Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Με φόρμουλα … μαζούτ από το ’80 πληρώνουμε το αέριο εν έτει 2014!


Ένα από τα αιτήματα που διατυπώνουν οι καταναλωτές αερίου σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα είναι η αλλαγή της φόρμουλας τιμολόγησης με την οποία καθορίζεται το κόστος. Κατά πάγια τακτική της Gazprom, η τιμή του φυσικού αερίου συνδεόταν με την τιμή του πετρελαίου, παρότι οι καταναλωτές ζητούσαν να υπάρξει μια πιο ορθολογική τιμολόγηση που να λαμβάνει υπόψη της τις συνθήκες της αγοράς αερίου και όχι του πετρελαίου. Πράγματι αυτό συνέβη στις τελευταίες αναθεωρήσεις συμβολαίων που έκανε η Gazprom στην κεντρική Ευρώπη, καθώς υπήρξαν διαφοροποιήσεις συμβάσεων και στις φόρμουλες ενισχύθηκε η βαρύτητα της τιμής του αερίου στα “hubs”, σε βάρος του brent.
Όχι όμως και στην Ελλάδα. Στην τελευταία συμφωνία με τη Gazprom, σχετική αλλαγή δεν υπήρξε, καθώς – σύμφωνα με τα όσα έγιναν εκ των υστέρων γνωστά – το ελληνικό αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από τους Ρώσους. Στο σημείο αυτό πάντως εντείνονται οι φωνές που μιλούν για λάθος χειρισμούς και υποχωρητική στάση της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τους ρώσους.
Όμως εδώ έχουμε μια ακόμη «μαύρη τρύπα» στη συμφωνία του περασμένου Μαρτίου καθώς όχι μόνον η φόρμουλα τιμολόγησης παραμένει 100% εξαρτημένη από την τιμή του πετρελαίου αλλά επιπρόσθετα η τιμή που λαμβάνεται υπόψη δεν είναι του brent αλλά των προϊόντων πετρελαίου, όπως το μαζούτ ή το υγραέριο.
Γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί ακριβώς η … «αναχρονιστική» φόρμουλα δημιουργεί νέο πεδίο διεκδίκησης για την ελληνική πλευρά;
Γιατί πολύ απλά η φόρμουλα τιμολόγησης αποφασίστηκε τη δεκαετία του 80, όταν το φυσικό αέριο μπήκε στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, υποκαθιστώντας άλλα καύσιμα όπως το μαζούτ στην ηλεκτροπαραγωγή και τη βιομηχανία. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο αποφασίστηκε τότε το φ.α. να τιμολογείται με βάση το κόστος του καυσίμου που αντικαθιστούσε.
Τρεις δεκαετίες μετά, η αγορά του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι μια ώριμη αγορά, το καύσιμο είναι ευρέως διαδεδομένο και αξιοποιείται σε πολλές χρήσεις, όμως συνεχίζει να τιμολογείται με τον ίδιο αναχρονιστικό τρόπο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Όπως παρατηρούν πηγές της αγοράς, αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει σαφές όφελος υπέρ του πωλητή. Εάν δει κανείς τη διαχρονική καμπύλη διαμόρφωσης των τιμών του brent και των πετρελαϊκών προϊόντων διαπιστώνεται ότι η πτωτική πορεία του brent δεν ακολουθείται πάντα από τα προϊόντα (αυτό το φαινόμενο ήταν πολύ έντονο μέχρι πριν πέντε χρόνια), ενώ οι διαφορές τιμής έχουν φτάσει στο παρελθόν μέχρι και στο 30%.
Το ζητούμενο λοιπόν για τους καταναλωτές φυσικού αερίου είναι διπλό: πρώτον να τεθεί εκ νέου θέμα αλλαγής της φόρμουλας τιμολόγησης ώστε να λαμβάνει υπόψη της την τιμή του φυσικού αερίου στις αγορές, με ταυτόχρονο περιορισμό του συντελεστή του πετρελαίου. Και δεύτερον να εκσυγχρονιστεί η φόρμουλα και να συμπεριλάβει την τιμή του brent και όχι των προϊόντων, η οποία «ευθύνεται» για πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν πληρώσει επιπλέον οι έλληνες καταναλωτές σε σύγκριση με την Ευρώπη.


ΠΗΓΗ;energypress.gr

Θέλουν να μας τα παίρνουν από παντού - Φόρος σε δωροεπιταγές, κουπόνια, εταιρικά κινητά και αυτοκίνητα!


Ούτε οι δωροεπιταγές και τα κουπόνια των επιχειρήσεων στους εργαζομένους δεν γλιτώνουν από την τσιμπίδα της εφορίας.

Με αναλυτική απόφαση που εξειδικεύει τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, η ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου καθιστά σαφές πως «οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού, συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος».

Τι αφορούν «παροχές σε είδος»; Ενδεικτικά, σε αυτές περιλαμβάνονται:

α) η αξία των αγαθών, που αντιπροσωπεύουν οι χορηγούμενες «δωροεπιταγές» και τα χορηγούμενα «κουπόνια»,

β) η αξία των διατακτικών που χορηγούνται δωρεάν για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών από συμβεβλημένα καταστήματα. Ειδικά για τις διατακτικές σίτισης ως παροχή σε είδος λαμβάνεται υπόψη το ποσό που υπερβαίνει τα 6 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα 

γ) η παροχή της χρήσης εταιρικών πιστωτικών καρτών στα ανωτέρω πρόσωπα για δαπάνες που δεν πραγματοποιούνται για το συμφέρον της επιχείρησης αλλά για την κάλυψη προσωπικών, οικογενειακών ή άλλων δαπανών

δ) το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους από την παροχή σε αυτούς ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, νερού, φυσικού αερίου και συνδρομητικών καναλιών αντίστοιχα με μειωμένο τιμολόγιο ή άνευ ανταλλάγματος, 

ε) οι διάφορες πληρωμές που γίνονται απευθείας από τους εργοδότες σε τρίτους και αφορούν την κάλυψη εξόδων διδάκτρων, βρεφονηπιακών σταθμών, οι απευθείας πληρωμές που αφορούν την κάλυψη εξόδων συμμετοχής των προσώπων αυτών σε ημερίδες, προγράμματα ή σεμινάρια εκπαίδευσης, οι απευθείας πληρωμές που αφορούν την κάλυψη συνδρομών των προσώπων αυτών (σε γυμναστήρια, λέσχες κ.λπ.), καθώς και αυτές που αφορούν την κάλυψη ιατρικών εξόδων τους (π.χ. check-up).

«Ειδικό καθεστώς» για εταιρικά κινητά και αυτοκίνητα

Όσον αφορά τα εταιρικά κινητά, η υπόθεση περιγράφεται με μια λέξη: αλαλούμ!

