Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Για 50 χρόνια η NASA έχει πυρηνικό αντιδραστήρα σε τροχιά στο Διάστημα

space NASA NASA
Ακριβώς πριν από μισό αιώνα αυτή την εβδομάδα, η NASA εκτόξευσε ένα πύραυλο από την ακτή της Καλιφόρνιας. Μετέφερε το πρώτο και το μόνο γνωστό διαστημικό πυρηνικό αντιδραστήρα των ΗΠΑ, τον SNAP-10Α, ο οποίος από τότε είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη και θα συνεχίσει να το κάνει για τα επόμενα 3.000 χρόνια.

Πίσω στη δεκαετία του 1960, η NASA με το πρόγραμμα Systems for Nuclear Auxiliary Power (SNAP) προσπάθησε να μελετήσει το δυναμικό της πυρηνικής ενέργειας στην εξερεύνηση του διαστήματος. Αυτό το πρόγραμμα έστειλε....

Το λόμπι των Βρυξελλών κατά της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας

Το λόμπι των Βρυξελλών κατά της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας
Διαπραγματευτικό χαρτί ή τελική επιλογή , ο «Turkish Stream», το νέο σχέδιο των Pώσων για τη μεταφορά αερίου στην Eυρώπη μέσω Tουρκίας, αναδιανέμει την τράπουλα και επανατοποθετεί την Eλλάδα στο γεωπολιτικό παιχνίδι των αγωγών. Kατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Παραγωγικής Aνασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνη στη Mόσχα, οι Pώσοι πρότειναν το ευρωπαϊκό σκέλος του αγωγού να περάσει από τη χώρα μας, μία πρόταση που ο υπουργός είδε θετικά, όμως τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο πρωθυπουργός Aλ. Tσίπρας και ίσως ανακοινωθούν στο επίσημο ταξίδι του στη Pωσία, στις 8 Aπριλίου.
Tο πρότζεκτ μπορεί να μοιάζει πολύ ενδιαφέρον για τα ελληνικά συμφέροντα, όμως είναι...

Συνεχίζεται ο πόλεμος των ΗΠΑ με τον OPEC για το Brent - Ζημιογόνες οι αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Συνεχίζεται ο πόλεμος των ΗΠΑ με τον OPEC για το Brent - Ζημιογόνες οι αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου χτυπά κυρίως τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων αφού η τιμή του βαρελιού έχει πέσει χαμηλότερα από την τιμή παραγωγής του.

Συνεπώς εάν αυτό οφείλεται σε αμερικανικές πιέσεις όπως διεδίδετο από το καλοκίρι του 2014 μέχρι σήμερα για να έρθει σε δύσκολη θέση η ρωσική οικονομία, τότε οι ΗΠΑ  πυροβολούν τα "πόδια" τους συνεχώς επί οκτώ μήνες, διότι η Ρωσία διαθέτει πλεονάσματα για να ανταπεξέλθει και χρέος μόλις 17% ενώ  προσαρμογή της οικονομίας της, έχει επιτρέψει στο ρούβλι να ανακάμψει περισσότερο από 30% έναντι του δολαρίου και του ευρώ, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ με το "γαλαξιακό" χρέος τους δεν θα αντέξουν για καιρό χωρίς την βασική πηγή εσόδων τους που είναι οι υδρογονάνθρακες.

Σύμφωνα με αναλυτές...