Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ


 Εάν θέλουμε να έχουμε δικαιώματα και συλλογική σύμβαση εργασίας, πρέπει να στηρίξουμε με την φυσική παρουσία μας όλους τους αγώνες που θα εξαγγείλει το σωματείο μας. Αυτά τα δικαιώματα είναι το κοινό μας σπίτι δεν μας τα χάρισε κάνεις τα κέρδισαν οι εργαζόμενοι με αγώνες. Για αυτό αύριο όλοι οι εργαζόμενοι στις 12.00π.μ στην πύλη του Ασπροπύργου
                    
                              Ο ΑΓΩΝΑΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ  ΚΑΙ  ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ 

                                                    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Απειλή για τη Μεσόγειο τα χημικά της Συρίας, λένε φορείς από 14 χώρες


Διεθνή έκκληση προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ακύρωση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο, συνυπογράφουν περιβαλλοντικοί φορείς και επιστήμονες από 14 χώρες της ΕΕ.

Στην έκκληση, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», εκφράζεται η ανησυχία «για τον κίνδυνο δηλητηρίασης της Μεσογείου», ανησυχία που οφείλεται «στους πιθανούς κινδύνους μιας τόσο περίπλοκης διαδικασίας καταστροφής που λαμβάνει χώρα πιλοτικά σε ασταθείς θαλάσσιες συνθήκες».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η διαδικασία να οδηγήσει στην απελευθέρωση τόνων τοξικών αποβλήτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, αποτελώντας μια σημαντική απειλή προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

Τίθενται ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της μεθόδου και του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και με την επιλογή του τόπου.

Όπως σημειώνεται, πρόκειται για «μια επιβαρημένη περιοχή με ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και ένα ιστορικό παράνομης απόρριψης τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων, στην οποία δεν υπάρχει δυνατότητα εξακρίβωσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενδέχεται να προκύψουν».

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υδροβιολόγος του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου, πρόταση των επιστημόνων είναι «η καταστροφή των χημικών να γίνει σε χερσαίο ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου μπορεί να υπάρξει παρακολούθηση της ενδεχόμενης ρύπανσης από τα χημικά».

Η κ. Μήλιου επισημαίνει, εξάλλου, ότι η επιχείρηση χρηματοδοτείται με το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή κατά το ήμισυ του συνολικού κόστους, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αφού γίνεται με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων άρα πρέπει να υπάρξει σαφής διασφάλιση της δημόσιας υγείας», προσθέτει.

Τη διεθνή έκκληση συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, φορείς, ΜΚΟ, κινήσεις πολιτών και περιβαλλοντικά ινστιτούτα από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ισραήλ, τη Μάλτα, την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Ισπανία και το Βέλγιο, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων της Ολλανδίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Αυστρίας.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του «Αρχιπελάγους» για την ανάδειξη του θέματος, πραγματοποιήθηκαν, επιπροσθέτως, συναντήσεις επιστημόνων του Ινστιτούτου στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της Επιτροπής Θαλασσίων Υποθέσεων και ευρωβουλευτές, οι οποίοι, σύμφωνα με την κ. Μήλιου, «εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κατά πόσο θα είναι ασφαλής η όλη διαδικασία».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια


Δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου προκήρυξαν οι εργαζόμενοι του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων. Διαμηνύουν ότι αντιδρούν στην «επιχειρούμενη κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων τους».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ενημερώνει τους πρατηριούχους που έχουν υπολογίσει ανεφοδιασμό το τετραήμερο της απεργίας ότι θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει για έγκαιρο ανεφοδιασμό

Στο μεταξύ, με πρόστιμα ύψους 100.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας θα έρθουν αντιμέτωποι από την 1η Απριλίου 2014 οι βενζινοπώλες που δεν θα έχουν συνδέσει έως τις 31 Μαρτίου τα συστήματα εισροών-εκροών των πρατηρίων τους με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Οι έλεγχοι αφορούν στα πρατήρια Αττικής και Θεσσαλονίκης (1ος κύκλος) που είχαν ήδη την υποχρέωση να συνδεθούν μετά την 27 Αυγούστου 2013 αλλά για διάφορους τεχνικούς λόγους καθυστερούσαν.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει πως έως τις 3 Μαρτίου οι εγκαταστάτες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλα τα τεστ σύνδεσης, ώστε στις 31 Μαρτίου τα συστήματα εισροών-εκροών των πρατηρίων να είναι συνδεδεμένα on line με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Μετά δε την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας θα διεξάγονται στοχευμένοι έλεγχοι στα πρατήρια που κατά τις διασταυρώσεις διαπιστωθεί πως δεν συνδέθηκαν με την ΓΓΠΣ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΔΙΑΛΥΘΕΙΤΕ ΗΣΥΧΩΣ

ΕΚΕΔΑ:Αδιάλλακτοι οι Διοικούντες της Χαλυβουργικής


Μετά από μια τιτάνια διαβούλευση 2 ωρών που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας χθες 17/2/2014 μεταξύ των εργαζομένων ( Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας- Ομοσπονδία Μετάλλου- Επιχειρησιακό Σωματείο Χαλυβουργικής), των Διοικούντων της εταιρείας, καθώς και της Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου, διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η αδιαλλαξία των Διοικούντων της Χαλυβουργικής.