Όπως προβλέπεται, θα θεωρείται εισόδημα το κόστος της χρήσης του που υπερβαίνει το προβλεπόμενο, με τον αστερίσκο όμως η χρήση αυτή να αφορά προσωπική επικοινωνία του εργαζομένου.

Παράδειγμα: Έστω εργαζόμενος με εταιρικό κινητό που του χορηγεί 500 λεπτά ομιλίας το μήνα. Αν ο εργαζόμενος πραγματοποιήσει 800 λεπτά ομιλίας, τότε θα πρέπει να διαχωριστεί πόσα από τα 300 λεπτά έγιναν για προσωπικούς λόγους του εργαζόμενου και πόσα για επαγγελματικούς λόγους ώστε να θεωρηθεί το κόστος των πρώτων ως παροχή σε είδος και να φορολογηθεί!

Πως θα γίνει αυτό; Η ΓΓΔΕ προβλέπει το εξής απίστευτο: Θα ελέγχει τα τηλέφωνα ο εργοδότης και θα αποφασίζει! Ευτυχώς, εναλλακτικά, προβλέπεται και η περίπτωση που δεν θα είναι δυνατός ο έλεγχος… αλά Big Brother από τον εργοδότη και ολόκληρο το υπερβάλλον ποσό (εν προκειμένω το κόστος για τα 300 επιπλέον λεπτά που χρησιμοποιήθηκε το εταιρικό κινητό)  θα θεωρείται ως παροχή σε είδος. Σ την παροχή αυτή -που προσαυξάνει το φορολογητέο εισόδημα- εντάσσονται και οι φόροι και τα τέλη που αντιστοιχούν σε αυτήν.

Η παροχή εταιρικού ΙΧ, από την άλλη, αποτιμάται ως παροχή ως είδος σε ποσοστό 30% του κόστους των αποσβέσεων, των τελών κυκλοφορίας, του κόστους των επισκευών και συντηρήσεων καθώς και του χρηματοδοτικού κόστους αγοράς ή μίσθωσης. Τα ποσά αυτά φορολογούνται σαν εισόδημα από μισθωτή εργασία. Όταν το ανωτέρω κόστος είναι μηδέν, η παροχή αυτή αποτιμάται σε ποσοστό 30% της μέσης δαπάνης ή απόσβεσης κατά τα τελευταία τρία έτη. Σημειώνεται ότι προβλέπεται αναλογική χρέωση εάν η παροχή σε είδος δεν ίσχυσε για ολόκληρο το έτος.

Το παράδειγμα που δίνει η ΓΓΔΕ

Η ΓΓΔΕ παρέχει και ένα παράδειγμα για να κατανοήσουν καλύτερα οι φορολογούμενοι τον τρόπο φορολόγησης των παροχών σε είδος.

«Επιχείρηση χορήγησε μέσα στο 2014 σε εργαζόμενό της κινητό τηλέφωνο πληρώνοντάς του όλους τους λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά για το έτος αυτό ανήλθαν σε 2.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα χρήσης είναι 100 ευρώ ανά μήνα, ήτοι 1.200 ευρώ ετησίως.

Περίπτωση α΄: Από την ανάλυση ανά αριθμό προέκυψε ότι από τη διαφορά των 800 ευρώ (δηλαδή το υπερβάλλον ποσό του προγράμματος χρήσης), 300 ευρώ αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη και τα 500 ευρώ αφορούν προσωπικούς σκοπούς του εργαζόμενου. Κατά συνέπεια ως παροχή σε είδος προς τον εργαζόμενο θεωρείται το ποσό των 500 ευρώ.

Περίπτωση β΄: Εφόσον από τον αναλυτικό λογαριασμό δεν προκύπτει ή δεν έγινε ο διαχωρισμός επιχειρηματικής ή προσωπικής χρήσης (συμπεριλαμβανομένης της παροχής βεβαίωσης της επιχείρησης κατά τα ανωτέρω), τότε το σύνολο της διαφοράς (ήτοι τα 800 ευρώ) θεωρείται ως παροχή σε είδος για τον εργαζόμενο.

Διευκρινίζεται ότι όταν η επιχείρηση καλύπτει για το ίδιο εκ των ανωτέρω πρόσωπο και την παροχή της χρήσης περισσότερων της μίας συσκευής και εταιρικής σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, τότε η συνολική αξία των επιπρόσθετων συσκευών και εταιρικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας θεωρείται παροχή σε είδος και προσαυξάνει το φορολογητέο εισόδημα του δικαιούχου».



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΚΙ ΑΛΛΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ!




ΠΗΓΗ;skitsoblog.blogspot.gr

Ερώτηση στη Βουλή για τα "Αποκαλυμμένα αποθέματα λιγνίτη" και την "Ενεργειακή Ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας".


Μπήκαμε για τα καλά στο φθινόπωρο, στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ανάψει τα τζάκια και η ανάγκη για θέρμανση γίνεται αισθητή σιγά-σιγά και στη υπόλοιπη Ελλάδα. Με την απειλούμενη διακοπή ροής του ρωσικού φυσικού αερίου λόγω των κυρώσεων της Ευρ. Ένωσης προς τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, πρέπει τουλάχιστον να είναι διασφαλισμένη το φετινό χειμώνα η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, σε περίπτωση που χρειαστεί να ...
αντιμετωπίσει αυξημένη ζήτηση για θέρμανση των πολιτών. Ωστόσο στον ηλεκτρισμό πάμε απ' το ένα success story στο άλλο: την ώρα που στην Ευρώπη στόκαραν κάρβουνο ενόψει του χειμώνα, στην Ελλάδα η συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής παραμένει μειωμένη κι αυξήθηκαν οι εισαγωγές.

Το ιστολόγιο έχει θέσει το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας για τον επερχόμενο χειμώνα εδώ και δυο μήνες, γράφοντας σχετικά:
"Όσοι λοιπόν στοκάρησαν κάρβουνο το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι κάτι είχαν ακούσει για την παροιμία "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν". Κάποιοι άλλοι, που δεν έχουν ακούσει ποτέ στο σχολείο ή στην εκκλησία για την παραβολή των "μωρών παρθένων", τρέχουν Αυγουστιάτικα στην Αθήνα να κάνουν συσκέψεις με όσους βρουν στα γραφεία, για να καταλήξουν να εκλιπαρούν την "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη", μήπως και μας βρουν λίγο φυσικό αέριο να βγάλουμε το χειμώνα. Τα ροδάκινα απούλητα, τα γουναρικά απούλητα, τα ψάρια απούλητα, οι αποζημιώσεις των παραγωγών από την ΕΕ πηγαίνουν στους Βέλγους, Ολλανδούς & Πολωνούς, αλλά όχι στους Έλληνες κι από πάνω εκλιπαρούμε για αέριο, επειδή, στο όνομα της "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" θέλουμε να κάνουμε "κυρώσεις" σε βάρος της Ρωσίας, παίζοντας παιχνίδια των άλλων, παιχνίδια που ουδόλως εξυπηρετούν τα δικά μας συμφέροντα. Μήπως κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να παίξουν "το ποντίκι που βρυχάται" απέναντι στην "αρκούδα";

