Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Το απεργιακό φαινόμενο στην Ελλάδα 2010-2015


Από το inegsee.gr
Το απεργιακό κίνημα της περιόδου 2010-2015, έφερε αντιμέτωπο τις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας με τις πολιτικές βίαιης αναδιανομής εισοδήματος, πλήρους αποδιοργάνωσης του εργατικού δικαίου, αποδόμησης του θεσμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης, υπονόμευσης ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τεράστιας αύξησης της ανεργίας. Την μεγάλη έξαρση του απεργιακού κινήματος τα πρώτα χρόνια της μνημονιακής περιόδου την διαδέχθηκε η ύφεση από το 2012 και μετά. 

Το τεύχος αυτό της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ παρουσιάζει τμήμα της υπό δημοσίευσης μελέτης του ΙΝΕ για το απεργιακό φαινόμενο στην Ελλάδα. Επιπλέον, η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ δημοσιεύει τις δραστηριότητες του ΙΝΕ το τελευταίο διάστημα.

Ερχεται «κούρεμα» - φωτιά 30% στις συντάξεις

Αποτέλεσμα εικόνας για κουρεμα συνταξεων
Από το imerisia.gr
Νέο «κούρεμα» 30% στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα φέρουν οι «ευέλικτες» συμβάσεις εργασίας με τα μειωμένα ωράρια (κάτω των 20 ωρών την εβδομάδα) και τους αντίστοιχα μειωμένους μισθούς (των 200,400 ή και 500 ευρώ).
Την πρόβλεψη αυτή κάνουν στην «Ημερησία» ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Σάββας Ρομπόλης και ο υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Βασίλης Μπέτσης με σημείο εκκίνησης τον σημερινό «χάρτη» της μισθωτής εργασίας - όπως αυτός έχει διαμορφωθεί μετά την επικράτηση σε ποσοστό 60% στις νέες προσλήψεις των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης - και το ηπιότερο σενάριο για την εξέλιξη αυτών των μορφών εργασίας σε βάθος χρόνου. Το έλλειμμα στις εισφορές, με βάση την προβολή της σχετικής μελέτης, θα φτάσει τα 90 δισ. ευρώ την περίοδο 2017 ? 2050. Και, θα «ανοίξει» ακόμη μια «μαύρη τρύπα» στο ήδη «διάτρητο», ως προς τα έσοδα, σύστημα από την υψηλή ανεργία, την εκτεταμένη αδήλωτη ή μερικώς δηλωμένη εργασία, την εισφοροαποφυγή (ιδιαίτερα μετά τη σύνδεση που έγινε από 1/1/2017, του εισοδήματος με το ύψος των εισφορών) και τις ανείσπρακτες οφειλές.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ
  
Οι Σ. Ρομπόλης και Β. Μπέτσης, ξεκινώντας από την πρόβλεψη του ΔΝΤ (Π. Τόμσεν) στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum στο Davos (Ελβετία, Ιανουάριος 2017), σχολιάζουν πως..

Συμφωνεί με την Saudi Aramco ο ανεξάρτητος υπολογισμός των αποθεμάτων της ενόψει της δημόσιας προσφοράς

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο aramco
Από το energypress.gr
Ολοκληρώθηκε ο ανεξάρτητος υπολογισμός των διαθέσιμων αποθεμάτων πετρελαίου της Saudi Aramco από δύο αμερικανικές εταιρείες, στα πλαίσια της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας να προβεί σε δημόσια προσφορά μικρού ποσοστού της.

