Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Κωστόπουλος: Είναι πολλά τα λεφτά Άρη στο λαθρεμπόριο καυσίμων


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το ότι ο χώρος των καυσίμων αποτελεί πεδίο... δόξης για λαθρεμπόρους και επιτήδειους είναι κοινό μυστικό για όσους γνωρίζουν την αγορά. Χθες όμως ο επικεφαλής του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, μίλησε έξω από τα δόντια και ίσως για πρώτη φορά ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς έκανε τόσο σοβαρές καταγγελίες.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος λοιπόν, σχολίασε κατ΄ αρχάς το γεγονός ότι η εφαρμογή του νόμου που προωθείται και περιέχει θετικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, εξαρτάται από μια σειρά υπουργικές αποφάσεις. Ελπίζω να μην είναι ακόμη ένα προεκλογική υπόσχεση, ένα τέχνασμα ώστε στο τέλος να μην οδηγηθούμε πάλι σε ουσιαστική λύση του προβλήματος, είπε ο διευθύνων των ΕΛΠΕ για να γίνει στη συνέχεια ακόμη πιο αιχμηρός: "Έχουμε το πιο περίπλοκο νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρώπη, μόνο η Ζιμπάμπουε μπορεί να έχει περισσότερους νόμους. Έχουμε πολλούς ασαφείς και περίπλοκους νόμους και αυτό οφείλεται είτε στην κληρονομιά από το παρελθόν ή  πιθανόν στη διαφθορά και τη διαπλοκή, πρόσθεσε. Όπως είπε επικαλούμενος τη ρήση από την παλιά ελληνική ταινία, στο λαθρεμπόριο των καυσίμων «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη».

Ακόμη πιο αποκαλυπτικός ήταν στο θέμα των ποινών και στο πως οι λαθρέμποροι καταφέρνουν να βρίσκουν παράθυρα στους νόμους.

Πρέπει να υπάρχουν σοβαρές ποινές και ο μηχανισμός να γίνει πιο αποτελεσματικός είπε ο κ. Κωστόπουλος, περιγράφοντας τη διαδικασία: Σήμερα εάν ένα κλιμάκιο των ΚΕΔΑΚ πάει σε ένα πρατήριο και εντοπίσει αντικανονικό δείγμα, θα πρέπει το δείγμα που θα πάρει να πάει στο χημείο του κράτους καθώς τα ΚΕΔΑΚ δεν είναι πιστοποιημένα. Εκεί θα «καθίσει» για έξι μήνες. Θα πάει ο μηχανικός του πρατηρίου «θα τα βρει» με το χημείο του κράτους, έμμεσα, απλά και σαφώς, θα επικαλεστεί τον... καιρό, τις συνθήκες ή άλλες δικαιολογίες οπότε μάλλον στο τέλος θα την... «σκαπουλάρει» ο πρατηριούχος. Αλλά ακόμη και εάν επιβεβαιωθεί το δείγμα από το Χημείο το πρατήριο θα κλείσει για έξι μήνες, θα αφαιρεθεί η άδεια από τον πρατηριούχο και εκείνος στη συνέχεια θα βγάλει άδεια στη γυναίκα του ή άλλο πρόσωπο και θα ξαναρχίσει την ίδια  ιστορία.

Ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε και στο μέτρο της εξίσωσης των φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα εντελώς άδικο μέτρο: Ο ελληνικός λαός καλείται να δεχθεί ένα αντικοινωνικό μέτρο γιατί απλά το κράτος δεν μπορεί να επιβάλει την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, τόνισε.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει εξίσωση και όχι προσέγγιση των φόρων καθώς η εξίσωση στο 80% -όπως ανακοινώθηκε- είναι ανεφάρμοστη και θα αποδειχθεί αναποτελεσματική: η λαθρεμπορία θα αυξηθεί και αυτό που θα γίνει είναι οι λαθρέμποροί να αυξήσουν τους όγκους τους αφού θα μειωθούν τα περιθώρια κλοπής είπε ο διευθύνων των ΕΛΠΕ.

Τέλος, ο κ. Κωστόπουλος εκτίμησε ότι ακόμη και μετά την εξίσωση των ειδικών φόρων θα ανοίξει και άλλο παράθυρο στο ναυτιλιακό πετρέλαιο, προτείνοντας να αλλάξουν άμεσα οι προδιαγραφές για το κίνησης και το θέρμανσης ώστε να μην είναι εφικτή η πρόσμειξη με το ναυτιλιακό. Εάν δε γίνει, αυτό τότε το λαθρεμπόριο στα ναυτιλιακά καύσιμα μπορεί να εκτιναχθεί στα επίπεδα των 120 έως 200 εκατ. ευρώ, κατέληξε.


Πηγή :www.capital.gr

Το Ιράν διέκοψε τις πωλήσεις πετρελαίου σε ΕΛΠΕ και Motor Oil


Το Ιράν έχει διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου στα ΕΛΠΕ και τη Μotor Oil, μετά την αδυναμία τους να πραγματοποιούν τις απαιτούμενες τραπεζικές πληρωμές, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση Press TV και αναμεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με το Reuters, το Ιράν προχώρησε στην απαγόρευση της πώλησης πετρελαίου στις δύο κορυφαίες ελληνικές εταιρείες διύλισης μετά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις τραπεζικές τους συναλλαγές, καθώς μετά τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δείχνουν απρόθυμες να διαχειριστούν τις αγορές.
Την Τρίτη, πηγή των ΕΛΠΕ είπε στο Reuters ότι η εταιρεία θα διακόψει τις αγορές ιρανικού αργού τον Απρίλιο, καθώς το επικείμενο εμπάργκο κατά της Τεχεράνης έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατες τις τραπεζικές συναλλαγές με το καθεστώς..

Σας καλωσορίζω όλους στο βήμα διαλόγου και κοινωνικής δικτύωσης και ελπίζω σε έναν εποικοδομητικό διάλογο.