Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ;

thumb
ΠΗΓΗ:topontiki.gr

ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ



Καταχρηστική έκρινε ο Άρειος Πάγος την εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής εργασίας, σε εργαζόμενους του ομίλου επιχειρήσεων, της εφημερίδας «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει νομολογία για τα εργασιακά δεδομένα.
Η υπόθεση αφορά 200 περίπου δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς υπαλλήλους, κ.α. εργαζόμενους, στις εταιρίες «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ» και «Εκδοτική Θεσσαλονίκης Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», στους οποίους η εργοδοσία επέβαλε σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, το Φεβρουάριο του 2011.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πραγματοποίησαν 48ωρες απεργίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε παράνομες τις κινητοποιήσεις, θεωρώντας ότι ανήκει στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη η ευχέρεια επιβολής της εκ περιτροπής εργασίας και ότι η απεργία δεν μπορεί να έχει αίτημα της επίλυσης μιας νομικής διαφοράς.
Το Εφετείο Θεσσαλονίκης όμως, ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση- κρίνοντας νόμιμη την απεργία - και το Ανώτατο Δικαστήριο την επικύρωσε, γεγονός που δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, για να διεκδικήσουν, αυτή τη φορά, αναπλήρωση των εισοδημάτων που έχασαν, εξαιτίας των μειώσεων στους μισθούς τους.


Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, του Β1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου (αρ.468/2012), επιβλήθηκε καταχρηστικά στους εργαζόμενους των εφημερίδων «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Σπόρ του Βορρά» και των άλλων εντύπων του ιστορικού εκδοτικού συγκροτήματος, το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών, από 20%, έως 60%. «Με τον τρόπο αυτό μετακυλίστηκε από την εργοδοσία η αντιμετώπιση της οικονομικής ζημίας των επιχειρήσεών της για την επέλευση της οποίας ευθύνεται κυρίως, η ίδια και οι επιλογές των οργάνων της και όχι οι εργαζόμενοι, που δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τα έξοδα επιβίωσης της οικογένειάς τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ Το νερό είναι στοιχείο της φύσης απαραίτητο για την ύπαρξη μας, δεν ιδιωτικοποιείται και δεν μπαίνει στη λογική του κέρδους.





Η Δικαιοσύνη και ο Νόμος λειτουργούν στην Ιταλία στην υπηρεσία του πολίτη...



Σήμερα, 20 Ιουλίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε πίσω τη φωνή των Ιταλών πολιτών και της Δημοκρατίας της Ιταλίας.
Αυτό επιτεύχθηκε με την ανακήρυξη του ως αντισυνταγματικό, και επομένως απαράδεκτο, το άρθρο 4 του νομοθετικού διατάγματος 138 της 13ης Αυγούστου 2011, με το  οποίο, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, καταπάτησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και επανεισήγαγε την ιδιωτικοποίηση των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών. Η απόφαση αυτή αποκλείει επίσης όλες τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων  της κυβέρνησης Μόντι.
Η απόφαση εξηγεί  σαφώς ότι το δημοψήφισμα  θίγεται  από το άρθρο 4, και δηλώνει ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι παραβίασε το άρθρο 75 του Συντάγματος. Αυτό επιβεβαιώνει ό, τι είχαμε πει ένα  έτος πριν, ότι το μέτρο θα επαναφέρει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και θα καταπατηθεί η βούληση των πολιτών.
Η απόφαση επιβεβαιώνει εντόνως τη βούληση των πολιτών όπως διατυπώθηκε στις 12 και 13 Ιουνίου 2011 και είναι μια προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Monti και όλες τις μελλοντικές δυνάμεις που κερδοσκοπούν με τα κοινά αγαθά. Μετά την εξαιρετική νίκη του δημοψηφίσματος που χτίστηκε από κάτω προς τα πάνω, σήμερα κατέστη  σαφές και δια παντώς  προς όλους, ότι αυτό που 27 εκατομμύρια Ιταλοί επέλεξαν, πρέπει να τηρείται:  
Το  νερό και οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να παραμείνουν Δημόσια. 
ΠΗΓΗ:seeyath.blogspot.gr

