Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Μυαλά Πιγκουίνου!

Η ανάπτυξη στα χρόνια της κρίσης


Την άνοιξη, αν δεν την βρεις τη φτιάχνεις…
Οδυσσέας Ελύτης

Η μισή Ελλάς λέει: Οι κακοί Ευρωπαίοι πολιτικοί, η σκληρή τρόικα, το εγκληματικό Δ.Ν.Τ, οι κλέφτρες τράπεζες, οι Ευρωπαίοι και Έλληνες τραπεζίτες, το ασύδοτο μεγάλο κεφάλαιο. τα Μ.Μ.Ε της διαπλοκής: Αυτοί φταίνε. Όλα αυτά μαζί εκφράζονται στο «μνημόνιο»: Είμαστε επιθετικά κατά του μνημονίου. Οι κακές δυνάμεις του καπιταλισμού, επιχειρούν ένα πείραμα εις βάρος των λαών, με πρώτο θύμα τον ελληνικό λαό. Η λύση; Ξεσηκωμός και αντίδραση του λαού εναντίον των πάντων. Μέχρι το έξωθεν ορμώμενο τέρας και τα εντόπια πλοκάμια του να υποχωρήσουν.
Η άλλη μισή Ελλάς λέει: Η διαφθορά, ή φοροδιαφυγή, οι συνδικαλιστές και οι συντεχνίες, οι πελατειακές σχέσεις, οι ανίκανοι (και συχνά ύποπτοι) Έλληνες πολιτικοί δεκαετιών, ο υπερδανεισμός (δημόσιος και ιδιωτικός) και η υπερκατανάλωση (δημόσια και ιδιωτική επίσης), οι τραγικές αδυναμίες του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου (δημόσια ελλείμματα και χρέη, ανισορροπίες ισοζυγίου πληρωμών, ανοργάνωτος ή ανύπαρκτος πρωτογενής τομέας, αντιπαραγωγικό δημόσιο, κ.λ.π): Αυτά φταίνε. Αυτά προσπαθεί να διορθώσει το μνημόνιο. Παρά τα πιθανά επί μέρους προβλήματά του, είναι σε σχετικά σωστή κατεύθυνση, μας βοηθάει να κάνουμε αυτά που πράγματι χρειάζονταν στην χώρα μας. Ανεχόμαστε το μνημόνιο όσο μπορούμε καλύτερα. Θα μας σώσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Ας με συγχωρέσουν και οι δύο πλευρές για την υπεραπλούστευση των πολιτικών τους απόψεων. Δεν είναι στις προθέσεις μου το να μειώσω την σοβαρότητα των επιχειρημάτων, ούτε το εύρος της ανάλυσης, ούτε των μεν ούτε των δε. Αντιθέτως. Ο σκοπός μου είναι να τις ενισχύσω. Αλλά, και τις δύο μαζί και παράλληλα. Όχι την μια σε αντιπαράθεση με την άλλη. Γιατί και οι δύο ερμηνείες είναι σωστές. Αλλά όχι σε αντίθεση μεταξύ τους. Αντιτιθέμενες η μια στην άλλη αποτελούν κάθε μια μισή αλήθεια. Και μισή αλήθεια ισοδυναμεί με ψέμα. Και το ψέμα στην πολιτική συνεπάγεται καταστροφή. Και σ’ αυτήν βρισκόμαστε ήδη και θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά, είτε με συγκυβέρνηση, είτε όχι, είτε με «υποταγή στα συμφέροντα» είτε με «ξεσηκωμό του λαού», αν η μισή αλήθεια δεν αποφασίσει να ακούσει την άλλη μισή. 
ΠΕΡΤΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΕΙΓΟΝ !

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.......

Νέο δώρο στις τράπεζες: Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας



Ακόμη μία απαίτηση της τρόικας υλοποιείται -ως φαίνεται- από την κυβέρνηση. Η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που εφαρμόζεται από το 2008 και προστατεύει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους στις τράπεζες, τείνει προς...
κατάργηση. Η κυβέρνηση εξετάζει την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών ακόμη και σε περιπτώσεις πρώτης κατοικίας, αν και από το Υπουργείο Ανάπτυξης απορρίπτουν μία τέτοια κίνηση και ρίχνουν την ευθύνη στις τράπεζες, τις οποίες θεωρούν υπεύθυνες για διαρροές αναφορικά με τις συζητήσεις για την υπό κατάρτιση νομοθετική παρέμβαση.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αποσυμπίεση της αγοράς ακινήτων, χωρίς όμως να δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τις τράπεζες, η σταδιακή αποσυμπίεση θα μπορούσε να γίνει μειώνοντας την αντικειμενική αξία από τις 200 στις 150 ή και 100 χιλιάδες ευρώ και προβλέποντας προστασία για ευπαθείς ομάδες, όπως πολύτεκνοι ή άνεργοι, με την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτουν άλλη ακίνητη περιουσία.
Με τις «ευλογίες» της τρόικας, λοιπόν, 132.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να ζήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα με τον εφιάλτη του πλειστηριασμού. Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ισχύει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 για ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία φτάνει μέχρι τα 200.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, οι διευθύνσεις των τραπεζών που ασχολούνται με την είσπραξη των οφειλομένων βρίσκονται επί ποδός πολέμου εν όψει της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων.
Τα οργανωμένα δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία που συνεργάζονται με τις τράπεζες ετοιμάζονται για άρση των πλειστηριασμών, καθώς, όπως λένε, οι τράπεζες στην κατηγορία αυτή των δανειοληπτών έχουν χορηγήσει στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά τους, οι Ενώσεις Καταναλωτών αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες τον ερχόμενο Ιανουάριο. 
ΠΗΓΗ:trelokouneli.gr

Δήλωση "βόμβα" του Μάκη Βορίδη



Δήλωση "βόμβα" του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη, που είναι θετικός στον πλειστηριασμό, ακόμα και των πρώτων κατοικιών, για την αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες. Στη δήλωση που έκανε στον Real fm και την εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή, είπε ότι κάποια στιγμή πρέπει να ληφθούν ξεκάθαρα μέτρα, για να αποπληρωθούν οι οφειλές των πολιτών, προς τις τράπεζες.
Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση για το κλείσιμο των ελληνικών επιχειρήσεων, ο κ. Βορίδης είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει τι εθνικότητος θα είναι τα κεφάλαια που θα έρθουν στην Ελλάδα.

Ακούστε το ηχητικό:  
ΠΗΓΗ:enikos.gr




Ξεκίνησε η επέμβαση του ισραηλινού στρατού στο Estelle



Επέμβαση των Ισραηλινών δυνάμεων τώρα στο πλοίο Estelle. Κρατική πηγή αναφέρει ότι δεν θα αφήσουν το Estelle να πλησιάσει περισσότερα από τα 12 ναυτικα μίλια στη Γάζα
Η επέμβαση των Ισραηλινών δυνάμεων στο πλοίο Estelle άρχισε. Πέντε-έξι στρατιωτικά πλοία το έχουν περικυκλώσει και στρατιώτες με μάσκες προσπαθούν αν επιβιβαστούν στο πλοίο.
Κρατική πηγή αναφέρει ότι δεν θα αφήσουν το Estelle να πλησιάσει περισσότερα από τα 12 ναυτικα μίλια στη Γάζα.
Νωρίτερα, ο Λουκάς Σταμέλλος, μέλος της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για την Γάζα”, ανέφερε πως υπάρχουν 6 Ισραηλινά σκάφη μπροστά από Estelle το οποίο έχει περικυκλωθεί από δελφίνια. Τα 6 Ισραηλινά σκάφη είναι σε μεγάλη απόσταση. 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Οι Έλληνες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα…



Οι Έλληνες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στο να πάρουν την δουλειά του πακιστανού μετανάστη στην ευρώπη. Πρώτα όμως πρέπει να γίνει η Ελλάδα Πακιστάν.
Οι Έλληνες μπορούν
Χρειάζεται:
Ένας φιλοδυτικός πρωθυπουργός υποταγμένος.
Μια δυτικότροπη  μεγαλοαστική διεφθαρμένη  τάξη που μιλά αγγλικά με προφορά και χρησιμοποιεί σκληρό νόμισμα,
Οικογενειακή Δημοκρατία
Υποτυπώδης κοινωνική ασφάλιση,  μισθός πείνας, υποτυπώδης νομική προστασία υποαμοιβόμενη εργασία
Μερικές ομάδες φανατικών.
Καλό κλίμα  με λίγες αρρώστιες  που θα δίνουν ιδανικές συνθήκες εκτροφής,
Ελεγχόμενα από το σύστημά media.
Ακραία συκοφαντηση  ολόκληρου του  έθνους ώστε να δομηθεί η ιδεολογική βάση.
 Τονισμός των  πολιτισμικών διαφορών ώστε ο Ευρωπαίος νοικοκύρης να  θεωρήσει τον Έλληνα  αρκετά υπάνθρωπο και να τον προτιμήσει από τον Πακιστανό που ήδη τον θεωρεί  υπάνθρωπο.
Περιρρέουσα  εσωτερική μυθολογία για την ανωτερότητα της φυλής  με ταυτόχρονα  φοβικά σύνδρομα. Ας μην ξεχνάμε ότι το Πακιστάν είναι πυρηνική δύναμη γιατί απειλείται από τον γείτονα (Ινδία) αλλά έχει  πλούσιο  ορυκτό πλούτο και τον Μ Αλέξανδρο στην Ιστορία του. (τράτζικ)
Για όλα αυτά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και μας το λένε αλλά κι ένας ανταγωνισμός με τον πακιστανό τον οποίο  έχει αναλάβει να τον δομήσει η ΧΡΑ.
Η ευρωπαϊκή οικονομία   και ο δυτικός καπιταλισμός -στο χείλος της καλυτέρευσης και με υπογεννητικότητα-  χρειάζεται  ξανά φθηνούς μετανάστες εργάτες όπως εγινε ως τώρα 4-5 φορές στην Ιστορία. Όποτε εγινε αυτό γέμισε η δύση με Ελληνική,  Ιρλανδική  και ιταλική … διασπορά. Τυχαίο;
Η Ισπανία  εξαιρείται γιατί έχει εσωτερική  συνεκτική ιδεολογία  και λατινικό  ιδεολογικό ταμπεραμέντο, πιο κοντά στο Αργεντίνικο  Τις κρίσεις τις διαχειρίζεται αλλιώς και όχι με κλάψες. Είναι πιο πιθανό από εμάς να “σκάσει” αν και  ο Ισπανός έχει γωνιές στην γη να πάει .
Το πιο πιθανό για εμάς είναι να βαδίσουμε στα βήματα της Αλβανίας των 90s. Κατάρρευση Χάος και μαζική μετανάστευση.

*ο τίτλος είναι ειρωνικός 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη σύνταξή τους από το νέο έτος



Μαζικές επιστολές σε όλους τους συνταξιούχους του δημοσίου κοινοποιεί αυτές τις ημέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Μαζικές επιστολές σε όλους τους συνταξιούχους του δημοσίου κοινοποιεί αυτές τις ημέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η αρμόδια Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, καλεί τους συνταξιούχους να δηλώσουν αν εργάζονται προκειμένου να τους κόψει μέρος ή το σύνολο της σύνταξής τους.
Όπως προκύπτει από το κείμενο της επιστολής, από την 1η Ιανουαρίου 2013, θεσπίζονται οι ακόλουθοι περιορισμοί:
• Μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας των συνταξιούχων, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης που λαμβάνουν, εφόσον οι συνταξιούχοι αυτοί εργάζονται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται (είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα)
• Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας, το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας σύνταξης (πλην της επικουρικής και του οικογενειακού επιδόματος) που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. Το όριο αυτό, προσαυξάνεται κατά έξι ημερομίσθια για κάθε παιδί που δικαιούνται οικογενειακή παροχή. Δηλαδή, αν συνταξιούχος εργάζεται και έχει ξεπεράσει το 55ο έτος της ηλικίας του θα χάνει το 70% του τμήματος τηγς σύνταξης που υπερβαίνει:
1. Τα 990 ευρώ αν δεν έχει παιδιά
2. Τα 1188 ευρώ αν έχει δύο παιδιά
Επομένως, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 2000 ευρώ ο οποίος δεν έχει παιδιά, θα χάσει περίπου 700 ευρώ από τη σύνταξή του αν δηλώσει (ή αν μαθευτεί) ότι εργάζεται.
Οδηγίες
Με την επιστολή, οι συνταξιούχοι που εργάζονται καλούνται, κατά περίπτωση, να ακολουθήσουν τις ακόλουθες οδηγίες:
1. Ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να προσκομίσει έως την 30η Νοεμβρίου 2012, αντίγραφο της σύμβασής του (επικυρωμένης από τον ασφαλιστικό φορέα) από την οποία να προκύπτουν η ημερομηνία έναρξης και ο εβδομαδιαίος αριθμός ωρών εργασίας τους «Στην περίπτωση που απασχολείσθε ως μισθωτός με μειωμένο ωράριο εργασίας και μέχρι 10 ώρες την εβδομάδα δεν θα έχετε καμία συνέπεια» αναφέρει η επιστολή
2. Ως αυτοαπασχολούμενος, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, με έναν από τους παρακάτω τρεις τρόπους:
• Ως ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ
• Ως ασφαλισμένος στο ΕΤΑΑ
• Με την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων με βάση τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, θα πρέπει να προσκομίσει έως 30/11/2012 βεβαίωση της Δ.Ο.Υ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς σας.
3. Όποιοι μετέχουν σε εταιρεία και έχουν οποιαδήποτε ιδιότητα πέραν του απλού μέλους, θα πρέπει επίσης να προσκομίσουν έως 30/11/2012, φωτοαντίγραφο του καταστατικού της εταιρείας από την οποία να προκύπτει η ιδιότητά τους. 
ΠΗΓΗ:.newsit.gr

Άλλοι δύο αστεροειδείς σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη



Εκτός από τον γνωστό ήδη Apophis απειλή για τη Γη αποτελούν ακόμη δύο μεγάλοι αστεροειδείς, η τροχιά των οποίων, πιθανώς, θα χρειαστεί να τροποποιηθεί, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της...
Πυραυλικής-Διαστημικής Εταιρείας «Ενέργκια» Βιτάλι Λόποτα. Για να αποτραπεί η απειλή, χρειάζεται πύραυλος-μεταφορέας ανυψωτικής ικανότητας περίπου 70 τόνων, ο οποίος θα θέσει σε τροχιά αναχαίτισης του αστεροειδή ένα διαστημικό σκάφος, ικανό να μεταβάλει την τροχιά της κίνησής του, δήλωσε ο Λόποτα. Κατά τα λεγόμενά του, ενδεχομένως γι’ αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιηθούν διαστημικοί ελκυστήρες με πυρηνικό είτε ηλιακό κινητήρα, οι οποίοι θα είναι σε θέση να μεταφέρουν έως τον αστεροειδή ένα θερμοπυρηνικό βλήμα. 
ΠΗΓΗ:strangearthgr.blogspot.gr

Έρευνα για κυψέλες καυσίμου με φυσικό αέριο από το ΙΔΕΠ του ΕΚΕΤΑ



Το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του ΕΚΕΤΑ βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας για την ανάπτυξη κυψελών καυσίμου με υψηλή απόδοση, αλλά σε βιώσιμο κόστος. Οι κυψέλες καυσίμου στερεού οξειδίου (Solid Oxide Fuel Cells, SOFCs) παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με υψηλή απόδοση, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο ευέλικτες όσον αφορά την χρήση υδρογόνου ή άλλων καυσίμων με βάση τον άνθρακα. Παρά τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε εμπορικά προϊόντα και σε αυτό ευθύνεται το υψηλό κόστος τους, αλλά και ο περιορισμένος χρόνος ζωής τους.
Το ερευνητικό πρόγραμμα T-CELL (Innovative SOFC Architecture based on Triode Operation) προτείνει μια πρωτότυπη ηλεκτροχημική προσέγγιση, η οποία στοχεύει την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, μέσω της ανάπτυξης μιας νέας τριοδικής διάταξης, ως μία προηγμένη αρχιτεκτονική για τον σχεδιασμό κυψελών. Η εξέλιξη αυτή βασίζεται στην ανάπτυξη υλικών και καινοτόμων διατάξεων που επιτρέπουν τον αποτελεσματικό έλεγχο της λειτουργίας μιας κυψέλης καυσίμου με καύσιμο το φυσικό αέριο. Η ανάπτυξη κυψελών καυσίμου που λειτουργούν με καύσιμο υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο, βιοκαύσιμα κ.ά.) είναι το κλειδί για την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη εμπορευματοποίησή τους. Η συμμετοχή στο έργο εξειδικευμένων εταιρειών του χώρου θα μπορούν να ωθήσουν την ταχύτερη διείσδυση στην αγορά.
Το T-CELL συντονίζεται από το Εργαστήριο Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διεργασιών (ΕΑΝΟΣΥΣ) του ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ και χρηματοδοτείται από το Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο έργο συμμετέχουν 8 φορείς, από γνωστά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και το χώρο της βιομηχανίας από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία και Νορβηγία).
Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) την 1η Οκτωβρίου 2012, παρουσία εκπροσώπων όλων των συνεργαζόμενων φορέων. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Η Gazprom Αυξάνει τη Ροή του Blue Stream Μετά την Έκρηξη στον Ιρανικό Αγωγό Αερίου



Μετά από την έκρηξη που κατέστρεψε τον αγωγό φυσικού αερίου της Ανατολικής Ανατολίας κοντά στην Τουρκική πόλη Agri, στις 19 Οκτωβρίου. Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από το Ιράν σταμάτησαν εντελώς.
Κατά συνέπεια η τουρκική εταιρεία BOTAŞ ζήτησε την αύξηση των ημερήσιων παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου σε όλο το μήκος της διαδρομής Blue Stream έως 48 εκ. κυβικά.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Gazprom Export αύξησε τις παραδόσεις σύμφωνα με αυτό το αίτημα.
Προηγουμένως, οι ημερήσιες παραδόσεις ανερχόντουσαν σε 32 εκ. κυβικά.
Παραμένει άγνωστο πόσο θα διαρκέσουν οι εργασίες επισκευής. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Ο πλανήτης σε νευρική κρίση: Επτά εστίες φωτιάς απειλούν την ανθρωπότητα



Ένα δυσοίωνο κλίμα απλώνεται πλέον πάνω από ολόκληρο τον πλανήτη, κλίμα που ομοιάζει με την πίεση που υφίσταται ένα ηφαίστειο πριν εκραγεί ή τις πιέσεις που υφίστανται τεκτονικές πλάκες πριν ένα μεγάλο σεισμό. Αυτό γιατί η ύπαρξη  τόσο πολλών εστιών έντασης που να απειλούσαν την παγκόσμια ειρήνη δεν έχει γνωρίσει ο κόσμος ποτέ στο παρελθόν.

Δεν πρόκειται απλώς για κάποιες περιφερειακές συγκρούσεις που ακόμη και αν εκδηλώνονταν θα αφορούσαν λίγο έως πολύ τις περιοχές αυτές και μόνο, αντίθετα πρόκειται για περιοχές και χώρες που πολλές από αυτές έχουν ή πρόκειται να έχουν σύντομα στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα, ή τέλος βρίσκονται σε στενή ή ευρύτερη συμμαχία και με τις δύο υπερδυνάμεις.

Η πραγματικά αυτή περίεργη ταυτόχρονη εκδήλωση όλων αυτών των εστιών έντασης δεν μπορεί να είναι ούτε τυχαία ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως παροδική. Κατά κάποιο τρόπο, προετοιμάζεται αθόρυβα ένα σκηνικό σύγκρουσης παγκοσμίων διαστάσεων, ως κάποιο ρολόι να έχει σημάνει μια ιδιότυπη αντίστροφη μέτρηση.

Συρία-Τουρκία

Ξεκινώντας από την πιο κοντινή σε εμάς εστία έντασης η έκρυθμη κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη, μόλις σήμερα είχαμε ξανά ανταλλαγές πυροβολικού μεταξύ των δύο χωρών, ουσιαστικά έχει τις βάσεις της σε ένα γεγονός που δεν προϊδέαζε κανένα βέβαια για όλα αυτά που θα επακολουθούσαν: Η αυτοπυρπόληση ενός άνεργου πτυχιούχου στο Σίντι Μπουζίντ στην Τυνησία στις 17 Δεκεμβρίου του 2010 όταν η αστυνομία κατέσχεσε ένα πάγκο με προϊόντα που πουλούσε.
Η γένεση της «αραβικής άνοιξης» όπως βαφτίστηκε τελικά, του κύματος αυτού των εξεγέρσεων που σάρωσε Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο φτάνοντας «ασθμαίνοντας» είναι η αλήθεια στη Συρία αλλά αυτή τη φορά οι επιπτώσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με το εσωτερικό των χωρών όπως στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις.
Οι γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές διασυνδέσεις είναι τόσο έντονες που η «αραβική άνοιξη» στη Συρία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα «παγκόσμιο χειμώνα».
Οι βολές πυροβολικού από την πλευρά της Συρίας στις 10 Οκτωβρίου η απάντηση του Τουρκίας, η ανυποχώρητη στάση της Μόσχας στο ενδεχόμενο ενός αεροπορικού αποκλεισμού της χώρας, ο έλεγχος του συριακού Airbus με Ρώσους επιβάτες και ο εξαναγκασμός σε προσγείωση από τουρκικά F-16, η εμπλοκή του Ιράν με την αποστολή τμημάτων της επίλεκτης ταξιαρχίας Αλ Κοτς των Φρουρών της Επανάστασης στο πλευρό του Άσσαντ, η δεδηλωμένη στάση των ΗΠΑ εναντίον του Άσααντ, οι προθέσεις της Άγκυρας για επέμβαση στο έδαφος της Συρίας, η κατάρριψη του τουρκικού RF-4E, συνθέτουν ένα σκηνικό που μπορεί να εξελιχθεί σε μέγιστο πρόβλημα για την παγκόσμια ειρήνη. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πυρηνική φρενίτιδα από την Ρωσία: Εκτοξεύθηκαν ακόμα πέντε πυρηνικά όπλα!



Φρενίτιδα εκτοξεύσεων  πυρηνικών όπλων είχαμε από την Ρωσία τις τελευταίες ώρες: Εκτός από την εκτόξευση του βαλλιστικού διηπειρωτικού βλήματος RC-12M Topol με κεφαλή 800 Kt χωρίς καμία προγενέστερη ειδοποίηση για την άσκηση όπως συνηθίζεται στις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών πυραύλων, άλλη μία δοκιμή βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου R-29R έγινε με επιτυχία υποθαλάσσια από ένα πυρηνικο υποβρύχιο βαλλιστικών βλημάτων (SLBM) στη θάλασσα του Οχότσκ.
"Αυτή η επιτυχημένη δοκιμή δείχνει το υψηλό επίπεδο των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων του ναυτικού της Ρωσίας", σημείωσε εκπρόσωπος του ρωσικού Ναυτικού μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ. Το υποβρύχιο έπληξε εικονικό στόχο σε απόσταση 8.000 χλμ. 
Σε μία τρίτη δοκιμή από το τρίτο σκέλος της τριάδας πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας, δύο ρωσικά βομβαρδιστικά ένα Tu-160 Blackjack και Tu-95MS  Bear, προχώρησαν στην εκτόξευση τεσσάρων πυρηνικών βλημάτων cruise κατά εικονικών στόxων σε απόσταση 2.500 χλμ.
Η άσκηση έγινε στην Δημοκρατία των Κόμι, στη βόρεια Ρωσία και "Όλοι οι πύραυλοι πέτυχαν το στόχο τους"  δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής στρατηγικής Αεροπορίας. 
"Τέτοιου είδους ταυτόχρονη δοκιμή της πυρηνικής τριάδας της Ρωσίας έχει πολλά χρόνια να γίνει, πιθανόν από το τέλος του "ψυχρού πολέμου" αναφέρει ένας Αμερικανός στρατηγικός αναλυτής.
Το μήνυμα που θέλησε να περάσει η Ρωσία, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του σχεδίου επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον της, αλλά και το επιβαρυμένο περιβάλλον ασφάλειας στη Μ.Ανατολή που μπορεί να οδηγήσει σε επίθεση του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας κατά της Συρίας, είναι σαφές: "Η συνέχιση αυτής της πολιτική από το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια πυρηνική καταστροφή"...
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Πόλεμο» Από τις Τελωνειακές Αρχές της ΠΓΔΜ Εναντίον της Θυγατρικής τους στα Σκόπια Καταγγέλλουν τα ΕΛΠΕ



Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ, η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου στην ΠΓΔΜ, OKTA AD – Skopje με έκπληξη πληροφορήθηκε, στις 18.10.12, ότι οι Τελωνειακές Αρχές της πΓΔΜ ανήρτησαν στον ηλεκτρονικό τους ιστότοπο απόφαση για τη διακοπή της δυνατότητας χρήσης από την ΟΚΤΑ της απλουστευμένης διαδικασίας εισαγωγών – εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου. 
Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ τονίζει ότι η απόφαση αυτή είναι αστήρικτη και, ως εκ τούτου, άδικη και επιζήμια αφού επηρεάζει την ομαλή τροφοδοσία με προϊόντα πετρελαίου των αγορών της πΓΔΜ και του Κοσόβου. 
Υπενθυμίζεται ότι η ΟΚΤΑ είναι το μοναδικό διυλιστήριο στην ΠΓΔΜ και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη των Σκοπίων. Το πλειοψηφικό πακέτο του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ εξαγοράστηκε το 1999 από τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την τεκμηρίωση της απόφασης αυτής είναι σαθρά και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Κατά συνέπεια, η ΟΚΤΑ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διοικητικά και έννομα μέσα για την κατάρριψή τους. 
Αν και η απόφαση αυτή δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες και καθυστερήσεις στη διαδικασία εισαγωγής, η ΟΚΤΑ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση της ομαλής και σύννομης τροφοδοσίας των αγορών. 
Η ΟΚΤΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική και εμπορική επιχείρηση της πΓΔΜ, με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως των 650.000.000 € και διακινεί περί τους 900.000 ΜΤ καυσίμων ετησίως, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της τοπικής αγοράς και της αγοράς του Κοσόβου. 
Πέρα από τις σημαντικές επενδύσεις, άνω των 80.000.000 € τα τελευταία χρόνια, προσφέρει και πολύπλευρο κοινωνικό έργο, με 675 θέσεις εργασίας και ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
 ΠΗΓΗ:energia.gr

Shell: Ξεκίνησε η Ναυπήγηση του Πλωτού Σταθμού LNG, Prelude



Η Shell ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του πρώτου πλωτού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου ( LNG) στη Νότια Κορέα, με την ονομασία Prelude. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στην Δυτική Αυστραλία με σκοπό τις εξαγωγές προς τις χώρες της Ασίας.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το έργο θα απαιτήσει την χρήση 260.000 τόνων χάλυβα, καθώς και την απασχόληση 5.000 εργαζομένων. Το συνολικό του μήκος θα είναι 488 μέτρα και το πλάτος 74 μέτρα και κατά συνέπεια θα είναι η μεγαλύτερη πλωτή εγκατάσταση στην ιστορία της ναυτιλίας.
Θυμίζουμε ότι αναλυτικό άρθρο είχε φιλοξενήσει παλαιότερα το Energia. gr. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Υπουργός ΠΕΚΑ: : Σημαντικό Εφαλτήριο για το Μέλλον οι Έρευνες Υδρογαναθράκων



Οι γεωφυσικές διασκοπήσεις που ξεκινούν σε λίγες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, προκειμένου να προσδιοριστούν δομές για πιθανή ύπαρξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου, αποτελούν ένα σημαντικό εφαλτήριο για το μέλλον. Αυτό επισήμανε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, σε χαιρετισμό του στο διήμερο Συμπόσιο του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων (Σ.Ε.Γ) με θέμα την «Έρευνα και Αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα - Από τον Μύθο στη Πραγματικότητα», που πραγματοποιείται στην Πάτρα, με συνδιοργανωτή το ΙΕΝΕ.
Θα δοθούν, πρόσθεσε αναφερόμενος στις σεισμικές έρευνες που ξεκινούν στις περιοχές αυτές, ακριβείς, επιστημονικές και πειστικές απαντήσεις για το εάν, πού και πόσα αποθέματα υδρογονανθράκων διαθέτει η χώρα, σε έκταση 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ισοδυναμεί με ολόκληρη την επικράτεια της Ρουμανίας ή είναι 40% μεγαλύτερη από την έκταση της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών της.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γαλλία: Ψηφίστηκε η φορολόγηση των πλουσίων


Γαλλία: Ψηφίστηκε η φορολόγηση των πλουσίων
Πραγματικότητα έγινε η προεκλογική δέσμευση του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, να φορολογηθούν τα υψηλά εισοδήματα στη χώρα του.
Το κοινοβούλιο της Γαλλίας ψήφισε υπέρ της επιβολής φόρου ύψους 75% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, παρά τις αντιδράσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για ένα καθαρά “συμβολικό” μέτρο, το οποίο δεν πρόκειται να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του γαλλικού κράτους. 
Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο φόρος θα ισχύσει για δύο χρόνια και θα αφορά αποκλειστικά τα εισοδήματα που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ κατ' έτος και κατά φορολογούμενο. Η γαλλική κυβέρνηση υπολογίζει ότι 1.500 άτομα θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο 140.000 ευρώ ετησίως. 
ΠΗΓΗ:.24h.gr

Ας πει κάποιος στον κ. Βενιζέλο ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ… τέλειωσε.



Η δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελλάδα Αύριο», ακόμα κι αν δεν καταγράφει την λεγόμενη «πρόθεση ψήφου» αλλά κάτι πιο ομιχλώδες το οποίο αποκαλείται «εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος» , είναι προφανές ότι αποτυπώνει τάσεις που όποιος έχει μάτια τις βλέπει…
Για παράδειγμα, δεν είναι έκπληξη ούτε η αξιοσημείωτη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η μικρή πτώση της ΝΔ. Το κόμμα του κ. Σαμαρά ετοιμάζεται να πάρει μια σειρά από σκληρά και άδικα μέτρα ενώ ο κ. Τσίπρας τα κατακεραυνώνει και δηλώνει πώς όταν γίνει κυβέρνηση θα τα ανατρέψει.
Το 14% της Χρυσής Αυγής μπορεί -δικαιολογημένα- να θορυβεί και να προκαλεί ανησυχία σε πολύ κόσμο αλλά «φωτογραφίζει» τη διάθεση μέρους του εκλογικού σώματος να αποδοκιμάσει το πολιτικό σύστημα έστω και με αυτό τον -κατά την άποψη μου- απολύτως λανθασμένο και επικίνδυνο τρόπο. Διάθεση που κανείς δεν ξέρει αν θα εκφραστεί στις κάλπες αλλά πάντως διατυπώνεται σε δημόσιες συζητήσεις, πολλές φορές μάλιστα με τρόπο που υπερβαίνει τα εσκαμμένα.
Όμως και το 5,5% του ΠΑΣΟΚ που για πρώτη φορά στην ιστορία του καταγράφεται σε δημοσκόπηση στην… έκτη θέση των προτιμήσεων του κόσμου μαζί με την ΔΗΜΑΡ, κάθε άλλο παρά έκπληξη νομίζω ότι πρέπει να προκαλεί.
Το κόμμα του κ. Βενιζέλου, καιρό τώρα, δεν έχει κανέναν απολύτως ζωτικό χώρο στην πολιτική σκηνή που να μπορεί να καλύψει. Και πάντως «σοσιαλιστικό», κατά πως λέει ο τίτλος του, δεν μπορείς να το αποκαλέσεις ακόμα κι αν ο πρόεδρος του επιμένει να απευθύνεται στις κομματικές συνάξεις σε «συντρόφους» και «συντρόφισσες».
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να πιστεύει στη θεωρία του « στραβού γιαλού» και όχι του «στραβού αρμενίσματος». Σε κάθε δημόσια τοποθέτηση του ο κ. Βενιζέλος δε σταματά να λέει πόσο δικαιωμένος αισθάνεται για την πολιτική που ακολούθησε ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Και εμμέσως πλην σαφώς λοιδορεί τον Ελληνικό λαό που δεν έχει αντιληφθει το μεγάλο βάρος το οποίο ανέλαβε ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ.
Τα περισσότερα από τα στελέχη που έχουν απομείνει γύρω του, είτε θυμίζουν μέρες του ΠΑΣΟΚ που ούτε οι ίδιοι οι πάλαι ποτέ ψηφοφόροι του θέλουν να θυμούνται είτε είναι πολύ «λίγα», για ένα κόμμα που θέλει να είναι μεγάλο.
Με λίγα λόγια, το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα τελειωμένο, χωρίς καμιά προοπτική πέραν εκείνης της συνεχούς συρρίκνωσης, όπως άλλωστε προκύπτει κι από τις συνεχείς δημοσκοπήσεις των τελευταίων μετεκλογικών μηνών.
Ο κ. Βενιζέλος ή κάνει πώς δεν το αντιλαμβάνεται ή έχει προσβληθεί κι αυτός από τη νόσο των ηγετών που κλείνονται στο γυάλινο πύργο τους κι αρνούνται να καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει γύρω τους.
Ας περιμένει την επόμενη δημοσκόπηση κι ας συνεχίσει να πορεύεται στην ίδια γραμμή για να διαπιστώσει επιτέλους κι ο ίδιος πέφτοντας πάνω στο γιαλό, πόσο στραβά αρμένιζε το πάλαι ποτέ μεγάλο καράβι του… 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΣΤΗ ΝΕΤ ΓΙΑ ΤΟ “ΣΧΕΔΙΟ Β”



«Δεν μπορεί οι άλλες χώρες να έχουν έτοιμο σχέδιο σε περίπτωση που φύγει η Ελλάδα, ακόμα και οι χώρες που θέλουν την Ελλάδα με τους σημερινούς όρους μέσα στην Ευρωζώνη, και η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που δεν έχει μέχρι τώρα σχέδιο. Αν προκύψει αιφνιδιαστικά τέτοιο πρόβλημα, καταλαβαίνετε σε τι πανικό και κατάρρευση θα βρεθούμε.»
 Ακολουθούν αποσπάσματα απαντήσεων στα ερωτήματα του Γ. Κουβαρά και της Μ. Μιχελιδάκη.
 Σε ερώτηση σχετικά με το «Σχέδιο Β΄»:
«Όλοι ξέρουμε ότι «δι’ ασήμαντον αφορμήν» ή για σημαντική αφορμή, δηλαδή αν δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τους στόχους, τους όρους που συμφωνούνται τώρα με την τρόικα ή κάποιο κοινοβούλιο δεν συμφωνεί με την επιμήκυνση ή τις πρόσθετες ροές προς την Ελλάδα ή γιατί η Ευρώπη η ίδια περνάει μεγάλη κρίση, μπορεί να προκύψει η αποχώρηση από το ευρώ. Πρέπει να σταματήσει αυτή η λοβοτομή που μας έχει γίνει στον εγκέφαλο. Δεν μπορεί οι άλλες χώρες να έχουν έτοιμο σχέδιο σε περίπτωση που φύγει η Ελλάδα, ακόμα και οι χώρες που θέλουν την Ελλάδα με τους σημερινούς όρους μέσα στην Ευρωζώνη, και η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που δεν έχει μέχρι τώρα σχέδιο. Αν προκύψει αιφνιδιαστικά τέτοιο πρόβλημα, καταλαβαίνετε σε τι πανικό και κατάρρευση θα βρεθούμε.»
Σε ερώτηση τι αρνητικές συνέπειες, ειδικά στην ισοτιμία και τοις εισαγωγές – εξαγωγές θα έχει το «Σχέδιο Β» για αποχώρηση από το ευρώ που υποστηρίζει ο Α. Αλαβάνος:
«Ό,τι κι αν κάνει η Ελλάδα είναι δύσκολο σήμερα. Το θέμα είναι αν θα φέρει προοπτική κι αν θα ανοίξει δυνατότητες. Ας πάρουμε για παράδειγμα το ερώτημα που μου βάλατε για τη συναλλαγματική ισοτιμία και τις εισαγωγές κι εξαγωγές. Δεν μπορείτε να φαντασθείτε πόσο η απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα μας ωθεί στην ανάγκη να προχωρήσουμε στη ρήξη με την Ευρωζώνη. Ποιο είναι το μεγάλο ζήτημα εδώ και δέκα χρόνια, μέχρι σήμερα, στην παγκόσμια οικονομία; Η τιμή του κινέζικου νομίσματος. Η Κίνα, αυτός ο γίγαντας με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, κρατάει με πείσμα ένα υποτιμημένο νόμισμα σε σχέση με την αξία που θα έπρεπε να έχει αν υπολογιστεί η οικονομικά της δυναμικότητα. Γιατί; Για να διεισδύουν εύκολα τα προϊόντα της στις διεθνείς αγορές. Επομένως δεν μπορούμε να λέμε τόσο εύκολα ότι θα έχουμε πρόβλημα από τη συναλλαγματική ισοτιμία. Ένα από τα κύρια προβλήματα που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση είναι ότι μια χώρα οποία δεν είχε το βαθμό ανάπτυξης της Γερμανίας βρέθηκε ξαφνικά με ένα ακριβό νόμισμα, με συνέπεια η παραγωγή της – με εξαίρεση ίσως τον τουρισμό – να προσκρούσει στον διεθνή ανταγωνισμό με πολύ φθηνότερα προϊόντα από άλλες χώρες που είχαν πολύ πιο φυσιολογικά νομίσματα. Και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε εργοστάσια ένδυσης ούτε υπόδησης ούτε βιοτεχνίες ούτε τίποτα στην Ελλάδα. Αν δεν ανακτήσουμε την εξαγωγική ικανότητα και την εσωτερική αγορά, δεν πάμε πουθενά».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρασκεύασαν καύσιμο από αέρα στην Αγγλία.



 Μια μικρή βρετανική εταιρία παρασκεύασε μοναδική στο είδος της βενζίνη. Το καύσιμο έγινε από αέρα και νερό. 
 Η επαναστατική τεχνολογία υπόσχεται βοήθεια στην επίλυση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Επίσης θα μπορέσει να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παγκόσμιας αναθέρμανσης μέσω της αφαίρεσης του.....
διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
 Παρόλο που το πρωτότυπο του συστήματος έχει εκπονηθεί για την απόσπαση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα, αυτό το μέρος της διαδικασίας προς το παρόν είναι υπερβολικά αναποτελεσματικό από την άποψη της εμπορικής χρησιμοποίησης. Ωστόσο ο προφέσορας Κλάους Λάκνερ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης σημειώνει ότι το υψηλό κόστος οποιασδήποτε νέας τεχνολογίας πάντα με την πάροδο του χρόνου μειώνεται σημαντικά. 
ΠΗΓΗ:nyxtobaths.blogspot.com