Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχεται απεργιακή εβδομάδα


Εβδομάδα μαζικών κινητοποιήσεων ξεκινά από τη Δευτέρα κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Από την Δευτέρα ξεκινούν πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη 618 εργαζομένων σε καθεστώς κινητικότητας.

Εντωμεταξύ συνεχίζονται οι 48ωρες απεργίες που έχουν κηρύξει οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που αντιδρούν κατά της διαθεσιμότητας και την άλλη εβδομάδα θα προχωρήσουν σε πενθήμερες απεργίες έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και Πέμπτη, 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Αναστάτωση επικρατεί και στον χώρο της Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων και στην κινητικότητα του προσωπικού, κηρύσσοντας τριήμερη πανελλαδική απεργία από την Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ενώ το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποφασίσει για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Μετρητά τέλος στις εφορίες

xexaste-tis-pistotikes-pliroste-me-to-prosopo-sas-1-315x236
Όλα μέσω τραπεζών..

Με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών θα πρέπει να πληρώνουμε από εδώ και στο εξής τις υποχρεώσεις μας στην εφορία, σύμφωνα με εντολή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Οι πιστοί των μετρητών θα μπορούν να πηγαίνουν σε τράπεζες και ΕΛΤΑ. Εναλλακτικά, το πλαστικό χρήμα είναι εδώ για να

Αν οι συναλλαγές για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να γίνουν μέσω τραπεζικού λογαριασμού, ή σε τράπεζες ή σε ΕΛΤΑ, το πλαστικό χρήμα θα μας βγάλει από τον «κόπο» των μετρητών. 

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Έρχεται η έκτιση ποινής κατ’ οίκον


Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, νομοσχέδιο που επιτρέπει την υπό προϋποθέσεις έκτιση ποινής φυλάκισης κατ' οίκον, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την δυνατότητα έκτισης της ποινής κατ' οίκον και με ηλεκτρονική παρακολούθηση του κρατούμενου, εφ΄όσον έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής ή (για περιπτώσεις ισόβιας κάθειρξης) τουλάχιστον 14 χρόνια. Σε περίπτωση που εκτίει πολλαπλές ποινές, το ελάχιστο όριο κάθειρξης εντός σωφρονιστικού καταστήματος είναι τα 17 χρόνια. Του ευεργετήματος εξαιρούνται οι κατάδικοι για κακουργήματα ιδιαίτερα ειδεχθή και επιβλαβή για τη δημόσια ασφάλεια - η μεγαλεμπορία ναρκωτικών, η εσχάτη προδοσία, η σύσταση συμμορίας και η τρομοκρατική δράση, ο βιασμός, η κατάχρηση σε ασέλγεια, η παιδεραστία, η κατ' επάγγελμα ή συνήθεια παιδική πορνογραφία, η εκπόρνευση ανηλίκου, η ένοπλη ληστεία και η ανθρωποκτονία από πρόθεση (εφ' όσον στην περίπτωση αυτή δεν έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά).

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, την δυνατότητα να ανατεθεί η ηλεκτρονική επιτήρηση των κατ' οίκον κρατουμένων, σε ιδιωτικές εταιρείες. 
ΠΗΓΗ:enikos.gr

ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΥΑΕ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την  13/09/2013  συνεδρίασε  η  Εφορευτική  Επιτροπή  που  εκλέχθηκε  από  τη   Γενική Συνέλευση της 12/09/13 για τη διενέργεια των εκλογών για την ΕΥΑΕ Αμαρουσίου την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013 αποτελούμενης από τους κάτωθι συναδέλφους :
Τακτικοί :
     1. Πάτρα Θάλεια (Πρόεδρος)
     2. Τσιάρα Μίνα
     3. Κένης Ανδρέας

Αναπληρωματικοί :
     1. Ηλίας Δημήτριος
     2. Ανθίμου Βάια

Η Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε τα εξής :
   1.  Οι  εκλογές  θα πραγματοποιηθούν την 18/09/2013 από τις 09:00 έως 16:00.
   2.  Η υποβολή υποψηφιοτήτων  θα  γίνεται  δεκτή  από  την  Εφορευτική
        Επιτροπή έως και την Δευτέρα 16/09/2013 και ώρα 16:00.
   3.  Δικαίωμα  υποβολής υποψηφιοτήτων και ψήφου  έχουν  όλοι  οι  εργαζόμενοι
       του ομίλου (ΕΛΠΕ-ΕΚΟ-ΕΚ) στο Μαρούσι.
   4.  Θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο και εκλέγονται τέσσερεις (4). Κάθε ψηφοφόρος
        Έχει δικαίωμα να βάλει από έναν (1) έως και τέσσερεις (4) σταυρούς.

