Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Αυξήσεις μισθών και 150 κιβώτια μπύρας στους εργαζόμενους από την Μύθος

Αυξήσεις μισθών και 150 κιβώτια μπύρας στους εργαζόμενους από την Μύθος
Καμμία μείωση μισθών για το 2014, αυξήσεις 3% για όσους παίρνουν μισθό μέχρι 1.200 ευρώ και την εξέταση νέων αυξήσεων σε όλους από το 2015.... αλλά και 150 κιβώτια μπύρας προβλέπει η νέα επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι με την διοίκηση της Μύθος Ζυθοποιϊας.

Ειδικότερα η νέα επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη την 1 Σεπτεμβρίου και έχει διάρκεια μέχρι τέλος του έτους προβλέπει ότι οι μέχρι σήμερα καταβαλλόμενοι μικτοί μισθοί του απασχολούμενου προσωπικού θα παραμείνουν σταθεροί. 
- Καταργείται παλαιότερη διάταξη (του 1992) σχετικά με την λειτουργία καντίνας και την επιδότηση των εργαζομένων με επίδομα καντίνας. Οπως διευκρινίζεται, η καντίνα θα συνεχίζει να λειτουργεί για τις ανάγκες του προσωπικού της αλλά δεν θα επιδοτεί πλέον τους εργσαζομένους με το σχετικό επίδομα. 
- Η εταιρία πρόκειται να προχωρήσει στην πρόσληψη 3 εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Οι σχετικές προκηρύξεις προγραμματίζεται να λάβουν χώρα κατά τα διαστήματα από 15-31 Δεκεμβρίου 2014 (2 θέσεις) και 15-31 Μαρτίου (1 θέση)
-Οσοι εγαζόμενοι δεν έλαβαν μπόνους μέσα στο 2014 θα τους χιορηγηθείς μπόνους ύψους 500 ευρώ (μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου), ως αναγνώριση της συμβολής τους στην επίτευξη των οικονομικών στόχων της εταιρίας για το 2013. Το ποσό αυτό θα χορηγηθεί με τη μορφή διατακτικών ημερήσιας σίτισης ή με παραπλήσιο τρόπο. 
- Σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρίας θα τους δοθεί το Δεκέμβριο δωροεπιταγή ίση με το γινόμενο των μηνών απασχόλησης τους στην εταιρία προς 5 ευρώ ανά μήνα.
- Σε όσους εργαζόμενους ο μισθός δεν υπερβαίνει το συνολικό των 1.200 ευρώ θα χορηγηθεί αύξηση στον συμφωνημένο μηνιαίο μισθό τους όση με ποσοστό 3% από 1/1/2014 και 3% από 1/6/2014 (αναδρομικά)
-Για το 2014 και μέχρι το τέλος του έτους ηε ταιρία θα χορηγεί τους εργαζόμενους με 150 κιβώτια μπύρας για την υποστήριξη των κοινωνικών τους δραστηριοτήτων (π.χ ετἠσιος χορός κλπ). 
-Η εταιρία έχει την πρόθεση να συζητήσει με το Σωματείο για την χορήγηση αυξήσεων επί των βασικών αποδοχών των μελών του που απασχολούνται με σύμβαση εργασίας αορρίστους χρόνου για το 2015. Το ύψος των αυξήσεων θα πρέπει να συναρτάται με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας καά το 2014.

Δείτε την σύμβαση ΕΔΩ


ΠΗΓΗ:fpress.gr

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα



Κανε κλικ στην εικόνα για να δεις την ομιλία του Αλ.Τσιπρα 

Άς μήν…!




ΠΗΓΗ:olympia.gr

Ξεφτίλα! Ο ΟΗΕ δικαίωσε την Αργεντινή για την μονομερή αναδιάρθρωση χρέους και η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία!


Την ίδια στιγμή που ο ΟΗΕ δικαίωσε την Αργεντινή για την αναδιάρθρωση του χρέους της και την μη πληρωμή των απίστευτων τοκοχρεωλυσίων που ζητούσαν τα κοράκια-"επενδυτές" με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης,η Ελλάδα ως άμεσα ενδιαφερόμενη και έχουσα έννομο συμφέρον απείχε της ψηφοφορίας για να μην θυμώσουν οι δανειστές και ειδικότερα οι Γερμανοί. 

Πρόκειται για ξεφτίλα μεγατόνων που πέρασε στο αθόρυβο και στον "Αυτόματο πιλότο" είτε σαν μονόστηλο, είτε με αποπροσανατολιστικούς τίτλους. 

"Πρόκειται για μία ξεχωριστή ημέρα για όλους τους Αργεντίνους", όπως εύστοχα  ανέφερε στην ιστοσελίδα της, η μαχητική πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernandez de Kirchner.

Και αυτό διότι ο ΟΗΕ με την ιστορική του απόφαση, δίνει ισχυρό «ράπισμα» στους διεθνείς τοκογλύφους, τα λεγόμενα επενδυτικά κεφάλαια «γύπες», δικαιώνοντας την κυβέρνηση της Αργεντινής, με τη σθεναρή και ανυποχώρητη στάση της στη μάχη κατά των αρπακτικών της παγκόσμιας οικονομίας. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, ο ΟΗΕ αναγνώρισε ότι η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα μιας χώρας.

Επιπροσθέτως, η διαδικασία  δεν μπορεί να ματαιωθεί, ούτε να εμποδιστεί από ένα άλλο κράτος ή ιδιώτες πιστωτές, όπως είναι οι λεγόμενοι «γύπες». Επίσης, μπαίνουν τα θεμέλια για ένα νέο νομικό πλαίσιο, που θα προστατεύει τα κράτη από τις επιθέσεις κερδοσκόπων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Αργεντινής.

Αναμφίβολα η απόφαση δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία και έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία πολλές χώρες,  αγωνίζονται ή αγωνίστηκαν επί χρόνια προκειμένου να πετάξουν από πάνω τους, τα δυσβάσταχτα χρέη.

Παρά το υπέρογκο χρέος της η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου σχετικά με τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. 

Στην ψηφοφορία απείχαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Φινλανδία και την Τσεχία που μαζί με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ιαπωνία ψήφισαν αρνητικά. Στην ψηφοφορία ψήφισαν «ναι» 124 χώρες, «όχι» 11, ενώ απείχαν 41 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν ψήφισε υπέρ της απόφασης αλλά απείχε (!) από την ίδια την ψηφοφορία. Έτσι, η ημέρα της ψηφοφορίας, μπορεί να θεωρείται δικαίως και για την Ελλάδα, ως ξεχωριστή ημέρα, για την επιβεβαίωση της εθελόδουλης πολιτικής των συγκυβερνώντων. Η στάση της ελληνικής συγκυβέρνησης, στο συγκεκριμένο μείζονος σημασίας για την ίδια τη χώρα ζήτημα, απλώς επιβεβαιώνει τον ήδη υπάρχοντα ισχυρισμό ότι έχει παραιτηθεί από οποιαδήποτε διεκδίκηση υπέρ των συμφερόντων της χώρας αναφορικά με τη διαπραγμάτευση του χρέους και όχι μόνο.

Η Πρόεδρος της Αργεντινής ευχαρίστησε «κάθε χώρα που ευνόησε την απόφαση» και κάλεσε αυτούς που δεν ψήφισαν την πρωτοβουλία να «συνειδητοποιήσουν ότι χρειαζόμαστε ένα πιο δίκαιο κόσμο. Ο κόσμος χρειάζεται λιγότερους γύπες και περισσότερα περιστέρια».

Η απόφαση του ΟΗΕ χαιρετίστηκε από τον Αργεντινό υπουργό Εξωτερικών Héctor Timerman, ο οποίος σημείωσε ότι με αφορμή το ψήφισμα θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα «που σέβεται την πλειοψηφία των πιστωτών και επιτρέπει σε χώρες να βγουν από την κρίση με βιώσιμο τρόπο».

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ –μιλώντας εκ μέρους αυτών που διαφωνούσαν- ισχυρίστηκε ότι η ψήφιση ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης των κρατικών χρεών θα προκαλούσε «οικονομική ανασφάλεια που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ανεπτυγμένες χώρες», προσθέτοντας ότι υφίσταται ήδη άλλωστε, μηχανισμός υποστήριξης των κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα: το ΔΝΤ.

Η απίστευτη Ουάσιγκτον με περίσσειο θράσος μας λέει ότι πίνοντας το "αίμα" των λαών τους τα κράτη θα μπορούν να κάνουν αναδιάρθρωση υπέρ των τοκογλύφων. Οι τοκογλύφοι όμως δεν θα χάνουν ποτέ. Μόνο οι λαοί θα χάνουν, οι οποίοι θα θεωρούνται υπεύθυνοι για τις ατασθαλείες των τραπεζών τους, και τα εγκληματα των πολιτικών τους, αλλά και της επιχειρηματικής τους ελίτ.

Οι καταθέσεις μας σε μια τράπεζα θα θεωρούνται επένδυση και άρα θα μπορούμε να τις χάσουμε, η αγορά σπιτιού ρίσκο και ουσιαστικά δεν θα μας ανήκει ποτέ, αλλά αυτοί που κερδίζουν από όλα αυτά δεν θα φέρουν ουδεμία ευθύνη, και θα συνεχίσουν να ζουν πλουσιοπάροχα εις βάρος μας, πέρνοντας δάνεια που θα τα ξεπληρώνουμε εμείς, για να πραγματοποιούν "επενδύσεις" για το καλό μας, και για να βρούμε εργασία. 

Tο 1936, η Ελλάδα του Ιωάννη Μετάξα αρνήθηκε να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δανείου που είχε συνάψει με την βελγική τράπεζα «Societe Commerciale de Belgique».
Η κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διεθνές δικαστήριο, που είχε ιδρύσει η Κοινωνία των Εθνών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Η Ελλάδα απάντησε οτι αδυνατεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις διότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του λαού και της χώρας.

Στο υπόμνημά της η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε:«Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το ίδιο».(Yearbook of the International Law Commission, 1980, v.l., σελ.25).

Το επιστέγασμα ήρθε με το υπόμνημα που κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο ο νομικός εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης το 1938 που τόνισε τα αυτονόητα: «Ενίοτε, μπορεί να υπάρξει μία έκτακτη κατάσταση, η οποία κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις…υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς τον Λαό τους. Οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Είναι αδύνατον να πληρώσει μία Κυβέρνηση το χρέος και την ίδια στιγμή να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Καί φυσικά, το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, υπερτερεί έναντί της πληρωμής των χρεών της.

Από κανένα κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει, μερικά η ολικά, τις χρηματικές του υποχρεώσεις, αν αυτό θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του κι’ έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας.

Στην περίπτωση που η αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει η και να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους»

Με αυτά τα επιχειρήματα λοιπόν, το Διεθνές Δικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα, δημιουργώντας νομικό προηγούμενο στο οποίο μάλιστα στηρίχθηκε η Αργεντινή και ο πρόεδρός της Νέστωρ Κίχνερ, ο οποίος επέλεξε να διαγράψει μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της χώρας του αντί να την υποδουλώσει στο Δ.Ν.Τ .

Σήμερα η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες με αγώνες κατάφερε να δικαιωθεί εκ νέου "τσλακώνοντας" τα μούτρα των ΗΠΑ, και του αγγλοσαξωνικού μπλοκ, με αυτή την απόφαση-ψήφισμα. Πρόκειται για μια γυναίκα που φοράει παντελόνια. Εδώ στην Ελλάδα κάποιοι τα φοράνε για να μην κρυώνουν.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: ΚΙΝΗΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ Η ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΚΔΜ


Σε μία χρονική περίοδο που οι εξελίξεις στον τομέα των ενεργειακών ζητημάτων καταγράφονται με ραγδαίες ταχύτητες, την ώρα που η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε σε θερινό της τμήμα την πώληση της ¨Μικρής ΔΕΗ¨ (με τις πλείστες αρνητικές παραμέτρους που ενέχει ένα τέτοιο εγχείρημα), τη στιγμή που η λειτουργία των Ορυχείων (λειτουργία πλήρους εγκατάλειψης και απαξίωσης ελέω έλλειψης προσωπικού και επενδύσεων, που με τη σειρά τους συντελούν στην έξαρση των εργολαβιών) καλύπτεται από ένα ¨πέπλο¨ που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες για την μελλοντική τους πορεία, αυτή λοιπόν τη χρονική στιγμή η Διοίκηση της Επιχείρησης προβαίνει σε αναδιάρθρωση της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων που σημαίνει (ουσία), σπάσιμο του ΛΚΔΜ και δημιουργία τριών Βασικών Οργανικών Κλιμακίων (ΒΟΚ).

Για το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ η φιλοσοφία και η θεωρία της εξέλιξης, της αναδιοργάνωσης καθώς και  η προσπάθεια για την εφαρμογή ενός σχεδιασμού που στοχεύει στην βελτίωση μίας συνθήκης και στη δημιουργία προϋποθέσεων, αποτελούν μία κατάσταση που ουδέποτε συνάντησε την αντίδραση ή την αντίθεσή του. Στην προκειμένη όμως περίπτωση (με όλα όσα έχουν προηγηθεί και όλα όσα προδιαγράφονται), αυτά τα οποία επιχειρούνται σήμερα σε επίπεδο ΛΚΔΜ εκτιμώνται ως κινήσεις υψηλού ρίσκου.

Την στιγμή τούτη, με την υφιστάμενη κατάσταση ως έχει και με  τα υπάρχοντα στοιχεία και δεδομένα  να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα φθάσουμε –για πρώτη φορά στην ιστορία της Επιχείρησης- στο σημείο της ¨κράτησης¨ μονάδων των ΑΗΣ στο Λιγνιτικό Κέντρο εξαιτίας της έλλειψης λιγνίτη, το «σπάσιμο» του ΛΚΔΜ και η δημιουργία 3ων ΒΟΚ, μόνο καταστάσεις υψηλού ρίσκου και περαιτέρω σύγχυσης δημιουργούν.

 Για το σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, οι αποφάσεις που δεν πάρθηκαν στο παρελθόν και μας οδήγησαν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, δεν μπορούν να ¨σπρώχνουν¨ προς μία δήθεν διέξοδο που στην προκειμένη περίπτωση είναι η παρακινδυνευμένη λύση της αναδιοργάνωσης  του Λιγνιτικού Κέντρου.

Μιας Διεύθυνσης που επί σειρά ετών με την υφιστάμενη κατάσταση, επέδειξε (κατά γενική ομολογία) μία επιτυχημένη και αποτελεσματική λειτουργία η οποία ενδεχομένως να διαταραχθεί σε περίπτωση εφαρμογής του υπάρχοντος σχεδιασμού.

Σαφέστατα, το λιγότερο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η επιχείρηση (σε ένα από τα πιο νευραλγικά της πόστα), είναι διατάραξη και σύγχυση.

Αν η Διοίκηση της Επιχείρησης αναζητά πραγματική διέξοδο από καταστάσεις που κρίνει ότι απαιτούν βελτιωτικές παρεμβάσεις ή αλλαγές τότε θα πρέπει να στραφεί προς τις σίγουρες μεθόδους και μέτρα που δεν είναι άλλα από την πραγματοποίηση προσλήψεων και επενδύσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση θεωρούμε πως θα βρεθούμε προ απρόβλεπτων καταστάσεων. Μακάρι να διαψευσθούμε.

ΠΗΓΗ:spartakos-dei.gr

Η Ανεξάρτητη Σκωτία θα… Κολυμπάει στο Πετρέλαιο


Λίγες ημέρες προτού στηθούν οι κάλπες για την ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας από τη Βρετανία οι δημοσκοπήσεις είναι ενθαρρυντικές για όσους περιμένουν ότι εκείνοι που ενσωμάτωσαν στην πολιτική τους κουλτούρα και εφάρμοσαν με τον ευφυέστερο τρόπο το αξίωμα «διαίρει και βασίλευε» θα πληρώσουν κι αυτοί το τίμημα μιας διαίρεσης και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διασπαστεί. Οι υποστηρικτές μιας ανεξάρτητης Σκοτίας ευτύχησαν να δουν να αποδίδει καρπούς η επικοινωνιακή αντεπίθεση την οποία ξεκίνησαν προ τεσσάρων μόλις εβδομάδων.

Για να καθησυχάσουν τους ανησυχούντες για το οικονομικό μέλλον μιας ανεξάρτητης Σκοτίας οι αυτονομιστές επιστράτευσαν μελέτες που διαβεβαιώνουν ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα, τα οποία θα εκμεταλλεύεται πλέον κατ’ αποκλειστικότητα το νέο ανεξάρτητο κράτος, είναι πολύ μεγαλύτερα από όσα υπολογίζει η κυβέρνηση του Λονδίνου.

Διότι, ειρήσθω εν παρόδω, δύο είναι τα κεφαλαιώδη ζητήματα – και τα δύο οικονομικής φύσεως – που απασχολούν τους Σκοτσέζους ψηφοφόρους και γύρω από τα οποία αναπτύσσουν την επιχειρηματολογία τους οι οπαδοί της ανεξάρτητης Σκοτίας και της ενιαίας Βρετανίας: το πετρέλαιο και το νόμισμα.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο λοιπόν, έρευνα του «απολιτικού επιχειρηματικού οργανισμού» (έτσι αυτοπροσδιορίζεται) Ν-56, που δόθηκε στα μέσα του Αυγούστου στη δημοσιότητα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επίσημες βρετανικές προβλέψεις για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα (μιλάμε για αυτά που θα περιέλθουν στην επικράτεια του ανεξάρτητου σκοτσέζικου κράτους) είναι «υπερβολικά απαισιόδοξες».

Και ότι στην πραγματικότητα «τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου θα είναι εξαπλάσια από όσα υπολογίζουν οι Εγγλέζοι»!

Μοντέλο η Νορβηγία

Συγκεκριμένα, το βρετανικό Γραφείο για την Αξιοπιστία του Προϋπολογισμού (OBR) εκτιμά ότι την περίοδο από το 2013/2014 έως το 2040/2041 τα έσοδα από τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας θα είναι 61,6 δισ. στερλίνες (77 δισ. ευρώ). Ο Ν-56 εκτιμά ότι τα έσοδα το συγκεκριμένο διάστημα μπορούν να φθάσουν στα… 365 δισ. στερλίνες (455 δισ. ευρώ).

Υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα εφαρμοστούν κάποιες συστάσεις του οργανισμού, όπως είναι η υιοθέτηση ενός πιο ανταγωνιστικού φορολογικού καθεστώτος, η μεταφορά της διοικητικής και ρυθμιστικής αρχής του κλάδου εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Αμπερντίν (αυτό ο Ν-56 προτείνει να γίνει ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος).

Και – πρωτίστως! – υπό την προϋπόθεση ότι η δημιουργία ενός πετρελαϊκού fund κατά τα πρότυπα της Νορβηγίας. Ενός δημόσιου ταμείου, δηλαδή, που θα εξασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική ευημερία των επομένων γενεών των ανεξάρτητων Σκοτσέζων!

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης των Σκοτσέζων Άλεξ Σάλμοντ υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την έκθεση του Ν-56 κάνοντας λόγο για «άλλο ένα ρήγμα στην αξιοπιστία των προβλέψεων του OBR». Ο Σάλμοντ υποστηρίζει ότι η ανεξάρτητη Σκοτία θα γίνει ένα από τα πλουσιότερα μικρά κράτη στον κόσμο.

Αναμενόμενη, φυσικά, ήταν και η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του Ν-56 από το Λονδίνο, το οποίο υπενθύμισε ότι ο ιδρυτής του ερευνητικού κέντρου, Νταν Μακντόναλντ, είναι σύμβουλος της οργάνωσης «Yes Scotland» που συντονίζει τους αυτονομιστές. 

Οι εκβιασμοί των Εγγλέζων

Πέρα από το ζήτημα του πετρελαίου, ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τη δημόσια συζήτηση στην Σκοτία είναι το νόμισμα που θα υιοθετήσει το νέο κράτος. Στόχος της τοπικής κυβέρνησης είναι να διατηρήσει η ανεξάρτητη Σκοτία την βρετανική στερλίνα. Όμως και τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα της Βρετανίας (Συντηρητικό, Εργατικό και Φιλελεύθερο) έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθούν να συνεχίσει να χρησιμοποιεί η Σκοτία την στερλίνα. Κι αυτό επειδή ουδείς βρετανός πολιτικός είναι διατεθειμένος να ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να διασώσουν μια άλλη χώρα σε περίπτωση που καταρρεύσει η οικονομία της.

Παρά ταύτα, προ μηνών ο (καναδικής καταγωγής) διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ είχε συζητήσει στο Εδιμβούργο με τον σκοτσέζο πρωθυπουργό Άλεξ Σάλμοντ το ενδεχόμενο διατήρησης της στερλίνας ως εθνικού νομίσματος της ανεξαρτητοποιημένης Σκοτίας.

«Αυτό, όμως, συνεπάγεται την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας από το νέο κράτος. Η νομισματική ένωση δεν θα πρέπει να έχει τις παθογένειες της ζώνης του ευρώ», είχε προειδοποιήσει ο Κάρνεϊ.

Βεβαίως στην προβληματική του νομίσματος μιας ανεξάρτητης Σκοτίας «παίζει» και το ενδεχόμενο ένταξής της στη ζώνη του ευρώ. Δεν θα ήταν δα οι Σκοτσέζοι η μοναδική εθνότητα των βρετανικών νησιών που θα το έπραττε. Το αποτόλμησαν οι Ιρλανδοί και δεν φαίνεται να το έχουν μετανιώσει.

Πώς φθάσαμε στο δημοψήφισμα
Η σαρωτική νίκη του Εθνικού Σκοτσέζικου Κόμματος στις εκλογές του 2011 έδωσε την πολυαναμενόμενη από τους αυτονομιστές της Σκοτίας πολιτική αφορμή για να προωθήσουν τα αποσχιστικά τους σχέδια.

Επικοινωνιακά, βεβαίως, είχε φροντίσει από το 1995 η κινηματογραφική ταινία «Braveheart» με τον Μελ Γκίμπσον να καταστήσει γνωστή σε κάθε γωνιά της γης τις «αρχέγονες» διαφορές μεταξύ Άγγλων και Σκοτσέζων – ο Γκίμπσον ενσαρκώνει τον πολεμιστή Ουίλιαμ Ουόλας, ηγέτη των Σκοτσέζων κατά του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Α’ στον Πρώτο Πόλεμο για την Ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Και από οικονομικής απόψεως τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας υπόσχονταν όχι απλώς την επιβίωση αλλά την ευημερία μιας ανεξάρτητης Σκοτίας.

Το επιχείρημα του αρχηγού της τοπικής κυβέρνησης Αλεξ Σάλμοντ και των αυτονομιστών είναι, άλλωστε, ότι «έπειτα από 300 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει» και ότι «χάρη στον πετρελαϊκό της πλούτο μια ανεξάρτητη Σκοτία θα γινόταν μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο».

Στους αντίποδες, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η κυβέρνησή του υποστηρίζουν ότι «η Βρετανία αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες κοινωνικές και πολιτικές ενώσεις στον πλανήτη».

800.000 Σκοτσέζοι δίχως ψήφο

Η τοπική κυβέρνηση μείωσε στα 16 έτη το όριο ηλικίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ελπίζοντας ότι οι νέοι θα υπερψηφίσουν την απόσχιση. Όμως, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχουν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Σκοτίας με υπηκοότητα βρετανική, χωρών της ΕΕ ή της Κοινοπολιτείας.

Αυτό σημαίνει ότι 800.000 Σκοτσέζοι που ζουν εκτός περιοχής δεν έχουν το δικαίωμα ψήφου. Αντίθετα, θα ψηφίσουν 400.000 άλλοι Βρετανοί και ξένοι που κατοικούν στη Σκοτία!

Σ’ αυτούς (στους ξένους), όπως και στο σύνολο των 4,1 εκατ. ψηφοφόρων άλλωστε, ο αειθαλής Σον Κόνερι προσπάθησε να εμφυσήσει το πνεύμα ανεξαρτησίας του Ουόλας. Και, δημοσκοπικά τουλάχιστον, φαίνεται ότι το πέτυχε, παρ’ ότι ο ίδιος συγκαταλέγεται μεταξύ των 800.000 Σκοτσέζων της διασποράς που δεν θα ψηφίσουν…

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ")


ΠΗΓΗ:energia.gr

40 δις. δολάρια ετησίως θα επενδύσει στην παραγωγή της η Saudi Aramco


Η Saudi Aramco, κρατική πετρελαϊκή της Σαουδικής Αραβίας, πρόκειται να επενδύσει 40 δις. δολάρια κάθε χρόνο μέσα στην επόμενη δεκαετία, προκειμένου να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή πετρελαίου και να διπλασιάσει εκείνη του φυσικού αερίου.
Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνοντας της εταιρείας, Καλίντ αλ Φαλίχ, η Aramco δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου διεθνώς, καθώς θεωρεί ότι τα αυξημένα κόστη που έχει να επωμισθεί ο κλάδος της παραγωγής θα έχει τελικά αποτέλεσμα και στην τιμή.
Μιλώντας σε συνέδριο στη Νορβηγία, ο Φαλίχ είπε ότι «προκειμένου να ικανοποιήσουμε την άνοδο της ζήτησης και να αντικαταστήσουμε την χαμένη παραγωγή, ο κλάδος μας θα πρέπει να βρει νέα παραγωγή 40 εκατ. βαρελιών την ημέρα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Αν και οι επενδύσεις μας θα καλύπτουν όλο το μήκος και το πλάτος της αλυσίδας, οι μεγαλύτερες θα γίνουν στην παραγωγή, ιδίως στην υπεράκτια, με στόχο την διατήρηση της μέγιστης δυνατής παραγωγής στα 12 εκατ. βαρέλια, με ταυτόχρονο διπλασιασμό της παραγωγής αερίου».


ΠΗΓΗ:energypress.gr