Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΟΙΚ-ΑΡΠΑΚΤΙΚΟ Χαρατσώνουν παιδιά, μαθητές, φοιτητές!




Υπόχρεοι απόκτησης Αριθμού Φορολογικού Μητρώοι και υποβολής φορολογικών δηλώσεων είναι ακόμα και οι μαθητές Λυκείου, αλλά και οι φοιτητές.
Οι περισσότεροι από αυτούς, οι οποίοι δεν έχουν εισόδημα και συντηρούνται από τους γονείς τους, κινδυνεύουν να βρεθούν υπόχρεοι καταβολής φόρου ύψους τουλάχιστον 75 ευρώ ή να εμπλακούν με την ανίκητη γραφειοκρατεία των ΔΟΥ, για να γλιτώσουν το φόρο αυτό, αν το ΥΠΟΙΚ δεν μεριμνήσει ώστε να τους απαλάξει άμεσα από το ελάχιστον τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία για κάθε φυσικό πρόσωπο που υποβάλλει φορολογική δήλωση.
Η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" αναλύει τι προβλέπει η νέα διάταξη - φωτιά του ΥΠΟΙΚ:
* Όλοι οι νέοι που έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια, ακόμα και όσοι είναι μαθητές Γ' Λυκείου, υποχρεώνονται να προσέλθουν εντός των προσεχών εβδομάδων στις αρμόδιες ΔΟΥ και να παραλάβουν ΑΦΜ. Είναι δε υποχρεωμένοι να πάρουν σύντομα το ΑΦΜ, καθώς το αργότερο μέχρι τον φετινό Ιούνιο, πρέπει να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Αντιμέτωποι με φόρους:
* Βάσει της νέας διάταξης, όλοι οι Έλληνες που έχουν που έχουν κλείσει τα 18 έτη ηλικίας, έστω και αν δεν είχαν καθόλου εισόδημα το 2012, έστω και αν συντηρούνταν από τους γονείς τους σαν προστατευόμενα τέκνα, υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος για το προηγούμενο έτος.
* Οι δηλώσεις αυτές όμως, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα χρεώνονται αυτόματα, κατά την εκκαθάρισή τους με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ. Ειδικότερα, με βάση τα όσα ισχύουν τώρα, οι νέοι αυτοί φορολογούμενοι θα εμφανίζονται στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ ως έχοντες ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ, προσδιοριζόμενο βάση της ελάχιστης ισόποσης ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προβλέπει του άρθρο 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Ως εκ τούτου θα θεωρούνται ότι υπερέβησαν το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος των 2.900 ευρώ που ισχύει για τα προστατευόμενα τέκνα και έτσι δεν αναγνωρίζονται ούτε καν ως "προστατευόμενα". Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να θεωρούνται ότι απέκτησαν τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ το 2012, το οποίο είναι μεν αφορολόγητο, αλλά θα πρέπει να καλυφθεί κατά 25% με αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.
Αλλιώς, σε κάθε τέτοια περίπτωση ο 18 ετών και άνω νέος φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει φόρο 10% για το 25% των 3.000 ευρώ που δεν θα έχει καλύψει με αποδείξεις.
Αν δηλαδή δεν έχει μεριμνήσει να έχει κρατήσει αποδείξεις συνολικής αξίας 750 ευρώ που του έκοψαν κατά τη διάρκεια του 2012 οι επιτηδευματίες από τους οποίους αγόρασε προϊόντα ή έλαβε υπηρεσίες, τότε το ποσό των 750 ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ, θα φορολογηθεί με 10% και ο νέος θα κληθεί να πληρώσει 75 ευρώ εφάπαξ για εισοδήματα που δεν απέκτησε.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ



        

          Στις 18 και 19 Φλεβάρη καλούμαστε όλοι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ να πάρουμε με την ψήφο μας θέση απέναντι στο Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό του Συνδικάτου, για την χρονιά που πέρασε. Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από γεγονότα και συνδικαλιστικές πράξεις και πρακτικές που οδήγησε την Παραταξή μας άλλοτε να συμβάλλει με την θετική της ψήφο στην λειτουργία του Συνδικάτου και άλλοτε να καταψηφίζει και να καταγγέλλει όλα εκείνα που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του.
 
          Προσπαθώντας να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό της περασμένης χρονιάς θα θέλαμε να σταθούμε και να θυμίσουμε σε όλους μας κάποια κομβικά σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή πριν προσέλθουμε στην κάλπη.


   ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

         Εδώ δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Αρκεί ο κάθε εργαζόμενος να κοιτάξει δίπλα του... Ενδεικτικά θα αναφέρουμε την Ενοποίηση των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων - Οργάνων, το Μηχανολογικό Ι και ΙΙ, τους Μηχανικούς και τα Όργανα βάρδιας στην Συντήρηση των ΒΕΑ, την Διακίνηση - Λιμάνι των ΒΕΕ, αλλά και τα προσβλητικά υπονοούμενα και τον έμμεσο εκφοβισμό των εργαζομένων με τις αμφίδρομες μετακινήσεις στην Διακίνηση Νότου,  τα ΟΝ Sides των ΒΕΘ, την σχεδόν πλήρη εργολαβοποίηση της Συντήρησης των ΒΕΘ, τον Πύργο Ψύξης στις ΒΕΑ και τα "αόρατα" Οργανογράμματα των Μονάδων των ΒΕΕ που είναι "πλήρη", αλλά οι εργαζόμενοι κάνουν ακόμα ατέλειωτα 12άωρα. Και όσο για την Χειμάρρας και την Γραβιάς, εκεί πραγματικά δεν γνωρίζει ο ένας συνάδελφος τον Εργοδότη του άλλου. 

 GROUPAMA

        Και μόνο το γεγονός ότι έγινε μια συμφωνία εν κρυπτώ, υπέγραψε ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας για το Δ.Σ., που δεν έγινε ποτέ και δεν ενημερώθηκε κανείς, φανερώνει τις μεθόδους και την Συνδικαλιστική φιλοσοφία του Προεδρείου. Η αρχική επίμονη άρνηση για την ύπαρξη της συμφωνίας, η μετέπειτα αλλαζονική και περιφρονητική παραδοχή και τέλος η εξιλέωση μετά από 11 μήνες μέσα από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ του Γενικού Συμβουλίου δεν πρέπει να ξεχαστεί από κανένα εργαζόμενο.  Έγινε "εξυπηρέτηση" στην Εταιρία για να γίνει ελκυστικότερη η Εθελουσία και χάθηκε δύο φορές - μία κατά τη "συμφωνία" και μία στο Γενικό  Συμβούλιο - η ευκαιρία για ευνοΪκότερη ρύθμιση για τους νεοασφαλιζόμενους στο  Συμβόλαιο, τους οποίους πρόσφατα ξαναθυμηθήκαν μετά την αλλαγή στις ασφαλιστικές εισφορές που έπληξε όλους τους εργαζομένους.

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΣΕΕΠ

       Μετά από πολύμηνο διάλογο στον οποίο η Παράταξη μας προσήλθε καλόβουλα και με ειλικρινή διάθεση για σύνθεση απόψεων δε κατέστει δυνατό να υπάρξει κοινή πρόταση για την αλλαγή του Καταστατικού. Επειδή ως γνωστό στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα όλοι θα περιμέναμε να τεθούν προς ψήφιση κατ΄ άρθρο όλες οι προτάσεις των Παρατάξεων και οι εργαζόμενοι να επιλέξουν εκείνες που θα έκαναν συμμετοχικότερο, δημοκρατικότερο αλλά και ισχυρότερο το Συνδικάτο μέσα από την αλλαγή του Καταστατικού. Όμως με το γνωστό "δημοκρατικό" τρόπο το Προεδρείο απέρριψε όλες τις προτάσεις, έφερε προς ψήφιση μόνο την σοφή δικιά του πρόταση - κι αυτή όχι κατ΄άρθρο - με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι ψήφισαν κάτι με το οποίο  δεν συμφωνούσαν στο συνολό του και πολλοί άλλοι ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν τί ψήφισαν !

ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΦΕΙΛΩΜΕΝΩΝ ΡΕΠΟ ΒΟΡΡΑ-ΝΟΤΟΥ

       Συνεχίζει να υφίσταται διαχωρισμός των εργαζομένων μετά από το Πρακτικό Συμφωνίας που υπέγραψε το Προεδρείο. Η παραπάνω διαφορά προκύπτει όταν το ημερολογιακό έτος ξεκινάει απο Σάββατο ή Κυριακή ή το έτος είναι δίσεκτο.  Πλέον η διαφορά στα οφειλόμενα ρεπό είναι 2 ημέρες και όχι μόνο δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την απάλειψη της αλλά τα μέλη του Προεδρείου αρνούνται πεισματικά και την ύπαρξη της !!!  Βεβαίως το Πρακτικό Συμφωνίας, που επικυρώθηκε κάτω από την πίεση του "με ό,τι αυτό συνεπάγεται" εξακολουθεί να φέρει και την πρωτόγνωρη για την ιστορία των ΕΛΠΕ ρύθμιση με την οποία ο εργαζόμενος μπορεί να μειώνει τα οφειλόμενα ρεπό του κάνοντας υπερωρίες χωρίς να αμοίβεται με το επιπλέον ποσοστό της υπερωρίας.

      Στον Οικονομικό Απολογισμό, έπειτα από συζήτηση που έγινε στο τελευταίο Δ.Σ. υπήρξε η κοινή διαπίστωση όλων ότι είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ο ισοσκελισμός των Εσόδων – Εξόδων (περίπου 6.500,00 ευρώ μηνιαίος) και έπειτα από τις διαβεβαιώσεις που πήραμε από την Εκτελεστική ότι θα κινηθεί σ΄αυτή την κατεύθυνση, υπερψηφίσαμε σε ένδειξη υπεύθυνης στάσης.

     Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη και στην κρίση και την συνείδηση των εργαζομένων καλεί όλους να προσέλθουμε στην ψηφοφορία και ο καθένας να ασκήσει το δικαίωμα του με όποιο τρόπο αυτός κρίνει δίκαιο και αξιοπρεπή απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων.




ΠΑΣΚΕ  ΕΛΠΕ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ Βγάλτε τα λεφτά σας από τις τράπεζες για να τα σώσετε




To σχέδιο της κυβέρνησης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών για ποσά από 3.000 ευρώ και άνω αναμένεται να προκαλέσει τεράστια κοινωνική αναταραχή καθώς οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας έλαβαν εντολή να προχωρήσουν σε κατασχέσεις μισθών και αποταμιεύσεων για την είσπραξη χρεών από 3.000 ευρώ και άνω.
Μόνο αν βγάλουν από τις τράπεζες τα λεφτά θα μπορέσουν να γλιτώσουν τις κατασχέσεις οι πολίτες.
Πρόκειται για περίπου 2.500.000 φορολογούμενους οι οποίοι οφείλουν από 3.000 ευρώ και άνω. Σε αυτούς αρχικά θα αποσταλεί ειδοποιητήριο με το οποίοι θα καλούνται μέσα σε σαφή προθεσμία είτε να προχωρήσουν στην εξόφληση της οφειλής τους είτε να προχωρήσουν σε διακανονισμό.
Σε δεύτερη φάση, εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση θα αποστέλλεται νέα επιστολή στην οποία θα επισημαίνεται ότι ξεκινά η διαδικασία κατασχέσεων περιουσιακών του στοιχείων.
Σε τρίτη φάση θα αποστέλλεται εξώδικο και στο τέλος θα ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης.
Αυτές θα αφορούν τα ακίνητα, τις καταθέσεις, τα εισπραττόμενα ενοίκια ακόμη και οι μισθοί ή οι συντάξεις που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι.
Σήμερα, με βάση νομοθετική πρόβλεψη το Δημόσιο μπορεί να κατάσχει ακόμη και όλο το ποσό μισθών και συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ. Δηλαδή, θα κατάσχεται το υπόλοιπο, έως τη στιγμή που θα καλύπτεται η απαίτηση του Δημοσίου.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το όριο αυτό, εφόσον τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά για τα δημόσια έσοδα θα κατέβει ακόμη και στα 600 ευρώ.
Το ξύλο ποιος θα φάει στο τέλος...
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Open Door - Αποκλείονται Από τον Επόμενο Γύρο Δύο Υποψήφια Σχήματα



Δεν περνούν στον επόμενο γύρο για το open door δύο εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την περιοχή των Ιωαννίνων. Η σύμπραξη ΕΛ .ΠΕ .-Edison International SPA-Melrose Resources, καθώς και η κοινοπραξία Arctic Hunter Energy-KO Enterprises. Επιβεβαιώνεται έτσι το ρεπορτάζ του energia. gr (24/1/2013), που ανέφερε ότι από τη short list που θα ανακοινωθεί δεν θα συμπεριλαμβάνονται παραπάνω από μία εταιρία.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του energia. gr, για κάθε περιοχή ενδιαφέροντος (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο) παραμένουν δύο υποψήφιοι επενδυτές. Η υποψηφιότητα της ΕΛ.ΠΕ.- Edison International SPA- Melrose Resources ισχύει για τον Πατραϊκό Κόλπο. Έτσι, επί της ουσίας εκτός διαγωνισμού βγαίνει μόνον η κοινοπραξία Arctic Hunter Energy- KO Enterprises.
Οι υποψήφιες εταιρίες ενημερώθηκαν ήδη επίσημα με επιστολές που εστάλησαν από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ. Για τα Ιωάννινα θα «κονταροχτυπηθούν» οι, Energean Oil & Gas- Petra Petroleum- Schlumberger και Chariot Oil- Gas Ltd, για τον Πατραϊκό Κόλπο οι, Energean Oil & Gas- Troian Oil- Schlumberger και ΕΛ.ΠΕ.- Edison International SPA- Melrose Resources και για το Κατάκολο οι, Energean Oil & Gas- Troian Oil- Schlumberger και Greek Oil Energy Ventures Ltd.
Τώρα ξεκινά η πιο σημαντική και κρίσιμη φάση του διαγωνισμού, που αφορά στις διαπραγματεύσεις. Στην πρώτη φάση αξιολογήθηκε η τεχνική και οικονομική δυνατότητα των υποψηφίων επενδυτών για τη συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία, ενώ στη φάση των διαπραγματεύσεων αντικείμενο θα είναι η σύμβαση μίσθωσης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται: το τίμημα, το πρόγραμμα εργασιών, τα royalties, η προκαταβολή της υπογραφής, οι αποσβέσεις που κατανέμονται στο χρόνο, καθώς και το ποσοστό επιστροφής στο δημόσιο κάθε χώρου που θα ερευνάται και θα ολοκληρώνεται ανά φάση εργασιών. Παράλληλα, στις διαπραγματεύσεις θα συζητηθούν και οι νομικοί και περιβαλλοντικοί όροι της σύμβασης.
Εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις κυρίως από την πλευρά των νομικών των υποψηφίων σχημάτων και οι διαπραγματεύσεις κυλήσουν ομαλά εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη του εξαμήνου. Αυτή, άλλωστε, είναι και η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ, ώστε να ανακοινωθούν οι ανάδοχοι και να δοθεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης για το ελληνικό επενδυτικό κλίμα από διεθνείς παίκτες. Εφόσον, η ανάθεση γίνει στις αρχές του καλοκαιριού, η έναρξη των ερευνητικών εργασιών τοποθετείτα στο φθινόπωρο του έτους.
Η Αντίδραση των ΕΛΠΕ
Πηγές του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, σχολιάζοντας τις παραπάνω εξελίξεις δήλωσαν στο energia.gr: «Δεν θέλουμε να σχολιάσουμε την απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία μας αποκλείει από την περιοχή των Ιωαννίνων για τυπικούς λόγους και όχι για λόγους σχετικούς με την τεχνική και οικονομική επάρκεια της κοινοπραξίας. Περιμένουμε με ενδιαφέρον το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού που αφορά την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, στην οποία, εξάλλου, εστιάζεται η Κοινοπραξία ΕΛΠΕ, Edison, Petroceltic 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τα κόμματα έχουν πάρει “διαζύγιο” με το λαό!


119361-diagramma_4
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα για την σημερινή πολιτική συγκυρία από την έρευνα της Metron Analysis για το Tvxs: από την στάση των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων στο ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων και τα φαινόμενα πολιτικής βίας έως τα ταξίδια Τσίπρα και το ποιό κόμμα βρίσκεται πιο κοντά στον λαό, στις απαντήσεις καταγράφονται απόψεις της ελληνικής κοινωνίας που δύσκολα συναντώνται στις δημοσκοπήσεις που βασικά εξετάζουν την πρόθεση ψήφου.



Για να δείτε τους πίνακες, κάντε κλικ επάνω τους.

Καθώς συζητείται ήδη το ενδεχόμενο λήψης και συμπληρωματικών μέτρων, από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνας είναι η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας(93%) είναι ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα. Η συμφωνία είναι διακομματική και ξεπερνάει το 90% για τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Μικρή εξαίρεση αποτελούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, από τους οποίους το 11% πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο και για άλλα μέτρα.



Κοινή, σχεδόν διακομματική, είναι η αντίληψη και για τα πρόσφατα φαινόμενα πολιτικής βίας, για τα οποία καλούνται να εκφράσουν την γνώμη τους οι ερωτηθέντες. Το 44% τα θεωρεί καταδικαστέα, με τους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ να καταλαμβάνουν εδώ την πρώτη θέση(57%). Το 41% πιστεύει επίσης ότι βλάπτουν την Ελλάδα. Οι σημαντικές διαφοροποιήσεις ξεκινούν από την άποψη αν αυτά τα φαινόμενα βίας είναι δικαιολογημένα, στο οποίο θετική απάντηση δίνουν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής(30%) αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ(23%). Ενα σημαντικό μέρος των τελευταίων πιστεύουν όμως, όπως άλλωστε και ένα αντίστοιχο ποσοστό ψηφοφόρων του ΚΚΕ, ότι βλάπτουν τους κοινωνικούς αγώνες.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση απέναντι στα πρόσφατα ταξίδια του Αλ. Τσίπρα, τα οποία επικροτούνται από ένα πολύ μεγάλο ποσοστό(65%), με εξαίρεση τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής που δεν θεωρούν την δραστηριότητα θετική για την χώρα. Τα ταξίδια επικροτούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τους υποστηρικτές της ΔΗΜΑΡ να τα θεωρούν θετικά(84%) περισσότερο και από αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ(79%).



Στην ερώτηση τέλος για το ποιο κόμμα οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι βρίσκεται πιο κοντά στον λαό(ο βασικός πίνακας στην κορυφή που συνοδεύει το άρθρο) ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση (με 22%), ενώ στην δεύτερη θέση αλλά σε μεγάλη απόσταση βρίσκεται η ΝΔ, με την Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση και το ΚΚΕ στην τέταρτη. Το ΠΑΣΟΚ καταποντίζεται κυριολεκτικά (2%) αλλά τα αποτελέσματα στην ερώτηση δεν αφήνουν περιθώρια πανηγυρισμών για κανένα κόμμα: το 29% πιστεύει ότι κανένα κόμμα δεν βρίσκεται κοντά στον ελληνικό λαό.  
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Μέσω διαδικτύου η καρτέλα ενσήμων


Φωτογραφία για Μέσω διαδικτύου η καρτέλα ενσήμων

Μέσω της ιστοσελίδας www.ermis.gov.gr, μπορούν πλέον να δουν αλλά και να εκτυπώσουν οι πολίτες την καρτέλα των ενσήμων τους στο ΙΚΑ.
Μέσω αυτής της υπηρεσίας οι πολίτες είναι σε θέση να εκδώσουν on-line και τυπώσουν απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ΙΚΑ για τα έτη 2002 έως και σήμερα.
Για να χρησιμοποιήσετε την Ηλεκτρονική Υπηρεσία, θα πρέπει πρώτα να εγγραφείτε και να συνδεθείτε στο site, δίνοντας όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης.
Επισκέπτεστε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών για να πιστοποιήσετε την εγγραφή σας προσκομίζοντας:
• Νέα Άδεια Οδήγησης ή Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο
• Το όνομα χρήστη (username) που εισάγατε στο ermis.gov.gr
• Το βιβλιάριο υγείας σας ή ένα απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης
Η διαδικασία αυτή γίνεται μόνο μία φορά και σας επιτρέπει πρόσβαση στην καρτέλα των ενσήμων σας ανά πάσα στιγμή και για κάθε χρήση. 
 ΠΗΓΗ:newsnow.gr

Βλαντίμιρ Τσικβισβίλι: Διαγωνισμός χωρίς παρεμβάσεις για τη ΔΕΠΑ


Φωτογραφία για Βλαντίμιρ Τσικβισβίλι: Διαγωνισμός χωρίς παρεμβάσεις για τη ΔΕΠΑ

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα μιλάει για το ενδιαφέρον της Μόσχας για τις ιδιωτικοποιήσεις 
Την ελπίδα του ότι ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ θα διεξαχθεί χωρίς «έξωθεν παρεμβάσεις» εκφράζει στη συνέντευξη στο «Βήμα» ο Βλαντίμιρ Τσικβισβίλι. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα λέει χαρακτηριστικά: «Η νεκροψία θα δείξει». Ο κ. Τσικβισβίλι εκτιμά ότι με τον κ. Αντ. Σαμαρά μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση των πολύπλευρων διμερών σχέσεων, ωστόσο αφήνει ανοικτό το πότε θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα. Οσον αφορά δε την ΑΟΖ, υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές κινήσεις πρέπει να σέβονται τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή οι διμερείς σχέσεις άνθησαν. Η διακυβέρνηση Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε από ψύχρανση. Είστε ικανοποιημένος από το σημερινό επίπεδο των σχέσεων;
«Πράγματι, τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρήθηκε σχετική επιβράδυνση στην ανάπτυξη των σχέσεών μας 
 . Πρώτα απ' όλα επηρέασε η δύσκολη χρηματοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, που επέβαλε τη συγκέντρωση της προσοχής της ελληνικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση της κρίσης. Να μην ξεχάσουμε επίσης ότι υπήρξαν αλλαγές κυβερνήσεων σε Ρωσία και Ελλάδα. Δεν θα έλεγα πάντως ότι υπήρξε κάποια ψύχρανση των σχέσεων, που βασίζονται στα γερά θεμέλια των ιστορικών, πολιτιστικών και διαθρησκευτικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών, στην εγγύτητα των θέσεών μας σε ευρύ φάσμα διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων καθώς και στο αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Εμπνέει ελπίδα η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον κ. Αντ. Σαμαρά να προχωρήσει προς την αναβάθμιση της πολύπλευρης συνεργασίας με τη Ρωσία που πλήρως συμπίπτει με τα δικά μας σχέδια. Επεξεργαζόμαστε τώρα μια σειρά από σημαντικές διμερείς συμφωνίες που στοχεύουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ρωσοελληνικής σύμπραξης, ενώ συζητιέται πρακτικά το πρόγραμμα επισκέψεων σε διάφορα επίπεδα». 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι Τούρκοι απαιτούν συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου!


Φωτογραφία για Οι Τούρκοι απαιτούν συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου!

Για άλλη μια φορά, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να δημιουργεί προβλήματα στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και... φυσικού αερίου της Κύπρου, και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην επαρχία Kayseri της κεντρικής Ανατολίας, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει, είτε να σταματήσει τις έρευνες στο Οικόπεδο 12, είτε να μοιραστεί τα κέρδη με το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου.
Σύμφωνα με τον Γιλντίζ, οι έρευνες που πραγματοποιεί η Κύπρος, και τα σχετικά συμβόλαια τα οποία έχει υπογράψει η Λευκωσία με διεθνείς εταιρείες, αντιβαίνουν τη νομοθεσία, καθώς τα θαλάσσια ύδατα βρίσκονται σε μια ΑΟΖ η οποία δεν έχει ακόμη χαραχθεί.
“Η Τουρκία δεν θα συνεργαστεί με εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν σε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μέχρι να ξεκαθαρίσουν πλήρως οι συνθήκες και τα δεδομένα”, ήταν τα λόγια του Τανέρ Γιλντίζ.
ysterografa.gr
 ΠΗΓΗ:newsnow.gr

ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ Οι 22 συμβάσεις εργασίας που παραμένουν ακόμη σε ισχύ


Οι 22 συμβάσεις εργασίας που παραμένουν ακόμη σε ισχύ

Ρεκόρ επιχειρησιακών συμβάσεων καταγράφεται το 2012 καθώς υπογράφηκαν 975 συμβάσεις από τις οποίες οι 757 (το 77,6%) προέβλεψαν μειώσεις μισθών και επιδομάτων. Ετσι, μόλις...22 κλαδικές και ομοιεπαγγελματικές συμβάσεις παραμένουν σε πλήρη ισχύ από την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου, οπότε λήγουν αυτόματα (σε εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου) συνολικά 45 συμβάσεις για τις οποίες ξεκινά τρίμηνη προθεσμία είτε για την υπογραφή νέων είτε για την επαναρρύθμιση των μισθολογικών και άλλων όρων εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων (στις τράπεζες, ναυτιλιακές εταιρείες, βιομηχανίες κ.α.) μέσω ατομικών ή επιχειρησιακών συμφωνιών που πλέον κυριαρχούν στην αγορά.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύει η "Η", μετά την αλλαγή του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από το Φεβρουάριο του 2012 έως και σήμερα:
- 106 συμβάσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και της παροχής υπηρεσιών έχουν λήξει ή καταγγελθεί χωρίς να υπογραφούν νέες. Οι συμβάσεις αυτές, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αντικαταστάθηκαν με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών.
- Από τις 48 συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 μόνο 7 νέες υπογράφηκαν προβλέποντας μειώσεις μισθών με "αντάλλαγμα" τη διατήρηση επιδομάτων τα οποία, σε αντίθετη περίπτωση, θα χάνονταν. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι συμβάσεις των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στο εμπόριο.
- Υπογράφηκαν 975 επιχειρησιακές συμβάσεις από τις οποίες οι 757 (ποσοστό 77,6%) καθόρισαν χαμηλότερους μισθούς. Οι 706 συμβάσεις υπογράφηκαν από Ενώσεις Προσώπων (λόγω έλλειψης σωματείου ή επειδή ο αριθμός των απασχολουμένων ήταν κάτω των 29 ατόμων) και από αυτές οι 701 προέβλεψαν μειώσεις μισθών έως και 30% (στα όρια της ΕΓΣΣΕ). Με συμφωνία επιχειρησιακού σωματείου υπογράφηκαν 56 συμβάσεις με μείωση μισθών και 213 χωρίς μείωση (αλλά με διατήρηση επιδομάτων).
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ
Τις "λύσεις" της σύναψης νέων κλαδικών συμβάσεων (αν υπάρξει συμφωνία) ή της ρύθμισης των όρων αμοιβής και εργασίας μέσω επιχειρησιακών ή και ατομικών συμφωνιών θα έχουν για ένα τρίμηνο (έως τις 14 Μάιου) 45 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κλάδους όπως στις τράπεζες, στη χημική βιομηχανία, στα τυποποιημένα τρόφιμα, στην ποτοποιία και στις εταιρείες αναψυκτικών, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στα ασφαλιστικά πρακτορεία, σε βιομηχανίες παστερίωσης γάλακτος, απορρυπαντικών, ζυμών αρτοποιίας, καπνοβιομηχανίας, στα καταστήματα πώλησης κρεάτων, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι γεωπόνοι κ.α. 

ΟΙ 22 ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΙΣΧΥ
(σε παρένθεση η ημερομηνία λήξης)
1. Ξένων Αεροπορικών Εταιρειών (31/12/2014)
2. Αισθητικών (30/6/2015)
3. Ζαχαρωδών εργαστήρια (19/8/2013)
4. Ιδιωτικών Κλινικών (31/12/2013)
5. Ξενοδοχείων (31/12/2013)
6. Υποθηκοφυλακείων Αμμισθοι (31/7/2013)
7. Φροντιστηρίων ξένων γλωσσών Αττικής (31/8/2013)
8. Δημοτικών επιχειρήσεων (31/12/2013)
9. Εμπορίου (31/7/2013)
10. Μουσικών - τραγουδιστών Κέντρων Διασκέδασης (20/4/2015).
11. Ναυτιλιακών Πρακτορείων (30/6/2014).
12. Τεχνικών Μελετητικών Εταιρειών (31/12/2013).
13. Βιβλιοδετείων (31/12/2013).
14. Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΤΕΕ (31/8/2013)
15. Βιομηχανίας ζυμαρικών (31/12/2013).
16. Μεταλλείων - λιγνιτωρυχείων (31/12/2013).
17. Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (31/12/2013).
18. Υπάλληλοι ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης (31/5/3013).
19. Σιδηροβιομηχανίας (30/6/2013).
20. Σκυροδέματος Ο.Χ (22/3/2013)
21. Χειριστές Ανυψωτικών Λατομείων - πέτρας (31/12/2013)
22. Χειριστές Ανυψωτικών Μεταλλείων Λιγνιτωρυχείων (31/12/2013) 
ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Προς λύση ο γόρδιος δεσμός της αποθήκης αερίου στη Ν. Καβάλα



Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη βουλή για την εναρμόνιση της σύμβασης της Καβάλα Όιλ και της Ενεργειακής Αιγαίου, από τη νέα συμφωνία εξαιρείται το πεδίο της Νότιας Καβάλας. Πίσω από αυτή την εξαίρεση κρύβεται η υπόθεση της περίφημης αποθήκης φυσικού αερίου, ενός project το οποίο έχει περιληφθεί στις αποκρατικοποιήσεις, με τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου μάλιστα, να έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
Έτσι με βάση την επικαιροποίηση και εναρμόνιση της σύμβασης, δρομολογείται η επαναφορά των δικαιωμάτων επί του πεδίου της Ν. Καβάλας στο Δημόσιο, δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της αποκρατικοποίησης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των παρχωρησιούχων έχει ήδη διαμηνύσει την πρόθεσή της, εφόσον της ζητηθεί από το Ταμείο, να διευκολύνει τις διαδικασίες ούτως ώστε η παραχώρηση των δικαιωμάτων να γίνει ακόμη και πριν από το 2014, οπότε και λήγει η σχετική άδεια για την εκμετάλλευση του πεδίου της Ν. Καβάλας.
Επί της ουσίας, πάντως η μορφή που θα πάρει το έργο ακόμη παραμένει ανοιχτή, με δεδομένο ότι υπάρχουν ουσιαστικά τρεις επιλογές: το έργο να κατασκευαστεί από το ΔΕΣΦΑ και να είναι 100% ρυθμιζόμενο, δηλαδή να αποτελεί μέρος του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου, να είναι 100% ιδιωτικό και να αξιοποιείται από την εταιρεία ή την κοινοπραξία των εταιρειών που θα το κατασκευάσουν και τέλος να είναι «υβριδικό» δηλαδή ένα μέρος του να είναι ρυθμιζόμενο και ένα μέρος του να είναι ανοιχτό στην αγορά. Η τρίτη εκδοχή, φαίνεται ότι είναι και η πλέον πιθανή, με δεδομένο ότι ένα μέρος της υποδομής θα πρέπει να καλύπτει ανάγκες του εθνικού συστήματος αερίου, την ίδια στιγμή που το δημόσιο πολύ δύσκολα θα αποφασίσει να χρηματοδοτήσει μια τόσο μεγάλη επένδυση διαθέτοντας κεφάλαια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.
Μνηστήρες
Ως προς τους πιθανούς μνηστήρες για το έργο, ενδιαφέρον εκτιμάται ότι μπορεί να προέλθει πέρα από το Δημόσιο από:
1)      Project Αγωγών, που θα ήθελαν να αποκτήσουν μια υποδομή που θα αύξανε σημαντικά την ευελιξία τους. Στο πλαίσιο αυτό είχε υπογραφεί και μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ενεργειακής Αιγαίου και Edison για τον ITGI. Αυτή τη στιγμή, από αυτή την κατηγορία, ενδιαφέρον μπορεί να προκύψει μόνο από τον αγωγό TAP
2)      Μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου, δηλαδή ηλεκτροπαραγωγούς που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την αποθήκη για εισαγωγές χαμηλού κόστους αερίου LNG, με σημαντικά οφέλη για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
3)      Traders φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ, M&M gas κλπ) για προφανείς λόγους που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας
Εκτός βεβαίως από τα οφέλη που θα προκύψουν για τους χρήστες, σημαντικό θα είναι και το όφελος για την ασφάλεια προμήθειας της χώρας, με δεδομένο ότι μέσα στην αποθήκη μπορεί να διατηρηθεί στη φυσική του μορφή, δηλαδή ως αέριο με μηδενικό κόστος διατήρησης (σε αντίθεση με το LNG που διατηρείται σε υγρή μορφή σε συγκεκριμένη θερμοκρασία που καθιστά ασύμφορη την επί μακρό αποθήκευσή του) ποσότητα ικανή να καλύψει τις βασικές ανάγκες της χώρας σε αέριο για περίοδο 90 ημερών (4 εκατ. κυβικά ημερησίως). 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

«Αυτοσυγκράτηση» για την ΑΟΖ Συνιστούν οι ΗΠΑ




Με προσοχή παρακολουθούν οι ΗΠΑ τις σκέψεις που κυοφορούνται σε ορισμένους κύκλους στην Αθήνα για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την Ελλάδα. Η διακηρυγμένη πρόθεση του πρωθυπουργού, αλλά και η σχετική αναφορά στην προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων, προσδίδει στο ζήτημα μια αίσθηση επείγοντος, προκαλώντας έναν ευρύτερο προβληματισμό ως προς τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία εγκαινιάζεται μια νέα προσπάθεια αναθέρμανσης, με διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου.
Μετά την πρόσφατη συνάντηση των κ. Σαμαρά και Ερντογάν στην Ντόχα, που δεν ήταν καθόλου τυχαία αφού είχε εκ των προτέρων προγραμματισθεί αλλά δεν είχε δημοσιοποιηθεί, ο Ελληνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αγκυρα.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι Αμερικανοί διαμηνύουν ότι άκαιρες μονομερείς κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν «ανεξέλεγκτες αντιδράσεις», ενώ υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα της ΑΟΖ δεν περιορίζεται στην Τουρκία, αφού εκκρεμεί η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και με άλλες χώρες που γειτνιάζουν με την Ελλάδα, όπως η Αλβανία, η Λιβύη και η Αίγυπτος. Δεν θεωρούν ότι η διευθέτηση της ΑΟΖ πρέπει απαραίτητα να γίνει συνολικά, σημειώνοντας ότι κάλλιστα μπορεί να υπάρξει τμηματική λύση, καθώς η «κάθε η περίπτωση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες».
Με αυτό το σκεπτικό, η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει την προώθηση συμφωνιών είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο. «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα χωρών να ανακηρύσσουν ΑΟΖ, αλλά αυτά τα πράγματα δεν γίνονται σε ένα κενό. Πρέπει να κατανοείς το συνολικό πλαίσιο», τόνισε πριν από μερικούς μήνες στην Αθήνα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φιλ Γκόρντον. Πάντως, παρά τις δημόσιες διακηρύξεις περί ανακήρυξης ΑΟΖ, στην πράξη ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται συγκρατημένος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Eδώ γεννήθηκε η Ευρώπη!

 
ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/