Motor Oil: Αγορά μετοχών από Motor Oil Holdings



Σε αγορά 49.250 μετοχών της Motor Oil, συνολικής αξίας 237.378,50 ευρώ, προέβη στις 27/7 η Motor Oil Holdings.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της Motor Oil Holdings αποτελείται από τους κυρίους Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, Ιωάννη Β. Βαρδινογιάννη, και Πέτρο Τ. Τζαννετάκη, οι οποίοι είναι, αντίστοιχα, πρόεδρος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Motor Oil. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Προσλήψεις προσωπικού ζητεί η ΓΕΝΟΠ



Προσλήψεις προσωπικού και αξιοπρεπείς αμοιβές ζητά η ΓΕΝΟΠ, δηλώνοντας παράλληλα αντίθετη σε μείωση του πλαφόν στις αποδοχές. 
Σε σημερινή ανακοίνωση, η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι σέβεται τους ανέργους αλλά, προσθέτει απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, ότι «η σωστή απόφαση δεν είναι να μειώσετε το πλαφόν αλλά να απεμπλέξετε τις βιομηχανικές επιχειρήσεις από τη λαθεμένη απόφασή σας «10 συνταξιοδοτήσεις -1 πρόσληψη», μια και στη ΔΕΗ λείπουν τουλάχιστον 7.000 εργαζόμενοι (κυρίως εργατοτεχνίτες, αλλά πλέον και διοικητικοί) και άμεσα να προχωρήσετε σε προσλήψεις, ώστε τα χρήματα των υπερωριών μας να γίνουν ανάσα ζωής για χιλιάδες ανέργους συνανθρώπους μας».
«Όσο δε για τις συγκρίσεις που επιδιώκετε στην απαράδεκτη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού με τους άνεργους συνανθρώπους μας ή με όσους αμείβονται χαμηλότερα από τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, εμείς, σεβόμενοι τους άνεργους και χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους, σας λέμε ότι έχουμε μια άλλη προσέγγιση για το ποια πρέπει να είναι η αμοιβή των ανθρώπων του κόσμου της εργασίας. Η δική μας θεώρηση λέει ότι η αμοιβή πρέπει να είναι τέτοια, ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς», καταλήγει η Ομοσπονδία. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΤΕΕ Δ. Μακεδονίας: απομάκρυνση από το λιγνίτη σημαίνει απώλεια πλούτου και θέσεων εργασίας



Μελέτη με τίτλο «Εκτίμηση του κόστους μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής» εκπόνησε το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας.
Στη μελέτη, αναφέρει το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας, χρησιμοποιήθηκε ως βασικό εργαλείο η μεθοδολογία των Εισροών-Εκροών (Ε-Ε) και το μαθηματικό υπόδειγμα Leontief, τα οποία επιτρέπουν τη σύγκριση των αποτελεσμάτων μας με αυτά άλλων χωρών και ανάλογων μελετών.
Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν είναι τα εξής:
- Σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, οι πολλαπλασιαστές απασχόλησης και εισοδήματος που δημιουργεί η λιγνιτική βιομηχανία είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Για κάθε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής, δημιουργούνται και συντηρούνται 3,28 θέσεις στην τοπική αγορά εργασίας. Για κάθε ένα ευρώ που δαπανά η ΔΕΗ ΑΕ σε μισθούς και εργολαβίες, προκύπτουν επαγωγικά, περισσότερα από τρία ευρώ στον κύκλο της τοπικής οικονομίας.
- Επί συνόλου 6.882 μόνιμων και εκτάκτων υπαλλήλων της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή μας, συντηρούνται συνολικά 22.573 θέσεις εργασίας σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας. Τα 387 εκ. ευρώ  που αποτελούν το καθαρό ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ αλλά και των κάθε είδους εργολαβιών και υπηρεσιών προς τα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής, δημιουργούν πλούτο 1.198 εκ. ευρώ για το σύνολο της τοπικής οικονομίας. Πρακτικά, περισσότερο από το 25% του περιφερειακού ΑΕΠ προκύπτει μονοσήμαντα από τις παραγωγικές δραστηριότητες της βιομηχανίας λιγνίτη.
- Για κάθε τόνο λιγνίτη που εξορύσσεται στη Δυτική Μακεδονία, η τοπική οικονομία κερδίζει συσσωρευτικά 23,81 ευρώ, ενώ για κάθε χίλιους τόνους λιγνίτη συντηρούνται 0,45 θέσεις εργασίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καινοτομία ΕΚΟ και στα φωτοβολταϊκά συστήματα!



Η ΕΚΟ, σε συνεργασία με τη DIONIC ENERGY και τη EUROBANK, δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μελέτης, εγκατάστασης αλλά και χρηματοδότησης οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Από τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012, θα παρέχονται οι αναγκαίες συμβουλευτικές υπηρεσίες στους ενδιαφερόμενους πελάτες του δικτύου ΕΚΟ ανά την Ελλάδα.
Η αίτηση εγκατάστασης οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος θα είναι διαθέσιμη στα επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ με τη σχετική σήμανση. Μετά από ενημέρωση, η DIONIC ENERGY θα παραδίδει στον πελάτη την οικονομοτεχνική μελέτη άμεσα και εντελώς δωρεάν. Επιπλέον, οι πελάτες μας θα μπορούν να επωφελούνται από το ειδικό προϊόν «Πράσινο Δάνειο Κατοικίας – Φωτοβολταϊκά» της Eurobank, με δυνατότητα χρηματοδότησης έως και 100% της αξίας του έργου.
Με την αγορά ενός οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος 10kW από τη DIONIC ENERGY, αξίας από 16.900 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α), ο πελάτης της ΕΚΟ εξασφαλίζει ετήσιο αφορολόγητο εισόδημα έως 7.500 ευρώ για 25 χρόνια ενώ, με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης «με το κλειδί στο χέρι», επιβραβεύεται για την επιλογή του με καύσιμα κίνησης ΕΚΟ, αξίας 1.500 ευρώ. 
Η ΕΚΟ, με γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα καταναλωτή αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες που εμπιστεύονται το σήμα της, να επωφεληθούν από μια εξαιρετική και πρωτοπόρα προσφορά που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά γι αυτούς.
Στον κατάλογο των πρατηρίων που ακολουθούν θα είναι διαθέσιμη η αίτηση εγκατάστασης οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος: 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ "ΕΚΡΑΞΕ" ΤΟΥΣ G20!



Ενώ οι G20 συνεδριάζανε στο Μεξικό, ακριβώς απ' έξω γινόταν η μεγαλύτερη από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις παγκοσμίως με μηδενική τηλεοπτική και δημοσιογραφική κάλυψη!
Οι κυβερνήσεις έκαναν αίτημα στην google η oποiα... είναι ιδιοκτήτρια του Youtube και έτσι όλα τα βίντεο κατεβαίνουνε από το yοutube αμέσως μόλις ανέβουνε.... Τα κανάλια ασφαλώς έχουν συμφωνήσει να μην καλύψουν αυτή την διαδήλωση.... 
ΠΗΓΗ:vathiprasino.blogspot.gr

Νέο Φιάσκο της ΕΟΕ: – Ως MKD τα Σκόπια στην Ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων



Θλιβερή επιβεβαίωση όσων φωνάζαμε εδώ και ένα μήνα από το History-Of-Macedonia.com


Με άρθρο στις 4 Ιουλίουείχαμε επιστήσει την προσοχή των αρμοδίων φορέων για τον μεγάλο στόχο των Σκοπιανών. Να αλλάξουν με κάθε τρόπο την ονομασία FYROM, όπως αναγραφόταν η  χώρας τους στην επίσημη Ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων.


Το επαναλάβαμε σε άλλο άρθρο στις 19 Ιουλίου, όταν και μετά από πιέσεις των Σκοπιανών, η επίσημη Ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων ανάφερε  3 φορές τα Σκόπια σκέτο ως Μακεδονία. Δεν κουνήθηκε φύλλο από την ΕΟΕ και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς.
Σήμερα λοιπόν και μετά τις νέες πιέσεις των Σκοπιανών η επίσημη Ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων από σήμερα έπαψε να αναφέρει τα Σκόπια ως FYROM και τα αναφέρει πλέον ως MKD.


Οι αναφορές των χωρών στην ιστοσελίδα των Ολυμπιακών αγώνων ΠΡΙΝ


london2012 Νέο Φιάσκο της ΕΟΕ   Ως MKD τα Σκόπια στην Ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων


και οι αναφορές των χωρών στην Ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων ΤΩΡΑ
mkd olympiakoi agones Νέο Φιάσκο της ΕΟΕ   Ως MKD τα Σκόπια στην Ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων
Να σημειώσουμε πως το MKD είναι συντετμημένη ονομασία κατοχυρωμένη από τη ΔΟΕ και τα πράγματα πλέον γίνονται εξαιρετικά δύσκολα.
Μπορεί bloggers να είχαν αντιληφθεί τι περίπου θα γινότανε και να προειδοποίησαν έγκαιρα, αλλά οι αρμόδιοι φορείς πιάστηκαν για μία ακόμα φορά στον ύπνο.
Αρκούσε όλον αυτόν τον καιρό, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να έχει προνοήσει και επικοινωνόντας με τους υπεύθυνους της Ιστοσελίδας να  εξασφάλίζε πως στην Ιστοσελίδα των Ολυμπιακών αγώνων θα παρέμεινε το FYROM πριν σημειωθεί φιάσκο όπως το σημερινό. Δεν έκανε απολύτως τίποτα.
Τα Σκοπιανά ΜΜΕ έχουν  ήδη αρχίσει – και δικαιολογημένα – τα πανηγύρια. Εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου όταν θα μπαίνουν από σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα θα αντικρίζουν η ΠΓΔΜ να αναφέρεται ως MKD.
Με την χαρακτηριστική ανικανότητα των αρμοδίων φορέων δεν θα μας κάνει πλέον καμία εντύπωση αν κάποια στιγμή μέχρι την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η  Ιστοσελίδα του Λονδίνου 2012 τους ονομάσει σκέτο Macedonia. 
ΠΗΓΗ:cretanpatriot.wordpress.com

ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΟΥ ΜΑΛΑΚΑ !...



Στα ξαφνικά και με μισόλογα, το «υγιές» κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας μεταβιβάστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Το «ασθενές» κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας που απομένει, θα το λουστούμε εγώ κι εσύ, μαλάκα. Οι μαλάκες!
Ο Σάλλας και πάλι πρώτος μάγκας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας «Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». Μπερεκέτι. Το αφεντικό τρελάθηκε και μοιράζει τράπεζες.
Το καλύτερο; «Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών» χαρακτήρισαν το δωράκι της ΑΤΕ στον Σάλλα ως «σημαντικό βήμα για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά».
Αν είναι έτσι, τότε γιατί να δώσουμε τα 50 δισ. στις Τράπεζες; Δεν τα χρειάζονται πια. Πρώτον, έγινε «σημαντικό βήμα για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος» και δεύτερον θα βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά. Με ποιον τρόπο; Μαγικό! Το ραβδάκι του Σαμαροβενιζελοκουβέλη θα κάνει πάλι το θαύμα του.
Θαύματα παντού! Η ΑΤΕ κρίθηκε απλώς «μη βιώσιμη». Από ποιον; Πώς; Γιατί; Τα στοιχεία, ρε παιδιά. Πώς τη βαφτίσαμε «μη βιώσιμη» την ΑΤΕ και εμφανίστηκε ο Σάλλας για να κάνει τον σωτήρα των εργαζομένων και των καταθετών; Να προσκυνήσουμε όλοι μαζί τον Σάλλα, ρε παιδιά! Να το ξαναπώ: Ο Σάλλας πήγε και έσωσε το ΥΓΙΕΣ κομμάτι της ΑΤΕ! Το κερδοφόρο, δηλαδή! Έγινε κατανοητό τώρα;
Το υπόλοιπο θα το πληρώσουμε εμείς! Γιατί; Γιατί έτσι γουστάρει ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, Κουβέλης και η Τρόικα. Λογαριασμό θα μας δώσουν; Ποιοι είμαστε εμείς που ζητάμε εξηγήσεις; Ένα τίποτα είμαστε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ



Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από αύριο Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα, αντιδρώντας στην μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, οι... 
εργαζόμενοι στην Αγροτική θα επιδιώξουν τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας κ. Γ. Βρούτση και Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα προκειμένου να λάβουν διευκρινίσεις για το τι θα γίνει με το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά κυρίως με τα εφάπαξ των υπαλλήλων της Αγροτικής Τραπέζης, τα οποία χορηγεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Αγροτικής Τραπέζης.
Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βρίσκονται σε επαφές με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες αυτές όπως και άλλα τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν από τον διαχωρισμό της Αγροτικής.
Σημαντικό ζήτημα για το υπουργείο Εργασίας είναι και η κάλυψη της συνεισφοράς της Αγροτικής προς το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ). Αυτή θα την καλύψει είτε η Τράπεζα Πειραιώς, είτε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με εκπρόσωπους των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα, η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμενους έως και 8 δισ. ευρώ, ποσό που αναφέρεται στο κόστος ανακεφαλαιοποίησης της καλής Αγροτικής, στην κάλυψη της διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην ζημιά από την «bad bank».
ΠΗΓΗ:fimotro.blogspot.gr

Μανταλένα Πίου: Ειδική εισφορά στους παραγωγούς φωτοβολταϊκής ενέργειας



Mε ειδική εισφορά στους παραγωγούς φωτοβολταϊκής ενέργειας, που πρακτικά θα ισοδυναμεί με ένα κούρεμα του χρέους του ΛΑΓΗΕ, θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας να βάλει φρένο στο συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που μόνον προς τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ και συνολικά προς όλους τους παραγωγούς ηλεκτρισμού υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.
Το haircut εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί και από άλλα μέτρα, τη «λελογισμένη» -όπως τουλάχιστον διατείνονται κύκλοι του υπουργείου-, αύξηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ ή ΕΤΜΕΑΡ (όπως έχει μετονομαστεί), την εκταμίευση δανείου της τάξης των 170 εκατ. ευρώ από το Ταμείο
Παρακαταθηκών προς το ΛΑΓΗΕ για να εξοφλήσει μέρος των οφειλών του και μία γερή μείωση στις εγγυημένες τιμές (Feed-in- Tariff, FIT) για τα φωτοβολταϊκά που θα ενταχθούν από εδώ και πέρα στο σύστημα. Μείωση στις εγγυημένες τιμές για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως αιολικά πάρκα, βιομάζα κ.λπ., δεν αναμένεται να γίνει, καθώς στο υπουργείο θεωρούν διαχειρίσιμες τις επιπτώσεις στo έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ από τις άλλες ΑΠΕ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φθηνότερο το Κυπριακό Ρεύμα από Αύριο



Μειώνεται από αύριο η προσαύξηση που είχε επιβληθεί στους λογαριασμούς της ΑΗΚ μετά την έκρηξη στο Μαρί, από 6.96 στο 5.75%.
Πρόκειται για την πρώτη μείωση που εφαρμόζεται μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου.
Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Γιώργος Σιαμμάς, περαιτέρω μείωση της προσαύξησης δεν αναμένεται, αλλά αναμένεται οριστική κατάργησή της το Μάιο του 2013, αφού μέχρι τότε θα επαναλειτουργήσουν όλες οι μονάδες στο Βασιλικό.
Ο κύριος Σιαμμάς ανέφερε ωστόσο ότι ουσιαστική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα υπάρξει όταν μειωθούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Η αναθεωρημένη προσαύξηση θα εφαρμοστεί από αύριο για τους μηνιαίους καταναλωτές και από την πρώτη Αυγούστου για τους καταναλωτές με διμηνιαία καταμέτρηση 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Ολοκληρώθηκαν οι Πρώτες Δοκιμές Παραγωγής στο Κοίτασμα Shimshon του Ισραήλ



Η Isramco ανακοίνωσε σήμερα την ολοκλήρωση των δοκιμών παραγωγής στη γεώτρηση Shimshon 1 εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, η οποία διήρκησε 35 ημέρες και πραγματοποιήθηκε από κοινού με την ATP Oil & Gas.
Οι δοκιμές απέδωσαν παραγωγή 39,08 εκατ. κ.π. φυσικού αερίου, ενώ η μέση ροή ήταν 22,7 εκατ. κ.π. αερίου ανά ημέρα. Σημειώνεται ότι οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο και τα αποθέματα στο κοίτασμα εκτιμώνται σε 2,3 τρις κ.π. με πιθανότητα επιτυχίας 20%.
Η Isramco κατέχει το 39% των δικαιωμάτων επί του κοιτάσματος και η ATP το 40%. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Εφ' Όλης της Ενεργειακής Ύλης η Ατζέντα της Σημερινής Συνάντησης Παπαγεωργίου-Τρόικας



Η σημερινή συνάντηση της τρόικας με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, αρμόδιο για θέματα ενέργειας αναμένεται να έχει στην κορυφή της ατζέντας το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Παρ’ ότι η τρόικα ενέκρινε το πρόσφατο δάνειο προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, τα προβλήματα παραμένουν και ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος ελλοχεύει πάντα.
Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα ζητά να υπάρξει μόνιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ κύρια απαίτηση είναι η πρόβαση τρίτων στους λιγνίτες και τα νερά της ΔΕΗ, την οποία οι εταίροι μας θεωρούν κρίσιμη για την άρση των στρεβλώσεων και την εμπέδωση του ανταγωνισμού στην ελληνική ενεργειακή αγορά.
Η ατζέντα της σημερινής συνάντησης Παπαγεωργίου-τρόικας έχει ήδη προδιαγραφεί κατά τις προπαρασκευαστικές επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την Παρασκευή, ενώ ήδη η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στην παραχώρηση της εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων Δράμας και Ελασσόνας. Ήδη, άλλωστε, η κυβέρνηση έχει συγκατατεθεί στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο μίας συνολικής λύσης.
Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι όρος της τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αποτελεί και η ολοκλήρωση των νομοθετικών αλλαγών για την αναδιάρθρωση της ενεργειακής αγοράς. Επίσης, θα τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της διασύνδεσης των τιμολογίων ρεύματος με τις τιμές χονδρικής, θέμα για το οποίο η χώρα μας θα έπρεπε να έχει παρουσιάσει την πρότασή της ήδη από τον Ιούνιο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενισχύει την παρουσία της στη Βουλγαρία η GAZPROM



Την εξαγορά πέντε σταθμών ανεφοδιασμού βενζίνης από την NIS Petrol EOOD, την σερβική μονάδα του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, ενέκρινε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (KZK) της Βουλγαρίας.
Μέχρι στιγμής, η NIS Petrol EOOD έχει λάβει άδεια να αποκτήσει συνολικά 14 πρατήρια στη βουλγαρική επικράτεια. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Χρύσα Λιάγγου: Προκρίνονται τα ΕΛΠΕ για τις αποκρατικοποιήσεις



Aνατροπές στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης των ενεργειακών επιχειρήσεων ΔEΠA, ΔEΣΦA, ΔEH και EΛΠE διαβλέπει η αγορά. Mπορεί η ΔEΠA να θεωρείται αυτή τη στιγμή η πιο ώριμη ιδιωτικοποίηση, η εκτίμηση ωστόσο που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα είναι ότι τα EΛΠE θα μπουν «σφήνα» και αυτή τη φορά θα σύρουν πράγματι τον χορό των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, κάτι που δεν έγινε το 2011, όταν για πρώτη φορά επιχειρήθηκε ένα αντίστοιχο σχέδιο που στηρίχθηκε στο ενδιαφέρον του Kατάρ για τον ελληνικό πετρελαϊκό όμιλο.
Aυτή τη φορά τη θέση του Kατάρ φαίνεται να έχει πάρει η Pωσία μέσω του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, ο οποίος δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για τα EΛΠE τα οποία διεκδικεί διά του πετρελαϊκού του βραχίονα Gazprom Neft, ενώ συμμετέχει στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔEΠA. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τις διοικήσεις των δύο ομίλων, Gazprom Neft και Λάτση, να βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Λάτση, ο οποίος μέσω της Paneuropean εισήλθε το 2003 στο μετοχικό κεφάλαιο των EΛΠE και ελέγχει σήμερα ένα πλειοψηφικό πακέτο που προσεγγίζει το 42%, διατηρεί προτιμησιακό δικαίωμα σε περίπτωση διάθεσης επιπλέον ποσοστού του Δημοσίου, ενώ ελέγχει και το μάνατζμεντ το οποίο βάσει της ίδιας συμφωνίας εκλέγεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Aυτό καθιστά κομβικό τον ρόλο του ομίλου Λάτση στην ιδιωτικοποίηση των EΛΠE είτε στην περίπτωση που πράγματι αποφασίσει να πουλήσει τη συμμετοχή του είτε παραμείνει στρατηγικός επενδυτής. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κρήτη: Σοβαρό Ατύχημα με Τεχνικό της ΔΕΗ



Το ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης του υποσταθμού της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα Χανίων χτύπησε τεχνικό της ΔΕΗ από το Ηράκλειο, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην Στεφανιαία Μονάδα του Νοσοκομείου Χανίων.
Ο άτυχος τεχνικός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι περίπου 35 ετών, μετέβη από την υπηρεσία του - στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Κατσαμπά Ηρακλείου - για έκτακτη εργασία στον υποσταθμό που βρίσκεται μέσα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα.        
ΠΗΓΗ:energia.gr

Στήριξη στον TAP με αντάλλαγμα ΑΟΖ με Αλβανία



Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, φαίνεται ότι βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία με αυτό το στρατηγικό αντάλλαγμα δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στο project του αγωγού Trans Adriatic Pipeline. Συζητήσεις για το θέμα έγιναν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την περασμένη εβδομάδα στελέχη του TAP με τον αρμόδιο υφυπουργό Μ. Παπαγεωργίου, ενώ πληροφορίες θέλουν το «ξεπάγωμα» της συμφωνίας του 2009 για την ΑΟΖ με την Αλβανία να έχει τεθεί σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα.
Θυμίζουμε ότι από την ελληνική πλευρά αφορά ζητήθηκε η στήριξη για τον TAP ενόψει της τελικής φάσης στην οποία βρίσκεται η διαδικασίας επιλογής του project που θα μεταφέρει το αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στη Μαύρη Θάλασσα, προς τις αγορές της Ευρώπης διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Ο TAP έχει προκριθεί στην τελική φάση μαζί με τον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco West, ενώ οι τελικές διαδικασίες για τη λήψη της οριστικής απόφασης ξεκινούν από το Νοέμβριο με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του έτους.
Ο TAP με μήκος 500 χιλιόμετρα ακολουθεί τη διαδρομή από την Τουρκία, προς την Ελλάδα, την Αλβανία και προορισμό την αγορά της Ιταλίας, ενώ ο Nabucco West  με μήκος 1300 χιλιόμετρα ακολουθεί τη διαδρομή από Τουρκία, προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία με προορισμό το hub αερίου στο Baumgarten της Αυστρίας 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για αυτές τις χορηγίες θα μιλήσει κανείς;..



Ολοι αυτοί που ενοχλούνταν με τις χορηγίες της ΔΕΗ στα συνέδρια των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, ενοχλούνται άραγε από τις χορηγίες της δημόσιας ΔΕΗ στα συνέδρια του ΣΕΒ και μάλιστα μεσούσης της κρίσης (και όχι στις χρυσές εποχές κερδοφορίας).
Πάντως για τις χορηγίες στον ΣΕΒ δεν ...
ακούστηκε ποτέ κουβέντα. 
ΠΗΓΗ:vathiprasino.blogspot.gr

Νέο «εμπλοκή» στην Ελληνική Χαλυβουργία


Νέο «εμπλοκή» στην Ελληνική Χαλυβουργία
Νέο «εμπλοκή» σημειώθηκε νωρίς το πρωί στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Παρότι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν το Σάββατο να επιστρέψουν στην εργασία τους και να λήξουν την απεργία τους έπειτα από εννέα μήνες, όταν έφτασαν σήμερα στο εργοστάσιο βρέθηκαν αντιμέτωποι με κλούβες των ΜΑΤ και τους ζητήθηκε, όπως οι ίδιοι λένε, να μπουν ένας ένας αφού πρώτα γράψουν το όνομά τους και υπογράψουν σε ένα λευκό χαρτί. 
Έτσι προκλήθηκε αναστάτωση με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να είναι συγκεντρωμένοι έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. 
Τα προβλήματα δεν λείπουν και από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, όπου τα οχήματα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και σχηματίζουν ουρά καθώς κάποιες λωρίδες κυκλοφορίας είναι κατειλημμένες. 
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

“Ξηλώνουν” το φορολογικό για να βρουν άλλα 3 δισ. ευρώ – Διαχωριστική γραμμή τα 12.000 ευρώ για ατομικό ετήσιο εισόδημα



- Στο τραπέζι οι αλλαγές στο φορολογικό 
- Τι αλλάζει και ποια είναι τα σενάρια 
- Τι θα γίνει με το αφορολόγητο και το χαράτσι στα ακίνητα 
- Το δημοσιονομικό κόστος των 876 φοροαπαλλαγών ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ
Σε πλήρη ανατροπή του φορολογικού καθεστώτος για εισοδήματα και ακίνητα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με πυξίδα να μην επιβαρυνθούν και αν είναι δυνατόν να ελαφρυνθούν μόνο τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Στο πλαίσιο αυτό, βάζουν «διαχωριστική γραμμή» τα 12.000 ευρώ για ατομικό ετήσιο εισόδημα και τα 24.000 ευρώ για οικογενειακό, ενώ στον τομέα των ακινήτων ο πήχης τοποθετείται στα 150.000 - 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία.
Από κει και πάνω θα υπάρξουν επιβαρύνσεις. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συγκέντρωση εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 09.00 το πρωί οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς τη Βουλή.
Οι ίδιοι διαμαρτύρονται για το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους.  
ΠΗΓΗ:zougla.gr