Κατά την ψηφοφορία οι συνάδελφοι θα πρέπει να έχουν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  

 ΝΟΜΟΣ: 1568/85
Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
 (ΦΕΚ 177/Α/18-10-85)
  (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (απόσπασμα)

Β΄. Αρμοδιότητες επιτροπής

1. Η Ε.Υ.Α.Ε. είναι όργανο συμβουλευτικό και έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) μελετά τις συνθήκες εργασίας στην επιχείρηση, προτείνει μέτρα για τη βελτίωσή
τους και του περιβάλλοντος εργασίας, παρακολουθεί την τήρηση των μέτρων υγιεινής
και ασφάλειας και συμβάλλει στην εφαρμογή τους από τους εργαζομένους.

β) σε περιπτώσεις σοβαρών εργατικών ατυχημάτων ή σχετικών συμβάντων προτείνει
τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή επανάληψής τους,

γ) επισημαίνει τον επαγγελματικό κίνδυνο στους χώρους ή θέσεις εργασίας και
προτείνει μέτρα για την αντιμετώπισή του, συμμετέχοντας έτσι στη διαμόρφωση της
πολιτικής της επιχείρησης, για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου,
δ) ενημερώνεται από τη διοίκηση της επιχείρησης για τα στοιχεία των εργατικών
ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών που συμβαίνουν σ΄αυτή,

ε) ενημερώνεται για την εισαγωγή στην επιχείρηση νέων παραγωγικών διαδικασιών,
μηχανημάτων, εργαλείων και υλικών ή για τη λειτουργία νέων εγκαταστάσεων σ΄
αυτή, στο μέτρο που επηρεάζουν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
στ σε περίπτωση άμεσου και σοβαρού κινδύνου καλεί τον εργοδότη να λάβει τα
ενδεικνυόμενα μέτρα, χωρίς να αποκλείεται και η διακοπή λειτουργίας μηχανήματος ή
εγκατάστασης ή παραγωγικής διαδικασίας,

ζ) μπορεί να ζητεί τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων για θέματα υγιεινής και ασφάλειας
της εργασίας, μετά σύμφωνη γνώμη του εργοδότη.









ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μετά τη κυνική Ανοιχτή Επιστολή του συναδέλφου Εκπρόσωπου «των Εργαζομένων», όπου προμοτάρει με περίσσιο θράσος τις στοχευμένες οικειοθελείς αποχωρήσεις – απολύσεις, θέλουμε να επισημάνουμε κάποιες πτυχές του Προγράμματος και να τοποθετηθούμε όπως έχουμε υποχρέωση απέναντι στους συναδέλφους μας.

-          Επισήμανση 1η : Γιατί  το  πρόγραμμα  αναφέρεται  σε  συγκεκριμένες  Διευθύνσεις  και  σε συγκεκριμένα άτομα ;
-          Επισήμανση 2η : Πόσοι εργάζονται στις συγκεκριμένες Διευθύνσεις ;
-          Επισήμανση 3η : Τι σημαίνει ότι «Η άρνηση του εργαζόμενου να αποδεχθεί τη σχετική πρόταση της Εταιρείας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποχώρησης, δεν αποστερεί την Εταιρεία από την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων της» ;
-          Επισήμανση 4η : Γιατί το πρόγραμμα έχει διάρκεια έως τέλος Νοεμβρίου ;

Επειδή λοιπόν οι απαντήσεις είναι πολύ απλές για όλους εμάς πλην του Εκπρόσωπου «των Εργαζομένων», που αποδεικνύεται εν τέλει ότι είναι Εκπρόσωπος της Εταιρείας, ας μας απαντήσει ο ίδιος, αφού έτσι κι αλλιώς την Εταιρεία εκπροσωπεί.

-          Αφού αφορά συγκεκριμένες Διευθύνσεις και συγκεκριμένα άτομα είναι στόχευση, ναι ή όχι ;
-          Ο αριθμός των 160 ατόμων που η Εταιρεία ανακοίνωσε, στις συγκεκριμένες Διευθύνσεις, αντιστοιχεί στο 50 % του πρωϊνού προσωπικού, ναι ή όχι ;
-          Η παράγραφος της Εταιρείας ως προς τα νόμιμα δικαιώματά της, αναφέρεται στο δικαίωμα της να απολύει το 5% του προσωπικού της κάθε μήνα, ναι ή όχι ;
-          Αλλά αυτή την απάντηση την έδωσε μιλώντας για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως όλοι γνωρίζουν ότι τους πολέμους τους κηρύττουν Στρατηγοί και όχι Εφιάλτες. Η λήξη του Προγράμματος μετά το πέρας των εκλογών, στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ''ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζετε''.

