Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΕΥΔΑΠ: Αναλυτικά οι μειώσεις σε όλα τα τιμολόγια




Τις μειώσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ ενέκρινε ομόφωνα το διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
Θα ακολουθήσει εισήγηση προς τα αρμόδια Υπουργεία, η οποία αφού γίνει αποδεκτή, θα εκδοθεί σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΥΔΑΠ, με τις μειώσεις ανακουφίζονται τα βαρύτατα πληττόμενα νοικοκυριά και κυρίως εκείνοι που ζουν σε μικρά ή πολύ μικρά διαμερίσματα (νέα ζευγάρια, μικρές οικογένειες, κλπ.) και εντάσσονται στα τιμολόγια της 1ης και 2ης κλίμακας.
Ο μέσος καταναλωτής νερού (10 m3 τον μήνα ή 30 m3 το τρίμηνο), θα δει μείωση της τάξης του 1,6 %. Ο έχων πάρα πολύ μικρή κατανάλωση ( 5m3 το μήνα ή 15 m3 το τρίμηνο) θα δει μείωση της τάξης του 2,4%.
Σε ό, τι αφορά τις επιχειρήσεις μειώνει το επαγγελματικό τιμολόγιό της έως και 1,0%.
Επίσης μειώνει κατά 20% και επεκτείνει το φιλανθρωπικό της τιμολόγιο σε ιδρύματα, όπως άσυλα, γηροκομεία, αλλά και φιλανθρωπικά ιδρύματα που φιλοξενούν σε μόνιμη βάση παιδιά.
Για τα νησιά η μείωση είναι της τάξης του 21%, ενώ μειώνονται και οι χρεώσεις στους Δήμους και το Δημόσιο.
Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σημειώνει πως έχει πρόθεση 'μόλις ολοκληρωθεί αφενός η παραλαβή των δικτύων των Δήμων (ώστε να σταματήσει η τεράστια αυτή "αιμορραγία") και αφετέρου η είσπραξη του υπέρογκου χρέους των Δήμων, να προχωρήσει σε περαιτέρω εξορθολογισμό του τιμολογίου, ώστε να ανακουφίσει τους καταναλωτές (με περαιτέρω μειώσεις τιμών και ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση) αλλά και τους εργαζόμενους της εταιρείας, που η γραφειοκρατία καταδυναστεύει".
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι προτεινόμενες μειώσεις, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ:
ΓΕΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
α) Στην 1η κλίμακα (2 - 5 m3 κατανάλωση τον μήνα) η τιμή διαμορφώνεται από 0,4138 € σε 0,35 €, δηλαδή μείωση κατά 15,4%.
β) Στη 2η κλίμακα (5 - 20 m3) η τιμή από 0,6471 € γίνεται 0,64 €. Η έκπτωση στην κλίμακα είναι 1,1%, αλλά υπάρχει και η ενσωματωμένη ωφέλεια - του 15,4% - της 1ης κλίμακας.
γ) Στην 3η κλίμακα (20 - 27 m3) η τιμή μειώνεται από 1,8566 € σε 1,83 €, δηλαδή μειώνεται κατά 1,4%.
δ) Στην 4η κλίμακα η τιμή μειώνεται από 2,5992 € σε 2,56 €, δηλαδή μειώνεται κατά 1,5%.
ε) Στην 5η κλίμακα η τιμή μειώνεται από 3,2357 € σε 3,20 €, δηλαδή μειώνεται κατά 1,1%.
Το πάγιο της ΕΥΔΑΠ καθορίζεται σε 1,00 €/μήνα, ήτοι 3,00 €/τρίμηνο (συν Φ.Π.Α 23%), το οποίο αντιστοιχεί σε μέρος του σταθερού κόστους της, που σημειωτέον είναι ανεξάρτητο από την κατανάλωση. Το κόστος αυτό σχετίζεται με την υποδομή και ετοιμότητα της εταιρείας να παρέχει αδιάλειπτα τις υπηρεσίες της στους καταναλωτές (μέτρηση, τιμολόγηση, είσπραξη, συντήρηση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης), ασχέτως εάν τις χρησιμοποιούν ή όχι.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
Οι δύο κλίμακες του βιομηχανικού και επαγγελματικού τιμολογίου διαμορφώνονται από 0,8381€ και 0,9866 €, σε 0,83 € και 0,98 € αντίστοιχα, μειώνονται δηλαδή 1% και 0,7%.
ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΔΗΜΩΝ
Μειώνεται από 0,9972 € σε 0,98 €, δηλαδή κατά 1,72%.
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
Γίνεται έκπτωση 20% στο φιλανθρωπικό τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ, το οποίο διαμορφώνεται από 0,286 €/m3 σε 0,23 €/m3. Επιπροσθέτως, προτείνεται η επέκταση του φιλανθρωπικού τιμολογίου και σε ιδρύματα που φιλοξενούν σε μόνιμη βάση παιδιά, αναξιοπαθούντες και ηλικιωμένους.
Τα ιδρύματα στα οποία θα χορηγείται το φιλανθρωπικό τιμολόγιο, θα ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ.
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΚΑΙ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ
Το τιμολόγιο εφοδιασμού πλοίων (επαγγελματικό) από 2,4401 €/m3 γίνεται 2,40 €, δηλαδή μειώνεται κατά 1,64%.
ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Η τιμή νερού για τις Κυκλάδες μειώνεται από 0,6180 € σε 0,4880 € (όσο και για τους Δήμους της Αττικής), δηλαδή μειώνεται κατά 21%.
ΧΡΕΩΣΗ ΔΙΑΡΡΟΩΝ
Καταργείται η χρέωση τέλους αποχέτευσης.
Με τον νέο τρόπο χρέωσης, στις περιπτώσεις διαρροών, ο καταναλωτής επωφελείται επί πλέον μείωσης κατά 37%, αφού η μέση έκπτωση (σε περίπτωση διαρροής) από την ΕΥΔΑΠ αυξάνεται από το 51% που είναι σήμερα στο 69,5%. 
ΠΗΓΗ:news247.gr

«Δεν αξίζει τόσες θυσίες η παραμονή στο ευρώ»




 Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, με νέο άρθρο του στους Times της Νέας Υόρκης, απαντά στο ερώτημα για το εάν η αποχώρηση από την ευρωζώνη θα καταστήσει δυσβάσταχτο το βάρος του κυπριακού χρέους και θα οδηγήσει σε αναγκαστική χρεοκοπία της χώρας.

  Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι «το πραγματικό βάρος του χρέους θα διογκωθεί ούτως ή άλλως σε βάθος χρόνου, είτε η χώρα παραμείνει εντός είτε βρεθεί εκτός ευρώ», υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι «δεν αξίζει η παραμονή εντός ευρωζώνης τη μεγάλη οικονομική θυσία, που αυτή συνεπάγεται για τον κυπριακό λαό».

  Την ίδια ώρα, μετά τους New York Times, και η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις-στοιχήματα της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου στην οικονομία της Ελλάδας, κυρίως μέσω της συνεχιζόμενης αγοράς ελληνικών ομολόγων από το 2010, όταν άρχισε ήδη να διαφαίνεται η κρίση, ευθύνονται για τη σημερινή τους κατάρρευση.

  Και στα δύο δημοσιεύματα καταγράφεται μια σειρά λανθασμένων κινήσεων των επικεφαλής των δύο κυπριακών τραπεζών από τα τέλη του 2010.

  Από τότε, και ενώ ακόμη και οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν συμφωνήσει ανοικτά ότι οι πιστωτές των αποδυναμωμένων χρηματοπιστωτικά κυβερνήσεων κρατών-μελών της ευρωζώνης θα υφίσταντο απώλειες σε μελλοντικά δάνεια, οι δύο κυπριακές τράπεζες εξακολουθούσαν να επιδεικνύουν αδιαφορία για την έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, όπως τονίζεται.

  Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2010, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) διεξήγαγε «ειδικά τεστ αντοχής» σε ευρωπαϊκές τράπεζες για να δει πώς αυτές θα ανταποκρίνονταν σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.

  Ωστόσο, όπως σημειώνεται, οι συγκεκριμένες δοκιμασίες που μετρούσαν τις επιπτώσεις της οικονομίας σε χαρτοφυλάκια δανείων, δεν συμπεριελάμβαναν ενδεχόμενες απώλειες από κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα οι δύο κυπριακές τράπεζες να κριθούν ως έχουσες επαρκή κεφάλαια.

  Το ίδιο συνέβη και με το επόμενο τραπεζικό τεστ της ΕΒΑ και μόνο τον Δεκέμβριο του 2011, όταν η ΕΒΑ εισήγαγε τον παράγοντα των ενδεχόμενων απωλειών λόγω κρατικών ομολόγων, αποκαλύφθηκαν τα ελλείμματα κεφαλαίου των δύο κυπριακών τραπεζών, ύψους 1,56 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου και 1,97 δισ. ευρώ για τη Λαϊκή, τα οποία οι δύο τράπεζες είχαν προθεσμία έως τον Ιούνιο του 2012 για να καλύψουν, πράγμα το οποίο δεν επετεύχθη, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

  Η New York Times επισημαίνουν στο σχετικό δημοσίευμά τους ότι οι Ευρωπαίοι «φύτεψαν τους σπόρους» της κρίσης στην Κύπρο με τη συμφωνία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, στα τέλη Οκτωβρίου του 2011.

  Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι «ήταν τότε που η ΕΕ, αγωνιζόμενη να αντιμετωπίσει μια κρίση χρέους στην Ελλάδα, στην ουσία έβαλε μια ωρολογιακή βόμβα, που θα προκαλούσε μια μεγάλη τρύπα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, καθώς και μια αλυσιδωτή αντίδραση απρομελέτητων και επιδεινούμενων συνεπειών».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ο ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΣ !!!



NYT: Η Κύπρος θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί με την Τουρκία.



Την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η Κύπρος στην εξόρυξη φυσικού αερίου και να συνεργαστεί με την Τουρκία, υποστηρίζουν σε άρθρο τους οι New York Times.

Με την οικονομία της διαλυμένη, αναφέρει το άρθρο των New York Times, το ανατολικότερο άκρο της ΕΕ θα υποχρεωθεί...
«να φρεσκάρει τις σχέσεις της με την Τουρκία ώστε να γίνουν πραγματικότητα οι δυνατότητες με το αέριο».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για μια «ξαφνική ανατροπή της τύχης» και αναφέρει πως οι δυο παράγοντες που θα εξωθήσουν την Κύπρο σε μια αλλαγή της εξωτερικής της πολιτικής είναι τόσο η κρίση που έχει ξεσπάσει στο νησί, όσο και η πρόσφατη προσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ. Άγκυρα και Τελ Αβίβ, θυμίζουν οι ΝΥΤ κατάφεραν πριν λίγες ημέρες να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις που ήταν σε οριακό σημείο μετά το ρεσάλτο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά από τις ισραηλινές δυνάμεις, που στοίχισε τη ζωή σε 9 Τούρκους.

Οι τελευταίες εξελίξεις «θα εξωθήσουν τους Ελληνοκύπριους προς κάποια επίλυση του Κυπριακού», εκτιμά το άρθρο, οι οποίοι, συνεχίζει, δεν έχουν πολλές άλλες επιλογές από τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία, κάτι που θα απέφερε πιο γρήγορα και μεγαλύτερα έσοδα.

«Η εξερεύνηση και η εξαγωγή αερίου θα μπορούσε να ενώσει την Κύπρο και την Τουρκία όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας ένωσαν τη Γαλλία και τη Γερμανία μετά τον πόλεμο» αναφέρει το άρθρο.

ΠΗΓΗ:  ethnos.gr

«Δεν θα αφήσουμε να "περάσει" το μέτρο της διαθεσιμότητας»



  Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κωνσταντίνος Τσικρικάς τάχθηκε ενάντια στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

  «Δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσουν το δημόσιο τομέα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των συνδικαλιστών που εργάζονται στο Δημόσιο, από το Ηράκλειο όπου είχε επαφές με συνδικαλιστές και στελέχη φορέων.

  Ο κ. Τσικρικάς σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μίλησε για «εξελίξεις που μεθοδεύουν τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με στόχο να αφανίσουν κάθε δημόσια υπηρεσία» και έκανε λόγο για αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων για την «ύπαρξη και λειτουργία των υπηρεσιών σε μια περίοδο που οι Ελληνες πολίτες έχουν περισσότερο την ανάγκη της ύπαρξης δημόσιων και κοινωνικών αγαθών».

  «Ακόμη και το δικαίωμα της απεργίας επιχειρούν να μας το ακυρώσουν, ακυρώνοντας ταυτόχρονα και το Σύνταγμα της χώρας, το εργατικό δίκαιο, το κοινοτικό δίκαιο» σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζοντας πως «δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο».

  Επίσης ο κ. Τσικρικάς υποστήριξε στις δηλώσεις του ότι τη χώρα «την χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωο, ως πιλότο για να διαλύσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να απαξιώσουν τα δημόσια αγαθά».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

HΠΑ: Διέρρευσαν 113.000 λίτρα πετρελαίου σε εκτροχιασμό εμπορευματικού συρμού στην Μινεσότα




 Εκτεταμένη ρύπανση σε χορτολιβαδική έκταση στη Μινεσότα προκάλεσε ο εκτροχιασμός ενός εμπορευματικού συρμού μήκους άνω του 1,5 χλμ., καθώς διασπάρθηκαν περισσότερα από 113.000 λίτρα πετρελαίου, ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρχές, που πασχίζουν να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές.

  Μολαταύτα, οι εξαιρετικά ψυχρές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή επέτρεψαν να αποφευχθεί η επέκταση της ρύπανσης σε μεγαλύτερο τμήμα, μετά τον εκτροχιασμό 14 βαγονιών, τα οποία ανατράπηκαν.

  Δεν είναι γνωστό ακόμη εάν ο συρμός της εταιρείας Canadian Pacific μετέφερε αργό πετρέλαιο, ή πετρέλαιο από τα ασφαλτικά αμμώδη κοιτάσματα της Αλμπέρτα, στον Καναδά.

  «Η Μινεσότα έχει γνωρίσει έναν παρατεταμένο χειμώνα και το σημείο που συνέβη το ατύχημα ήταν καλυμμένο με χιόνι, γεγονός που επέτρεψε να μην διαρρεύσει πετρέλαιο στο έδαφος, ή να κυλήσει πιο μακριά», επεσήμανε ο Νταν Όλσον, εκπρόσωπος της υπηρεσίας ελέγχου ρύπανσης της Μινεσότα.

  «Το ατύχημα δεν απειλεί τις επιφανειακές, ή υπόγειες, υδροφόρες λεκάνες», πρόσθεσε.

  Η μεγαλύτερη ρύπανση με πετρέλαιο προέρχεται από ένα βαγόνι που μετέφερε 98.000 λίτρα. Η διαρροή από άλλα δύο βαγόνια ήταν μικρότερη.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Motor Oil: Διευρύνει το μερίδιό της και στρέφεται στην Τουρκία



Εντείνοντας την εξαγωγική της δραστηριότητα, η οποία το 2012 απορρόφησε ποσοστό άνω του 70% του όγκου της παραγωγής της, επιχειρεί η βιομηχανία επεξεργασίας πετρελαίου Μότορ Οϊλ να καλύψει τις απώλειες που συνεχίζει να έχει στην εγχώρια αγορά, λόγω της συρρίκνωσης της ζήτησης.
«Ο όγκος των πωλήσεών μας το τρέχον έτος εξελίσσεται ικανοποιητικά», ανέφερε πηγή της επιχείρησης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τις ενδείξεις για την πορεία της τους πρώτους μήνες του 2013. Η εταιρεία «είναι σε θέση να αντισταθμίζει πλήρως από τις εξαγωγές της αυτό που χάνει από την εγχώρια αγορά», προστίθεται χαρακτηριστικά, καθώς είναι γνωστό ότι η ελληνική αγορά αδυνατεί να στηρίξει ικανοποιητικά την υψηλή εγχώρια παραγωγή, λόγω της εντεινόμενης πτώσης της ζήτησης καυσίμων.
Η εξαγωγική δραστηριότητα της Μότορ Οϊλ αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και καλύπτει, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, αυτές της Ανατολικής Μεσογείου και άλλους διεθνείς προορισμούς. Ακολουθώντας σταθερά ανοδική πορεία, οι εξαγωγές της ειδικότερα στην Τουρκία έφτασαν το 2012 να αποφέρουν το 8% των πωλήσεών της, παρουσιάζοντας άνοδο άνω του 50% σε διάστημα μιας τριετίας. Η τουρκική αγορά φαίνεται ότι είναι μια από τις σημαντικότερες της επιχείρησης στη διεθνή αγορά, όπου το 2012, σε συνθήκες ιστορικού ρεκόρ παραγωγής του διυλιστηρίου της και επιπρόσθετης εμπορικής δραστηριότητας, διατέθηκαν 7,41 εκατ. μετρικοί τόνοι καυσίμων, έναντι 4,63 εκατ. μετρικών τόνων που διατέθηκαν στην εσωτερική αγορά. Δεδομένου ότι η ζήτηση καυσίμων στην αγορά της Τουρκίας εξακολουθεί να βαίνει αυξανόμενη, η εταιρεία ενισχύει τις εμπορικές δραστηριότητές της στην τουρκική αγορά, που απορροφά πλέον μεγαλύτερες ποσότητες ελληνικών καυσίμων από οποιαδήποτε άλλη, μεμονωμένη εξωτερική αγορά.
Η επιχείρηση θεωρεί ότι με τις επενδύσεις που υλοποίησε τα προηγούμενα χρόνια έχει αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που της επιτρέπουν να διεισδύει με επιτυχία σε ξένες αγορές, καθώς «ανταγωνιστικές εταιρείες στην Ευρώπη δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει αντίστοιχες επενδύσεις». Έτσι, το 4% των πωλήσεών της το 2012 προήλθε από συμβόλαια εξαγωγής στην εταιρεία BP του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ άλλοι μεγάλοι Ευρωπαίοι έμποροι καυσίμων συνεισέφεραν το 11% των πωλήσεών της. Ο συνολικός όγκος των πωλήσεών της στο εξωτερικό τον χρόνο που πέρασε αυξήθηκε κατά 13,3%.
Συγχρόνως, η Μότορ Οϊλ φαίνεται ότι επιδιώκει να αποσπάσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στη συρρικνούμενη εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών, εις βάρος των ανταγωνιστών της, αξιοποιώντας αποτελεσματικότερα το ισχυρό εμπορικό της δίκτυο.
«Είναι γεγονός ότι η πτώση των πωλήσεων του εμπορικού δικτύου μας στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη του μέσου όρου, γεγονός που μεταφράζεται σε άνοδο του μεριδίου μας», ανέφερε προσφάτως υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, ενημερώνοντας θεσμικούς επενδυτές για τα πεπραγμένα της το 2012 και τις βλέψεις της για το 2013.
Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, το μερίδιο της επιχείρησης στην ελληνική αγορά των καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς των ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων, σημείωσε αύξηση της τάξεως των τεσσάρων εκατοστιαίων μονάδων το 2012, ανερχόμενο σε 33,4%, από 29,5% το 2011, 26,6% το 2010, 25,4% το 2009, 25,9% το 2008 και 21,7% το 2007. Παράλληλα, στο σύνολο της αγοράς εξαιρουμένης της αγοράς των ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων, το μερίδιό της ανήλθε σε 35,6%, από 32,0% το 2011.
Ανά κατηγορία προϊόντων τα μερίδια αγοράς της Μότορ Οϊλ στην Ελλάδα τον χρόνο που πέρασε ήταν 59,8% στα λιπαντικά (34,8% το 2011), 32,4% στις βενζίνες (36,8%), 61,7% στο μαζούτ (24,4%), 32,1% στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης (31,4%), 12,5% στην άσφαλτο (54,3%), 23,0% στα υγραέρια (29,2%), 8,1% στα αεροπορικά καύσιμα για εγχώρια χρήση (0%), 38,8% στα αεροπορικά καύσιμα για διεθνή χρήση (21,3%), 24,2% στο ναυτιλιακό μαζούτ (22,6%) και 31,8% στο πετρέλαιο ναυτιλίας (29,9%).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αντί για το ΥΠΕΞ απαντά ο ... ΣΥΡΙΖΑ στον Νταβούτογλου!



Ως συνέχεια της πολιτικής προκλήσεων της Τουρκίας, χαρακτηρίζει η Ρένα Δούρου, υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμετ Νταβούτολγου και ενώ ακόμα κανένας από την Ελλάδα, δεν έχει απαντήσει ακόμα στην πρόκληση του νεο-οθωμανου.

Ο Α.Νταβούτογλου, υπενθυμίζουμε ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με στόχο τη λύση και την κοινή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και αν αυτές αποτύχουν να υπάρξει η λύση των δύο κρατών.

Η Ρένα Δούρου αναφέρει ότι "οι όποιες διπλωματικές κινήσεις και σχοινοτενείς τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς δεν αλλάζουν την ουσία, ότι, δηλαδή, ένα τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό την παράνομη τουρκική κατοχή και ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία, που στερείται νομιμότητας, με το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Επίσης, προσθέτει, "η ουσία είναι ότι η μόνη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ λύση του κυπριακού, συνίσταται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που αποκλείει οποιαδήποτε έννοια διχοτόμησης ή απόσχισης, οποιαδήποτε μορφή ένωσης της Κύπρου, ή μέρους της, με οποιαδήποτε άλλη χώρα".

Tέλος, τονίζει ότι "στο πλαίσιο αυτό, οι ενεργειακοί πόροι μπορεί να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, έτσι ώστε και οι δύο κοινότητες του νησιού να απολαύσουν τα οφέλη από αυτούς. Μακριά από τους εκβιασμούς και τα δήθεν τετελεσμένα, που επιχειρεί να προωθήσει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά."

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κέρδη 30 Εκατ. Ευρώ για τη ΔΕΗ το 2012 - Στα 6 Δις. Ευρώ ο Τζίρος




Κύκλο εργασιών € 5.985,2 εκατ. παρουσίασε το 2012 η ΔΕΗ, από € 5.513,6 εκατ. ευρώ το 2011, αυξημένο κατά 8,6%. Τα καθαρά κέρδη της Επιχείρησης ανήλθαν σε € 30,5 εκατ. έναντι ζημιών € 148,9 εκατ. το 2011, αυξημένα κατά € 179,4 εκατ.

Το 2012 καταγράφηκαν επίσης:

* Μείωση συνολικής μισθοδοσίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας που κεφαλαιοποιείται, κατά € 178,8 εκατ. (-14,3%) σε σχέση με το 2011.

* Πρόσθετη επιβάρυνση € 189,5 εκατ. από φόρους στα καύσιμα και € 188,6 εκατ. από τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους τρίτων παραγωγών.

* Θετική επίπτωση ύψους € 191,7 εκατ. από την διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων μεταξύ ΔΕΗ και ΔΕΠΑ έως και 31.12.2011.

Αναλυτικά τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 990,9 εκατ. το 2012 έναντι € 779,8 εκατ. το 2011, αυξημένα κατά € 211,1 εκατ. (+27,1%), ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των δαπανών μισθοδοσίας εκμετάλλευσης κατά € 154,3 εκατ. και της θετικής εφάπαξ επίπτωσης από την διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων μεταξύ ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, με το περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 16,6%, σε σύγκριση με 14,1% το 2011.
Εξαιρουμένης αυτής της διευθέτησης, τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) θα ανέρχονταν σε € 799,2 εκατ. (+2,5% έναντι του 2011) με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται σε 13,4%.

Σεεπίπεδο τριμήνων, το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 12,5% το δ’ τρίμηνο του 2012 από -1,1% το δ’ τρίμηνο του 2011.

Ζήτηση

Το 2012, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 1.473 GWh (+2,4%), στις 63,4 TWh έναντι 61,9 TWh το 2011. Αν εξαιρέσουμε τις εξαγωγές και την άντληση, η ζήτηση παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή στα επίπεδα των 58,5 TWh. Στο δ’ τρίμηνο του 2012, εξαιρουμένων των εξαγωγών και της άντλησης, η ζήτηση μειώθηκε κατά 2,4% (-338 GWh) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ στους εργαζόμενους της COCA COLA




ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

          Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκφράζει τη συμπαράσταση της στους εργαζόμενους της Coca Cola 3E και στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν με βασικό αίτημα την ανάκληση των δυο απολύσεων των εργαζομένων στο εργοστάσιο της στη Ραιδεστό.
           Η εργοδοσία απέναντι σε εκείνους που δεν δέχτηκαν την εθελούσια έξοδο και επέλεξαν τις θέσεις εργασίας τους, εξάντλησε την αντεργατική της τακτική και προχώρησε σε απολύσεις. Με την απόφαση αυτή οδήγησε τον έναν απολυμένο στο νοσοκομείο καθώς η καρδιά του δεν άντεξε την ανακοίνωση της απόλυσης, την ώρα που τα δάνεια και τα οικογενειακά του έξοδα τρέχουν.
          Η διοίκηση της Coca Cola δεν σταμάτησε εκεί, επέλεξε με απεργοσπαστικό μηχανισμό να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, επιστρατεύοντας άλλους οδηγούς με στόχο να αδειάσει τις αποθήκες της Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα προσπαθεί να μεταφορτώσει και να διοχετεύσει εμπορεύματα από τη Βουλγαρία απαξιώνοντας τη θέση του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.
          Ζητάμε από την εργοδοσία να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην ανάκληση των δυο απολύσεων, να σταματήσει τις μειώσεις προσωπικού και τις εισαγωγές εμπορευμάτων από τη Βουλγαρία, να βάλει τέλος στην απαξίωση του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βρει απέναντι της το σύνολο των εργαζόμενων της πόλης.

                                    Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ του Ε.Κ.Θ   


ΠΗΓΗ:ekth.gr

Πέρασε το σχέδιο "Αθηνά" από τη Βουλή - Όχι από τη ΔΗΜΑΡ και 2 του ΠαΣοΚ Με την τροπολογία, οι κατευθύνσεις μπορεί να είναι είτε εισαγωγικές είτε προχωρημένου εξαμήνου


Πέρασε το σχέδιο
Ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τις κατευθύνσεις στα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 148 βουλευτές, “όχι” δήλωσαν 125 βουλευτές, ενώ, δύο βουλευτές δήλωσαν “παρών”.

Ειδικότερα, υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κώστας Μαρκόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Μίμης Ανδρουλάκης. “Κατά” ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και η ΔΗΜΑΡ, ενώ “όχι” δήλωσαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη και Θάνος Μωραϊτης. “Παρών” ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Κασαπίδης.

Με την τροπολογία, οι κατευθύνσεις μπορεί να είναι είτε εισαγωγικές είτε προχωρημένου εξαμήνου. Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Νίκος Νικολόπουλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας και κατάργησης εισαγωγικών κατευθύνσεων αλλά και κατευθύνσεων προχωρημένου εξαμήνου σε τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με τα ΠΔ τα οποία προβλέπονται για την ίδρυση, συγχώνευση, μετονομασία σχολών και τμημάτων Πανεπιστημίων κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4009/2001 (τα ΠΔ για την προώθηση του σχεδίου Αθηνά). 
ΠΗΓΗ:news.gr

ΕΠΑ Αττικής: 38% Πιο Οικονομικό Φέτος το Φυσικό Αέριο σε Σύγκριση με το Πετρέλαιο Θέρμανσης




Το φυσικό αέριο αποτέλεσε τον φετινό χειμώνα την πιο συμφέρουσα μέθοδο θέρμανσης για τους καταναλωτές, καθώς όπως επισημαίνει η ΕΠΑ Αττικής, η εξοικονόμηση συγκριτικά με το πετρέλαιο έφτασε στο 38% μετά την εφαρμογή της εξίσωσης των φόρων που πραγματοποιήθηκε τον περσινό Οκτώβριο.
Όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, Χρήστος Μπαλάσκας, πέρυσι συνέβησαν δύο μεγάλες αλλαγές που κατέστησαν το φυσικό αέριο ακόμα πιο οικονομικό σε σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Η πρώτη ήταν η εφαρμογή της κοστοστρεφούς τιμολογιακής πολιτικής από την πλευρά της εταιρείας από τον Μάιο και μετά, πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι η τιμή του αερίου υπολογίζεται πλέον αναλογικά με την τιμή προμήθειας της ΔΕΠΑ και όχι σε συνάρτηση με αυτή του πετρελαίου, όπως ίσχυε προηγουμένως. Κατ’ επέκταση, οι καταναλωτές επωφελήθηκαν από τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου που προσέφερε η ΔΕΠΑ, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, αν αναλογιστούμε τις προβλέψεις για εισαγωγή φθηνότερου ρωσικού αερίου.
Ταυτόχρονα όμως, τον Οκτώβριο ήρθε η εξίσωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η οποία ευνόησε ακόμη περισσότερο το φυσικό αέριο, ενισχύοντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Το αποτέλεσμα των δύο παραπάνω εξελίξεων ήταν ότι από τον φετινό χειμώνα, οι καταναλωτές πληρώνουν φτηνότερα το αέριο που προμηθεύονται, επωφελούμενοι από την μετακύλιση των εκπτώσεων της ΔΕΠΑ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ζητούνται 2993 υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα -Δείτε μια προς μία τις θέσεις


Ζητούνται 2993 υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα -Δείτε μια προς μία τις θέσεις

 Ψάχνετε για δουλειά; Ο ΟΑΕΔ δημοσίευσε κατάλογο με 2993 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Δείτε τον τίτλο της θέσης και την περιοχή που σας ενδιαφέρουν, σημειώστε τον κωδικό της θέσης όπως αναγράφεται στον σχετικό πίνακα και τρέξτε στον ΟΑΕΔ για περισσότερες πληροφορίες.
Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση όπως θα διαπιστώσετε και από τον πλήρη πίνακα που δημοσιεύει το fpress.gr είναι:
υπάλληλοι γραφείου, εμποροϋπάλληλοι,
κομμωτές, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί,
μηχανικοί, εργάτες, τεχνίτες, οδηγοί, διδακτικό προσωπικό και καθαριστές.
Οι περισσότερες ευκαιρίες βρίσκονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο, στη Γλυφάδα, στη Δάφνη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στα Ιωάννινα, στη Θήβα, στην Καλαμάτα, στην Κηφισιά, στον Πειραιά, στην Κοζάνη, στο Περιστέρι, στην Καλλιθέα, στους Αμπελοκήπους και στην Κόρινθο.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ΟΑΕΔ της περιοχής σας 

ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΩΔ. ΘΕΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡ. ΘΕΣΕΩΝ
Γ.Ε.ΕΙΔ.ΚΟΙΝ.ΟΜΑΔΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (101303 ) 101303100154 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ 1
Γ.Ε.ΕΙΔ.ΚΟΙΝ.ΟΜΑΔΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (101303 ) 101303100153 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΙΕΚ ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ 1
Γ.Ε.ΕΙΔ.ΚΟΙΝ.ΟΜΑΔΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (101303 ) 101303100152 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ 1
Γ.Ε.ΕΙΔ.ΚΟΙΝ.ΟΜΑΔΩΝ ΒΟΛΟΥ (402301 ) 402301100030 ΠΩΛΗΤΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ 1
Γ.Ε.ΕΙΔ.ΚΟΙΝ.ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΤΡΑΣ (601301 ) 601301100029 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ (ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΑΕΙ) ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ 1

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άρχισαν οι χρεώσεις στο facebook και στην Ελλάδα ντοκουμέντο !




 Σας παρουσιάζουμε για πρώτη φορά τις χρεώσεις που άρχισε το facebook και στην Ελλάδα. 
 Δείτε παρακάτω το ντοκουμέντο ....



 Αν θελήσεις να στείλεις μήνυμα σε κάποιον που δεν έχεις φίλο τότε έχεις την επιλογή για να το λάβει αυτός στα εισερχόμενα του να πληρώσεις 0,46 Ευρώ !  
ΠΗΓΗ:nyxtobaths.blogspot.com

Τροϊκανή βόμβα για τα χρέη




Μνημόνιο - φωτιά για τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ετοίμασε η τρόικα εν όψει της τελικής αξιολόγησης για την εκταμίευση της δόσης του Απριλίου. Οι δανειστές αποδέχο­νται την κατ’ εξαίρεση ενιαία ρύθμιση για φόρους και εισφο­ρές με 48 δόσεις και πάντως όχι πέραν του Δεκεμβρίου του 2016, ενώ επιμένουν η «πάγια» ρύθμιση, που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, να μην ξεπερνά τις 12 δόσεις!
Οι οφειλέτες διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, με κριτήριο το ποσό των 50.000 ευρώ. Όσοι χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ θα πρέπει ν’ αποδείξουν με επαρκή οικονομικά στοι­χεία ότι είναι βιώσιμοι και μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης και, αν δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας, τότε η υπαγωγή τους σε καθεστώς ρύθμισης θα μπορεί να γίνει μό­νο εφόσον παρουσιάσουν και δεσμεύσουν έναντι της συνολι­κής οφειλής περιουσιακά στοιχεία!
Πρόκειται στην ουσία για έναν εξοντωτικό όρο, που σημαί­νει με απλά λόγια ότι η οφειλή θα πληρωθεί ακόμη και με κα­τάσχεση περιουσιακών στοιχείων!
Η συνταγή αυτή των δανειστών περιλαμβάνεται και στην εμπι­στευτική πενηντασέλιδη έκθε­ση που κατάρτισαν στα μέσα Φεβρουαρίου στελέχη του ΔΝΤ, στην οποία, μεταξύ άλ­λων, προτείνουν ν’ ανατεθεί σε τρίτους η έκδοση κατασχε­τηρίων - εξπρές για τα μη εξυπη­ρετούμενα χρέη προς τα ασφαλι­στικά ταμεία! Αντίθετα, για όσους χρωστούν κάτω από 50.000 ευρώ δεν θα απαιτείται η ακριβής πιστοποίηση της βιωσιμότητάς τους και πάντως δεν γίνεται αναφορά στην ανάγκη να δεσμεύουν και περιουσιακά στοιχεία ως προαπαιτούμενο για την υπαγω­γή τους στη ρύθμισης των 48 δόσεων.

Στον αέρα
Στο μνημόνιο της τρόικας για τα ληξιπρόθεσμα χρέη υπάρ­χει και άλλος ένας όρος που μπορεί να τινάξει στον αέρα ακό­μη και τους συνεπείς οφειλέτες που βρίσκονται σε οικονομι­κή αδυναμία λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της έλλει­ψης ρευστότητας.
Ο όρος που θέτουν οι δανειστές είναι να αντικατασταθεί η ποινή της έντοκης προσαύξησης μιας οφειλής που είναι σε καθυστέρηση με επιτόκιο υπερημερίας, όπως συμβαίνει για κάποιον που χρωστά σε τράπεζα! Ο τόκος υπερημερίας που ζητούν να επιβάλλεται ως τιμωρία σε όσους δεν πληρώνουν τις εισφορές και τους φόρους στην ώρα τους (ακόμη και αν βρίσκονται σε αδυναμία) είναι ένα από τα μεγαλύτερα «αγκά­θια» της ρύθμισης και μένει να αποδειχθεί αν τελικά θα περι­ληφθεί και σε μια τελική συμφωνία με την κυβέρνηση.
Οι λόγοι που οι δανειστές εμμένουν να επιβάλουν τέτοιους όρους, παραγνωρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται για πέμπτη συνεχή χρονιά σε βαθιά ύφεση, εντοπίζονται στα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί για το αποτέλεσμα που εί­χαν οι ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα δέκα τελευταία χρό­νια. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην άκρως εμπιστευ­τική έκθεση που κατάρτισε το ΔΝΤ για τη ρύθμιση των ληξι­πρόθεσμων χρεών στα ταμεία (με ημερομηνία 13.2.2012). 
ΠΗΓΗ:topontiki.gr

ΕΕ ΚΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗ, ΤΈΛΕΙΩΝΟΥΝ! Κόλαφος Αlpha Bank κατά Eurogroup - Προβλέπουν "μαύρες" εξελίξεις σε Κύπρο και ΕΕ




Διαβλέποντας το τι έρχεται η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank κάνει ειδική αναφορά το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εκδίδει για την απόφαση του Eurogrpoup αναφορικά με την Κύπρο και προβαίνει σε μια πρωτοφανή για τράπεζα, επίθεση  κατά της του ανώτατου ευρωπαϊκού οργάνου που έχει εξελιχθεί σε όργανο της Γερμανίας.

Οπως επισημαίνεται στο δελτίο, η απόφαση της 25ης Μαρτίου, συνεπάγεται μια σειρά από εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις για το χρηματοοικονομικό σύστημα, και κυρίως στην ουσιαστική απομόνωση και συρρίκνωση του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, και, κατά συνέπεια, της οικονομίας της μεγαλονήσου. 

