Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Την πρόσληψη συμβούλων για ΔΕΗ - ΕΛΠΕ - ΔΕΠΑ δρομολογεί το ΤΑΙΠΕΔ

Αποτέλεσμα εικόνας για Την πρόσληψη συμβούλων για ΔΕΗ - ΕΛΠΕ - ΔΕΠΑ δρομολογεί το ΤΑΙΠΕΔ
Τηρώντας το εγκεκριμένο από την κυβέρνηση πρόγραμμα των 19 αποκρατικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να βάλει μπροστά για την πρόσληψη συμβούλων για το σύνολο των assets που έχει στην κατοχή του, μεταξύ των οποίων και για τις τρεις ενεργειακές επιχειρήσεις, δηλαδή το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, και το 35% των ΕΛΠΕ.
Η ακριβής ημερομηνία των προκηρύξεων πρόσληψης συμβούλων για τις τρεις επιχειρήσεις, δεν είναι ακόμη γνωστή. Τοποθετείται κάποια στιγμή μετά το Σεπτέμβριο, και ενώ είναι γνωστό ότι οι θεσμοί που συμμετέχουν με διπλή εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, έχουν εδώ και καιρό θέσει το σχετικό θέμα.
Στον αντίποδα, και σύμφωνα με τις...

Έτοιμο κατά 75% το διϋλιστήριο STAR στη Σμύρνη

Αποτέλεσμα εικόνας για Έτοιμο κατά 75% το διϋλιστήριο STAR στη Σμύρνη
Η κατασκευή του διϋλιστηρίου STAR στη Σμύρνη είναι πλέον ολοκληρωμένη κατά 75%, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής, Ιμπραήμ Παλάζ.
Ο ίδιος τόνισε πως το 99% του σχεδιασμού έχει ολοκληρωθεί και το 90% του εξοπλισμού έχει παραδοθεί στις εγκαταστάσεις, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 95%. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2017 και να τεθεί αμέσως μετά σε δοκιμαστική λειτουργία. Η εμπορική παραγωγή προβλέπεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2018 και μετά από 3-6 μήνες θα φτάσει στην πλήρη παραγωγικότητά του.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 5,7 δις. δολάρια. Η αζέρικη SOCAR συνεισφέρει τα 2,4 δις. και τα υπόλοιπα καλύπτονται από δάνεια από 23 διαφορετικές τράπεζες.
Όπως τόνισε ο Παλάζ, το διϋλιστήριο θα επιτρέψει στη χώρα να μειώσει κατά 50% τις εισαγωγές πετρελαιοειδών.