Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΓΣΕΕ (ΙΝΕ): Δεν θα βγούμε από την ύφεση ούτε το 2014

ΓΣΕΕ (ΙΝΕ): Δεν θα βγούμε από την ύφεση ούτε το 2014
Στην εκτίμηση ότι οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2014 αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής δεν θα επαληθευθούν και η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει από τον κύκλο της ύφεσης το 2013 αλλά ούτε το 2014, προβαίνει το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) σε κείμενο που δημοσιεύεται αυτό το μήνα στην έκδοση του Ινστιτούτου «Ενημέρωση».
Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ εκτιμά επίσης, ότι η ελληνική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη σε παρατεταμένη ύφεση ενώ η «προσήλωση στη κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης και παραγωγικής καθίζησης.
Η ελληνική οικονομία, μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, με τη σωρευτική μείωση του ΑΕΠ να προσεγγίζει το 25% και τη πρόβλεψη να υπερβεί το 26% στα τέλη του 2014, αλλάζει δραματικά, αποκτώντας πλέον χαρακτηριστικά οικονομικής υπανάπτυξης, επιστρέφοντας σε παραγωγικά αλλά και κοινωνικά επίπεδα του παρελθόντος. Το 2012, το ΑΕΠ, σε τρέχουσες τιμές, εκτιμάται στα 193.749 εκατ. ευρώ, από 208.532 εκατ. ευρώ το 2011. Η μείωση του ΑΕΠ (πραγματική μεταβολή) ήταν 6,4% σε σχέση με το 2011.
Στην έκθεση διατυπώνεται η άποψη ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2014 πρέπει να αποκτήσει ως κεντρική προτεραιότητα την εξασφάλιση πόρων από την από αποτελεσματική καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής την οποία υπολογίζει στα 12 έως 14 δισεκ. ευρώ και της εισφοροδιαφυγής, ενώ η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να στηριχθεί στην ανάπτυξη και όχι στη δημοσιονομική πειθαρχία.
Τέλος, προτέινεται η άμεση υλοποίηση προγράμματος εκτεταμένων δημόσιων επενδύσεων σε τομείς που η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά, όπως είναι οι υποδομές και τα δίκτυα, ώστε να ενισχυθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, να υπάρξει ώθηση στην ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης».

ΠΗΓΗ:.fpress.gr

ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ - video


Δείτε σε ένα καταπληκτικό video πως διενεργούνται οι σεισμικές έρευνες για πιθανά κοιτάσματα
 υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές, μέσω των ειδικών ερευνητικών πλοίων...

Με παρόμοιο τρόπο πραγματοποιήθηκαν οι πρόσφατες έρευνες της PGS και για την περιοχή του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης..
ΠΗΓΗ:.kavalaoil.blogspot.gr/

ΚΟΥΙΖ: Τι συνδέει τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου με τον όμιλο Λάτση;

ΚΟΥΙΖ: Τι συνδέει τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου με τον όμιλο Λάτση;
Τι μπορεί να συνδέει το Costa Navarino του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και το The Mall Athens του ομίλου Λάτση; Η απάντηση είναι εύκολη αφού αμφότερες οι επενδύσεις, όπως και τόσες άλλες οι οποίες  δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί ή ξεκίνησαν και στη συνέχεια ''πάγωσαν'', βρέθηκαν αντιμέτωπες με το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως για παράδειγμα , η τουριστική επένδυση της Minoan Group στην Κρήτη, η έτερη τουριστική  επένδυση για την αξιοποίηση της Χερσονήσου της Κασσιώπης από την NCH μέσω του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, το Golden Hall (το οποίο τελικά ξεπέρασε τον σκόπελο), το εμπορικό κέντρο του Βωβού στο Βοτανικό, η ...παλιά πλέον τουριστική επένδυση Ηalcyon Hills στη Σάμο της Barrasford & Bird Worldwide,  η πιο ... νέα επένδυση των 261 εκατ. ευρώ για το sale & leaseback των 28 δημοσίων ακινήτων σε Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties AEEAΠ  και τόσες άλλες ων ουκ έστιν αριθμός!

Το ανώτατο δικαστικό όργανο καλείται να κλείσει τις μεγάλες ελλείψεις σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου και να παίξει τον ρόλο του χωροτάκτη ή ενίοτε και του... Σολομώντα, οι κάτοικοι και οι φορείς προσπαθούν επίσης να προστατευθούν- και όχι άδικα - επίσης από τις ''τρύπες'' στο νομικό πλαίσιο και οι ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι είναι φυσικό να θέλουν γρήγορες διαδικασίες, ώστε να εξασφαλίσουν κέρδη από τις επενδύσεις τους, μπλέκουν σε ένα δικαστικό κυκεώνα ενστάσεων, προσφυγών, εγκλήσεων και αντεγκλήσεων...

Το προχθεσινό παράδειγμα της απόφασης του ΣτΕ για το The Mall Αthens επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό το παράλογο της ελληνικής πραγματικότητας: Χρειάστηκε να περάσουν εννέα χρόνια (από το 2005) μετά τη λειτουργία του πιο επιτυχημένου, κατά κοινή ομολογία αν δει κανείς τα νούμερα και τις επισκεψιμότητες, εμπορικού κέντρου της Ελλάδας και οκτώ χρόνια μετά την πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ (το 2006) για να βγει τώρα αντισυνταγματικός ο νόμος του 2003 που φέρει την υπογραφή του κ. Ε. Βενιζέλου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το συγκεκριμένο νόμο κτίσθηκε -με τη μορφή του κατεπείγοντος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 - το εμπορικό κέντρο ως τμήμα του πρώην Χωριού Τύπου  του Αμαρουσίου που περιελάμβανε ακόμη διαμερίσματα και χώρους γραφείων για τις ανάγκες των Αγώνων.

Η θυγατρική του ομίλου Λάτση, Lamda Development θα προχωρήσει, τώρα σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ  στην υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι ήδη έτοιμη και θα αιτιολογεί τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου, στηρίζοντας παράλληλα τον υπερτοπικό του χαρακτήρα. Σημειώνεται εδώ ότι η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται και στο θέμα του υπερτοπικού χαρακτήρα του The Mall Αthens, στοιχείο το οποίο έχει τονισθεί από την ίδια τη Lamda Development και απαντά στο ερώτημα που είχε τεθεί εξαρχής  από τους προσφεύγοντες κατοίκους της περιοχής αν δηλαδή η περιοχή του Αμαρουσίου θα μπορούσε να ''αντέξει'' μία επένδυση αυτού του μεγέθους. Στην περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ είχε έλθει νωρίτερα, ενδεχομένως να υπήρχαν αμφιβολίες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια το Μαρούσι έχει υποστεί- αντικειμενικά- μετάλλαξη και έχει αυτή την στιγμή, όπως υποστηρίζει η εταιρεία ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά υπερτοπικού πόλου, με χρήσεις εμπορικών, γραφείων, ιατρικών- διαγνωστικών κέντρων κ.τ.λ. και όχι απλά χρήσεις κατοικιών...

“Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο, οι οποίες είναι τόσο αρνητικά διακείμενες προς τους  επενδυτές -όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις, τη γραφειοκρατία και τις εγκρίσεις- και επιπλέον αυτών προστίθεται ένα ακόμη εμπόδιο, αυτό του ΣτΕ, του οποίου μάλιστα οι αποφάσεις λόγω του μεγάλου φόρτου της δικαιοσύνης έρχονται και με μεγάλη καθυστέρηση”, σχολιάζει ο επικεφαλής μεγάλης εγχώριας εταιρείας του κλάδου του real estate στο newmoney.gr. “Κανείς δεν μπορεί να αντιταχθεί στο ΣτΕ και στο δικαίωμα του κάθε πολίτη να προστατευθεί- ειδικά όταν υπάρχουν  τόσες ελλείψεις σε επίπεδο θεσμικού και νομικού πλαισίου- ωστόσο οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι άμεσες και -γιατί όχι- να  προβλέπονται και αντισταθμιστικά οφέλη για τις περιοχές όπου υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις, αν θεωρείται ότι τελικά κρίνεται ότι αυτές λειτουργούν επιβαρυντικά. Στην Ελλάδα ουδέποτε έχει γίνει κάτι τέτοιο, πέραν των δικαστικών εμπλοκών, ουδέποτε ζητήθηκε από τον οποιοδήποτε να γίνουν βελτιώσεις σε πάρκα, παιδικές χαρές κ.τ.λ. Επιπλέον, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, εντός και εκτός Ευρώπης, όταν πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις προβλέπονται και κίνητρα όπως π.χ. οι παρεμβάσεις σε σταθμούς του μετρό, ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων στις περιοχές όπου υλοποιούνται οι επενδύσεις, βελτιώσεις σε πάρκα κ.τ.λ.., μία πρόταση, η οποία θα μπορούσε να βρεί εφαρμογή και στη χώρα μας”.

Οι επιδόσεις των τριών malls της Lamda Development το 2013

Oι Ελληνες καταναλωτές πάντως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, έχουν αποδεχθεί τα malls όπως τουλάχιστον δείχνουν οι επιδόσεις των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Development σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το 2013. Το τελευταίο επτάμηνο τα τρία εμπορικά του ομίλου κινούνται σταθερά ανοδικά: Το  The Mall Athens παρουσίασε συνολικά μείωση τζίρου των καταστημάτων του κατά 3,5% το 2013 και πτώση  1% από πλευράς επισκεψιμότητας, γεγονός ωστόσο το οποίο οφείλεται στις μεγάλες απώλειες στο πρώτο τρίμηνο του 2013, λόγω της απεργίας στα μέσα μεταφοράς (σ.σ. το 65% των επισκεπτών του εμπορικού έρχεται με τον Προαστιακό) αλλά και της τρομοκρατικής επίθεσης τον Ιανουάριο του 2013. Αύξηση κατά 5% στον τζίρο και κατά 8% από πλευράς επισκεψιμότητας είχε το Golden Hall επίσης στο Μαρούσι, ενώ στη Θεσσαλονίκη το Mediteranean Cosmos έκλεισε με άνοδο 4% για το 2013 όσον αφορά τον τζίρο των καταστημάτων και μείωση κατά 2% του αριθμού των επισκεπτών. 

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Πάνω από τα 98 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο

Πάνω από τα 98 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο
Τα futures του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο πάνω από τα 98 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμο τους από τις αρχές του χρόνου.

Το αργό παράδοσης Μαρτίου σημείωσε άνοδο 88 σεντς ή 0,9% στα 98,24 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Να κλείσει και η υπόλοιπη βιομηχανία;

 
Το Δελτίο Τύπου, εδώ.

Ξέρω... Οι βιομήχανοι είναι πλούσιοι με ακριβά σπίτια (μην είστε τόσο σίγουροι... για βιομηχάνους λέω, δεν λέω για ...εμπόρους αυτοκινήτων).  Η βιομηχανία είχε περισσότερο κόσμο, και υπήρχαν περισσότερες βιομηχανίες, αλλά υπάρχουν ακόμα λίγες, και, ναι, εξάγουν... Δεν συμφέρει τους επικυρίαρχούς μας να έχουμε βιομηχανία. Όταν εξάγουμε, τους κάνουμε ανταγωνισμό.  Ίσως μας ανεχθούν σαν βολικούς υπεργολάβους... Ίσως... Και οι απόψεις της ΔΕΗ για την βιομηχανία, δεν είναι τυχαίες... Ποιός, με συγχωρείτε, κάνει κουμάντο στην ΔΕΗ;  Ποιός την έχει με "Διοικητή" τέως Πρόεδρο του Αιολικού Λόμπυ της "Ευρώπης";  Ποιός είναι το αιολικό λόμπυ της Ευρώπης;  Αυτός υπαγορεύει την βιομηχανική στρατηγική μας...
 


Και χωρίς βιομηχανία, υποθέτω θα ανοίξουμε και άλλα μεζεδοπωλεία να πουλάμε μεζέδες ο ένας στον άλλο... Που θα είναι ανοιχτά μόνο εάν φυσάει.

ΠΗΓΗ:archaeopteryxgr.blogspot.gr/

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Τρόικα και ξένα συμφέροντα υπονόμευσαν την ΕΛΒΟ»


Για πιέσεις της τρόικας και άλλων ξένων συμφερόντων όσον αφορά στην αίτηση ειδικής εκκαθάρισης του ελληνικού δημοσίου που έκανε δεκτή το Πολυμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για την ΕΛΒΟ κάνει λόγο το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

Η διοίκηση του ΕΚΘ αναφέρει ότι η ΕΛΒΟ οδηγήθηκε στην «υπονόμευση του ρόλου και του έργου της στον παγκόσμιο χάρτη».

Επίσης στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η διαδικασία υποβολής της αίτησης κινήθηκε με «πολιτικά κριτήρια και κάτω από τις πιέσεις της τρόικας και των ξένων συμφερόντων», ενώ υπογραμμίζεται ότι η ΕΛΒΟ έχει πολύτιμη τεχνογνωσία και ότι μεταξύ άλλων είναι η αποκλειστική εταιρεία παγκοσμίως με άδεια παραγωγής Hummer από την αμερικανική AM General.

«H δικαστική απόφαση βάζει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της ΕΛΒΟ σε νέες συμβάσεις και προγράμματα, σε μια περίοδο που η εταιρεία κάνει σημαντικά βήματα εξωστρέφειας με ξένους οίκους και προσπάθειες διείσδυσης σε μεγάλες διεθνείς αγορές» αναφέρει η ανακοίνωση.

Επισημαίνει δε ότι η Βόρεια Ελλάδα δεν αντέχει άλλες απώλειες θέσεων εργασίας και υπογραμμίζει ότι  πρέπει να διασφαλιστεί τώρα το μέλλον των εργαζομένων της ΕΛΒΟ «που παραμένουν επί πέντε μήνες απλήρωτοι και ζουν με τον φόβο και την ανασφάλεια οι ίδιοι και οι οικογένειες τους»

Αύριο, οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ


ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΠΡΟΣ:     ΚΕΠΕΚ


Παρακαλούμε όπως πραγματοποιήσετε έλεγχο στο Διυλιστήριο της Ελευσίνας και συγκεκριμένα στην μονάδα 32 FlexyCoker, αφού μετά από ανώνυμες καταγγελίες εργαζομένων, στην συγκεκριμένη μονάδα παρουσιάζεται το εξής σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα:


Υπάρχει διαστολική παραμόρφωση στον αντιδραστήρα R3 της μονάδας.


Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας θεωρεί την κατάσταση άκρως επικίνδυνη και ο μοναδικός φορέας που μπορεί να αξιολογήσει τα ακριβή χαρακτηριστικά του συμβάντος είναι μόνο το τεχνικό τμήμα της Επιθεώρησης (ΚΕΠΕΚ).


Έτσι λοιπόν σας καλούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, ακόμα και σήμερα αν γίνεται, να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός έλεγχος, ώστε να αποτραπεί έστω και η παραμικρή πιθανότητα ατυχήματος που θα είναι επιζήμια αφενός για το εργατικό δυναμικό του διυλιστηρίου και αφετέρου για ολόκληρο τον οικιστικό ιστό της ευρύτερης περιοχής.


Αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες και περιμένουμε ενημέρωσή σας, καθώς θα θέλαμε και την δική μας συμμετοχή κατά την διάρκεια του ελέγχου.


 ΠΗΓΗ:.ekeda.gr

Για τη Σύμβαση στα ΕΛΠΕ


Για τη Σύμβαση στα ΕΛΠΕ
Νέες περικοπές, ύψους 25%, στους μισθούς των εργαζομένων στα διυλιστήρια, απαιτεί η εργοδοσία των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Η επιθετικότητα της εργοδοσίας, σε μια επιχείρηση μάλιστα που κατατάσσεται στις πιο κερδοφόρες, ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι απόρροια της προσπάθειας να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη της την περίοδο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και «πατάει» στην αποδοχή αυτής της στρατηγικής κατεύθυνσης από την πλειοψηφία στο σωματείο των εργαζομένων (ΠΣΕΕΠ).
Αυτή η πλειοψηφία έβαλε πλάτη για να φορτώσουν τα ΕΛΠΕ την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2011 υπέγραψε τριετή ΣΣΕ που προέβλεπε: Μηδενική αύξηση για τα έτη 2011 και 2012, αναστολή της καταβολής του χρονοεπιδόματος για τα έτη 2012 και 2013, διαφορετικό υπολογισμό και άρα αμοιβή των υπερωριών, και άλλα, τα οποία συνεπάγονται μείωση των αποδοχών. Η μείωση αυτή ήταν ακόμα μεγαλύτερη για τους νεοπροσλαμβανόμενους, καθώς το πρώτο έτος θα αμείβονταν με το 60% και το δεύτερο έτος με το 80% των ετήσιων μεικτών αποδοχών που προέβλεπε η τριετής σύμβαση. Ακόμα, η σύμβαση προέβλεπε αύξηση των ωρών εργασίας σε 40 τη βδομάδα, από 38 ώρες και 45 λεπτά.
Στους σχεδιασμούς της επιχείρησης εντάσσονται και τα αποκαλούμενα προγράμματα «οικειοθελούς αποχώρησης». Μέσω αυτών, 320 «παλιοί» και «ακριβότεροι» εργαζόμενοι έφυγαν το 2012 και άλλοι 320 το 2013. Ο όρος «οικειοθελής» είναι ψευδεπίγραφος, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας το 2013 «η άρνηση του εργαζομένου να αποδεχτεί τη σχετική πρόταση της Εταιρείας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποχώρησης δεν αποστερεί από την Εταιρεία το δικαίωμα για τη νόμιμη άσκηση των δικαιωμάτων της». Δηλαδή και τη δυνατότητα ν' απολύει όποιον δε δεχτεί ν' αποχωρήσει «οικειοθελώς». Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα υπερψήφισε και ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ, Π. Οφθαλμίδης (υποψήφιος με τη ΔΑΚΕ στο τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ), ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας!
Ολα τα παραπάνω μέτρα συνέβαλαν ώστε να μείνει σε υψηλά επίπεδα η κερδοφορία των ΕΛΠΕ. Συγκεκριμένα, το 2012, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 70%, στα 232 εκατομμύρια ευρώ από 137 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό είναι επίσης το στοιχείο ότι τα οικονομικά αποτελέσματα για τα ΕΛΠΕ ήταν θετικά το τρίτο τρίμηνο του 2013, παρά το ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές περιβάλλον διύλισης (υψηλές τιμές αργού και ιστορικά χαμηλά σε ό,τι αφορά τα περιθώρια διύλισης). Ετσι, τα καθαρά κέρδη του ομίλου το τρίτο τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε 2.000.000 ευρώ, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 1.000.000 ευρώ και ο όγκος πωλήσεων σε 3.404.000 μετρικούς τόνους.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος, σχολιάζοντας τ' αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2013, είχε πει μεταξύ άλλων: «Παρά το ιδιαίτερα αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον, ο Ομιλος δημοσίευσε θετικά αποτελέσματα, επιτυγχάνοντας βελτίωση σε όλους τους τομείς που μπορεί να ελέγξει και να διαχειριστεί. (...) Επιπλέον, οι εξαγωγές μας συνεχίζουν να αυξάνονται, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του Ομίλου»... Θυμίζουμε ότι, από το καλοκαίρι και μετά, τρεις φορές έχει γίνει ατύχημα στα ΕΛΠΕ κι έχουν κινδυνέψει εργάτες, με τις ταξικές δυνάμεις στο εργοστάσιο να καταγγέλλουν την εντατικοποίηση της δουλειάς κι ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας.
Να λοιπόν πού οδηγεί η υπαναχώρηση των εργαζομένων στις αξιώσεις της εργοδοσίας, που λειτουργεί με μόνο κίνητρο τη διασφάλιση της κερδοφορίας της, σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού συνολικά στον κλάδο της Ενέργειας. Ο συμβιβασμός με ευθύνη του σωματείου το 2011 έδωσε έδαφος στην εργοδοσία να επιστρέψει δριμύτερη και ν' απαιτεί τώρα νέα μείωση στους μισθούς κατά το 1/4! Αν υποκύψουν οι εργαζόμενοι ξανά στα κελεύσματα του σωματείου, που λέει ότι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην εταιρεία, την επόμενη φορά θα τους ζητηθεί να δώσουν ακόμα περισσότερα, έστω κι αν το επίπεδο των μισθών τους είναι συγκριτικά καλύτερο από άλλων εργαζομένων.
Είναι ώρα να βγουν συμπεράσματα. Ν' αναδειχτούν νέες δυνάμεις που θα συμπαραταχτούν με το «Αγωνιστικό Μέτωπο», την παράταξη των ταξικών δυνάμεων στα ΕΛΠΕ, που διεκδικεί σύμβαση με γενικές αυξήσεις, κατάργηση του μισθολογικού διαχωρισμού νέων και παλιών εργαζομένων, προσλήψεις για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, πρόσληψη εργολαβικού προσωπικού που καλύπτει πάγιες και οργανικές θέσεις και το 40ωρο να γίνει 38ωρο.

ΠΗΓΗ:2.rizospastis.gr

Δείτε τους μισθούς των Ευρωπαίων. Που βρίσκεται η Ελλάδα;

Σε Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ολλανδία οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι αν όχι ευχαριστημένοι ακόμα και αν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αφού αυτός διαμορφώνεται σε 1.874, 1.502 και 1.478 αντίστοιχα....

 
Oι εργαζόμενοι ωστόσο σε Πολωνία, Κροατία και Πορτογάλια βρίσκονται σε απόγνωση αφού εκεί ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 369,401 και 566 ευρώ.
Στην Ελλάδα είναι στα 684 ευρώ.
Πατήστε πάνω για να δείτε το χάρτη σε μεγέθυνση:
Πηγή: Τα Νεα 

ΠΗΓΗ:alfavita.gr

«Καθίστε σπίτι σας και θα σας πληρώνουμε το 70% του μισθού σας»

«Καθίστε σπίτι σας και θα σας πληρώνουμε το 70% του μισθού σας»
Άλλη μια μέθοδο που οδηγεί σε μείωση προσωπικού με …βελούδινο τρόπο υιοθετούν οι τράπεζες. Ενεργοποιούν το λεγόμενο sabbatical, μέθοδο που επιτρέπει σε όποιον εργαζόμενο το επιλέξει, να κάθεται στο σπίτι του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και να πληρώνεται με ένα (σημαντικό) μέρος του μισθού του. Ποια τράπεζα επαναφέρει τα sabbaticalsστην ελληνική αγορά; Δείτε όλες τις πληροφορίες


Νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που θα κινείται στη λογική του sabbatical, σχεδιάζει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου που έχει κάτω από την ομπρέλα του 7 τράπεζες (Πειραιώς, ΑΤΕ, Γενική, Millennium, Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική) και απασχολεί 24.000 υπαλλήλους.
Την ίδια ώρα αναμένονται οι αποφάσεις της διοίκησης του ομίλου της AlphaBank, για το αν θα προχωρήσει ή όχι σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.
Σε ότι αφορά την Πειραιώς, πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα sabbatical, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι που θα θελήσουν να συμμετάσχουν θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέχρι το 70% του μηνιαίου μισθού τους για 7 χρόνια, στην λήξη των οποίων θα πρέπει να αποχωρήσουν από τον όμιλο.
Υπενθυμίζουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε εφαρμόσει το 2010 για πρώτη φορά το πρόγραμμα «sabbatical», και τότε είχαν κάνει χρήση 190 εργαζόμενοι -κυρίως μητέρες και υπάλληλοι ηλικίας 30-35 ετών.
Εκείνο το  πρόγραμμα έδινε τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να αποχωρήσει από την τράπεζα για δύο ή τρία χρόνια, λαμβάνοντας το 50% και 60% των μηνιαίων αποδοχών του (και το σύνολο των κρατήσεών του, ασφαλιστικών εισφορών), χωρίς να χάνει τη δυνατότητα επιστροφής σε πλήρη απασχόληση μετά το πέρας της 3ετίας.
Τώρα, το πρόγραμμα θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας (5-7 έτη) και στη λήξη του ο εργαζόμενος θα πρέπει να αποχωρήσει από την τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργαζόμενος θα λαμβάνει κανονικά κάθε μήνα το 70% των αποδοχών του και κανονικά θα συνεχιστεί η καταβολή των ανάλογων εργοδοτικών εισφορών. Επίσης κατά τη διάρκεια παραμονής του μισθωτού στο πρόγραμμα, θα συνεχίζεται τόσο  η καταβολή των εισφορών του στα ταμεία Ασφάλισης, όσο και η συμμετοχή του σε ήδη υφιστάμενα ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα.
E.K.

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ : Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ !...


Η κρίση της ελληνικής οικονομίας εκδηλώθηκε ως κρίση δημόσιου χρέους, λόγω του ύψους του 120% το 2009, το οποίο θεωρήθηκε μη βιώσιμο από τις αγορές και ανέστειλαν τον δανεισμό στη χώρα. Το ύψος του δημόσιου χρέους δεν εξηγεί φυσικά από μόνο του την ίδια την αναστολή, παρά μόνο σε σχέση με την οικονομική συγκυρία της διεθνούς κρίσης του 2008. Διότι το ελληνικό χρέος ήταν 120% ήδη από το 1993, καθώς ήταν δημιούργημα πρωτίστως της δεκαετίας του 1980. Το δημόσιο χρέος μπορεί να σταθεροποιήθηκε γύρω στο 120% τα επόμενα 15 χρόνια, αλλά αυτό έγινε με την απρόσκοπτη αναχρηματοδότησή του από τις αγορές και την προσθήκη φρέσκων δανειακών κεφαλαίων, καθώς ο γρήγορος ρυθμός ανόδου της οικονομίας υπερέβαινε το τρέχον επιτόκιο δημόσιου δανεισμού. Σε αδρές γραμμές κάθε δεκαετία από το 1980 μέχρι την κρίση προσέθεσε περίπου 100 δισ. στο ελληνικό δημόσιο χρέος.

Φυσικά ο ελληνικός προϋπολογισμός παρέμεινε ελλειμματικός για 30 συνεχή χρόνια τόσο και πρωτογενές επίπεδο, όσο και συνολικά μαζί με τα τοκοχρεολύσια. Κάποιες ελάχιστες χρονιές καταγράφονται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί σε πρωτογενές επίπεδο, αλλά όλοι στο σύνολό τους είναι ελλειμματικοί. Η μελέτη του ελληνικού προϋπολογισμού, σε σύγκριση με αυτούς των ευρωπαϊκών χωρών οδηγεί σε ένα απλό συμπέρασμα. Δεν είναι ούτε το ύψος, ούτε η σύνθεση των δημοσίων δαπανών που διαφέρουν στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, κινούνται λίγο κάτω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Είναι το πρόβλημα των φορολογικών εσόδων, καθώς εκεί υπάρχει μόνιμη υστέρηση, σε όλη την περίοδο, και μάλιστα αποκλειστικά σε μία κατηγορία εσόδων, αυτής της φορολόγησης φυσικών προσώπων, και εν μέρει κατηγοριών επιχειρήσεων.

Οι δύο δανειακές συμβάσεις μετατόπισαν το χρέος από τη σφαίρα των ιδιωτικών αγορών στο επίπεδο του διακρατικού δανεισμού. Αυτό είναι εν μέρει ακριβές εξαιτίας της φύσης του διακρατικού δανεισμού. Οι εταίροι δεν έβαλαν χρήματα φορολογουμένων, όπως συχνά ισχυρίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι. Ο Μηχανισμός Στήριξης που ιδρύθηκε, ο EFSF που μετεξελίχθηκε στον ESM, είναι μηχανισμός με περίπου 80 δισ. ίδια κεφάλαια, τα οποία αποτελούν και το δημοσιονομικό κόστος των κρατών-μελών. Τα 600 δισ. του Μηχανισμού προέρχονται από κανονικό δανεισμό από τις αγορές και απλά φέρουν τις εγγυήσεις των ισχυρών οικονομιών. Αυτό εκ των πραγμάτων δεσμεύει τον Μηχανισμό να δανείζει χρήματα στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με όρους όμως που προσεγγίζουν τα συνήθη κριτήρια της αγοράς.

Η αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους έχει υποστεί τρεις διαδοχικές αλλαγές. Πρώτον έγινε «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους, με το PSI, κατά τη μετάβασή του στο νέο καθεστώς. Αυτό ήταν περίπου 100 δισ., αλλά δεν προκάλεσε μείωση του συνολικού χρέους, καθώς προστέθηκε νέος ισοδύναμος δανεισμός. Μετά δε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το καθαρό όφελος αποτιμάται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Δεύτερον, η αποπληρωμή του χρέους επεκτάθηκε σε βάθος 30 χρόνων με εξομάλυνση της αποπληρωμής του κεφαλαίου και των τόκων, έτσι που να δίνει ένα σταθερό ποσό αποπληρωμής της τάξης των περίπου 9 δισ. ετησίως. Αυτό περιέλαβε και τη μείωση του επιτοκίου. Τρίτον, παρέμεινε το πρόβλημα του 2014-2016, όταν και υπάρχει υψηλή αποπληρωμή ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και δεν έχει προβλεφθεί ο τρόπος αποπληρωμής των, το περίφημο χρηματοδοτικό κενό των 11 δισ.

Η διαχείριση του δημόσιου χρέους παραμένει άλυτο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία. Κυρίως διότι με το μνημόνιο το χρέος αυξήθηκε, δεν μειώθηκε. Για την ακρίβεια εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη, από το 120% έφθασε στο 172%. Η βασική αιτία είναι προφανής. Η τεράστια μείωση του ΑΕΠ λόγω των ακραίων πολιτικών λιτότητας. Δεύτερον πρόβλημα είναι η αποπληρωμή του ειδικά κατά την πρόωρη περίοδο, μέχρι το 2020. Η ελληνική οικονομία καλείται να πληρώσει περίπου 80 δισ. από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και τις ιδιωτικοποιήσεις. Μόνο που οι υπολογισμοί αυτοί που απορρέουν από το Μεσοπρόθεσμο είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Οι ιδιωτικοποιήσεις ως στόχος έχουν επίσημα μειωθεί από 50 σε 22 δισ., ελλείψει αντικειμένου προς ιδιωτικοποίηση, και ανεπίσημα σε περίπου 10 δισ. Και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπάρξει σε ποσοστά 4% του ΑΕΠ, σε μία οικονομία με το υψηλότερο ρεκόρ ύφεσης που έχει καταγραφεί διεθνώς από το 1929 και μετά. Τι μένει λοιπόν στους εμπνευστές του ελληνικού μνημονίου; Όχι πολλά. Ούτε μία νέα επιμήκυνση ή απομείωση του επιτοκίου καθιστούν το χρέος βιώσιμο. Το καθιστούν λίγο πιο δαιχειρίσιμο αλλά όχι βιώσιμο. Δεύτερον, κάθε επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή απλά θα επιτείνει το υφεσιακό πρόβλημα και θα αποδυναμώσει περαιτέρω το πρόβλημα της διαχείρισης του χρέους. Τρίτον, η αναπτυξιακή ατζέντα του μνημονίου, δηλαδή των χαμηλών μισθών, των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών έχει πλήρως βαλτώσει. Το αδιέξοδο είναι πλήρες.

Οι διαμάχες γύρω από τις επιμέρους προσαρμογές του ελληνικού προγράμματος σκιαμαχούν πάνω σε ένα πρόγραμμα που απλά πρέπει να εγκαταλειφθεί το ταχύτερο δυνατόν.


Γιώργος Σταθάκης,
Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr/

Ίμια 2014 - Συγκλονιστικό ντοκουμέντο

Ο επερχόμενος "πόλεμος" της... πετρελαϊκής αφθονίας


Η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα που ξοδεύει αφειδώς δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς, προκειμένου να οχυρωθεί απέναντι σε εξωτερικές (και εσωτερικές...) απειλές, αλλά και να “τσιμεντώσει” τη σχέση της με τις μεγάλες δυνάμεις. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, την περίοδο 2013-2017 το βασίλειο των Σαούντ αναμένεται να βρεθεί μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εισαγωγέων οπλισμού σε όλο τον κόσμο. 

Και όμως: η μεγαλύτερη απειλή για το Ριάντ φαίνεται πως προέρχεται από το ρημαγμένο Ιράκ – και δεν στηρίζεται σε άλλο “όπλο” από αυτό της πετρελαϊκής αφθονίας. 

Μιλώντας στο Chatham House (κυριότερη βρετανική δεξαμενή σκέψης) την Τρίτη στο Λονδίνο, ενώπιον στελεχών του πετρελαϊκού τομέα, ο υπεύθυνος για τα ενεργειακά θέματα αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Hussain al-Shahristani προέβη σε δύο εντυπωσιακές ανακοινώσεις. Η πρώτη ήταν ότι η χώρα του σκοπεύει να τριπλασιάσει την πετρελαϊκή της παραγωγή στα 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Και η δεύτερη ότι η Βαγδάτη συνεργάζεται με την Τεχεράνη για την μεταφορά εμπειρίας ως προς την προσέλκυση ξένων επενδυτών – σε μια συγκυρία που η αναμενόμενη άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν προκαλεί ήδη ενθουσιασμό στις πετρελαϊκές εταιρείες. 

Ιράν και Ιράκ σε συνδυασμό διαθέτουν μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα από την Σαουδική Αραβία, η οποία επιπλέον είναι εν πολλοίς απροσπέλαστη στις ξένες εταιρείες. Τυχόν ομαλή ενσωμάτωση των δύο αυτών χωρών στη διεθνή ενεργειακή αγορά θα ακύρωνε την ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να ηγεμονεύει στον OPEC, ως το μόνο μέλος που έχει την ευελιξία να ρυθμίζει τον όγκο της παραγωγής του στο εκάστοτε επιθυμητό επίπεδο τιμών. 

Ήδη το πετρέλαιο χαρακτηρίζεται ως το πλέον υπερτιμημένο εμπόρευμα αυτή τη στιγμή παγκοσμίως – σε μία συγκυρία λ.χ. που ο δείκτης βιομηχανικών μεταλλευμάτων της UBS έχασε σε μία διετία το μισό της αξίας του. 

Η Bank of America εκτιμά ότι τυχόν αύξηση της διεθνούς παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως θα μπορούσε να μειώσει την τιμή του πετρελαίου κατά 20 δολάρια ανά βαρέλι – και ο “άξονας” Ιράν-Ιράκ έχει τη φιλοδοξία να ρίξει στην αγορά πολύ περισσότερα. Κάτι τέτοιο, θα έφερνε την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του OPEC σε επίπεδα εφάμιλλα του 2009, μετά την κατάρρευση της Lehmann Brothers. 

Είναι βέβαια πρόωρο να προεξοφλεί κανείς την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, όσο η προσωρινή συμφωνίας της Τεχεράνης με την ομάδα “5+1” των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό της βήματα βρίσκεται μόλις στα πρώτα της βήματα. Είναι δε ακόμη πιο παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε εκτίμηση για τις εξαγωγικές ικανότητες του Ιράκ, καθώς οι συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών έχουν αναζωπυρωθεί (με 8.868 νεκρούς το 2013 και με την ιρακινή εκδοχή της Αλ Κάιντα να έχει καταλάβει τις πόλεις Ραμάντι και Φαλούτζα), ενώ και οι υποδομές εξαγωγής (πετρελαιαγωγοί, τερματικό στο λιμάνι του Al Faw) θα χρειασθούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα επιδιωκόμενα επίπεδα παραγωγής. Ακόμη και η εκτίμηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, κατά πολύ υπολειπόμενη των εξαγγελιών Shahristani, ότι το Ιράκ θα εξάγει 6 εκατομμύρια βαρέλια το 2020, θεωρούνται από πολλούς υπεραισιόδοξες. 

Σε κάθε περίπτωση, οι φόβοι του Ριάντ για το “σιιτικό τόξο” μοιάζουν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πετρελαϊκή συνεργασία Ιράν-Ιράκ να επαληθεύονται. Και πάντως, αντί για τη συντονισμένη συγκράτηση των εξαγωγών σε επίπεδα αρκούντως χαμηλά, ώστε να εξασφαλισθεί η συγκράτηση της τιμής και άρα και δημοσιονομική υγεία των πετρελαιoπαραγωγών χωρών, τα μέλη του OPEC μοιάζουν σαν να διαγκωνίζονται ήδη προς την αντίθετη κατεύθυνση, προκειμένου να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά, μπροστά στην έλευση του αμερικανικού shale gas. Η ίδια η Σαουδική Αραβία, άντλησε τον Δεκέμβριο 9,8 εκατομμύρια βαρέλια, ήτοι 100.000 περισσότερα από τον αμέσως προηγούμενο μήνα.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Ενδιαφέρον της Kuwait Petroleum για Ελλάδα


Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Κουβέιτ, n Kuwait Petroleum Corporation (KPC) εξέφρασε ενδιαφέρον για τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ στην αραβική χώρα που διοργάνωσε στις 26 27 Ιανουαρίου n Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
Επιπλέον, n KPC κάλεσε τις ελληνικές εταιρείες να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς της στο Κουβέιτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι 55 ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίοι πραγματοποίησαν πάνω από 220 συναντήσεις με κουβεϊτιανές εταιρείες. Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από το Κουβέιτ για εισαγωγή από την Ελλάδα φαρμάκων και νοσοκομειακού εξοπλισμού κατά τις συναντήσεις που είχαν με εκπροσώπους των επιχειρήσεων Lavipharm, Σαραφιανός και Pharmassist, ενώ σημαντικές προοπτικές αναδεικνύονται για την προσέλκυση ασθενών για νοσηλεία ή θεραπευτικό αποκατάσταση στην Ελλάδα.
Προοπτικές φαίνεται ότι υπάρχουν και στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς οι εκπρόσωποι των εταιρειών CCC, Ακτωρ, Αρχιρόδον, Χαραγκιώνης Group, Τέρνα, είχαν σε βάθος ενημέρωση στο υπουργείο Δημοσίων Εργων του Κουβέιτ για το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τους τρόπους συμμετοχής τους σε αυτό. Στη διάρκεια του φόρουμ ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών και επικεφαλής της αποστολής κ. Π. Μίχαλος υπέγραψε με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ κ. Χαλέντ αλ Τζαράλαχ διακρατική συμφωνία για την κατάργηση της θεώρησης βίζας για κατόχους διπλωματικών, υπηρεσιακών ειδικών διαβατηρίων.
(Καθημερινή)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Άλμα 10% για την τιμή του φυσικού αερίου και πτώση για το πετρέλαιο

Άλμα 10% για την τιμή του φυσικού αερίου και πτώση για το πετρέλαιο
Κέρδη σημείωσαν τα futures του φυσικού αερίου παράδοσης Φεβρουαρίου καταγράφονας άνοδο 10% στα 5,557 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμιδικές μονάδες,  καθώς συνεχίζει το κρυο να καλύπτει τις ΗΠΑ και ενόψει των εβδοαμαδιαίων εκθέσεων για τις προμήθειες του αερίου.

Τα futures του αργού πετρελαίου παράδοσης Μαρτίου σημείωσαν πτώση 5 σεντς ή 0,1% στα 97,36 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Υπογράφτηκε η συλλογική σύμβαση εργασίας σε ΟΣΥ (λεωφορεία – τρόλεϊ)


Υπογράφτηκε η συλλογική σύμβαση εργασίας σε ΟΣΥ (λεωφορεία – τρόλεϊ) για την περίοδο 2013-14. Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, «αποτελεί επιτυχία η διατήρηση των θεσμικών παροχών, μετά τη λήξη της μετενέργειας».

Το πλήρες κείμενο της ΣΣΕ παρουσιάζουν σχετικές ιστοσελίδες, όπως etheldrivers.blogspot.com, osybusdrivers, κ.α. Για το πλήρες κείμενο πατήστε εδώ. 

Υπενθυμίζεται ότι, το 2012, η ΟΣΥ απασχολούσε 6.282 άτομα προσωπικό, με συνολικές δαπάνες (περιλαμβάνει συνταξιοδοτήσεις, εργοδοτικές εισφορές, κ.α.) 203 εκατ. και, το 2011, 6.980 άτομα, με δαπάνες 249,1 εκατ. ευρώ.   

ΠΗΓΗ:metaforespress.gr/