Ήταν και παραμένουν  αποφασισμένοι, να μην κάνουν βήμα πίσω από τον σχεδιασμό εμπαιγμού απέναντι στους εργαζόμενους.

Δεν επιθυμούν να επιδείξουν ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και καλής πίστης στους συναδέλφους μας.

Δεν θέλουν να ανταμείψουν ούτε κατά το  ελάχιστο όλα εκείνα που πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν οι Χαλυβουργοί βάζοντας πλάτη για το μέλλον της επιχείρησης.

Μάλιστα, σφύριζαν και αδιάφορα στο άκουσμα ότι αυτή η τακτική που ακολουθούν μπορεί να δημιουργήσει και ντόμινο κατάρρευσης ολόκληρης της βιομηχανικής δραστηριότητας του Θριασίου Πεδίου, δημιουργώντας ανυπολόγιστο κοινωνικό κραχ.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι μόνο οι αριθμοί και μόνο ως αριθμούς μας έβλεπαν.

Διαβλέποντας λοιπόν την αδιαλλαξία να φτάνει στον ύψιστο βαθμό, καθώς η πλευρά της εταιρείας δεν αποδεχόταν την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων, καταθέσαμε μια καινούργια πρόταση για αναβολή των διαθεσιμοτήτων έστω για μια εβδομάδα.

Πιστεύαμε ότι μια θετική έκβαση στην αποδοχή της πρότασής μας θα δημιουργούσε εξαιρετικό κλίμα, το οποίο θα μας έδινε το δικαίωμα της μιας εβδομάδας χωρίς την απειλή της «δαμόκλειου σπάθης» των διαθεσιμοτήτων πάνω από τα κεφάλια μας, για να συνεχίσουμε με πρωτοβουλίες πίεσης απέναντι στην κυβέρνηση για την υλοποίηση των συμβάσεων διακοψιμότητας.

Μετά και την διακοπή 15 λεπτών για να συζητηθεί η πρόταση μας,  οι ιθύνοντες της εταιρείας επέστρεψαν δριμύτεροι και κατηγορηματικοί « ΟΧΙ δεν αποδεχόμαστε την πρότασή σας»

Χάσαμε μια μάχη αλλά δεν χάσαμε τον πόλεμο.

Συνεχίζουμε σε αυτό που έχουμε μάθει να κάνουμε τα τελευταία χρόνια.

Να αντιστεκόμαστε και να αγωνιζόμαστε με συνέπεια και ευθύνη

Είμαστε πλέον μόνοι μας αλλά τώρα ξέρουμε αυτόν τον αγώνα με ποιους  στο  πλάι μας θα τον δώσουμε.

Είμαστε ενωμένοι, είμαστε δυνατοί, αλλά πάνω από όλα είμαστε έτοιμοι για όλα, γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας.    

ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Παγίδες στη φορολογική δήλωση – Δεκάδες αλλαγές από φέτος αυξάνουν το φόρο για όλους

Παγίδες στη φορολογική δήλωση – Δεκάδες αλλαγές από φέτος αυξάνουν το φόρο για όλους
- Επιπλέον 1,3 δισ. φόρους θα πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι 
- Καταργήθηκαν φοροαπαλλαγές και αφορολόγητο για τα παιδιά 
- Μένουν τα τεκμήρια που διπλασιάζουν το φόρο 
- Από 20 Μαρτίου ως τέλη Ιουνίου ηλεκτρονικά η υποβολή των δηλώσεων
Κατά 1,3 δισεκατομμύρια είναι για φέτος οι φόροι που θα πληρώσουν τα 8,5 εκατομμύρια των Ελλήνων φορολογουμένων.
Οι αλλαγές στη φορολογία που ισχύουν όλες από φέτος φέρνουν τα πάνω κάτω και ουσιαστικά αυξάνουν το φόρο για όλους.

Απαλλαγές από τον φόρο και αφορολόγητα όρια καταργούνται ενώ προστίθενται και νέες κατηγορίες φορολόγησης εισοδημάτων.

Για παράδειγμα καταργείται η έκπτωση φόρου 10% για ενοίκια, τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, στεγαστικό επίδομα, κατοίκους παραμεθόριων περιοχών κλπ ενώ παράλληλα αυξάνεται το τεκμήριο για όσους νομιμοποίησαν αυθαίρετα και ημιυπαίθριους. 

Ουσιαστικά οι μόνες φοροαπαλλαγές που διατηρούνται και φέτος είναι τα έξοδα για ιατρικές δαπάνες, η διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων και οι δωρεές, τίποτε άλλο.

Οι νέες φορολογικές κλίμακες
Από φέτος κάνουν πρεμιέρα και οι νέες κλίμακες φορολόγησης για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. 
Για μισθωτούς και συνταξιούχους με 22% φορολογείται το εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, με 32% τα επόμενα 17.000 ευρώ και με 42% τα εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Μέχρι το εισόδημα των 21.000 ευρώ μισθωτοί και συνταξιούχοι δικαιούνται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ που μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισόδημα.
Οι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με 26% για εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα από κει και πάνω.
Για τα ενοίκια ο συντελεστής είναι 10% για εισόδημα ως 12.000 και 33% για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

Αναλυτικά οι αλλαγές:
Δεν υπάρχει πλέον η έκπτωση φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας.

Καταργήθηκε ο κωδικός για τους μισθωτούς που κατοικούν σε παραμεθόρια περιοχή. Δεν υπάρχει πλέον η σχετική έκπτωση φόρου.

Πλέον όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση με εξαίρεση όσους θεωρούνται προστατευόμενη μέλη 

Για νέες ατομικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου και για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ μειώνεται κατά 50%. Δηλαδή για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 13% για τα επόμενα 40.000 ευρώ εισοδήματος επιβάλλεται συντελεστής 26% και το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 33%. Σε αυτή την κατηγορία φορολογουμένων, δεν θα επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος για τα πρώτα πέντε χρόνια.

Όσοι δικαιούνται μείωση φόρου λόγω αναπηρίας 67% και άνω από φέτος έχουν μείωση φόρου 200 ευρώ και όχι αφορολόγητο 2.000 ευρώ.

Προστίθεται κωδικός 307- 308 όπου δηλώνεται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος της παρ. 1 άρθρου 45 ΚΦΕ. Πρόκειται για τους μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκι» και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ. Προϋποθέσεις για να θεωρηθεί το εισόδημα από ατομική εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και

- Έχουν έως τρεις εργοδότες (φυσικά ή/και νοµικά πρόσωπα). Εφόσον οι εργοδότες υπερβαίνουν τους τρεις, θα πρέπει ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατοµική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα να προέρχεται από ένα εργοδότη. Από το εισόδημά τους αφαιρούνται μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές και δεν αναγνωρίζεται καμία άλλη δαπάνη.

Προστίθεται κωδικός 309- 310 στον οποίο θα «φακελώνονται» όσοι παρέχουν εργασία με εργόσημο.

Καταργήθηκαν οι κωδικοί 415- 416 όπου δηλωνόντουσαν οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση.

Στον πίνακα 5 του τεκμηρίου της κατοικίας προστίθενται δύο νέοι κωδικοί: 231 και 234 τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους με το νόμο 4178/2013. Συγκεκριμένα θα δηλωθούν ξεχωριστά η επιφάνεια των κύριων χώρων που νομιμοποιήθηκαν αλλά και των αντίστοιχων βοηθητικών χώρων. Με την αναγραφή των συγκεκριμένων χώρων πολλοί ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να πιαστούν στην «παγίδα» του τεκμηρίου διαβίωσης καθώς προκύπτει υψηλότερο τεκμήριο για τις κατοικίες.


Νέοι κωδικοί 667-678 στους οποίους θα πρέπει να αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων τράπεζας ημεδαπής προέλευσης. Σημειώνεται ότι και στα ποσά των τόκων επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4%.

Στον κωδικό 433- 434 δηλώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε από τους τόκους καταθέσεων.


Μπορεί να καταργήθηκε η έκπτωση φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας ή των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη όμως οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για τα ενοίκια που πληρώνουν. 

Καταργήθηκε ο κωδικός 053-054 όπου δηλώνονταν οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κλπ). Πλέον οι εισφορές θα δηλώνονται μόνο στο νέο έντυπο Ε3.

Καταργήθηκε ο κωδικός 063- 064 που αφορούσε τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας. Αντίστοιχα καταργείται ο κωδικός κωδικοί 069 -070 όπου δηλώνονταν τα ποσά των δανείων. Οι κωδικοί καταργούνται γιατί καταργήθηκε η έκπτωση φόρου.

Καταργήθηκε ο κωδικός 073- 074 με τα ασφάλιστρα ζωής αφού και αυτή η έκπτωση φόρου καταργήθηκε.

Καταργήθηκε ο κωδικός 084 - 085 για τα δίδακτρα σε φροντιστήρια. Οι αποδείξεις από τα φροντιστήρια «μετράνε» στο καλάθι των αποδείξεων για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

ΠΗΓΗ:newsit.gr

Ουκρανία: 7 νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

Ουκρανία: 7 νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο
Συνολικά, 7 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη αερίου σε κρατικό ανθρακωρυχείο της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι σήμερα.

Η έκρηξη συνέβη χθες το βράδυ σε βάθος περίπου 800 μέτρων, ενώ ακόμη 90 εργαζόμενοι εργάζονταν σε βάρδια στο ορυχείο Μακιγίβκα στην πλούσια σε ορυκτά και μεταλλεύματα περιοχή του Ντόνετσκ.

«Επτά ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν και εννέα νοσηλεύονται», ανακοίνωσε με επίσημη δήλωσή της η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι σοροί των θυμάτων είχαν ήδη περισυλλεγεί από σήμερα τα ξημερώματα, ενώ οι εργασίες στο ορυχείο έχουν διακοπεί.

Τα μοιραία δυστυχήματα δεν είναι σπάνια στα ουκρανικά ορυχεία, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην βιομηχανικά ανεπτυγμένη ανατολική Ουκρανία.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εναντίον ΓΕΝΟΠ για την ανακοίνωση σχετικά με το εργατικό ατύχημα


Επίθεση κατά της ΓΕΝΟΠ εξαπολύει το σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με αφορμή την ανακοίνωση της πρώτης να εκδώσει καθυστερημένα δελτίο τύπου σχετικά με το εργατικό ατύχημα στην Πτολεμαϊδα.
Όπως εξηγεί ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, το γεγονός ότι η ΓΕΝΟΠ εξέδωσε το δελτίο τύπου τρεις ημέρες μετά το συμβάν, οδήγησε σε σύγχυση, οδηγώντας μερίδα των πολιτών αλλά και του τύπου στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δεύτερο εργατικό ατύχημα.
Αναλυτικά, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αναφέρει:
«Με παραπληροφόρηση και σύγχυση «εξαργυρώνεται» η απόφαση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να εκδώσει Δελτίο Τύπου τρεις ολόκληρες ημέρες μετά το τραγικό εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στο ΛΚΔΜ (στις 14/2/2014) και αφορά στον πνιγμό συναδέλφου που εργαζόταν στον Τομέα Περιβάλλοντος.
Εκδίδοντας Δελτίο Τύπου στις 17 Φεβρουαρίου χωρίς να διευκρινίζει την ημερομηνία που συνέβη το θανατηφόρο (και με το δεδομένο ότι είχε προηγηθεί Δελτίο του Σωματείου μας στις 14/2/2014), το Δελτίο Τύπου της ΓΕΝΟΠ αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για άλλο (δεύτερο) εργατικό ατύχημα δημιουργώντας ανησυχία και αναστάτωση μεταξύ των εργαζόμενων, στην κοινωνία και στα ΜΜΕ (μερίδα των οποίων μάλιστα, στο κυνήγι της είδησης, χωρίς να την διασταυρώσουν έπεσαν στην παγίδα της άστοχης παρουσίασής της).
Αν μη τι άλλο θα ήταν συνετό όταν η ΓΕΝΟΠ αποφασίζει να φέρει στην επικαιρότητα Δελτία της (ειδικά αυτά που αφορούν σε ευαίσθητα θέματα) να διευκρινίζει και να τοποθετεί σωστά τα δεδομένα που έχει στην διάθεσή της. Σε διαφορετική περίπτωση, ας σιωπά.»

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ανακοινωση ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

 Ζούµε πλέον σε µια χώρα εγκλωβισµένη στον αέναο κύκλο των µνηµονίων, των περικοπών και των συµφερόντων των διεθνών τοκογλύφων. Αυτοί που κυβερνούν, προσπαθούν εδώ και καιρό, να µετακυλήσουν τις δικές τους ευθύνες, το δικό τους έλλειµµα, στους ίδιους τους εργαζόµενους. Σε αυτούς δηλαδή που υποτίθεται πως θα έπρεπε να προστατεύουν και να διασφαλίζουν το µέλλον τους. 
 Προφανώς οι προτεραιότητες των µνηµονιακών κυβερνήσεων δεν είναι οι πολίτες, δεν είναι οι εργαζόµενοι, αλλά οι τράπεζες, οι µεγαλοεργολάβοι και οι συντεχνίες τους. 
 Τελευταίο χρονικά παράδειγµα είναι οι συνάδελφοι – εργαζόµενοι τηςΧαλυβουργικής.Εγκλωβισµένοι σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων µεταξύ κυβέρνησης και εργοδοσίας, αγωνίζονται να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, τη δουλειά τους, το µέλλον των παιδιών τους. 
 Σε αυτό λοιπόν το δίκαιο αγώνα τους, εµείς οι εργαζόµενοι στα ΕΛΠΕ, δηλώνουµε αλληλέγγυοι και αρωγοί µέχρι και την τελική τους δικαίωση. 
 Κανείς και για τίποτα δεν έχει το δικαίωµα να παίζει παιχνίδια στην πλάτη ανθρώπων που µόχθησαν, στήριξαν και διέθεσαν την ψυχή τους, οραµατιζόµενοι ένα καλύτερο µέλλον γι΄ αυτούς και τις οικογένειές τους. 

                       ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ 
                                               ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ 

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ στις ΠΛΑΤΕΣ των ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ».


. 4ωρη Πανθριασιακή Στάση Εργασίας την Τρίτη 18/2/2014 

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας έχοντας αντιληφθεί στο μέγιστο βαθμό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χαλυβουργικό κλάδος, και συγκεκριμένα οι συνάδελφοί μας χαλυβουργοί, που στο πρόσωπό τους συμμεριζόμαστε την αγωνία και την αγανάκτηση όλων των εργαζομένων του Θριασίου Πεδίου, αποφάσισε την προκήρυξη 4ωρης Πανθριασιακής στάσης εργασίας στην Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014 από τις 11:00 π.μ. έως τις 15:00 μ.μ.

Μια στάση εργασίας που θα έχει επίκεντρο συνάντησης την πύλη της Χαλυβουργικής.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους, όλους τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, να σφίξουμε μαζί τα χέρια και να δημιουργήσουμε μια μεγάλη , εργατική πανθριασιακή αλυσίδα στήριξης και αλληλεγγύης για τους συναδέλφους μας, για εμάς και τις οικογένειές μας, για το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία.

Θα είμαστε όλοι εκεί στην πύλη των αγώνων για να βροντοφωνάξουμε στην οικογένεια Αγγελόπουλου « ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ στις ΠΛΑΤΕΣ των ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ».

Θα είμαστε όλοι εκεί για να βροντοφωνάξουμε στην κυβέρνηση να κάνει την επιλογή της, είτε να βοηθήσει την βιομηχανία της χαλυβουργίας και να περισωθούν οι θέσεις εργασίας, με το κεφάλι ψηλά των χαλυβουργών, είτε να περισώσει τα μονοπώλια της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ.

Ας διαλέξει, ας το αποφασίσει, ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.

Για εμάς τους εργαζόμενους όταν το άδικο μας πνίγει ο αγώνας είναι βαθιά υποχρέωσή μας.        

ΠΗΓΗ:ekeda.gr

PGS:Έτος μεγάλης δραστηριότητας για τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο

PGS:Έτος μεγάλης δραστηριότητας για τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο
Χρονιά μεγάλης δραστηριότητας σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες θα είναι το 2014 στην περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου και γενικότερα της Ευρώπης, όπως επισήμανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo-Services (PGS), Σβέρε Στραντέντες (Sverre Strandenes), κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.
«Το 2014 έχουμε άδειες που «κλειδώνουν» στην Αίγυπτο, ενώ σε Λίβανο, Ελλάδα, Κροατία και Μαυροβούνιο, προετοιμάζονται επίσης τέτοιοι γύροι αδειοδοτήσεων. Την ίδια στιγμή, θα αυξηθούν οι έρευνες σε Λίβανο και Κύπρο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον διεθνών παικτών. Χρειάζονται γύροι αδειοδοτήσεων που θα είναι διαφανείς και ο Λίβανος είναι καλό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο κ.Στραντένες, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας, που πραγματοποιεί τις σεισμικές έρευνες για τους υδρογονάνθρακες από το Ιόνιο μέχρι τη Νότια Κρήτη. Πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον για τη χαρτογράφηση υδρογονανθράκων στις θάλασσες ιδίως της ανατολικής Μεσογείου είναι τεράστιο.
13672672
«Έχουμε πάρα πολύ ποικίλη γεωμορφολογία στην Ελλάδα και το Βόρειο Ιόνιο και ανάλογη στην Ιταλία και την Αλβανία στα θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και στη δυτική Πελοπόννησο επίσης. Ο χάρτης αυτός μας επιτρέπει να καταλάβουμε το δυναμικό, αλλά χρειάζεται κι άλλη δουλειά και μελέτη», κατέληξε.

