Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτά έχουν υπογράψει στο 2ο μνημόνιο …


Αρχή του παραμυθιού (που μας “ταΐζουν”) …

Θα πρέπει -κατ’ αρχήν- να γνωρίζουμε ότι, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, η Γερμανία (ως κράτος) ΔΕΝ δανείζει τη χώρα μας.
Αντίθετα, επέλεξε γι’ αυτό το σκοπό την Kreditanstalt für Wiederaufbau (ΚfW) δηλαδή το «Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανασυγκρότηση», μία Γερμανική, κρατική ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, και στην ουσία ένα εργαλείο διεθνούς οικονομικής επιρροής του γερμανικού Κράτους.
Και πότε κάποιος κάνει επενδύσεις (και ειδικά τέτοιου μεγέθους) ;;
Όταν φυσικά προσδοκά να βγάλει κέρδος …
Τα όσα λέγονται λοιπόν για την … αλληλεγγύη του Γερμανικού κράτους προς τον Έλληνα πολίτη και το πόσο επιβαρύνεται ο Γερμανός φορολογούμενος, απλά αποτελούν επιχειρήματα προς εσωτερική “κατανάλωση” στη Γερμανία, τα οποία φυσικά υιοθετούν και κάποιοι από τους εδώ διαχειριστές και τα φερέφωνά τους.
Κέρδος προσδοκούσαν να βγάλουν οι … επενδυτές, και το έβγαλαν (άνω των 9 δις μόνο από τα δάνεια προς την Ελλάδα)
Για να δούμε πιο κάτω …

Οι εταίροι μας, για να είναι απολύτως σίγουροι ότι δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα … λάθος, μας παρέχουν (μέσω του μνημονίου) ακόμη και τα υποδείγματα σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει να γνωμοδοτεί ο Νομικός Σύμβουλος του κράτους.
Πάντα φυσικά με την επίκληση του Αγγλικού Δικαίου και την αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου !

Όσον αφορά την επανειλημμένη διαβεβαίωση των κυβερνώντων για το ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα, απολαύστε τον παραλογισμό της επόμενης παραγράφου και την … αυτοδιάψευση όσων επικαλούνται κάτι τέτοιο


Ενώ λοιπόν τον Φεβρουάριο του 2012 έχουν υπογράψει ότι προβλέπουν ανάπτυξη από τρίμηνο σε τρίμηνο μέσα στο 2013 (!!), λίγο πιο κάτω αναιρούν  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΗΓΗ:olympia.gr/

Πρόταση Energean - Ratio Petroleum για έρευνες στο Θερμαϊκό


Αίτηση για έρευνες υδρογονανθράκων στο Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο του Ορφανού έχουν υποβάλει προς το ΥΠΕΚΑ με κοινή πρότασή τους η Energean Oil & Gas S.A. και η ισραηλινή Ratio Petroleum. Με την αίτησή τους οι δύο εταιρείες ζητούν την έναρξη της σχετικής διαδικασίας προκήρυξης που προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Το ΥΠΕΚΑ, όπως σημειώνει στη σχετική του ανακοίνωση, έχει αρχίσει ήδη να επεξεργάζεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία το αίτημα και τις επόμενες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα απαντήσουν.
Όπως είχε αποκαλύψει προ μηνών το energypress, οι επικεφαλής της ισραηλινής εταιρίας, σε επίσκεψη που είχαν πραγματοποιήσει το Μάιο στη χώρα,  είχαν εκφράσει στον ίδιο τον πρωθυπουργό το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων (δείτε εδώ το σχετικό θέμα).
Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει το άρθρο 156 (παρ. 10) του νόμου 4001/2011, το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δύναται να παραχωρείται για λογαριασμό του Δημοσίου μετά από αίτηση ενδιαφερομένου για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους είναι τουλάχιστον ενενήντα (90) ημέρες από την τελευταία δημοσίευση.
Σημειώνεται ότι ο Θερμαϊκός κόλπος είχε παραχωρηθεί για έρευνα στην TEXACO τη δεκαετία του 1960 και κατόπιν στην ΔΕΠ το 1981, ενώ ο κόλπος του Ορφανού είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1960 στην εταιρεία Oceanic και στη συνέχεια το 1984 στη ΔΕΠ.
Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αποτελεί μια ακόμα θετική εξέλιξη η εκδήλωση ενδιαφέροντος δύο αξιόπιστων εταιρειών να προχωρήσουν σε έρευνες υδρογονανθράκων στο Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο του Ορφανού. Αυτό είναι ένα ακόμα βήμα στην συνολική και συστηματική εθνική  προσπάθεια για αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου και αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει επιμονή, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σταθερότητα, οι επενδυτές εμπιστεύονται τη χώρα και ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις».
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΠΑΣΚΕ ΕΚΟ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ / ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΟ ΑΒΕΕ


Συνάδελφοι,

Μετά την τελευταία απόφαση του Δ.Σ. της ΕΚΟ ΑΒΕΕ σχετικά με την αποχώρηση εργαζομένων, καθώς και την κοινή Ανακοίνωση των Σωματείων Εμπορίας (ΕΚΟ & ΕΚ), η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα στο τελευταίο Δ.Σ. της ΠΕΠ.ΕΚΟ, εκφράζοντας την απόφαση για ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ, επισημαίνουμε επιπλέον ότι

ü Το «ξήλωμα» της Εμπορίας και ειδικότερα της ΕΚΟ ΑΒΕΕ μεθοδεύεται, προχωρεί και … θα συνεχιστεί, εξυπηρετώντας τα «άγνωστα» επιχειρηματικά αναπτυξιακά σχέδια του Ομίλου.
ü Μόνοι υπαίτιοι για το «ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον» θεωρούνται από την Εταιρία οι εργαζόμενοι των Συλλογικών  Συμβάσεων, ενώ η «διέξοδος» από το πρόβλημα και την κρίση φαίνεται να είναι … η πόρτα (!) για  την αντικατάστασή τους με «ημετέρους» εργαζόμενους  κάτω από μια ποικιλία σχέσεων εργασίας, που αυτό το «δυσμενές περιβάλλον» επίσης προσφέρει (όπως και πάντα προσέφερε).
ü Τα σωματεία του Ομίλου έως τώρα, απέφυγαν δυστυχώς να θέσουν τις αδρές εκείνες γραμμές που θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων, επίσης ούτε καν να επιτύχουν τον υψηλό βαθμό ενότητας και αλληλεγγύης που είναι απαραίτητος για το κοινό καλό.
ü Το πρόγραμμα καταλήγει ότι θα απευθυνθεί σε όσους «επιλεγούν». Άραγε τι ακριβώς εννοούν ;;; ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής ;;; θα μας εξηγήσει κάποιος ;;; …


ü Η μείωση στη Συλλογική Σύμβαση και οι υποχωρήσεις στον Εσωτερικό Κανονισμό δεν μπορούν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας, ούτε και υποστηρίχθηκε ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε από πλευράς σωματείου (δημόσια) ούτε από πλευράς εταιρίας. Η αλήθεια είναι ότι η εταιρία δια του εκπροσώπου της είχε δηλώσει την επιθυμία της διοίκησης να ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.
ü Επίσης, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα σχετικά με τη μείωση στη Σύμβαση και τις υποχωρήσεις στον Εσωτερικό Κανονισμό, καθώς πολλά επαναλαμβάνονται άνευ λόγου ίσως και εκτός χρόνου σίγουρα,
σημειώνουμε πάλι ότι οι υποχωρήσεις δεν φαίνεται να ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με όρο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων μας, ΑΛΛΑ  (όπως έχουμε ξαναγράψει και ξαναπεί δημόσια)  ήταν μάλλον η λογική συνέπεια της αδυναμίας των Προεδρείων των Σωματείων του Ομίλου να σταθούν ενωμένοι κι αντάξιοι των δύσκολων περιστάσεων.
ü Θυμίζουμε οτι η διαπραγμάτευση για τον Εσωτ. Καν. και τη Σύμβαση μεταξύ του σωματείου μας και της εταιρίας, επηρεάστηκε, φυσικά εις βάρος της διαπραγματευτικής μας σύνθεσης και δύναμης, από την αποχώρηση του θεσμικά υπεύθυνου Γραμματέα της ΠΕΠ.ΕΚΟ, μάλιστα κατά το κρισιμότερο σημείο της, πριν την τελική ευθεία …

Διαπιστώνουμε ακόμα ότι

ü Η εμπιστοσύνη των εργαζομένων απέναντι στα σωματεία του Ομίλου, ισορροπεί σε λεπτό σκοινί, πάνω από το κενό, μια ισορροπία που μοιάζει με την ίδια τη συνέχεια των σωματείων σε πολύ δύσκολους καιρούς … 
ü Για το λόγο αυτό οι παραταξιακές συγκρούσεις, καθώς κι οι επαναστατικές «κορώνες», αλλά κι η ανάλυση της πολιτικής στην Ελλάδα με εύκολα συμπεράσματα εναντίον όλων των άλλων και υπέρ ενός κόμματος και μιας παράταξης (!), μάλλον δεν εξυπηρετούν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, κάτω από τις παρούσες συνθήκες ιδίως.



Συνάδελφοι, πιστεύουμε ότι

Η κοινή δράση με όλα τα Σωματεία και την Ομοσπονδία είναι μονόδρομος

Από τη θέση μας στο Δ.Σ. της ΠΕΠ.ΕΚΟ, δεσμευόμαστε πάλι για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων
ενάντια στο σχέδιο συρρίκνωσης της Εταιρίας
κι απαξίωσης της εργασίας μέσα από συλλογικές συμβάσεις,
ενάντια σε κάθε απόλυση,
ενάντια σε κάθε απειλή απόλυσης.

Οι εργαζόμενοι  έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να ενημερώσουν το Σωματείο τους, σε κάθε περίπτωση που δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση του (στοχοποιημένου ;)
«εταιρικού προγράμματος αποχωρήσεων».


ΠΑΣΚΕ-ΕΚΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΚΕΔΑ


Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής συμμετέχει δυναμικά στην 4ωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013 από τις 11:00 έως τις 15:00.

Οι δοκιμαζόμενοι εργαζόμενοι του σκληρού ιδιωτικού τομέα συμπαραστέκονται στους συναδέλφους μας του δημόσιου τομέα.

Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε εκείνη την δυναμική που θα αποτρέψει και θα ανατρέψει  τις βάρβαρες πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι στους Έλληνες πολίτες και την ελληνική κοινωνία.

Όλοι οι εργαζόμενοι του Θριάσιου Πεδίου παίρνουμε μέρος δυναμικά, μαζικά στο συλλαλητήριο στις 18/9/2013 ημέρα Τετάρτη στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:30 π.μ.

Πούλμαν θα αναχωρήσουν από το δημοτικό πάρκιν στις 11:00 π.μ. 
ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Τέλος εποχής (και δημοτικής αρχής)

Η καταψήφιση του ισολογισμού -απολογισμού του Δήμου πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και δεν έγινε ίσως κατανοητό για τί ακριβώς πρόκειται. Ίσως δηλαδή οι πολίτες της Αθήνας να μην έχουν αντιληφθεί ότι στην πραγματικότητα το δημοτικό συμβούλιο (στο οποίο ο σημερινός δήμαρχος διαθέτει την πλειοψηφία) καταψήφισε τον απολογισμό του Δημάρχου, απέρριψε το έργο του και αμφισβήτησε τα οικονομικά στοιχεία.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος -στην περίπτωση της εθνικής κυβέρνησης- αντιστοιχεί με υπερψήφιση πρότασης μομφής. Φυσικά, τον ατάραχο κόσμο του δημάρχου Αθηναίων κανένα γεγονός -πολιτικό ή κοινωνικό- δε τον ανησυχεί. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που “μπαχαλοποιείται” το δημοτικό συμβούλιο. Μόλις τον πρώτο μήνα της θητείας του, με αφορμή τον ορισμό των αντιδημάρχων, η δική του παράταξη είχε σπεύσει πάλι να τον αποδοκιμάσει.


Δυστυχώς, η Αθήνα είναι, πλέον, και επισήμως ακυβέρνητη πολιτεία. Σε μια στιγμή που ένας δήμαρχος με πυγμή, γνώση, θέληση και δύναμη είναι περισσότερο από απαραίτητος, για να δώσει λύσεις αλλά και να κόψει τη ραγδαία άνοδο των ακραίων πολιτικών χώρων, η πόλη μας βρίσκεται με επικεφαλής τον κ. Καμίνη που δε τον στηρίζει ούτε η παράταξή του.

Έχω πολλές φορές επισημάνει -και δε θα κουραστώ να το λέω- ότι όλη η κουβέντα γύρω από την Αυτοδιοίκηση για τον εκλογικό νόμο, τις διαθεσιμότητες, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ κ.λπ. δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αποπροσανατολίζει τη συζήτηση από το πραγματικό της περιεχόμενο. Που είναι ένα: Τί έκανε ο κάθε δημοτικός άρχοντας τα τελευταία 3,5 χρόνια θητείας του (με βάση τα πραγματικά δεδομένα που είχε και γνώριζε όταν ανέλαβε) και πόσο συνέβαλε στην πρόοδο, ανάπτυξη και αναβάθμιση της πόλης του;

Για την Αθήνα ο απολογισμός είναι εύκολος. Είναι μηδενικός και μάλιστα με βούλα του δημοτικού συμβουλίου. Το ζήτημα είναι η επόμενη μέρα. Χρειαζόμαστε έναν δήμαρχο που να εμπνεύσει τόσο τους δημοτικούς συμβούλους, όσο και τους πολίτες. Που να έχει όραμα και αποφασιστικότητα. Όπως ήταν για παράδειγμα, ο Ρούντολφ Τζουλιάνι για τους Νεοϋορκέζους ο οποίος στη θητεία του μείωσε την εγκληματικότητα κατά 57% και διαχειρίστηκε την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου με τρόπο που τον άφησε στην ιστορία.

Γιατί στην περίπτωση που δεν καταφέρουμε, ούτε αυτή τη φορά, να αναδείξουμε πρόσωπα που θα ανταποκρίνονται σε αυτή τη λογική, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών θα είναι μια δυσάρεστη έκπληξη που θα την πληρώσουν οι Αθηναίοι για άλλα 4 χρόνια. 

ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ "GREECE DEBT FREE" Διαγραφή χρέους 2 εκατ. ευρώ από το ΥΠ.ΟΙΚ


Στη διαγραφή δημοσίου χρέους συνολικής ονομαστικής αξίας 2 εκατ. ευρώ προχώρησε σήμερα το ελληνικό δημόσιο, έπειτα από δωρεά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Greece Debt Free».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, υπεγράφη Υπουργική Απόφαση με την οποία το ελληνικό δημόσιο αποδέχεται τη δωρεά των ελληνικών ομολόγων που απέκτησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός και προχωρά στην ακύρωσή τους, διαγράφοντάς τα, επί της ουσίας, από το σύνολο του δημοσίου χρέους.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ευχαριστεί τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Greece Debt Free» για την ισχυρού συμβολισμού πρωτοβουλία που ανέλαβε και επισημαίνει ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τη διαχρονική δύναμη του Ελληνισμού».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

3 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 550.926 ΕΥΡΩ ΥΠΟΙΚ: "Δύο εκατομμύρια ευρώ κοστίζει το ΤΧΣ"


Τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως αγγίζουν οι αμοιβές των στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σύμφωνα με την γραπτή απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών το σύνολο των αμοιβών προσωπικού ανέρχεται σε 1.998.033 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα ποσό ύψους 223.585 ευρώ αφορά τις εργοδοτικές εισφορές.

Παράλληλα από τα 1,7 εκατ. ευρώ καθαρών απολαβών, τα 550.926 ευρώ (333.227 ευρώ καθαρά) αποτελούν την μισθοδοσία των τριών εκτελεστικών μελών του ΤΧΣ ενώ τα 1,2 εκατ. ευρώ (1.045.571 ευρώ καθαρά) την μισθοδοσία του υπόλοιπου προσωπικού.

Σύμφωνα με την σχετική οικονομική έκθεση για το 2012 (σ.σ. η διοίκηση άλλαξε το 2013) οι αμοιβές έχουν ως εξής:

    -Παναγιώτης Θωμόπουλος Πρόεδρος ΔΣ (εκτελεστικό μέλος) 241.479 ευρώ.
    -Χαράλαμπος Κύρκος Αντιπρόεδρος ΔΣ (εκτελεστικό μέλος) 167.003 ευρώ.
    -Αναστάσιος Γάγαλης Αντιπρόεδρος ΔΣ (εκτελεστικό μέλος) 161.636 ευρώ.
    -Ηλίας Πλασκοβίτης (έως Ιουν. 2012) μέλος (με εκτελεστικό) 13.812 ευρώ.
    -Βασιλική Ζάκκα Μέλος (μη εκτελεστικό) 27.624 ευρώ.
    -Γιώργος Μέργος (από Ιουλ. 2012) Μέλος (μη εκτελεστικό) 13.812 ευρώ.
    -Ηλίας Τζαβαλής Μέλος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό) 27.624 ευρώ.
    -Πέπη Ιπλιξιάν μέλος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό) 28.043 ευρώ.

Παράλληλα σημειώνεται πως τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά το 2012 εξαιτίας της αυξημένης δραστηριότητας του ΤΧΣ. Μάλιστα γίνεται αναφορά και στις ζημιές της χρήσης ύψους 5,461 εκ. ευρώ, οι οποίος όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση οφείλονται αποκλειστικά στην υποκατάσταση του ΤΕΚΕ από το ΤΧΣ κατά το 2012 και την καταβολή των προβλεπόμενων ποσών από αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας περί εξυγίανσης πιστωτών ιδρυμάτων και όχι από ίδια δια διαχείριση.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΠΕΡΙΠΟΥ 1.100 ΤΟΝΟΥΣ Τepcο: "Ρίξαμε ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό"


Μετά το πέρασμα του τυφώνα Μαν-γι χθες από τη βορειοανατολική Ιαπωνία, περίπου 1.100 τόνοι βρόχινου ελαφρώς μολυσμένου από ραδιενέργεια νερού ερρίφθησαν στην θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα η Tepco, η διαχειρίστρια εταιρεία του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

"Αφήσαμε να διαρρεύσει στον ωκεανό το νερό που κρίναμε ότι ήταν ελαφρά ραδιενεργό", εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Μασαγιούκι Όνο, εκπρόσωπος της Tepco.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις της Κυριακής και της Δευτέρας προκάλεσαν την "ταχεία αύξηση του επιπέδου της νερού" σε διάφορα τμήματα του πυρηνικού συγκροτήματος όπου έχουν τοποθετηθεί δεξαμενές αποθήκευσης άκρως ραδιενεργού υγρού.

Οι συγκεκριμένες ζώνες περιβάλλονται από ένα μικρό τοιχίο. Προκειμένου το νερό αυτό να μην μένει στάσιμο πολύ καιρό στο σημείο επαφής με τις δεξαμενές και με το εν δυνάμει μολυσμένο έδαφος, η Tepco εξήγησε ότι αποφάσισε, μετά την μέτρηση των επιπέδων της ακτινοβολίας βήτα αυτού του νερού, να αφήσει να διαρρεύσει ένα μέρος, στο οποίο η περιεκτικότητα σε στρόντιο 90 δεν ξεπερνούσε τα 30 μπεκερέλ ανά λίτρο. Συνεπώς οι αντλίες άνοιξαν και το νερό προφανώς κατέληξε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ο οποίος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Εκεί όπου το επίπεδο του στροντίου 90 και άλλων στοιχείων στην ακτινοβολία βήτα ξεπερνούσε τα 30 μπεκερέλ ανά λίτρο, το νερό που είχε συγκεντρωθεί αντλήθηκε εν μέρει και μεταφέρθηκε στις δεξαμενές.

Η εταιρία ωστόσο επικρίθηκε από ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης γιατί αποφάσισε να ρίξει το νερό στη θάλασσα χωρίς να μετρήσει το επίπεδο των άλλων ραδιενεργών στοιχείων που περιείχε, όπως του καισίου 134 και του καισίου 137 που εκπέμπουν ακτινοβολία γάμα.

"Κρίναμε απαραίτητο να μετρήσουμε το επίπεδο του ραδιενεργού καισίου, καθώς το νερό που έχει αποθηκευτεί στις δεξαμενές στη βάση των οποίων έχει συγκεντρωθεί η βροχή, σε μεγάλο μέρος του δεν περιέχει καίσιο", δήλωσε η Tepco που παραδέχτηκε ότι επέλεξε τον πιο γρήγορο τρόπο δράσης.

Σε τουλάχιστον 1.000 δεξαμενές που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του πυρηνικού εργοστασίου αποθηκεύονται εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι νερού και τα υπόγεια των κτιρίων έχουν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα περί τους 300 τόνους νερού να διαρρέουν καθημερινά στη θάλασσα.

Την ώρα που η Tepco δίνει μάχη για να διαχειριστεί την κρίση με τους εκατοντάδες τόνους μολυσμένου νερού που έχουν συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις της και που η κυβέρνηση αποδεσμεύει 500 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από την πυρηνική ενέργεια, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που κατέστρεψαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. "Θα διατηρήσουμε την τεχνολογία και το προσωπικό που έχει σχέση με τον πυρηνικό τομέα αλλά θέλουμε να εξετάσουμε τρόπους για να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από την πυρηνική ενέργεια", ανέφερε ο Μοτέγκι.

Όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας έπαψαν να λειτουργούν αυτή την εβδομάδα, για τρίτη φορά σε διάστημα τουλάχιστον 30 ετών, μετά την έναρξη την Κυριακή από την εταιρία Kansai Electric Power Co, τη διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού του 'Οι, της διαδικασίας για την παύση της λειτουργίας του αντιδραστήρα Αρ. 4 για εργασίες συντήρησης.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Υποχώρησε κατά 1,5% η τιμή του αργού πετρελαίου


Στο χαμηλότερο επίπεδο, σε διάστημα 3 εβδομάδων, υποχώρησε η τιμή του αργού, στον απόηχο της συναίνεσης ΗΠΑ και Ρωσίας για το πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα προβλέπει την παράδοση των χημικών όπλων της Συρίας στις διεθνείς αρχές που άμβλυνε τις ανησυχίες για πιθανή διακοπή της παραγωγής στη Μέση Ανατολή.
Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 1,62 δολάρια ή κατά 1,5% στα 106,59 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Αυγούστου.
Το αργό τύπου brent παραδόσεως Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 2,71 δολάρια ή 2,4% στα 100,07 το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Αυγούστου.
«Η κατάσταση στη Συρία έχει περιέλθει τουλάχιστον σε μια προσωρινή λύση», σχολιάζει ο Tariq Zahir, διευθυντικό στέλεχος της Tyche Capital Advisors LLC, εταιρεία συμβούλων για συναλλαγές εμπορευμάτων. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Στη αγορά σχιστολιθικού πετρελαίου της Ρωσίας στρέφεται η Total


Σε συζητήσεις για να αποκτήσει πρόσβαση στο σχιστολιθικό πετρέλαιο της Ρωσίας, βρίσκεται η γαλλική Total, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ρωσία αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέροντας φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων στον πετρελαϊκό κλάδο.
Σύμφωνα με την αμερικανική Energy Information Administration, τα ανακτήσιμα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου ανέρχονται σε 75 δισ. βαρέλια, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ οι οποίες διαθέτουν αποθέματα 58 δισ. βαρελιών.
Ο Yves-Louis Darricarrère, πρόεδρος της Total, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant, ότι η γαλλική εταιρεία ενδιαφέρεται για επενδύσεις στη Ρωσία και το shale gas, και ειδικότερα σε έργα σχιστολιθικού πετρελαίου.
Ήδη υπάρχουν ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Rosneft, Lukoil, Surgutneftegas και Gazprom Neft, που μελετούν τις προοπτικές που υπάρχουν στο σχιστολιθικό πετρέλαιο των πεδίων της Σιβηρίας. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΣΕΕΠΕ: Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για όλες τις πρώτες κατοικίες


Τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανεξαιρέτως σε όλους τους καταναλωτές με μοναδικό κριτήριο να προορίζεται για την πρώτη κατοικία επαναφέρει στο τραπέζι ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, συνεπικουρούμενος από μελέτη του ΙΟΒΕ, που παρουσίασε Capital.gr. Τι λέει η μελέτη; Ότι εάν καταργηθούν τα κριτήρια ή μπει ένα εισοδηματικό όριο στις 80 χιλιάδες ευρώ, τότε επιλύονται τα τέσσερα βασικά προβλήματα που δημιούργησε η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, χωρίς ταυτόχρονα να απειλείται η σοβαρή «κατάκτηση» του δραστικού περιορισμού του λαθρεμπορίου που επετεύχθη με την εξίσωση.  Έτσι όπως τεκμηριώνεται από τη μελέτη του ΙΟΒΕ, το δημόσιο θα αυξήσει τα έσοδά του, οι πολίτες θα μπορέσουν να θερμανθούν, ο κλάδος των πετρελαιοειδών του οποίου η βιωσιμότητα απειλείται θα ανασάνει και θα σταματήσει να απειλείται το περιβάλλον, όπως συνέβη με το πρόβλημα της αιθαλομίχλης πέρυσι.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΕΕΠΕ, εάν εφαρμοζόταν σήμερα το μέτρο που προτείνει το ΙΟΒΕ και ο Σύνδεσμος τότε με τις τρέχουσες τιμές του θέρμανσης (1,3 ευρώ το λίτρο) οι καταναλωτές θα μπορούσαν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης με την επιστροφή του φόρου κοντά στο 1 ευρώ το λίτρο (25 λεπτά το λίτρο θα είναι η επιδότηση με βάση τα ποσά που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση).

Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα καθώς βρισκόμαστε ένα μήνα πριν την έναρξη της σεζόν και ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία.

Σε σχέση πάντως με την πρόταση να υπάρξει μείωση του ΕΦΚ στο θέρμανσης, τα στοιχεία για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου είναι καταλυτικά και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για συζήτηση: στο τετράμηνο του 2013 η κατανάλωση του θέρμανσης περιορίστηκε κατά 71%, η βενζίνη κατά 11% ενώ η κατανάλωση diesel κίνησης αυξήθηκε κατά 15%. Τα ποσοστά αυτά καταδεικνύουν το δραστικό περιορισμό της παράνομης χρήση του πετρελαίου θέρμανσης ως πετρελαίου κίνησης, που συνέβαινε στο παρελθόν.

Το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ στο θέρμανσης και κίνησης απέτυχε σε όλους τους άλλους τομείς αλλά πέτυχε στο λαθρεμπόριο, πρέπει να υπάρξουν κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις και όχι κατάργησή του, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γ. Αληγιζάκης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου Γ. Ψυχογιός τόνισε ότι εάν υπάρξει απλά μια –σχετικά περιορισμένη με βάση τις διαρροές από το ΥΠΟΙΚ – διεύρυνση των κριτηρίων τότε θα αντιμετωπίσουμε το εκρηκτικό πρόβλημα με... ασπιρίνη.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του ΙΟΒΕ κ. Μανιάτη, εάν το υπουργείο Οικονομικών εφαρμόσει την πρόταση για απελευθέρωση των κριτηρίων τότε το δημόσιο θα εισπράξει από 30 έως 90 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από φόρους στο πετρέλαιο λόγω της αύξησης της κατανάλωσης.

Ο κ. Μανιάτης μάλιστα έδωσε και μια άλλη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάσταση του ζητήματος: απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του μέτρου στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τόνισε ότι η απάντηση δεν είναι προφανής: ανάλογα από το καύσιμο που υποκαθιστά το πετρέλαιο θέρμανσης, υπάρχει επίπτωση στο ισοζύγιο. Εάν το θέρμανσης υποκαθίσταται από φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο, τότε δεν υπάρχει καμία επίπτωση, ανέφερε ο κ. Μανιάτης.

Στο σημείο αυτό πάντως παρενέβη και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ι. Κωστόπουλος που σημείωσε ότι από τα καύσιμα το κράτος συγκεντρώνει 4 δισ. σε φόρους και με την τακτική που ακολουθεί οδηγεί τον κλάδο σε αφανισμό. «Η λιανική καυσίμων έχει καταστραφεί, ο κλάδος οδηγείται σε κλείσιμο» κατέληξε. 
ΠΗΓΗ:capital.gr

Ακόμη μία αισχρότητα

Αλλη μια φορά οι ασφαλισμένοι, αλλά κι εκείνοι που βρίσκονται στον προθάλαμο της συνταξιοδότησης, θα πληρώσουν τη νύφη των ελλειμμάτων. Ομως τώρα τους περιμένουν αναδρομικές περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ!
Enet,gr
Το νέο σχέδιο αφαίμαξης αφορά σε 150.000 εν αναμονή συνταξιούχους και άλλους 50.000 ασφαλισμένους που ετοιμάζονται να καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του χρόνου. Οι επιβεβαιωμένες και από τα χείλη του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση μειώσεις στο εφάπαξ, που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 40%, δεν θα ισχύσουν για το μέλλον. Θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα επιβληθούν επί όλων των συντάξεων από την 1η Ιουλίου 2012!

Το άδικο και απαράδεκτο αυτό μέτρο αναμένεται να επιβληθεί και στις επικουρικές συντάξεις, καθώς οι μαύρες τρύπες σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ και οι δανειστές απαιτούν άμεσα μέτρα οριζόντιου και αναδρομικού χαρακτήρα για να καλυφθούν τα τεράστια ανοίγματα στα έσοδα.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που έχουν εγκατασταθεί εδώ και ημέρες στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παρά τη συνένωση των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, «βλέπουν» έλλειμμα 220 εκατ. ευρώ για φέτος.

Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Δημιουργούνται, τροφοδοτούνται και φουσκώνουν από τη συνεχή λιτότητα και την παρατεταμένη ύφεση, που διογκώνει σε ανεξέλεγκτα νούμερα την ανεργία και περιορίζει έτσι τη δυνατότητα είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών αλλά και ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η εξίσωση είναι απλή. Χωρίς εργαζομένους, δεν μπορούν να υπάρξουν και κυρίως είναι αδύνατον να στηριχθούν σε υγιή οικονομική βάση τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αλχημείες των κυβερνώντων ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής και ανηθικότητας. Πρόκειται για μια καθαρή κλοπή από τις τσέπες ανήμπορων συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους και περιμένουν την ανταπόδοση από το κράτος.

Η πολιτική τάξη της χώρας, υπό τις οδηγίες της τρόικας, ξέρει καλά ότι με τη σημερινή πολιτική των Μνημονίων δεν πρόκειται να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων. Γι' αυτό και 4 χρόνια μετέρχεται όλους τους δυνατούς τρόπους για να πετσοκόψει, χωρίς αισχύνη, τις παροχές (κύριες, επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ). Οπως κάνει και στον ΕΟΠΥΥ με τα φάρμακα και τις υπηρεσίες.

Αυτός που την πληρώνει πάντα, είναι ο πολίτης. Και μάλιστα, ο συνεπής. Ο οποίος, όταν επαναστατήσει με οποιονδήποτε τρόπο, θα κατηγορηθεί κιόλας ως επιπόλαιος; Γιατί κι αυτή την αισχρότητα την έχουμε ξαναδεί. 
ΠΗΓΗ:enet.gr