Αέριο παρακαλούμε πλέον την ΕΕ να μας βρει. Θα παρακαλούμε βέβαια και την Τουρκία, να μη μας κόψει την πρόσβαση στο Αζέρικο αέριο, κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν και μπορεί να το ξανακάνει.  Λιγνίτη, που είναι εγχώριος και δεν εξαρτάται από τρίτους, που μπορεί να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, θα έχουμε το χειμώνα; Μ' αυτά που βλέπουμε απ' τους Έλληνες πολιτικούς θα επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα ερωτήματα που βάλαμε στις 12/8: θα μας πει κανείς αν υπάρχουν αποκαλυμμένα αποθέματα στα λιγνιτωρυχεία, έτοιμα για απόληψη το χειμώνα; Θα μας πει κανείς πόσα είναι τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των ΑΗΣ; Και τι ποιότητα έχουν;"

Το θέμα είναι σοβαρό κι έφτασε πλέον και στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν πριν λίγες μέρες πέντε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τους υπεύθυνους του Τομέα Ενέργειας. Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Ενεργειακή Ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας»

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό
Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: «Ενεργειακή Ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας»

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη εξάρτηση φυσικού αερίου από τη Ρωσία (65%-70%), χωρίς μεγάλες υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Παρόλα τα προληπτικά μέτρα τα οποία μπορούν να διασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία της χώρας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υπάρχει περίπτωση η διακοπή της ροής Φ.Α. προς την Ελλάδα να διαρκέσει περισσότερο. Σε περίπτωση που η κρίση διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα, θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, το οποίο προβλέπει περιορισμό ή και μηδενισμό των καταναλώσεων των μονάδων φυσικού αερίου.

Με δεδομένο πλέον το ενδεχόμενο μιας σοβαρής διαταραχής της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, όσο κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας και Ουκρανίας με αφορμή τη Ρωσο-Ουκρανική κρίση, έντονη είναι η ανησυχία για το μέγεθος των επιπτώσεων από την διακοπή της ροής Φ.Α. προς την Ελλάδα στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, το οποίο στηρίζεται σε ποσοστό 25% στο φυσικό αέριο.

Η χώρα εκτός των άλλων δεν διαθέτει επαρκείς διασυνδέσεις με γειτονικά ηλεκτρικά δίκτυα που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν αυξημένες εισαγωγές ρεύματος οπότε αναγκαστικά θα κληθεί η ΔΕΗ, να αυξήσει την παραγωγή της με συμβολή τόσο των υδροηλεκτρικών όσο και των λιγνιτικών της εργοστασίων.

Δεδομένου ότι η παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικά εργοστάσια καθώς και από τις ΑΠΕ εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, η μόνη αξιόπιστη λύση για την ηλεκτρική επάρκεια της χώρας είναι τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ.

Οι ελλείψεις και οι απαιτήσεις για άμεσες προσλήψεις προσωπικού στη ΔΕΗ είναι τεράστιες καθώς υπάρχουν αποχωρήσεις λόγω σύνταξης και τηρείται η μνημονιακή απόφαση για τον περιορισμό προσλήψεων (1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις). Όπως είναι γνωστό, μόνο για την στοιχειώδη λειτουργία των ορυχείων χρειάζονται 1600 εργαζόμενοι. Συνέπεια αυτών είναι να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της ΔΕΗ και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις φορτίου. Το γεγονός αυτό διαπιστώνεται και από τη αδυναμία αύξησης παραγωγής της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές της μονάδες όταν εφαρμόστηκε η μείωση παραγωγής ηλεκτρισμού από τις ιδιωτικές μονάδες ΦΑ, μετά την κατάργηση του κέρδους 5 και 10 % επί του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους. Επιπλέον, η προκήρυξη των 600 μόνιμων θέσεων εργασίας δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο τις ανάγκες λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. 

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός


1. Υπάρχουν αποκαλυμμένα αποθέματα στα λιγνιτωρυχεία, έτοιμα για απόληψη το χειμώνα εφόσον παραστεί έκτακτη ανάγκη; Ποιο το μέγεθος των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης και ποια η ποιότητα αυτών;

2.  Έχει προχωρήσει η ΔΕΗ στις απαραίτητες προετοιμασίες για να καλύψει τις πιθανές αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εφόσον διακοπή η ροη Φ.Α. από τη Ρωσία προς την Ελλάδα; Ποιο το κόστος των προετοιμασιών αυτών; Θα ζητηθεί από την ΕΕ η κάλυψη του κόστους αυτού;

3. Θα προβεί το υπουργείο σε άμεση προκήρυξη για να προσληφθούν οι άκρως απαραίτητοι εργαζόμενοι για την λειτουργία των ορυχείων και των σταθμών παραγωγής λόγω ιδιαίτερα έκτακτων συνθηκών και στην άρση την μνημονιακής δέσμευσης για μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, τουλάχιστον για τη ΔΕΗ, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις για την απρόσκοπτη λειτουργία της ΔΕΗ;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Ουζουνίδου Ευγενία

Αλεξόπουλος Απόστολος

Καφαντάρη Χάρα

Αποστόλου Ευάγγελος 



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΟΠΕΚ: ετοιμάζεται για «πόλεμο» τιμών στο πετρέλαιο


Η πρόσφατη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την τιμή στην οποία πουλάει το πετρέλαιό της, έχει δημιουργήσει την αίσθηση στους traders, ότι ο ΟΠΕΚ βρίσκεται ενόψει ενός πολέμου τιμών καθώς τα μέλη του Οργανισμού θα πρέπει να ανταγωνιστούν για το μερίδιο αγοράς σε μια περίοδο όπου η ζήτηση είναι πολύ χαμηλότερη της προσφοράς.

Με το πετρέλαιο να βρίσκεται σε μια ισχυρά καθοδική τάση και την ώρα που τα μέλη του ΟΠΕΚ αναζητούν τρόπους να παραμείνουν ενωμένα, οι πιθανότητες για έναν αγώνα για χαμηλότερα επίπεδα, αυξάνονται συνεχώς. Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, αναμένεται το Νοέμβριο και οι traders θα παρακολουθούν στενά την πιθανότητα μιας μείωσης της παραγωγής. Οι τιμές του αργού πετρελαίου διαπραγματεύονται γύρω από τα $90 ένα επίπεδο που σύμφωνα με αναλύσεις μεγάλων οίκων αλλά και οργανισμών ερευνών, δημιουργεί μεγάλα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς των μεγάλων χωρών του ΟΠΕΚ αλλά και εκτός αυτού, όπως η Ρωσία.

Ήδη πολλά από τα μέλη του Οργανισμού πιέζουν για μια μείωση της παραγωγής αλλά κάποιες βασικές χώρες του ΟΠΕΚ εκτιμούν ότι η ζήτηση θα ανακάμψει το χειμώνα. Όπως έχουμε αναφέρει στο Forexreport.gr οι νέες συμμαχίες εντός του ΟΠΕΚ καθιστούν δύσκολο το εγχείρημα της ομοφωνίας.

Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές της αγοράς πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία δύσκολα θα προχωρήσει σε μονομερή μείωση της παραγωγής. Θα περιμένει να ακούσει και τα άλλα μέλη και θα δράσει συλλογικά και όχι μονομερώς, τονίζουν αναλυτές.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σχεδόν 15%-20% (ανάλογα τον τύπο), μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική παραγωγή έχει σημειώσει πολύ σημαντική αύξηση και μετά από την επανέναρξη της παραγωγής σε Λιβύη και την άρση του εμπάργκο στο Ιράν.

Το Ιράκ και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν ήδη μειώσει τις τιμές τους, αλλά αυτό που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση ήταν η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές πώλησης του πετρελαίου που εξάγει κατά $1, τιμή που θεωρείται σημαντικά μεγάλη.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΚΘΕΣΗ του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ 2014

ENHMEROSH 9-2014 EKSWFYLLO
Η Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που παρου-σιάζεται σε αυτό το τεύχος της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, αποτυπώνει τα βασικά μεγέθη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν μπει σε μια διαδικασία ταχείας φτωχοποίησης, μέσα από την τεράστια αναδιανομή πλούτου που συντελείται πε βασικό μοχλό τις μνημονιακές πολιτικές.
 Η Έκθεση αναδεικνύει το αδιέξοδο των ασκούμενων πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης, και επιμένει στην αναγκαιότητα ανάσχεσης αυτής της νεοφιλελεύθερης πορείας στο πλαίσιο ενός νέου μείγματος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, δεδομένου ότι η στρατηγική επιλογή των πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης οδήγησε την ελληνική οικονομία σε χαμηλά επίπεδα, εκτός των άλλων, απασχόλησης, παραγωγής, κατανάλωσης, επενδύσεων, μισθών, συντάξεων και γενικότερα των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους

ΠΗΓΗ:inegsee.gr

Κομισιόν: Σε υψηλά επίπεδα η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα


Στην τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της απασχόλησης στην ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς υψηλότερους σε σχέση με τα περισσότερα κράτη- μέλη μέχρι το 2007, αλλά από τότε εισήλθε σε βαθειά ύφεση. Παράλληλα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε, παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την προ κρίσης εποχή και έχει φτάσει στα επίπεδα του 2000.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα οι επιπτώσεις από το οικονομικό σοκ στο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν σημαντικές. Μεταξύ του 2004 και του 2007 το εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε με ρυθμούς ψηλότερους από αυτούς της οικονομίας, ενώ στη συνέχεια οι κοινωνικές μεταβιβάσεις μειώθηκαν σημαντικά από το 2010. Η Κομισιόν αναφέρει ακόμη ότι τα εισοδήματα των ασθενέστερων ομάδων είναι αυτά που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Αναλυτικότερα, το πραγματικό εισόδημα στα χαμηλότερα στρώματα είναι μειωμένο κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2003, ενώ στα άλλα στρώματα του πληθυσμού οι μειώσεις είναι της τάξης των 20 ποσοστιαίων μονάδων. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι αυξήθηκαν οι ανισότητες σε σχέση με το 2010.

 Το πρώτο τρίμηνο του 2014 οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση εργάστηκαν περισσότερο στην Ελλάδα με 41,9 ώρες/εβδομάδα και ακολουθούν οι Πορτογάλοι με 41,6 ώρες οι Αυστριακοί με 41,5 ώρες, οι Γερμανοί 41,4 και οι Βρετανοί με 41,3 ώρες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κατάσταση της απασχόλησης φαίνεται πως έχει σταθεροποιηθεί στην Ελλάδα, ωστόσο η μακροχρόνια ανεργία έχει φτάσει σε υψηλά ιστορικά επίπεδα στη χώρα, καθώς και στην Ισπανία, με την Επιτροπή να σημειώνει ότι είναι ανησυχητικό πως τα ποσοστά αυτά δεν μειώνονται.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η ανεργία των νέων κυμάνθηκε από το 10% ή και λιγότερο σε κράτη-μέλη που επηρεάστηκαν με περιορισμένο τρόπο από την επιδείνωση της αγοράς εργασίας, όπως στην Αυστρία και τη Γερμανία, και σε πάνω από το 50% του οικονομικού ενεργά πληθυσμού μεταξύ των νέων σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου η ανεργία των νέων είναι τρεις φορές υψηλότερη σε σχέση με το 2008.

Η βελτίωση στην παραγωγικότητα της εργασίας σημείωσε επιβράδυνση στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ανάπτυξης, τονίζει η Επιτροπή. Ωστόσο, παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εμφανίζουν μεγάλες συρρικνώσεις, ενώ στην Εσθονία παρατηρείται σημαντική αύξηση.

Σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,4% στην Κύπρο, κατά 1,2% στην Εσθονία, 0,9% στην Ιταλία, 0,7% στη Φινλανδία και 0,5% στην Ελλάδα, εκτιμά η Επιτροπή, η οποία τονίζει ότι παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις το ποσοστό απασχόλησης παραμένει σε χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008 στα τρία τέταρτα των χωρών της ΕΕ.

Εξάλλου, η Ισπανία, η Κύπρος και η Ελλάδα επλήγησαν αισθητά με μειώσεις που έφτασαν το 9,8%, το 10,3% και το 14%, αντίστοιχα, μεταξύ του 2008 και του πρώτου τριμήνου του 2014. Την ίδια περίοδο η απασχόληση αυξήθηκε σημαντικά στη Γερμανία 2,0%, στην Ουγγαρία 3% και στη Μάλτα 6%.

Παρατηρείται μια διαφορά 27 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του υψηλότερου ποσοστού απασχόλησης (Σουηδία με 79,8%) και του χαμηλότερου (Ελλάδα με 53,1%).

Η μακροχρόνια ανεργία φαίνεται πως σταθεροποιείται στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ, ωστόσο εξακολούθησε να αυξάνεται σε χώρες που ήταν υψηλή, όπως στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο.

