Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

250 χιλιάδες εργαζόμενοι θίγονται από την αύξηση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης


Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσα στην επόμενη πενταετία,  με στόχο το αργότερο έως το 2020 να ισχύσει το όριο των 62 ετών, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά».

Στο υπουργείο Εργασίας, έχουν αρχίσει ήδη να επεξεργάζονται τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να ενσωματώσουν, υπό μορφή μεταβατικής διάταξης, τη συγκεκριμένη αλλαγή, που θα επηρεάσει, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, έως 250.000 εργαζόμενους. Οι μεγάλοι «χαμένοι» της συγκεκριμένης ανατροπής, αναμένεται να είναι οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, οι γυναίκες με 25αετία στο δημόσιο, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, αλλά και «παλιοί» ασφαλισμένοι, πριν από το 1983. Επίσης στην «κόκκινη γραμμή» βρίσκονται και οι εργαζόμενοι σε Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα επιμένει να απαιτεί να νομοθετηθεί και η αύξηση των ημερών ασφάλισης που απαιτούνται, από 4.500 (15αετία) που είναι σήμερα, σε 6.500 (21 έτη και 8 μήνες), για τη χορήγηση της κατώτατης ή και της βασικής σύνταξης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ελληνική πλευρά έχει θέσει ως όριο το μέτρο να εφαρμοστεί για όσους ασφαλισμένους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά, δηλαδή το 2015 είναι το πολύ 40 ετών. Επίσης, δεδομένο πρέπει να θεωρείται το «πάγωμα» των συντάξεων για τη διετία 2016 - 2017, ικανοποιώντας έτσι άλλη μια απαίτηση της τρόικας, που θεωρεί ότι έτσι θα περιορίσει τη δαπάνη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά καλείται να βρει τρόπο να περιορίσει το κόστος για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), καθώς φέτος προέκυψε υπέρβαση κατά περίπου 200.000.000 ευρώ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι να υπάρξει εκ νέου αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του συγκεκριμένου επιδόματος, που λαμβάνουν πάνω από 200.000 χαμηλοσυνταξιούχοι. Υπενθυμίζεται ότι από την 1.1.2104 και μετά αυξήθηκε το κατώτατο όριο χορήγησης της σύνταξης, από τα 60 έτη που ήταν έως τότε, στα 65 έτη. Όλα τα παραπάνω, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή έως το τέλος του έτους, υπό μορφή νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σε μια προσπάθεια θεσμοθέτησης των όποιων αλλαγών το ταχύτερο δυνατό.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ο ΟΠΕΚ δεν έχει θέσει στόχο για συγκεκριμένη τιμή στο πετρέλαιο


Ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ δεν στοχεύει ή δεν έχει θέσει κάποια συγκεκριμένη τιμή για το αργό πετρέλαιο, μετά την απόφαση του οργανισμού να διατηρήσει την ημερήσια παραγωγή στα 30.000.000 βαρέλια, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. 

«Η αγορά θα αποφασίσει την διατηρήσιμη και σταθερή τιμή και εμείς (σ.σ ως ΟΠΕΚ) δεν στοχεύουμε ή δεν θα θέσουμε κάποια συγκεκριμένη τιμή», ανακοίνωσε ο Suhail Mohamed Faraj Al-Mazrouei, με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter. 

Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να δώσουμε χρόνο ώστε να επέλθει σταθερότητα στην αγορά και δεν θα πανικοβληθούμε».


ΠΗΓΗ.capital.gr

Καταχρεωμένες οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου - Παράγουν με ζημία λόγω της πτώσης των τιμών


Η πτώση των τιμών του πετρελαίου χτυπά πρωτίστως τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων αφού η τιμή του βαρελιού έχει πέσει χαμηλότερα από την τιμή παραγωγής του.

Συνεπώς εάν αυτό οφείλεται σε αμερικανικές πιέσεις για να έρθει σε δύσκολη θέση η ρωσική οικονομία, τότε οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή πυροβολούν τα "πόδια" τους, διότι η Ρωσία διαθέτει πλεονάσματα για να ανταπεξέλθει, ενώ οι ΗΠΑ με το "γαλαξιακό" χρέος τους δεν θα αντέξουν για καιρό χωρίς την βασική πηγή εσόδων τους που είνια οι υδρογονάνθρακες.

Οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης έχουν δανειστεί τεράστια ποσά, και θέτουν σε κίνδυνο εκ νέου και το τραπεζικό σύστημα καθώς δεν μπορούν να τα αποπληρώοσυν πράγοντας πετρέλαιο με ζημία.

Έντεχνα όλα τα δυτικά και εγχώρια ΜΜΕ προσπαθούν να περάσουν την εικόνα ότι οι ΗΠΑ είναι το "αφεντικό" ο πραγματικός κερδισμένος όμως είναι η Σ.Αραβία, και αυτή ορίζει το παιχνίδι, διότι τα δικά της κοιτάσματα επειδή είναι κοντά στις ακτές της παράγονται φθηνότερα και συνεχίζουν να έχουν μεγάλα κέρδη ακόμα και με χαμηλές τιμές.

Μ ε χαμηλές τιμές δημιουργείται πρόβλημα στις πρωτίστως στις ΗΠΑ οι οποίες παράγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο με τιμή 85 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή πώλησης έπεσε στα 75 και έπεται συνέχεια.

Στην πραγματικότητα στη διεθνή σκηνή έχουμε τώρα το φαινόμενο μιας επισώρευσης πολέμων: τον ψυχρό πόλεμο Δύσης εναντίον Ρωσίας, τον θερμό πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία, τον ατέρμονα πλέον και ολοένα διευρυνόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τον νομισματικό πόλεμο Κίνας-Ρωσίας-BRICS κατά της κυριαρχίας του δολαρίου και τον πόλεμο του πετρελαίου – άθροισμα ορατό αλλά ελλιπές, που δεν προοιωνίζεται παρά πολύ σκοτεινές εξελίξεις
.
Για τις αιτίες της συνεχιζόμενης κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου –που πιθανολογείται να φθάσει και στα 60 δολ.-μόνη αδιαφιλονίκητη είναι η πτώση της ζήτησης, λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης.

Αντικείμενο έντονων συζητήσεων και συγκρουομένων ερμηνειών είναι η στάση απαθούς παρατηρητή των «δυνάμεων της αγοράς» που υιοθέτησε Η Σαουδική Αραβία, αρνούμενη να δεχθεί συντονισμένη μείωση της παραγωγής για την αποκατάσταση της ομαλότητας. Δύο επικρατούσες ερμηνείες φαίνεται να εμπεριέχουν, κατά το ήμισυ η κάθε μια, την αλήθεια.

Κατά την πρώτη, που υποστηρίχθηκε από Αμερικανούς δημοσιογράφους στον εξω-συστημικό Τύπο, ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι το αποτέλεσμα μυστικής συμφωνίας μεταξύ του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Τζων Κέρυ και του βασιλικού οίκου Σαούντ, όταν ο πρώτος επισκέφθηκε τη Ριάντ τον Σεπτέμβριο, για να στρατολογήσει τους Σαουδάραβες στην εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών του Ι.Κ. 

Κατά την εκδοχή αυτή η Σαουδική πλευρά επιδίωξε τη συμφωνία των Αμερικανών στην τεχνητή πτώση της τιμής, προκειμένου να πληγεί η οικονομία του Ιράν. Ο Κέρρυ προθύμως συγκατατέθηκε (απιστώντας στο φλερτ με τον Ιρανό πρόεδρο Χατεμί) υπολογίζοντας στο πλήγμα κατά της Ρωσίας.

Η δεύτερη εκδοχή, που ενισχύεται από τις εξελίξεις, υποστηρίζει ότι βασικός στόχος της Σαουδικής συνέργειας στον κατήφορο των τιμών δεν είναι το Ιράν αλλά ο αμερικανικός μελλοντικός ανταγωνισμός με πετρέλαιο υδραυλικής ρωγμάτωσης (φράκινγκ), η αμερικανική παραγωγή του οποίου έτεινε να ξεπεράσει την Σαουδική.

Συμβαίνει πράγματι η πτώση των τιμών εάν συνεχισθεί κάτω από το επίπεδο των 80 δολ. τα βαρέλι θα τσακίσει τη νέα και μόνη ανθούσα αμερικανική βιομηχανία, της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστολίθους, λόγω του υψηλού κόστους αυτής της διαδικασίας, ίσως και δεκαπλάσιου από ορισμένων Σαουδικών πηγών.

Ήδη σήμερα το οικονομικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ ανέφερε ότι σε 19 αμερικανικές περιφέρειες σχιστολιθικής εκμετάλλευσης η εξόρυξη πετρελαίου γίνεται με ζημία όταν η τιμή αγοράς βρίσκεται στο επίπεδο των 75 δολ. το βαρέλι. Και η ημερήσια παραγωγή αυτών των περιφερειών ήταν 415.ΟΟΟ βαρέλια την ημέρα.

Όπως δήλωσε ο Ντάνιελ Ντίκερ, πρόεδρος της Εταιρείας Διαχείρισης Πλούτου Μερκ Μπλοκ, με 25ετή πείρα εμπορίας πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης: «΄Ολοι παριστάνουν τους χαμογελαστούς, ότι μπορούν να τα καταφέρουν με τιμή πετρελαίου σε 80 δολ., αλλά πρόκειται για χοντρά παραμύθια. Η «επανάσταση του σχιστόλιθου» δεν περπατάει με 80 δολάρια. Τελεία και παύλα.» 

Το ακούσατε αυτό; Το καταλάβατε; Και όμως τα δυτικά ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Ρωσία που δεν χρωστάει σε κανέναν έιναι σε δύσκολη θέση, ενώ οι Αμερικανοί που χρωστάνε πιθανότατα και σε...εξωγήινους, έχει το πάνω "χέρι".

Αναφέρεται ότι στο μισό περίπου των υπό εκμετάλλευση πεδίων σχιστολίθου η εξόρυξη είναι ζημιογόνος με τιμή κατώτερη των 80 δολ το βαρέλι. Συμβαίνει δε πλήθος εταιρειών να έχουν δανεισθεί μεγάλα κεφάλαια για την επένδυση προκειμένου να συμμετάσχουν στο «νέο Ελντοράντο».

Κατά τα στοιχεία του Μπλούμπεργκ, 61 από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει χρέος 199 δισεκατομμυρίων!

 Αρκετές άρχισαν ήδη να κλείνουν και η επιδημία των φαλιμέντων θα πάρει μεγάλη έκταση, με αλυσιδωτές επιπτώσεις, εάν δεν υπάρξει συμφωνία διάσωσης των τιμών

Η Σαουδική Αραβία δεν άφησε όμως περιθώρια αισιοδοξίας. Ο υπουργός Πετρελαίου Αλί αλ-Ναϊμί δήλωσε χθες: « Κανείς δεν πρέπει να περιορίσει την παραγωγή. Η αγορά θα σταθεροποιηθεί μόνη της.»

Και σε απάντηση στις απόψεις άλλων μελών του ΟΠΕΚ για την ανάγκη παρέμβασης, ο Σαουδάραβας υπουργός απάντησε αποκαλυπτικά:
«Γιατί να περικόψει η Σαουδική Αραβία την παραγωγή της; Οι ΗΠΑ έχουν τώρα επίσης μεγάλη παραγωγή. Θα πρέπει να την περικόψουν και αυτές;»


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Αυτός είναι ο Hedge Fund Manager που είχε προβλέψει την πτώση στην τιμή του πετρελαίου b

Αυτός είναι ο Hedge Fund Manager που είχε προβλέψει την πτώση στην τιμή του πετρελαίου
Τον Μάιο το αργό σημείωνε ισχυρά κέρδη, όμως ήδη από τότε, ο hedge fund manager Zach Schreiber έβλεπε την πτώση του πετρελαίου να έρχεται.

Σε συνέδριο του  Sohn Conference Foundation, ήδη από τον προηγούμενο Μάιο, ο Schreiber, ιδρυτής του  hedge fund PointState Capital, ο οποίος εργάστηκε για έξι χρόνια με τον μύθο των αγορών Stanley Druckenmiller, είχε δηλώσει ότι το πετρέλαιο θα αρχίσει να σημειώνει πτώση.

"Θα πάει χαμηλότερα, πολύ χαμηλότερα", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την Πέμπτη, τα 12 κράτη μέλη του OPEC, ανακοίνωσαν ότι δεν θα μειώσουν την παραγωγή, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή του πετρελαίου, παρά το γεγονός, ότι πολλοί παράγοντες της αγοράς, θεωρούσαν τη μείωση της παραγωγής, ως το πιθανότερο σενάριο.

Το αποτέλεσμα της απόφασης του ΟPEC, ήταν η τιμή να πέσει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2010.

"Στο αργό των ΗΠΑ, συμβαίνει ότι και με την υπερπροσφορά στην αγορά φυσικού αερίου. Κυρίες και κύριοι είναι μία από τα ίδια", ανέφερε ο Schreiber.

Ο Schreiber σημείωνε από τότε πως η παραγωγή πετρελαίου δεν πρόκειται να μειωθεί, ακόμα και αν η τιμή του πετρελαίου πέσει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Με την τιμή του μαύρου χρυσού να βρίσκεται ήδη 10 δολάρια κάτω από το όριο που έθετε.

Σύμφωνα με τον Schreiber "η τότε υψηλή τιμή του πετρελαίου είχε οδηγήσει σε εφησυχασμό, ο οποίος όμως λειτουργεί «δολοφονικά»". 

Στην αρχή του έτους, το πετρέλαιο είχε σημειώσει ράλι, από τα 90 στα 105 δολάρια το βαρέλι ενώ η υψηλή τιμή του πετρελαίου είχε διατηρηθεί μεταξύ 85 και 105 δολαρίων για τα τελευταία 1-2 χρόνια.

Στην οικονομία, η κρίση αργεί να έρθει περισσότερο από όσο πιστεύει κανείς αλλά όταν αυτό συμβεί, συμβαίνει γρηγορότερα από το αναμενόμενο", σημείωνε τότε ο Schreiber.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr