Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Αναρχικοί κατέλαβαν το κτήριο της ΓΣΕΕ


Υπό κατάληψη βρίσκεται το κτήριο της ΓΣΕΕ στην οδό Πατησίων από ομάδα ατόμων οι οποίοι αρνούνται να βγουν.

Η κατάληψη εκδηλώθηκε νωρίτερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης της συνδικαλιστικής παράταξης ΜΕΤΑ (Αυτόνομη Παρέμβαση), που διεξαγόταν στον 4ο όροφο του κτηρίου.

Συνδικαλιστικά στελέχη ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι πληροφορήθηκαν την κατάληψη ενώ η συνεδρίαση της συγκεκριμένης παράταξης ήταν σε εξέλιξη και μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχουν ενημέρωση για τα αιτήματα των καταληψιών και τους λόγους της κατάληψης.

Τα ίδια στελέχη ανέφεραν, επίσης, ότι δεν υπήρξε εμπλοκή με τη φρουρά του κτηρίου ούτε έχουν αναφερθεί φθορές.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δείτε αυτά τα σημάδια στο κουδούνι σας είστε ο επόμενος στόχος διαρρηκτών

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δείτε αυτά τα σημάδια στο κουδούνι σας είστε ο επόμενος στόχος διαρρηκτών
Την προσοχή των πολιτών στα παρακάτω σημάδια του πίνακα επισημαίνει με ανακοίνωση του το Ινστιτούτο Καταναλωτών Νομού Ηλείας…

Η Ανακοίνωση

Παρακαλούνται οι πολίτες να ελέγχουν τα κουδούνια τους στην εξώπορτα καθημερινά και σε περίπτωση που ανακαλύψουν τα σημάδια που καταγράφονται στον παρακάτω πίνακα να επικοινωνήσουν και να ενημερώσουν αμέσως το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

Αν δείτε αυτά τα σημάδια στο κουδούνι σας είστε ο επόμενος στόχος διαρρηκτών
thesecretrealtruth


ΠΗΓΗ:hellasforce.com

Η διάσπαση της ΕΟn φέρνει νέα ρίγη ανησυχίας για την ηλεκτροδότηση στη Γερμανία: τι θα γίνει όταν δεν φυσάει;


Στις 30/11 η μεγάλη Γερμανική εταιρεία ενέργειας EOn ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική για την ηλεκτροπαραγωγή: θα εστιάσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα δίκτυα διανομής και σε τελικές λύσεις για τους πελάτες, μετατοπίζοντας την παραδοσιακή ηλεκτροπαραγωγή από θερμικές μονάδες και την εμπορία ενέργειας σε μια νέα εταιρεία, για την οποία ακόμα δεν έχει βρεθεί ούτε όνομα.

Οι μεγάλες εταιρείες ενδιαφέρονται πρώτα απ' όλα για την κερδοφορία τους και την ...
τιμή της μετοχής, αλλά αν οι εταιρείες εγκαταλείψουν τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή προκειμένου να κερδίζουν απ' τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ, μπαίνει προφανές ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας: από πού θα έρχεται το ρεύμα όταν δεν φυσάει; Κι όπως έχουμε δει κατ' επανάληψη, η μείωση ή και διακοπή των ανέμων δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο φαινόμενο.

Υπάρχει κι άλλη μια σημαντική παράμετρος στην υπόθεση διάσπασης της EOn: η τωρινή ενιαία εταιρεία έχει πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία με την Energiewende, την ενεργειακή μετάβαση σε οικονομία λιγότερου άνθρακα, πρέπει να τα κλείσει, να τα αποξηλώσει και να φροντίσει για τα πυρηνικά απόβλητα. Με την ανακοίνωση διάσπασης σε δυο εταιρείες ήδη ο Γερμανικός τύπος βουίζει πως τελικά οι φορολογούμενοι θα είναι εκείνοι που για άλλη μια φορά θα κληθούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις διαχείρισης των πυρηνικών. Τόσο η Die Welt όσο και η Frankfurter Algemeine Zeitung έχουν πανομοιότυπα δημοσιεύματα, εκφράζοντας ανησυχία για το μέλλον των πυρηνικών και τις σχετικές υποχρεώσεις της EOn. Και η FAZ πάει ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας απ' την κυβέρνηση να πει από που θα έρχεται το ρεύμα όταν δεν φυσάει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά και δηκτικά πως δεν υπάρχει πια ελεύθερη αγορά ενέργειας στη Γερμανία: "Die Regierung fördert mit rund 23 Milliarden Euro im Jahr Ökostrom, der an der Börse nicht mal zwei Milliarden wert ist" - Η κυβέρνηση επιδοτεί με 23 δισεκατομμύρια ευρώ ενέργεια από ΑΠΕ, η οποία στην ελεύθερη αγορά δεν αξίζει ούτε 2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Η Energiewende αποσταθεροποιεί το ηλεκτρικό σύστημα της Γερμανίας: κλείνει τα πυρηνικά και τα λέει ότι τα αντικαθιστά με ΑΠΕ, στην πραγματικότητα ωστόσο τα αντικαθιστά με κάρβουνο και με εισαγωγές. Κλείνει παλιά και νέα εργοστάσια φυσικού αερίου, κλείνει παλιά εργοστάσια κάρβουνου, αλλά κανείς δεν τολμά να κλείσει το λιγνίτη. Κι αυτό για τον πολύ απλό λόγο πως είναι εγχώριος ενεργειακός πόρος και, πέρα απ' την ασφάλεια στον ενεργειακό εφοδιασμό, ο λιγνίτης δίνει δουλειά στους Γερμανούς και στηρίζει τη Γερμανική βιομηχανία, καθώς είναι η πιο φθηνή πηγή ηλεκτροπαραγωγής. 

Οι Γερμανοί στηρίζουν το λιγνίτη τους κι ο λιγνίτης στηρίζει τη Γερμανία. Το ίδιο είχαμε και στην Ελλάδα μετά το 1950, αλλά το χάσαμε τα τελευταία 15 χρόνια. Πότε επιτέλους θα καταλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση ότι πρέπει να επανέλθει στη στήριξη του εγχώριου λιγνίτη; Αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε ρεύμα και την επόμενη δεκαετία; 

Εκεί, στο ΥΠΕΚΑ, ακούει κανείς;



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΠΟΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

.
Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι,

Η συγκυβέρνηση προσπαθεί στην εισηγητική της έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2015 να παρουσιάσει μια εικόνα της ελληνικής οικονομίας η οποία υπάρχει μόνο στη φαντασία της, μια εικόνα αντίθετη με αυτή που βιώνει η μεγάλη πλειονότητα του λαού .
«Αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια» όταν πέραν των άλλων στοιχείων που έχουμε παραθέσει αρκετές φορές στις ανακοινώσεις μας :
· Οι άνεργοι εξακολουθούν να είναι 1.280.000 ή το 26,6% του εργατικού δυναμικού το β΄ εξάμηνο του 2014 και το ποσοστό των ανέργων νέων ξεπερνά το 50% .
· Την τελευταία πενταετία, αυτοί που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας πλησιάζουν τα 4.000.000 και η παιδική φτώχεια αυξήθηκε κατά 50% .

Πως είναι δυνατόν να εμφανίζονται «πρωτογενή πλεονάσματα», όταν :
· Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου το 2014 είναι υψηλότερες από το εκτιμώμενο πλεόνασμα του τρέχοντος έτους και οι προβλεπόμενες το 2015 λίγο απέχουν από το προβλεπόμενο πλεόνασμα για το έτος αυτό.
 Οφειλές που είναι πολύ μεγαλύτερες, δεδομένου ότι καθυστερούν επί μήνες την καταβολή πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τα περικομμένα εφάπαξ και μέρος των συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων που αποχώρησαν από την υπηρεσία, δεν επιστρέφονται οφειλόμενοι φόροι και δεν εφαρμόζονται αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας για αντισυνταγματικές περικοπές μισθών και συντάξεων .

Ποια «σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών» υπάρχει όταν :
· Τα ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο αυξάνονται σχεδόν κατά 1 δις. ευρώ το μήνα και έχουν φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 70 δις. ευρώ σήμερα, με προοπτική να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το 2015 .
· Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία ιδιωτών και επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 11 δις. ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένα , με αποτέλεσμα να αναμένεται εξαιτίας τους αύξηση του δημοσιονομικού κενού.
· Τα «κόκκινα δάνεια» ανέρχονται σε 75 δις. ευρώ και αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για τις (ουσιαστικά κρατικοποιημένες)τράπεζες, οι οποίες διασώθηκαν με δάνεια του Δημοσίου που αύξησαν το δημόσιο χρέος κατά 40 δις ευρώ.
· Το δημόσιο χρέος το 2015, παρά τις πρωτοφανείς θυσίες του ελληνικού λαού , το διαβόητο PSI και τα πολυδιαφημιζόμενα πλασματικά πρωτογενή πλεονάσματα , προβλέπεται να μειωθεί μόλις κατά 2,2 δις ή 0,6 % τη διετία 2014-2015 και να ανέρχεται στο τέλος του ερχόμενου έτους στα 316,9 δις ευρώ ή 171,4% του ΑΕΠ , όταν το 2009 ανερχόταν σε 299 δις ευρώ ή 129% του ΑΕΠ.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Την Κυριακή 7 Δεκέμβρη, ψηφίζουν έναν ακόμη κοινωνικά άδικο Προϋπολογισμό, περιορίζοντας και άλλο τις δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλεια και την Πρόνοια. Μέσω του Προϋπολογισμού, δρομολογούν νέα μέτρα παραδίνοντας στα νύχια των αγορών το ασφαλιστικό, βάζοντας οριστική ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση και στις συντάξεις . Προετοιμάζουν νέες
μειώσεις μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση των απολύσεων και έκρηξη της ανεργίας. Προωθούν μέτρα που καταργούν βασικά εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα (το δικαίωμα στην απεργία και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση) .
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία του Κλάδου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ την Κυριακή 7 Δεκέμβρη και ώρα 6.00 μμ για να διαδηλώσουμε ενάντια στις πολιτικές των Μνημονίων και να απαιτήσουμε να μπει ένα τέρμα στις πολιτικές της φτώχειας και της κοινωνικής καταστροφής .

                 ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ και ώρα 6.00 μ.μ.
                      ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ! 



ΠΗΓΗ:poenergias.gr

Η σχέση της πτώσης των τιμών στο πετρέλαιο με τις αγορές ομολόγων


Η μεγάλη βουτιά που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη τιμή του πετρελαίου σε συνδυασμό με την στάση που κρατά ο OPEC πάνω στο θέμα,  καθώς τα μέλη της έδειξαν ανίκανα να συμφωνήσουν σε μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, δημιουργεί αναμφίβολα νικητές και χαμένους.

Οι ενεργειακές εταιρείες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχες από την κατρακύλα που έχει πάρει η τιμή του “μαύρου χρυσού”. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις αμερικανικές εταιρείες  εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου να προχωρήσουν στην μείωση των κεφαλαιουχικών  τους δαπανών.

Ωστόσο, οι χαμηλές τιμές, πέρα από προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν και πολύ καλές ευκαιρίες σε ορισμένες εταιρείες πετρελαίου. Για παράδειγμα, το φθηνότερο πετρέλαιο ευνοεί ορισμένες αναδυόμενες αγορές όπως της Ασίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης.

Ισχυρός όμως είναι ο αντίκτυπος και στις αποδόσεις των ομολόγων ιδιαίτερα στην Ευρώπη οι οποίες συνεχίζουν να πέφτουν. Ειδικότερα το γερμανικό 10ετές ομόλογο κατέγραψε κατακόρυφη πτώση καθώς η απόδοσή του άγγιξε το 0,70% την περασμένη εβδομάδα.

Αν και η πτώση των αποδόσεων ήταν μεγαλύτερη στην Ευρώπη, η τάση έγινε ορατή σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες. Σημαντική αιτία αποτέλεσε και η η επιβράδυνση που καταγράφει η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.  Αλλά ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η έλλειψη προσφοράς ομολόγων ασκεί σημαντικές πιέσεις στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων.

Ειδικότερ, η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ομολόγου βυθίστηκε κάτω από το 3%, ενώ η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε κάτω του 2,2%.

Ωστόσο, η έλλειψη της προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση έχει επίσης συνέπειες. Η JP Morgan εκτιμά ότι το 2015, η παγκόσμια ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 400.000.000.000 δολάρια.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Ο πρόεδρος του ΣτΕ ανάρτησε δημοσίως το mail του Γκ.Χαρδούβελη προς την Τρόικα



Σε μια κίνηση που δίχνει, πολλά προχώρησε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος. Ενέργεια με ιδιαίτερα δυνατό συμβολισμό που δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι αρεστή πλέον ούτε από την τρίτη εξουσία.

Πρώτη φορά από της συστάσεως της Δικαιοσύνης πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως είναι ο Σωτήρης Ρίζος στο συμβούλιο της Επικρατείας, αναρτά στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου επιστολή (mail) η οποία φέρεται, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται,  ότι εστάλη από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στην τρόικα και αναφέρεται στα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα η ανάρτηση που έκανε ο κ. Ρίζος αναφέρει:


ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 Ο παραλογισµός, η αµετροέπεια, η ανικανότητα και η οσφυοκαµψία έχουντα όριά τους. 
 Οι κυβερνώντες προφανώς τα έχουν ξεπεράσει και εφαρµόζουν πλέον ξεκάθαρο πρόγραµµα        εξόντωσης του λαού µας. Την Κυριακή 7 του ∆εκέµβρη επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στις    ελπίδες µας, µειώνοντας και άλλο τις συντάξεις, θίγοντας βάναυσα για µια ακόµα φορά το ασφαλιστικό, αυξάνοντας πάλι τον ΦΠΑ, καταργώντας το δικαίωµα στο συνδικαλισµό µέσω των αλλαγών στον 1264/82. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην άνευ προηγουµένου φοροεπιδροµή, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους, στη φτωχοποίηση όσων ακόµα εργάζονται,στην απαξίωση και στον εξευτελισµό ενός ολόκληρου λαού.
Την Κυριακή 7 ∆εκέµβρη και ώρα 5 µ.µ. συµµετέχουµε όλοι στο Συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΓΣΕΕ στην Αθήνα στην Πλ. Συντάγµατος και στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλµα του Βενιζέλου.

                                              Αντιστεκόµαστε στη βαρβαρότητα
                                 Αγωνιζόµαστε για το µέλλον των παιδιών µας
                                         Επιβάλλουµε ∆ικαιοσύνη και Ελπίδα



ΠΗΓΗ:pseep.gr

Γιατί δεν περνάει στην αντλία της βενζίνης η μεγάλη πτώση του αργού πετρελαίου


Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών κινούνται οι τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά, ωστόσο, χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δημήτριος Γκύζης ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί το κατά πόσο οι μειώσεις ακολουθούν την τιμή του αργού διεθνώς και το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της αισχροκέρδειας ή και άλλων πλημμελημάτων. Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι διακυμάνσεις ακολουθούν με μεγάλη ακρίβεια τις διακυμάνσεις των τιμών διυλιστηρίου, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της μεταβολής των διεθνών τιμών διύλισης των πετρελαιοειδών προϊόντων για την περιοχή της Μεσογείου.
Το υπουργείο, παρουσιάζει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η μείωση της τιμής του αργού επηρεάζει θετικά αλλά όχι απόλυτα τη διαμόρφωση της χρηματιστηριακής τιμής της βενζίνης Μεσογείου, βάσει της οποίας αγοράζουν τα προϊόντα τα διυλιστήρια της χώρας, ενώ αντίθετα η μείωση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου (8,19%) λειτουργεί αυξητικά. Η πρώτη εικόνα που θα σχηματίσει πάντως κανείς παρακολουθώντας την εξέλιξη της διαμόρφωσης της τελικής τιμής της βενζίνης είναι η μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στην πορεία της διεθνούς τιμής του προϊόντος και της διυλιστηριακής τιμής, κάτι που εύκολα μπορεί να ερμηνευθεί ως κερδοσκοπία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου και της αγοράς, η μέση τιμή της χρηματιστηριακής τιμής (Platts) της αμόλυβδης στην περιοχή της Μεσογείου, το διάστημα 1/11/2014 έως 3/12/2014 υποχώρησε σε ποσοστό 16%, η διυλιστηριακή τιμή το ίδιο διάστημα υποχώρησε σε ποσοστό 14% -λόγω εξάρτησης και από την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ η οποία ενισχύθηκε 1,5% - ενώ η τιμή λιανικής στην εγχώρια αγορά υποχώρησε μόλις σε ποσοστό 2,77%. Η επιχειρηματολογία ωστόσο του υπουργείου αλλά και της αγοράς δικαιολογεί πλήρως την εξέλιξη των τιμών και τη μεγάλη αυτή απόκλιση.
Η πρώτη και αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι το 62,75% της τελικής τιμής της βενζίνης αντιπροσωπεύει φόρους και τέλη που μένουν αμετάβλητοι και μόνο το 30,03% της τιμής εξαρτάται από τις διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του προϊόντος. Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι η τιμή του αργού δεν επηρεάζει άμεσα τις τιμές των προϊόντων οι οποίες συναρτώνται από την εποχικότητα, την προσφορά και τη ζήτηση και διαφορετικούς γεωπολιτικούς παράγοντες. Τα διυλιστήρια της Μεσογείου τιμολογούν τα προϊόντα τους βάσει της διεθνούς τιμής που διαμορφώνεται στην αγορά της Μεσογείου (Platts Μεσογείου). Οι τιμές Platts διαμορφώνονται σε δολάρια ανά μετρικό τόνο, ενώ οι διυλιστηριακές τιμές σε ευρώ ανά κυβικό μέτρο, με αποτέλεσμα η διυλιστηριακή τιμή, που παίρνει ως βάση την τιμή Platts να επηρεάζεται και από την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ. Αφού συνυπολογιστεί και η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ, προστίθεται ένα κόστος τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας που αντιπροσωπεύει το 1% της λιανικής τιμής και ένα ποσοστό 0,5% που αντιπροσωπεύει το μεικτό εμπορικό περιθώριο κέρδους των εταιρειών διύλισης της χώρας. Ετσι διαμορφώνεται η διυλιστηριακή τιμή, στην οποία θα αγοράσουν στη συνέχεια οι εταιρείες εμπορίας και ακολούθως οι πρατηριούχοι, συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας που επιβαρύνει τις εμπορικές συναλλαγές και τα διάφορα τέλη που επιβαρύνουν την τελική τιμή του προϊόντος, αλλά και ένα μεικτό περιθώριο κέρδους 7% περίπου για εταιρείες και πρατήρια και έτσι θα διαμορφωθεί η τιμή της αντλίας στην οποία προμηθεύεται ο καταναλωτής και που βεβαίως θα είναι πολύυψηλότερη από τις μειώσεις του αργού.
Το υπουργείο εξηγεί, ότι η μείωση κατά 20,43% της τιμής αργού σε δολάρια, ισοδυναμεί σε μείωση 6,06% της βενζίνης σε ευρώ. Στη χώρα μας όπου το 62,75% της τελικής τιμής αντιστοιχεί σε φόρους και τέλη που δεν επηρεάζονται από τη διεθνή τιμή του διυλιστηρίου, η μεταβολή αυτή θα κυμανθεί στο 5,94%.
Χρύσα Λιάγγου
(Καθημερινή, 4/12/2014)



ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αυξάνει την τιμή-στόχο για ΕΛΠΕ και Μότορ Οιλ η UBS


Σε αύξηση της τιμης-στόχου για τις μετοχές των Motor Oil και Ελληνικών Πετρελαίων προχώρησε η UBS.
Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος αύξησε την τιμή στόχο για την Motor Oil στα 9,50 ευρώ ανά μετοχή από 9 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση "Buy", ενώ για τα ΕΛΠΕ  η τιμή αυξάνεται στα 6,50 ευρώ ανά μετοχή από 6,25 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση "Buy".


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Συλλαλητήρια Διαμαρτυρίας - Κυριακή 7 Δεκέμβρη


H ΓΣΕΕ συνεχίζοντας τον αγώνα της κατά των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών αλλά και των νέων παράλογων απαιτήσεων της Τρόικας που εάν εφαρμοστούν θα διαλύσουν ολοκληρωτικά κοινωνία και οικονομία, θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Κυριακή 7 Δεκέμβρη συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σε Αθήνα ,Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο της Κρήτης.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος στις 5 μ.μ
Στη Θεσσαλονίκη στο ¶γαλμα Βενιζέλου στις 5 μ.μ
ΣτoΗράκλειο της Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας στις 6 μ.μ

Είναι παράλογο και τουλάχιστον επικίνδυνο, την ώρα που η Ελληνική κοινωνία στενάζει από την ανεργία, τα χαράτσια, τη φοροεπιδρομή, την έλλειψη κοινωνικού κράτους, την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τους μισθούς πείνας, να καλείται σε νέες δυσβάστακτες θυσίες, σε περαιτέρω επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό που εάν γίνουν αποδεκτές, όχι μόνο θα καταστρέψουν τον κοινωνικό ιστό αλλά θα υπονομεύσουν το δικαίωμα των νέων παιδιών να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Επιπλέον οι προτάσεις για αυξήσεις στο ΦΠΑ, αλλαγές στον Ν.1264/82, μείωση των συντάξεων κλπ. είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επιτείνουν τα ήδη καταγεγραμμένα αδιέξοδα του προγράμματος.    
Ας καταλάβουν επιτέλους κυβέρνηση και δανειστές ότι δεν υπάρχουν ούτε περιθώρια αντοχών, ούτε ανοχών.

                                  ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
                                              ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥΣ
                                               ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

   ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ



ΠΗΓΗ:gsee.gr

Η ΠΑΡΑΜΥΘΑ...


Αυτές είναι οι πιο ισχυρές εταιρείες της ελληνικής οικονομίας


Τη λίστα με τις 500 πιο ισχυρές και κερδοφόρες εταιρείες στην Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα η Direction Business Reports, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε.

Η εταιρεία, στην κλαδική της ανάλυση για το 2014, κατέταξε τις εταιρείες και τους κλάδους με βάση την επίδοση κύκλου εργασιών για το οικονομικό έτος 2013.

Στις 500 εταιρείες ο εμπορικός κλάδος εκπροσωπήθηκε από 198 εταιρείες, η βιομηχανία από 159 και οι υπηρεσίες από 143 εταιρείες.

Oι μεγαλύτερες εταιρείες βάσει κύκλου εργασιών το 2013

«Η επιλογή του Top 500 από τη βάση δεδομένων της Direction Business Reports ανέδειξε τις πιο ανθεκτικές ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Είναι προφανώς οι ίδιες εταιρείες που ξεπέρασαν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες τη μεγαλύτερη ύφεση που γνώρισε, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των εταιρειών εμφάνισε μείωση του κύκλου εργασιών το 2013 σε σχέση με το 2012, εξαιτίας της κατάρρευσης της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα πολίτη, τελικά άντεξαν και έριξαν το βάρος στην ενίσχυση του δικτύου διανομής και στην αύξηση της εξωστρέφειας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα, ανακοινώθηκαν τα εξής: «Στην κορυφή του πίνακα, για άλλο ένα οικονομικό έτος, βρέθηκε ο κλάδος διύλισης πετρελαίου. Οι δύο μοναδικοί εκπρόσωποι του κλάδου, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil εμφάνισαν μείωση του κύκλου εργασιών τους και των κερδών προ φόρων. Η πτώση του κλάδου συνδέεται άρρηκτα με την εγχώρια ύφεση, αφού οι περισσότεροι πολίτες περιόρισαν και τις μετακινήσεις τους με αυτοκίνητο στα χρόνια της ύφεσης, αλλά και πλήρωσαν λιγότερα για τη θέρμανσή τους.

Στην τρίτη θέση συμπεριελήφθη η ΔΕΗ, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδας από πλευράς αριθμού εργαζομένων. Η ΔΕΗ έχει να αντιμετωπίσει και τον αυξανόμενο αριθμό απλήρωτων λογαριασμών, εξαιτίας της αδυναμίας των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις ΔΕΚΟ.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο ΟΠΑΠ, ο οποίος, από το καλοκαίρι του 2013, έχει αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μπορεί η εταιρεία να εμφανίζει περιορισμό της κερδοφορίας της, ωστόσο είναι από τις πλέον δυναμικές επιχειρήσεις, με πληθώρα παιχνιδιών και κυρίαρχη θέση στη χώρα στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών. Ταυτόχρονα, η εταιρεία θα αποκτήσει και το ιπποδρομιακό στοίχημα για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο ΛΑΓΗΕ, που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, βρίσκεται στην πέμπτη θέση και ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε μία αυξανόμενη τάση των οικονομικών του επιδόσεων. Στην έκτη θέση βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, που αποτελεί, βάσει ενεργητικού, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας.

Ακολούθησε η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Εurobank. Πρόκειται για τις 4 μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες της χώρας, οι οποίες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, το πρώτο τετράμηνο του 2014, παρουσιάζουν ικανοποιητική κεφαλαιακή εικόνα και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους για το 2015.

Η Τράπεζα της Ελλάδος (10η θέση) συγκαταλέγεται στη λίστα των 500 μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας με βάση τον τζίρο τους. Πρόκειται σαφέστατα για την εποπτική αρχή του τραπεζικού κλάδου, που το αντικείμενό της είναι να ελέγχει, εάν πληρούνται οι νόμοι στις διατραπεζικές συναλλαγές.

Ο κλάδος των καυσίμων-λιπαντικών, παρά την κατάρρευση του τζίρου και των περιθωρίων κέρδους, διατήρησε τη δυναμική του και το 2013, αφού εκπροσωπήθηκε στις 15 πρώτες θέσεις από την ΕΚΟ ΑΒΕΕ (11η θέση) και την Coral AE (12η θέση). Στη 13η θέση ακολούθησε η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία το 2014 πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η ΔΕΠΑ (14η θέση) και ο ΟΤΕ, που παρέμεινε ψηλά στη λίστα του Τop 500. Στις επόμενες θέσεις ακολούθησαν ο ΔΕΔΔΗΕ , η Τράπεζα Κύπρου, η Cosmote, θυγατρική του ΟΤΕ, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και η εμπορική εταιρεία πετρελαιοειδών Mamidoil Jetoil.

Οι πλέον κερδοφόρες εταιρείες, βάσει κερδών προ φόρων το 2013

Στις τρεις πρώτες κερδοφόρες εταιρείες, βάσει κερδών προ φόρων, για το 2013, βρέθηκαν οι τράπεζες, μία μάλιστα εκ των οποίων ήταν η εποπτική αρχή του κλάδου, η Τράπεζα της Ελλάδος. Σε απόλυτα μεγέθη πρώτη βρέθηκε η Alpha Bank, η οποία αλλάζει σελίδα στη διοίκησή της, μετά την αποχώρηση του προέδρου της, Ιωάννη Κωστόπουλου, τη θέση του οποίου ανέλαβε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Βασίλης Ράπανος.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με βάση και την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της στο Χρηματιστήριο. Η Folli Follie Group κατέκτησε την 4η θέση στη γενική κατάταξη και είναι η πρώτη από πλευράς απόδοσης στον εμπορικό κλάδο.

Στην 5η θέση ήταν η Cosmote, που αποτελεί την ισχυρή θυγατρική του ΟΤΕ στην κινητή τηλεφωνία, με συνεχή ανάπτυξη και αύξηση μεριδίων αγοράς στην εγχώρια αγορά, αλλά και στη βαλκανική και ανατολική Ευρώπη. Ακολούθησε ο ΟΠΑΠ, ο οποίος το καλοκαίρι του 2013 μεταβιβάστηκε από το δημόσιο σε ιδιωτικό όμιλο και συνεχίζει την αναπτυξιακή του τροχιά με νέα παιχνίδια και εντονότερη παρουσία στο διαδίκτυο.

Στην 7η θέση βρέθηκε η ΔΕΠΑ, με την κυβέρνηση να αναστέλλει, προς το παρόν, την ιδιωτικοποίησή της. Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (8η θέση), μετά την έξοδό της από το Χρηματιστήριο, συνεχίζει με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς την ανάπτυξή της στον κλάδο των ορυκτών, με διεθνή παρουσία σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Την πρώτη δεκάδα των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων συμπληρώνουν η Εθνική Ασφαλιστική, θυγατρική του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας με αύξηση των πελατών της κατά τη διάρκεια του 2013 και ακολούθησε ο ΛΑΓΗΕ από το χώρο της ενέργειας.

Αμέσως μετά, στη λίστα των 100 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων του 2013 συναντάται ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όπου κινεζική εταιρεία έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να αγοράσει την πλειοψηφία του διεθνούς αεροδρομίου, προκειμένου να καταστεί κόμβος προσέλκυσης κινεζικών αεροπορικών εταιρειών με προορισμό την Ευρώπη.

Η εταιρεία Jumbo συνέχισε και το 2013 να αυξάνει τα κέρδη της και να αναπτύσσεται με νέα καταστήματα τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε Ρουμανία, Βουλγαρία, κ.α. Η εταιρεία ζύθου Μπρουινβέστ, παρά την πτώση της ζήτησης για ποτά, λόγω της ύφεσης, διατήρησε τα περιθώρια κέρδους και αμέσως μετά στη 14η θέση βρέθηκε η Aegean Airlines, όπου, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο επιβάτες που διακίνησε, λόγω της μεγάλης αύξησης τουριστών, κυρίως, προς τη χώρα μας.

Ο ΑΔΜΗΕ (15η θέση) βρέθηκε στην επικαιρότητα το καλοκαίρι, λόγω των αντιδράσεων για την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ, τελικά, όμως, δεν χρειάστηκε να περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος από ενδεχόμενο black out που απειλούσαν οι συνδικαλιστές. 

Η Αττική Οδός (16η θέση), παρά την πτώση της κίνησης των οχημάτων, συμπεριελήφθη στις 20 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (17η θέση) που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του ταξιδιωτικού λιανικού εμπορίου, διαθέτουν το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης στην Ελλάδα αφορολόγητων ειδών μέχρι το 2048.

Τη 18η θέση κατέχει η ΕΥΔΑΠ, που είναι η μοναδική ΔΕΚΟ που έχει εξοφλήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της προς το Ελληνικό Δημόσιο. Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και έτσι η εταιρεία αφαιρέθηκε από τη λίστα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Η Καπνοβιομηχανία Καρέλια (19η θέση) και το 2013 ήταν στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, με αύξηση των εξαγωγών της. Η Νέα Οδός εμφάνισε ικανοποιητική κερδοφορία και συμπληρώνει την πρώτη 20άδα των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων για το οικονομικό έτος 2013».


ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Αναζητείται φόρμουλα εξόδου της Shell από την ελληνική αγορά φυσικού αερίου

Η Shell αποτελεί τον στρατηγικό επενδυτή της ΕΠΑ Αττικής, ελέγχοντας το 49% και από την πρώτη στιγμή που η τρόικα έθεσε θέμα κατάργησης του αποκλειστικού δικαιώματος που διατηρούν κατ’ εξαίρεση οι τρεις ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης) στην Ελλάδα, πρόβαλε προς το ελληνικό Δημόσιο απαιτήσεις για αποζημίωση.
Την εξαγορά του ποσοστού που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ και την ΕΝΙ, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να προσπεράσει τη σκληρή στάση της πολυεθνικής στις διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου. Η Shell αποτελεί τον στρατηγικό επενδυτή της ΕΠΑ Αττικής, ελέγχοντας το 49% της εταιρείας και το μάνατζμεντ και από την πρώτη στιγμή που η τρόικα έθεσε θέμα κατάργησης του αποκλειστικού δικαιώματος που διατηρούν κατ’ εξαίρεση από την κοινοτική νομοθεσία οι τρεις ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης) στην Ελλάδα, πρόβαλε προς το ελληνικό Δημόσιο απαιτήσεις για αποζημίωση. Το ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου που χειρίζεται το θέμα, ξεκαθάρισε ότι το Δημόσιο δεν είναι σε θέση να πληρώσει αποζημιώσεις και εδώ και ένα χρόνο περίπου ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους ξένους εταίρους στις τρεις ΕΠΑ (Shell στην Αττική, ΕΝΙ σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη) προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος για να προχωρήσουν οι αλλαγές στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.

Σε αντίθεση με την ΕΝΙ που από την αρχή των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε διαλλακτική, κάνοντας σαφή τη στρατηγική της θέση για παραμονή και επέκταση στην ελληνική αγορά, η Shell την οποία πάντα προβλημάτιζε το χαρτοφυλάκιο της ΕΠΑ στην Ελλάδα και στο παρελθόν είχε αναζητήσει αγοραστή χωρίς αποτέλεσμα, διατήρησε σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σκληρή στάση, στην οποία και αποδίδεται η μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Μέχρι και την τελευταία στιγμή η Shell, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες έθετε θέμα ρητής αναφοράς στο νομοσχέδιο μελλοντικών οικονομικών υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου ως αποζημίωσης για την κατάργηση του μονοπωλιακού δικαιώματος στην προμήθεια φυσικού αερίου στη γεωγραφική περιφέρεια της ΕΠΑ Αττικής.

Η εμμονή αυτή, υποχρέωσε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να αναζητήσει σενάρια προσπέλασης του προβλήματος, εξετάζοντας ακόμη και τη δυνατότητα συναινετικής εξόδου της Shell από την ελληνική αγορά. Οι συζητήσεις σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την από κοινού εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ και την ENI. H ιταλική εταιρεία που αποτελεί τον στρατηγικό εταίρο στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, φέρεται να έχει δει με ενδιαφέρον μια τέτοια προοπτική. Η αποδοχή της από τη Shell θα κριθεί όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες από το τίμημα, καθώς η εν λόγω πρόταση αποτελεί μια ευκαιρία απεμπλοκής από το χαρτοφυλάκιο της ΕΠΑ Αττικής.

Το αδιέξοδο, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει· κύκλοι του ΥΠΕΚΑ ωστόσο τόνιζαν χθες ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή σύντομα. Η κατάθεση του νομοσχεδίου μέχρι την Παρασκευή αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Ως αντάλλαγμα για την κατάργηση του μονοπωλίου στην προμήθεια, το νομοσχέδιο προβλέπει 20ετή παράταση στις άδειες των Εταιρειών Διανομής που θα συστήσουν οι τρεις ΕΠΑ και η ΔΕΠΑ και επέκταση των γεωγραφικών ορίων τους.

Προθεσμία για ΑΔΜΗΕ

Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου του 2015 θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τις τελευταίες δεσμεύσεις για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Η τρόικα έχει θέσει επίσης ως όρο την έγκριση του προτιμητέου επενδυτή από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ έως στις 13 Φεβρουαρίου 2015 και από τη γενική συνέλευση στις 6 Μαρτίου 2015. Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών συναρτάται, πάντως, από την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη λιανική αγορά φυσικού αερίου. Αυτό γιατί συμπεριλαμβάνει ρύθμιση που απαλλάσσει τον ΑΔΜΗΕ από τον κίνδυνο επισφαλειών στην αγορά ηλεκτρισμού, κατ’ απαίτηση των υποψηφίων επενδυτών.

Οι ανησυχίες των επενδυτών συνδέονται κυρίως με ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ τον μήνα που αντιστοιχεί στο τέλος ΑΠΕ και το οποίο σε μηνιαία βάση αποστέλλει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ για να μεταβιβαστούν στον ΛΑΓΗΕ και από εκεί στους παραγωγούς ΑΠΕ.

Η ρύθμιση θα απαλλάξει τον ΑΔΜΗΕ από τη διαμεσολάβηση μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΓΗΕ, μειώνοντας το σχετικό ρίσκο που δημιουργεί για την εταιρεία η μη καταβολή του από τη ΔΕΗ.


ΠΗΓΗ:.kathimerini.gr