Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Επιστήμονες ανακαλύπτουν τυχαία μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα σε αιθανόλη

Αποτέλεσμα εικόνας για Επιστήμονες ανακαλύπτουν τυχαία μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα σε αιθανόλη
Από το naftemporiki.gr
Εν μέσω διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πώς να απομακρύνουν μελλοντικά διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει ήδη στην ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Oak Ridge ανακάλυψαν απροσδόκητα μια χημική αντίδραση που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε αιθανόλη. Η τυχαία ανακάλυψη έγινε καθώς οι ερευνητές προσπαθούσαν να προσδιορίσουν μια σειρά από χημικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε καύσιμα. Όπως αποδείχθηκε, το πρώτο βήμα σε αυτή τη σειρά των αντιδράσεων ήταν αρκετό για να παράγει αιθανόλη, ένα καθαρότερο καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρογεννήτριες ή οχήματα.

Η τεχνολογία για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε αιθανόλη αποτελείται από..

Kάν' το όπως ο Πούτιν: Πώς να είσαι ο καλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο

Από το newmoney.gr
1. Δύναμη μετ' εμποδίων

Η βιομηχανία πετρελαίων της Ρωσίας, απέδειξε την δύναμή της τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας την παραγωγή, ενώ συγχρόνως ενδυναμώνει την μεγάλη ύφεση, μια σειρά οικονομικών κυρώσεων και την πιο απότομη πτώση στις τιμές πετρελαίων. Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία κατέκτησε ένα μετά-Σοβιετικό ρεκόρ εξαγωγής αργού πετρελαίου, παράγοντας 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Το 2017 θεωρείται πως οι εταιρείες πετρελαίου, θα μπορούν να παράγουν ακόμα περισσότερο, αν τους ζητηθεί από το Κρεμλίνο.

Στις 10 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαδίμηρος Πούτιν, είπε πως μια παύση ή ακόμα και διακοπή, θα ήταν η κατάλληλη απάντηση στις τρέχουσα υπέρ – προμηθευμένη αγορά. Αυτό συνέβη μετά από συμφωνία τον Σεπτέμβριο ανάμεσα στα μέλη του Οργανισμού Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου, που θέλει να οριστικοποιήσει μια διακοπή τον Νοέμβριο. Πέρα από την συμφωνία όμως, αναλυτές υπολογίζουν πως..

Γιατί η Ένωση Αιολικών Βρετανίας "κάνει γαργάρα" το ερευνητικό πρόγραμμα κινδύνων για τις νυχτερίδες απ' τις ανεμογεννήτριες;


Από το greeklignite.blogspot.gr
Εκτός από "bird choppers" (τεμαχιστές πουλιών), οι ανεμογεννήτριες τσακίζουν ό,τι έχει την ατυχή έμπνευση να πετάξει κοντά τους κι αυτό αφορά και τις νυχτερίδες, είδος που έχει τη συνήθεια να μεταναστεύει. Νυχτερίδες απ' όλη την Ανατολική Ευρώπη έχουν βρεθεί νεκρές στα βάθρα ανεμογεννητριών της Γερμανίας, προκαλώντας αμηχανία σε ειδικούς και μη. Ειδικά μάλιστα για τις νυχτερίδες, δεν είναι απαραίτητο να κτυπηθούν από τα πτερύγια, καθώς καταρρέουν οι πνεύμονές τους όταν βρεθούν στην υποπίεση που προκαλεί η περιστροφή των πτερυγίων, σύμφωνα με Καναδό ειδικό.

Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, οι νυχτερίδες είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τη γεωργία θηλαστικά, καθώς μειώνουν τους πληθυσμούς των εντόμων και αντίστοιχα τη χρήση εντομοκτόνων. Όλα τα είδη νυχτερίδων θεωρούνται ως απειλούμενα και προστατεύονται από Κοινοτική Οδηγία του 1992 (92/43/EOK, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, Παραρτήματα II και IV)). Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εγκατάσταση αιολικών, που έχουν εγκριθεί αθρόα απ' το Υπουργείο της Μεσογείων, έχουν ειδική μελέτη για τις επιπτώσεις στις νυχτερίδες; Δεν το πολυφαντάζομαι, γι' αυτό σήμερα παρουσιάζω μια Βρετανική μελέτη, που ίσως φανεί χρήσιμη σ' όσους ανά την Ελλάδα προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά των ανεμογεννητριών. Και την αφιερώνω εξαιρετικά σε Σκουρλέτη και Βερροιόπουλο, που με το Ν.4414/2016 συνεχίζουν απτόητοι την πολιτική της Μπιρμπίλη και του ΓΑΠ, για αθρόα εγκατάσταση αιολικών μέχρι το 2020.

Ερευνητές απ' το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Κορνουάλλη παρουσίασαν στις αρχές Σεπτέμβρη μελέτη 127 σελίδων, με τίτλο..

Νέοι παγκόσμιοι χάρτες οριοθέτησης της ΑΟΖ που δικαιώνουν την Ελλάδα

Από το hellasforce.com
Η οργάνωση Marine Regions είναι δημιούργημα του Flanders Marine Institute που έχει έδρα την πόλη Ostend του Βελγίου και θεωρείται το παγκόσμιο κέντρο χαρτογράφησης θαλασσίων ζωνών. Έτσι στις 21-10-2016 εξέδωσαν την 9η έκδοση με τους αναθεωρημένους χάρτες για όλα τα παράκτια κράτη του πλανήτη Γη για Χωρικά Ύδατα, Συνορεύουσα Ζώνη, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Εσωτερικά Ύδατα και Αρχιπελαγικά Ύδατα.

Στον πρώτο χάρτη βλέπουμε την ΑΟΖ της Ελλάδας: http://www.marineregions.org/eezdetails.php?mrgid=5679&zone=eez

Ο χάρτης αυτός είναι ταυτόσημος με τον επόμενο..