Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Η χαμένη ευκαιρία του Αυγούστου 2019 – Τα κοιτάσματα κάτω από την επίμαχη ΑΟΖ

Τον Αύγουστο του 2019 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) Γιάννης Μπασιάς ζήτησε επιμόνως από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη να προκηρύξει σε διαγωνισμό πέντε θαλάσσια οικόπεδα με πιθανολογούμενα κοιτάσματα (Εικόνα 1), δύο εκ των οποίων βρίσκονταν..

Μικρή η επίδραση των lockdown στη μείωση των ρύπων

Η πραγματική επίδραση του lockdown στο κλίμα είναι μικρή. Η μείωση των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» και άλλων ρυπαντών της ατμόσφαιρας, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας παγκοσμίως, αναμένεται να έχει σχεδόν αμελητέα επίπτωση στην κλιματική αλλαγή μακροπρόθεσμα.

 Ακόμη κι αν κάποια περιοριστικά μέτρα..

Baker Hughes: Νέα μείωση για 14η εβδομάδα στις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου


Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας μείωσαν τον αριθμό των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα σε χαμηλό ρεκόρ για 14η εβδομάδα, αν και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου ώθησαν ορισμένους παραγωγούς να ξεκινήσουν ξανά τις γεωτρήσεις.

Οι πλατφόρμες πετρελαίου των ΗΠΑ, ένας πρώιμος δείκτης..

Το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ

Συνολικά πέντε άρθρα περιλαμβάνει η Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, την οποία αποκάλυψε "ΤΟ ΒΗΜΑ".

Στο Προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική..