Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

"Η Ενεργειακή Ασφάλεια της Ελλάδας και Προτάσεις για την Βελτίωσή της": Έκθεση του IENE στο Πλαίσιο Εκπόνησης του Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού της Ελλάδας από την ΕΣΕΚ

Από το energia.gr
Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) παρεμβαίνει για ακόμη μια φορά στο σχεδιασμό και την εκπόνηση της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα, με μια ρηξικέλευθη μελέτη που αποτυπώνεται στην έκθεση με θέμα: «Ενεργειακή Ασφάλεια της Ελλάδας και Προτάσεις για την Βελτίωσή της». Η έκθεση εκπονήθηκε από..

Greenpeace:Το ΥΠΕΝ αποτυγχάνει να προστατέψει την Ελλάδα από τις κλιματικές αλλαγές

Από το worldenergynews.gr
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας[1] αποτυγχάνει να προστατέψει την Ελλάδα από τις κλιματικές αλλαγές και συνάδει με σενάρια αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από τους 3°C.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace, κρατάει αχρείαστα την ελληνική κοινωνία δεσμευμένη από τα ορυκτά καύσιμα επ’ αόριστον και αδυνατεί..

Κινεζικός «τεχνητός ήλιος» ανοίγει τον δρόμο για ενέργεια από σύντηξη

Από το naftemporiki.gr 
Σημαντική πρόοδο στον τομέα της ενέργειας από σύντηξη σημείωσε η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, χρησιμοποιώντας έναν «τεχνητό ήλιο». Πρόκειται για το EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak), το οποίο πέτυχε θερμοκρασία ηλεκτρονίων άνω των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου στο πλάσμα του πυρήνα του, κατά τη διάρκεια ενός πειράματος διάρκειας τεσσάρων μηνών. Η θερμοκρασία αυτή, όπως υπογραμμίζει..

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΑ 751 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΕΓΣΣΕ

Από το gsee.gr
Την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ να μη συμμετάσχει στην προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό που έχει οριστεί για αύριο, γνωστοποίησε η Συνομοσπονδία με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Συντονισμού της Διαβούλευσης, για τον κατώτατο μισθό.

Η Συνομοσπονδία, που διαφώνησε ..

Ερωτήματα για όλα τα ανοιχτά ενεργειακά θέματα για την αποεπένδυση της ΔΕΗ

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για έργο στο λυγνιτορυχείο ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V, ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γιώργος Αρβανιτίδης έθεσε μια σειρά ερωτημάτων για όλα τα σχετικά θέματα της αποεπένδυσης της ΔΕΗ:

Με στόχο τα 2,3 τρισεκ. κυβικά πόδια αερίου το γεωτρητικό πρόγραμμα της Energean στο Ισραήλ

Από το pronews.gr
Το γεωτρητικό πρόγραμμα της Energean στο Ισραήλ για το 2019 έχει ως στόχο 2,3 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 31 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με την ενημέρωση της εισηγμένης- στην κύρια αγορά του Λονδίνου και στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ- προς τους επενδυτές. 

Με βάση την επιχειρησιακή ενημέρωση της εταιρεία για το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως τις 13 Νοεμβρίου 2018, το πρόγραμμα ανάπτυξης στα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ προχωρεί σύμφωνα με το σχεδιασμό για παράδοση..

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε Ψήφισμα για τη Μείωση των Εκπομπών από τα Βαρέα Οχήματα

Από το energia.gr
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από φορτηγά και λεωφορεία, βάσει σχεδίου έκθεσης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, σηματοδοτώντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων των κρατών μελών με το Συμβούλιο των Υπουργών.

Στο ψήφισμα προτείνεται, το 50% των νέων αστικών λεωφορείων, από το 2025 και το 75% από το 2030, να είναι ηλεκτρικά.

Επιπλέον, οι κατασκευαστές θα πρέπει να μειώσουν..

Η ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΕΣΦΑ

H ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων μέσω εργολάβων, στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), οι οποίοι πραγματοποιούν την προσεχή Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, 24ωρη προειδοποιητική απεργία.

Είναι αδιανόητο εργαζόμενοι στο φορέα να παρέχουν εδώ και 25 χρόνια υπηρεσίες στην εταιρεία μέσω εργολάβου, χωρίς καμία..

Πέντε γεωτρύπανα ψάχνουν κοιτάσματα γύρω από Κύπρο

Από το worldenergynews.gr
Το γεγονός ότι αυτό το διάστημα επιχειρούν ταυτόχρονα πέντε γεωτρύπανα γύρω από την Κύπρο, για λογαριασμό τεσσάρων διαφορετικών χωρών, δείχνει τον εξαιρετικό ενεργειακό και γεωπολιτικό ρόλο που αποκτά η νοτιοανατολική Μεσόγειος και η ίδιά μας η χώρα.

Εκτός από τη γεώτρηση στη «Δελφίνη» που ξεκινά αυτές τις ώρες για λογαριασμό της Κύπρου, γεωτρήσεις πραγματοποιούνται στο «Ζορ» για λογαριασμό της Αιγύπτου, όπως και στο «Λεβιάθαν» για λογαριασμό του Ισραήλ, όπως και δύο γεωτρήσεις στις νότιες ακτές της Τουρκίας, σε Αττάλεια και Μερσίνα, που ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες. Ακόμα μια αναμένεται να ξεκινήσει με γεωτρύπανο-αδελφό του Sten..

Ανακοίνωση ΠΣΕΕΠ για το Πολυτεχνείο


Από το pseep.gr

                                                        «Εδώ Πολυτεχνείου κραυγή
                                                           καλούν το Χρέος κι η Τιµή
                                                           Λαέ µας, βοήθα τα παιδιά.
                                                          Ο αγώνας για τη Λευτεριά..»
                                                                ΡΩΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

  Όσα χρόνια και αν περάσουν από την ιστορική Εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της χούντας των συνταγµαταρχών, οι µνήµες παραµένουν νωπές και τα µηνύµατά της επίκαιρα. Φέτος κλείνουν 45 χρόνια από την 17 Νοεµβρίου του ’73, που γράφτηκε η ιστορία της κορυφαίας αντιδικτατορικής δράσης και οφείλουµε να τιµούµε τη µνήµη..

Γ. Αλεξόπουλος: «Ο Ενεργειακός Μετασχηματισμός βρίσκεται στον πυρήνα του στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου ΕΛΠΕ»

Από το ypaithros.gr
Ο Όμιλος ΕΛΠΕ υιοθετεί τους στόχους για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και προωθεί δυναμικά τον Ενεργειακό Μετασχηματισμό, επεσήμανε με έμφαση ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κατά την ομιλία του στο Στρατηγικό Συνέδριο Athens Investment Forum 2018: «Ο Ρόλος των Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Μελλοντική Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, η Ευρωπαϊκή πετρελαϊκή βιομηχανία ήδη σχεδιάζει τη μετάβαση στη νέα οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, στοχεύοντας τόσο..

Την δεκαετία 2021 - 2030 η "χρυσή εποχή" για την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων

Από το energypress.gr
H ανάπτυξη των εγχώριων ενεργειακών πηγών αποτελεί οργανικό στοιχείο της επιδιωκόμενης ασφάλειας εφοδιασμού, ένα ζήτημα το οποίο ξεχωρίζει για την σημασία του στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΝ στις αρχές της εβδομάδας.

Μην ξεχνάμε πως η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί, επίσης, έναν από τους πέντε βασικούς άξονες της Ενεργειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και των οδηγιών και κανονισμών που έχουν ακολουθήσει μετέπειτα, ιδιαίτερα στο κομμάτι του φυσικού αερίου.

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων συνιστά, κατά..