Σε ετήσια βάση, το πρώτο τρίμηνο του 2014 η Κύπρος εμφάνισε την υψηλότερη αύξηση με 2%, ενώ η μακροχρόνια ανεργία παραμένει σε υψηλά ιστορικά επίπεδα στην Ελλάδα, στο 19,6% και αύξηση 1,9% σε ετήσια βάση, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Στην Ελλάδα, η παραγωγικότητα βελτιώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 0,2%, μετά από μια μείωση 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

 Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, η Ελλάδα με -4,8% και η Κύπρος με -5,1% συνέχισαν να εμφανίζουν μεγάλες μειώσεις στις συνολικές αποδοχές ανά εργαζόμενο το δεύτερο τρίμηνο το 2014. Τέλος, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 το μοναδιαίο κόστος εργασίας συνέχισε να μειώνεται με υψηλούς ρυθμούς στην Ελλάδα με -5% και στην Κύπρο με -4,3%, τονίζει η Επιτροπή.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Βελτιωμένη εικόνα στην διΰλιση βλέπει η UBS


Βελτίωση στα περιθώρια διΰλισης πανευρωπαϊκά «βλέπει» η UBS σε έκθεσή της και διατηρεί την σύσταση buy για τα ΕΛΠΕ με την τιμή-στόχο στα 6,25 ευρώ.
Παράλληλα, αναβαθμίζει σε buy την μετοχή της Motor Oil, με τιμή στα 8,75 ευρώ και αυξάνει τις προβλέψεις του για τα EBITDA των εταιριών του κλάδου κατά 9% για το 2014, ενώ βελτιώνει τις εκτιμήσεις για τα EBITDA 2015 και 2016 κατά 5% και 7% αντίστοιχα λόγω του ισχυρότερου δολαρίου.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Πόρισμα Τεχνικού Επιμελητήριου Τουρκίας: η εργολαβοποίηση και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σκότωσαν τους 301 ανθρακωρύχους


301 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 13 Μάη, σε υπόγειο ορυχείο της επαρχίας Μανίσα της γειτονικής μας Τουρκίας, κοντά στην πόλη Σόμα. Το ιστολόγιο έστειλε απ' την πρώτη στιγμή τα συλλυπητήρια στην οικογένεια των Τούρκων ανθρακωρύχων κι ενημερώνει σήμερα για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση, ως φόρο τιμής στη μνήμη των αδικοχαμένων εργατών.

8 στελέχη της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το ορυχείο είχαν εξαρχής συλληφθεί και κρατούνται, μεταξύ αυτών ο Διευθύνων Σύμβουλος, ο Γενικός Διευθυντής κι ο Διευθυντής Παραγωγής. Ο ιδιοκτήτης δεν συνελήφθη, καθώς ...το δικαστήριο απέρριψε τη σχετική εισαγγελική πρόταση, με το σκεπτικό ότι "δεν υπάρχει απόδειξη ευθύνης του για το δυστύχημα". Βρίσκεται ωστόσο αντιμέτωπος με έρευνα για απάτη σε άλλη υπόθεση και αναμένεται να κλητευθεί από την Επιτροπή του Κοινοβουλίου που ερευνά το δυστύχημα.

Δυο μήνες πριν το δυστύχημα οι Επιθεωρητές Εργασίας είχαν δώσει τη μέγιστη βαθμολογία στο ορυχείο. Δεν ασκήθηκε ωστόσο δίωξη εναντίον τους, καθώς το Υπουργείο Εργασίας τους απάλλαξε, λέγοντας ότι "μια Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια ούτε για ένα λεπτό, ακόμα και σε ένα χώρο εργασίας που λαμβάνει τη μέγιστη βαθμολογία". 

Μια προκαταρκτική έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου τον Ιούλιο  έδειξε ότι ενδεχομένως οι προσπάθειες διάσωσης με διοχέτευση νερού και οξυγόνου στα υπόγεια έργα δεν ήταν οι ενδεδειγμένες, καθώς θύματα βρέθηκαν με εγκαύματα από βρασμό. Ωστόσο 85% των θυμάτων πέθαναν από δηλητηρίαση από ειπνοή μονοξείδιου του άνθρακα.

Μια δεύτερη έκθεση στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα να διαταχθεί η κράτηση άλλων 12 ατόμων, από αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια της εργασίας και την παρακολούθηση των καταγραφών των αισθητήρων ασφαλείας.

Η έρευνα των στοιχείων της εταιρείας έφερε στο φως ένα έγγραφο που έλεγε ότι σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος υπεύθυνος απέναντι στα δικαστήρια θα ήταν μόνο ο Γενικός Διευθυντής, αλλά αποδείχθηκε ότι το έγγραφο έφερε πλαστογραφημένη υπογραφή! 

Μετά απ' όλα αυτά, βγήκε πριν λίγες μέρες η πολυαναμενόμενη τελική έκθεση των εμπειρογνωμόνων για το δυστύχημα, έκτασης 126 σελίδων και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των συλληφθέντων, καθώς, όπως αναφέρει η IndustriALL Global Union, που εκπροσωπεί 50 εκατ. εργαζόμενους στα μεταλλεία, την ενέργεια και τις κατασκευές, η έκθεση τεκμηριώνει αμέλεια και πλήρη έλλειψη σεβασμού στα μέτρα ασφάλειας: ενδείξεις των προειδοποιητικών αισθητήρων αγνοήθηκαν, αναφορές ασφαλείας παραποιήθηκαν και το σύστημα αερισμού ήταν ελαττωματικό.

Οι Επιθεωρητές εξέτασαν δεδομένα τριών μηνών πριν το δυστύχημα και βρήκαν ότι, παρά τις αυξομειούμενες ενδείξεις των αισθητήρων μονοξείδιου του άνθρακα και τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, η εργασία συνεχιζόταν κανονικά. Οι καταγραφές στις αναφορές δεν ήταν σύμφωνες με τις ενδείξεις των αισθητήρων και υπήρχαν συχνές παραποιήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις είχε γίνει "copy+paste - αντιγραφή κι επικόλληση" των ενδείξεων της προηγούμενης εβδομάδας. Από ένα σύνολο 48 αισθητήρων αερίων και 19 αισθητήρων μονοξείδιου του άνθρακα πολλοί ήταν σπασμένοι κι ακόμα κι αυτοί που λειτουργούσαν δεν ήταν κατάλληλα βαθμονομημένοι για να δίνουν σωστή ένδειξη. Τέσσερεις μέρες μετά το δυστύχημα τα επίπεδα μονοξείδιου του άνθρακα στα υπόγεια έργα ήταν 10 φορές πάνω απ' τα επιτρεπόμενα όρια, καθώς το σύστημα αερισμού όχι μόνο δεν είχε αναπτυχθεί παρακολουθώντας την ανάπτυξη του ορυχείου, αλλά και τα σχέδια αερισμού δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματική κατάσταση που βρέθηκε στα υπόγεια έργα.

Η αναφορά επισημαίνει ότι το σύστημα αερισμού ήταν ανεπαρκές στην αντιστροφή της ροής του μονοξείδιου του άνθρακα, δημιουργώντας θαλάμους-παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους και δυσχεραίνοντας σημαντικά το έργο των συνεργείων διάσωσης.

Τα συστήματα επικοινωνίας είτε δεν λειτουργούσαν είτε ήταν ανεπαρκή για τις υπόγειες εγκαταστάσεις. Δεν υπήρχε κεντρικό σύστημα συναγερμού, σχέδιο εκκένωσης ούτε και υποχρεωτική επαγγελματική εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα υγείας και ασφάλειας. Και το "κερασάκι στην τούρτα": η παραγωγή ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερη απ' την προγραμματισμένη, καθώς μέχρι το Μάιο 2014 είχε ήδη εξορύξει την ποσότητα που δικαιούνταν βάσει της σύμβασης να εξορύξει μέχρι το Μάρτιο 2017!

Η έκθεση προσδιορίζει αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για την καταστροφή, τόσο στην εταιρεία όσο και στον κρατικό μηχανισμό: η μακρά λίστα περιλαμβάνει τον εργοδότη, τους εκπροσώπους του εργοδότη, το διευθύνοντα, τον τεχνικό διευθυντή, όλους τους επόπτες βάρδιας υπεύθυνους της ασφάλειας, όλους τους εμπειρογνώμονες ασφαλείας, το μηχανικό υπεύθυνο για το σύστημα υπόγειου αερισμού, τους αρμόδιους υπαλλήλους για την καταγραφή των δεδομένων από τους αισθητήρες, τον αρχιμηχανικό ελέγχου της κρατικής TKI-ιδιοκτήτριας του ορυχείου, όλους τους μηχανικούς ελέγχου της TKI, το Γενικό Διευθυντή Μεταλλευτικών Θεμάτων, όλους τους εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Μεταλλευτικών Θεμάτων και επιθεωρητές από το υπουργείο εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης.

Και η έκθεση καταλήγει: "Η ομάδα μας έχει τη γνώμη ότι υπήρξαν πολλές αμελείς πρακτικές και ανεπάρκειες και τελικά αυτό το δυστύχημα μπορούσε να είχε προληφθεί". 

Μια ξεχωριστή έκθεση απ' το Τεχνικό Επιμελητήριο της Τουρκίας στις 29/9 θεωρεί, σε 64 σελίδες, ότι "την τραγωδία προκάλεσε η εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων, η εργολαβοποίηση των εργασιών, η αποδιοργάνωση των δημόσιων επιχειρήσεων του μεταλλευτικού τομέα για πολλά χρόνια από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές": "Soma’da 13 Mayıs günü yaşanan ve 301 maden emekçisinin ölümüne yol açan facianın sebebi, uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaştırma, rödovans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, köleci çalışma sistemi, kamu madenciliğinin yok edilmesi ve kamu kurumlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve birikiminin dağıtılması gibi neoliberal politikalardır."

Οι εκθέσεις τα λένε όλα, τι άλλο να πει κανείς ..


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Ελληνικό αυτοκίνητο υδρογόνου καίει 1 λίτρο κάθε 450χλμ


Τι να πει κανείς για το λαό του, όταν εκείνος βάζει τα χέρια του και βγάζει τα μάτια του; Μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης κατασκεύασε αυτοκίνητο υδρογόνου που είναι μάλιστα έτοιμο να βγει στην αγορά, ενώ έχει ήδη λάβει διεθνείς διακρίσεις και αναγνώριση.

Ωστόσο η ελληνική νομοθεσία εμποδίζει την εμπορική αξιοποίηση του εντός… συνόρων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, το Εco Racer, αυτοκίνητο 100% ελληνικής σύλληψης, σχεδίασης και κατασκευής, που “γεννήθηκε” στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, κινείται με υδρογόνο και με εξαιρετικές επιδόσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού καταναλώνει ένα λίτρο καύσιμου για 434 χιλιόμετρα.

“Πρόκειται για ένα όχημα που θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει στη μαζική παραγωγή με κάποιες τροποποιήσεις, ακόμη και με κόστος κάτω των 10.000 ευρώ, ώστε να κατασκευάζεται πλήρως στη χώρα μας και να εξάγεται όχι να εισάγεται!”, αναφέρει ο ΣΚΑΙ. 



Το αμάξωμα του οχήματος είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα για να έχει χαμηλό βάρος, διαθέτει σασί αλουμινίου από ειδικά κράματα και κινείται από κυψέλες υδρογόνου, είναι αθόρυβο, και αυτό που παράγει ως αποτέλεσμα της κίνησης του είναι απλώς νερό, δηλαδή εκπέμπει μηδενικούς ρύπους.

Το Eco Racer επιβραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς με το 1ο βραβείο ασφάλειας και το 4ο εξοικονόμησης καύσιμου.

Όμως, αυτή τη στιγμή λείπει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιτρέπεται η μαζική παραγωγή αυτού του οχήματος. Ακόμη και αν εμφανιστεί δηλαδή ενδιαφερόμενος επενδύτης δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Εco Racer στην Ελλάδα γιατί ο νόμος δεν το επιτρέπει.

“Ελπίζω η Ελλάδα να αλλάξει, να αλλάξουν οι νομοθεσίες να γίνει πιο ευέλικτη. Ιδέες όπως βλέπετε υπάρχουν και ελπίζουμε να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να συνδεθεί η επιχειρηματικότητα με το Πολυτεχνείο”, σχολίασε στο Eco News ο φοιτητής Παναγιώτης Μπάζιος…



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Γιατί η ΔΕΠΑ Πιέζεται Τώρα Από Πελάτες της


Ελάχιστους μήνες μετά τη νέα συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom, η ελληνική εταιρεία προμήθειας αερίου αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα διαμαρτυριών από τους πελάτες τους που είδαν το καλοκαίρι την τιμή προμήθειας του αγωγού να ανοίγει προς τα πάνω σε σχέση με την τιμή των λεγόμενων «κόμβων» (hubs), του τρόπου, δηλαδή, που προμηθεύεται αέριο ολόκληρη η Κεντρική Ευρώπη.

Η Ελλάδα συμφώνησε με τη ρωσική εταιρεία νωρίτερα εφέτος να μειώσει τις τιμές προμήθειας φυσικού αερίου κατά 15%, δηλαδή κοντά στα 400 δολ./1.000 κυβικά μέτρα, έναντι χρονικής επέκτασης της σύμβασης για άλλα δέκα χρόνια, η οποία θα λήγει το 2026. Ομως, βιομηχανικοί πελάτες της ΔΕΠΑ και ηλεκτροπαραγωγοί παρατηρούν ότι ο τύπος καθορισμού της τιμής στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της περιοχής, εξακολουθεί να συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου (oil indexed) και μάλιστα όχι με το Brent, αλλά με ορισμένα προϊόντα του, όπως το heavy fuel oil. Αυτό οδήγησε τις τιμές στις οποίες αγόραζε τους προηγούμενους μήνες η Ελλάδα σε πολύ μεγαλύτερη απόκλιση από τις λεγόμενες τιμές κόμβων.

Ο λόγος είναι ότι στους κόμβους διανομής αερίου στην Ευρώπη συγκρίνεται η τιμή φυσικού αερίου του αγωγού με την τιμή άλλου φυσικού αερίου και όχι φυσικού αερίου με πετρέλαιο. «Αν η Ελλάδα είχε αυτή τη σύνδεση, τότε θα είχε τη δυνατότητα να πάει πιο εύκολα τον Ρώσο προμηθευτή στη διαιτησία και να τον κερδίσει, όπως έκανε η γερμανική ΕΟΝ», σημειώνει πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom. «Ωραία είναι αυτά, αλλά επί χάρτου η Ελλάδα έχει ως μόνη εναλλακτική πηγή τα πλοία από την Αλγερία και τη σποτ αγορά», σημειώνει κυβερνητική πηγή. Ως προς αυτό οι τρεις πλευρές (ΔΕΠΑ, μεγάλοι πελάτες και κυβέρνηση) συμφωνούν ότι για να μπει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό σύστημα αγωγών θα πρέπει να ολοκληρώσει τη σύνδεσή της με τον TAP, που θα την καταστήσει κόμβο, σύμφωνα με το σχέδιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αυτό είναι κάτι που η Gazprom δεν το επιδιώκει, καθώς οι υψηλές τιμές στη ΝΑ Ευρώπη συνολικά περνούν μέσα από το μονοπώλιο της μεταφοράς.

Σήμερα η λύση του προβλήματος βρίσκεται στη Βουλγαρία, απ’ όπου διέρχονται τρεις αγωγοί που μεταφέρουν ρωσικό αέριο. Ενας καταλήγει στην Τουρκία, ένας στο Σιδηρόκαστρο και ένας εξυπηρετεί τη Βουλγαρία. Σε αυτούς τους αγωγούς δεν βάζει άλλος προμηθευτής αέριο εκτός από τη ρωσική εταιρεία.

Η Βουλγαρία εδώ και πολλά χρόνια δεν συνδέεται με το ευρωπαϊκό σύστημα αγωγών επειδή ένα μικρό κομμάτι στον Δούναβη δεν κατασκευάζεται. Στη ρουμανική και την ελληνική κυβέρνηση πιστεύουν ότι αυτή η καθυστέρηση έχει σχέση και με πιέσεις που ασκούνται στη Σόφια από τη Ρωσία. Με διπλωματικό τρόπο το θέμα έχει τεθεί πολλές φορές στη βουλγαρική πλευρά, στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 05/10/2014) 


ΠΗΓΗ:energia.gr

‘ Ποιοι γλιτώνουν το «κούρεμα» 25% στη σύνταξή τους από το 2015. Λίστα με όλες τις αλλαγές ‚

δημοισο
Επισπεύδουν την έξοδό τους από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα χιλιάδες ασφαλισμένοι, καθώς διάχυτος είναι ο φόβος για νέο κούρεμα στις συντάξεις τους

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ Για το Ασφαλιστικό, από 1/1/2015 τα Ταμεία θα καταβάλλουν χαμηλότερες συντάξεις σε σχέση με τα όσα θα καταβάλλουν σε εκείνους που βγήκαν στη σύνταξη ή θεμελίωσαν δικαίωμα ως τις 31/12/2014.

Αυτό σημαίνει ότι γλιτώνουν εκείνοι που είτε έχουν θεμελιώσει είτε θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ως το τέλος του χρόνου, αφού δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ποσού που θα τους καταβάλλεται.

Οι αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα αφορούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχουν σχέση με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων βάση του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη

Πρόκειται για το σχέδιο για τη βασική σύνταξη, η οποία εισάγεται στο Ασφαλιστικό για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά και οδηγεί σε μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 25% ανάλογα με τις αποδοχές των εργαζομένων και τις εισφορές στα Ταμεία τους.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα υποστούν οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, ενώ μικρότερες θα είναι για τους ασφαλισμένους σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ και των τραπεζών που αποχωρούν με 35 έτη ασφάλισης.

Ο νέος υπολογισμός

Αποτέλεσμα του νέου υπολογισμού της σύνταξης είναι να προκληθεί κύμα μαζικών συνταξιοδοτήσεων

Ειδικότερα, από 1/1/2015, η σύνταξη θα υπολογίζεται ως εξής:

Για το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης μετά το 2011, οι συνταξιούχοι θα εισπράττουν αναλογικό ποσό που θα διαμορφώνεται μεταξύ του 0,8% και 1,5%.

Η βασική σύνταξη, που θα ονομαστεί εθνική σύνταξη, θα φτάνει τα 360 ευρώ, και σε αυτά θα προστεθεί το υπόλοιπο ποσό ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης του δικαιούχου και τις εισφορές που έχει καταβάλει -η λεγόμενη αναλογική σύνταξη.

Μετά το 2015 θα ισχύσει μια μεταβατική περίοδος που θα αφορά όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το εν λόγω έτος.

Επίσης, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, θα δουν το τελικό ποσό της σύνταξης να αποτελείται από δύο τμήματα:

Το πρώτο τμήμα θα αφορά τον χρόνο που έχει διανυθεί μεχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 και προσδιορίζεται με τον παλιό τρόπο υπολογισμού.

Το δεύτερο θα αφορά τον χρόνο που έχει διανύσει ο ασφαλισμένος από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Ο υπολογισμός αυτού του τμήματος γίνεται πολλαπλασιάζοντας τις συντάξιμες αποδοχές με συγκεκριμένους συντελεστές αναπλήρωσης.

Δηλαδή:

-συντάξιμος χρόνος μέχρι 15 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 0,80% για κάθε έτος.

-Από 15 έτη και 1 ημέρα έως 18 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 0,86% για κάθε έτος.

-Από 18 έτη και 1 ημέρα έως 21 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 0,92% για κάθε έτος.

-Από 21 έτη και 1 ημέρα έως 24 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 0,99% για κάθε έτος.

-Από 24 έτη και 1 ημέρα έως 27 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 1,06% για κάθε έτος.

-Από 27 έτη και 1 ημέρα έως 30 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 1,14% για κάθε έτος.

-Από 30 έτη και 1 ημέρα έως 33 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 1,22% για κάθε έτος.

-Από 33 έτη και 1 ημέρα έως 36 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 1,31% για κάθε έτος.

-Από 36 έτη και 1 ημέρα έως 39 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 1,40% για κάθε έτος.


ΠΗΓΗ:exelixionline.gr

O διαβήτης συνδέεται με την εργασία και το εισόδημα


Οι πολλές ώρες δουλειάς έχουν συνδεθεί με μια σειρά από ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως για παράδειγμα η εξασθενημένη γνωστική λειτουργία, ο αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης, καρδιακών νοσημάτων και φυσικά, καρδιακής προσβολής.

Στη λίστα αυτή προστίθεται τώρα και ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, τουλάχιστον για τους ανθρώπους χαμηλότερου κοινωνικο-οικονομικού στάτους.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο TheLancet, οι επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα από 19 έρευνες γύρω από 220.000 ανθρώπους και βρήκαν, ότι όσοι εργάζονταν πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με το μέσο εργαζόμενο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έρευνα, η σχέση αυτή φαινόταν να ισχύει μόνο για εκείνους που ανήκαν σε χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.

Οι συγγραφείς της μελέτης δεν είναι απολύτως σίγουροι για ποιο λόγο φαίνεται να υπάρχει αυτή η σχέση, ωστόσο υποψιάζονται ότι μπορεί να οφείλεται σε τρεις λόγους, αναφέρει το BusinessInsider σε δημοσίευμά του:

Ο πρώτος είναι ότι οι άνθρωποι χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού προφίλ, που εργάζονται για πάρα πολλές ώρες υποφέρουν κι από άλλα προβλήματα (τα οποία δε σχετίζονται με τη δουλειά) και τα οποία ευθύνονται για την εμφάνιση διαβήτη σε μεγαλύτερη συχνότητα.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι όταν κάποιος εργάζεται πολλές ώρες, δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με άλλες «υγιεινές συμπεριφορές», όπως η καλή ποιότητα ύπνου, η γυμναστική και οι κοινωνικές συναναστροφές, ενώ ίσως να μη διατηρούν και ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με το αίσθημα ευτυχίας και προσωπικής ικανοποίησης. Όταν κανείς εργάζεται για πάρα πολλές ώρες την εβδομάδα, αυτό είναι πολύ πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες στα επίπεδα ευτυχίας, ικανοποίησης και προσωπικής ανάπτυξης που απολαμβάνει. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η τελευταία θεωρία είναι λιγότερο πιθανή σε σχέση με τις δύο πρώτες.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

 


             Εδώ και αρκετούς μήνες εξελίσσεται μια αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων ΕΝΙΑΙΑΣ και ΣΚΕΕΠ (ΠΑΣΚΕ) σχετικά με την λειτουργία της ΕΥΑΕ ΒΕΕ. Το αντικείμενο της αντιπαράθεσης δεν έχει σαν περιεχόμενο το πως η επιτροπή, με τη στήριξη του Σωματείου, θα ανταποκριθεί καλύτερα στο σοβαρό ρόλο που έχει αναλάβει ώστε να συμβάλλει στην προώθηση μέτρων για την προστασία, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στις ΒΕΕ. Περιστρέφεται γύρω από παραταξιακές αντιπαραθέσεις που υπάρχουν εδώ και καιρό.

            Αφορμή στάθηκε η απαράδεκτη δήλωση του προέδρου του ΠΣΕΕΠ στην Περιφερειακή Συνέλευση ΒΕΑ στις 17/7/2014, ότι με την ανοχή της επιτροπής και του συντονιστή της ΕΥΑΕ ΒΕΕ, υπογράφουν άδειες εργολαβικοί συνάδελφοι.

            Ο συντονιστής απάντησε στην δήλωση του προέδρου, όχι με προσωπική ή παραταξιακή ανακοίνωση, αλλά με ανακοίνωση της ΕΥΑΕ ΒΕΕ στις 23/07/2014, η οποία έφερε την υπογραφή των συναδέλφων μελών της επιτροπής και του εκπροσώπου μας, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί συνεδρίαση για να συνταχθεί και να συμφωνηθεί το περιεχόμενο της.

            Η αλήθεια είναι (για τη δήλωση του Προέδρου του σωματείου) ότι στην πρώτη συνάντηση του Συμβούλιου Ασφαλείας ΕΥΑΕ –Εταιρίας, τέθηκε το ζήτημα από την Επιτροπή γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα πρακτικά της συνάντησης. Μάλιστα ο εκπρόσωπος μας στην επιτροπή, απάντησε αμέσως στον πρόεδρο του Σωματείου ότι δεν είναι αλήθεια τα όσα υποστήριξε.

            Την 1η Οκτώβρη συνεδρίασε η Επιτροπή και τέθηκε από τον συνάδελφο Γιαννίκο εκπρόσωπο της ΕΝΙΑΙΑΣ πρόταση μομφής προς το Συντονιστή της Επιτροπής, Γεννιτσαρίδη Μάκη.

            Ο εκπρόσωπος μας στην ΕΥΑΕ ΒΕΕ, έκανε κριτική για τη στάση του Συντονιστή της Επιτροπής στο θέμα της έκδοσης της ανακοίνωσης, τόνισε βέβαια ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον.

            Η δουλειά στην Επιτροπή πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και όχι υπόθεση προσωπική. Πρέπει να λειτουργεί βάσει των σκοπών της, δηλαδή την υπεράσπιση του δικαιώματος των εργαζομένων σε δουλειά με ασφαλείς συνθήκες.


           Η στάση μας, να ψηφίσουμε λευκό στην πρόταση μομφής, έχει να κάνει με το ότι σήμερα χρειάζεται να ασχοληθούμε με τα ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής και να μην μπούμε στην αντιπαράθεση ΕΝΙΑΙΑΣ – ΣΚΕΕΠ (ΠΑΣΚΕ) για την καρέκλα. Αυτή η αντιπαράθεση αποπροσανατολίζει από τα καθήκοντά της την Επιτροπή. Τονίσαμε ότι τέτοιου είδους κινήσεις ωφελούν την διοίκηση. Η ΕΥΑΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν πεδίο αντιπαράθεσης για προσωπικούς και παραταξιακούς λόγους, την ώρα που υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας, ανασφαλείς συνθήκες δουλείας.

             Όσο για το ποιος είναι «Πόντιος Πιλάτος», προτείνουμε στους εργαζόμενους να ανατρέξουν στα πρακτικά του ΔΣ στις 28/02/2014 όταν η ΣΚΕΕΠ (ΠΑΣΚΕ) ψήφισε ΛΕΥΚΟ στην πρόταση του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων για την ΕΣΣΕ και του ΔΣ στις 24/6/2014 όταν ψήφισε ΚΑΤΑ στην πρόταση του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων για τις αλλαγές στο οργανόγραμμα.

             Για αυτή μας τη στάση, στάση ευθύνης προς τους εργαζόμενους, νόμιζε η ΣΚΕΕΠ (ΠΑΣΚΕ), γνωστή στους εργαζόμενους για το ρόλο της ως εκπροσώπου της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, πως είναι ευκαιρία να μας λασπολογήσει (με κουκούλα ή χωρίς), να μας διαβάλλει, για να χάσουν οι εργαζόμενοι την εμπιστοσύνη τους στο ταξικό κίνημα και στις δυνάμεις του.

            Το ταξικό κίνημα και τα στελέχη του δεν μπορεί να τα λερώσουν τα φερέφωνα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

             Εμείς αναφορά δίνουμε στους εργαζόμενους, μαζί θα παλεύουμε ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, όπως και κάνουμε μέχρι σήμερα.


Θα συνεχίσουμε και στο χώρο του διυλιστηρίου για να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής μας.