Οι δύο εταιρείες επιβεβαίωσαν τα όσα έχει δηλώσει το βασίλειο, ότι δηλαδή διαθέτει 261 δις. βαρέλια πετρελαίου, όπως αναφέρει το Reuters.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η χώρα σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τα έσοδα από τη δημόσια προσφορά ώστε να χρηματοδοτήσει το μεγαλόπνοο σχέδιο απεξάρτησης από το πετρέλαιο που έχει προαναγγείλει.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 41ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

 


Επείγει η Δημιουργία Υπόγειας Δεξαμενής Φ.Αερίου για την Αντιμετώπιση των Αιχμών της Ζήτησης

Από το energia.gr
Η κακοκαιρία και το δριμύ ψύχος στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και ιδιαίτερα στον Μεσογειακό χώρο συνεχίζονται για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη εάν μελετήσει κάποιος τα μετεωρολογικά στοιχεία των τελευταίων 150 ετών. 

Μια ιστορική αναδρομή στην μετεωρολογία της Ελλάδος αλλά και της χερσονήσου του Αίμου ως και της Μικράς Ασίας και της Ανατολίας δείχνουν ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός αποτελούν μόνιμα χαρακτηριστικά των χειμερινών μηνών για το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. 

Με άλλα λόγια, η τρέχουσα περίοδος ψύχους δεν αποτελεί ένα σπάνιο γεγονός, μία εξαίρεση, αλλά ένα συχνά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο (ίσως όχι πλήρως αποδεκτό για όσους έχουν πιστέψει ανεπιφύλακτα την θεωρία της Κλιματικής Αλλαγής) και για αυτό θα έπρεπε εδώ...

Ανακοίνωση ΠΣΕΕΠ για 2η συνάντηση για ΕΣΣΕ και Εσωτερικό Κανονισμό


Από το pseep.gr
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

          Σχετικά µε τη δεύτερη συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή 27/01/17 για την ΕΣΣΕ και τον Εσωτερικό Κανονισµό, µεταξύ των διαπραγµατευτικών οµάδων του Σωµατείου και της Εταιρείας, σας γνωρίζουµε τα εξής:

Προδιαγεγραμμένο το Τέλος του Άνθρακα - Ή Μήπως Όχι;

Από το energia.gr
«Ανάσα ζωής» για την αγορά του θερμικού άνθρακα ( thermal coal), που χρησιμοποιείται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, φαίνεται ότι αποτέλεσε η περυσινή απόφαση της Κίνας για επιβολή περιορισμού της παραγωγής. Βασικός λόγος της κίνησης αυτής του Πεκίνου ήταν η προσπάθεια να αυξήσει την κερδοφορία των βαριά υπερχρεωμένων εγχώριων εταιρειών εξόρυξης. Η εντυπωσιακή αυτή ανάκαμψη εξέπληξε σχεδόν τους πάντες, ακόμα και την Glencore, μια αγγλοελβετική εταιρεία κολοσσός που δραστηριοποιείται στον τομέα εξόρυξης, η οποία έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κερδών με την απόφασή της να επιλέξει να «κλειδώσει» τιμές άνθρακα πριν από την απότομη αύξηση αυτών.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, κατά τη διάρκεια...

Ευκαιρίες στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής αναζητά η Ρωσική Lukoil

Αποτέλεσμα εικόνας για η Ρωσική Lukoil
Από το worldenergynews.gr
Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας Lukoil αναζητά ευκαιρίες ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή, μετά το άνοιγμα του Ιράν προς τις διεθνείς εταιρείες για εκμετάλλευση των πετρελαϊκών του πόρων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας για τα έργα έρευνας και εξόρυξης στη Μέση Ανατολή.

Ο Gati Al-Jebouri είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι «το Ιράν είναι ο κύριος στόχος μας αυτή τη στιγμή στην περιοχή».

Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί ...

Θετικές "παρενέργειες" από την κυπριακή ΑΟΖ

Από το energy.reporter.com.cy
Με την Total να ετοιμάζεται για μια κρίσιμη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 τον Μάιο του 2017 και κολοσσούς όπως η Exxon Mobil και η ΕΝΙ να διεκδικούν ελπιδοφόρα τεμάχια στην Κυπριακή ΑΟΖ η χώρα ευελπιστεί ότι θα αναδειχθεί σε ενεργειακό κέντρο της περιοχής. 

Παρά τις μεγάλες προσδοκίες όμως ο κλάδος εξακολουθεί να μην διαθέτει τις ορθές βάσεις και υποδομές, αλλά ούτε και ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου. 
Το βασικότερο παράπονο των εταιρειών παραμένει η αβεβαιότητα όσον αφορά τις χερσαίες εγκαταστάσεις στο λιμάνι, που θα υποστηρίζουν τους εργάτες στις πλατφόρμες όταν θα πραγματοποιούν γεωτρήσεις στη μέση της Μεσογείου. 

«Αν βρεθούν κοιτάσματα και προχωρήσουμε στην..

Η μαλθακοποίηση των αγοριών

Από το themermaidtavern.gr
Ίσως να ανήκω στη τελευταία γενιά αγοριών όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια στην αλάνα, την βρομιά, την αντιπαλότητα και το βουνό. Δεν υπήρχε μέρα που να μην επιστρέφω στο σπίτι βρόμικος και με εκδορές σε όλο το σώμα μου. Ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, ξεκινούσαμε από το πρωί τις δραστηριότητες και τελειώναμε αργά το βράδυ, ακούραστοι και ανεξάντλητοι από ενέργεια.

Παίζαμε ποδόσφαιρο, ποδήλατο, καλαθοσφαίριση, κρυφτό, κυνηγητό και κάναμε κάθε λογής παιδικές μπαγαποντιές και αταξίες. Αρπάζαμε μούρα και δαμάσκηνα από τις αυλές, επισκευάζαμε μόνοι μας τα ποδήλατά μας, φτιάχναμε ξίφη από σανίδες και δόρατα από χοντρά κλαδιά και παλεύαμε μεταξύ μας. Στο σχολείο υπήρχε αντιπαλότητα και ανταγωνισμός, μπορεί να είχε και νταήδες, αλλά μαθαίναμε να τους αντιμετωπίζουμε. Γενικά δεν ήμασταν τόσο ευαίσθητα παιδιά, ούτε παίρναμε βαριά ο,τι μας έκαναν, το ξεπερνούσαμε γρήγορα. 

Σήμερα θα μας χαρακτήριζαν αγροίκους και απολίτιστους. Όμως παρά τις ..

Ψάχνονται για επενδύσεις εκτός ... πετρελαίου, οι oil majors

Από το capital.gr
Κάθε χρόνο βλέπουν το φως της δημοσιότητας πολλές μελέτες και εκτιμήσεις αναλυτών για την πορεία του πετρελαϊκού. Μεταξύ αυτών τα τελευταία 7 χρόνια, περιλαμβάνεται και η έκθεση της DVN – GL ενός από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς τεχνικούς συμβούλους της πετρελαϊκής βιομηχανίας, η οποία εκπονεί μια μελέτη με στόχο να καταγραφούν οι προσδοκίες και οι εκτιμήσεις για τον κλάδο, όπως αποτυπώνονται μέσα από 723 συνεντεύξεις με υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών του κλάδου. Με απλά λόγια η DNVGL αντί να καταγράψει τις εκτιμήσεις κάποιων αναλυτών, απευθύνεται στην ίδια τη βιομηχανία και σε εκτελεστικά μέλη διοικήσεων, γενικούς διευθυντές εταιρειών από τους κλάδους του πετρελαίου (προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών, στελέχη εταιρειών παραγωγής, εμπορίας και προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου, στελέχη ρυθμιστικών αρχών και εκπροσώπους εμπορικών ενώσεων) και ρωτά τις απόψεις τους.

Υπό αυτήν την έννοια, η συγκεκριμένη μελέτη που φέτος τιτλοφορείται "Η πρόβλεψη για την πετρελαϊκή βιομηχανία το 2017: βραχυπρόθεσμη ευελιξία, μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα" έχει το δικό της ενδιαφέρον.

Ποια είναι τα κυριότερα ευρήματα της μελέτης της DVGL;