Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015
Ο χάρτης που αποκαλύπτει τα αδιέξοδα της Ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής.
Ένα ενδιαφέρον γραφικό από τον Visual Capitalist έχουμε σήμερα. Δείχνει το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες το 2013, εκφρασμένο ανά κάτοικο, οπότε η οπτικοποίηση μπορεί να βοηθήσει να διαλυθούν πιο εύκολα κάποιοι "πράσινοι" μύθοι. Κι αν κάποιοι θέλουν και τα αναλυτικά στοιχεία σε μορφή πίνακα, θα τα βρουν λίγο πιο κάτω.
Η χώρα με τις πιο πολλές ΑΠΕ στην Ευρώπη δεν είναι η πολύ "αιολική" Δανία ή η "αιολική & Φ/Βική" Γερμανία. Είναι η πολύ ...
Πως «χτίζεται» η τιμή της βενζίνης και το ύψος των φόρων στη λιανική τιμή - Βίντεο
Aφού η τιμή του αργού πετρελαίου αλλάζει, τότε γιατί το αντίτιμο που πληρώνουμε για να «γεμίσουμε» το αυτοκίνητό μας δεν αλλάζει κι αυτό;
Στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει χρήσιμες απαντήσεις, με την ανάρτηση ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος βίντεο – υπό τη μορφή κινουμένων σχεδίων- ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος FuelsEurope, ο οποίος επιχειρεί να εξηγήσει πως «χτίζεται» η τιμή της βενζίνης και το ύψος των φόρων στη λιανική τιμή.
Να αναφερθεί ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, μετά την πτώση των διεθνών τιμών των τελικών προϊόντων, οι φόροι στη λιανική τιμή της βενζίνης αντιστοιχούν περίπου σε ποσοστό 66%.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Καλό το παραμύθι, αλλά ως τώρα δεν έχει δράκους
Ενδιαφέρονται πράγματι οι Γάλλοι για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες; Από το 2012 το ελληνικό Δημόσιο έχει βγάλει σε διαγωνισμό προς έρευνα και εκμετάλλευση 26 χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Καμία γαλλική εταιρεία δεν έχει ενδιαφερθεί επισήμως για οποιαδήποτε από αυτές, παρά μόνον, από όσα ξέρουμε ανεπισήμως, η Total σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ και την Edison για το θαλάσσιο οικόπεδο 2.
Δεν προκύπτει λοιπόν το γαλλικό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες, το οποίο φέρεται...
Tο Ριάντ ξεκινά... γεωτρήσεις στην πόρτα της Ρωσίας
«Ψυχρός πόλεμος» μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας έχει ξεσπάσει στην αγορά του «μαύρου χρυσού».
Η απόφαση των Σαουδαράβων να διεισδύσουν στην Πολωνία (σημαντικό πελάτη των ρωσικών εταιρειών πετρελαίου), προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλές τιμές, θεωρείται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως κίνηση ανατροπής της παγκόσμιας ενεργειακής σκακιέρας καθώς υπονομεύει την κυριαρχία της χώρας του στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, όμως, σκληραίνει η ...
Στο τραπέζι και η παραχώρηση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ
Ένα πέπλο δημιουργικής ασάφειας πίσω από το οποίο υπάρχουν business και επαναμοίρασμα της τράπουλας υφαίνει η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αυτό αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στον απόηχο της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου François Hollande στην Αθήνα ο οποίος συνοδευόταν από ανώτατα στελέχη γαλλικών κολοσσών, όπως Alstom, Vinci, BIC και Suez Environnement. Ωστόσο, εάν το πεδίο δραστηριότητας για τις πρώτες τρεις γαλλικές εταιρείες μοιάζει να είναι, ως ένα βαθμό, σαφές, δεν ισχύει το ίδιο για τη Suez Environnement που προσβλέπει στη συμμετοχή της στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ...
Πώς το φθηνό πετρέλαιο εκτινάσσει τα κέρδη των ΕΛΠΕ
H συγκυρία για τα Ελληνικά Πετρέλαια, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, είναι κάτι παραπάνω από ευνοϊκή: προμηθεύεται πρώτη ύλη, δηλαδή αργό πετρέλαιο, φθηνά και παράλληλα η ζήτηση για τα τελικά προϊόντα όπως βενζίνη, diesel, αεροπορικά καύσιμα κ.τ.λ. παραμένει ικανοποιητική, με αποτέλεσμα τα περιθώρια διύλισης να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 τα τρία διυλιστήρια του ομίλου με 770 εκατ. ευρώ λιγότερες πωλήσεις έβγαλαν τετραπλάσια μεικτά κέρδη σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ο τζίρος μειώθηκε, γιατί όπως είναι φυσικό οι τιμές των τελικών προϊόντων υποχωρούν επηρεαζόμενες από την πτώση της πρώτης ύλης, αλλά η απώλεια αυτή αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από τη φθηνή προμήθεια αργού, η οποία κατά το εξεταζόμενο διάστημα κόστισε 1 δισ. ευρώ λιγότερο.
Εξ ου και η άνοδος της μετοχής, η οποία από τον περασμένο Μάιο ως σήμερα έχει ενισχυθεί κατά 18% έναντι σχεδόν ισόποσης πτώσης για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Το θετικό για την ελληνική εταιρεία που ελέγχεται από ...
Άνεργος στα 50: Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς
Το WE μιλά με τους ανθρώπους πίσω από τους αριθμούς της μακροχρόνιας ανεργίας. Οι πενηντάρηδες που έκαναν 'επάγγελμα' την αναζήτηση εργασίας και η λάθος συνταγή ενός κράτους που αφήνει ένα κομμάτι του ενεργού του πληθυσμού να 'σαπίζει'
«Όλοι μιλάνε για την ανεργία των νέων, έχεις ακούσει να μιλάει κανείς για την ανεργία των πενηντάρηδων; Αυτό είναι το μεγάλο μου παράπονο. Είναι σαν να μην υπάρχουμε. Νιώθω ότι βρίσκομαι στη ζώνη του λυκόφωτος», μου λέει ο Σπύρος Βούλγαρης, 55 ετών και άνεργος τα τελευταία 5 χρόνια.
Η ζωή του άλλαξε ριζικά όταν έκλεισε η εταιρία εκδόσεων όπου εργαζόταν επί μία εικοσαετία. Η (μάταιη) αναζήτηση εργασίας έγινε η νέα του εργασία και οι εφιάλτες πήραν συγκεκριμένη μορφή. Για το ελληνικό κράτος, όμως, ο κύριος Σπύρος είναι ακόμα ένας από τους 1.180.141 ανέργους που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση και δεν ανήκει καν στην πλειοψηφία. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι άνεργοι της χώρας, περίπου 8 στους 10, είναι νέοι έως 29 ετών. Η πενηντάρηδες όμως κατέχουν μια άλλη θλιβερή πρωτιά, αυτή της μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς αποτελούν το 93,6% των «παλαιών» ανέργων. Με άλλα λόγια, αν μείνεις άνεργος στα 50, εξαιρετικά δύσκολα θα ξαναβρείς δουλειά. Πολύ πιθανό να μην συμπληρώσεις ποτέ τα ένσημα για να βγεις στη σύνταξη. Αλλά ας πούμε ότι τα έχεις ήδη.
Τι κάνεις για τα επόμενα 17 χρόνια;
«Τρελαίνεσαι», απαντά ...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)