Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Προς ναυάγιο η πώληση ΔΕΣΦΑ στη Socar


Το οριστικό ναυάγιο της συμφωνίας πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar, που «σέρνεται» από τον Αύγουστο του 2013, προδιαγράφουν πλέον όλες οι ενδείξεις γύρω από την ολοκλήρωσή της. Η λύση της εισόδου ευρωπαϊκών εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ με την εξαγορά ποσοστού 17% από τη Socar έτσι ώστε να περιοριστεί το ποσοστό της στα επιτρεπτά για το ευρωπαϊκό δίκαιο επίπεδα, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» η Ε.Ε. για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, δεν φαίνεται να προχωράει. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι έχει «σκοντάψει» στις αλλαγές του κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ που προωθεί η ΡΑΕ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να αποτραπούν υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη μεταφοράς του συστήματος που πληρώνουν οι καταναλωτές φυσικού αερίου.

Με βάση τα όσα προβλέπει ο υπάρχων..

ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΝΙΟΤΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΜΟΥΝ ΑΛΛΟΣ

image
Μπορεί στη θεωρία όλα να είναι εύκολα, όμως για ακόμη μία φορά στην πράξη κρίνονται τα πάντα….

Το Υπουργείο Εργασίας, τηρώντας το «γράμμα του νόμου», απέρριψε το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων για κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου.

Τεκμηριώνοντας μάλιστα την άρνησή του επικαλείται την αναστολή της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων όσο διαρκεί το μεσοπρόθεσμο(;;;).

Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις μείνανε απλά δεσμεύσεις, αλλά αυτό πλέον δεν ξαφνιάζει κανέναν.

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Στόχος κοιτάσματος «ΖΟΡ» Κύπρου ανατρέπει όλες τις γεωπολιτικές ισορροπίες

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Προ εβδομάδων είχαμε επισημάνει ότι η ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος (Supergiant gas field) βιογενούς φυσικού αερίου ΖOΡ στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της AOZ της Αιγύπτου αποτελούσε -από γεωλογική άποψη- μία πρωτόγνωρη ανακάλυψη και μία καινοτομία στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώσαμε επίσης ότι το αιγυπτιακό κοίτασμα ΖOΡ με ύψος αποδεδειγμένων αποθεμάτων (proven) 26 Τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου δημιουργήθηκε σε ακτές παλαιολίμνης (lagoon border) μειοκαινικής περιόδου, πράγμα που ανοίγει νέες σημαντικές γεωλογικές προοπτικές ανακαλύψεων κοιτασμάτων τόσο στην AOZ της Κύπρου όσο και στην AOZ της Ελλάδας.
Πριν καν στεγνώσει το μελάνι των δημοσιεύσεων μας ο Σόλων Κασίνης και ο Ηλίας Κονοφάγος στο Διεθνές Συνέδριο MARE FORUM των Αθηνών παρουσίασαν τους αναμενόμενους στόχους νέων γιγαντιαίων κοιτασμάτων καρστικού ασβετολίθου τύπου ΖΟΡ τόσο στην AOZ της Κύπρου όσο και στην AOZ της Ελλάδας.
Το πρώτο και σημαντικότερο γεγονός φαίνεται να είναι...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, εκδήλωση με θέμα: «Οικονομία & πετρελαϊκός κλάδος διύλισης. Αναπτυξιακές προκλήσεις και τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών», παρουσία πολλών ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, καθώς και πλήθους αξιωματούχων της ΕΕ.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Ζαγοράκης αποδεχόμενος την πρόσκληση των Ελληνικών Πετρελαίων, με αφορμή τα 50 χρόνια λειτουργίας του Διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΕΛΠΕ, κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, ο Διευθυντής Διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης ΕΛΠΕ, κ. Νίκος Ζαχαριάδης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Fuels Europe, κ. John Cooper.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναλύθηκαν..

1 εκατ. βαρέλια κουβαλά για τα ΕΛΠΕ το πρώτο βαπόρι από τη Περσία


Ένα εκατομμύριο βαρέλια θα φέρει το πρώτο βαπόρι από τη Περσία για λογαριασμό των ΕΛΠΕ μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Η παραγγελία οριστικοποιήθηκε χθες και με αυτήν αποκτά σάρκα και οστά το ντιλ που υπέγραψε προ μηνός ο ελληνικός όμιλος με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν.

Ταυτόχρονα τακτοποιήθηκαν και τα προσκόμματα που είχαν προκύψει με τις ιρανικές τράπεζες, καθώς διαφορετικά δεν ήταν δυνατό να εκτελεστεί η παραγγελία.

Το πλοίο θα φτάσει στην..

ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΙΡΑΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Με μια συνέντευξη, σε ξένο Μέσο (Bloomberg) έγινε η παραδοχή, εκ μέρους του υπουργού Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, σχετικά με την πρόταση των Ιρανών για την απόκτηση μετοχικής παρουσίας στα ΕΛΠΕ. Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης, στην ίδια συνέντευξη του (στο Bloomberg), αφού διευκρίνισε ότι δεν πουλά το Δημόσιο, «έδειξε» προς την πλευρά Λάτση, ως του εταίρου που συζητά την συγκεκριμένη προοπτική.

Υπενθυμίζουμε ότι τη σχετική..