Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΑΣΧΗΜΑ ΠΡΟΜΗΝΥΜΑΤΑ Σενάρια αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού από τις τραπεζικές καταθέσεις


Κάθετη πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα καταγράφηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω επιδείνωσης ττου δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ο οποίος δείκτης υποχώρησε ακόμα περισσότερο και είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που υποχωρεί, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες έχει ανέβει.

Ουσιαστικά απεικονίζεται κατάρρευση της κατανάλωσης και αυτό έχει κρίσμο αντίκτυπο στα φορολογικά έσοδα. Και όταν πέφτουν έξω τα φορολογικά έσοδα έρχονται νέα μέτρα βάσει των Μνημονίων που έχουν υπογραφεί. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που έχει διαλύσει "ψυχολογικά" την οικονομία και το κυριότερο δεν φαίνεται να κλείνει ποτέ με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Οι τράπεζες μέσα σε ένα κλίμα κατάρρευσης δεν ανοίγουν την στρόφιγγα της χρηματοδότησης, η αγορά δεν έχει ρευστό "ούτε για δείγμα" και μόλις ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν σε ένα μήνα από σήμερα θα αυξηθεί πάλι κάθετα η ανεργία και πάει λέγοντας...

Πιθανότατα τα παραπάνω θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις αμέσvς μετά τις γερμανικές εκλογές. Σε οικονομικό αλλά και se πολιτικό επίπεδο.

Ήδη ακούγονται διάφορά σενάρια περί "αναγκαστικού δανεισμού" από τις τραπεζικές καταθέσεις κάτι σαν "κούρεμα" με αντάλλαγμα ομόλογα του δημοσίου.

Αυτό ακούγεται έντονα ότι μπορεί να είναι και το αντάλλαγμα για διαγραφή μέρους του εξωτερικού χρέους. Να μετατραπεί σε εσωτερικό χρέος.

Προβλέπεται από τη νομοθεσία για εξαιρετικές περιπτώσεις και δεν υπόκειται στον προστατευτικό περιορισμό εγγύησης των καταθέσεων μέχρι των 100.000 ευρώ.

Πρακτικά το δημόσιο παίρνει όσα του λείπουν από τις τραπεζικές καταθέσεις και σε αντάλλαγμα δίνει ομόλογα. Αυτό καλείται "αναγκαστικος δανεισμός".

Από εκεί και πέρα οι πολιτικές εξελίξεις μέσω προσφυγής στην κάλπη δεν αποκλείεται, το αντίθετο, θεωρείτι σφόδρα πιθανό σενάριο για μετά τις γερμανικές εκλογές. Αν έχει μία πιθανότητα η ΝΔ να κερδίσει έστω οριακά αυτό ισχύει πριν την έλευση του πλέον βαρύ χειμώνα της ελληνικήςνοικονομίας μετά τον Β'ΠΠ.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο δείκτης υποχώρησε στις 91,7 μονάδες από τις 93,5 τον Ιούνιο, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να επιδεινώνεται στις -70,9 μονάδες από τις -66,5. 

Πτωτικοί ήταν οι επιμέρους δείκτες για τη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες, με τις κατασκευές να βελτιώνονται ελαφρώς. 

Αντίθετα με την Ελλάδα, καλύτερη ήταν η εικόνα για το σύνολο της ευρωζώνης τον Ιούλιο, όπως αναμενόταν, χάρη στις βελτιωμένες προσδοκίες στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της. 

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 92,5 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς. 

Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 91,3 μονάδες.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Έκρηξη σε εργοστάσιο παραγωγής προπανίου στη Φλόριντα



 Έχουν γίνει περισσότερες από 100 εκρήξεις στο εργοστάσιο προπανίου στη Φλόριντα και μέχρι στιγμής υπάρχουν 15 αγνοούμενοι. Σύννεφο καπνού αναδύεται πάνω από το σημείο. Έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε μεγάλη απόσταση από τη μονάδα. 

ΠΗΓΗ:videocosmos.gr

ΕΛΠΕ: Αποτελέσματα υποτροφιών εξωτερικού 2013-2014.

Μετάβαση στην κεντρική σελίδα
Με βάση την από 5/2/13 Προκήρυξη για τη χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές σε χώρες του εξωτερικού, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, επελέγησαν ως υπότροφοι οι υποψήφιοι με τους παρακάτω αριθμούς πρωτοκόλλου:

ΤΟΔ-2803/24
ΤΟΔ-0204/80
ΤΟΔ-2903/34
ΤΟΔ-0204/71
ΤΜΔ-3103/41
ΤΜΔ-0104/55
ΤΕΥ-2103/10 

ΠΗΓΗ:helpe.gr

«ΜΕ ΞΕΝΑ ΚΟΛΛΥΒΑ…..»: Προχωρούν σε διαθεσιμότητες υπαλλήλων Φορέων Κοινωνικής Πολιτικής


Η ΓΣΕΕ εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεση της στο ενδεχόμενο αποδυνάμωσης – υποστελέχωσης Φορέων Κοινωνικής Πολιτικής (ΟΑΕΔ, κ.λ.π), μέσω διαθεσιμοτήτων – απολύσεων, την ίδια στιγμή που διαρκώς επιφορτίζονται με νέες αρμοδιότητες, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν εκατομμύρια πολίτες θύματα της κρίσης και επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες σε ειδικά προγράμματα αυτών των φορέων.
Οι Φορείς Κοινωνικής Πολιτικής χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά (πάνω από 80%) από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, δίχως να υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και η όποια απόφαση Κυβέρνησης – Τρόικας, στερείται, αν μη τι άλλο, κοινωνικής νομιμοποίησης.
 Με άλλα λόγια, όπως λέει κι θυμόσοφος λαός, κάποιοι «με ξένα κόλλυβα κάνουν μνημόσυνα»!
Αντί λοιπόν κάποιοι να απεργάζονται σχέδια αποδυνάμωσης και υποστελέχωσης Φορέων Κοινωνικής Πολιτικής, με σκοπό δήθεν την «εξυγίανσή» τους, ας φροντίσουν ν’ αποδοθούν άμεσα στα ταμεία αυτών των φορέων όλα τα οφειλόμενα και παρατύπως παρακρατηθέντα ποσά (μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ), διότι οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν καταβάλει κανονικά και με το παραπάνω τις εισφορές τους, μέσω των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Καλούμε την Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους Υπουργούς, ν’ αναθεωρήσουν άμεσα τους όποιους σχεδιασμούς γύρω από τους Φορείς Κοινωνικής Πολιτικής, επιδεικνύοντας τον ίδιο ζήλο σε θέματα πάταξης της εισφοροδιαφυγής, της φοροδιαφυγής και της απόδοσης του συνόλου των πόρων εκεί που πραγματικά ανήκουν. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

-Το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων

 Μέχρι το τέλος του 2013 αποκρατικοποιούνται Άραξος και Μαρίνα Πατρών - Το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων  Και όλο το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ
Σε αγώνα δρόμου πρέπει να επιδοθεί η κυβέρνηση αφού η μνημονιακή της υποχρέωση για να λάβει τη δόση του Οκτωβρίου είναι η άμεση αναδιάρθρωση των εταιρειών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ.

Το χρονοδιάγραμμα πλέον γίνεται ασφυκτικό καθώς οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων δεν σταματούν εκεί, καθώς το μεγάλο στοίχημα παραμένει η εξυγίανση και πώληση των ΕΛΤΑ, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 μπαίνουν οι παραχωρήσεις των μεγάλων λιμανιών, που λειτουργούν με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας.

Ηδη η Κομισιόν έχει βγάλει κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα αφού συνεχώς γίνονται αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα αρκετών διαγωνισμών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι δεσμευτικές προσφορές για την ΕΥΑΘ θα υποβληθούν στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 αντί για το τρίτο τρίμηνο, ενώ για το τρίτο τρίμηνο έχει μετατεθεί και η έναρξη διαδικασίας πώλησης του ποσοστού που ελέγχει το δημόσιο στην «Αερολιμήν Αθηνών».

Οπως αναφέρει και το euro2day για το πρώτο τρίμηνο του 2014 μετατίθεται ο διαγωνισμός για την πώληση των ΕΛΤΑ τα οποία επίσης θα περάσουν από διαδικασία εξυγίανσης. Παράλληλα το φθινόπωρο του 2014 μετατίθεται η κατάθεση προσφορών για την ΕΥΔΑΠ, ενώ για τον επόμενο χρόνο πάει και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις ο διαγωνισμός για την Εγνατία επρόκειτο να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού.

Σε ότι αφορά την παραχώρηση των μεγάλων λιμανιών, που λειτουργούν με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ), το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα προβλέπει προκήρυξη κάποιων διαγωνισμών το φθινόπωρο, με υποβολή προσφορών στο δεύτερο τρίμηνο του 2014. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε υποστηρίξει πως μέσω των ΟΛΠ και ΟΛΘ θα αναπλήρωνε το ναυάγιο στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.

Πάντως ο εκτροχιασμός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνεται και στην έκθεση της Κομισιόν, όπου καταγράφεται ότι ένας στους τρεις διαγωνισμούς έχει καθυστερήσει. Κι όμως, η Κομισιόν βάζει τον στόχο για έσοδα το 2014 στα 3,5 δισ. ευρώ.

Ολο το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ

Πριν από μία εβδομάδα με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε το σπάσιμο της ΔΕΗ, που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ως το 2014 και την διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη», με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται σε επενδυτές έως το 2016.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ επικαλείται τις ανάγκες προετοιμασίας της ιδιωτικοποίησης, δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για την απελευθέρωση της αγοράς και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και προστασίας των καταναλωτών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων εν όψει «των σχετικών ανακοινώσεων και συμφωνιών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας».

Ειδικότερα, για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δια της εισόδου επενδυτή που θα αναλάβει σε πρώτη φάση την απόκτηση ποσοστού έως και 49% της εταιρείας, αλλά και το μάνατζμεντ. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014, όταν και θα προχωρήσει η πώληση ποσοστού έως και 51% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ. Η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών με τον επενδυτή που θα επιλεγεί στη πρώτη φάση προβλέπει την διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων η ΔΕΗ θα πωλήσει το επιπλέον ποσοστό και για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.

Στόχος είναι το Δημόσιο να συμμετέχει στην εταιρεία με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία υπό την προϋπόθεση ότι οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ θα τύχουν ξεχωριστής διαχείρισης από εκείνες της ΔΕΗ, οι τρέχοντες στόχοι εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που αναλογούν στη γενική κυβέρνηση δεν θα αποκλίνουν και η διαδικασία απόκτησης των μετοχών δεν θα έχει φορολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση.

Το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων

 ΠΗΓΗ:thebest.gr

Περιορίζεται η περιβαλλοντική ρύπανση στον Πρωταρά της Κύπρου


Καλύτερη η κατάσταση στις παραλίες του Πρωταρά της Κύπρου, μετά την μεταφορά από τα κατεχόμενα, υπολειμμάτων της πετρελαιοκηλίδας στην Καρπασία.
Ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, ανέφερε πως και τη Δευτέρα όλοι οι φορείς βρίσκονταν σ’ επιφυλακή, ενώ η κατάσταση ήταν πολύ πιο ομαλή, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
«Η μέρα κύλιση ομαλά, δεν υπήρξαν νέα κρούσματα», ανέφερε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας πως μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, αν όλα πάνε καλά, θα αρθούν και τα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως οι προστατευτικές λωρίδες και ο συνεχής καθαρισμός των ακτών.
Όπως εξήγησε, θα γινόταν καθαρισμός των υπολειμμάτων που έμειναν από τις προηγούμενες ημέρες.
Ο κ. Πυρίλης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το πρόβλημα θα εξαλειφθεί μέχρι την Τρίτη, καθώς αναμένονται σφοδροί νοτιοδυτικοί άνεμοι στην περιοχή. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Πέμπτη φτάνει η εγγυητική της Socar, αίσιο τέλος στο «σίριαλ» ΔΕΣΦΑ


Μια εβδομάδα μετά και την αποστολή της επίσημης προσφοράς της, το ΤΑΙΠΕΔ προσδοκά ότι μεθαύριο Πέμπτη θα παραλάβει και την προσαρμοσμένη εγγυητική επιστολή της Socar, που σημαίνει ότι  ίσως την Παρασκευή να κατακυρωθεί επιτέλους ο εδώ και ένα μήνα μετέωρος διαγωνισμός στους Αζέρους.

«Τέλος καλό όλα καλά», λένε τα στελέχη του Ταμείου, που προ ημερών ενημερώθηκαν από τη Socar ότι την Πέμπτη θα τους αποστείλει την εγγυητική ύψους 40 εκατ. ευρώ (το 10% της βελτιωμένης προσφοράς των 400 εκατ. ευρώ), και ότι το «σίριαλ» της πώλησης του ΔΕΣΦΑ θα λάβει και επίσημα τέλος.

Εφόσον η δέσμευση της Socar τηρηθεί, τότε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πολύ πιθανό το Ταμείο να συγκαλέσει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο για την Παρασκευή, προκειμένου να κατακυρώσει υπέρ των Αζέρων το διαγωνισμό. Εννοείται ότι θα ακολουθήσει αντίστοιχο έκτακτο Δ.Σ. από τα ΕΛΠΕ (πωλητής του 35% έναντι του 31% του ΤΑΙΠΕΔ). Διαφορετικά, η κατακύρωση της μεταβίβασης, και μαζί της και η αγωνία, θα παραταθούν για μια ακόμη εβδομάδα.

Το κλίμα πάντως που μεταφέρουν στελέχη του Ταμείου για τη στάση των Αζέρων, είναι ότι μπορεί να εξετάζουν εξονυχιστικά και την τελευταία λεπτομέρεια του deal– «και καλά κάνουν» όπως λέει ο συνομιλητής μας- ωστόσο η συνεργασία μαζί τους είναι υποδειγματική. «Περιμένουμε απ’ αυτούς διάφορα τελικά έγγραφα, μας ενημέρωσαν ότι θα στείλουν την εγγυητική ως το πρωί της Πέμπτης, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Θα βάλει στα ταμεία 187 εκατ. ευρώ

Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ περιμένουν πως και πως τις τελικές υπογραφές στο deal του ΔΕΣΦΑ προκειμένου να εμφανίσουν κάποιο αποτέλεσμα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων μετά και το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, και τις γενικότερα χαμηλές επιδόσεις.

Σημειωτέον ότι με βάση την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, φέτος το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να εισπράξει περί τα 187 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ (τα υπόλοιπα θα εισπραχθούν από τα Ελληνικά Πετρέλαια).

Το γεγονός πάντως ότι έχει περάσει ένας μήνας από τότε που η Socar δέχθηκε να βελτιώσει την αρχική προσφορά της ύψους 305 εκατ. ευρώ, και ο διαγωνισμός δεν έχει κλείσει ακόμη, λέει από μόνο του πολλά.

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί ισχυρίστηκαν ότι οι εκκρεμότητες ήταν απλώς «τυπικές», στην πορεία ωστόσο αποδείχθηκε πως ήταν αρκετά ουσιαστικές για να κλείσει η πώληση. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που είδαν τον προηγούμενο μήνα το φως της δημοσιότητας, η Socar ζήτησε να μπορεί να ασκεί ανεξάρτητη εμπορική πολιτική, να αναπροσαρμόζει δηλαδή ελεύθερα τα τέλη διέλευσης για τη χρήση των δικτύων φυσικού αερίου. Τα τέλη αυτά ρυθμίζονται σήμερα από τη ΡΑΕ.

Ο λόγος στην Κομισιόν

Μετά από επίπονες συναντήσεις και διαβουλεύσεις φαίνεται ότι κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και ΡΑΕ κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή, ώστε και να ικανοποιηθεί το αίτημα των Αζέρων, και να μην δώσουν «πάτημα» για προσφυγές από τρίτους καθώς οι όροι του διαγωνισμού δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο.

Εφόσον όλα πάνε καλά, η υπόθεση εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, περνά πλέον στη σφαίρα ευθύνης της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν, που θα κληθεί να ελέγξει αν νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

Πρόκειται για δύσκολη άσκηση, καθώς όπως λένε οι γνωρίζοντες, είναι η πρώτη φορά από τότε που ισχύουν οι ενεργειακές οδηγίες που η Ε. Ανταγωνισμού της Κομισιόν θα κληθεί να αποφανθεί επί της πώλησης ενός εθνικού συστήματος μεταφοράς ενέργειας σε εταιρεία χώρας που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

               Τον τελευταίο καιρό διαδραματίζονται σοβαρά γεγονότα όσον αφορά τη σύμβαση και το  μέλλον  των  εργαζομένων  στα  ΕΛΠΕ.
               Ξεκινώντας από τη συνάντηση που έγινε στις 08/07/13 με τον Δ/ντα Σύμβουλο, η συζήτηση που διεξήχθη είχε  τα  εξής  θέματα:
       1.    Ο  Δ/νων Σύμβουλος  αναφέρθηκε  σε  στοχευμένες οικιοθελείς αποχωρήσεις (απολύσεις)
              στις    διοικητικοοικονομικές    υπηρεσίες   της    Εταιρείας,   έχοντας   σαν   ζητούμενο   τη
              συρρίκνωση του οργανογράμματος στις άνω υπηρεσίες.
       2.    Κλείσιμο  των  Χημικών  στη  Θεσσαλονίκη
       3.    Πάγωμα  των  προσλήψεων  και  εάν  κάποιες γίνουν, θα είναι τεκμηριωμένες και άκρως
              απαραίτητες  από  τις  αρμόδιες  διευθύνσεις.
              Μετά   το  τέλος   της   συνάντησης,  έγινε   συζήτηση   των   παρατάξεων  για  μια  πρώτη
εκτίμηση της κατάστασης.     Ο   Πρόεδρος  του  Σωματείου παίρνοντας το  λόγο  άρχισε  να  μιλά  για καταγγελίες στην  Επιθεώρηση  Εργασίας,  ότι  ο  Δ/νων  θα  εγκαταλείψει  το  σκάφος  την ώρα  που βυθίζεται,  κάποιοι  άλλοι  μιλούσαν για μαύρη  μέρα  του  συνδικαλισμού  και  άλλοι  για συντονισμό όλων των σωματείων του Ομίλου για να αναλάβουν κοινή δράση.
              Η  ΕΛΚΕ σαν  υπεύθυνη  συνδικαλιστική  κίνηση,  για άλλη μια φορά,  αντιμετωπίζοντας   με σοβαρότητα και ψυχραιμία τα γεγονότα, σύστησε σε όλους σύνεση και νηφαλιότητα, έτσι ώστε να μην καταβληθεί ο κόσμος από φόβο, πανικό και σύγχυση.  Αυτό για εμάς είναι σημαντικό και απαραίτητο από ένα υπεύθυνο Προεδρείο.   Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, βλέπουμε στην ανακοίνωση του Προεδρείου στις 22/07/13,  ότι  όλα  αυτά που μας  είπε  ο  Δ/νων στις 08/07/13 έχουν ανατραπεί, κάτι που είναι αναληθές.
              Όσων αφορά την εκδρομή, η οποία είναι συμβατική υποχρέωση,  επιμένουμε  ότι   έπρεπε  να  γίνει  Πρακτικό Συμφωνίας  μεταξύ Σωματείου  και Εταιρείας, στο οποίο να αποτυπώνεται  ότι  η  συμβατική  υποχρέωση  της  Εταιρείας  έναντι  των  εργαζομένων,  θα   είναι  χρηματική για το 2013 και να γίνει  πλήρης  διαχωρισμός  από  το  bonus   ξεκινήματος,   κάτι που αφορά την Εταιρεία.
               Διαφωνούμε κάθετα με τον διαχωρισμό των εργαζομένων, αφού με τον τρόπο αυτό ανοίγουμε  κερκόπορτα για σύμβαση πολλών ταχυτήτων,  εγκληματικό ενόψει της σύμβασης  που έρχεται.
               Οι τυμπανοκρουσίες και υπερβολές, καθώς και τα μεγάλα λόγια ας παραμείνουν στο περιθώριο  και με υπευθυνότητα και ψυχραιμία ας αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα για  το  καλό των εργαζομένων.
               Δεν εφησυχάζουμε.  Επαγρυπνούμε και είμαστε έτοιμοι για αγώνες, προκειμένου να διαφυλάξουμε την ενότητα και το συμφέρον των εργαζομένων.
               Η  ΕΛΚΕ  ως συνδικαλιστική κίνηση, στοχεύει σε ένα και μόνο  σκοπό:  τη διασφάλιση  των  δικαιωμάτων  όλων  των  εργαζομένων,  προβάλλοντας  τη  συλλογικότητα  και  την  αλληλεγγύη.