Ας δούμε τα κυριότερα αποσπάσματα του δελτίου της Alpha Bank:

"Η απόφαση αυτή συνεπάγεται μια σειρά από εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις για το χρηματοοικονομικό σύστημα , και κυρίως στην ουσιαστική απομόνωση και συρρίκνωση του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών , και , κατά συνέπεια , της οικονομίας της μεγαλονήσου . Σημειώνεται ότι η απόφαση του Eurogroup της 15 ης Μαρτίου για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στις τραπεζικές καταθέσεις ήταν από πάσης απόψεως παράλογη και επώδυνη για την οικονομία της Κύπρου . Ωστόσο , εκείνο που διογκώνει υπέρμετρα τις αρνητικές επιπτώσεις εκείνης της απόφασης είναι η μη άμεση εφαρμογή της μετά την ανακοίνωσή της . Αυτή η εξέλιξη υποχρέωσε σε κλείσιμο των τραπεζών από την Τρίτη 18/3/2013, και στην επιβολή δραματικών περιορισμών στις αναλήψεις από τις τράπεζες της Κύπρου για απροσδιόριστο διάστημα μετά το άνοιγμά τους την Πέμπτη 28/3/2013.

Οι ενέργειες αυτές ήταν επόμενο να οδηγήσουν στην αποδιοργάνωση και σε αβάστακτη οικονομική επιβάρυνση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου , στο πάγωμα κάθε μορφής οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο . (...)

Οδηγηθήκαμε σε μια άνευ προηγούμενου επιβολή της ουσιαστικής ακύρωσης της δυνατότητας λειτουργίας ( αντί της αναγκαίας εξυγίανσης ) του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κύπρου τόσο στη βραχυχρόνια όσο και στη μεσο - χρόνια περίοδο . Αυτό προκύπτει από τα πραγματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Κύπρο και τις πρακτικές « εξυγίανσης » που ακολουθούνται . 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νταβούτογλου: Διχοτόμηση της Κύπρου αν δεν μοιραστεί το φυσικό αέριο




Ο υπουργός Eξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, λέει ότι η εκμετάλλευση ενεργειακών πηγών ανοιχτά της Κύπρου, θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της λύσης του Κυπριακού, με τη δημιουργία ενιαίου συνεταιρικού κράτους μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ή θα οδηγήσει στη διχοτόμηση και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών.

Μιλώντας στην «Haberturk» λέει ότι «θα πρέπει να επιταχυνθεί η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και οι εμπλεκόμενες πλευρές να συναντηθούν το ταχύτερο και να συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση. Οι ενεργειακές αυτές πηγές θα πρέπει να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει το νέο κράτος, στο οποίο θα είναι εταίροι και οι Τουρκοκύπριοι».

«Εάν αυτό δεν γίνεται, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν μία κοινή επιτροπή και να διαχειριστούν από κοινού την εξόρυξη. Τα έσοδα (σσ. από την πηγή αυτή) θα πρέπει να τοποθετηθούν σε έναν λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί μετά τη συμφωνία και την οριστική ειρήνη» συνεχίζει.

«Εάν τίποτα από αυτά δε γίνεται, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για τη λύση των δύο κρατών. Η Τουρκία, για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, παίρνει θέση για τη λύση δύο κρατών», αναφέρει.

Εφόσον -λέει ο τούρκος υπουργός- η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι οι ενεργειακές πηγές τής ανήκουν, καθώς βρίσκονται προς τη δική της πλευρά (σσ. στον νότο), έτσι είναι σαν να λένε ότι τυχόν ενεργειακές πηγές του βορρά ανήκουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, την ΤΔΒΚ.

«Αν θεωρεί (σσ. η Κυπριακή Δημοκρατία) ότι της ανήκουν όλα τα δικαιώματα στις φυσικές πηγές στον νότο, τότε και η Τουρκία θα μπορεί στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει κάνει με την ΤΔΒΚ να έχει κάθε δικαίωμα για έρευνες στη βόρεια πλευρά. Αν εκείνο που εννοείται είναι ότι ο νότος είναι δικός μας και ο βορράς δικός σας, τότε ελάτε να συζητήσουμε για δύο κράτη τα οποία αργότερα θα συνυπάρξουν στην ΕΕ (...). Δεν είναι λογικό να αποδεχτούμε μία αντίληψη που λέει "όλες οι πηγές μας ανήκουν". Τις προσεχείς μέρες σχεδιάζω να μεταβώ στην Κύπρο».

Ο Νταβούτογλου σημειώνει πως την περασμένη Παρασκευή το θέμα συζητήθηκε με τον τούρκο πρωθυπουργό και το Σάββατο έγινε μία έκτακτη σύσκεψη και εκδόθηκε ανακοίνωση.

Λέει ακόμη, πως από την Τουρκία εστάλη σχετική επιστολή στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο δημιουργίας ρωσικής βάσης στην Κύπρο, κάτι που συζητήθηκε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, σημείωσε: «Δεν παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τις συζητήσεις αυτού του είδους».

Πρόσθεσε πως «κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνοντας: «Εμείς, ως εγγυήτρια χώρα, δεν έχουμε βάση εκεί».

ΠΗΓΗ:defencenet.gr