Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Πόσο θα περιμένετε εάν κάνετε αίτηση για σύνταξη

Πόσο θα περιμένετε εάν κάνετε αίτηση για σύνταξη
Ακόμη και δύο χρόνια περιμένουν αναγκαστικά οι ασφαλισμένοι προκειμένου να πάρουν τη σύνταξή τους, με εκείνους που συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση να υφίστανται τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι ότι μόνο στο ΙΚΑ εκκρεμούν σήμερα 57.934 αιτήσεις για απλή συνταξιοδότηση. Όπως γράφουν «Τα Νέα», στο ίδιο Ταμείο εκκρεμούν 10.725 αιτήσεις με διαδοχική ασφάλιση, 66.917 για επικουρικές συντάξεις και 6.704 για επικουρικές με διαδοχική ασφάλιση. Προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν 35.000 ασφαλισμένοι, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται 9.000 για προσωρινή σύνταξη.

Στον ΟΑΕΕ εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης εκ των οποίων οι 10.000 αφορούν προσωρινή σύνταξη.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), καθώς η αναμονή μπορεί να φτάσει και τα πέντε χρόνια! Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ), οι δημόσιοι υπάλληλοι με διαδοχική ασφάλιση (ΤΕΑΔΥ)και οι 38.000 ασφαλισμένοι που περιμένουν το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Πάντως, τις ουρές για τη σύνταξη αυξάνει το κύμα φυγής εν όψει αλλαγών στο Ασφαλιστικό από 1η Ιανουαρίου 2015, αλλά και στη δραματική μείωση των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω και πάλι των αθρόων συνταξιοδοτήσεων.

Οι καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων ανά Ταμείο:

ΙΚΑ
-έως και 12 μήνες αναμονή για απλή σύνταξη
-από 18 έως και 24 μήνες αναμονή για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση

ΟΑΕΕ
-έως και 12 μήνες αναμονή για απλή σύνταξη
-έως και 18 μήνες αναμονή για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση

ΟΓΑ
-έως και 12 μήνες αναμονή για απλή σύνταξη
-έως και 24 μήνες αναμονή για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση

Δημόσιο
-έως και 12 μήνες αναμονή για απλή σύνταξη
-έως και 24 μήνες αναμονή για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση

ΕΤΕΑ
-έως και 24 μήνες αναμονή για απλή σύνταξη
-έως και 60 μήνες (πέντε χρόνια!) αναμονή για απλή σύνταξη

ΤΠΔΥ
-έως και 24μήνες αναμονής

ΕΤΑΑ
-από 14 έως 16 μήνες αναμονή

ΤΑΠΙΤ
-έως και 16 μήνες αναμονή


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

 
             Καταγγέλλουμε την διοίκηση των ΕΛΠΕ και τον εργολάβο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, που από κοινού αναγκάζουν τους συναδέλφους που εργάζονται στον εργολάβο στη συντήρηση σε ΒΕΑ και ΒΕΕ, σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών με την απειλή της απόλυσης.  Αυτό σημαίνει μείωση μισθού, χαμένα ένσημα και έχει άμεση επίπτωση στα δώρα και τα επιδόματα.
            Η «αιτιολόγηση» του μέτρου της αναγκαστικής άδειας, ήταν να μην γίνουν απολύσεις. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για τον εργολάβο. Αφού προχώρησε στην αναγκαστική άδεια, προχώρησε και σε απολύσεις.
             Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό με ευέλικτη απασχόληση, πιο κερδοφόρο για τον εργολάβο και τα ΕΛΠΕ. Καταπατούν την έννοια της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, αφού όταν δεν τους χρειάζεται τους οδηγεί σε αναγκαστική άδεια, ενώ σε κάθε μεγάλη εργασία (π.χ. shut down) υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε εξοντωτικούς ρυθμούς. Όλα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της επιχείρησης.

            Συνάδελφοι,
             Κάθε βήμα προς τα πίσω, η εργοδοσία το εκμεταλλεύεται για να γίνει ακόμα πιο επιθετική. Πάγια τακτική της είναι τα αντεργατικά μέτρα να τα υλοποιεί κομματιαστά σε κάθε τμήμα. Εκεί που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα, σχεδιάζει να τα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να νιώθει ότι θα εξαιρεθεί. Τώρα πρέπει να πάρουμε μέτρα, να αντισταθούμε. Οι εργάτες έχουν όπλα και αυτά είναι η αποφασιστικότητα, η μαζικότητα, η οργάνωση, η αλληλεγγύη. Αν τα χρησιμοποιήσουν δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Όλοι οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στο Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας και στο Κλαδικό Σωματείο Μετάλλου, να συντονιστούν με τους εργαζόμενους του κλάδου. Να παλέψουμε συλλογικά για τις ανάγκες μας και τα δικαιώματά μας.

             Απαιτούμε :
Ø Να σταματήσει ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ την τακτική της αναγκαστικής άδειας. Να μην γίνουν μειώσεις σε μισθούς και μεροκάματα.
Ø Να μην γίνουν απολύσεις. Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι συνάδελφοι.
Ø Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ø Μέτρα ασφαλείας και συνθήκες υγιεινής στους χώρους εργασίας (ντους, φωριαμούς,  νιπτήρες,  τουαλέτες,  μέσα  μεταφοράς  προσωπικού  στο  χώρο  εργασίας κ.α.)


              Για τις παραπάνω πρακτικές ΕΛΠΕ – Παπανικολάου, καλούμε το ΠΣΕΕΠ να πάρει θέση. Καλούμε τους εργαζόμενους, «μόνιμους» και «εργολαβικούς», να δώσουν απάντηση στην επίθεση που δέχονται με τη συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο 1η Νοέμβρη 12 μ.μ. στο Σύνταγμα, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ και θα συμμετέχουν με απόφασή τους, ως τώρα, 528 εργατικά Συνδικάτα και μαζικές οργανώσεις.

Ο ηλεκτρισμός θα κάνει βόλτες ανά την Ευρώπη, προκειμένου οι πολιτικοί να μην αναγνωρίσουν την αποτυχία τους. Φυσικά, οι πολίτες πληρώνουν ....


Οι Πράσινοι της Γερμανίας κυριάρχησαν ιδεολογικά στις δεκαετίες του 1980 και 1990 και κατέληξαν κυβερνητικοί εταίροι στην κυβέρνηση Σρέντερ το 1998, με το Γιόσκα Φίσερ Υπουργό Εξωτερικών. Η εμμονή τους ενάντια στα πυρηνικά και υπέρ των ΑΠΕ διαπέρασε όλο το πολιτικό φάσμα της Γερμανίας κι από εκεί απλώθηκε σ' όλη την Ευρώπη, ακριβώς όπως ένας ιός. Η Γερμανία αποφάσισε να θέσει τα πυρηνικά της εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής σε τροχιά κλεισίματος κι από εκείνη τη στιγμή ...
αποσταθεροποιήθηκε το ενεργειακό της σύστημα. Το τσουνάμι της Φουκουσίμα και το βεβιασμένο κλείσιμο 8 πυρηνικών εργοστασίων το 2011 ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα.

"Θα βάλουμε ΑΠΕ", είπαν οι Γερμανοί και βάλθηκαν να γεμίσουν τις πεδιάδες τους με ανεμογεννήτριες. Αλλά το τυχαίο αιολικό ρεύμα θέλει ατελείωτα χιλιόμετρα από καλώδια υψηλής τάσης για να μεταφερθεί, καλώδια που δεν υπάρχουν, οπότε "άρχισαν τα όργανα": οι Γερμανοί έστελναν το ρεύμα σε Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία, αλλά όχι στο διψασμένο για ενέργεια βιομηχανικό Γερμανικό Νότο. Κι από κοντά ζήλεψαν κι οι Βρετανοί το Γερμανικό θαύμα κι άρχισαν κι αυτοί να γεμίζουν τη Σκωτία και την Αγγλία με αιολικά, αυτοί μάλιστα ήταν πιο large, γέμισαν και τις θάλασσες με τα πανάκριβα υπεράκτια αιολικά.

Τώρα που Γερμανοί και Βρετανοί πολιτικοί κατάλαβαν ότι πρέπει να βάλουν πολλά καλώδια για να ξεφορτωθούν το άχρηστο αιολικό ρεύμα, όπως με επιτυχία κάνουν οι Δανοί, και ταυτόχρονα χρειάζονται αξιόπιστο ρεύμα για τις χώρες τους, βρήκαν τη λύση: τα καλώδια που χρειάζονται, θα τα κάνει γι' αυτούς η ...Νορβηγία!

Όπως ανακοίνωσε χθες η Νορβηγική εταιρεία ηλεκτρισμού Stattnet, πήρε άδεια απ' το Υπουργείο Πετρελαίου & Ενέργειας για να κατασκευάσει τις καλωδιακές διασυνδέσεις NordLink με τη Γερμανία και NSN με τη Βρετανία.

Το καλώδιο NordLink θα έχει δυναμικότητα 1400MW, θα είναι έτοιμο το 2018 και με συνολικό μήκος 600χλμ θα ενώσει το Νορβηγικό Tonstad με το Γερμανικό Wilster, στο κρατίδιο Schleswig-Holstein. 50% του έργου θα έχει η Stattnet και το υπόλοιπο 50% ένα κοινό σχήμα του Γερμανικού διαχειριστή δικτύου υψηλής τάσης TenneΤ και της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW.

Το καλώδιο NSN θα έχει δυναμικότητα επίσης 1400MW, θα είναι έτοιμο το 2020 και με συνολικό μήκος >700χλμ θα ενώσει το Νορβηγικό Kvilldal με το Βρετανικό Blyth. 50% του έργου θα έχει η Stattnet και το υπόλοιπο 50% ο Βρετανικός διαχειριστής δικτύου υψηλής τάσης National Grid.

Η Νορβηγία παράγει τον ηλεκτρισμό της από 97% ΑΠΕ, αλλά τις σοβαρές υδροηλεκτρικές ΑΠΕ, όχι την τυχαία αιολική και τη μόνο πρωινή και καλοκαιρινή ηλιακή. Αυτό το τεράστιο υδροηλεκτρικό δυναμικό της Νορβηγίας ορέγονται τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Βρετανοί: θα λένε ότι εξάγουν αιολική ενέργεια και θα εισάγουν υδροηλεκτρική. Ποιος θα κερδίζει; Καταρχήν οι Νορβηγοί, που έχουν τεράστιο υδροηλεκτρικό δυναμικό κι ενδιαφέρονται να το πουλήσουν σε ακριβές τιμές σε Γερμανούς και Βρετανούς, εισάγοντας παράλληλα φθηνή αιολική ενέργεια, την οποία επιδοτούν οι Γερμανοί και Βρετανοί καταναλωτές. Κερδίζουν φυσικά και οι πολιτικοί σε Γερμανία και Βρετανία, που, κουκουλώνοντας το πρόβλημα κάτω απ' το χαλί, εξάγουν το αιολικό τους πρόβλημα και εισάγουν αξιόπιστη ενέργεια για τους πολίτες τους. Ποιος χάνει; Φυσικά οι καταναλωτές σε Γερμανία και Βρετανία, που θα κληθούν να πληρώσουν τη λυπητερή: αφού χρυσοπλήρωσαν τα αιολικά και τα Φ/Β, τώρα καλούνται να χρηματοδοτήσουν και τα φαραωνικά έργα καλωδιακών διασυνδέσεων που αρχίζουν να αναπτύσσονται ανά την Ευρώπη, για να ζαλίζουν πέρα-δώθε την ηλεκτρική ενέργεια. Δεν θα μας κάνει φυσικά καμία έκπληξη αν τα υποβρύχια καλώδια των 500KV τα προμηθεύσει η Siemens, αφού εντελώς συμπτωματικά όλα καταλήγουν στο να συνεχίζει να έχει απασχόληση η Γερμανική βιομηχανία. Και δεν θα μας κάνει επίσης καμία έκπληξη αν σε πολύ λίγα χρόνια διαπιστώσουν ότι χρειάζονται πολύ περισσότερη δυναμικότητα, καθώς 1,4GW είναι πολύ λίγα για τις τεράστιες ανάγκες τόσο της Γερμανίας όσο και της Βρετανίας. 

Γερμανοί και Βρετανοί καταναλωτές αναστενάζουν κάθε φορά που παίρνουν λογαριασμό ηλεκτρικού και τώρα έρχεται νέα λυπητερή. Θα αναγνωρίσουν κάποια στιγμή οι πολιτικοί την αποτυχία τους; Ή η αυτοσυντήρηση και το ένστικτο επιβίωσης των πολιτικών είναι ισχυρότερο απ' την αίσθηση ευθύνης απέναντι στους ψηφοφόρους τους; Μάλλον το δεύτερο ... 

Οι Νορβηγοί τους τα είχαν πει στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά ακούει κανείς; Κάπως έτσι τα κατάφερε η Γερμανία κι έγινε πλέον παράδειγμα προς αποφυγή: "Η Γαλλία δεν πάει καλά, αλλά ο Γερμανικός ενεργειακός τομέας είναι σκέτη καταστροφή!" είπε ο Πρόεδρος της Γαλλικής EDF, που στηρίζεται στα πυρηνικά της. Τράβηξε μάλιστα το σχοινί ακόμα πιο πέρα: "Οι δυο μεγάλες ενεργειακές εταιρείες τους, η Ε.Οn και η RWE, βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Η μια είναι περισσότερο ή λιγότερο πεθαμένη και η άλλη σε πολύ δύσκολη κατάσταση".

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, καθώς όλοι παρακολουθούν τη Γερμανική Energiewende. Ο Γάλλος δεν έκανε σαφές ποια απ' τις δυο εταιρείες είναι η "πεθαμένη", αλλά ο διεθνής τύπος θεωρεί ότι είναι η RWE, που τον Αύγουστο ανακοίνωσε μείωση κερδών 62% και ζημιές το 2013, για πρώτη φορά απ' την ίδρυση της Δυτικής Γερμανίας. Η E.Οn, που έχει πυρηνικά και με την Energiewende πρέπει να τα κλείσει, τον Αύγουστο ανακοίνωσε μείωση κερδών μόνο 20%, αλλά μόνο επειδή προπώλησε μελλοντική ενέργεια. Η Ε.Οn έχει επίσης πολλά εργοστάσια με φυσικό αέριο, που έχουν προβλήματα τώρα με την Ουκρανική κρίση και εργοστάσια με λιθάνθρακα. Η RWE ανακοίνωσε ότι θα κλείσει κάποια εργοστάσια για να εξοικονομήσει πόρους. Ποια εργοστάσια δεν πρόκειται ποτέ να κλείσει; Τα νέα υπερσύγχρονα λιγνιτικά, που έβαλε σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια, αυτά που κατ' ουσία ηλεκτροδοτούν τη Γερμανία ...


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Φορτώνουν με νέο "Ειδικό τέλος" τους καταναλωτές φυσικού αερίου

Φορτώνουν με νέο "Ειδικό τέλος" τους καταναλωτές φυσικού αερίου
Με στόχο τη διασφάλιση του εφοδιασμού φυσικού αερίου σε περιόδους κρίση οι καταναλωτές καλούνται να καταβάλουν από φέτος ένα ειδικό τέλος. Με το «μοναδιαίο τέλος ασφάλειας» στόχος είναι να συγκεντρωθεί το ποσό των 9,8 εκατ. Ευρώ ως το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του λογαριασμού ασφάλειας εφοδιασμού, το οποίο κόστος θα επιμεριστεί στους καταναλωτές ανάλογα με την κατηγορία κατανάλωσης.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εισάγεται «ρήτρα διακοψιμότητας» για τους μεγάλους καταναλωτές αερίου, οι οποίες θα συνάψουν σύμβαση με τον Διαχειριστή Αερίου. Σε περίπτωση “επιφυλακής” οι βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να κόψουν τη ζήτηση αερίου άνω του 40% της ημερήσιας ζήτησής  εντός έξι ωρών από τη στιγμή που θα το ζητήσει ο προμηθευτής αερίου, ενώ θα πρέπει να διατηρούν μειωμένο το επίπεδο ζήτησης για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Ως αντάλλαγμα, οι καταναλωτές της κατηγορίας αυτής θα έχουν μηδενικό συντελεστή υπολογισμού του τέλους, τουλάχιστον την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, αφού ο συντελεστής θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο.
Το μοναδιαίο τέλος ασφάλειας εφοδιασμού που καταβάλλουν οι Χρήστες για κάθε κατηγορία κατανάλωσης φυσικού αερίου ορίζεται ως εξής:

i) 0 €/ MWh για την κατανάλωση Φυσικού Αερίου από διακόψιμους καταναλωτές φυσικού αερίου, οι οποίοι ικανοποιούν τις προϋποθέσεις των παραγράφων 8 και 9 της ενότητας ΣΤ της παρούσης. ( για τους μεγάλους καταναλωτές αερίου που εφαρμόζουν διακοψιμότητα)

ii) C (συντελεστής) x 0,16 €/MWh για την κατανάλωση Φυσικού Αερίου αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. (Ηλεκτροπαραγωγούς)

iii) C x 0,48 €/MWh για την κατανάλωση Φυσικού Αερίου από Προστατευόμενους Καταναλωτές. (οικιακοί καταναλωτές)

iv) C x 0,18 €/MWh για όλες τις υπόλοιπες καταναλώσεις φυσικού αερίου



Δείτε το σχετικό ΦΕΚ 


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΕΔΑ:48ωρη απεργία SKOT


Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής, καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά της εταιρείας SKOT.

Μία εταιρεία της οποίας η κρίση πέρασε μακριά της χωρίς να επηρεάσει την παραγωγική διαδικασία, καθώς και τα κέρδη των διοικούντων.

Και όμως, η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποίησε την κρίση ως άλλοθι για περισσότερα κέρδη.   Πάτησε πάνω σε αυτήν και με όπλα τα κυβερνητικά  νεοφιλελεύθερα νομοθετήματα (δωράκια), μείωσε μισθούς, κατακερμάτισε εργασιακές σχέσεις και όρους υγιεινής και ασφάλειας, δημιουργώντας ένα καθημερινό αβέβαιο μέλλον για τους εργαζόμενους, τόσο μέσα όσο και έξω από τον εργασιακό χώρο.

Οι εργαζόμενοι της SKOTμε μπροστάρη το εργοστασιακό Σωματείο τους, είναι εδώ ενωμένοι και ζητούν πίσω την αξιοπρέπειά τους.

Ζητούν το δίκιο τους που τους το στέρησε τα τελευταία χρόνια η εταιρεία.

Απεργούν και διεκδικούν: υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, πρόληψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων και θα τους συμπαρασταθεί έτσι όπως και πριν από ένα χρόνο, όταν πετύχαμε την πρώτη νίκη απέναντι στην εργοδοσία της SKOT.

Καλούμε τα Σωματεία της δύναμης του ΕΚΕ-ΔΑ, να συμπαρασταθούν στην 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει το Σωματείο εργαζομένων, αρχής γενομένης την Τετάρτη 15/10/14 στις 6 το πρωί.

Το δίκαιο είναι με το μέρος μας.-


ΠΗΓΗ:ekeda.gr

ΓΣΕΕ: Αγνοεί η Κυβέρνηση το Σύνταγμα και την απόφαση του ΣτΕ για την διαιτησία


Η ΓΣΕΕ απαιτεί την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση για τον ΟΜΕΔ, μια τροπολογία αντισυνταγματική, που σε καμία περίπτωση δε συνάδει με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η τροπολογία η οποία κατατέθηκε με πρόσχημα τη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ, δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στο πνεύμα και στο γράμμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και στο Σύνταγμα, περιορίζοντας την αρμοδιότητα του διαιτητή μόνον σ’ ένα μέρος της συλλογικής διαφοράς, παραβλέποντας το σύνολο των συλλογικών συμβάσεων που έχουν προηγηθεί.
Η απαράδεκτη αυτή τροπολογία ικανοποιεί αποκλειστικά συγκεκριμένες εργοδοτικές αξιώσεις και ενδεικτικό του γεγονότος είναι ότι προβλέπει για την ακύρωση μιας διαιτητικής απόφασης - εφόσον έχει προηγηθεί η διαδικασία της πενταμελούς επιτροπής - να οδηγείται κατευθείαν στο Εφετείο αντί του Πρωτοδικείου στερώντας τα μέρη από το σύνολο της δικαστικής προστασίας.
Η ΓΣΕΕ τεκμηριώνει άμεσα την αντισυνταγματικότητα της σχετικής τροπολογίας απαιτώντας την απόσυρση και τη ριζική τροποποίησή της, στην ουσία δηλαδή τη συμμόρφωση της κυβέρνησης με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Τι κρύβει η τακτική των Σαουδάραβων για το πετρέλαιο


Το μήνυμα που εκπέμπει το τελευταίο διάστημα η Σαουδική Αραβία προς τις διεθνείς αγορές είναι ότι προκειμένου να διατηρήσει η ίδια το μερίδιο που κατέχει στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, είναι διατεθειμένη ακόμη και να ψαλιδίσει τα περιθώρια κέρδους της, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την παραγωγή της προκειμένου με τις χαμηλές τιμές να γίνουν μη βιώσιμα «ακριβότερα» πετρέλαια του ανταγωνισμού. 

Άλλωστε η Σαουδική Αραβία διαθέτει κοιτάσματα με κόστος παραγωγής που δεν ξεπερνά τα 5 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή έχει τη δυνατότητα να πιέσει σημαντικά τις τιμές, ιδιαίτερα όταν άλλοι τύποι αργών, ιδιαίτερα τα μη συμβατικά πετρέλαια (oilsands, shaleoil, deepwater) έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος. 

Αυτό επισημαίνουν κάποιοι αναλυτές οι οποίοι θεωρούν ότι τα 80 δολάρια αποτελούν ένα αποδεκτό «πάτωμα» τιμών για τους Σαουδάραβες. 

Φυσικά ο άτυπος αυτός ανταγωνισμός δημιουργεί μεγάλα οφέλη για τους καταναλωτές, μειώνει τα ενεργειακά κόστη και κυρίως αποτυπώνει στις τιμές του πετρελαίου την ύφεση που διέρχεται κυρίως η ευρωπαϊκή οικονομία και η οποία περιορίζει τη δική της ζήτηση. Έτσι αυτή τη στιγμή οι τιμές κινούνται σε χαμηλά τετραετίας, ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι τα τρέχοντα επίπεδα ή ακόμη και χαμηλότερα «ήρθαν για να μείνουν». 

Και εάν στο πετρέλαιο φαίνεται να ισχύουν ξανά οι κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, υπάρχουν και εκείνοι που «πλήττονται» από τις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο. 

Ρωσία 

Όπως επισημαίνει στο Capital.gr ο διευθυντής του ενεργειακού προγράμματος του ΕΛΙΑΜΕΠ Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, παρότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν χάσει περίπου το 23% της αξίας τους συγκριτικά με το υψηλότερο σημείο του 2014 ($115/βαρέλι) στα μέσα Ιουνίου, η ρωσική οικονομία δεν θα ζημιωθεί ουσιαστικά δεδομένου ότι μεσοσταθμικά οι τιμές κινήθηκαν πάνω από το όριο των $100/βαρέλι το πρώτο 9μήνο. Είναι γνωστό ότι τα 100$/βαρέλι αποτελούν το benchmark του ρωσικού προϋπολογισμού για την πορεία πλεονασματική/ελλειματική εξέλιξης των κρατικών εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και τις συνδεόμενες με αυτό τιμές αερίου. 

Ωστόσο, προσθέτει ο κ. Τσακίρης, ενδεχόμενη μείωση των τιμών στα $75-$80/βαρέλι θα μειώσει τα ρωσικά κρατικά έσοδα το 2015 χωρίς να υπάρξει απαραιτήτως μεγάλη υφεσιακή επίπτωση για τον επόμενο χρόνο καθώς θα κινητοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα του ρωσικού OilStabilizationFund για να ισοσκελίσουν πιθανές απώλειας στο δημόσιο πρόγραμμα επενδύσεων. Το πρόβλημα θα αρχίσει να σοβαρεύει για τη Ρωσία εάν οι τιμές μείνουν κοντά στα 75-80$/βαρέλι για 3-5 έτη, με τις επιπτώσεις για μια τέτοια εξέλιξη να μην μπορούν αυτή τη στιγμή να προβλεφθούν. 

Το πρόβλημα ωστόσο είναι πολύ σοβαρότερο και πολύ πιο άμεσο για χώρες όπως η Βενεζουέλα και για άλλους παραγωγούς υψηλού κόστους όπως η Βραζιλία και σε μικρότερο βαθμό η Νορβηγία. 

ΗΠΑ Καναδάς 

Ο βασικός ωστόσο στόχος για τη σαουδαραβική πολιτική είναι, σύμφωνα με το Δρ. Τσακίρη, η περιστολή της αύξησης στην αμερικανική και καναδική παραγωγή μη-συμβατικού πετρελαίου. Όπως τονίζει, εάν οι τιμές προσεγγίσουν τα 70-80$/βαρέλι σημαντικό τμήμα της σχιστολιθικής παραγωγής των ΗΠΑ και της καναδικής παραγωγής πισσούχου άμμου (tarsands) θα καταστεί μη-οικονομικά βιώσιμη.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Το Αμερικανικό Λόμπυ του Πετρελαίου Ζητά Λιγότερο Αυστηρούς Κανόνες στο Fracking


Συνάντηση με αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ είχε ομάδα των εταιρειών πετρελαίου του upstream, με στόχο να πιέσει για λιγότερο αυστηρούς ομοσπονδιακούς κανονισμούς για δραστηριότητες υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) σε ομοσπονδιακή γη, καθώς θεωρούν ότι οι προτεινόμενοι κανόνες συνεπάγονται μεγάλο κόστος και θα περιορίσουν την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Μια σειρά από πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ExxonMobil, η Chevron, Hess, της Marathon και της Occidental, καθώς και της οργάνωσης λόμπι των βιομηχανιών του κλάδου, American Petroleum Institute (API), συνάντησαν τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης στις 6 Οκτωβρίου για να συζητήσουν τους κανόνες που προτείνει το Γραφείο Διαχείρισης Γαιών των ΗΠΑ σχετικά με την υδραυλική ρωγμάτωση. Οι προτεινόμενοι κανόνες θα απαιτήσει από τις εταιρείες που διενεργούν γεωτρήσεις σε γαίες αρμοδιότητας του εν λόγω Γραφείου ή φυλετικές γαίες να καταγράφουν τα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στα υγρά ρωγμάτωσης, καθώς και να ελέγχουν και να παρακολουθούν την κατάσταση των φρεατίων.
Έγγραφο του ΑΡΙ που συνοδεύει την δημόσια ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού μετά το τέλος της συνάντησης αναφέρει ότι οι κανόνες είναι «περιττοί και επαναλαμβανόμενοι» και ότι θα «αυξήσουν το κόστος, θα καθυστερήσουν τις αδειοδοτήσεις και θα επιβραδύνουν την εγχώρια παραγωγή ενέργειας». Το έγγραφο αναφέρει, επίσης, ότι οι προτεινόμενοι κανόνες παραβιάζουν αρκετές εκτελεστικές αποφάσεις καθώς δεν περιλαμβάνουν την κατάλληλης αξιολόγηση των οικονομικών συνεπειών τους.


ΠΗΓΗ:energia.gr

ΔΕΗ: «Λαυράκια» βγάζει η απογραφή στα αγροτικά τιμολόγια-Ο αγρότης της Εκάλης!


Προς το τέλος του χρόνου θα γίνει τελικά γνωστό πόσοι αγρότες ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις δικαιούνται το επιδοτούμενο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος. Η απογραφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η οποία ξεκίνησε στα μέσα της χρονιάς, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου, αν δεν δοθεί και άλλη παράταση.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι μόνο περίπου 50.000 από τους άνω των 200.000 αγροτών, έχουν απογραφεί. Επιπλέον και εδώ είναι το ενδιαφέρον, με την έναρξη της διαδικασίας απογραφής, σε αρκετές περιπτώσεις δικαιούχοι επιδοτούμενου αγροτικού τιμολόγιου, έσπευσαν στη ΔΕΗ να τροποποιήσουν τις συνδέσεις τους από αγροτικές σε οικιακές. Μάλιστα σε αυτούς που έτρεξαν να αλλάξουν την κατηγορία τιμολογίου, καταγράφηκε και «αγροτική εκμετάλλευση» στην... Εκάλη η οποία αφορούσε σε βίλα με πισίνες κ.λπ.
Η απογραφή, αφορά την κατάθεση στη ΔΕΗ υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου με τον αριθμό μητρώου και το Δελτίο Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων, το οποίο πιστοποιεί την ιδιότητα του αγρότη. Όπως δε αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΚΑ στο Euro2day.gr, θεωρείται ότι ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που εμφανίζεται σήμερα και ανέρχεται σε περίπου 207.000.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, με την απογραφή, εκτός των άλλων θα προσδιοριστεί και ο αριθμός των νέων, «έξυπνων» μετρητών που θα εγκαταστήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στις εκμεταλλεύσεις (γεωτρήσεις, αρδευτικά κ.λπ.) μέσω των οποίων θα μπορούν να εφαρμόζονται χρεώσεις κιλοβατώρας σε χρονικές ζώνες μέσα στο 24ωρο.
Δηλαδή χαμηλές χρεώσεις τις ώρες χαμηλής ζήτησης όπως νυκτερινές ή αργίες και υψηλότερες τις ώρες μεγάλης ζήτησης. Στόχος είναι μέσω των διαφορετικών χρεώσεων το τελικό κόστος για τον παραγωγό να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
Ωστόσο θα έχει πάψει να ισχύει η απαγορευμένη από την κοινοτική νομοθεσία «σταυροειδής επιδότηση» των αγροτικών τιμολογίων (τα άλλα τιμολόγια να επιδοτούν τα χαμηλότερα αγροτικά).
Για την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων η χώρα έχει λάβει παράταση από την ΕΕ μέχρι το τέλος του 2015, ενώ η αρχή ως γνωστόν έγινε με την κατάργηση της κλίμακας 0-800 κιλοβατώρες στα οικιακά τιμολόγια από τα μέσα του έτους, που συνοδεύτηκε με μείωση στα τιμολόγια των εμπορικών καταναλώσεων.
Τέλος να σημειωθεί ότι ήδη σε αριθμό περίπου 18.500 αγροτικών εκμεταλλεύσεων με μεγάλη κατανάλωση, στη μέση και χαμηλή τάση, έχουν τοποθετηθεί νέοι μετρητές, οπότε οι καλλιεργητές μπορούν να ωφελούνται από το φθηνό νυκτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Τη διεξαγωγή συνεδρίου ΠΑΣΟΚ ζητούν 4000 στελέχη του


Τη διεξαγωγή «συνεδρίου ΠΑΣΟΚ, πρώτα και κύρια από οτιδήποτε άλλο», ζητούν 4.000 στελέχη του κόμματος, με κείμενο που δημοσιοποίησε η «Κίνηση 75» του ΠΑΣΟΚ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο κείμενο υπό τον τίτλο «4000 στελέχη ΠΑΣΟΚ - της Κίνησης 75 - ζητούν συνέδριο ΠΑΣΟΚ, αλλαγή πολιτικής τώρα, όλα από την αρχή», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «το εξαγγελθέν συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» θα πρέπει να συζητηθεί και αποφασιστεί μετά την διεξαγωγή του εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ».

Υπογραμμίζουν ακόμα ότι το συνέδριο ΠΑΣΟΚ «πρέπει να αποτελέσει, όπως και καταστατικά περιγράφεται από το κίνημα μας, το κυρίαρχο όργανο, που θα αποφασίσει τα πάντα».

Επιπλέον, ζητούν «αλλαγή πολιτικής» μέσα από το συνέδριο, «για να μπορέσουμε να απευθυνθούμε ξανά στην κοινωνία».

Μεταξύ των 4000 στελεχών (τα ονόματα των οποίων έδωσαν στη δημοσιότητα επιτελικά στελέχη της πρωτοβουλίας) συμμετέχουν, όπως αναφέρεται στο κείμενο, τα μέλη της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ και Κίνησης 75: Καρχιμάκης Μιχάλης, Νιώτης Γρηγόρης, Πεταλωτής Γιώργος, Στρατάκης Μανώλης, Γιουματζίδης Βασίλης, Παπαηλιού ΄Ασπα, Νούσιος Βασίλης, Σενετάκη Ειρήνη, Κορακίδης Οδυσσέας κλπ, γραμματείς και μέλη Νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικά και κοινωνικά στελέχη.

Το πλήρες κείμενο των 4.000 στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα "Κίνηση75_ΠΑΣΟΚ" έχει ως εξής:


ΠΗΓΗ.capital.gr

Νέα ημέρα απωλειών για το αργό


Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας το αργό με τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας να τροφοδοτούν και σήμερα τις πιέσεις στη Νέα Υόρκη. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού έχασε 8 cents ή 0,1% κλείνοντας στα 85,74 δολ. το βαρέλι, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2012.

Μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε το αργό τύπου Brent υποχωρώντας σε ποσοστό 1,5% στα 88,89 δολ. το βαρέλι. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2010.


ΠΗΓΗ.capital.gr