά σύνορα,   και ότι με αυτή τη ζήτηση θα αυξηθεί το όφελος της Ελλάδας, ενώ ο TAP προβλέπει την παράδοση μόνο 6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος στην Τουρκία και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη γίνει νευρικό. Εκεί ο Τύπος γράφει σήμερα ότι το φυσικό αέριο  έχει γίνει αιχμή συζήτησης μεταξύ Μόσχας και Αθήνας, και οι νέες  απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν τα συμφέροντα τα συμφέροντα της χώρας αυτής.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό, τι είναι  δυνατόν για να επιτρέψει τη Ρωσία να έχει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου», λέει μεταξύ άλλων, η δημοσίευση των «Νέων- Αζερμπαϊτζάν». Φυσικά λόγω της "ιδιότυπης" δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν το συγκεκριμένο πρακτορείο εκφράζει την κυβερνητική ανησυχία.

.... Αλλά εάν η εκλογική διάθεση των Ελλήνων ήταν να μετακινηθούν προς τα αριστερά, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε, σαφώς, προς τα δεξιά.  Ο αρθρογράφος της ‘Βίζγκλιαντ’ κατάφερε να παρευρεθεί σε δύο οικονομικά συνέδρια που διοργανώθηκαν από κύκλους προσκείμενα στο κόμμα, το 2009 και στα μέσα του 2014, στην Αθήνα.

Αυτό μας επιτρέπει  να αναγράψουμε τις τεράστιες αλλαγές του λόγου της ελληνικής αριστεράς: ενώ υπήρχε σε δεσπόζουσα θέση το σύνθημα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ «Δεν θα πληρώσουμε για την κρίση σας», κατά το τελευταίο έτος οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκαν γύρω από ένα διαφορετικό θέμα- και οι Έλληνες μέχρι σήμερα,  εξακολουθούν να πληρώνουν για την κρίση των τραπεζιτών, των διεφθαρμένων πολιτικών, που κατέλαβαν υπουργικές θέσεις ή έλαβαν θέσεις ‘ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων (συμβούλων)’.

.. Οι βιομηχανίες, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, σε μεγάλο βαθμό έχουν αποτύχει και καταστράφηκαν.

Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες επιμένουν στην εξειδίκευση της Νότιας Ευρώπης, μέσα  στην Ενωμένη Ευρώπη, να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των υπηρεσιών.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Έλληνας θα πρέπει να γίνει σερβιτόρος  που θα προσφέρει καφέ στον Γερμανό τουρίστα.

Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα, δηλαδή η ένωση της αριστεράς και της δεξιάς συντηρητικής παράταξης- ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες- θα χρησιμεύσει στην κυβέρνηση κατά τα η διάρκεια των εξαιρετικά δύσκολων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, σχετικά με μια δέσμη μέτρων κατά της κρίσης.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr