Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Με πυρά απάντησε εκ νέου η Άγκυρα στο σβλήμα από όλμο που έπληξε και πάλι την Τουρκία, στο Ατσάκαλε



Ο τουρκικός στρατός απάντησε με πυρά στη Συρία σε αντίποινα για το περιστατικό--το δεύτερο τις τελευταίες πέντε μέρες-- που σημειώθηκε νωρίτερα, όταν όλμος από συριακό έδαφος έπεσε στην πόλη Ατσάκαλε στην τουρκική μεθόριο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Ο όλμος κατέπεσε κοντά σε εργοστάσιο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το κέντρο της Ατσάκαλε, όπου την Τετάρτη σκοτώθηκαν πέντε άμαχοι από συριακούς όλμους.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. 
ΠΗΓΗ:news247.gr

Πραξικόπημα έγινε, κορόϊδα



Μην ακούτε τις διαψεύσεις. Έγινε πραξικόπημα. Μαύρη χούντα κι άραχνη. Σιγά – σιγά. Από το 1981 και μετά και ειδικότερα απ’ όταν οι ιδιώτες επιχειρηματίες μπούκαραν στις συχνότητες.
Σιγά – σιγά το αληθινό κέντρο των αποφάσεων και της πολιτικής δυναμικής έφυγε από το Μαξίμου, τα υπουργεία και τα κομματικά αρχηγεία. Πέρασε στα χέρια των μπετατζήδων κι εθνικών προμηθευτών, που παράλληλα, από δημοκρατική ευαισθησία, φροντίζουν για την ενημέρωση σας. Γιατί νομίζετε βγάζουν τις παθητικές εφημερίδες τους, ωρέ χαϊβάνια; Γιατί συντηρούν τα ζημιάρικα κανάλια τους; Για την αλήθεια και την δημοκρατία κι εκείνο τον όψεως στην Ελβετία.
Το κράτος, η κυβέρνηση, εξέθρεψε τον ίδιο τον δυνάστη του, τον νταβαντζή του. Γιατί η διαπλοκή είναι ένα παράσιτο, ένα θηριώδες πια τσιμπούρι στο σβέρκο του ξενιστή, του λαού. Από τον κρατικό προϋπολογισμό έκανε η μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο. Με τα κατάλληλα νταραβέρια και την δέουσα μεσολάβηση των πολιτικών – υπαλλήλων, παίρνανε δάνεια αέρα πατέρα, με – όπως το λένε κομψά – «εξωτραπεζικά κριτήρια». Στους καλούς καιρούς αρμέγανε τον κρατικό προϋπολογισμό με υπερτιμολογημένα έργα και προμήθειες. Στους δύσκολους ή και γιατί έτσι τους έπαιρνε, τραβάγανε δάνεια, από τα οποία μερικά, αν όχι όλα, θα τα πληρώσετε εσείς, κιμπάρηδες φορολογούμενοι. Καθ’ ότι πολλά από αυτά θα ξεπέσουν στα κακά τεμάχια τραπεζών που θα μείνουν στο δοβλέτι, ενώ οι ιδιώτες θα πάρουν το βέρτζινο, καθαρό και καλογυαλισμένο τεμάχιο.
Αδέρφια, είμαστε η χώρα όπου όλοι είναι κάτι άλλο. Οι πολιτικοί δεν κυβερνούν και ξημεροβραδιάζονται στους προθαλάμους των «επιχειρηματιών». Οι «επιχειρηματίες» τον ιδιωτικό τομέα δεν τον ξέρουν, δεν τους ξέρει, έχουν ένα πελάτη, το λαό, το κράτος. Σοβιετικός καπιταλισμός αλά μπαλκανέζ. Οι εκδότες φτιάχνουν δρόμους και πουλάνε από τσιτσιμπλίκια έως αεροπλάνα στο κράτος κι οι εργολάβοι στήνουν εφημερίδες. Οι τραπεζίτες δανείζουν πορτοφολάδες με κουστούμι. Κι όλοι μαζί μια ωραία παρέα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σφαίρα - μυστήριο εκτίθεται στο μουσείο της Ακρόπολης!!!



Είναι μοναδική και μυστηριώδης. Είναι λίθινη και πάνω της μπορεί κάποιος να δει ανάγλυφους έναν δράκοντα, ένα λιοντάρι, τον θεό Ήλιο... Είναι ένα από τα επίσης «άγνωστα» εκθέματα του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, στην αίθουσα με τα μεταπαρθενώνια γλυπτά, η οποία είναι ορατή ακόμη και σε όσους περνούν έξω από το κτίριο, στον πρώτο όροφο.

Η λίθινη αυτή σφαίρα βρέθηκε κοντά στο θέατρο του Διονύσου και εκτιμάται πως είναι έργο του 2ου-3ου αι. μετα. Ο ρόλος της παραμένει άλυτο μυστήριο ακόμη και για τους επιστήμονες. Τα σύμβολα που φέρει ωστόσο τους κάνουν να εικάζουν πως πρόκειται για ένα αντικείμενο που είχε χρήση σε μαγικές τελετές.

Δεδομένου δε πως στο θέατρο του Διονύσου πραγματοποιούνταν μονομαχίες την εποχή που φτιάχτηκε η σφαίρα, πιθανόν ο κάτοχός της να τη χρησιμοποιούσε για να εξασφαλίσει τη νίκη ή ίσως και να ήταν επαγγελματίας μάγος, στον οποίο απευθύνονταν οι μονομάχοι για να εξουδετερώσουν τους αντιπάλους τους. Το σίγουρο είναι πως τόσο στην αρχαιότητα όσο και σήμερα εξακολουθεί να προσελκύει τα βλέμματα και να κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά της. 
 ΠΗΓΗ:apocalypsejohn.com

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η σύμπτωση της Μέρκελ. 9 Οκτωβρίου 1944, οι Γερμανοί βομβαρδίζουν την Αθήνα...



9 Οκτωβρίου 1944
α) Οι Ναζί εκτελούν στο Κορωπί της Αττικής 44 πατριώτες, μόλις τρείς ημέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας.
β) Οι Ναζί βομβαρδίζουν την Αθήνα, τρείς μέρες πρίν από την απελευθέρωσή της, με αποτέλεσμα 6 νεκρούς και 22 τραυματίες Αθηναίους πολίτες 
ΠΗΓΗ:/tvxs.gr

ΓΕΝΟΠ: Κατάληψη στο κτίριο Πληροφοριακών Συστημάτων της ΔΕΗ - "Το χαράτσι πληρώνουν μόνο τα κορόιδα οι φτωχοί"



Σε κατάληψη του κτιρίου Πληροφοριακών Συστημάτων της ΔΕΗ, στην οδό Μεσογείων 190-194, προχώρησε απόψε η ΓΕΝΟΠ, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της κ. Ν. Φωτόπουλος.
Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με το τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος τα οποία κατά τον κ. Φωτόπουλο "συνιστούν σκάνδαλο απέναντι στο φτωχό λαό. Στοιχεία που θα αποδείξουν ότι πληρώνουν μόνο τα κορόιδα".
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί έως ότου τεκμηριωθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία, πιθανώς, θα παρουσιαστούν αύριο σε συνέντευξη Τύπου. 
ΠΗΓΗ:newsit.gr

Ρεκόρ ταχύτητας από ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο



Όταν ακούει κανείς συνήθως για ηλεκτροκίνητα οχήματα, του έρχονται στο μυαλό οικονομικά μεν, όχι και τόσο «συναρπαστικά» δε αυτοκίνητα, καθώς η έννοια έχει συνδεθεί με αντικείμενα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κλπ. Ωστόσο, η βρετανική Ecotricity προκάλεσε αυτό το στερεότυπο μέσω του Nemesis: μία ιδιαίτερη Lotus Exige η οποία έχει υποστεί σειρά αλλαγών, που την καθιστούν, σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατασκευαστών της, «απίστευτη: γρηγορότερη από μία V12 Ferrari, πάει από τα 0 στα 100 μίλια ανά ώρα μέσα σε 8,5 δευτερόλεπτα και με μέγιστη ταχύτητα 170 μιλίων (περίπου 270 χιλιομέτρων) ανά ώρα».
Το Nemesis είναι αποτέλεσμα της διετούς εργασίας μίας ομάδας μηχανικών του χώρου των σπορ αυτοκινήτων και, στα χέρια του 21χρονου Νικ Πόντινγκ,έσπασε χθες το ρεκόρ ταχύτητας της Μ. Βρετανίας για ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, φτάνοντας τη μέση ταχύτητα των 244 χιλιομέτρων ανά ώρα (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στα 220 χιλιόμετρα ανά ώρα) στο αεροδρόμιο Έλβινγκτον του Νορθ Γιόρκσαϊρ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μέχρι το 2040 Εκτιμάται ότι Θα Διαρκέσουν τα Αποθέματα Λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία



Μέχρι το 2040 εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τα αποθέματα λιγνίτη που υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία και υπολογίζονται σε ένα δισεκατομμύριο τόνους εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται για την επόμενη δεκαετία σταθεροποίηση της σημερινής κατάστασης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Ωστόσο οι άνθρωποι του τόπου αναγνωρίζουν την ανάγκη αποστασιοποίησης από την «μονοκαλλιέργεια» του λιγνίτη και ενθάρρυνσης δραστηριοτήτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό.
Οι παραπάνω προβλέψεις ανήκουν στον βοηθό διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρη Ζαραφίδη, ο οποίος θα μιλήσει για την ιστορία και τις προοπτικές του λιγνίτη κατά τη διημερίδα ιστορικής καταγραφής που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στην Πτολεμαϊδα για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της περιοχής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Eco-Ενεργείν 2012 Έκθεση Εξοικονόμησης Ενέργειας στην «Τεχνόπολις»



Καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα νέας τεχνολογίας, για την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, παρουσιάζονται στην 1η Έκθεση Εξοικονόμησης Ενέργειας «Eco-Ενεργείν 2012», που πραγματοποιείται έως τις 7 Οκτωβρίου του 2012, στην «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων.
Κύριο στόχο της έκθεσης αποτελεί η προώθηση και η προβολή υπηρεσιών και προϊόντων που εξοικονομούν ενεργειακούς πόρους και αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας, στους τομείς: Βιομηχανία, κτίριο, αυτοκίνητο, περιβάλλον.
Παράλληλα ειδική μνεία γίνεται στις κύριες και εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των έργων, με προσανατολισμό την ανάπτυξη. Στον χώρο της έκθεσης λειτουργεί αίθουσα με ημερίδες που αφορούν: το Φυσικό Αέριο, ΑΠΕ, Αυτόνομο Ενεργειακό Κτίριο, Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Αποκλείει πρόσθετη βοήθεια προς Ελλάδα η ΕΚΤ



Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να διευκολύνει την Ελλάδα με πρόσθετη βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, δηλώνει ο γερμανός Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Ασμουσεν δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων, ούτε να χαμηλώσει τα επιτόκια προς την Ελλάδα.
«Και οι δύο παραχωρήσεις θα είναι μια μορφή διαγραφής χρεών και ως εκ τούτου είναι άμεση οικονομική υποστήριξη στο ελληνικό κράτος. Αυτό δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το δίκαιο που διέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», λέει ο Γιοργκ Άσμουσεν στη συνέντευξή του στη Bild.
Ο Άσμουσεν δεν συνδέει την επικείμενη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα με απόφαση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Όπως λέει προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, είναι να κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2013/2014 και να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Άσμουσεν δηλώνει στην Bild ότι σαφής προτίμηση του είναι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Αλλά όπως σημειώνει το κλειδί για αυτό βρίσκεται στην Αθήνα.
Παραδέχεται δε ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά και άξια σεβασμού.
Αλλά όπως λέει «είναι επίσης αλήθεια, ότι πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν. Επειδή τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα σήμερα, μια χρονική επέκταση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκε σημαίνει αυτομάτως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό».
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Mεγάλες ασκήσεις σε Θράκη και νησιά με έμφαση στην επίθεση



Mε εκτεταμένες ασκήσεις τόσο στο χερσαίο όσο και στο νησιωτικό επιχειρησιακό περιβάλλον απάντησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στις τουρκικές ΝΟΤΑΜ με τις οποίες η Αγκυρα ζητούσε την ακύρωση των ασκήσεων τουλάχιστον σε ότι αφορά το Αν.Αιγαίο υποστηρίζοντας ότι "παραβιάζονται" οι συνθήκες του 1904, και του 1923.
Στα νησιά (Σάμος,Χίος, Λέσβος) πρωταρχικό ρόλο είχαν οι αμφίβιοι καταδρομείς που πραγματοποίησαν ασκήσεις τόσο ανακατάληψης όσο και με επιδρομικού  χαρακτήρα σε στόχους που εξομοίωναν την Μικρασιατική ακτή.
Στον Έβρο το Δ'Σ'ωμα Στρατού εκτέλεσε ασκήσεις με έμφαση στον αγώνα των τεθωρακισμένων ταξιαρχιών όσο και στην παγίδευση εχθρικών τεθωρακισμένων δυνάμεων σε αντιαρματικές τανάλιες με την χρήση αντιαρματικών Kornet,Milan και Fagot.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ                    

ΔΗΜΑΡ: "Ναι στα μέτρα, όχι στην πρόταση διαδήλωσης κατά της Μέρκελ"



Εγκρίθηκε το πακέτο μέτρων από την Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, μετά από τις διήμερες εργασίες της.
Από τα 110 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν 104 μέλη.
Το σχέδιο απόφασης ενέκριναν 80 μέλη της ΚΕ. Είκοσι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσαν ξεχωριστό σχέδιο πολιτικής απόφασης που ζητούσε την καταψήφιση του πακέτου μέτρων από τη ΔΗΜΑΡ και έλαβε 21 ψήφους. Στην ψηφοφορία υπήρξαν 3 λευκά.
Ο βουλευτής Ηρακλείου, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, κατέθεσε πρόταση για διαδήλωση έξω από την γερμανική πρεσβεία, ενόψει της επίσκεψης της Καγκελαρίου 'Αγκελας Μέρκελ, την Τρίτη. Η πρόταση του έλαβε μηδέν ψήφους, ενώ υπήρξαν και 2 λευκά.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΣΕΕΠ


Εχθές έγινε το Γενικό Συμβούλιο, που το θέμα του ήταν "αλλαγή του καταστατικού του ΠΣΕΕΠ", μια αλλαγή καταστατικού, που αφορά το μέλλον 2000 εργαζομένων.  
Δυστυχώς, η γνωστή "παρέα" του Προεδρείου δε δέχτηκε τις άλλες προτάσεις για αλλαγή του καταστατικού, παρόλο που οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ είχαν και αυτοί προτάσεις, απορρίφθηκαν και οι δυο παρατάξεις αποχώρησαν. 
Ως τώρα οι αλλαγές του καταστατικού, που έχουν γίνει, χρειάζονταν πάντοτε  το 75% του Γενικού Συμβουλίου για να πάνε για ψήφιση στη Γενική Συνέλευση. Όμως, 37 συνδικαλιστές - ας τους πούμε συνδικαλιστές- αποφάσισαν ότι το σύνταγμα των εργαζομένων, γιατί αυτό είναι το καταστατικό του Σωματείου μας, χρειάζεται μια απλή πλειοψηφία του 50 συν 1, που νομικά είναι ορθό, αλλά στο νόμο του συνδικαλισμού μας φτάνει αυτή η δημοκρατία;  Έτσι πέρασαν οι αλλαγές του καταστατικού  που προτείνουν οι παρατάξεις του Προεδρείου και  θα πάνε για ψήφιση στη Γενική Συνέλευση και δώρο ήταν μια εκδρομή στο μουσείο της Ακρόπολης !!!
Τελικά, μήπως ο κόσμος έχει δίκιο, που έχει σιχαθεί τους συνδικαλιστές με τις ψεύτικες, αγωνιστικές τους ανακοινώσεις και διεκδικήσεις, βλέποντας πια ότι όταν κινδυνεύει η "καρέκλα" τους, τους φτάνει μια απλή πλειοψηφία του 50 συν 1 ;;;


Χρύσανθος: ὁ Ἱεράρχης πού ἀρνήθηκε νὰ ὑποδεχθεῖ τοὺς Γερμανοὺς τὸ 1941!



Ὁ Χρύσανθος ἦταν ἄνθρωπος καὶ ἱεράρχης ἀλύγιστος. Δὲν ἤξερε τί θὰ πεῖ ἐλαστικότης χαρακτῆρος, τί θὰ πεῖ ἀνάγκη ἠθικῆς προσαρμογῆς πρὸς τὶς περιστάσεις, τῆς ὁποίας ἐλατήριο θὰ ἦταν τὸ ἀτομικὸ συμφέρον.  Εὐλόγησε τὰ ὄπλα  στὸ  ΟΧΙ τοῦ 1940, στάθηκε  δίπλα στοὺς τραυματίες τοῦ πολέμου καὶ δὲν δέχθηκε συμβιβασμὸ μὲ τὴν κατάσταση ποὺ εἶχε δημιουργηθεῖ μὲ τὸ στρατὸ κατοχῆς… Στὶς 27-4-1941, οἱ Γερμανοὶ μπῆκαν στὴν Ἀθήνα. Ὁ Ἕλλην φρούραρχος Καβράκος, του ζητοῦσε  νὰ πᾶνε μαζὶ νὰ τοὺς ὑποδεχτοῦν στοὺς Ἀμπελοκήπους καὶ νὰ τοὺς παραδώσουν  τὴν πόλη.
Ἀρνήθηκε κατηγορηματικὰ λέγοντας! «Ἒργον τοῦ Ἀρχιεπισκόπου εἶναι νὰ ἐλευθερώνη καὶ  ὄχι νὰ ὑποδουλώνη». Δύο μέρες μετά, ὁ ἐπίτροπος τοῦ ναοῦ τῆς Μεταμορφώσεως  Πλάκας Πλάτων Χατζημιχάλης, τοῦ ἀναγγέλλει τὸν σχηματισμὸ τῆς κυβερνήσεως  Τσολάκογλου τῆς ὁποίας ἦταν μέλος, καὶ ζητεῖ ἀπὸ τὸν Χρύσανθο νὰ.... τοὺς ὁρκίσει!!
 Τοῦ ἁπαντά: «Ἡ ἐθνικὴ κυβέρνησις τὴν ὁποία ὤρκισα, ἐξακολουθεῖ νὰ ὑφίσταται καὶ νὰ συνεχίζη τὸν πόλεμον. Ἄλλην κυβέρνησιν δὲν δύναμαι νὰ ὁρκίσω!…», προσθέτοντας  ὅτι «σὲ ὕποπτες καὶ ἀντεθνικὲς  ἐνέργειες, ποὺ θὰ εἶναι ἐθνικῶς ὀλέθριες, δὲν μπορεῖ ἡ Ἐκκλησία νὰ δώσει  τὸν ὅρκο καὶ τὴν εὐλογία της…» 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μετά το «Όλοι μαζί τα φάγαμε» ήρθε το «Ή όλοι μαζί θα σωθούμε ή θα συντριβούμε».



Αρχικά το ολιγαρχικό κοινοβουλευτικό σύστημα προσπάθησε να δημιουργήσει συνενοχή σε όλο το λαό με το σύνθημα «Όλοι μαζί τα φάγαμε» για να ατονήσει τα αντανακλαστικά του κόσμου. Τελικά τα κατάφερε. Το πρώτο μνημόνιο πέρασε, χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις, αλλά η κατάσταση του λαού χειροτέρεψε. Το σύνθημα αυτό τώρα ξέφτισε και μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται πλέον, έπειτα μάλιστα από όλα αυτά που αποκαλύπτονται συνεχώς, μπροστά στα οποία,...
η όποια παρανομία του απλού πολίτη που είχε φωλιάσει στη συνείδησή του, μοιάζει με απλό πταίσμα.
Έτσι τελευταία ακούσαμε από το βήμα της Βουλής να πέφτει το νέο σύνθημα «Ή όλοι μαζί θα σωθούμε ή θα συντριβούμε». Αν το πρώτο σύνθημα σκορπούσε συνενοχή μεταξύ των πολιτών, έχουμε την αίσθηση ότι το τελευταίο σκορπά τρόμο. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί θα πρέπει να σωθούμε όλοι μαζί. Γιατί δηλαδή θα πρέπει να διασωθούν και οι υπαίτιοι της καταστροφής; Μας δίνει την εντύπωση ότι το ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα ουσιαστικά πιέζει το λαό για να διασωθεί και το ίδιο το σύστημα μαζί με το λαό, διαφορετικά μας "προειδοποιεί" ότι θα συντριβούμε όλοι.
Όχι λοιπόν. Δεν θα συντριβούμε όλοι μαζί. Συντριβή ναι όντως θα υπάρξει, αλλά αυτή θα είναι η συντριβή του πολικά σάπιου ολιγαρχικού κοινοβουλευτικού πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε στη σημερινή κρίση. Και η συντριβή αυτή είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη προκειμένου να σωθεί ο λαός και να βγει από την κρίση.
Πως θα διασωθούμε όλοι μαζί, όταν η άρχουσα τάξη συνεχίζει να αισχροκερδεί τη στιγμή που ο λαός πεινάει; Πως θα διασωθούμε όλοι μαζί όταν οι πολίτες δεν έχουν εισοδήματα και αυτοκτονούν, ενώ οι βουλευτές και οι υπουργοί απολαμβάνουν κανονικά τις παχυλές (για τις σημερινές συνθήκες) απολαβές τους; Πως θα διασωθούμε όλοι μαζί όταν τα ΜΑΤ αμείβονται κανονικά  και ξυλοκοπούν εργαζόμενους απλήρωτους και πεινασμένους;
Όχι, δεν θα διασωθούμε όλοι μαζί. Κάποιοι θα συντριβούν σε μια ευθεία αντιπαράθεση με το λαό. Αυτό είναι αναπόφευκτο. 
ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.gr

Ποιους ασφαλισμένους αγγίζει το όριο των 67



- Παρατείνεται ο εργασιακός βίος για 70.000 ασφαλισμένους
- Σε δύο δόσεις η αύξηση του ορίου ηλικίας
- Ειδικό καθεστώς για βαρέα και ανθυγιεινά
- Τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους πριν το '83
Ντόμινο αυξήσεων στα όρια συνταξιοδότησης αναμένεται να προκαλέσει η αύξηση του γενικού ορίου κατά δύο χρόνια.

Οπως γράφει το Βήμα της Κυριακής, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το όριο ηλικίας για την καταβολή μειωμένης σύνταξης θα αυξηθεί από τα 60 στα 62 έτη. Ανάλογη θα είναι η αύξηση σε όλα τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας, ενώ συζητείται μόνο η «διάσωση» όσων ασφαλισμένων θεμελιώνουν εφέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα. 
Το μέτρο αυτό αναμένεται να παρατείνει τον εργασιακό βίο για 70.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι πιθανότατα θα υποχρεωθούν να παραμείνουν δύο επιπλέον έτη για να συνταξιοδοτηθούν.
Ο ακριβής αριθμός όσων θα «πληγούν» από τη ρύθμιση δεν είναι εφικτός πριν από την αποσαφήνιση του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος. Ωστόσο η πρόβλεψη για εξοικονόμηση που έχει κάνει η κυβέρνηση αναφέρεται σε 1,1 δισ. ευρώ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το πρώτο έτος της εφαρμογής του το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι χαμηλότερο καθώς πολλοί ασφαλισμένοι θα σπεύσουν να αποχωρήσουν από την εργασία τους προκειμένου να αποφύγουν τον «εγκλωβισμό» για δύο ακόμη έτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ειδικό καθεστώς στον δημόσιο τομέα ώστε να αποχωρήσουν με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς όσοι έχουν τις προϋποθέσεις.
Η ρύθμιση, αν τελικά εφαρμοστεί, προβλέπει την αύξηση της ηλικίας σε δύο δόσεις: στο 66ο έτος από 1ης Ιανουαρίου του 2013 και στο 67ο έτος από 1ης Ιανουαρίου 2014. Η αύξηση θα αφορά τους παλαιούς όσο και τους νέους ασφαλισμένους, ενώ δεν θίγονται όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. 
Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία, δηλαδή από το 65ο στο 67ο έτος, αγγίζει το σύνολο των νέων ασφαλισμένων που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Επίσης επηρεάζει και τους ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993 αλλά δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ειδικό καθεστώς ενδέχεται να υπάρξει μόνο για τους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αύξηση κατά μία διετία πιθανότατα θα υπάρξει και στα ειδικά όρια συνταξιοδότησης που επιτρέπουν την έξοδο πριν από το 65ο έτος της ηλικίας. Συνεπώς επηρεάζονται και θα λάβουν μειωμένη σύνταξη, όπως και όσοι συνταξιοδοτούνται με 35 έτη ασφάλισης. 
Ερώτημα παραμένει κατά πόσο θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους προ του 1983, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.  
ΠΗΓΗ:.newsit.gr

Ο δύσκολος τοκετός του νέου κόμματος



Όλοι μιλούν με όλους. Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον πολιτικό χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι συζητήσεις δεν γίνονται δημόσια και επίσημα, κάποιες από αυτές είναι αρκετά ώριμες, άλλες αποδεικνύονται αδιέξοδες. Γεγονός είναι ότι το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μόνο θεσμικά, η απόστασή του από την κοινωνική βάση της κεντροαριστεράς συνεχώς μεγαλώνει και οι δυνάμεις του μικραίνουν. Η αποκάλυψη των κωμικοτραγικών χειρισμών που οδήγησαν στο θάψιμο της περίφημης λίστας Λαγκάρντ ελάχιστα περιθώρια αφήνει στη σημερινή ηγεσία να επιχειρήσει με πιθανότητες επιτυχίας την αναγκαία πολιτική και ηθική αναγέννηση ενός κόμματος που πρωταγωνίστησε στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. 