Συνάδελφοι, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε και τις δυσκολίες των καιρών, αλλά και την οικονομική κατάσταση της Εταιρείας μας. Είναι όμως αδιανόητο, να συμφωνήσουμε σαν εργαζόμενοι στον κανιβαλισμό για να σωθούν οι υπόλοιποι, διότι αυτή η λογική θα μας κάνει το επόμενο γεύμα στο μέλλον.  Χρέος μας είναι να σταθούμε με ρεαλισμό να συζητήσουμε την κατάσταση, να συμβάλλουμε με σοβαρότητα στις λύσεις αλλά όχι με όρους που ''σερβίρονται'' κατ΄ αυτόν τον τρόπο.

Καλούμε λοιπόν τον Εκπρόσωπο της Εταιρείας, αλλά και όλη την ''παρέα'' μιας και η Ανοιχτή Επιστολή εκδόθηκε από τη θύρα του intranet της Παράταξης της ΕΝΙΑΙΑΣ, να προσγειωθείτε και να θυμηθείτε το ρόλο σας σαν Συνδικαλιστές και όχι σαν φερέφωνα της Εταιρείας που επιλέξατε να είστε σήμερα.

ΓΣΕΕ: Στάση εργασίας την Τετάρτη


Πραγματοποίηση τετράωρης στάσης εργασίας, από τις 11:00 ως τις 15:00, την ερχόμενη Τετάρτη και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στις 11.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ στη σημερινή συνεδρίασή της.

Η ΓΣΕΕ προβαίνει σε κινητοποιήσεις «εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στο δοκιμαζόμενο δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο και αντιδρώντας απέναντι στη βαρβαρότητα των μνημονίων που ‘παράγουν’ λουκέτα, δημιουργούν στρατιές ανέργων και εξαθλιώνουν την κοινωνία».

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ αποφάσισε να καλέσει όλες τις Ομοσπονδίες μέλη και τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμή της να συνεδριάσουν άμεσα ώστε να σχεδιαστεί από κοινού η παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων.

Επίσης, αποφασίστηκε να συγκληθεί μέχρι τέλους του μήνα σε ημερομηνία που θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες η Ολομέλεια της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τις μορφές και την κλιμάκωση του αγώνα, σύμφωνα με τις προτάσεις των οργανώσεων μελών της ΓΣΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η Συνομοσπονδία θα συνεχίσει τη μάχη για να ανατρέψει την ασκούμενη πολιτική και να βγει η χώρα από τα δεσμά των μνημονίων. Ο αγώνας θα συνεχιστεί για να μπει οριστικό τέλος στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία, στη λιτότητα, στον εκφοβισμό, στις απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στις διαθεσιμότητες, στη φοροεπιδρομή, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στα σχέδια διάλυσης της αμυντικής βιομηχανίας, στο ξεπούλημα και τον τεμαχισμό εταιρειών κοινής ωφέλειας (νερό, ρεύμα, κλπ)».

ΠΗΓΗ: defenecnet.gr

Ήπια κέρδη για το αργό μετά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της ΙΕΑ


Ήπια κέρδη κατέγραψε η τιμή του αργού την Πέμπτη μετά και τις αισιόδοξες προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για την παγκόσμια ζήτηση το επόμενο έτος.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού τύπου light sweet, παραδόσεως Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 1,04 δολάρια ή 1% για να κλείσει στα 108,60 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, το αργό τύπου brent, παραδόσεως Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 1,13 δολαρίων ή 1% για να κλείσει στα 112,63 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή κατά 1,2% το επόμενο έτος, στα 92 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να βελτιώνεται, αναφέρει η IEA στη μηνιαία της έκθεση για την αγορά πετρελαίου.

Παράλληλα, η Υπηρεσία προβλέπει πως η παραγωγή αργού της Βόρειας Αμερικής θα αυξηθεί κατά 510.000 βαρέλια την ημέρα στο τρίτο τρίμηνο, ωστόσο εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξη για τη Λιβύη.

"Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου παραμένουν σχετικά καλά εφοδιασμένες παρά τη σημαντικά μειωμένη παραγωγή της Λιβύης, της Συρίας και μεγάλου μέρους της Βόρειας Θάλασσας, καθώς η σημαντική ενίσχυση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ αντισταθμίζουν τις απώλειες", αναφέρει ο Matthew Parry, ανώτερος αναλυτής της ΙΕΑ και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.


ΠΗΓΗ:.capital.gr

ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΑΦΘΑΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Η έκρηξη μιας δεξαμενής στην οποία βρισκόταν αποθηκευμένη νάφθα, στην περιοχή Λαμέτσια Τέρμε της Κάτω Ιταλίας, προκάλεσε τον θάνατο δυο εργατών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ιταλική αστυνομία, ένας ακόμη εργάτης τραυματίσθηκε από την έκρηξη και η κατάστασή του κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, αφού φέρει εγκαύματα σε μεγάλο μέρος του σώματος.

Οι αρχές στην περιοχή διεξάγουν ελέγχους για να εξακριβώσουν αν ο καπνός που έχει εκλυθεί πάνω από το κέντρο παραγωγής νάφθας ΙΙsap Biopro περιέχει τοξικές ουσίες.

Την ώρα της έκρηξης στις δεξαμενές βρίσκονταν σε εξέλιξη προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Αραβικό ενδιαφέρον για ενέργεια, αγορές ακινήτων και το Αναπτυξιακό Ταμείο

Πετρελαιοπηγή
Πολύπλευρο ενδιαφέρον για τους τομείς της ενέργειας, του φυσικού αερίου, της αγοράς ακινήτων, των ιδιωτικοποιήσεων ΕΛΠΕ-ΔΕΗ-ΔΕΠΑ αλλά για το Αναπτυξιακό Ταμείο έδειξε η πολυμελής αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη.

Ειδικά για το Αναπτυξιακό ταμείο η αραβική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας της χώρας, δρ Soultan Al Jabe, ζήτησαν να «ωριμάσει» η ιδέα και εστίασαν το ενδιαφέρον τους στη διαχείριση του.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο άραβας υπουργός τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιείται, η συγκυρία είναι πολύ καλή και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. «Φαίνεται ότι τα προβλήματα του παρελθόντος για επενδύσεις ξεπερνιούνται» τόνισε.

Πάντως, σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται η αποφυγή της διπλής φορολόγησης και η προστασία των επενδύσεων. Και τα δύο θέματα αναμένεται να διευθετηθούν άμεσα με διακρατικές συμφωνίες, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει υπογράψει την απόφαση για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης η οποία θα πρέπει κυρωθεί από τη Βουλή, ενώ σχετικά με την προστασία των επενδύσεων έχει αποσταλεί προσχέδιο από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία αναμένεται απάντηση στις 20 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Καταργείται η άδεια για χρήση υπολογιστή στο Δημόσιο


Την κατάργηση της άδειας για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή στο Δημόσιο, η οποία ανέρχεται σε έξι ημέρες ανά έτος, προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, οι εργατοώρες που θα προκύψουν από την κατάργηση της συγκεκριμένης άδειας αντιστοιχούν στην πρόσληψη επιπλέον 5.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην κινητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν πρόκειται μονάχα για ένα προαπαιτούμενο αλλά και για ένα χρήσιμο εργαλείο διαχείρισης του προσωπικού του Δημόσιου. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του πως η κυβέρνηση θα «είναι συνεπής» στο στόχο που έχει θέσει για ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός «μέσα σε δύο μήνες πήγαμε από το μηδέν σε πενταψήφιο αριθμό» υπαλλήλων.

Όσον αφορά το δεύτερο κύμα κινητικότητας, που θα αφορά ακόμα 12.500 εργαζόμενους έως το τέλος του έτους, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεξαμενές για την εύρεση προσωπικού θα είναι, μεταξύ άλλων, οι ΟΤΑ, όπου θα καταγραφούν πλεονασμοί αλλά και ελλείψεις, ο δεύτερος γύρος αξιολόγησης στην Υγεία, και η αξιολόγηση της «περιφέρειας του δημοσίου», δηλαδή τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου.

Ειδικά για τα εν λόγω νομικά πρόσωπα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξήγησε πως ενδέχεται να υπάρξουν συγχωνεύσεις, αλλά και «σχέδια ορθολογικής διαχείρισης».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχωρήσεων από τις αμυντικές βιομηχανίες, το μέλλον των οποίων αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικα, ενόψει της επιστροφής της τριμερούς στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Πόλεμος "μέχρις εσχάτων" Ε.Μαρινάκη και Δ.Μελισσανίδη για τον ΟΠΑΠ


Μετωπική σύγκρουση του εφοπλιστή Ευάγγελο Μαρινάκη, με τον άλλο εφοπλιστή και ιδιοκτήτη εταιρείας πετρελαιοειδών Δημήτρη Μελισσανίδη ιδοκτήτων του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ αντίστοιχα.

Με μία ανακοίνωση από αυτές που όχι μόνο δεν εκδίδονται "κάθε μέρα", αλλά για την ακρίβεια ουδέποτε έχει εκδοθεί ανάλογη ανακοίνωση ή υπήρξε κάποτε διαρροή με τέτοιο περιεχόμενο και ουδέποτε έχουν εκφραστεί τέτοιες κατηγορίες ακόμα στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και γενικότερα στον επιχειρηματικό χώρο τα τελευταία 40 χρόνια, ο Ολυμπιακος, δηλαδή ο Ε.Μαρινάκης, απευθύνεται στον Δ,Μελισσανίδη με εκφράσεις που ούτε η "17 Νοέμβρη" δεν χρησιμοποιούσε στις προκηρύξεις της μετά από τις δολοφονίες της για τα θύματά της.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΙΟΒΕ: Κάτω 28% η κατανάλωση πετρελαιοειδών το 2012


Πτώση της τάξης του 28% σημείωσε ο όγκος πωλήσεων των επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών, το 2012, σύμφωνα μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο «Συγκεντρωτικά Στοιχεία και Αριθμοδείκτες του Κλάδου Πετρελαιοειδών».
Σύμφωνα με τη μελέτη του Ιδρύματος, η σημαντική αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι ήπιες κλιματικές συνθήκες και η εμβάθυνση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, οδήγησαν το 2012 σε κατακόρυφη πτώση του όγκου των πωλήσεων κατά 28%, μετά τη μείωση κατά 5,1% την περίοδο 2010-2011.
Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου διαμορφώθηκαν σε 12.472 εκατ. ευρώ, έναντι 13.531 εκατ. το 2011, καταγράφοντας μείωση κατά 8% περίπου.
Τα μικτά κέρδη υποχώρησαν στα 405 εκατ. το 2012, έναντι 489 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Το συνολικό κόστος πωληθέντων μειώθηκε κατά 7,5%. Αναφορικά με τα επιμέρους μεγέθη του συνολικού κόστους πωληθέντων, παρατηρείται ότι το 2012 το 67,1% αυτού αφορά στο κόστος εισαγωγής CIF, το οποίο -δεδομένου ότι αποτελεί συνάρτηση των διεθνών τιμών πετρελαίου- καταγράφει μείωση κατά 7,4% έναντι του 2011, απορροφώντας μαζί με τους δασμούς και τους φόρους το μεγαλύτερο μερίδιο της μεταβολής του κόστους πωληθέντων. Οι δασμοί και φόροι με ποσοστό 32,4% αποτελούν το δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα διαμόρφωσης του κόστους πωληθέντων. Μικρή είναι η επίδραση του τρίτου παράγοντα, δηλαδή των άμεσων εξόδων αγορών, που συμμετέχουν στο κόστος πωληθέντων με ποσοστό μικρότερο του 1%.
Οι υπόλοιπες δαπάνες των επιχειρήσεων του κλάδου μειώθηκαν το 2012 κατά 13% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκαν στα 493 εκατ. έναντι 567 εκατ. ευρώ το 2011. Από τα επιμέρους στοιχεία των δαπανών σχεδόν όλα σχεδόν σημείωσαν μείωση, με μεγαλύτερη αυτή στα ανόργανα έσοδα/έξοδα (-115%).
Το 2012, ο κλάδος παρέμεινε σε ζημιογόνα καθαρά αποτελέσματα, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στα 81,7 εκατ., έναντι 46 εκατ. ευρώ την προηγούμενη περίοδο.
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πρατηρίων, που φέρουν το σήμα των εταιρειών πετρελαιοειδών, το 2012, παρουσίασε  μικρή υποχώρηση κατά 2,1%, στα 6.059 πρατήρια από 6.192 το 2011.
Αντίστοιχα, μικρή πτώση παρουσίασαν οι πωλήσεις σε χιλ. μ.τ. στα πρατήρια, καθώς διαμορφώθηκαν σε 5.790 χιλ. μ.τ. το 2012, υποχωρώντας κατά 6,2% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr