Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ο τοκογλύφος μόνον ένα πράγμα φοβάται. Να μην πεθάνει ο δανειζόμενος!


“Ελεύθεροι Άνθρωποι”… έχουν αναστατώσει τις υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης…
Μια νέα πρωτοεμφανιζόμενη διεθνής οργάνωση στα χνάρια των Anonymous; Περί τίνος πρόκειται; Θ’ ακολουθήσει δεύτερο ανακοινωθέν;
Πάντως στο πρώτο Ανακοινωθέν τους είναι σαφείς, με πολιτική σκέψη και ανάλυση για την “οικονομική κρίση”…
Για τα μνημόνια, σαν αυτά της Ελλάδας, έχουν μια άποψη που κτυπάει κέντρο!
«Θα πρέπει να ξέρετε ένα πράγμα. Ο τοκογλύφος μόνον ένα πράγμα φοβάται. Να μην πεθάνει ο δανειζόμενος. Ο  τοκογλύφος πρέπει να τον αρπάξει από το λαιμό, να τον κάνει σκλάβο, αλλά ο πελάτης δεν πρέπει να...
πεθάνει!».
Επισημαίνουν: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο! Για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα!
Είναι ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αθόρυβος, καταστροφικός, σαν ένα τοξικό νέφος που τυλίγει ολόκληρη την ανθρωπότητα…
Όπως κάθε πόλεμος, οι στόχοι είναι πάντα οι ίδιοι, διαιρέσεις, κατακτήσεις και καταστροφές…
Με την μόνη διαφορά τώρα, τα όπλα να μην είναι τα τουφέκια, οι βόμβες κι οι πύραυλοι…
Ονομάζονται Spread, Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα, Swap, Μνημόνια, Δημοσιονομικά Σύμφωνα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, Χρηματιστηριακές Εταιρείες Αξιολόγησης και πολλά ακόμα…
Πρέπει να ξαναπάρουμε την εξουσία! Να την αρπάξουμε από τις δυνάμεις της οικονομίας.
Η οικονομία που με ένα μαγικό τρόπο δημιουργεί χρήμα από το πουθενά!».
Και συγκεκριμένες αναφορές στην Ελλάδα και την Κύπρο…
Ένα μήνυμα των “Ελεύθερων Ανθρώπων”… που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες κι οι Ελληνίδες! 
ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Ο αριστούχος μαθητής που άφησε άφωνο το ελληνικό διαδίκτυο


Αριστούχος μαθητής Λυκείου σε σχολείο της Δραπετσώνας, γιος βιοπαλαιστών ο 16χρονος Κωνσταντίνος Μανίκας, ο οποίος πριν από περίπου μία εβδομάδα έγραψε και δημοσίευσε, με αφορμή την απεργία των καθηγητών του, μια επιστολή κόλαφο για το πολιτικό σύστημα, υπάρχει! Βρέθηκε στα γραφεία του HOT DOC και του koutipandoras.gr και μίλησε για την πολιτική, το συνδικαλισμό και τη δημοσιογραφία . Ανέλυσε τις απόψεις του και δήλωσε έτοιμος να παλέψει για το μέλλον του.

Διαβάστε τη συνέντευξή του. 
ΠΗΓΗ:.defencenet.gr

ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΒΑΛΒΙΔΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΧΑΛΑΣΕΙ Μέσα της εβδομάδας τα τεστ στο οικόπεδο 12


Στα μέσα αυτής της εβδομάδας επαναρχίζει το τεστ παραγωγής (αναμα φλόγας) στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογοναθράκων Κύπρου Χαράλαμπος Έλληνας.  

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Έλληνας είπε ότι οι επιδιορθώσεις γίνονται και η αντικατάσταση της βαλβίδας που είχε χαλάσει θα γίνει. «Είχα συζήτηση σήμερα με την Noble και φαίνεται ότι μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα ξαναρχίσει το τεστ παραγωγής, διότι εργάζονται πυρετωδώς και δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Έλληνας. 

Επεσήμανε εξάλλου, πως τέτοιου είδους προβλήματα είναι συνηθισμένα, ενώ υπάρχει μεγάλο βάθος κάτι που καθιστά το τεστ δύσκολο, προσθέτοντας ότι το εξάρτημα αυτό υπήρχε στην πλατφόρμα. «Ως εκ τούτου η όλη διαδικασία προχωρά και απ` ότι αντιλαμβάνομαι η όλη διαδικασία θα αρχίσει κανονικά και δεν υπάρχει άλλη αλλαγή στον σχεδιασμό και έτσι μέχρι το τέλος του μήνα ελπίζουμε να έχουμε τα αποτελέσματα», είπε, προσθέτοντας δε πως οι εξελίξεις στην περιοχή δεν επηρεάζουν τις εργασίες στο τεμάχιο 12. 

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ANAKOINΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Όπως και να τις βαφτίσουν, ό,τι κερασάκι και να βάλουν, είναι απολύσεις…

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η απόφαση της εταιρίας να προχωρήσει σε πρόγραμμα «εθελουσίας» αποχώρησης πρέπει να βρει τους εργαζόμενους απέναντι.  Προχωράει σε απολύσεις 162 συναδέλφων, δίνοντας κάποιους μισθούς παραπάνω από την αποζημίωση που προβλέπει σήμερα η ΕΣΣΕ και επιφυλάσσεται να προβεί στα «νόμιμα» σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αρνηθεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα.  Είναι στοχευμένες απολύσεις.  Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους που βγαίνουν σύντομα σε σύνταξη αλλά εργαζόμενους από 30 ετών και  άνω.

Η απόφαση αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την παραπέρα αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στην εταιρία, τη συρρίκνωση των εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.  Αναπόφευκτα, θα έχουμε εντατικοποίηση της εργασίας.  Έχουμε άλλωστε την πείρα από την προηγούμενη «εθελουσία»:  Τα 12ωρα έχουν παγιωθεί από τότε, καθώς υπάρχουν θέσεις που δεν καλύφθηκαν ποτέ.  Έτσι και τώρα, αυτές θα μείνουν κενές και θα έχουμε αλλαγή του οργανογράμματος, ενώ ένα μέρος τους θα καλυφθεί με συναδέλφους με υπεργολαβικές σχέσεις εργασίας, με μικρότερο μισθό και συρρικνωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Τα αντεργατικά μέτρα και οι αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, τα χαράτσια, η πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση δημιουργούν επισφαλές περιβάλλον για τους συναδέλφους που θα απολυθούν.  Οι συνέπειες για αυτούς θα είναι πολύ δύσκολες.

Όλα τα παραπάνω έρχονται αν εξυπηρετήσουν το στρατηγικό στόχο της εταιρίας για περαιτέρω συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης.  Αυτό που υποκριτικά ονομάζουν «κόστος εργασίας», αποκρύβοντας έντεχνα ότι η εργασία είναι πηγή πλουτισμού, καθώς χωρίς εργασία δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή…

Στοχεύουν στην πλήρη κατάργηση της ΕΣΣΕ, στην πλήρη κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας.  Ενόψει της υπογραφής νέας σύμβασης θα επιχειρήσουν νέες μειώσεις. Πρέπει να λάβουμε υπόψη την πείρα με την υπογραφή ΕΣΣΕ στις εταιρίες του ομίλου ASPROFOS, EKO, Ελληνικά Καύσιμα.  Βλέπουν στον άμεσο ορίζοντα την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης – πώλησες των ΕΛΠΕ.  Θέλουν να «παραδώσουν» εταιρία με μικρό «εργατικό κόστος», απαλλαγμένη από εργαζόμενους με δικαιώματα…

Αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η αστική τάξη στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.  Παίρνουν πίσω εργατικές κατακτήσεις χρόνων.  Καταργούν τις συμβάσεις, διαλύσουν τη ασφάλιση, «συγχωνεύουν», δηλαδή κλείνουν, νοσοκομεία και σχολεία.

Οι εργαζόμενοι να μην δεχτούν καμία απόλυση.  Να μας βρει η εταιρία απέναντι σε κάθε προσπάθεια εκβιασμού.

ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

Ο Πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ, συνάδελφος Οφθαλμίδης (ΕΝΙΑΙΑ), στο ΔΣ της εταιρίας ψήφισε υπέρ των απολύσεων.  Υπερασπίζεται την στάση του αυτή, δίνοντας όρκους ότι το πρόγραμμα είναι εθελοντικό, στηρίζοντας την επιχειρηματολογία της εταιρίας.  Αυτή την απόφαση, να στηρίξει τις απολύσεις, την πήρε χωρίς να συνεδριάσει το ΔΣ του ΠΣΕΕΠ, χωρίς να κάνει Περιφερειακές Συνελεύσεις.

Οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΕΛΚΕ, ΠΑΣΚΕ-ΣΚΕΕΠ) μπορεί τώρα που είναι ξόφθαλμα τα πράγματα να μην συμφωνούν με το πρόγραμμα, ωστόσο συμφώνησαν τις προηγούμενες φορές, βαλαν πλάτη στις προηγούμενες «εθελούσιες». Για να δικαιολογηθούν λένε: «Ανεχτήκαμε προηγούμενα προγράμματα που προϋπέθεταν αντικατάσταση των συμμετεχόντων, διασφαλίζοντας έτσι τις θέσεις εργασίας και την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων.» (Ανακοίνωση ΕΛΚΕ 05/09/2013)

Έχει επιβεβαιωθεί η στάση του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ που σταθερά τοποθετήθηκε απέναντι στις «οικιοθελείς».

Δεν έχουμε να περιμένουμε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες καμιά αντίσταση.  Αυτός είναι ο ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η δουλειά τους είναι να υπνωτίζουν τους εργαζόμενους.  Να κατευνάζουν τις αντιδράσεις.  Να καλλιεργούν τη λογική της ανάθεσης στην επίλυση των προβλημάτων.  Αυτές τις ηγεσίες πρέπει να τις κάνουμε πέρα.  Με τη λογική του μικρότερου κακού, μας έχουν φέρει σε δύσκολη θέση, η οποία θα δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα, αν δεν ορθώσουμε ανάστημα.

Πρέπει οι συνάδελφοι να απορρίψουν τους εκβιασμούς και τα επιχειρήματα της εταιρίας. Τώρα, πρέπει να γίνουν περιφερειακές συνελεύσεις, να συζητήσουμε, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να μείνουν οι απολύσεις στα χαρτιά.


Κανείς συνάδελφος να μην υποκύψει στο φόβο της απόλυσης.  Η εταιρία θα χρησιμοποιήσει εκβιαστικά το δίλλημα «πακέτο» ή τα «νόμιμα».  Κανείς δεν είναι μόνος του.

Αρνούνται τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης επειδή απέτυχε ο ΦΠΑ στην εστίαση…

petrelaio 22
Στουρνάρας και Βενιζέλος παραδέχθηκαν την αποτυχία της κυβέρνησης για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Και οι δυο αναφέρθηκαν στο θέμα από τη ΔΕΘ. Και οι δυο συνδύασαν είτε έμμεσα είτε άμεσα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με την επιτυχία της πρώτης απόπειρας μείωσης φόρου που ακούει στην ονομασία: ΦΠΑ στην εστίαση.

Όπως φαίνεται, οι τιμές δεν μειώθηκαν παρά τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13%. Προφανώς και δεν αρκούσε μόνο η συγκεκριμένη μείωση φόρου, μιας και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες του κλάδου είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να περάσουν τη μείωση στις τιμές, αφού κατά το παρελθόν είχαν απορροφήσει δυο φορές την αύξηση του φόρου.

Το οικονομικό επιτελείο μάλλον δεν «ζύγισε» καλά το πρώτο εγχείρημα μείωσης του φόρου και πλέον «απειλούνται» οι όποιες ακόμα μειώσεις στο μέλλον ,επειδή η πρώτη αποτυχία θα γίνει η «σημαία» των δανειστών.

Φανταστείτε τι θα γίνει από τις αρχές του 2014, που το μέτρο θα χαρακτηριστεί ως αποτυχημένο (δεν γίνεται να μειώνεις μόνο ένα φόρο. Προφανώς και θέλει συντεταγμένες ενέργειες) και ο ΦΠΑ θα αυξηθεί ξανά. Αυτή τη φορά και οι τιμές..

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Έβαλαν σύστημα εισροών- εκροών, αλλά ουδείς… επεξεργάζεται τα δεδομένα


Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την έναρξη εφαρμογής του, και το περιβόητο σύστημα μέτρησης των εισροών και των εκροών του όγκου καυσίμων στα πρατήρια, αρχικά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί στα… τυφλά.
Κανένας δηλαδή δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί τα δεδομένα που συλλέγουν τα συστήματα στα 500 περίπου πρατήρια που τα έχουν τοποθετήσει (σσ: 1.200 περίπου έχουν κάνει συμβάσεις με εγκαταστάτες, αλλά η τοποθέτηση γίνεται σταδιακά), για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει ακόμη «ανοίξει» η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τα συγκεντρώνει στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Επομένως, και οι 500 αυτοί πρατηριούχοι δεν αποστέλλουν πουθενά τα στοιχεία για τις κινήσεις των καυσίμων που αγοράζουν και πωλούν, και άρα διασταυρώσεις για την ακρίβεια των δηλωμένων ποσοτήτων δεν γίνονται.
Στις 28 Αυγούστου, πρεμιέρα εφαρμογής του συστήματος, το υπ. Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για την υποδοχή των στοιχείων θα έχει ανοίξει στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Καθώς επίσης ότι μέχρι και την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου θα είναι σε θέση και να καταγράφει τις κινήσεις εισροών- εκροών του όγκου καυσίμων από τα πρατήρια.
Μέχρι και την Παρασκευή τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είχε γίνει, με παράγοντες της ΓΓΠΣ να μιλούν για τεχνικά προβλήματα περισσότερα απ’ όσα αρχικά υπολόγιζαν, τα οποία και τους οδήγησαν σε καθυστέρηση.
«Light» έως ανύπαρκτοι έλεγχοι στη Θεσσαλονίκη
Η δεύτερη «τρύπα» εντοπίζεται στο θέμα του ελεγκτικού μηχανισμού. Δύο σχεδόν εβδομάδες από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος εισροών- εκροών, και παραβάτες, δηλαδή πρατηριούχοι που δεν το έχουν παραγγείλει ή εγκαταστήσει, εντοπίζονται μόνο στην Αττική. Και τα 16 «λουκέτα» που έχουν μπει μέχρι σήμερα γι’ αυτόν τον λόγο, αφορούν στην Αττική.
Σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη ούτε ένας πρατηριούχος δεν έχει εντοπισθεί ανάμεσα στους 350 που λειτουργούν στην πόλη. Το περίεργο, δε, είναι πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης που μαζί με το υπ. Ανάπτυξης είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να κάνουν στοχευμενους ελέγχους, είχαν σύμφωνα με τις πληροφορίες παραλάβει λίστα με τον ακριβή αριθμό των πρατηριούχων (διευθύνσεις, κλπ) που «γύρισαν την πλάτη» στα συστήματα εισροών- εκροών, και δεν υπέγραψαν συμβάσεις με εγκαταστάτες.
Κι όμως, οι έλεγχοι δείχνουν ότι… όλα βαίνουν καλώς. Συνολικά, από την Τετάρτη 28 Αυγούστου οπότε και τέθηκε σε ισχύ το μέτρο, ο απολογισμός δείχνει ότι ελέγχθηκαν 120 πρατήρια στην Αττική (και μπήκαν 16 λουκέτα) και μόλις… 27 στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να μπει κανένα λουκέτο. Έγιναν δηλαδή 340% περισσότεροι έλεγχοι στην Αττική.
Κι αυτό καθώς στην Αττική, οι έλεγχοι διεξάγονται από 2 έως 4 συνεργεία, τα οποία είναι μεικτά (Περιφέρεια και υπ. Ανάπτυξης), ενώ στη Θεσσαλονίκη γίνονται από μόλις… ένα συνεργείο στελεχωμένο μόνο με υπαλλήλους της Περιφέρειας. Την περασμένη εβδομάδα πάντως, και στην Αττική, έλεγχοι έγιναν μόνο από συνεργεία της Περιφέρειας λόγω της απεργίας των υπαλλήλων στο ΥΠΑΝ εξαιτίας της κινητικότητας. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΙΕΑ: Τα κοιτάσματα της Μεσογείου απειλούνται από την πολιτική αναταραχή


Σκιές στην προοπτική εκμετάλλευσης των πλούσιων κοιτασμάτων της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου βάζει το εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό επισήμανε την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ. Οι δηλώσεις Μπιρόλ έρχονται λίγες εβδομάδες μετά από έκθεση που δημοσίευσε η ΙΕΑ και στην  οποία γίνεται ευθεία αναφορά στις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Μπιρόλ αναφέρει ότι συνήθως το πρόβλημα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι ο εντοπισμός των κοιτασμάτων, ωστόσο στην εύφλεκτη περιοχή μας  ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στις πολιτικές εντάσεις και τα αντικρουόμενα πολιτικά συμφέροντα που μπορούν να επισκιάσουν τις προοπτικές.
Αν και δε γίνεται ευθεία σύνδεση με το πρόβλημα της Συρίας, τόσο η έκθεσης (αρχές Αυγούστου) όσο και οι δηλώσεις Μπιρόλ (την περασμένη εβδομάδα) συνδέονται χρονικά με την έξαρση του Συριακού προβλήματος. Μέσα στο ίδιο κάδρο εξάλλου μπαίνουν και τα προβλήματα που υπάρχουν με την Τουρκία, το Κυπριακό και οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προοπτικές αξιοποίησης των κοιτασμάτων της Μεσογείου.
Στην επίμαχη έκθεση του οργανισμού “Natural Gas 2013” τονίζεται χαρακτηριστικά ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εστιάζουν ιδιαίτερα στις περιοχές της Ανατολικής Αφρικής και την Ανατολικής Μεσογείου. Σημαντικές αλλαγές δεν πρόκειται να λάβουν χώρα στις δύο περιοχές πριν το 2018. Ωστόσο η εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να πάει ακόμη πιο πίσω και από το 2020 κυρίως εξαιτίας των γεωπολιτικών προκλήσεων καθώς και άλλων ανοιχτών θεμάτων (κάλυψη εγχώριων αναγκών, πιθανές αλλαγές στην οικονομική πολιτική, δημιουργία θεσμικού πλαισίου, κόστος κατασκευής των υποδομών), τονίζει η έκθεση του μεγαλύτερου ενεργειακού οργανισμού που υπάγεται στον ΟΟΣΑ. 
Και όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι η ύπαρξη των αποθεμάτων αλλά η πιθανότητα η πολιτική να υπερκαλύψει την οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΙΕΑ τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου μπορούν να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε μια «θάλασσα ευημερίας»: Ισραήλ, Κύπρος και Λίβανος έχουν ήδη ξεκινήσει την αναζήτηση τρόπων για να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, δίνοντας νέα δυναμική στις περιφερειακές σχέσεις.
Ο εγκυρότερος ενεργειακός οργανισμός, παραδέχεται πάντως ότι υπάρχουν σήμερα σημαντικές αποδείξεις που δείχνουν ότι πάνω από 3 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εκτίμηση της ΙΕΑ, μάλιστα,  είναι αρκετά συντηρητική καθώς άλλοι φορείς και οργανισμοί τοποθετούν τα ευρήματα στα 4,5 τρις κυβικά μέτρα.
Μόνο στην Κύπρο έχουν εντοπιστεί 7 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου σε ένα πεδίο (Αφροδίτη) πολύ κοντά στην περιοχή που το Ισραήλ έχει ανακοινώσει τις μεγάλες ανακαλύψεις του (Λεβιάθαν, Ταμάρ). Επιπρόσθετα, μετά τα εντυπωσιακά ευρήματα σε Κύπρο και Ισραήλ, ο Λίβανος αποφάσισε να επιχειρήσει να διεκδικήσει το δικό του μερίδιο από τις πιθανές πηγές της Μεσογείου ξεκινώντας διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση αδειών για την αναζήτηση υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου αερίου. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr