Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1966 Το τραγικό ναυάγιο του "Ηράκλειον" - 224 νεκροί




Μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στις ελληνικές θάλασσες. Συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 1966, κοντά στην βραχονησίδα Φαλκονέρα (23 ν.μ. βορειοδυτικά της νήσου Μήλου), όταν το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά - Πειραιάς, βυθίστηκε, λόγω μετατόπισης φορτίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 224 άνθρωποι.
Το πλοίο είχε ναυπηγηθεί στη Γλασκόβη το 1949 ως δεξαμενόπλοιο με το όνομα «Λέστερσαϊρ», για λογαριασμό αγγλικής εταιρείας. Είχε χωρητικότητα 8.922 κόρων, μήκος 498 πόδια, πλάτος 60 πόδια, βύθισμα 36 πόδια και ανέπτυσσε ταχύτητα 17 κόμβων. Το 1964, μετά τη μετασκευή του σε οχηματαγωγό, περιήλθε στην κραταιά εταιρεία των Αδελφών Τυπάλδου («Typaldos Lines») και από το 1965 δρομολογήθηκε στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Κρήτης, με δυνατότητα μεταφοράς 1.000 επιβατών και 300 αυτοκινήτων.
Για τη μετατροπή του σε οχηματαγωγό είχε απαιτηθεί η αφαίρεση των υποκαταστρωμάτων και έρματος βάρους 200 τόνων για να γίνει το γκαράζ, με αποτέλεσμα την ανύψωση του μεσοκεντρικού βάρους και τη μείωση της ευστάθειάς του. Πάντως, είχε πάρει άδεια πλοϊμότητας από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Το «Ηράκλειον» επρόκειτο να αποπλεύσει στις 7 το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 1966 από το λιμάνι της Σούδας, με προορισμό τον Πειραιά. Το δρομολόγιο καθυστέρησε περίπου 20 λεπτά, εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης στο λιμάνι ενός φορτηγού ψυγείου, βάρους 25 τόνων, το οποίο μετέφερε εσπεριδοειδή. Ο λιμενάρχης Χανίων εξέφρασε επιφυλάξεις για την είσοδο του φορτηγού στο πλοίο, λόγω του βάρους του. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις και οι αντιρρήσεις του κάμφθηκαν. Το μοιραίο, όπως αποδείχθηκε, ψυγείο-φορτηγό φορτώθηκε βιαστικά, χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας. Το πλοίο αναχώρησε για τον προορισμό του στις 7:20 το βράδυ, με καπετάνιο των Εμμανουήλ Βερνίκο. Μετέφερε 206 ταξιδιώτες και 65 μέλη του πληρώματος. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ?...




Ειλικρινά δεν ξέρω τι νόημα έχει η ανταλλαγή εξαιρετικά βίαιων και κακόγουστων ανακοινώσεων μεταξύ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, με αφορμή την επέτειο των τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να «φαντασιώνεται» μια εξέγερση της νεολαίας τον Δεκέμβρη του 2008, που όμως κατέληξε στο κάψιμο και τη λεηλασία της Αθήνας και αποτέλεσε την αρχή του τέλους και της ήττας του μαθητικού και νεολαιίστικου κινήματος της εποχής.
Αντί λοιπόν να συναχθούν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα από τις «πρακτικές» εκείνων των ημερών, ζητάνε μια φαντασιακή επανάληψη του '08! Συμπεριφέρονται σαν εκπρόσωποι ενός κόμματος του... 4%, ενώ το κόμμα τους σήμερα είναι κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με εκπεφρασμένο επίσημο στόχο την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, σ' ένα πλαίσιο ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
Κάπου έχουν... «χαθεί τεύχη», ή άλλα επισήμως λένε και άλλη προσέγγιση των πραγμάτων υιοθετούν. Η αντίφαση είναι προφανής, καθώς μια λογική ευρωπαϊκής δημοκρατίας δεν συμβιβάζεται με «αναρχοαυτόνομες» διακηρύξεις μνήμης και αναπόληση αντίστοιχων πρακτικών. Από την άλλη μεριά, η απάντηση της ΝΔ (που ως κυβέρνηση το 2008 τα 'χε κάνει θάλασσα...), όπως σωστά επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, είναι βγαλμένη από τα... αρχεία του εμφυλίου πολέμου!
Είναι ένα παραλήρημα που θυμίζει άλλες εποχές και όχι ένα ευρωπαϊκό κόμμα με αντίληψη κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και αντίστοιχη συμπεριφορά. Δεν λέω να μην είναι πολιτικά σκληρή, κάθε άλλο. Αλλά, εάν δεν ήξερε κάποιος ποιος την είχε γράψει τη σχετική ανακοίνωση και τη διάβαζε, εύλογα θα υπέθετε ότι είναι της... Χρυσής Αυγής! Κι αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα.
Η διολίσθηση σε φρασεολογία και αντιλήψεις τύπου Χρυσής Αυγής πριμοδοτεί φαινόμενα εκφασισμού. Μην ξαναγυρίσουμε σε λογικές εθνικού διχασμού.Με αυτού του τύπου τις ανακοινώσεις, αντί να ανακόπτουν τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στον πυρήνα των δεξιών ψηφοφόρων, την ευνοούν και τη διευκολύνουν. Γίνεται το αντίθετο απ' ό,τι πιστεύουν... Και σε κάθε περίπτωση η πρακτική αυτή συγκρούεται απόλυτα με κάθε ιδέα ενός ευρύτερου «ευρωπαϊκού μετώπου»! Ετσι δεν συγκροτείται... 
Π. Παναγιώτου   
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Αλλάζουν το ΤΑΙΠΕΔ σε Ταμείο Απόσυρσης Χρέους


Αλλάζουν το ΤΑΙΠΕΔ σε Ταμείο Απόσυρσης Χρέους

Σενάρια για αναβάθμιση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σε Ταμείο Απόσυρσης Χρέους επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Αν τα σχέδια αυτά τελεσφορήσουν το ΤΑΙΠΕΔ θα αποκτείσει "υβριδικά" χαρακτηριστικά, καθώς θα ομοιάζει με εταιρεία (holding) συμμετοχών και ταυτόχρονα με επενδυτικό κεφάλαιο (hedge fund).
Στόχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ να έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για την απόσυρση χρέους στις καλύτερες δυνατές τιμές, αλλά και να κομίζει οφέλη από ενδεχόμενη άνοδο των τιμών των ομολόγων που διακρατά ή να χρησιμοποιεί τα χρεόγραφα ως μέρος "καλαθιών" επενδύσεων (ETFs - Exchange Traded Funds).
Σημειώνεται πως για όσο η Ελλάδα είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πρέπει να κατευθύνονται για τη μείωση χρέους. Καθώς από το 2013 η ροή των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να σταθεροποιηθεί το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει στοχευμένες αγορές χρέους.
Τα ομόλογα που θα αποκτήσει μπορεί είτε να τα κρατήσει ως την λήξη ελαφρύνοντας το Δημόσιο από την πληρωμή τόκων ή να τα αξιοποιήσει στα πλαίσια των αποκρατικοποιήσεων δημιουργώντας μετοχικά και ομολογιακά ETFs.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θεωρεί πως θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες για το Δημόσιο από την χαμηλή τιμή πώλησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που αποκρατικοποιούνται. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα η τρόικα δέχεται να χρησιμοποιήσουμε έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για να εξοφλήσουμε χρέος, κάτι που σημαίνει ότι ναι μεν πουλάμε φθηνά, αλλά θα αποσύρουμε και χρέος σε χαμηλές τιμές.
Ενδεικτικά, τα αναμενόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις το 2013 είναι τουλάχιστον 2,58 δισ. ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων (σε όλες τις λήξεις) διαμορφώνεται στα 31,72 δηλαδή με τα 2,58 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποσυρθεί χρέος ονομαστικής αξίας 7,8 δισ. ευρώ. 
ΠΗΓΗ:24h.gr

..σφαιρική παραπληροφόρηση!

 
ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/

Kι όμως το ίντερνετ μετρήθηκε




Ο κόσμος του internet, για πολλούς χαοτικός, μπορεί πλέον να μετρηθεί και να οριοθετηθεί, δίνοντάς μας σημαντικά νέα στοιχεία. Αυτό, χάρη σε μία παγκόσμια καινοτομία που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εργαλείο μέτρησης το οποίο κατάφερε να «παντρέψει» τα ποσοτικά χαρακτηριστικά που είχαμε μέχρι σήμερα για τους χρήστες του internet, με την ποιοτική διάσταση των δεδομένων.
Το καινοτόμο αυτό εργαλείο που ονομάζεται Webrating δημιουργήθηκε από τη συνεργασία της V-net, που δραστηριοποιείται στο χώρο των τεχνολογιών διαδικτύου και της Abacus Research, εταιρείας με πολυετή εμπειρία στη διεξαγωγή ερευνών.
Όπως ανέφερε στην παρουσίαση ο Διευθύνων Σύμβουλος της V-net κ.Τάκης Μαραλέτος «στο internet, ενώ είχαμε πληθώρα στοιχείων για το πόσοι χρήστες μπαίνουν καθημερινά, πόση ώρα μένουν σε ένα site, που πάνε φεύγοντας, δεν είχαμε κανένα στοιχείο για το ποιοι είναι αυτοί οι χρήστες. Τώρα μπορούμε να συλλέξουμε όλες τις πληροφορίες που μας χρειάζονται».
Τα sites πληθαίνουν καθημερινά, παγκοσμίως, γίνονται μέσα ενημέρωσης, αγορών, επικοινωνίας. Και παρ' όλα αυτά η «ταυτότητα» των χρηστών δεν ήταν γνωστή. «Όταν λέμε «ταυτότητα», τόνισε ο κ. Αλέξης Αθανασιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Abacus Research, «εννοούμε ότι με τη συναίνεση του χρήστη καταφέρνουμε πλέον να αποκρυπτογραφήσουμε τα δημογραφικά του χαρακτηριστικά. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, τι τους ενδιαφέρει να δουν, ποιες είναι οι ανάγκες τους, τι περιμένουν από ένα site».
Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι το Webrating είναι μία Ελληνική καινοτομία και ένα «εργαλείο» το οποίο στην πορεία θα μπορεί να δώσει πληθώρα στοιχείων και πληροφοριών για το internet στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Tην παρουσίαση παρακολούθησαν με ενθουσιασμό οι φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με τον καθηγητή τους, Γιώργο Δουκίδη.
Τις υπηρεσίες έρευνας Webrating μπορεί κανείς να τις βρει στο www.webrating.gr
ΠΗΓΗ:seleo.gr

Εκτενές ρεπορτάζ των New York Times για το σκάνδαλο Proton Bank/Λαυρεντιάδη


Ένα εκτενές ρεπορτάζ για το σκάνδαλο της Proton Bank, συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, φιλοξενούν οι Νew York Times, σε μια εποχή που το θέμα φαίνεται να έχει ξεχαστεί από τα ελληνικά ΜΜΕ.


Το ρεπορτάζ εστιάζει και σε σημεία...
...που δεν έχουν τονιστεί τόσο πολύ όπως:

In December 2009, four months before Greece sought a foreign bailout, Mr. Lavrentiadis bought a controlling stake in Proton Bank, which had expanded rapidly after acquiring a small bank called Omega in 2005. Omega’s board members included Mr. Lavrentiadis; the father-in-law at the time of Evangelos Venizelos, now the Socialist Party leader; and a brother of George Papandreou, a former prime minister.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ.

Θα πρότεινα πάντως στους συντάκτες του ρεπορτάζ να συνεχίσουν την έρευνα τους, συνομιλώντας και με συμπατριώτες τους. Ας πούμε, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ διετέλεσε πρόεδρος της αμαρτωλής τράπεζας...

 ΠΗΓΗ:parapolitiki.com

Έτοιμη η μεγάλη αρπαγή


Έτοιμη η μεγάλη αρπαγή

Ετοιμάζονται τα αρπακτικά για την καθοριστική επίθεση στο πτώμα της Ελλάδας. Με πρόσχημα τις αποκρατικοποιήσεις - ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, οι κολοσσοί της Ευρώπης και της Αμερικής έχουν θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά τους, για να είναι οι νικητές της επόμενης ημέρας.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν έμπειροι παράγοντες της αγοράς, μετά την πρώτη ανάγνωση της έκθεσης που συνέταξε υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής Deutsche Bank στο Λονδίνο και στο μεγαλύτερο μέρος της έκανε αναφορές στα υπό διερεύνηση κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης.
Το θέμα γίνεται πολύ επικίνδυνο, καθώς η εκτίμηση των Γερμανών κάνει λόγο για αποθέματα πάνω από 420 δισ. ευρώ μόνο σε φυσικό αέριο, χωρίς να μπορούν να υπολογισθούν τα ενδεχόμενα αποθέματα «μαύρου χρυσού», ενώ το καθαρό όφελος για την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την Deutsche Bank, θα είναι μεγαλύτερο των 210 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.
Σημαντικό μέρος των εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, σύμφωνα με τους Γερμανούς, θα κατευθύνεται σε επενδύσεις εκτός του ενεργειακού τομέα. Ωστόσο, οι ίδιοι οι Γερμανοί ως ισχυρότεροι σε Ε.Ε. και ΕΚΤ έχουν επιβάλει στις ελληνικές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν (δηλαδή στην κυριολεξία να ληστέψουν) κάθε διαθέσιμο πόρο από ανάλογα Ταμεία (όπως ο λογαριασμός όπου κατευθύνεται το λεγόμενο «Τέλος υπέρ ΑΠΕ»), ώστε να βρεθούν χρήματα για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών μας!
Βάζοντας στο στόχαστρο τα μελλοντικά αποθέματα, οι «προστάτες» μας επιχειρούν να αποσπάσουν τον έλεγχο και των τελευταίων πόρων που διαθέτει η χώρα (μαζί με τον λιγνίτη, τον ήλιο και το νερό) και στους οποίους δεν είχαν πρόσβαση έως πρόσφατα. Κι αμέσως μετά, η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει μία εξαιρετική ευρωστία (για τα δικά τους δεδομένα), αλλά στην πραγματικότητα η κοινωνία μας θα ζει μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση. 
ΠΗΓΗ:RAMNOUSIA

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΒΑΘΕΩΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Σε Τούρκο πούλησαν την μαρίνα του Φλοίσβου!




Ένας όμιλος στενά διασυνδεδεμένος με τον τουρκικό "βαθύ" κράτος με ότι αυτό συνεπάγεται,
αγόρασε την μαρίνα του Φλοίσβου και ζητά να αγοράσει τέσσερα ιδιωτικά λιμάνια σκαφών αναψυχής (μαρίνες) στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα  και την Πελοπόννησο.
Η αρχή έχει ήδη γίνει με την μαρίνα της Λέσβου στης οποίας το ιδιοκτησιακό σχήμα συμμετέχει τουρκική εταιρεία, αλλά εδώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά: Ο τουρκικός όμιλος DOGUS Holding A.S, είναι το ίδιο το τουρκικό κράτος ένας από τους μεγαλύτερους στον τραπεζικό, βιομηχανικό, κατασκευαστικό και τουριστικό τομέα στην Τουρκία με απολήξεις σε όλα τα κλιμάκια του τουρκικού κρατικού μηχανισμού και του τουρκικού "βαθέως" κράτους.
Η φωτό της α' σελίδας που αποκαλύπτουμε, λέει πολλά: O Ferit Sahenk, πρόεδρος και ισχυρός ανήρ του ομίλου DOGUS, κάθεται ακριβώς δίπλα (με το ξυρισμένο κεφάλι) από το προεδρικό ζεύγος Α.Γκιούλ σε μια εκδήλωση στην Κωνστνατινούπολη.
Ένα προνόμιο που το έχουν μόνο όσοι είναι "σάρκα από την σάρκα" του τουρκικού κράτους.
Αλλά ίσως ο πιο ενδιαφέρον και αποκαλυπτικός τομέας της δραστηριότητάς του είναι τα ΜΜΕ, όπυο κατέχει και το 10% της τεράστιας δηαφημιστικής πίττα της γειοτνικής χώρας. 
Έχει στην κατοχή του τα τηλεοπτικά δίκτυα STAR και NTV, τα οποία μεταδίδουν συνεχώς ανθελληνικές ειδήσεις ενώ πιθανότατα κάποιοι ίσως θυμούνται ότι την βραδιά των Ιμίων στις 31 Ιανουαρίου 1996, το ΝTV πρώτο είχε αποκαλύψει έχοντας άριστες διασυνδέσεις με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και τον Στρατό ότι Τούρκοι κομμάντο είχαν αποβιβαστεί στην δυτική Ίμια. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΥΠΕΚΑ: Τον Φεβρουάριο θα μάθουμε εάν έχουμε κοιτάσματα υδρογονανθράκων



Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η γεωφυσική διασκόπηση για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Τον Φεβρουάριο του 2013 αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σύνολό του το έργο της γεωφυσικής διασκόπησης για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, που πραγματοποιεί από τις 11 Νοεμβρίου το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος της PGS (μέχρι σήμερα έχει διεκπεραιωθεί το 30%), όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος.
Οι έρευνες του επιστημονικού πληρώματος του σκάφους, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή δυτικά των Παξών, θα δώσουν πιο ευκρινή εικόνα για τις υπάρχουσες δυνατότητες, ενώ ''μέσα στο 2014 θ΄αρχίσει η συστηματική έρευνα επί των δομών και θα υπάρχουν απτά δείγματα''.
Μέχρι τότε, όμως, δεν έχει νόημα να γίνονται απλές υποθέσεις για την υπάρχουσα δυναμική και να επικρατεί ψύχωση με το θέμα των υδρογονανθράκων, πρόσθεσε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με αφορμή και πρόσφατη ανακοίνωση τμήματος της Deutsche Bank στο Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να έχει οικονομικό όφελος ύψους 214 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
Μάλιστα, ο κ.Λιβιεράτος επισήμανε ότι η ανακοίνωση αυτή δεν στηριζόταν σε κάποια μελέτη της Deutsche Bank, αλλά σε ήδη γνωστές εκτιμήσεις Ελλήνων επιστημόνων (στις οποίες υπήρχαν βιβλιογραφικές παραπομπές), βασισμένες σε απλές υποθέσεις.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συμποσίου, που διοργάνωσε το Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο κ.Λιβιεράτος επανέλαβε ότι οι διαδικασίες για τους υδρογονάνθρακες ''έχουν μπει σε έναν δρόμο και υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα'', αναφέροντας ενδεικτικά ότι μέσα στο 2013 θα ''κοπούν'' τα οικόπεδα και θα απευθυνθούν προσκλήσεις ενδιαφέροντος.
''Μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια θα αρχίσουν να εισρέουν και τα χρήματα'', διευκρίνισε, ενώ πρόσθεσε ότι στο διάστημα από τις 11 Νοεμβρίου -όταν το πλοίο της PGS ξεκίνησε το ταξίδι του- έως τώρα, ο εν πλω παρατηρητής του ΥΠΕΚΑ παρατήρησε δελφίνια μόνο μία φορά, κάτι που σημαίνει ότι το σύστημα παρακολούθησης κητοειδών λειτουργεί κανονικά και με βάση τις προδιαγραφές.
 ΠΗΓΗ:news247.gr/

Ακόμη και σήμερα είναι ανοιχτά τα πρατήρια των λαθρεμπόρων!




Μέχρι πριν τις συλλήψεις που έκανε η οικονομική αστυνομία προ ημερών, είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο, πρατήρια σε συγκεκριμένες περιοχές (οι οποίες και «στοχοποιήθηκαν» από τους ελέγχους των αρχών) να πωλούν τη βενζίνη κάτω από την τιμή ΔΕΠ. Συγκεκριμένο πρατήριο που πουλούσε προ ημερών σε τιμή 1,558 ευρώ το λίτρο όταν η τιμή διυλιστηρίου ήταν 1,57. Μετά τις συλλήψεις, το εν λόγω πρατήριο εξισορρόπησε τη διαφορά και ανέβασε τις τιμές στα κανονικά επίπεδα.
Το πρόβλημα όμως της ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών αλλά και του δαιδαλώδους νομικού πλαισίου παραμένει: αρμόδιες για να κλείσουν τα πρατήρια των συλληφθέντων είναι οι διευθύνσεις των νομαρχιών, οι οποίες μάλιστα έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμη πρόβλημα. Το γεγονός ότι οι λαθρέμποροι που ελέγχουν από πέντε έως και 20 πρατήρια ο καθένας, έχουν μεταβιβάσει σε άλλα πρόσωπα τον έλεγχο της κάθε μιας επιχείρησης.
Απαιτείται δηλαδή να υπάρξει άμεσα συντονισμός των αρμόδιων αρχών (οικονομική αστυνομία, μετρολογία, ΣΔΟΕ, νομαρχίες) ούτως ώστε να έχει συνέχεια η καλή αρχή – κατά κοινή ομολογία στην αγορά – που έγινε με τις συλλήψεις των λαθρεμπόρων.
Χαμηλές τιμές
Πάντως η υπόθεση με τις συλλήψεις των λαθρεμπόρων επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να το σκέφτονται διπλά όταν συναντούν στην αγορά αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές. Τα πρατήρια όσων συνελήφθησαν, είναι από τα φθηνότερα στην αγορά. Όμως για να συμβεί αυτό και να πουλάνε κάτω από το κόστος των διυλιστηρίων συμβαίνουν τρία τινά: πρώτον πουλάνε νοθευμένο καύσιμο, δεύτερον πουλάνε με πειραγμένες αντλίες, τρίτον πουλάνε λαθραίο καύσιμο. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις η ζημιά του καταναλωτή είναι προφανής. Στην τρίτη περίπτωση, η ζημιά είναι έμμεση, ωστόσο είναι μεγαλύτερη εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου είναι τόσο μεγάλα, που όπως αναφέρει χαριτολογώντας παράγοντας της αγοράς θα μπορούσε ακόμη και να σωθεί το δώρο Χριστουγέννων των συνταξιούχων.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Οι έλεγχοι πάντως και η κινητικότητα που υπάρχει από τις αρχές αντιμετωπίζονται με μεγάλες προσδοκίες από την αγορά και από τους έντιμους πρατηριούχους. Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια που η ανομία αλωνίζει, οι έντιμοι της αγοράς είναι εκείνοι που πληρώνουν το μεγαλύτερο κόστος καθώς καλούνται να ανταγωνιστούν (με ορατό τον κίνδυνο να μην μπορούν να επιβιώσουν) τις χαμηλές τιμές – προϊόν παρανομίας των λαθρεμπόρων. Ήδη θυμίζουμε ότι η κρίση αλλά και η έξαρση του λαθρεμπορίου είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 2 χιλιάδες πρατήρια να βάλουν λουκέτο.
Η εξυγίανση της αγοράς είναι προφανές, λοιπόν ότι αποτελεί ζητούμενο όχι μόνο για τον καταναλωτή αλλά και για τους ίδιους τους σωστούς επαγγελματίες…  
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ο Πούτιν εγκαίνια στον S.Stream και εδώ μιλάμε με την «Μεγάλη Αλβανία»


Ο Πούτιν εγκαίνια στον S.Stream και εδώ μιλάμε με την «Μεγάλη Αλβανία»

Μετά από μια σύντομη ομιλία του Πούτιν, ο οποίος μαζί με τον επικεφαλής της Γκάζπρομ Αλεξέι Μίλερ προέδρευσε της τελετής εγκαινίων, οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην σύνδεση ενός σωλήνα του αγωγού σε μια τελετή κοντά στο θέρετρο Ανάπα, σημείο εκκίνησης του μήκους 2380 χιλιομέτρων αγωγού, του οποίου η έναρξη λειτουργίας έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2015.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για τη ρωσική αγορά ενέργειας, αλλά επίσης και για εκείνη ολόκληρης της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος. «Με τον Nord Stream (σ.σ. τον αντίστοιχό του στο βορρά στην Βαλτική, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία), ο South Stream θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αξιόπιστες και άνευ προϋποθέσεων παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές, στην περίπτωση αυτή, στο νότιο τμήμα της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Ο Μίλερ περιέγραψε το νέο αγωγό κάνοντας λόγο περί «νίκης», αναφερόμενος στο Ναμπούκο, που αναμένεται να μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν ακολουθώντας μια πορεία που θα περνά από την Τουρκία, αλλά καθυστερεί. «Έχουμε αέριο, έχουμε αγοραστές, τα έχουμε όλα έτοιμα», δήλωσε ο Μίλερ στη ρωσική κρατική τηλεόραση.
Το έργο, του οποίου το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να επιτρέψει στη Μόσχα να παραδίδει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ετήσια βάση στην Ευρώπη. Η διαδρομή, μέσω του βυθού της Μαύρης Θάλασσας, και μετά από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και έως την Ιταλία, αποφεύγει το έδαφος της Ουκρανίας, που μέχρι σήμερα ήταν σημαντική χώρα διέλευσης και βεβαίως την Ελλάδα που αποκλειστικά εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν από τις κυβερνήσεις μετά τον Κ. Καραμανλή, βρέθηκαν λύσεις για την Ρωσία, στη Σερβία, την Σλοβενία και την Ουγγαρία, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα κυνηγάει μετά την «Πράσινη Ανάπτυξη» τα «πράσινα άλογα» της …«Μεγάλης Αλβανίας» με τον TAP!
Οι επανειλημμένες διενέξεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις τιμές του φυσικού αερίου, που είχαν προκαλέσει πολλές φορές διακοπή των παραδόσεων στη μέση του χειμώνα, οδήγησαν τη ρωσική γιγαντιαία εταιρεία Gazprom, που συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να αναζητήσει άλλες οδούς για τις παραδόσεις του φυσικού της αερίου …και βεβαίως δεν δυσκολεύτηκε να τις βρει! 
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Απώλειες στην εβδομάδα για το πετρέλαιο




Πτώση για τέταρτη διαδοχική ημέρα κατέγραψε το αργό την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη χάνοντας πάνω από 3% σε επίπεδο εβδομάδας. 
Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης υποχώρησε 0,4% στα 85,93 δολάρια το βαρέλι, κλείνοντας για πρώτη φορά από τις 15 Νοεμβρίου κάτω από τα 86 δολάρια και χάνοντας 3,4% σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. 
Στο ICE το Brent έκλεισε με πτώση 1 σεντ στα 107,02 δολαρια το βαρέλι. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Μια διαφορετική σοσιαλδημοκρατία, μέσω μιας διαφορετικής Ευρώπης




Η  ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε θέση άμυνας, παρά την νίκη του Ολλάντ στην Γαλλία και την επικράτηση του Ομπάμα στις ΗΠΑ.
Ενώ στις αρχές του αιώνα ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης ήταν  χρωματισμένος κόκκινος, τώρα έχει μαυρίσει.
Στις 27 χώρες της ΕΕ οι σοσιαλδημοκράτες συμμετέχουν μόνο σε ελάχιστες κυβερνήσεις ενώ οι ευρωεκλογές του 2009 αποτέλεσαν ένα σημαντικό πλήγμα για αυτούς..
Καταφανώς, οι σοσιαλδημοκράτες δεν καθορίζουν πια τις πολιτικές εξελίξεις.
Το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης έθεσε οριστικό τέλος στην επικυριαρχία της κεντροαριστεράς η οποία εκτός των άλλων    διέγνωσε καθυστερημένα την επέλαση της κρίσης και κατά συνέπεια δεν όρθωσε έγκαιρα τα απαιτούμενα προστατευτικά τείχη την εποχή της διακυβέρνησης της.
Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και συνολικότερα ο προοδευτικός χώρος δεν εντόπισαν έγκαιρα τις μεταλλαγές του καπιταλισμού και των κρίσεων που τον συνοδεύουν.
Κατά συνέπεια αγνόησαν την μεταβολή των χαρακτηριστικών της κρίσης που αρχικά εξέλαβε την μορφή μιας στενότητας στο επίπεδο ρευστότητας  ενώ μετεξελίχτηκε σε γενικευμένη οικονομική  κρίση και στην συνέχεια σε κρίση εθνικών προϋπολογισμών.
Ως εκ τούτου το δημοσιονομικό αδιέξοδο των κρατών μεταμόρφωσε όλη την Ευρώπη σε ένα καθεστώς λιτότητας, χωρίς καν να αντιδράσει η σοσιαλδημοκρατία.
Συνεπεία των αναγκών δημοσιονομικής διαχείρισης πολλά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα φορτισμένα  με ευθύνες διακυβέρνησης , μεταξύ των οποίων και το ΠΑΣΟΚ δεν ταυτίζονται πλέον με το πολιτικό κίνημα της Σοσιαλδημοκρατίας.
Εντούτοις τα περισσότερα κεντροαριστερά κόμματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις.  Θα πρέπει αφενός να ανταποκριθούν στην δομική διάλυση του σώματος ψηφοφόρων και μελών που αποτέλεσαν το βασικό στήριγμα τους και αφετέρου   να ανταποκριθούν στην πίεση που ασκούν  αναδυόμενα  νεο-δεξιά λαϊκιστικά κινήματα, εξημερωμένα συντηρητικά κόμματα, και κόμματα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας. Την ίδια στιγμή αναδύεται  η  αδήριτη ανάγκη  αντικατάστασης του ξεπερασμένου πλέον  ”τρίτου δρόμου” από μια νέα σοσιαλδημοκρατική αφήγηση.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