Ζητείται χαρισματικός 45άρης 
Πολιτικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται έντονα για τη δημιουργία ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που θα πάρει πάνω του την προσπάθεια για τον ουσιαστικό εξευρωπαϊσμό της χώρας βρίσκονται σε αναζήτηση ηγέτη ή ηγετικής προσωπικότητας που δεν θα προέρχεται από τον κομματικό σωλήνα, δεν θα κουβαλάει τις αμαρτίες του παρελθόντος και θα «αρέσει» στις παραγωγικές ηλικίες, που έχουν στραφεί σε μεγάλο βαθμό στον ΣΥΡΙΖΑ. 
Η Δημοκρατική Αριστερά πληρώνει το τίμημα της συμμετοχής στην κυβέρνηση, αλλά την ίδια ώρα απευθύνεται με νέους όρους σε όσους πιστεύουν στην ανάγκη μιας κυβερνώσας Αριστεράς που αναλαμβάνει ευθύνες και περνά από τη διαμαρτυρία στην πρόταση και την εφαρμογή της. Υπό αυτή την έννοια, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς (παρόλο που η λέξη ενοχλεί την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ), αλλά καθημερινά σταθμίζεται ο κίνδυνος που μπορεί να ανακύψει για την κυβερνητική συνοχή εάν αναπτυχθεί μια τέτοια δυναμική. 
Το αίτημα υπάρχει, η ανάγκη είναι προφανής, διεργασίες γίνονται, το παλιό πεθαίνει και παρ’ όλα αυτά ο τοκετός του νέου είναι εξαιρετικά δύσκολος. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι προσωπικές επιδιώξεις, εγωισμοί και απωθημένα καθορίζουν το επίπεδο συνεννόησης μεταξύ όσων, δυνητικά, συναντώνται σε κοινές θέσεις και οραματισμούς. 
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η κατάσταση διαμορφώνεται περίπου ως εξής: 
■ Θέμα λίγου χρόνου είναι η δημιουργία –με πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ– ενός φόρουμ διαλόγου στο οποίο «θα προσέλθουν όλες οι άφθαρτες δυνάμεις του χώρου που έχουν αναφορά στον δημοκρατικό σοσιαλισμό, τη σοσιαλδημοκρατία και την πολιτική οικολογία», όπως εξηγούν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Το σκεπτικό είναι ότι πρέπει «όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» και να δημιουργηθεί «ένα σταθερό πλαίσιο συζήτησης, το οποίο θα λειτουργεί και θα καταλήξει κάπου». Η προσπάθεια αυτή έχει ανατεθεί στον Σπύρο Λυκούδη και τον Νίκο Μπίστη. 
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ !.



Σήμερα ζούμε τη διάλυση του μεταπολιτευτικού κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού. Η διεθνής κρίση και η κρίση του ευρώ ανέτρεψαν απότομα τις προϋποθέσεις συγκρότησης και λειτουργίας του. Οπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, ήρθαν στην επιφάνεια και έλαβαν εκρηκτικές διαστάσεις τα εγγενή εθνικά προβλήματα. Ενας καπιταλιστικός τομέας χαμηλής ανταγωνιστικότητας, υπερβολικά εξαρτημένος από το κράτος (καρικατούρα του τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), επιρρεπής στις αρπαχτές, στον σχηματισμό καρτέλ και στον πληθωρισμό. 
Μια κοινωνική διαστρωμάτωση που ευνοεί την προσοδοθηρία και την αντιπαραγωγική νοοτροπία. Ενα πολιτικοδιοικητικό σύστημα αφάνταστης ανεπάρκειας. Ενα σύστημα πρόνοιας που παγιώνει ανισότητες αντί να τις θεραπεύει. Μια πολιτική τάξη που ομογενοποιήθηκε στη βάση των κρατικιστικών και πελατειακών πρακτικών. 
 Η επιβίωση αυτού του μεταπολιτευτικού κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού είναι αδύνατη. Το ερώτημα είναι αν η εξελισσόμενη διάλυσή του θα οδηγήσει στην κοινωνική αποσάθρωση και σε κοινωνία συμμοριών ή αν θα μετασχηματιστεί στην προοπτική της ανανέωσης της δημοκρατίας και της ανασυγκρότησης της κοινωνίας. 
Η μεταρρυθμιστική Αριστερά, η νέα ευρεία προοδευτική παράταξη που πρέπει να ανασυσταθεί, στοχεύει προφανώς στο δεύτερο σενάριο. Μέσα από τα συντρίμμια και τα θραύσματα του παλαιού πρέπει να αναδείξει και να στηρίξει τη ραχοκοκαλιά ενός νέου κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού, στον οποίο θα στηριχτεί η Ελλάδα της παραγωγικής εργασίας αντί της παρασιτικής προσόδου και της άμετρης κατανάλωσης, της αποτελεσματικής διοίκησης και της πολιτικής διαφάνειας, του κράτους των πολιτών και όχι των πελατών. 
Σε αυτό το πλαίσιο η προοδευτική παράταξη πρέπει να συγκροτήσει τον «πολιτικό λαό» μέσα από την κρίση και μετά την κρίση. Να προωθήσει, δηλαδή, μια νέα συνάρθρωση των ιδιαίτερων συμφερόντων των μεγάλων τουλάχιστον κοινωνικών ομάδων ώστε να εξυπηρετήσει την εθνική ανασυγκρότηση. Ποιες θεμελιακές δομικές αλλαγές πρέπει να τεθούν; Στην ουσία, το πρόβλημα συνοψίζεται σε αυτό που έχει αποκληθεί εξορθολογισμός της «ταξικής σύνθεσης» της κοινωνίας από την άποψη της παραγωγικότητας και της δικαιοσύνης. Ή αλλιώς, η αντιμετώπιση των αντιπαραγωγικών και παρασιτικών χαρακτηριστικών του προηγούμενου τύπου ανάπτυξης, που γίνονται πλέον δυσβάστακτα. Μερικά παραδείγματα είναι κοινοί τόποι.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λίγο πριν ξεσπάσει το ηφαίστειο...


Λίγο πριν ξεσπάσει το ηφαίστειο...
Για να μην ξεχνιόμαστε (γιατί μόλις χτες ελάχιστοι αγανακτούσαν με όλα αυτά που τώρα όλοι αγανακτούν) ας δούμε με τα μάτια της αλήθειας το θέμα φοροδιαφυγή και ασύστολος (ανεξήγητος...) πλουτισμός στην Ελλάδα. Χρειάζεστε κάποιον εμπειρογνώμονα να σας παρουσιάσει στοιχεία πως στην Ελλάδα κυριαρχούσε ο πλουτισμός μαφιόζικου τύπου?

Δεν είχατε δει ποτέ εκείνα τα απίστευτα αυτοκίνητα που τις περισσότερες φορές τα οδηγούσαν άνθρωποι νεαρής ηλικίας, οι οποίοι κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς δουλειά κάνουν, να σταματάνε έξω από κέντρα πολυτελείας - στην Ευρώπη σε κάθε πρωτεύσουσα ξέρεις δέκα, είκοσι, τριάντα μαγαζιά που πρέπει να σκάσεις χοντρά λεφτά για να φας μια μπουκίτσα φιλέτο γαρνιρισμένη με ένα κήπο πρασινάδα – στην Αθήνα δεν ξέρω αν μπορούμε να μετρήσουμε πόσα είναι...

Δεν είχατε αντιληφθεί ποτέ πως σε ένα ολόκληρο κύκλωμα που αποτελόταν από τους βασικούς νονούς και γύρω τους όλη την οικογένεια, τους παρατρεχάμενους, τους μπράβους, και όλο το σχετικό υπηρετικό προσωπικό, ζούσαν σαν άραβες εμίρηδες που μόλις είχαν κλείσει μια καλή συμφωνία για τα πετρέλαια τους, ή σαν την βασιλική οικογένεια του Λονδίνου που ετοίμαζε τον επόμενο γάμο για κάποιο βλαστάρι της?

Δηλαδή εσείς όπως τη κόβατε τη κίνηση στην Ελλάδα, σαν οικονομία, επενδύσεις, παραγωγή, επάρκεια, σας φαινόταν ότι ήταν λογικό να κυκλοφορούν όλα αυτά τα σούργελα παρέα με τους κομμωτές τους, τους μοντελίστ τους και τα κουνελάκια τους λες και ήμασταν στο Χόλιγουντ?

Ναι και στην από κάτω μεριά υπήρχε ψιλοκλέψιμο, ψιλοαπατεωνίτσες, δουλειές μαύρες, κέρδη κρυφά. Κι εκεί το βλέπαμε. Γιατί όπως ήταν ασύμβατο και παρανοϊκό ένας Έλληνας φαλιρισμένος επιχειρηματίας που παίρνει δάνεια συνέχεια ή ένα ανώτερο κρατικό στέλεχος που δεν έχει παρουσιάσει κανένα έργο να συμπεριφέρονται σαν τον Χιου Χεφνερ ή τον Μπιλ Γκέιτς , αλλό τόσο απορία μας προκαλούσε κι ο γείτονας του μισθού των 1200 ευρώ (και αν...) που έχτιζε νέο σπίτι, αγόραζε νέο αυτοκίνητο, έστελνε το παιδί στο κολέγιο κι έσερνε και μια βαρκούλα πίσω στο τρέιλερ....
Θυμάστε πόσες φορές αναρωτιόμασταν. Τι έγινε ρε π@ύστη μου, τόσο γάτες με πέταλα είναι οι γείτονες ή τόσο άχρηστοι είμαστε εμείς? Ερχόταν εκείνος ο ηλεκτρολόγος για το χαλασμένο θερμοσίφωνο και με το που έβγαζε το πάκο να σου δώσει ρέστα ανατρίχιαζες. Δε χώραγε στο παντελόνι. Έσκαγε η τσέπη από τα πεντοχίλιαρα.... Άκουγες για τη Μαίρη τη γειτονοπούλα τη κομμώτρια που ανέβαζε και τρίτο όροφο και σ΄επιανε τρίτο ντελίριο. Έβλεπες το τζιπάκι να παρκάρει έξω από του σουβλατζίδικο του Βαγγέλη κι έλεγες πόσα σουβλάκια τρώμε γ@μω το κεφάλι μου γ@μώ? Έβλεπες τη μικρή καντίνα απέναντι από τη δουλειά, το νοσοκομείο, το γήπεδο, τα βρώμικα το βράδυ, εκείνα τα κιόσκια που πουλάγανε από τσιγάρα μέχρι σερβιέτες , στα σχολεία, στα τουριστικά μέρη και σκεφτόσουν γιατί εγώ πήρα δυο πτυχία και δεν έφτιαχνα καφέδες ο μ@λάκας?
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Νότια Κορέα ξανάρχισε την αγορά ιρανικού πετρελαίου



Η Νότια Κορέα ξανάρχισε την αγορά πετρελαίου από το Ιράν, την οποία είχε προηγουμένως διακόψει λόγω των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία από τις δυτικές χώρες λόγω των κατηγοριών για σχεδίαση παραγωγής πυρηνικού όπλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκπροσώπου της εταιρείας διύλισης πετρελαίου SK Energy, η οποία υπάγεται στον όμιλο SK Innovation Cο, χθες το προσωπικό της άρχισε την εκφόρτωση φορτίου 2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, ωστόσο επίσημοι αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν ακόμη αυτήν την πληροφορία. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Κοίτασμα πετρελαίου σε μεγάλο βάθος κάτω από τη θάλασσα εντόπισε το Μεξικό


2012 июль коллаж нефть ближний восток нефть
Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν ανακοίνωσε χθες την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου. Σύμφωνα με έρευνες της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleos Mexicanos, κάτω από το βυθό του Κόλπου του Μεξικού υπάρχει πετρελαϊκό απόθεμα, που υπολογίζεται στα 125 εκατ. βαρέλια.
Σύμφωνα με την Petroleos Mexicanos, η περιοχή, που είναι γνωστή ως «ζώνη του Περντίντο», περιέχει αποθέματα μεγάλης προοπτικής. Εάν οι προγνώσεις επιβεβαιωθούν θα διπλασιαστούν τα αποδεδειγμένα αποθέματα του Μεξικού, το οποίο κατατάσσεται μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών παγκοσμίως. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Ο Βόρειος Πόλος... μεταναστεύει νότια!


Μέσα στους επόμενους αιώνες μπορεί να έρθουν τα πάνω-κάτω στη Γη
Τον τελευταίο αιώνα, ο Βόρειος Πόλος της γης έχει πάρει το δρόμο για πιο... νότια!

Σύμφωνα με τον Conall Mac Niocaill, γεωλόγο του Oxford University, μόλις τον τελευταίο αιώνα, ο Βόρειος μαγνητικός πόλος της υδρογείου έχει μετακινηθεί κατά 1.500 χιλιόμετρα περίπου.

Οι έρευνες των επιστημόνων σχετικά με τον πλανήτη μας έχουν αποδείξει ότι και στο παρελθόν, οι μαγνητικοί πόλοι της Γης έχουν αντιστραφεί. Μάλιστα, είναι ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει κάθε 250.000 χρόνια περίπου κατά μέσο όρο. Τελευταία φορά που συνέβη το φαινόμενο ήταν πριν από 800.000 χρόνια περίπου. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να έρθουν τα πάνω- κάτω στη Γη, τουλάχιστον από μαγνητικής απόψεως και μάλιστα πολύ σύντομα, δηλαδή μέσα σε περίπου 500 χρόνια.

Όταν η Γη θα γίνει έρημος όπως ο Άρης

“Τα τελευταία 150 χρόνια η ισχύς του μαγνητικού πεδίου της γης έχει αποδυναμωθεί κατά 10%, κάτι το οποίο μπορεί να υποδηλώνει ξαναμοίρασμα της τράπουλας” τονίζει ο Mac Niocaill.
Σε μια αντίστοιχη διαδικασία, πριν από 3,5-4 δισεκατομμύρια χρόνια και ο πλανήτης Άρης έχασε αντιστοίχως το μαγνητικό του πεδίο και μετατράπηκε στον έρημο πλανήτη που γνωρίζουμε σήμερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συνέλεξε το Curiosity.
Αν στη Γη συμβεί κάτι αντίστοιχο, η ζωή θα εξαφανιστεί από το πρόσωπο του πλανήτη μας εν ριπή οφθαλμού.
Το μαγνητικό πεδίο της Γης πάντοτε ανανεωνόταν. Καθώς όμως σταδιακά αποδυναμώνεται και αντιστρέφεται, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ πιο εφιαλτικά από ότι φανταζόμαστε. Πουλιά και ζώα χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο για να μεταναστεύσουν προς ζεστότερες χώρες τους χειμώνες, τα ψάρια κινούνται βάσει του μαγνητικού αυτού πεδίου. Χωρίς μαγνητικό πεδίο οι δορυφόροι θα είναι απολύτως εκτεθειμένοι στους καταστροφικούς ηλιακούς ανέμους ενώ θα είναι αδύνατη και η εξόρυξη ενεργειακών κοιτασμάτων, όπως το πετρέλαιο.  
ΠΗΓΗ:24h.gr

Πολυμερές μετατρέπει τις πετρελαιοκηλίδες σε τζελ


Το υλικό απορροφά ποσότητα πετρελαίου 40 φορές το βάρος του
Μια νέα, πολλά υποσχόμενη φόρμουλα ανακάλυψαν οι επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Πρόκειται για ένα πολυμερές που έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τις πετρελαιοκηλίδες σε τζελ. Το πολυμερές μπορεί να απορροφήσει ποσότητα πετρελαίου 40 φορές το βάρος του.
Ειδικότερα το υπεραπορροφητικό πολυμερές μεταλλάσσει το αργό πετρέλαιο σε ένα μαλακό, στερεό τζελ που περιέχει πετρέλαιο. Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως 453 γραμμάρια του πολυμερούς μπορούν να “τραβήξουν” 19 λίτρα πετρελαίου, χωρίς να απορροφήσουν νερό. Στη συνέχεια το τζελ μπορεί εύκολα να συλλεχθεί, να μεταφερθεί και να υποβληθεί σε διύλιση ώστε να ανακτηθεί το “παγιδευμένο” πετρέλαιο.
Πιο παραδοσιακά μέσα απορρόφησης του πετρελαίου όπως τα κότσαλα του καλαμποκιού και τα άχυρα απορροφούν πέντε φορές το βάρος τους, αλλά μαζεύουν και νερό μαζί.
Η ανακάλυψη έρχεται μετά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των επιστημόνων να βρουν τρόπους να αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά ατυχήματα σαν την έκρηξη της πλατφόρμας εξορύξεων Deepwater Horizon της BP στον Κόλπο του Μεξικού, που προκάλεσε μείζονα περιβαλλοντική καταστροφή.   
ΠΗΓΗ:.24h.gr

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