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Ο παγκόσμιος χάρτης της σημερινής δουλείας


Την ώρα που η ταινία “12 Years a Slave” αποκτούσε ψυχολογικό προβάδισμα έναντι του “American Hustle” και του “Gravity”, ενόψει των φετινών Βραβείων Όσκαρ, μετά την επικράτησή της στα εμβηματικά Βραβεία BAFTA, το ...Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευε έναν “ομιλούντα” χάρτη, που καταγράφει τις χώρες στις οποίες η δουλεία παραμένει ζωντανή ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Ο χάρτης προέκυψε από αναλύσεις και στοιχεία των σχετικών οργανώσεων που δίνουν τη μάχη για να μην υπάρχουν ανελεύθεροι άνθρωποι, στην εποχή της επανάστασης της παγκοσμιοποίησης, και δείχνει φυσικά την Αφρική ως την ήπειρο που “μαυρίζει” την ψυχή όσων πιστεύουν στη φυσική τάση του ανθρώπου προς την ισότητα, και την αποφυγή κάθε είδους διακρίσεων.

Στην πρώτη θέση της λίστας της ντροπής συναντάμε τη Μαυριτανία, ενώ ως σύγχρονη δουλεία προσδιορίζονται πτυχές όπως το trafficking, το εμπόριο παιδιών, οι υποχρεωτικοί γάμοι, και η υποχρεωτική εργασία, που αφορούν συνολικά 30 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.

Είναι προφανές και θλιβερό ότι η ανθρωπότητα έχει ακόμη δρόμο μπροστά της.

Και… πολλές κινηματογραφικές ταινίες να παρακολουθήσει.

ΠΗΓΗ:apocalypsejohn.com/

Η πετρελαιοκηλίδα της BP προκαλεί... ανακοπή σε ψάρια


Οι πετρελαιοκηλίδες προκαλούν καρδιοπάθειες στους τόνους και σε άλλα ψάρια, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ανακοπή, υποστηρίζουν ερευνητές από το Στάνφορντ και την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), σε έκθεσή τους που ρίχνει φως στις συνέπειες της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής καταστροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες για τους θαλάσσιους οργανισμούς.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα πετρελαίου και μικρά ψάρια από το σημείο, όπου τον Απρίλιο του 2010 έκρηξη σε εξέδρα άντλησης της BP στον Κόλπο του Μεξικού σκότωσε 11 ανθρώπους και προκάλεσε μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα. Στόχος τους, να εξετάσουν τις επιπτώσεις του πετρελαίου στην καρδιά των ψαριών, 4 χρόνια μετά από την καταστροφή.
Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Science, χημικά στο αργό πετρέλαιο όπως οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) βλάπτουν την καρδιά των ψαριών στην εμβρυική περίοδο και στη φάση της ανάπτυξης μπλοκάροντας τη ροή ιόντων καλίου και ασβεστίου στην κυτταρική μεμβράνη, με αποτέλεσμα να εμπιδίζεται η διατήρηση φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.
«Μέχρι τώρα οι τοξικές ιδιότητες των PAH ήταν γνωστές περισσότερο για το ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο», ανέφερε ο Ναθάνιελ Σολτς από τη NOAA, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Η εργασία μας όμως δείχνει ότι έχουν και καρδιοτοξικές ιδιότητες, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της ζωής των ψαριών. Σε σχετικά υψηλότερες συγκεντρώσεις, οι επιπτώσεις για τα ψάρια που αναπτύσσονται είναι σοβαρές, καθώς ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να λειτουργήσει ή παραμορφώνεται - και αυτά τα ψάρια πεθαίνουν.»
Η ανακάλυψη δεν αφορά μόνο τα ψάρια και την υγεία του οικοσυστήματος, αλλά και την αλιευτική βιομηχανία της περιοχής του Κόλπου του Μεξικού. Ήδη πριν από την πετρελαιοκηλίδα του Deepwater Horizon ο πληθυσμός κυανόπτερου τόνου είχε μειωθεί κατά 80%, ενώ το είδος ήταν ένα από αυτά που επλήγησαν περισσότερο εξαιτίας του δυστυχήματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ζημιά είναι μακροπρόθεσμη καθώς ακόμη και τώρα, σε περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις πετρελαίου τα ψάρια δεν προλαβαίνουν να γεννηθούν, ενώ οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις επηρεάζουν έστω και έμμεσα τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν.
(naftemporiki.gr)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Επιβάλλει «λύση» στην Κύπρο απειλώντας με το φ/α


Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός τουρκικών δημοσιευμάτων αναφορικά με την σύναψη λύσης στο Κυπριακό, λύσης η οποία ουσιαστικά συνίσταται στην αναγνώριση του «ψευδοκράτους» και στην υφαρπαγή από την Τουρκία των κυπριακών κοιτασμάτων έναντι «πινακίου φακής».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ η  Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ στο θέμα του φυσικού αερίου εάν οι συνομιλίες στο Κυπριακό καταλήξουν σε επιτυχία, σύμφωνα με πηγές από το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Άγκυρα στοχεύει να είναι μέρος του προγράμματος μεταφοράς του αερίου και όχι απλώς διαμετακομιστικό σημείο, καθώς αυτός είναι ο μεγάλος στρατηγικός στόχος της Άγκυρας: Η μεταφορά δηλαδή του φυσικού αερίου της Κύπρου μέσω Τουρκίας και μέσω αυτού η ουσιαστική ομηρεία του συνιστώντος Ελληνοκυπριακού κράτους – που θα προέλθει από τις διαπραγματεύσεις- από τις διαθέσεις της Άγκυρας.

Αναλυτικά, η εφημερίδα Σαμπάχ αναφέρει ότι το Ισραήλ επιθυμεί να συνεργαστεί με την Άγκυρα για να μεταφέρει το φυσικό του αέριο μέσω Τουρκίας, ωστόσο αυτό θα γίνει αφού οι δύο χώρες λύσουν τις διαφορές τους οι οποίες προέκυψαν μετά την επίθεση των ισραηλινών καταδρομέων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ισραήλ θέλει να συνεργαστεί με τις τέσσερις εταιρείες ενέργειας της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Ενέργειας της χώρας αναφέρουν επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ εάν οι συνομιλίες στην Κύπρο καταλήξουν σε επιτυχία.

"Πρέπει να τοποθετηθούν έξι αγωγοί στην Μεσόγειο οι οποίοι θα στοιχίσουν 1.5 δις δολάρια", ανέφερε ένας Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος είπε ότι αξίζει να τεθεί το πρόγραμμα σε εφαρμογή. Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η Τουρκία θα είναι μέρος του προγράμματος και δεν θα εγκαταστήσει μόνο τους αγωγούς.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί σταθερότητα στην περιοχή. "Εάν δεν πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα, η Τουρκία δεν θα έχει μεγάλες απώλειες. Οι τουρκικές εταιρείες ίσως να διστάζουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί με το Ισραήλ. Η Τουρκία δεν έχει στόχο να είναι απλώς το σημείο μεταφοράς στην Μεσόγειο. Το σχέδιο θα παίξει σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες στην Κύπρο αφού τα αποθέματα φυσικού αερίου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν συνεχιστεί η διαμάχη στην περιοχή(!)", αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Με άλλα λόγια οι Τούρκοι απειλούν πως εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί τη
«λύση»  που της επιβάλλουν τότε δε θα αφήσει την Κύπρο να εκμεταλλευτεί το φυσικό της αέριο!

Βέβαια δε χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να «πείσουν» την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς αυτή έχει ήδη δεχθεί πρακτικά άνευ όρων τη «λύση» αυτή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην Τουρκία, οποιαδήποτε άλλη γραμμή – δηλαδή από την Κύπρο στην Ελλάδα με υποθαλάσσιο αγωγό- από το Ισραήλ στην Ευρώπη υποτίθεται πως θα στοιχίσει οχτώ φορές περισσότερο από ότι αν περάσει από την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: defencenet,gr

Συνέδριο Economist για την ενέργεια. Πολύ μπλα-μπλα για το τίποτα...


Στα επόμενα χρόνια, στα 5,85 δισ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της ΕΕ για έργα ενεργειακής υποδομής, στο πλαίσιο του κανονισμού για τη «Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη», όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

«Το ποσόν αυτό δεν είναι τεράστιο, αλλά θεωρούμε ότι μπορεί να αποδώσει μέσω μόχλευσης κεφαλαίων. Οι ενεργειακές υποδομές χρειάζονται πολύ μεγάλες επενδύσεις. Για παράδειγμα, οι διαχειριστές μεταφοράς [ενέργειας] εκτιμάται ότι θα έχουν ανάγκες επενδύσεων 200 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 και οι υποδομές διανομής 400 δισ. ευρώ, οπότε τα 5,85 δισ. είναι σαφώς ένα περιορισμένο ποσόν. Ωστόσο, μπορεί να είναι καταλυτικό στο να χρησιμοποιηθούν και άλλα χρηματοδοτικά μέσα, πιο καινοτόμα, όπως […]ο μηχανισμός εγγυήσεων, που αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», εξήγησε.

Απ' την εσωτερική αγορά της ΕΕ στις μεγάλες ενεργειακές «λεωφόρους»

Πέραν των χρηματοδοτικών εργαλείων, πρόσθεσε, «υπάρχουν δύο πράγματα που έχει στο μυαλό της η ΕΕ όταν μιλάει για ενεργειακές υποδομές». Βραχυπρόθεσμα, το ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, δηλαδή η ανάγκη να κατασκευαστούν οι ελλείπουσες διασυνδέσεις, ώστε να τερματιστεί η [ενεργειακή] απομόνωση ορισμένων μελών.

«Εδώ υπάρχει ένα πακέτο νομοθετικών μέτρων, το οποίο πρέπει να καταστεί εσωτερικό δίκαιο όλων των χωρών της ΕΕ και θα επιτρέψει […] να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις σε ένα κλίμα διαφάνειας, ούτως ώστε αυτοί που επιδιώκουν να επενδύσουν να ξέρουν ακριβώς τι τους περιμένει», διευκρίνισε.
Μακροπρόθεσμα, η ΕΕ θέτει στρατηγικές κατευθύνσεις, όσον αφορά την εξέλιξη των τομέων τόσο του ηλεκτρισμού όσο και του φυσικού αερίου. «Αναφέρομαι στις μεγάλες "λεωφόρους", που πρέπει να δημιουργηθούν για να μεταφερθεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις, ώστε να συνδεθεί η Ευρώπη με την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική και την ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην προτεραιότητα της Ευρώπης για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο.

Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη

«Γι' αυτόν τον σκοπό χρειαζόμαστε νέες οδούς συνδέσεων, όπως ο Νότιος Διάδρομος», σημείωσε, ενώ επισήμανε τη σπουδαιότητα έργων όπως ο Μεσογειακός αεριαγωγός (για τη μεταφορά αερίου από τη λεκάνη της Λεβαντίνης) κι ο νέος αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας. «Χάρη σε αυτά τα έργα, η νοτιοανατολική Ευρώπη θα μπορούσε να καταστεί περιφέρεια θεμελιώδους σημασίας», πρόσθεσε.
Τόνισε, τέλος, ότι η νέα στρατηγική της ΕΕ για τις ενεργειακές υποδομές, που για να υλοποιηθεί προαπαιτεί στενή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, προσφέρει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να καταστεί μείζων ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Η στρατηγική της ΕΕ για τα ενεργειακά δίκτυα μπορεί τώρα να βοηθήσει την Ελλάδα να αξιοποιήσει στο μέγιστο τη θέση της», κατέληξε.

Το «μαύρο άτι» του TAP

Τη δυνατότητα διπλασιασμού της χωρητικότητας του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) σε τουλάχιστον 20 bcm (δισ. κυβικά) ετησίως και μάλιστα με αξιοποίηση υποδομής που θα έχει ήδη δημιουργηθεί, υπενθύμισε από την πλευρά του ο μάνατζερ της κοινοπραξίας του έργου για την Ελλάδα, Ρικάρντ Σκουφιάς.
Πρόσθεσε ότι πλέον αρχίζει η πραγματική δουλειά για το έργο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου (550 χλμ) θα περνά διαμέσου Ελλάδας, ενώ επανέλαβε ότι η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει στο τέλος 2015 και το πρώτο αέριο θα έρθει στην Ευρώπη στις αρχές του 2019. Πρόσθεσε ότι οι συνεργάτες του «πηγαίνουν από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό της Ελλάδας για να μιλήσουν με τις τοπικές κοινωνίες σε ό,τι αφορά το έργο», ενώ πρόσθεσε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του TAP είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

«Η δουλειά μας είναι να πούμε στους ανθρώπους πώς εφαρμόζεται κάτι αυτού του διαμετρήματος. Να δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε βέβαιο ότι θα έχουμε μια πραγματική επιτυχία στην εφαρμογή αυτού του έργου […] Όσοι πρέπει να αποζημιωθούν [στις τοπικές κοινωνίες] θα αποζημιωθούν», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι σε μια εποχή που ο ρόλος της Ελλάδας στα ενεργειακά δεν φαινόταν σπουδαίος, λόγω του «συνυποψήφιου» αγωγού Nabucco, που είχε υποστήριξη από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, ο TAP «εμφανίστηκε σαν μαύρο άτι σε έναν ανταγωνισμό που όλοι θεώρησαν ότι είχε λήξει και Ελλάδα μαζί με αυτόν».

Κατέληξε λέγοντας ότι, με την ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ «η Ελλάδα είναι προορισμένη να παίξει σημαντικό ρόλο σε μια από τις πιο κεντρικές και σημαντικές περιοχές της ΕΕ» και η προοπτική αυτή δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr